Artikeln innehåller betallänkar till Adlibris. Denna lista gäller 2023 och berör inte kommande böcker och bokserier. Artikeln publicerades ursprungligen 2021 men har uppdaterats årligen.
Nedan följer ordningen man läser Lars Wilderängs böcker. Texten är skriven av Lars Wilderäng själv, då “lars wilderäng böcker ordning” är den vanligaste sökningen på författaren på Internet. Jag nämner mig i tredje person nedan av denna anledning.
Lars Wilderäng har skrivit flera fristående böcker och från varandra helt fristående serier. Utgivningsordningen för de olika serierna påverkar inte ordningen du ska läsa serierna, utan det beror på vad för slags fristående bok, eller vad för slags serie du vill läsa.
Dessvärre är det vanliga att svenska författare uppfattas skriva en enda lång evighetsserie, och att man därför måste läsa dem i kronologisk ordning. Detta gäller inte Lars Wilderäng, som också skrivit böcker i något skilda genrer och universum.
Hur bokserierna hör ihop kan man se på namnet, där varje serie delar ett ord eller del av ord, som Höst-, Stjärn-, Mid- eller -hjärta. Rättigheterna till samtliga romaner är sålda för film- och teve till Arvet Agency.
PÅGÅENDE THRILLERSERIE AV LARS WILDERÄNG
Hjärtaserien, som den också kallas, kommer bli ytterligare minst två böcker, än så länge.
Drönarhjärta (2021)
Drönarhjärta är den första thrillern i en serie av säkerhetspolitiska så kallade technothrillers eller om man så vill agentromaner. Den första boken utspelar sig under hösten 2016 och särskilda omständigheter råder när Ryssland genomför en massiv övning och beredskapskontroll längs hela sin västra gräns. Några karaktärer från romanen Fallet nedan skymtar förbi om man är uppmärksam, men är helt fristående från den boken och är i olika genrer.
Kungshjärta (2022)
Kungshjärta är den första fristående uppföljaren till Drönarhjärta, där man får återse en del av karaktärerna från Drönarhjärta. Den kan läsas fristående, men vinner förstås på att man även läst första delen i serien. Boken utspelar sig 2019 och inleds med att en svensk operatör vid Kontoret för särskild inhämtning försvinner i den ryska exklaven Kaliningrad. Boken släpps i slutet av juli som inbunden, e-bok och ljudbok, inklusive från streamingtjänsterna.
Ishjärta (2023)
Ishjärta är tredje boken i serien, och kan läsas fristående men vinner likt Kungshjärta på att läsas efter tidigare böcker i serien. Boken utspelar sig 2019 – 2021 inklusive under coronapandemin. Den bygger delvis vidare på handlingar och överlevande karaktärer från Drönarhjärta och Kungshjärta, men kan läsas fristående. Släpps den 20:e juli 2023.
FRISTÅENDE BÖCKER AV LARS WILDERÄNG
Redovisningsavdelning Marviken (2020)
Redovisningsavdelning Marviken är en fristående thriller, agentroman och kontrafaktisk nutida science fiction-roman. Boken ska läsas helt fristående.
Fallet (2019)
Fallet är en allmänthriller om den svenska bostadsbubblan, där man får följa bostadskarriäristen Mikaels uppgång och fall i en parallellhandling i nutid respektive tillbakablickar i dåtid från år 2002 till år 2020. Boken kan läsas helt fristående, men några bifigurer återfinns även i Hjärtaserien. Boken rekommenderas till den som är van vid att läsa svenska deckare eller vanliga thrillers.
TIDIGARE FRISTÅENDE BOKSERIER AV LARS WILDERÄNG
Lars Wilderäng har skrivit tre tidigare fristående bokserier, som inte har något som helst med varandra att göra, utan existerar helt i sina egna universum. De redovisas i storleksordningen på försäljningen per bokår (dvs försäljning dividerat med antal år böckerna i serien funnits totalt) nedan. Lars har i Sverige sålt över 800 000 böcker.
HÖSTSOL-SERIEN (2017 – 2018)
Höstsolserien är en techno-thrillerserie, dvs med mycket säkerhetspolitiska och militära inslag, där man får följa bland annat en livvakt (personskydd) till den svenska utrikesministern, hans bror inom civil totalförsvarsledning, och broderns ex som är kompanichef på ett stridsvagnskompani, samt en rysk överste i Rysslands högsta försvarsledning och en rysk GRU-agent. Innehåller en del segment som tyvärr inträffat i verkligheten senare.
1. Höstsol (2017)
Höstsol är första delen i serien. Slutar med cliffhangers.
2. Höstregn (2018)
Höstregn är andra delen i serien och tar vid några minuter innan avslutnignen på Höstsol, och förutsätter att man läste den föregående boken.
STJÄRNKLART-SERIEN (2014 – 2016)
Stjärnklartserien är med sina 18 bokår Lars Wilderängs mest säljande romanserie, och kan betecknas som en nutida science fiction-thrillerserie.
1. Stjärnklart (2014)
Stjärnklart är en undergångsroman om en stor global världsomspännande katastrof, där elektronik slutar att fungera. Romanen är relativt lättillgänglig och uppskattad av en bred läsekrets, inklusive att den ofta används i undervisning, och kan vara den bästa första boken av Lars Wilderäng att läsa. Man behöver inte läsa uppföljarna, om man inte vill ha svaren på vad som egentligen hände.
2. Stjärnfall (2015)
Uppföljaren Stjärnfall ger en förklaring till vad som hände i Stjärnklart, och är betydligt mer actiontung spänningsroman och skiljer sig på många vis från Stjärnklart. Den förutsätter att man först läst Stjärnklart. Slutar med cliffhangers. För genreläsare är boken mer efter katastrofen än post-apoc.
3. Stjärndamm (2016)
Avslutande delen Stjärndamm fortsätter sekunden efter att Stjärnfall slutar och förutsätter att man läst den föregående boken. Den knyter ihop handlingarna och avslutar serien.
MIDVINTERMÖRKER-SERIEN (2011 – 2013)
Midvintermörkerserien är en militär actionserie eller om man så vill militär techno-thriller.
1. Midvintermörker (2011)
Lars Wilderängs debutroman Midvintermörker handlar om ett plötsligt ryskt anfall mot Sverige år 2012, med målet att inta Gotland. Den skildrar en sammansatt Stridsgrupp Gotland, som är utformad likadant som den Stridsgrupp Gotland som sedan togs beslut om 2015, och som inrättades 2016.
2. Midsommargryning (2013)
Uppföljaren till Midvintermörker, Midsommargryning, utspelar sig elva år senare, år 2023, och bygger vidare på händelserna i Midvintermörker. Den läses lämpligen efter Midvintermörker.
NOVELLER OCH FACKLITTERATUR
Lars Wilderäng har också publicerat än så länge tre noveller. Om dessa har någon koppling till romanerna, och i så fall vilken, är upp till läsaren att bilda sin egen uppfattning om. Tillsammans med hustrun och den professionella äventyraren Lena Wilderäng har Lars även skrivit de populärfackliga Är du förberedd (2019) och e-boken Arbeta hemifrån under karantän (2020).
32 kommentarer
Tacksamt att författaren själv publicerar en bibliografi över sina hittills publicareda verk.
Den verkar vara tämligen klar och redig och ej alls lika svårforcerad som motsvarande hos Asimov rörande dennes Stiftelseepos … Eller för den delen Cabell´s Poictesmelegend.
Jag måste tillstå att Redovisningsavdelning Marviken är bland det bästa jag läst, att komma på en dylik handling och intrig med förvecklingar i tid och rum genom svensk historia kräver ett intellekt med flera dimensioner. Då man fäster sig vid huvudpersonerna skapas en nyfikenhet om hur deras tillvaro utvecklas efter boken och jag tror vi är många som skulle uppskatta en uppföljare!
Tack, det var snällt skrivet.
+1 på den
Jag har inte läst boken men namnet låter som en parodi, vilket jag gillar 😀
OT, du missade den glödheta bostadsinkdiktorn idag. "Boprisindikatorn har på fem månader stigit med hela 84 enheter och förväntningarna är nu på en nivå vi inte sett sedan augusti 2017". Även ifall det är förväntat, så är det ändå säkert till lärdom för de som tror på en snarlik krasch. Lägenhetspriserna går som en Tesla i dubbel bemärkelse :). 100k/månad i vinst de senaste tio månaderna för att bo bra är såklart inte hållbart på sikt.
Stökigt här i kommunen. Villorna går +1 MSEK på bud, helt galen köpstämning.
Ja det är vansinnigt här i södra Sverige (också?). Mycket centralstimulerande kanske, inte bara banken utan dopamin då. Själv vill jag bara nå den magiska 50% gränsen för att slippa wasta pengar på amortering (vilket jag sluppit dock), utan mer lägga dessa till betydligt bättre avkastning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Förslag på enkät/blogg inlägg: frågor om Corona och Covid19 angående t ex rädsla, om man tillämpar social distansering, privat och på arbetsplatsen, om man är rädd att återgå till arbetsplatsen. Detta kopplat till väljarsympati och kön. Tim Pool berättar om Gallupundersökning som visar kraftig skillnad mellan demokrater och republikaner, t ex så ska ca 64 av republikanska väljarna vara beredda att återgå normala aktiviteter nu, medan bara 3-5% av demokraterna. Pool spekulerar om detta kan påverka valutgången, t ex genom att fler av demokraternas väljarblanketter ratas pga att man desinfekterar dem, eller att man kanske inte vågar gå och rösta.
https://youtu.be/pjqFBpWb670
Har precis köpt Fallet och Höstserien. Sedan tidigare har jag läst Mid- och Stjärnserierna.
Har precis köpt Fallet och Höstserien. Sedan tidigare har jag läst Mid- och Stjärnserierna.
Sir,
Att läsa om dina/era förbereder inför bestigningar av Mont Blanc och Kilimanjaro slogs jag av att det finns en äventyrsnivå som är ganska oexploaterat, elit-motionär-äventyren. Att bestiga ett berg som Kilimanjaro med guider och bärare är en sak, jag har gjort det två gånger, att göra som ni, bära själva är verkligen en annan sak.
Hur man förbereder sig och tränar inför dylikt tror jag skulle kunna bli en väldigt populär bok.
Skriv den vetja!!
Allt gott // Hugo
Jag var på väg att necroposta en fråga och så dyker detta upp på förstasidan. 😀 Frågan var om det har fallit bort något eller några i sista meningen?
Tack, ställde en fråga på fejjan om kronologisk ordning. Ett par timmar senare ligger det på bloggen, snyggt!
Gav mig på Redovisningsavdelning Marviken, på Storytel. Det är nog en och annan som kommit på samma idé. För bara några veckor sen kom Lars Kepler upp överst på förslagslistan när man skrivit Lars i sökfältet. Nu är det Wilderäng först.
Intressant.
Ett tips för att ranka med denna nya artikel är att byta din redirect 301 av https://cornucopia.se/2020/10/lasordning-bocker-lars-wilderang-bocker/ till denna URL istället för till hemsidan. Googlar man på det sökord du uppgav så är den äldre artikeln placerad som nummer 4 (iaf om man googlar i USA).
Tack, ska kolla vad jag kan göra.
Fixat. Bra påpekande.
Bra såklart, men tycker att dom är för deppiga. Läser hellre positiva & inspirerande saker.
Dessa böcker är bland de bästa böcker jag läst, dom faller precis in i det fack jag saknat under stor del av min MÖP / Sci-fi livstid. Jag minns att jag blev helt besatt av Tom Clancy’s “Red Storm Rising” när jag gick på gymnasiet. Lika besatt blev jag av Operation Garbo några år senare, sedan dess blev det en ökenvandring tills jag upptäckte midvintermörker. Stjärnklart trilogin är helt fantastisk, det är nästan som man skulle hoppas på att få vara med om det då jag alltid älskat Fallout universumet och drömt om Fallout-fiction i Sverige. Redovisningsbyrån Marviken är också en helt unik och suverän roman som kittlar fantasin!
Skulle nästan kunna skriva samma själv, slukat allt av Tom Clancy, sträckläste garbo böckerna och hängde på låset på biblo när de dök upp där. Många timmar med Harpoon på PC:n på tidiga -90 talet… “Hur funkar det där scenariot från Red Storm om man ändrar det där… måntro….?” Sen dök Midvintermörker upp och lyste upp min tillvaro.
Kan säga att Marviken är nog en av de jag uppskattat mest, otroligt fängslande.
Hejja Lars W, kämpa på med bolgg och böcker!
Min första bekantskap med Lars Wilderäng var Stjärnklart-serien som är en oöverträffad fantasy i svensk nutidsmiljö. Sedan har jag plöjt igenom allt med stort nöje.
I denna (min egen) kronologi förväntar jag mig att författaren (så småningom) avslutar med Solklart – en utopi där mörkret skingrats, trollen blivit till sten, bostadsbubblan spruckit och total harmoni infunnit sig på sista sidan. Men ok, en cliffhanger skulle vara ok…
Vore kul med en ’Gregorius’ dvs en ny version av böckerna med ryZZen nedskalad till den nyss avslöjade nivån på materiel och förmåga.
Stjärnklart f*ckade upp mig totalt under en period. Allt i hemmet eller omkring mig som inte fungerade som det skulle, drog direkt tanken till mystiskt damm och paranoian knackade på. 😁
Jo, ffa första i stjärn-serien var fantastisk. Ögonöppnande kring vad som händer i ett samhälle när saker vi tar för givet slutar fungera
Jag brukar rekommendera den till vänner och bekanta som är lite för vana vid att allt bara fungerar som det ska, både i hemmet och i samhället som stort. Inte så att scenariot i boken skulle utspela sig, men mindre kriser kan vi ju råka ut för. Bra att ha åtminstone någon liten form av förberedelse inför det oväntade. Det inte ju behöver vara tok-prepping med självhushåll och bug out locations.
Så, nu har jag beställt samtliga böcker, blir härlig semesterläsning:)
Läste Stjärnklart-serien för flera år sedan, och blev riktigt biten. Sedan lång paus, och nu till denna sommar har Höst-serien inhandlats. Första boken snart färdigläst. Det är svårt att lägga ned böckerna, helt klart.
Eftersom jag gillat spänningsromaner och Sci-fi ända sedan jag lärde mig läsa uppskattar jag enormt det jag läst av LW. I hård konkurrens tycker jag nog Marviken är allra bäst, följt av Midvinter/Midsommarböckerna. Har ännu bara hunnit läsa Stjärnfall ur den delen av LWs produktion, mycket bra den också, liksom Höstsol. Väntar nu på Ishjärta med spänning.
Som skrevs ovan, en uppföljare till Marviken vore mumma!
Stort tack för all den spänning och underhållning du presterat så här långt, LW. Hatten av!
Redovisningsavdelning Marviken är helt klart min favorit (hittills)! Har själv gått och filosoferat ibland kring den typen av kittlande kontrafaktiska frågeställningar, och spänningen i boken är också på topp.
Svårt att avgöra om Höstsol eller Drönarhjärta kommer därefter i min rangordning, men Drönarhjärta är så smart skriven att man ibland går och funderar på om det inte var precis det som hände 2016.
Har tyvärr inte lyckats läsa/lyssna på Stjärnserien än, men det kanske borde åtgärdas på semestern i väntan på Ishjärta.