Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsmåndagen öppnar blandat i de asiatiska tidszonerna efter en negativ börsvecka. Fredagens uppgångar på börsen stärkte den svenska kronan något, men från rekordlåga nivåer. Kreditvärderingsinstitutet Moody’s sänker den svenska finbanken Handelsbankens kreditutsikter på grund av bankens exponering mot fastighetssektorn, även om betyget kvarstår på toppnivå tillsammans med SEB och Swedbank. Detta kan dock i teorin ge högre räntor inklusive bolån för bankens kunder.

Börsveckan som gick var negativ med -2.76% för storbolagsindex OMXS30 trots lite återhämtning under fredagen, och -2.15% för breda index OMXSPI. Kronan har dock stärkts något eftersom börserna steg igen i fredags med +0.34% för OMXS30 och +0.65% för OMXSPI, vilket innebär att pengar kom tillbaka till Sverige och stärkte den annars rekordsvaga valutan. Guldpriset backade således till 669:- sERK per gram och dollarn hittas på 10:84 SEK och euron på 11:87, ner från rekordet 11:91 förra veckan.
I USA gick börsveckan -1.16% för S&P-500 och -0.94% för Nasdaq 100. En blandad portfölj likt mina portföljer hos Lysa (reklamlänk) gick därmed inte så illa, då de drogs upp av kronförsvagningen. Fredag till fredag blev utvecklingen därför -0.06% i mitt fall med 80% aktier och 20% ränta.
De amerikanska räntorna fortsatte uppåt förra veckan, även om de backade några punkter i fredags. Den amerikanska tvååringen orkade inte över det siffermagiska 5% utan vände i torsdags på 4.99% och hamnade på fredagen på 4.94%, men tioåringen passerade 4% och fortsatte uppåt till4.06% under fredagen. ÄVen enmånadersräntan steg vidare och på 5.32% är den på god väg mot 6%.
Fråga dig då varför du ska köpa svenska obligationer i en fallande valuta? Fundera sedan på varför marknaden sänker kronan.
I de asiatiska tidszonerna öppnar veckan blandat
ASX 200 går -0.24%, Hang Seng +0.54%, KOSPI +0.21%, Nikkei 225 -0.11% och Straits Times +0.28%.

Sveriges finbank Handelsbanken får sänkta kreditutsikter hos Moody’s skriver Bloomberg. Anledningen är att finbanken är överexponerad mot den kraschande fastighetssektorn med 29% av sin utlåning. Banken har ju alltid som finbank skrutit med att de bara lånar ut till de finaste kunderna. Moody’s säger att “Handelsbanken’s greater exposure to the sector makes it more sensitive to a downside scenario and drives the negative outlooks on its LT deposit and senior unsecured debt ratings.”
Dock kvarstår kreditbetyget på samma höga nivå som SEB och Swedbank och man förväntar sig samtidigt att bankerna ska vara motståndskraftiga mot utmaningarna inom fastighetssektorn.
Sverige utmålas som en av de sämsta fastighets- och bostadsmarknaderna på senaste tiden och att bostadspriserna väntas falla 20% från toppen vid krigsutbrottet 2022, samt att den kommersiella fastighetssektorn behöver omfinansiera nästan 200 miljarder kronor de kommande 18 månaderna, dvs gå från tidigare nollade krisräntor till dagens ränteläge.
För oss som upplevde 90-talskrisen, så utlöstes den just av fastighetssektorns övervärdering och överskuldsättning, även om de flesta privatpersoner mest upplevde det hela som en krasch för bostadspriserna, arbetslöshet och en värdelös krona som aldrig återhämtat sig mot de stora valutorna. Ni kommer väl ihåg att den svenska kronan stod i lite drygt 5:- SEK för en dollar 1992? Se ovan vad den står i nu. Schweizerfranc stod 1992 i 3:90 SEK. Idag kostar den över 12:- SEK. Men låt oss intala oss något om svensk exceptionalism. Vi har bara varit exceptionella genom att sänka värdet på vår valuta så någon vill betala för det vi producerar.
Men alla experter inklusive Moody’s lovar dyrt och heligt att de svenska bankerna och den svenske ekonomin denna gång är motståndskraftiga mot att fastighetssektorn alltid överbelånar sig tills det inte går längre. Den här gången är tanken att det är du och dina pensionsbesparingar som ska åka dir när bostads- och fastighetsobligationerna kraschar, medan bankerna ska klara sig.
Det är dock gällande kapital enkelt att skydda sig mot kronans långsiktiga förfall – det är bara att placera kapitalet utomlands, exempelvis via Lysa (reklamlänk) där huvuddelen inte hamnar i Sverige.
Just det. Stockholm är en världsmetropol som förtjänar samma fastighetspriser som de bästa lägena på Manhattan. Det har jag lärt mig av mina läsare sedan jag startade bloggen 2008. Allt snack om att vi är ett marginellt land på Alaskas breddgrader i Europas utkanter med en av världens minsta nationella språkgrupper är bara snack.
Och titta inte på de svenska bostadspriserna mätt i CHF eller någon annan världsvaluta som EUR eller USD.
God morgon.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
73 kommentarer
Bra artikel!
Sen funderar jag på om bostadspriserna, iallafall i storstadsområdena inte snart fallit de där 20% redan.
Var med på 90-talet och hoppas inte men befarar att hushåll och fastighetssektorn snart är där igen igen. Jag tror inte det går att snacka sig ur problemen, mer skit kommer träffa fläkten.
Bostadspriserna mäts ju bara på säljbara objekt. Varje objekt som dras tillbaka osålt borde tillsättas värdet NOLL och medelpriser räkna med dessa nollade objekt.
Vad skulle syftet med det vara? Värdet lär inte vara noll för de flesta objekt så det blir minst lika missvisande.
Syftet är att bloggaren skall få rätt i sina gissningar.
Där spårade du ur Lars. Kan hända den bästa.
Bloggaren har väl som han själv antydde varit tydlig sen 2008 med vilket narrativ han driver?
Bubblan kan ju pysa ut under lite längre tid och under mer kontrollerade former än den explosion som det blev på 90-talet.
Är det inte det som sker nu?
Utom för vissa fastighetsbolag som SBB.
Jo, antagligen. Det var mera ett svar på trådstartarens farhågor om att vi snart har en 90-talskris på halsen.
Sverige hade helt andra obalanser på 90 talet.
Man lämnade arbetslöshetsmålet och börjaade jobba med inflationsmålet i slutet av 80-talet och avreglerade mycket, däribland valutan 1989.
Men utöver finans och fastighetsmarknaden var det framför allt budgetunderskotten som var problematiska. Nu går staten plus, för plus tom.
Att privatpersoner är skuldsatta kommer leda till ökad arbetslöshet när de får lägga en allt större del av inkomsten på boendet. Men på lite sikt är det importerade varor man drar ner på tror jag, inklusive utlandsresor.
Och med tiden kommer lönerna efter.
Jag tror faktiskt att vi håller med varandra. Du får argumentera med trådstartaren (och andra) som tror att 90-talskrisen kommer tillbaka på samma sätt.
Det räcker med att jag argumenterar med mig själv 🙂
Jag tror att ni har helt rätt. Bara det faktum att banken inte längre kan tvinga en att sälja för att ens egenkapital mätt till marknadspris blivit negativt gör ju att spelplanen ser helt annorlunda ut.
Lars har dock rätt i att det blir en inlåsningseffekt för de med hög belåning på bostadsmarknaden vilket såklart gör att det i statistiken ser ut som att priserna inte alls fallit så mycket som de sannolikt gjort.
De enda undantagen är väl när:
1. Äldre dör
2. Yngre flyttar pga ändrad livssituation (blir sambos eller skiljer sig)
3. Nyproduktion kommer ut på marknaden
Dessa bostadstransaktioner kommer ju bli av oavsett hur marknaden ser ut. Enligt en mäklare som jag känner i Malmö så är marknaden i alla fall där helt stendöd. Det kommer gott om folk på visningar osv. Men säljare har inte råd att torska egenkapital och köpare har inte råd att betala ränta på ett så stort lån som köpet kräver.
Jag tillhör inte den “normala typen” av de som lever på sin trading tror jag.
Skriver gärna upp udda saker som folk förutspår för skoj skull – någon gång träffar de ju rätt också, eftersom man själv då har missat någon liten detalj.
som den här: “Varning bostadskrasch 2026” -Fred Harrisson.
Bostadspriserna har fallit färdigt, förstagångsköpare kommer fortsätta köpa och därmed tycka upp priserna ännu mer och konsumtionen kommer fortgå.
Cirkulera, här finns inget att se.
Varifrån skall de där förstagångsköparna få pengar till att köpa allt högre prissatta bostäder? Triss? Pyramidspel?
Hårt arbete, bröd, gröt och vatten enligt dig.
Någon gång måste de hitta en bostad och det finns inte många hyresrätter förrän tillräckligt många bostadsrättsföreningar konkat.
Du lyckades missa sarkasmen? 😀
Det är i stort sett det enda som ökar i värde i rådande tider.
Jag har cirkulerat färdigt.
Ps. Kommentaren var till alls vår lilla tama hobbyfascist, H. Gobb.
Japp!
Bostadspriserna faller fort, aktiemarknaden går däremot starkt trotts förra veckans nedgång.
Även om man bara kollar på det som faktisk går att sälja är fastighetspriserna nere nästan 20%.
Kommer bli än värre i höst med riksbankens fortsatta höjningar.
Kolla husmask (https://husmask.se/home de aggregerar alla försäljningar via Booli) toppen för lägenheter innanför tullarna var 31 mars 2022, 120 kkr kvadraten 31 idag
108 kkr kvadraten. En nedgång på 10%. Dock så måste detta inflationsjusteras, hade lägenheterna följt inflationen borde de nu vara prissatta till 132 kkr kvadraten. 108/132 är 81% alltså en nedgång på 19%.
Förra toppen var 31 augusti 2017 var priserna 99 kkr per kvadrat. Det motsvarar 123 kkr kvadrat idag (https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/) alltså köpte man förra toppen så har man förlorat 12% av real värdet de senaste 6 åren.
LW hade rätt, tråkigt för många.
Sedan kriget startade 2022 har dessutom valutan tappat kring 14 % redan.
Med det i beaktande är nedgången i värde redan stort, förutom tappet i bostadsförsäljning i svenska kronor.
Dvs mot euro och dollar, inte mot rubeln.
Jag har sett bolider på väg ner genom atmosfären bli omkörda av rubeln.
Ja, mätt i rubel har priserna kanske gått upp. Ett tips till Valuegard om de vill skapa uppgångsstatistik och locka fler köpare.
Naturligtvis instämmes till fullo i att Stockholm inte är Manhattan och att allt snack om att vi är ett marginellt land på Alaskas breddgrader i Europas utkanter med en av världens minsta nationella språkgrupper är en fullständigt korrekt iakttagelse.
Detta till trots ansluter jag till dem som anser att för “vanligt hederligt folk” Sverige sedan länge är och sannolikt länge fortsatt kommer att vara ett av Världens bästa länder att leva i.
Trots alla elaka kapitalister i Sverige?
lol.
Tack vare alla kapitalister snarare.
Ungefär som Sverige kan lavja alliansfritt när man spelar under täcket med USA.
Spelar det någon roll för övrigr var Stockholm ligger utom för de som bor där? De har den marknad de har, driven av negativa räntor…
Uppenbarligen har fintech utvecklats fint. Att sedan det finns en otrolig närsynthet i Stockholmaregionen är en annan sak.
Lars Wilderäng: Om från din sida medvetet eller ej skall jag låta vara osagt men argumentet har jag mött i olika sammanhang i mer än ett halvsekels tid och kom för länge sedan till slutsatsen att några Elaka Kapitalister väl knappast existerar utan att de så väl som alla andra, kapitalister eller ej, tvingas agera enligt sin roll i rådande produktionssätt. Detta vare sig de vill eller ej och vare sig goda eller onda.
Att de tvingas är väl att ta i; tvärtom är det väl de som har jobbat ihop en förmögenhet som är just de som också har möjlighet att hoppa av ekorrhjulet och i stället odla sin trädgård. Livet är kort och bör tas vara på.
Men tyvärr så är det väl mer lockande att kunna köpa ytterligare en sportbil än att förkovra sin själ eller umgås med sina barnbarn. Så kallad conspicious consumption kanske inte är ondskefullt, men i alla fall ett sorgligt fenomen.
H.GOBB: Enligt min uppfattning, som jag anser ha stöd i vad jag läst, lärt och erfarit i ämnet, så den person som slutar använda sina tillgångar för att förmera desamma i kapitalprocessen och i stället konsumerar dem är ej längre i egentlig mening att definiera som kapitalist utan snarare som rentier.
Är det någon som på allvar använt ordet förmera efter 1940-talet?
En rentier lever på avkastningen. Kapitalet är oförändrat eller fortsätter öka i värde beroende på hur stor avkastningen är och hur mycket man gör av med.
De flesta hs
De flesta som anamat konceptet FIRE i modern tid anammar också konceptet “die with zero”, dvs man låter kapitalet föränta sig för att sedan använda både kapital och senare avkastning.
Är en pensionär en “rentier”?
Nej, eftersom man tar av både kapital och avkastning.
Däremot kan avkastningen bygga upp större delen av ens framtida kapital varför man till större del är rentier än inte är det.
RIKKITIKKITAVI: Begreppet rentier kan naturligtvis innehålla en mängd olika varianter, inklusive de av av dig ovan angivna.
Det förändrar dock inte innebörden i min replik på GOBB och WILDERÄNG där jag redovisar min inställning att begreppet Kapitalist egentligen, i alla fall enligt min mening, inte i första hand avser person utan funktion.
Kapitalister som skapar är goda, kapitalister (och andra..) som stjäl är onda.
I Sverige finns båda sorter, och det är inte så svårt skilja på dem…
Kanske inte, men att komma åt de onda och identifiera dem kan vara besvärligt Där ryggrad saknas är det inte ovanligt med skenhelighet och falskhet.
Problemet är väl snarare att det där med att vara “vanligt hederligt folk” inte är något som den yngre generationen alls eftersträvar i samma grad som tidigare generationer gjorde. Men det går väl i cykler det där. När folk blir fattigare och det plötsligt känns rätt bra att ha ett stabilt arbete med en okej lön, så kommer det nog börja appellera mer.
Godmorgon! Huggorm marinerad i omogna krusbär till frukost? Saltsyra i kaffemuggen? Men helt rätt, tyvärr börjar livet kännas som en sämre repris av -92/93 även om vissa detaljer skiljer sig och läget är ännu sämre nu.
Nu blev jag hungrig.
Det var inte bättre förr…
… Men det är sämre nu.
Nej, det är inte så man säger.
Framtiden är inte vad den har varit…
Varför är läget sämre?
recency bias?
Är det samma sak som närsynthet?
Från Wikipedia: “Recency bias is a cognitive bias that favors recent events over historic ones; a memory bias.”
Ah, då har vi lärt oss en ny sak idag. Tack.
Lite som när alla tycker att Zlatan var bättre än Nacka Skoglund eller Nisse Liedholm?
Spär man inte på kronans fall genom att en stor andel av sitt sparande rekommenderas att flyttas utomlands hela tiden genom att investera i Lysa/världsfonder/etc? Tänker såväl privat, som institutionell (pensionsfonder m.m.) kapital som difersifierar sig.
Finns det någon bra data hur mycket kapital som lämnar Sverige/SEK och hur mycket som flödar in p.g.a. utländska investerare köper in sig i Svenska börsen/tillgångar? Vore ännu mer intressant om det finns research om hur detta kan påverka valutamarknaden…
Svenska pensionsfonder investerar globalt.
När lönerna kommer ikapp inflationen om några år kommer alla ha minskat sina lån rejält.
Även om de investerar globalt får de rimligtvis färre andelar för pengarna när SEK blir sämre.
Vad får dig att tro att lönerna kommer ikapp inflationen om några år? (Hur många år är “några”, f.ö.?)
Har svårt att tro att privatsparare kan påverka så mycket men under 90-talets kronförsvar så riktades först mycket ilska mot utländska valutaspekulanter (Läs: George Soros) men senare visade det sig att det till en stor del var svenska storföretag som stod för spekulationen.
Jag har samma känsla som du, att det är rimligt att effekten av privatsparande utomlands inte är så stor.
Samtidigt, som ingenjör okunnig inom makroekonomi, vore det intressant med hård data att titta på, hur mycket pengar som flödar in och ut ur SEK av olika anledningar och från olika aktörer…
Lysa har väl viss övervikt Sverige?
Skulle aldrig lägga allt i samma korg som mitt jobb, mitt boende osv.
Du bör basera ditt sparande på hur du är exponerad mot omvärlden. Om den svenska valutan kraschar kommer du fortfarande att behöva betala i euro och dollar för din import. Med tanke på exponerad en svensk — igenom pensionssystemet, den generella välfärden m.m. — är mot den svenska marknaden finns det väl egentligen inte någon anledning att ha någon del av sitt sparkapital i SEK.
Pris har redan gått ner med typ 20-25% och med fällande kronan så börjar vi närma oss kontinenten med priser på bostäder. Snart är vi i mål. Att det går att köpa radhus i sämre skick i utkanten av Stockholm för 250k euro är att en bra sak och jag har svårt att tro att pris går ner mer. Det är väl frågan om att prissänkning ska nå centrala Stockholm. Par månader till och sen är det över för den här gången.
Svårt att jämföra mellan olika länder. Länenivåerna och lånevillkoren skiljer sig lite.
Men det jag tror du har rätt och jag tror också att det är bra ur ett längre perspektiv t ex för utlänningar som vill flytta till Sverige.
Hade varit kul att göra en graf med svenska bostadspriser i euro, men Valueguard publicerar ju inte längre, så det får vara.
Du kan ju ta ut HOX och Eurokursen och göra lite bruna diagram i Excel, eller vad skiten heter på en Mac.
Excel heter Excel även på en Mac 😉
Analysen som denna artikel bygger och jämförelser med tidigare fastighetskriser är inte relevanta. Den stor skillnaden mot då och nu är dels att arbetsmarknaden är urstark och det finns starka köpare vid sidan av och väntar på tillfällen att köpa kommersiella fastigheter. Vi kan även se här att indexklausuler fungerar fullt ut. Det verkar inte vara några problem att skicka räkningen för höjda räntor vidare. Dels så har staten starka finanser och inget större lånebehov som driver upp räntorna. Jag tror kommersiella fastigheter har bottnat, undantaget är SBB som förvisso har bra fastigheter men oviss balansräkning. Det som ser illa ut är hårt belånade bostadsrättsföreningar i de fall kan man se en dubbelsmocka höjda avgifter + höjda räntor kan ge bankerna lite huvudvärk men inte mer än så det rör sig om kanske ca 10000 hushåll som hamnat fel. Säkert en stor del av dessa har reserver eller får hjälp av familjen. Så vi pratar om en högst hanterbar numerär hushåll.
En faktor som saknas i analysen är att realräntan fortfarande är negativ. Frågan är vad som händer när det faktiskt börjar kosta att låna pengar (vilket enligt standardteori är nödvändigt för att få bukt med inflationen).
Du slår huvudet på spiken vår solidaritet mot varandra bygger på att alla som jobba ska ha ett jobb och gå till och alla ska överleva. Priset vi betalar är att alla blir fattigare i reala termer.
Stockholm (och andra stora svenska städer) kanske inte är att betrakta som några världsmetropoler kulturellt, ekonomiskt eller politiskt, men kriminellt och knarkigt känner gemene man onekligen av vindarna från den stora världen. Spänningshalten är hög.
Vad beträffar bostadsmarknaden, så tror jag att vi har alla förutsättningar för att få till en lika allvarlig krig som på tidigt 1990-tal, fast inte lika dramatisk vid ett enskilt tillfälle utan rejält utdragen i tid. Ingredienserna till soppan är:
Bostadspriser som ligger stilla eller faller sakta nominellt, medan KPI fortsätter öka och reallönerna minskar.
Räntor som kommer fortsätta stiga och nya tänkta räntebanor som hela tiden revideras, likt en inverterad igelkott.
Fallerande skördar runt om i världen p.g.a. klimatförändringar, insektsdöd och lite krig därtill.
En ny härlig omgång med höga elpriser i vinter, fast utan elstöd nu, eftersom vi haft gott om tid som individer att ställa om och effektivisera.
Förlorade arbetstillfällen när folk drar ner på konsumtionen leder till minskade skatteintäkter på alla plan.
Minskade skatteintäkter leder (förhoppningsvis) till en drakoniskt reducerad offentlig sektor, men kommer i alla fall att leda till ökat skattetryck. En lågt hängande frukt är ny fastighetsbeskattning, vilket också är fullt rimligt, eftersom den nuvarande fastighetsavgiften i realiteten är helt platt (dvs så gott som alla slår i taket, även om man lever i ruckel) och dessutom underbeskattar bostadsrättsägare relativt fastighetsägare.
Så sjunkande nominella bostadspriser, högre skuldräntor, lägre reallöner, stigande KPI, matprischock, elprischock (eller nåja, chock är väl att ta i vid det här laget), ny hög fastighetsskatt, höjda skatter generellt, ökad arbetslöshet, samt som grädde på moset lite klankriminalitet, korankravaller och barn som mördar med automatvapen.
Det är receptet för de kommande decennierna på svensk bostadsmarknad. Men vi har ju alla köpt för att bo, så det blir nog bra. Tänk vad illa om ett fastighetsköp hade varit spekulation och man hade kunnat förlora allt eller delar av sitt investerade kapital 🙂 🙂 🙂
Samtidigt ökar då köpsuget på lite bättre områden där du inte vaknar till automateld och skolbarnen inte tränar lockdowns och att ta på sig kroppsskydd så det kommer hålla uppe priserna.
I förorten bor människor som accepterar att bo tre generationer i en 70-talsvilla och dessutom hyra ut madrassplatser i källaren för svarta pengar.
Ser själv lite av detta här i Kungsbacka – på det dryga året jag har bott här har det kommit in delvis nytt folk. De kör ofta Volvo och mer sällan sliten BMW och klär sig inte i Adidas threestripe-brallor så jag antar att de försöker anamma ett Svenssonideal.
Vart skall man flytta om 5 år när det skjuts automateld i Kungsbacka.
Något charmigt område i Onsala där jag bor. Enda vägen in till området är via en lång ringlande väg där de boende har höjdövertag och det är lätt att upprätta vägspärrar även om skogen inte är ogenomtränglig.
Sedan är Onsalavägen rätt smal och slingrande pga alla överklaganden av vägverkets planer på att bygga en ny bättre väg så den är rätt lätt att spärra av. Dessutom är det bara några kilometer till havet om du måste sätta dig i säkerhet.
Fjärås är också trevligt men ligger mer inåt land och är platt då risk finns för inringning när gängen anfaller.
Ja, jag har köpt för att bo. Inte för att betala fastighetsskatt som finansierar bidrag till folk som inte kan hantera pengar.
Utebliver elbidrag nästa vinter blir nog spiken i kistan för den nuvarande regeringens förhoppningar om ytterligare en mandatperiod som regering. Om det är något som svenskar ogillar är det indragna bidrag till “behövande”.
För varje år som går somekonomin står stilla så kan de yngre spara ett år till. Till slut har de byggt upp ett rejält kapital och kan gå in på marknaden.
När detta sker startar bostadsrsketen igen även om det kommer ta några år. Nu gäller det för vanligt folk att hålla ut i fem år och undvika förlust.
Om en gamling trillar av pinn får man sälja på den öppna marknaden men för par som går isär blir det jobbigare. Kanske kan man bo växelvis en vecka i taget i källsrförrådet eller husvagnen så man står ut.
Skyll inte på mig iaf. jag tillochmed kampanjade för att vi skulle gå med i EMU 🙂
Sen kan jag inte rå för att folk hade en självbild som var naiv och grandios ända in i kaklet….
Ångrar bara att jag inte förvarat mer pengar i eurotillgångar 🙂
Samtidigt är kronans värde en spegelbild av hur landet är skött.
Eurotillgångar har ju också förlorat värde, runt en decimering under de senaste två åren, ungefär som USD. Har varit klart bättre att äga bolag än valutor.
Ja, det hade varit jättesmidigt om vi svenskar hade kunnat betala runt om i Europa utan att gå till växlingskontoret först.