Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna under morgonen och kronan stärks marginellt. Det pratas nu om att björnarna kapitulerar och inser att marknaderna inte ska ner, samtidigt som Morgan Stanleys chefsstrateg som gissade rätt om börsen förra året ber om ursäkt för att gissat fel i år, men står fast vid att börsen ska ner åtta procent fast till nästa år. Det sätter fingret på att man ska inte blanda ihop tur och skicklighet och att av 10 000 experter kommer alltid någon ha rätt på ren tur.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår och gick +0.73% för OMXS30 och +0.65% för OMXSPI. Den svenska kronan stärks marginellt till 10:39 SEK för USD och 11:52 för EUR. Guldpriset hittas på 656:- SEK per gram.
Jag missade att igår rapportera veckoutvecklingen för min privata portfölj hos Lysa (reklamlänk) och bolagets kapitalförsäkring via Lysa (reklamlänk). Måndag – måndag ser utvecklingen ut att ha blivit +1.16%.
I USA går S&P-500 +0.40% och Nasdaq 100 +0.14%. De amerikanska räntorna spretar lite.
Tesla gick bäst bland FAANGST-aktierna med +3.48% och Spotify sämst med -4.65%. Bolaget ska höja sina månadsavgifter, vilket väl inte direkt är oväntat. Inflationen kostar även pengar för prenumerationsbolagens Internettjänster, t ex via höjda hyror, ökade energikostnader mm.
Bloomberg skriver att många björnar (=negativa till börsen) missbedömde marknaden och nu kapitulerar och går in igen. Det var inte så farligt med normala räntor och hög inflation som experterna hävdat, i alla fall inte kortsiktigt.
En person som hade tur förra året var Morgan Stanleys chefsstrateg som gissade rätt om raset på börsen 2022 och hyllades för detta. Han menade att S&P-500 skulle vidare ner till 3 900, men idag ligger index på 4 555. Han medger felet, men säger istället nu att index ska ner till 4 200 nästa år.
Saken är den att det alltid kommer finnas någon som har rätt om marknaden på ren tur. Det svåra är att ha tur flera gånger på raken, särskilt när marknaden vänder och ens analys måste ändras. Det är som nybörjare vanligt att blanda ihop egen tur med skicklighet, vilket nog många upptäckt de senaste två åren när marknaderna dykt. Själv försöker jag inte ens längre, utan håller mig till konjunkturmodellen, som alltså sade att man skulle gå in på marknaderna igen i skiftet november – december förra året, och tidigare hade gjort att man var ute och missade kraschen på kriget i Ukraina, den skenande inflationen och normaliseringen av räntorna. Det var inte optimalt, men handlar inte om skicklighet eller en analys utan om att följa en modell, som både kan säga köp och som även kan säga sälj.
Sedan väljer förstås individer att citera något när någon haft fel och hävda att de aldrig kan byta åsikt. Men så är det när man sticker ut hakan och det vet förstås Morgan Stanleys chefsstrateg. Han skrattar hela vägen till banken med kundernas pengar även när han har fel.
I övrigt kan de flesta förr eller senare få rätt, men utan timing så spelar det ingen roll. Ligger du fel i marknaden i 10+ år så är det ingen tröst att få rätt till slut, särskilt om du tagit negativa positioner där förlusterna kan bli större än riskerat kapital.
Sedan får vi se om S&P-500 går ner till nya målet 4 200. Möjligt att det sker, men det är i så fall tillfälligt och inget att bry sig om för den som inte däjträjdar.
I de asiatiska tidszonerna stiger börserna nu under morgonen. ASX 200 +0.39%, Hang Seng rusar +4.02%, KOSPI +0.15%, Nikkei 225 är oförändrad på -0.06% och Straits Times går +0.46%.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
32 kommentarer
Vad blir ISK / KF skatten nästa år?
Givet att chefsstrategen får rätt (vilket är väldigt osäkert).
Jag är ju ingen expert, men det är väl inte daytradarn som ska se upp över en nedgång på 5-10% på ett år?
Daytradarn kan ju tjäna/förlora pengar både på upp- och nergångar.
Det är väl de som tror sig behöva pengarna till mat, resa, bil, renovering, sexleksaker etc. om något år som ska se upp. Pengarna kanske ska flyttas till annan sparform.
Men chefsstrategen har troligen fel så hela gissningsleken ‘is rendered moot’.
Daytrading är vad jag kallar den som tradar och försöker tajma varenda svängning på marknaderna, oavsett om det är swing- eller daytrading.
Jag trodde att daytradern är någon som t.ex. köper både sälj- och köpoptioner och således vinner i både uppgång och nedgång men förlorar om börsen står still.
Nej det är fel 😀
“Bloomberg skriver att många björnar (=negativa till börsen) missbedömde marknaden och nu kapitulerar och går in igen. Det var inte så farligt med normala räntor och hög inflation som experterna hävdat, i alla fall inte kortsiktigt.”
En tanke är att när majoriteten spår bull brukar toppen inte vara allt för långt bort?
Nja, brukar väl vara 1-2 år av björnmarknad och 5-8 år tjurmarknad.
Jag fick en graf av en vän igår, den visar Googlesökningar på vissa ord. ”Recession” tex har fallit extremt mycket på väldigt kort tid. Det är betydligt fler som söker på ”soft landing” än ”recession”.
Gäller US market.
Ska bli intressant följa börsen och jag har lite favoriter som jag följer på A-listan…. eller Large Cap som det så fint heter så att inte blogg läsarna får hjärnblödning.
Tidigare med minusränta så fanns det ingen direkt säker placering av kapital utan det var börsen som gällde, frågan är hur kapitalet nu kommer att placeras då det börja erbjudas säkra ränteplaceringar igen.
Amen på den, det bästa som hänt min privatekonomi är att jag inte handlar på rapporter, rykten och magkänsla. Splittade indexfonder med låg avgift blir det fortsatt för mig, det tar betydligt mycket mindre tid och resulterar i bra mycket mindre ångest. Marknaden är helt enkelt för komplicerad.
Bra timpenning.
Haha. This!
För ett par år sen jämförde jag mitt pensionssparande med det privata.
Pensionssparandet upp 13% per år. Med breda indexfonder spridda över världen. Ja den avkastningen är extrem. Normal framöver kanske är 5-8%.
(Det galna är att just nu är pensionsprognosen mer i pension än lön om jag går vid 65)
Privata sparandet. 4% upp per år? Stockpicking och följa med vågen och sälja och köpa med “analyser”. Helt bortkastad och dyrt. Nu ligger allt i index där med.
Så för den långsiktige spararen är rådet helt klart index.
Och som mest ta 10% att “leka stockpicker” med.
Det finns inga evidens för att det finns bättre modeller ellerr metoder än brett indexsparande i långa loppet.
Och om man tänker efter, med tanke på resurserna i finansbranschen och dess förmåga att locka till sig raketforskare borde ett vinnande koncept slå ut alternativen. Nu sker inte det utan olika fonder som överpresterar mot index varierar hela tiden.
Sedan kan man alltid göra ekonomiska analyser av enskilda företag med olika verktyg och investera i dessa. Men att basera sin slutsats enbart pånhistorisk utveckling är vanskligt.
Jag bytte också till att bara månadsspara i indexfonder för ett par år sen. Fan så mycket bättre än att oroa sig om det ska gå upp eller ner.
Med buller och bång slår jag in öppna dörrar! Det man skall hålla sig till är långsiktlighet (wow vilket tips!). Det svåra är att hålla det. Att acceptera att man aldrig kommer bli så rik att man kan ”byta” livsstil. Däremot kan man lämna efter sig en del pengar till barnen. Vilket tyvärr kan vara en liten björntjänst, alla mår bäst av att få kämpa ihop till sim egen framgång.
En gång har jag chansat. Köpte Nio (nån kinesisk elbilstillverkare) den chansningen gick hem men kommer aldrig göra om det. Nu köper jag, säljer aldrig. Återinvesterar avkastningen och sitter i mitt radhus och är en medelsvenne tills döddagar.
Det är väl inget negativt att vara en medelsvenne. De flesta är det.
Har flera vänner som dumpat spotify.
De lyssnar mest på poddar/ljudböcker och den lilla musik de gillar köper de på itunes istället
Många kids lyssnar på musik på…. Youtube.
Så bara höja priserna hela tiden är inte en given framgångsfaktor.
Jag hade nog tittat på andra tjänster om man kunde dra med sig spellistorna.
Kollade runt lite för nått år sen och det är samma musik tillgänglig överallt i princip.
Lyssnar också mer musik på Youtube. Där hittar man samma artist/låt i många, många varianter. Sen blir man besviken när man vill lyssna på samma på Spotify och hittar enbart den meningslösa “radio edition”.
Samtidigt är 119 spänn mindre än vad en CD kostade för 25 år sen.
Allt beror på hur man förändrat sitt lyssnande.
en låt kostar drygt 10 kr att köpa på itunes.
ett abbonemang kostar nu 1428 kr per år.
Dvs man får 143 nya låtar till sitt bibliotek per år.
Dvs på 10 år 1430 låtar.
Undrar hur många som lyssnar på så mycket mer musik än så. Ärligt.
Skulle nog säga att de flesta snurrar samma spellistor om och om igen.
Till skillnad från serier/film som man bara ser en gång om man är normal.
Ja så är det ju, men för egen del är det just nya upptäckter som är den stora behållningen med Spotify. Alla låtar jag hittat genom deras s k radiolistor hade jag inte hittat annars.
Testa Spotifys lista “The sound of everything” den ger en låt från varje Spotify-genre. Jag har bl. a upptäckt att går att lysna på en del rapp, om det är på ett språk man inte förstår.
Obs! listan är så stor att den kan krascha Spotify. Kan kräva 2-3 omstarter innan uppspelningen funkar. Men det tycker du nog är värt det (du kanske upptäcker nordafrikansk pre-punk, typ).
Min investeringsstrategi liknar väl mest den gamle aktiestinsens, bolag med ganska hög direktavkastning (även historiskt). Fallhöjden är därmed begränsad men givetvis blir det inte många kursraketer heller…
Jag ser mest aktieexperters roll som att de kan användas för att bekräfta (inför sig själv, omgivningen eller chefen) den uppfattning man redan har. Det går alltid i varje läge att hitta experter som säger att börsen skall upp, skall ned eller kommer röra dig sidledes.
Ofta föregås en stor nedgång av ett ras som snabbt hämtas upp. Det första raset inträffar ofta 1-2 år före det stora raset. 1987/1989 eller 1998/2000 är bra exempel.
Inte bättre analysera senaste 25 åren?
Du inser hur gammal du är när du refererar till så historiska händelser…. Marknaden, kapitalanskaffningen och företagens balansräkningar är helt annorlunda än vad de var under dina exempel
Peter Lynch hade en årlig snittavkastning på drygt 29% under 23 år. Även 1987 gick han plus. Hans strategi var regelbundna köp oavsett makro och försökte aldrig tajma marknaden.
Ja, jag äger både aktier och fonder, men finner det ändå intressant att det ju sällan är till företagens fördel att aktierna handlas publikt, snarare verkar det vara tvärtom.
Jag tror man ska vänta till hösten är över innan man säger att det här är över.
I USA har det varit ett AI-race som drivit upp börsen främst samt större bolag.
Shiller PE ligger för sp500 på 31.75 i skrivande stund, snart upp på tredje högsta värderingen i historien med bara coronatoppen och dotcombubblan med högre värdering. Då ska alltså kurserna högre tror man? Kommer verkligen företag brett kunna motsvara sådana vinster, nu i ett högre ränteklimat?
I Sverige är inte uppgången heller bred. Småbolagsindex ligger lågt och har trendat nedåt sedan april. Räntorna ska fortfarande upp och många företag är fortfarande beroende av lån för att dra runt.
Jag tror att sp500 träffar all time high för att sedan vända ner i höst igen.
Måste säga att jag också känner mig tveksam till en fortsatt uppgång på börsen. Flera av bolagen som drivit på börskursen i USA är beroende av reklamintäkter och ifall det inte blir en “soft landing” så bör reklamintäkterna sjunka drastiskt. Bolag som Alphabet (Google) och Meta (Facebook) bör väl vara mest känsliga för detta. Skräpbolaget Meta som jag antar mest har boooooomers som kunder har t ex fått se sin aktiekurs stiga 142 % i år. Helt sjukt!
Läste för övrigt en intressant artikel i SvD om att 34 av 44 de mest högprofilerade onoterade företagen inom den svenska tech- och startupscenen går med förlust. I och för sig inget konstigt att företag i början går dåligt, men i och med högre räntor så blir det dyrare att hålla dessa företag under armarna. Kan bli intressant att se hur detta kommer att inverka på IT-konsulterna.
Om man vill ha riskspridning kan ma även komplettera de globala fonderna.
En global indexfond är ofta väldigt USA-tung med hög exponering mot några få storbolag.
Vill man ha bättre spridning kan man köra fonder med annan geografiskt fokus och kanske småbolagsinriktat (även om småbolag bara betyder icke-gigantiska så blir det annat än det som dominerar vanliga indexfonder).
Eller någon kufisk profil. Min bästa fond för närvarande kräver t.ex x-procent kvinnor i ledningen. Men den gick mediokert under pesten. Så spridning, spridning, spridning.
Köper själv bara aktier i bolag som verkar i branscher jag “gillar”, alltså såna jag tror på som framtidsbranscher samt är sånt som är samhällsviktigt. Exempel är aktier inom infrastruktur och energi samt livsmedelsförsörjning. Mer specifikt järnväg, kärnkraft samt jordbruk.
Naivt gissande (mest utifrån James Howard Kunstlers analyser om man ska vara ärlig) och spekulativt utan större förhoppningar på att bli rik men personligen mycket roligare att lägga pengarna på den typen av aktieposter.