Artikeln innehåller reklam i form av annonslänkar Kjell & Co.
Nu säger YR, SMHI och FMI alla tre att det ska regna här i morgon söndag. De säger olika mängder regn och olika tidpunkter, så nu ska det bli spännande att se vem som har rätt. Tydligen sägs samtliga använda samma modeller för sina prognoser, men man viktar olika variabler olika.
Vackertväder.se är som vanligt den vädertjänst jag använder och nu listar de på timme-för-timmeprognosen att det ska regna här i morgon. För övrigt kom det enligt min Netatmo-regnmätare 0.4 mm regn igår ungefär samtidigt som det regnade på Metallica.
Nu ska det dock komma lite mer regn.
För att summera är prognoserna som följer, och detta gäller avläst klockan 19:20. En prognos gäller som bekant bara tills den inte gäller längre.
YR | SMHI | FMI | |
Regn starttidpunkt | 06:00 | 03:00 | 04:00 |
Regn mängd | 4.5 mm | 8.6 mm | 7.2 mm |
Medeltidpunkten för regnstarten är alltså klockan 04:20 och medelnederbörden av dessa tre prognoser är 6.8 mm.
Klockan 04:20 och 6.8 mm totalt under morgondagen är alltså bloggens konsensusprognos.
Så får vi se vem som har rätt. Bara en kan vara Jesus, som bekant. Fast så finns ateism också. Dock säger ju inte väderinstituten att de är Jesus, utan erkänner villigt att de bara ponduspostulerar. Men vi är glada och tittar på vad de har att säga ändå.
Höll för övrigt på att rage-skriva en artikel igen om att eventuell vattenbrist beror på politiska beslut och ovilja att investera, och inte på att det råder brist på vatten i Sverige. Och att spara på vatten i Sverige ger inte mer vatten i Afrika. Men jag har skrivit en artikel 2018, så det får bli en länk.
“Problemet är alltså att kommunerna snålat och inte byggt ut vattenförsörjningen i takt med expanderande befolkning och ekonomi. Vatten finns det gott om, liksom inkompetenta naiva politiker.“
I övrigt så ska vi få klimatförändringar även om alla krav om minskade CO2-utsläpp uppfylls enligt avtal, och varför kommunerna vägrar bygga ut vattenförsörjningen för att matcha klimatförändringarna är oklart. De tror väl att de ska slippa, men även om vi slutar tvärt med fossila bränslen globalt i morgon har vi kvar klimatförändringar, så det är bara att skaffa fler vattentäkter. För det finns hur många som helst av dem. Om inte annat är vatten typ den vanligaste råvaran på jorden och finns i överflöd i havet. Det är en fråga om energi att desalinera, och man kan om det så behövs slänga upp dedikerade vindkraftverk som avsalinerar när det blåser. Vilket det ofta gör till havs.
Vatten finns i överskott, politisk vilja är en bristvara. Ingen tackar en proaktiv politiker som undviker problem.
Däremot kan det råda brist på regnvatten för jordbruket. Trots allt är de där 100 literna vatten som behövs till ett kg kött eller en liter mjölk en fråga om regnvattnet som vattnar gräset korna betar. Vatten de sedan kissar ut på samma plats igen, så det är rent kretslopp och leder inte till vattenbrist. Att vägra äta kött från svenska betesdjur leder inte till mer vatten i Afrika, utan här rinner vattnet ut i Östersjön eller Västerhavet där det blir saltvatten, inte ner till Afrika. Och ju fler dämmen vi river, desto snabbare rinner vattnet ut och hinner inte bli grundvatten.
Nu har det gått fem år sedan 2018 och hur många kommuner har byggt ut sin vattenförsörjning?
54 kommentarer
Givande inlägg.
Vet att KalmarVatten byggt ut vattenförsörjningen sen 2018.
Trots lite nederbörd har vi haft vatten så det räcker.
Bra där. Det är ju inte direkt brist på vattendrag i Småland.
Även din närliggande kommun tillika höghastighetstågsvägrande kommun Härryda bygger ut. Ny vattenstation i Hindås, tyvärr i bruk vår 2024 tror jag det är nu, så bevattningsförbudet och de gula gräsmattorna är på plats tills dess iallafall.
Jag är ju en väderfreak av guds nåde. Det var ett stort ögonblick för mig i eftermiddags när jag var ute i en marina i inre skärgården i Stockholm´och de höga molnen drog in och solen mer eller mindre försvann. Svalorna flög lågt och vinden gick över på ost. Ett klassiskt varsel om kommande regn.
God tumregel är att om det börjar blåsa blir det väderomslag. Sol->regn, regn->sol
Bor i närheten av dig och just nu säger SMHI att första regndroppen kommer i morgon kl 8.
För övrigt så är våra gräsmattor gröna då vi alla här runt sjön får vatten därifrån på sommaren. Inte helt fel. 😊
Sitter på en ö i Sthlms innerskärgård och tycker det vore trevligt med lite regn. Inte sett något ännu dock. :-/
En liten kommentar om dämmen och våtmarker. I Sverige har vi under de senaste århundradena dikat ut enorma arealer jord- och skogsbruksmark, ofta långt upp i systemet, där vatten förr fastnade under en längre tid och bidrog till en hög infiltration till rörligt markvatten och grundvatten. Ett dämme ligger ofta på lägsta punkten i ett system och kan ju aldrig ge högre grundvatten än den egna vattenytan. De där tomtarna som vill återställa våtmarker, eller i alla synas i tv, har en viss poäng även om deras metoder är direkt odemokratiska. Att riva dammar kan ha positiva biologiska effekter, men det är inte den första åtgärden i en återställning utan snarare den sista. River man dammarna innan marken ovanför är återställd finns risk för alltför höga flöden med översvämningar och erosion som följd.
Och marknadsekonomin och den “återuppståndna” bävern gör redan mycket av jobbet. Dumma utdikningar underhålls inte för att det är olönsamt och bävrarna gör sånt som bävrar gör. Tyvärr kan de ställa till det rätt duktigt också så det är ett tveeggat svärd.
Naturligtvis beror bristen på dricksvatten i Afrika på att vita män äter mat som kräver mycket vatten för sin framställning.
Ris är ett exempel, säger man till de frälsta att vått ris odlas i regioner med mycket regn säger de att vattnet visst förstörs av risodling för att det används så mycket kemikalier.
Går inte att argumentera att riset i sig inte skapar problemet utan slapp efterlevnad av begränsningar av kemikalier.
Nej, det skall vara ökenodlad Nordafrikansk couscous. Jag antar att politiska preferenser spelar in mer än en liten del.
Jag antar att nästa vansinnersprojekt blir att riva alla kraftverksdammar och bygga regnuppsamlingsdammar som skapar våtmarker och så skickar vi vatten till Afrika med segeldrivna fartyg.
Regn vore välkommet för det är kruttorrt här i Kungsbacka och mina hallonbuskar som jag köpte för 19 kr styck av Tysklands rikaste man har gått under.
Till sist vill jag rekommendera Ulf Dagebys underbara ”Eldorado” som finns på tuben. ”-Kamelerna är skjutna och min bärstol är till ved, skall världen nånsin fatta hur mycket jag – LEEED! Jag letar efter El Dorado”. Klassisk vänsterlåt om man känner för lite 70-talsromantik.
En annan gammal goding från Nationalteatern. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=gYoOXe9TzXE
Risodling är väl lika belastande för miljön som att föda upp grisar.
Har man sen vattenbrist blir inte bättre med risodling. Ris är lyx på samma sätt som kött. Det finns fattiga länder där ett val av andra grödor än ris skulle mångfaldiga mängden mat som kunde odlas till en mycket lägre klimatpåverkan och en lägre kostnad och arbetsinsats.
Kan du inte tala om för hela Asien vad de skall odla? Och som sagt, vått ris odlar man där det är varmt och gott om regn.
Tips: norr om Yang-tse är det inte kommersiellt gångbart med ris så i norra Kina odlar man vete och majs.
Man anpassar sig till det lokala klimatet.
Kul kommentar. Ja till och med vädret går att politisera. Men visst – de gamla proggarna hade rätt identifierat fienden.
Skönt med denna nyanserade och faktamässiga inlägg! När det nu blir torka börjar alla skrika i panik runt omkring en att sluta äta kött och snåla med vatten även om man har egen brunn. Dessutom en sjuk hetsjakt på folk med pool (nej, jag har inte pool). Investera i ordentlig vattenförsörjning och om nödvändigt höj kostnaden (kommunalt vatten är löjligt billigt enligt min mening).
Detta ska det stå alternativt denna typ av 😊
Vi klarade 2018 med egen brunn utan problem. Fortsätter detta i år så sätter jag dock en pump i sjön och börjar vattna betena.
Ja det är ju det som är grejjen. Borrade brunnar sinar i princip aldrig i sverige.
Däremot är det ju folk som sitter på gamla grävda brunnar som klagar….
Främst sinar inte de borrade brunnarna då man inte använder brunnsvatten för bevattning som man gör i resten av världen.
Vad gäller bevattningsförbud så gäller det inte egen mark då man i princip har rätt att ta ut hur mycket vatten man vill inom sin egen fastighetsgräns så länge det inte är ytvatten. Om jag inte misstolkat.
Jag har en sensor i brunnen som mäter vattennivån hela tiden. Så jag vet om jag ev inte vågar vattna senare i sommar, än så länge är det lugnt. Tänker inte göra reklam för produkten men en enkel googling räcker nog för den som är intresserad.
Nu kommer en fråga från en ”n00b” – Kan det vara idé att sluta rensa diken framöver? För att markerna ska buffra mer vatten tills torra somrar? Blir väl katastrof med en regnig sommar dock..
Bygg ett (illegalt) dämme i dikena och väderanpassa.
”Oj, jag har visst slarvat med att rensa mitt dike”..
”Det måste varit en bäver”..
Är ditt dike eller vattendrag en del av ett avvattningsföretag så bestämmer det årliga mötet om och när det ska rensas diken, sedan kan man inte vägra detta beslut utan det är bara att betala för sin del av diket
Bevattningsdammar är ju en enkel tillgång om man inte vill slita på grundvattnet.
I många delar av världen har ju i prinicp varje lantbruk med självrespekt nån form av lösning för att hantera regnvatten om det är intermittent. brukar ju sällan vara ett problem med regnmängderna över året. Snarare att de kan fokuseras till vissa perioder.
visst är det lite konstlat och tydligen så får man inte ens avsalta vatten för miljörörelsen. Allt som inte är ett träsk är onaturligt och fel.
Den enda acceptabla lösningen är att limma fast sig på konst.
Lol, där satt den! 😂
Återigen skönt att bo i en kommun som varit lite framsynt och har rejäl vattenförsörjning. Aldrig varit bevattningsförbud här, gräsmattan är grön och fin.
För min del är det YR som är bäst, men det finns ett problem med YR och det är att de verkar ha tidszon problem i sin app, så i Storbritannien är de alltid en timma fel ute. För tidigt eller för sent. När man påpekat det för dom så är svaret att de bara gör väder för Norrmännen i Norge. Trist för Norrmännen då när de är på semester.
Värt att tänka på är att bara för att vi river fördämningar vi skapat, behöver inte vattnet försvinna snabbare. Snarare är väl problemet alla snörräta diken vi byggt, just för att bli av med vattnet som är problemet.
Föreställ dig en stad med dammar och fyllda diken? Själv tycker jag det är en trevligare livsmiljö än att till varje pris slussa ut vattnet till havet.
Lite meandrande bäckar och mer grönområden skulle nog vara bra i många städer, så att regnväder hinner tas upp av marken, istället för att bara ledas bort genom dagvattenbrunnar med mera.
Mmm, mygg….
Mmm, malaria…
The price whe have to pay. Idag bygger man uppsamlingsplatser för häftig nederbörd för att inte fylla avloppssystemen.
Avvattningen av det som för var myrar som nu är skog kan ha viss betydelse för infiltration av nederbörd till grundvatten.
Det är kanske så att lämpligt råvatten inte finns tillgängligt för en växande befolkning, och alternativa metoderna är dyra och svenskar förbrukar mycket vatten.
Skall vi dimensionera VA näten för det skall gå att fylla alla pooler och hålla gräsmattorna gröna?
Är det inte billigare med konstgräs och skicka poolägarepå betald semester. De är ju också (miljö) värstingar.
Annars är det ju rätt att VA näten är underdimensionerade, och de är känsliga för övrigt också och läcker som satan överallt.
Vatten är sjukt billigt i Sverige. För mig att fixa en spetsbrunn ner till grundvattnet kostar runda slängar 10000 med pump o el.
Det får jsg 500 kbm vatten för. Dricksvatten. Brunnsvattnet kan jag ge gräsmattan 20 mm i veckan juni-augusti i runda slängar 7-8 år, den kommer växa fint tack vare all gödningsläckage i grundvattnet.
Tittar man på vad vatten borde kosta med nyinvesteringar är der betydligt högre kubikmeterpris.
Rikkitikkitavi 2023-06-17 23:22 – 23:22
vattnet är ju nästan gratis , dom fasta kostnaderna ligger väl runt 2/3-delar av kostnaden.
Det spelar ingen roll, det kunde varit hur som helst. Produktionskostnaden för en kubik är inte vad du betalar.
Däremot skall vi vara tacksamma för att kommunala bolag inte får användas till att finansiera vad som helst.
Gödsel läckage i grundvattnet? Nu är du ute och fyllecyklar rejält
Är du omgiven av åkrar så är det fullt möjligt. Grundvattnet är ca 3 m ner.
Mjaeeoo , vi asfalterar och avleder ut i havet vilket ökar hastigheten och försvårar ytvattnet från att bli grundvatten
I Malmö hade vi typ samma: olika tidpunkter och mängder i alla tjänster. SMHI hävdade inget regn samtidigt som det var världens regnoväder här utanför. Vill tipsa om att SMHI har en vy där man kan se sannolikheten för olika väder vid olika tidpunkter. Tycker den ger ett bra hum om ungefär vad man kan vänta sig.
Trodde man kunde använda appen i telefonen som facit, men inte så pålitligt. Räknar mm regn sedan vi blev med trädgårdsland, vet precis hur mycket jag måste vattna mina 22 kvm potatis som funktion av nederbörd. Men häromveckan visade appen 35 mm regn på två dagar. I verkligheten uppskattar jag det till 10-15 mm, max. Grannbyn skulle ha fått 25 mm samma period, så inget stämde. Antar att bönderna har egna system, men trodde i min naivitet att det stämde någorlunda.
För övrigt upptäckte jag torrfläckssjuka idag, hurra, som ska sprida sig till i princip resten av grönsakerna också. Så vattningen kommer ändå vara överflödig rätt snart om jag fattat det rätt.
Skurar är otroligt svårt att förutspå över små geografiska områden. Det kab räcka att flytta sig halv kilometer så har turbulensen flyttat de mest regntunga molnmassorna.
I övrigt är prognoserna en sannolikhetsredovisning.
Modellen ger något olika utfall beroende på indata, dvs när den körs och därmed oxkså sannolikhet för ett visst utfall.
Det mest sannolika presenteras som prognosen.
En skur på natten och nu kommer det mer i centrala Stockholm. Koltrasten sjunger av glädje. Det blir mer mask….
Även här i Kungsbacka regnar det till och från nu på morgonen. Flera kan alltså vara Jesus. Men tur att vi får lite regn eftersom det är kruttorrt i markerna. Hoppas nu att mina kvarvarande buskar från Tysklands rikaste man kan klara sig.
Ekologi är svårt och jag är inte övertygad om att EU är rätt institution att avgöra vad som är bäst i varje del av vårt avlånga land. Visst kan det vara behjärtansvärt att vilja återställa en del vattendrag för att skapa bättre miljö för en del fiskar, men detta måste vägas mot andra intressen. Nu när vi ska elektifiera allt samtidigt som det är brist på planeringsbar el så kanske man borde bevara även mindre vattenkraftverk åtminstone en tid till. Men det som jag, som glad amatör, främst tänker på är grundvattnet. Genom den storskaliga utdikningen under 18- och 1900-talen så försvann eller minskaske många våtmarker och sjöar eftersom vattnet rann iväg. Idag behöver vi återskapa sådana våtmarker, vilket är lättare sagt än gjort. Är det då verkligen klokt att förstöra de artificiella våtmarker och sjöar som skapats av dämmen och vattenkraftverk? Knappst.
Många dämmen har dessutom skapat värdefulla kulturmiljöer där andra delar av flora och fauna kunnat frodas. Att generellt förstöra dessa är vansinne.
En gång i tiden talades mycket om subsidiaritet som en grundprincip i EU. Beslut skulle fattas så långt ner som möjligt. Då trodde jag fortfarande på EU som idé och rösta för vårt inträde. Idag blir EU mer och mer en centraliserad byråkratisk koloss med imperieambitioner som i allt högre grad saknar respekt för lokala skillnader. Och vad övermodiga, teknokratiska imperier gör för ekologin kan man ju åka till det tidigare Sovjetunionen för att studera…
Det är EU parlamentet som försöker ta mera makt.
Parlamentet har ju länge setts som mindre viktigt vilket gör att konstiga partier får oproportioneligt mycker röster, tex MP i näst senaste valet.
Finns en del rätt sjuka högerpartier också där nere.
Vi hade denna diskussionen på jobbet i förra veckan. Där kollegor pratade om vattenbrist.
Min vana trogen sa jag.
Det kan man ha stora städer i Spanien och Mellanöstern, så är det orimligt att våra byar i Skandinavien ligger risigt till vad det gäller vattentullgång.
Då kom Gotland på tal.
Kan man avsalta medelhavsvatten, så går det nog att avsatta det knappt ens bräckta vattnet i Östersjön.
Vad vill jag säga med detta?
Ibland måste man ta fram microskopet och leta detaljer för att förstå och lösa ett problem.
Stundom gäller att använda motsatt metod, zooma ut, skaffa referenser för att med rimligthetsanalys göra en bedömning om det överhuvudtaget är lönt att engagera sig i.
En god ingenjör behärskar båda dessa metoder, tyvärr fastnar många i mikroskopets spännande värld.
Ja och att ett ställe som Gotland har vissa problem betyder inte att hela Sverige har det. Lite som med trängsel i trafiken, det är koncentrerat till vissa områden.
Gotland har ett par projekt igång som handlar om att effektivisera vattenförbrukningen. Men det är såklart också en ekonomisk fråga, gotland skall tillse att det finns vatten för x antal människor sommartid, men det är en minoritet av dessa som är åretruntboende, och därmed skrivna i kommun/region, och som då betalar inkomstskatt. För avsaltningsanläggningar ÄR dyrare i drift än sötvattentäckter där man bara pumpar upp grundvatten.
Fint väder hos bloggaren idag (?)
https://www.weatherandradar.com/weather/satilla/17221239
Blev fel där …
Urbaniseringen har ju också en viss effekt lokalt. Det har ju ett bra tag varit modernt hos stadsarkitekter att bekämpa grönytor och istället anlägga stenöknar av betong och granit, vilket då ger en vattenavrinning som inte sällan hamnar någon annanstans än i grundvattnet lokalt.
Är det ett järtecken I skyn på bilden?
Är ansiktet i molnen möjligen Jesus själv?
Var det meningen eller råkade det bara bli så?
Nej, meteorologer gissar (“ponduspostulerar”) inte. De använder mycket avancerade matematiska modeller för att bedöma hur vädret kommer att bli den närmaste tiden. De flesta meteorologer gör prognoser som gäller i ett fåtal timmar och dessa prognoser är i allmänhet mycket tillförlitliga. Det är dock inte prognoser som allmänheten i allmänhet tar del av.
Ju längre tid en väderprognos avser desto osäkrare blir den.
“den danska delen av Lygnern” ger exakt en sökträff. :-/