Efter en kraftsamling i veckan fick vi äntligen utplanterat förodlade plantor och hembruket är igång för säsongen. Hur ser det ut för er del?
Det har förstås som alltid varit mycket att göra, men vädret har också varit lite nyckfullare och bistrare än vanligt fram till de senaste veckorna, så det har egentligen inte varit akut med att plantera ut. Vi gjorde slag i saken i förrgår och tog hela eftermiddagen för att sätta ut plantor, gräva om pallkragarna, skifta jord från växthuset och rotera in kompost och fårstallgödsel. I princip köper vi bara lite planteringsjord för att ha överst i krukor och pallkragar, annars är större delen av jorden återbrukad, kompost eller eget gödsel.
Vi har rent av redan ätit en del egenodlat, som sparris och trendig kirskålspesto. Även dill har plockats.
Annars är det ju väldigt tacksamt, på gränsen till överdådigt med egen produktion av ägg. Jag ska inte säga självförsörjande, eftersom det köps in värpfoder, men det är faktiskt ett väldigt prisvärt sätt att producera högvärdigt protein.
Men man måste gilla ägg eller saker man kan göra med ägg, när man får 2-5 ägg om dagen och ibland äter borta.
Egen bea, egen hollandaise, egen Eggs Benny med både pocherade ägg och hollandaise. Ägg i sallad. Steka ägg. Kokta ägg. Plättar. Pannkakor. Omelett i oändliga variationer. Pocherade ägg.
Dock skulle jag inte rekommendera höns i tätbebyggt område. Eller alls om man har grannar inom hörselavstånd. Det är inte tysta djur, särskilt inte om man har en tupp för produktion av kött och nya värperskor, samt för beskydd och tuppoffer vid rovdjur. Sedan behöver de sitt utrymme. En del släpper fritt dem varje dag, men vi har en voljär på ca 500 m2 så inte redaktionsmedlemmarna tar dem, alternativt duvhöken eller räven. Man ska dock ha respekt för att alla inte har sådana utrymmen att avvara om man inte har egen mark. Idag finns det villatomter som är mindre än så men då finns det också grannar.
Med stor voljär har vi iaf inte haft några rovdjursförluster någonsin även om duvhöken försökt, men stoppats av taknätet till mycket oväsen från höns och särskilt tupp.
Egna ägg är också utmärkt prepping av högvärdig protein, framför allt som ägg, men också delvis köttproduktion om man har ruverskor. Sedan behöver värperskorna pensioneras över tiden och blir utmärkt långkok. Besväret är främst att plocka fjädrarna, vilket är ett omfattande jobb.
Fodret kan lagras länge och jag köper ofta in ett årsbehov åt gången, då vi har plats. Det gör att vi iaf har ägg ett helt år om den beryktade skiten träffar fläkten. Sedan är foderbehovet lägre sommartid pga värmen, samt bättre eget fodersök sommartid, och det finns också möjlighet att komplettera med matrester från människomat. Inklusive den där kirskålen, som i färsk form tydligen är det bästa som finns om man är höns.
Men nog om det.
Hur går det med era odlingar och hembruk?
68 kommentarer
Ja visst har vi lite odling, det är snarast en principiell grej.
Vad jag funnit hittills är att det är billigare i affärn, men det smakar bra med egna tomater.
En hobby måste få kosta!
Som sedan 6 månader inflyttad i villa med större (relativt sett, ca 2 000 kvm) villatomt i mindre samhälle i Gbgregionen, efter att tidigare huserat i allt för liten lgh i centrala stan, har vi under våren byggt fyra pallkragar på 1,5×2 samt egen kompost för treårsrotation. Vitlök, gul lök samt salladslök är utplanterade och på god väg att komma upp. Så även den förodlade squashen och ett antal salladssorter, och inte minst spenat. Det blev även ett antal kvadratmeter potatis intill. Samt tomat och gurkaplantor som nu flyttats ut i det icke-isolerade uterummet.
Den största satsningen (ekonomiskt) har dock varit fruktträdgården. Äpple, päron, persika, aprikos, plommon samt buskar som blåbär, björnbär, gojiär (växer på Bocktörne) mullbär, vinbär, och rosenkvitten.
Där någonstans tog årets odlingsbudget slut. Så nu är det bevattning som gäller.
Jag har gått från att tycka att trädgård är något trist som helst enbart ska bestå av en platt gräsklippare som klipps av robot, till att intressera mig för alla möjliga trädgårdsväxter (som ger ätbar avkastning) och njuta av att arbeta i klorofyllen.
Passiva grödor som bär och frukt är tacksamt lite jobb.
Vitlök är väldigt tacksamt och lätt att bli självförsörjande på.
Man mår tydligen (enligt forskning) bra av jord under naglarna.
Hur förvarar du vitlöken vintertid? Tänker så att den inte antingen ruttnar eller börjar skjuta skott
Torrt i rumstemperatur. Vitlök gror efter att den blivit kall och sedan varm igen. Olika sorter är olika bra för långtidslagring. Förr flätade man vitlöken och hängde upp den i köket.
Familjen hade en 7 höns när jag var yngre men räven hade grävit sig in i hönshuset och tagit alla på en natt så det var tråkigt.
Silverlinjen var väl att det är svårt att ha höns utan råtter, gick också förbi en bekants gård där hönshuset ligger vid vägen och två riktiga bjässar som sprang upp ur ett hål. Vi hade en större råttfälla förut med en falldörr som vi såg en padda hoppat in i, och när vi kollade senare var paddan borta men en extra stor råtta inne..
God kvällsmat!
Vi har två redaktionsmedlemmar som håller borta gnagarna.
Granntanten har höns, vi får ofta ägg. De skiljer sig från köpeägg på dels färgen -hon ger dem mycket gräs så gulan blir nästan orange – men det stora skillnaden är naturligtvis smak och uppförande.
Med uppförande menar jag hur de lever om i pannan när de stekt. De sprätter. De skjuter skarpt.
Köpeägg ligger mest där och småfiser och liksom härdar i pannan.
Någon som samma erfarenheter?
i övrigt ligger vi lite efter med odlingarna. Fröerna brukar sås redan i januari-februari i vanliga fall, men en utlandsresa gjorde att vi inte ville hamna med döda plantor när vi kom hem. I helgen åker tomaterna och gurkorna i odlingstrågen iaf, hoppar över en omplantering till större kruka och hoppas på snabb tillväxt.
Trots boende i lägenhet, så odlas här tomater, paprika vitlök och ett par Citrongräs.
Det är en fröjd att se hur det växer och att plantera om, vattna och jobba med ljuset.
Citronträd
Vi har ett inomhus som magiskt ger citroner löpande året runt. De tar sin tid att mogna, men blir ett tiotal om året.
Hur gammalt är trädet? Hur står det? Hur stor kruka?
Jag har en vision av ett citrusträd men det ska ju stå “svalt 5-10 grader” vintertid, ett sådant utrymme saknar vi.
Enorm kruka. Köpt för sju år sedan, omplanterad.
Har aldrig haft problem med att ha citrus stående inne i vanlig rumstemperatur året runt, växer och blommar inte lika mycket på vintern men inte bara på sommaren jag har inte riktigt fattat vad som styr om den ska blomma. Det går i vågor med rätt många blommor i taget. Det som är problem är att de flesta citrus är känsliga för torka, de dör kanske inte men tappar lätt blad och ser sen rätt tråkiga ut de får sällan nya på de gamla grenarna. Citron har jag funnit betydligt tåligare och framförallt att den ser lite ledsen ut innan den tappar bladen. Någon annan småcitrus variant såg fin ut en dag och tappade alla nästa.. det fungerar dåligt hos mig 🙂
Mina växter/blommor lever i vad som kanske närmast kan betecknas som en öken. Undertecknad glömmer nämligen tyvärr ofta att vattna, med resultat att Darwins teori om “survival of the fittest” besannas igen och igen i mitt enkla hem.
Labbibia 2023-05-25 18:51 – 18:51
Inte lessen , dom finns i äkta plastimitation , t.o.m. vattningsfria.
Lol, har ett gäng såna också, för säkerhets skull. 😀
Det rullar på. Majsen ska snart planteras ut liksom potatisen. Pga läget (norra Gästrikland) så blir det lite senare med det mesta. Senaste frostnatten hade vi 8/5, jorden var tinad och “redd” runt 10/5 (vi hade frost 8/5), men nu är det full fart så man kan nyttja den långa, ljusa perioden.
Köper lite ny jord varje år, men köper å andra sidan aldrig gödsel, grannarna i området föder upp höns, får och nöt samt har hästar, så det är bara att välja.
Vi får väl se hur det går, misstänker att det kan bli rejält torrt i år så det kommer nog gå åt en del vatten (egen brunn med god kapacitet, så det är ingen risk för att gå torrt). Men för de som har kommunalt vatten kan det säkert bli fråga om bevattningsförbud på flera ställen.
Den av Aurora och div annat försenade potatisen har precis börjat titta upp över markytan, den kommer att hinna växa klart.
Rabarbern är rabarber, vinbärsbuskarna är ok, den lilla hallonhäcken verkar utdöd och ett gammalt äppelträd är döende men 6 är ok och de nya frukt och bärträden tar sig.
Årets matjordslass för att pyssla vidare på trädgården har anlänt och jag överväger att påbörja nästa potatisland för framtida växtföljd. Inga avancerade odlingar är planerade.
Det lär väl bli 100 m2 gräsmatta till och jag sätter kant på rondellen. Hade velat sätta cortenkant men det blir plast då 5 kkr är för mycket ett krigsår, det blir vartefter dontationer till blågula bilen i stället.
Jag brukar odla tomater som jag frösår i Februari,under en växthuslampa på 100W, sen brukar jag plantera ut dom i växthuset i April och ha en kup’evärmare som håller värmen på nätterna. Men med årets oroliga elpriser så tappade jag lusten och gav fan i alltihop. Jag brukar ha mogna tomater till midsommar,och har svårt att backa till att dom mognar i september som det blir utan elhjälp.
Blev bra med lite växljus i sovrummet och stänga av elementet där i våras..
Elmätaren visar ca 50kWh sedan mitten mars.
Det är nog dags för tomater till midsommar, första året jag försår med extraljus. 15000 lumen eller så 🙂
35 tomatplantor, 50 tal kål av de slag, självförsörjande på hallon, krusbär, rabarber och vinbär, äpplen har vi för ca en månads förbrukning (3-4st per dag), sallad o liknande grönt så vi är självförsörjande från nationaldagen till hösten.
Ja, vi är i stort självförsörjsnde på jord tack vare matkompostering.
Potatisen åkte ner i jorden i lördags, lite senare än vanligt men det var ju nattfrost långt in i maj. Bor i tätort c:a 2mil från ärade bloggarjäveln. Där har jag en granne på gatan som har både hönor och två får. Fåren bräker en hel del medans hönsen antagligen inte har någon tupp för dom gör inget väsen. Dock rymmer dom ut på gatan ibland.
Har planer på att bygga en jordkällare för förvaringen av grödan är det största problemet.
Odlar grönsaker och örtkryddor så att vi är självförsörjande under ett antal sommarmånader. Sallad, gurka, tomat blir det mer än vi hinner konsumera. Överskottsallad blir husdjursfoder, och gurkan käggs in med pepparroten och dill. Tyvärr har jag svårt att få till timingen så att gurkan och dillen är klara precis samtidigt, så ibland fryser jag in dillen i väntan på att gurkorna ska hinna i fatt.
I övrigt odlas ramslök, vitlök, morötter, rättika, bondbönor och aubergine. Det sistnämda är nytt för i år, så har ingen aning om vilken skörd som man kan förvänta sig. På träd och buskar har vi körsbär, äpplen och hallon. Baksidan av garaget är en klättervägg till humlen, som räcker till ungefär ett jäskar med öl, dock är malten inhandlad kommersiellt.
Fick hjälp av två personer som kan permakultur. Har konverterat 300 m2 gräsmatta till odling. Då förslår inte pallkragar. Har byggt bäddar ovanpå gräset av komposterad hästgödsel såld som “energigödsel” för några hundralappar kubiken. Köpt 45 kubik. Gräs och ogräs dör under de vältrampade bäddarna. Runt dem har vi fyllt med tidningar/wellpapp och sedan träflis från en lokal leverantör. Detta är en form av täckodling där man slipper gräva och har väldigt lite ogräs. Odlar nu potatis, rotsaker, sparris, jordgubbar, grönsaker, kål, baljväxter, frilandstomater (vid pålar) m m och får ett rejält tillskott till skafferiet. Dessutom växthus med gurka, melon, paprika, chili m m. Och en skogsträdgård på 150 kvm med äpple, päron, persika, mullbär, hassel, valnöt, kiwi, olika blåbär, krusbär , vinbär, hallon m m. Lite galet men roligt. Att få massor av egenproducerad mat är rätt på många vis.
Luftvarnare, det där låter precis som det jag är sugen på att anlägga!
Har du byggt upp ramar av trävirke runt hästgödseln?
Är ordningen nedifrån gödsel, papper, flis?
På vilken av nivåerna planterar du?
Antar att gödslet är för starkt även för dina plantor?
Tips på litteratur avseende sån odling?
PH1. Boktips: Permakultur, framtiden i din trädgård (Andersson, Arvidsson).
Hästgödseln är komposterad i trumma av Mälardalens gödselförädling utanför Enköping. Poängen med detta material är att det är återbrukat avfall och inte t ex torv från en mosse. Mina bäddarna är 15-20 cm tjocka efter ihoptrampning och består till 100% av detta material lagt direkt på gräsmattan. Nästan inget orkar trycka sig igenom utan nästan allt där under dör och blir näring till odlingen. Runt bäddarna gör jag en kantzon med tidningar/wellpapp täckt med 10 cm träflis. Detta går upp lite på kanterna av bäddarna så att inget ogräs kan pressa sig emellan i skarven. Fliskanten är cirka 50 cm bred mot gräsmattan. Detta separerar gräs och odling på samma sätt som en pallkrage till en bråkdel av priset. Hästgödselkomposten är ganska fattig på kväve då detta förbrukas vid kompostering, så man bör tillföra gödsel. Har man höns får man bra gödsel från dem. Jag tillverkar gödselvatten genom att fermentera nässlor, vallört och allsköns ogräs i tunnor. Detta späds ut och sprids i bäddarna. Dessutom gör jag bokashi av matavfallet hemma och gödslar med detta.
Permakultur handlar om att odla smart och hållbart med utgångspunkt från förutsättningarna hos platsen man befinner sig på. Man bygger system där olika delar hänger ihop och hjälper varandra (som att odlingsrester och ogräs blir foder till höns, medan hönsen rensar ogräs och ger gödsel). Det finns många kluriga mönster att läsa om. Rekommenderar besök i trädgårdar byggda enligt principer för permakultur. Vet ej var i landet du bor, men här i Uppsala finns två fina exempel i form av Ultuna permakultur och Campus garden.
Odlar mest Mandrakes på balkongen.
Plintar gjutna och satta samt stålram, byggsats kvar á enl. uppgift 4 timmar för två pers, sen är nya växthuset uppe (plastrutor denna gång). Men det är klart, blir väl en utdragen historia med felaktigt borrade skruvhål, fel delar, fel personal som monterar (jag och frun). Danskjävlar som levererat..
Paprika o gurka sätter redan frukt.
Tomaterna ser kraftiga och fina ut, sallad och persilja står numera i kruka i växthuset, sug på den snigelas!
Min favorit är att köpa mängder med mindre fruktträd för en liten peng och driva upp. Jag hägnar dom med alloxnät tills de inte kan ätas upp av dov. Ett par tryckta stolpar och nät runt med trädet i mitten. Jag har beställt från Blekinge fruktträd. Det är så smidigt med fruktträd och de sköter sig i princip själva sen. Jag planterar även dessa utanför trädgården och där kommer jag inte klippa dom alls utan de får bli stora. Med högt gräs under så går dom oftast inte alltför sönder om de ramlar ner. Sen har vi numera ett växthus och där växer tomater och gurkor. Sen har vi det vanliga med blåbär, hallon, jordgubbar, potatis…
Kan nämna att jag ibland klipper en del ytor med åkgräsklippare och sedan lägger gräsklippet runt träden. Det blir väldigt bra gödsel, håller undan konkurrens i form av ogräs och behåller fukten. Funkar mycket bra om man vill ha bra jord. Det sjunker snabbt ihop och maskarna drar ner det i jorden.
Sen jag flyttade till Värmland och en kåk med inglasad veranda upptäckte jag att vintertemperaturen inte kom under 5+. Så nu har jag en citrus vid namn Calamondino där som test innan jag slår på stort till nästa vår med flera citrus och fikonträd. Just nu har jag två tomatplantor där också. Växer duktigt. Fick 6 pallkragar 240×80 cm av en kompis varav jag just nu använder en till 30 jordgubbsplantor. Skall bli gött det. Redan 60 gubbar på G. Nästa år blir det björnbär, hallon, röda vinbär och krusbär. Mumselimums!
Lite tomat, örter och potatis. Får räcka i år.
Kan man inte dra skinnet av fåglarna?
Nej det är fult det, aja baja!
Gör som jag köp VP-rör en böjspiral och fågelnät samt lite böjfantasi för lämpligt skydd.
Missförstånd, jag menade vid slakt. Istället för att rycka fjädrarna kan man väl flå dem?
I år är det pumpasorten atlantic giant som är det nya projektet, kan bli 500kg🤷♂️ annars är det potatis, lök och majs och olika pumpor som gäller. Tre dvärghöns producerar inga ägg då de skenruvar🤬
Hur gödslar ni era träd, buskar och växter?
Bokashi, kiss, hönsbajs
x antal traktorskopor hästskit…
Ca 10 cm gräsklipp till rabarberna, de växer så det knakar.
Brännässelvatten. Luktar as, men MYCKET effektivt!
Om man vill vara lite rationell….Får man 6 fullvuxna tuppar på ett bräde vill man det… Så kan man flå istället för att plocka. Sen för att slippa långkok kan urbening och malning vara att rekommendera. Tuppfärs är fint skit att laga mat på 😛
Skördat sparris och rabarber hittills, inväntar jordgubbar och vitlök härnäst, sätter dock ingen färskpotatis i år, framåt högsommaren blir det tomater och gurka och samtliga olika bär i odlingen, därefter bondbönor, gul-lök, rödlök, potatis och palsternacka, och så får man ge sig ut i skogen för svampsäsongen, sen grönkålen tills snön lägger sig igen 😅
Har lyckats övervintra all fjolårspotatis i jordkällaren i år utan ett enda musangrepp och åt av den senast förra veckan, det är vi nöjda med!
Och pumpor, hur kunde jag glömma det. Stapelvara i hushållet!
Tack för ett gott skratt med bildtexten till carbonaran 🙂 Fick mig att tänka på denna: https://www.youtube.com/watch?v=8fgNixllFJg
Imponerad av både driv & tid hos folk!
Förutom “lyxen” med, aktat närheten till stor stad, en äldre skogstomt med fler äppelträd än jag räknat och massor av annan frukt & bär så odlar vi inte så mycket, förutom att vi kommer gå runt och pollinera chili halva sommaren. Varenda frö grodde i år så vi har nånstans kring 60-70 plantor och de flesta är olika Scorpion, Reaper, Ghost och 7pot – inte sorter iaf jag kan äta mig mätt på, tror inte ens Chili Klaus kan 🙂
Nån stackars tomat och gurka blev det också, men de sköter sig ju hyfsat själva när man tjuvat de som tjuvas ska.
Grattis till hönsen.
Nu fattas bara en fjällko…
Höns är fantastiska djur.
Ganska avkopplande att bara sitta och titta när de gör det som höns gör.
Det går att få höns att klara sig ganska bra mot rovdjur.
Men det krävs några generationer naturruvade höns.
Ett tips är att ha massa bärbuskar i voljären.
Härlig läsning!
Vi har 100kvm potatisland med 3 olika sorters potatis (mest för att testa.)
Morötter.
En jäkla massa jordgubbs och hallonplator.
Lite kräftor.
Och 2 frigående grisar. Mer hinner jag inte med för tillfället hehe.
Vid priset 140kr/kg för körsbärstomaterna fick jag nog. 18 plantor tomater odlade från frön (med lampor 14h/dygn) står nu i växthuset tillsammans med lite gurka och paprika. De automatvattnas från egen brunn och är runt metern nu. Lök, potatis, brysselkål, jordgubbar, morot och palsternacka odlas utanför. Lite osäker på om jag glömt någon basal grönsak jag borde odla?
Hur det går med odlandet? Inte bra i år – ligger efter i trädgården med typ allt och trots mängder av, av sambon, uppdrivna plantor, står det mesta kvar inne. Men de är ju fina att titta i fönstren istället för genom fönstren också. Nåväl, nu är svärmor på besök så nu lär det hända saker i trädgården – äntligen.
Håller på att renovera badrummet och hyr bara in folk för det som kräver certifikat (el, VA, och mattläggning). Så därför är jag sen med odlingen i år men det löser signog.
Potatisen är i jorden sedanb en tid tillbaka, det blir egen till midsommar.
Har satt ut kryddväxter (rosmarin, timjan, Oregano och Dragon)
Kommer att sätta ut grönkål, svartkål, och den lila grönkålen, blir fina färger i salladen.
Morötter en masse samt gul lök och schalottenlök
I den fasta kryddgården finns gräslök, dill, ramslök, persilja, vitlök och luftlök
Tomaterna står under skyddsväv än men växer bra.
Gurkor brukar jag köra Vita syltgurkor och Västeråsgurkor. (Syltgurkorna kallas Asiagurkor i DK)
Så till sist fem spänner med chili och småpaprikor
Äppelträd och plommonträd har blommat så jag hoppas att det pollinerats. Svarta och röda vinbär, krusbär samt vilda björnbär och hallon sköter sig också liksom rabarbern som i helgen ska bli till god efterrättspaj.
För er som inte har stora arealer att ha djur på kan jag rekommendera Vaktlar.
Väsnas inte speciellt mycket om man har bra balans mellan antal tuppar och hönor. Hönorna lägger 1 ägg om dagen och de är lättskötta och lättslaktade. En bra sax är allt som behövs och man kan ”klä av” dem skinnet enkelt så man behöver inte plocka dem.
Så har du några få kvadrat till övers kan du lätt ha 10-15 fåglar som ger dig ägg, kött och hönsgödsel till planteringarna..:)
Finns det nån bra bok, helst på svenska, om “trädgårdsodling för dummies”? En som utgår från förkunskap noll (läs: kronisk stadsbo) och pedagogiskt förklarar sånt som vad man kan odla var, hur man planterar, hur man vårdar och rensar, hur man skyddar mot skadedjur, hur man skördar, hur man förvarar det skördade sen, hur man anlägger täppor och pallkragar, bygger enklare växthus osv. Fortfarande stadsbo, men drömma kan man ju …
Nej.
Trial and error är det som gäller.
Och, teoretisk kunskap är inte allt. Det jag inte vet om bin, i teori…
I praktik? De dör.
Vi har anlagt en mindre trädgård/park med små dammar med en minibro över en pytte älv (flödar bara när det regnar mycket) och mindre odlingskullar. Utöver tomatplantor, så har vi gått över mer till blommor (mycket MYCKET roligare än tråkiga gamla slangurkor, kålrabbi eller dötrist salladshuvve)! Vi har gått överstyr med pallkragar med div lull lull. Nu kluras och svärs över solcellsbevattnings anordningar!!
Jag funderar på om insektshotellet kommer ge oss bekymmer. En mindre svärm av vildbin har flyttat in och byggerigen bambuhålen (70 bibebisar, räknar jag till hittills). Om de blir fler och börjar surra hejvilt på vår lilla igenodlade blomtäppa? Just nu verkar de snälla och söta, och vant sig att stora monster med stråhatt vankar fram och tillbaka framför bifarstun!
Nån som har erfarenhet av vildbin
Ett par bålgetingar brummar runt och dricker ur dammarna, däremot och tack och lov inga mängder med getingar än så länge. Det kanske inte blir något getingar i år? Hade ett jordgetingbo på ängen, för ett par år sedan, som blev mer och mer aggressiva hu närmare man kom med lien. Tillslut så fick jag tassa försiktigt fram, sopa på med lie, och sen springa och ta betäckning
🙂
Bin, vilda och tama, är beskedliga varelser. De vill ha nektar, pollen och lugn och ro. Fascinerande djur. Mer än 30 miljoner år gamla som art, och hos honungsbin (ca 30 000 i en kupa) är det fem, 5!, som samlar vatten. De tanka sedan av till “vattenbin” inne i kupan, vilka fungerar som vattenautomater för törstiga polare.
@Jonas Scherman Grattis till att du har bålgetingar i närheten! De äter getingar, så det är troligen därför du slipper dessa!
Påbörjade egen odling för 7 år sedan. Säsong 1: Hur ska jag bli av med all ruccola? Det finns en gräns för hur mycket en människa kan äta! Säsong 2: Varför är allt smått, blekt och fåtaligt? Förra året vadade jag i output? Tills en fd bondson på jobbet påpekade att “men du har väl gödslat?
!!!
I år: Morötter, klart. Nantes II, redan på g. Dill, blad och kron, OK. Sallad, uppe. Lila, lite oväntat, men synd att klaga. Kål, kanske, såg bra ut men börjar försvinna. Sniglar eller kålfjäril? Olika bekämpningsmetoder, så det är viktigt att utröna orsaken. Ärter, på G. Ny sort i år. Tomater går på friland till helgen, Roma busktomat. Stora förhoppningar om egen tomatsås i höst. Persilja, som vanligt, obefintlig.
Och så, odlingens krona, majsen. Oh la la. Har inte hittat NÅT som är så odlingsbart i egen regi. Ny sort i år.
Plus potatis, sparris, vinbär, krusbär, äpplen, päron, körsbär och (som ambition med magert resultat) persika. Och hösthallon, två sorter. Brukar över tid ge ca 15 l hallon att frysa in. Bönor, gurka, squash, vintersquash och majs planteras i helgen.
Provar i år också jordnöt. Pga allergi mot andra nötter kan inte hela familjen avnjuta en satay på köpta jordnötter. Men så här långt, enbart tom jord.
Plus kryddörter och medicinalväxter: Ringblomma, oregano, libbsticka, salvia, gräslök.
Och rabarber.
Har gjort ett flertal försök med bin, också. Men lyckas inte få de små kräken att överleva vintern.
Odlingen har inte nått preppernivå, även om man vill dit. Anekdotiskt kan dock konstateras att i år springer ett hargäng om 5-6 individer runt i samhället och de har nog redan gjort slut på drömmen om polcirkeljordgubbar i juli.
För några år sen gjorde vi om ungarnas lekstuga på ca 3 kvm till hönshus där det nu huserar ca 10 höns. Kompletterade med en liten innätad utegård på ca 40 kvm där de får gå ut året runt. Sen släpper vi ut dom emellanåt. Bor i änden av ett villaområde med 2 grannar som avskiljs av en liten väg annars är det kommunes skog/natur som omger oss. Ingen tupp men det kan vara ett djävla liv ändå. Men vi mutar grannarna med lite ägg då och då. I övrigt så har jag sen ett par år slutat klippa gräs regelbundet och automover är i princip bannlyst hemma hos mig. Dessa skapar monokulturer och öken. Förstår inte hypen. Jag har alltid grannskapet grönaste och garanterat mest blommande och spännande gräsmatta. Fullt med liv helt enkelt.
Det är full fart, potatisen på friland har stuckit upp, men vi sätter i omgångar, potatisen i krukor i växthusen ser ut att kunna skördas till midsommar, och det ihop med det hembryggda vinet, egenfiskad regnbåge + lite gräsandsfilerer som ligger i frysen borgar för en kommande midsommar.
Annars ska det anläggas sparrisodling och jordärtskocka-land i helgen, samt vattna från vår egna brunn, det är tort.
Men övriga grödor ser ut att ta sig bra också, gurkor, chilli, paprika, physalis, ruccola (som vi för övrigt redan skördat några gånger från krukor! 🙂 ) växer alla bra, men det gör ju även ogräset, så där finns det att göra.
Vi provar jordmandel i år men den växer, dock verkar avkastningen bli ganska låg.
Likaså inser vi att vi nog lägger ner svartrot även om den är jättegod, men det är samma sak där, liten avkastning och mycket jobb, bökig att skala också, måste ha handskar på sig då den avger ett klister som stökar till det.
Glömde så ett slag för betor! Vi odlar rödbetor, vitbetor och polkabetor också (även morot mm), men varför odlas inte dessa rotfrukter mer?
Att fritera dessa eller köra dem i ugnen är ju klockrent, och de är lättodlade och ger stor avkastning!
Potatis, sättlök, vitlök, morötter, sallad och ärtor har kommit upp. Purjolöken har inte visat sig ännu men snart förhoppningsvis.
I helgen tänkte jag plantera ut tomat och gurka till växthuset.
Har börjat experimentera med Lechuza Pon till mitt citrus träd vilket är ett växtgranulat som får krukväxter att bli helglada i klorofyllen. De växer som bara den då granulatet innehåller allt växten behöver och det under många år.
Så nu står trädet i en 43 cm självbevattnande kruka och börjar redan trivas.
Enligt tillverkaren skall det funka bra även på citrus.
Billigast på amazon.de
När våra grönsaker är klara så är det nästan gratis att hämta likadana grönsaker i butik. 🙁