Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Kronan försvagas snabbt medan börserna stiger i Asien under fredagsmorgonen. Hushållen lånar allt mindre enligt SCB:s sparbarometer och nettoskuldsättningen under första kvartalet bestod nästan bara av CSN-lån. Medan skulderna ökade med endast åtta miljarder steg dock hushållens tillgångar som kollektiv med nästan 700 miljarder kronor under första kvartalet. Skuldsättningen har inte ökat så lite i kronor räknat sedan 1996.
Stockholmsbörsen var stängd under gårdagen på grund av att vi alla kom samman som ett enda gott lutheranskt folk och firade att zombieguden blev luftburen. Det hindrade dock inte andra marknader att ha öppet, exempelvis USA.
Svenska kronan har fallit rejält och dollarn står nu i 10:58 SEK efter att förra veckan varit nere runt 10:20 och nosat. Euron går på 11:38. Guldpriset ligger så här efter zombieguden lämnat oss (igen) på 666:- SEK per gram (igen).
I USA gick S&P-500 +0.94% och Nasdaq 100 gick +1.81%, vilket alltså tillsammans med en svagare krona ger en rejäl uppsträckning för amerikanska börsinnehav som svensk. Av FAANGST-aktierna gick Netflix bäst med +9.22%.
I de asiatiska tidszonerna är det uppåt som gäller.
ASX 200 0.57%, KOSPI +0.69%, Nikkei 225 +0.70% och Straits Times +0.35%. Hang Seng går mot strömmen med -1.28%.
Hushållens skulder exklusive periodiseringar som försäkringar ökade med 7 817 MSEK under första kvartalet, eller knappt åtta miljarder (GSEK). Av detta var dock 6 211 MSEK i själva verket studielån hos CSN. Ökningen av skulderna till bank- och bolåneinstitut var endast 818 MSEK och inte ens en miljard kronor.
I själva verket går man gå tillbaka till tredje kvartalet 1996 för att hitta ett kvartal där hushållen lånat så lite pengar. Då var dock den procentuella ökningen av skulderna betydligt större eftersom vi inte hade dagens skuldberg på 5 245 miljarder kronor. Räntan har effektivt satt stopp för hushållens skuldsättning, och att CSN ökar kan vi leva med, då studier är en investering för livet som förhoppningsvis ger jobb och inkomst.
Däremot ökade hushållens sparande från 53 GSEK till 187 GSEK under första kvartalet. Samtidigt steg värdet på sparandet via börsuppgångarna och finansiella tillgångar ökade med 690 GSEK och likvida tillgångar med 639 GSEK. Finansiella tillgångar inkluderar bostadsrätter, som ju bara är klubbmedlemskap och inte reala tillgångar. Reala tillgångar som villor, skog, jordbruksmark och guld ingår inte i SCB:s sparbarometer.
Om målet med räntehöjningarna var att få de svenska hushållen att som kollektiv sluta låna pengar så är det målet nu uppnått. Mindre än två miljarder icke-CSN är att betrakta som en felräkning.
Hushållen minskade sina insättningar på bankkonton med -10 miljarder och köpte inte heller obligationer, men fonder, aktier, fondförsäkringar och förstås tjänstepensioner satte man in pengar på.
Skuldbubblan är förstås fortfarande enorm, men ett stopp för skuldsättningen är en bra början.
Att prata om hushållens skulder och tillgångar som kollektiv är som att säga att medeltemperaturen på året är tio grader samtidigt som det ligger snö kvar i Norrland. Det säger något om kollektivet, men inte om enskilda hushålls situation.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
101 kommentarer
Undrar hur SCB gått tillväga för att värdera bostadsrätterna. Att bara se till prisförändringar på slutförda affärer och sedan sätta denna procentuella förändring på hela stocken lär ju ge en rejäl övervärdering.
Jo. Det är så det går till, dessvärre.
Det där får ni gärna utveckla.
Jag gör det i mitt inlägg nedan. Det går utmärkt att använda priset på den lilla mängden genomförda affärer och applicera detta på hela beståndet för att göra en prognos, men skulle stora grupper verkligen behöva sälja skulle priset sjunka rejält och mycket vara osäljbart.
Detta skulle leda till panik vilken undviks genom att försöka övertyga folk om att en liten mängd genomförda affärer till höga priser är applicerbart på hela beståndet.
Bankerna gjorde samma sak 2008, man bokförde junk till fullt värde tills man sålt det till mer naiva spekulanter för att undvika en krasch.
Naturligtvis är det så. Passar dessutom bankerna förträffligt att deras tillgångar hålls uppe på detta sätt.
OT: SBB fortsätter sjunka..
Hur kan ni veta att BRF är övervärderade när det finns en öppen marknad som sätter pris?
Visst den kan vara övervärderad men den kan även vara undervärderad.
Marknaden står still. Det som säljs är attraktiva lägen och bra objekt.
Dessa säljs relativt sett dyrt.
Men det är mycket färre objekt och det är en stor del som inte säljs. De som inte säljs skulle behöva komma ner i pris för att omsättas. Men eftersom säljaren förväntar sig -22 års pris så avvaktar de, “för det stiger alltid på sikt”. De tänker att de får bättre om de avvaktar. Eller så är det köparen som avvaktar, då det inte är aktuellt att köpa till den här månadskostnaden.
I min rapport från Booli så hade vi denna månad ganska taskig utveckling.
Antal dagar till salu
28 dagar
Upp från 17 dagar april 2022
Antal budgivare per försäljning
2,2 st
Ner från 3,2 st april 2022
Andel prissänkta bostäder
17,2 %
Upp från 4,7 % april 2022
Jämför ovanstående med nyheterna om att priserna har stabiliserats eller stigit…
Är inget fel på 37′ per månad för hundra kvadrat i en förort.
Är så banker värderar fastigheter. De liksom tittar i backspegeln. Fungerar såklart tryggt i en uppåtgående marknad.
Positivt att den privata skuldsättningen inte längre ökar. Den privata skuldsättningen i Sverige är väldigt hög i en internationell jämförelse. Förhoppningsvis innebär det här ett skifte i synen på lån och amorteringar.
Privata hushållsskulderna. Företagens skulder tillkommer.
Att fira en odöd är väldigt satanistiskt. Får se om du lyckas provocera någon med detta, jag är mest glad för att jag får en extra dag i det bohuslänska sommarhuset. Ska vattna dahliorna.
Att skuldsättningen står stilla eller ökar minimalt kommer i långa loppet minska skuldberget pga värdeminskningen på lånen.
Jag tror faktiskt vi just nu genomlever den värsta ekonomiska krisen på 30 år. Och de flesta klarar sig helt okej, men som LW säger är vissa personers ekonomi helt i spillror. Läste i SVD om en mäklare som tvingades förnedra sig genom att jobba extra som servitris.
Personligen funderar jag på att sälja bilen och köpa en lite äldre bil nu när jag betalat av den. Den har knappt tappat värde på de tre åren jag ägt den.
Om vi tar oss igenom den värsta krisen på länge genom att ha jobb, om än sådana man skäms för, har vi det ganska bra.
+1
Off topic förslag: vore trevligt med en gilla-knapp i bloggets kommentarsfält… Eller kanske kombon “upvote” + “downvote” kanske skulle ännu passa bättre bloggarens stil 🙂
Saknar kompetens i wordpress för att veta hur lätt eller svårt det är att genomfora detta i praktiken dock…
Ärligt talat vet jag inte om det finns så mycket att vara imponerad över.
Sveriges arbetslöshet ligger väsentligt över EU:s och det är väldigt många som har det tufft i Sverige.
Jo klart är det svårt för många men inte för majoriteten. Vi pratar om de 20 procenten som alltid har det svårt.
Eller eftersom ”socialbidraget” ökar automatiskt med KPI är det nog mest de som är ensamstående och har ett jobb som betalar dåligt som har det riktigt surt.
Vad jag försöker säga att denna ekonomiska kris är inte slutet för den västerländska civilisationen. Den krisen kommer men inte i år verkar det som.
Jag skulle vilja påstå att vi lever i ett 50/50-samhälle.
Hoppas du har rätt i dina 20%.
Min bedömning (grov uppskattning) är att det är över 20%, men om vi når så högt som 50% vågar jag inte uttala mig om.
Cirka hälften av befolkningen som har ett arbete i Sverige.
Är ju också en svårighet att tydligt definiera vad man lägger in i begreppet “har det svårt”. Tror det finns delade meningar om vad det betyder/innebär.
I USA är inställningen att man kanske bara är servitris/vaktmästare, men då kan man i alla fall anstränga sig för att vara världens bästa servitris/vaktmästare och känna stolthet i det. Fast det är i USA det, i Sverige dyker det upp sådana som Storebror med sina förpestande förminskanden istället. För honom är en människas värde dennes yrke. De som tjänar mindre ska man vara nedsättande mot, de som tjänar mer ska beundras. Svarta själar.
Svenskar definierar sig väldigt mycket utifrån yrke. “Vad jobbar du med?” är väl vanligaste kallpratet när man träffar nytt folk. Men det finns inte finare eller fulare jobb – det är en del som uppfostras i uppblåst självbild över hur fint deras egna jobb är, som advokater eller författare. Men det är en helt fiktiv social konstruktion. En sopåkare har lika fint jobb som en författare.
Jag vet, vi sparkar alla sopåkare så ser vi vad som händer och så sparkar vi (eller på annat sätt förhindrar yrkesutövning) fina författare.
Undrar vilket som ger mest konsekvenser.
En effekt av överadministrationen inom offentlig sektor, främst vård och omsorg är de enorma köerna som byggs upp.
Det finns andra orsaker också, men i huvudsak är det för att man saknar personal, aka händer och fötter.
Min mentor i början av karriären var väldigt tydlig med just detta. Och rådet “håll dig alltid väl med receptionisten. Ogillar hon dig är du rökt på företaget. Oavsett om du är vaktmästare eller VD”
Faktum är att jag varit med om att ledningsgrupp varit borta två månader på ett företag och att man då nådde all time high resultatmässigt.
Prova låta valfri annan avdelning vara borta två månader…
Jag tolkade iofs Storebrors kommentar som att tonen i artikeln var att mäklaren förnedrade sig med servitrisjobbet, inte att det var Storebrors värdering. Men jag har inte läst artikeln så det kanske inte alls är så.
Jag tolkade inte Storebror heller som att han ansåg servitrisjobbet var något att se ner på utan det var ett exempel på negativ attityd.
Däremot är restaurangbranschen rätt pissig.
Kungsbacka kommun går i bräschen för satanismen för igår, när vi borde fira gudomligheten, hämtade de soporna! Trodde faktiskt att de skulle justerat kalendern, men icke. Något så trivialt som sopor får alltså stå i vägen för folks kyrkobesök.
Viss raljans kan förekomma i ovanstående inlägg.
“Zombieguden”… Jag trodde vi firade Christer Fuglesangs rymdresa den här helgen. När guldpriset visade 666 förstod jag dock att så inte var fallet.
Christer Fuglesangs rymdresedag den gillar jag! Får bli lite rymd tema nästa år.
Christer flygare är tydligen 10 december.
Sen är jag oense med bloggaren om att Jesus var en zombie. I själva verket kom han väl tillbaka till faktiskt liv, och inte någon sorts vandödhet. Men även om han är någon form av vandöd så visar han få tecken på att vara just en zombie.
Enligt min syster (som är religiös) är Jesus ett högst levande fenomen. Men det ska ju ses symboliskt, som t ex typ “himmelriket (eller helvetet) finns inom er”.
Börsen går upp fastän räntan är hög.
TIN?
TIA menar jag såklart.
Själv nöjer jag mig med att konstatera att husvärderingen är tillbaka på 2019 års nivå.
+50% sedan köp.
Jag vill tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket.
Och trots Miljöpartiets ansträngningar att krasha Sverige kommer inte elpriserna utgöra något större problem utom för sysselsättningen och livsmedelsproduktionen i södra Sverige.
Kanske för att de gamla såssarna har dille på stora industriprojekt, fast inte förstått att de inte bemannas av LO anslutna som röstar S längre. I den mån LO anslutna röstar på S längre…
Antar att du menar TINA?
Nej, TIA.
Räntefonder, bankkonto osv.
Man har en del att välja om man vill begränsa värdeminskning pga inflationen.
Har arbetat med trading/analys i över 30 år men har aldrig hört uttrycket TIA.
De alternativen hedgar ju inte ens hälften mot inflationen.
Det finns ingen hedge mot dagens inflation.
Ja, du kan ha tur och ligga i rätt tillgång likväl som du kan ha otur och ligga i fel tillgång.
“Det finns ingen hedge mot dagens inflation.”
Jovisst gör det det, dock inte vanliga indexfonder såklart, även om t ex Avanza Global ligger +8,44% i år.
Men du och Rikki har såklart bankränta och räntefonder som är betydligt bättre är 8,44%, stort grattis till er!
Investor ligger 16% plus i år, slår inflationen.
Det är nya tider, RUN DMC.
Dags att lära om.
Jag siktar på mina globala indexfonder som det finns starka evidens för är minst dåliga alternativet.
Ni missförstår tur med inflationshedge.
Ligger inte korta räntor nära eller marginelt högre än inflationen i USA?
Borde locka som (oskattad) värdesäkring på kort sikt i alla fall.
Menar du att globala indexfonder är tur?
Eller, allt är tur. Egentligen.
Som jag skrev, minst turliga alternativet. Jag har inga illusioner om min förmåga att tolka marknaden.
Jag menar att det är svårt att hitta ett inflationsskydd på dagens marknad.
Hade det varit enkelt hade både fastigheter och aktier avkastat över inflationen.
2022 hade du inget inflationsskydd i aktier och fastigheter.
Det är väl fortfarande enda alternativet för att kunna få en real värdeökning, med tanke på pengarnas minskande köpkraft? Obligationsmarknaderna ger ju inte särskilt mycket och att köpa fastigheter nu är nog alldeles för tidigt, med tanke på att det finns en rejäl fallhöjd fortfarande där.
Och att använda pengarna på att göra nödvändiga förbättringar på sin fastighet (dvs inte slänga ut fungerande köksinredning o.dyl.) kan man ju vänta med till dess att vi får lite högre arbetslöshet, så att det finns billiga svartjobbare som går på a-kassa.
Jag tror inte du vill ha svartjobbare på annat än dekorativa renoveringar, dvs kök och dylikt som du lika gärna kan göra själv
Jag bytte köket, har lagt ner ca 60h effektiv arbetstid. 4 dagar semester tog jag ut. Resten är övrig tid, alltså helger och kvällar.
Det enda jag hade hantverkare till var elinstallationen och köksdelen gick på ca 3000.
Dagens tips!
Om man försöker undvika förkortningar då finns fler läsare som har utbyte av inläggen och färre som scrollar förbi.
Alternativt förklarar första gången förkortningen används.
Eller så kan läsarna lära sig att googla.
Vi håller en lägstanivå här på bloggen och fokus är diskussionen inte att utbilda folk.
Då ber jag om ursäkt för mitt tips.
Seb, du missar Trollkungs poäng.
TIA är inget vedertaget begrepp.
Hur mycket “inflation” som finns i samhället när utlåningen praktiskt taget står till kan man reflektera över när Riksbanken mekaniskt höjer räntan i juni för att hänga med ECB.
Om målet är att krascha västvärldens ekonomier så är man på god väg att lyckas.
Är man verkligen på väg att krascha västvärldens ekonomier?
Som RIKKI konstaterar ovan stiger världens börser vilket innebär att marknaden inte tror på en krasch.
Finansmarknaden räknar med att räntan sänks till noll igen med start i höst. Om det inte sker…
Nä, räntekurvan ser inte ut så. Finansmarknaden tror på “höga” räntor i höst.
Ex. US Gov bonds-kurvan drar på något års sikt upp till 5.5% för att sedan stabilisera sig kring 4% i 30 år.
Kan vi hålla oss till fakta? (det du skriver stämmer inte)
Kurvan inverterar vid 4/6 månader.
https://home.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/interest-rates/TextView?type=daily_treasury_yield_curve&field_tdr_date_value_month=202305
Nu hänger jag inte med. Finansmarknaderna tror inte det du påstår. (sen kan de naturligtvis ha fel)
Nej, finansmarknaderna räknar inte med nollränta i höst.
De räknar på sin höjd med att räntan inte höjs mer och möjligen en svag sänkning framöver.
“med start i höst”
Räntan hamnar med stor sannolikhet på noll igen i slutet av denna räntecykel också. Men det dröjer flera år.
Nja, den insatsen gjordes i huvudsak när man lekte med minusränta eftersom man inte beaktar tillgångsinflation.
Då blev det som det blev.
Otur att det slog igenom (efter nästan ett decennium) precis när Ryssland startade sitt krig.
Den tryckta mängden pengar är på väg ut i samhället? Behövs då inte låga räntor.
Precis, det som vi ser nu med prisökningar på konsumtionsvaror och -tjänster är Cantilloneffekten, som kommer klinga av allt eftersom.
Det där får ni gärna utveckla.
Den här artikeln förklarar Cantilloneffekten bra:
https://www.mises.se/2022/12/14/inflationsskolan-del-6-cantilloneffekten/
Jo men är stålarna på väg ut i samhället?
Svårt att dra den slutsatsen då man läser av hushållens tillgångar.
Vilka stålar?
Man kan inte sätta sprätt på värdeminskning.
De lånade pengarna hamnade i tillgångar som minskat i värde.
+1 Rikki
Vill man hitta stålarna, sök efter skulderna..
“Om målet är att krascha västvärldens ekonomier så är man på god väg att lyckas.”
Alternativt att man transfererar tillgångarna (minskar mängden “fysiska” pengar?)
“Världens 500 rikaste är nu 6 000 miljarder rikare”
https://omni.se/varldens-500-rikaste-ar-nu-6-000-miljarder-rikare/a/Llq2gP
Om man mäter inflation som prisökningar går det utmärkt att ha inflation med konstant penningmängd, bara det att man inte säljer något. Just nu ser vi detta på bostadsmarknaden där priserna hålls uppe medan det inte säljs något. Skulle vara intressant att se volymen sålda varor också.
Sedan kan man i ett mer u-landsbetonat läge även tänka sig en skuggekonomi som inte syns i den officiella statistiken typ Tyskland efter kriget där man fick idka byteshandel.
Bostadssmarknaden har sjunkit, aktiemarknaden har stigit på årsbasis. Det är det vi har att förhålla oss till.
Du verkar ha ett otroligt behöv att försvara bostads- och fastighetsmarknaden samtidigt som du försöker prata aktiemarknaden i sank. Partisk något?
Har noll behov av det.
Så länge jag går plus varje år och kan försörja mig är jag nöjd.
Med konstant penningmängd, så kommer eventuella prisökningar bero på antingen a) ökad efterfrågan, b) minskat utbud, eller c) högre kostnader i produktionsled som måste tas ut i konsumentled.
Känts extra gott att vara tung i aktier noterade i $ och €. Men vem lurar man egentligen. Kommer även ligga kvar när kronan stärks tillbaka till normala nivåer igen.
Ur dagens Q-rapport
” Bidragande är också en positiv
valutaeffekt då en stor andel av vår försäljning går på export med betalning i Euro samtidigt som inköp till allra
största delen sker i svenska kronor.”
Där steg kursen rejält och det är väl med den verkligheten vi lever att många småsparare anpassar sig till den rädslan som räntehöjningarna avser. Minska konsumtion och ökat sparande (men målet i och för sig är minska skuld)
När sedan företaget vi investerat i presterar bättre än förväntat vinner den som satt still i båten.
Aktieinvesteringar handlar inte om enstaka Q även om den nya trenden med blankningar försöker förmedla det intrycket.
Det är ingen som har vunnit på att sitta still i den båten.
Aktien har tappat 45% sedan notering 2014.
https://static.cdn-expressen.se/images/f2/01/f2016cf0d6d64b2cacd15d116ee6c24a/16×9/[email protected]
Kan meddela att Lidls ägare, tillika Tysklands rikaste man eller vad det var, nu introducerat separaflationen i Sverige. Var igår inne på Lidl och såg att Klöver mjölk fått en ny förpackning och såldes (både grön och röd mjölk) för endast 32kr för 2×1.5 liter.
Tyckte det var ett märkligt lågt pris, och när jag tittade närmare såg jag att fetthalten ändrats så att grön är 1.3% och röd är 2.6%.
Tydligen har de skruvat upp farten på separatorn och nu alltså skapat separaflation.
Såg en video på tuben om gamla Östtyska varumärken som fortfarande säljs i en nostalgishop i östra Berlin och de hade bland annat en choklad som inte innehöll kakao. Samma idé har nu plockats upp av av Fazer för att öka profiten fast de kallar det för att rädda regnskogen eller vad det var.
Vi kan alltså anse det bevisat att kapitalets utsugning av arbetarna aldrig upphör.
Råg och socker. Lite som fartygslimpor fast pressat ned i chokladformar?
Fisksoppa med fänkålsfrö, grädde och saffran är delikat, även utan fisk…
Lär inte vara fel med KPI-deflation ett tag nu efter kostnadsexplosionen.
Tomatketchup helt utan tomater i någon form var en annan gammal specialitet från DDR.
Ett annat skuldberg är ju kommunerna. Där är det ju spara som gäller på det mesta. Åtminstone för de flesta kommuner misstänker jag.
Ja kommunerna och regionerna skriker om pengar. Men det kanske är dags för dem att börja använda sina pengar vettigt istället för alla vansinnesprojekt.
“Kanske” är dags att lägga ner lite stora arenor och kulturhus och satsa på vård, omsorg och skola istället…
I sthlm borde man höja SL kortet med det dubbla och låta skattesubventioneringen som väl är ett par miljarder gå till just skola och omsorg istället.
Ja det är tamejfan bedrövlig hur man drar ner på skola, vård etc.
Frågan som bör ställas till kommunerna: det finns alls INGET annat som är lämpligare att dra in på?
Penningmängden sjunker nu, sedan toppnoteringen föra året med ca 14%, mätt i årstakt. Jag är inte ekonom men jag läste någonstans att det tar ca 9-12 månader innan en kraftig minskning av penningmängden slår igenom i efterfrågan, på inflationen etc så vi har ännu inte fullt ut sett effekten av de räntehöjningar som genomförts. Dessutom är många bo-lån bundna, jag själv drabbas fullt ut av den höga bo-låneräntan först nu i höst. Detta lär också påverka inflationen. Jag tror att Riksbanken tagit i för mycket, och jag tror det kommer visa sig vara ett misstag att höja ännu mer, men det får väl framtiden utvisa. Påståendet “allt svagare krona”, det beror ju på vilket intervall man tittar på. SEK har legat i spannet 1.5-1.53 DKK ända sedan årsskiftet.
Sedan inser folk att de får mer för pengarna imorgon än idag.. det är för att undvika detta som vi har 2% inflation och inte 0% inflation.
https://www.statistikdatabasen.scb.se/sq/137599
Det där är en head fake. När grejer blir billigare pga teknisk innovation under långa perioder slutar folk inte köpa grejerna trots att de vet att samma grej är billigare samma tid nästa år. Ex. TV-apparater. Elbilar. Tvärtom.
Deflationsspöket är just bara ett hjärnspöke.
Inflationsmålet borde uttryckas som 0 +/- X %
Självfallet slutar ingen.
Från lätt homofil sektledare till zombiegud. Tror han är nöjd med den befordran.
Homofil?
Polyamorös snarare.
Jesus älskar alla. Tom Putin.
Just nu sker en större inbromsning än vad folk kan tro.
Det är många som bränt av reskontot för vintern och sommaren och fdärefter siktar på “några fattiga år”
Att gå från att låna/räkna med värdeökning på huset till att spara till utsvävningarna kommer bromsa ekonomin mer än man tror
Alternativt att man fortsätter unna sig saker men väntar med den där altanen. Klart är iaf att de saker som inte är livsviktiga kommer att prioriteras bland.
Inte ovanligt i bekantskapskretsen att man nu sitter på lånekostnader på 30.000.
Då spelar det inte så stor roll om hushållsinkomsten är över 100.000 Brutto. Det känns och svider och kliar.
Intressant. Statliga Vattenfall är nu misstänkta för prismanipulation, dvs att försöka höja marknadspriset på el. Något som i så fall både ökat priserna som skatteintäkterna till staten.
Energimyndigheten i Finland misstänker att svenska statliga Vattenfall har manipulerat och därigenom försökt höja marknadspriset på el. Vattenfall hävdar att det handlar om oavsiktliga misstag. Om bolaget bedöms skyldigt till manipulation kan miljardböter hota, enligt finska Yle.
[…]
Det strängaste straffet för prismanipulation är 10 procent av bolagets omsättning under det år som brottet begåtts. I Vattenfalls fall uppges det i så fall kunna handla om 2,13 miljarder euro
https://www.di.se/nyheter/uppgifter-vattenfall-misstanks-for-prismanipulation-riskerar-miljardboter/
Energipriser anses driva inflationen så staten har alltså drivit upp inflationen samtidigt som man bekämpar den.
Så elbristen kanske inte ens existerar utan är bara ett rent bedrägeri. När kommer åtalen mot de skyldiga? Måste vara rätt många inblandade för att genomföra detta.
Extra motiverande är det när den S-tillsatta VD:n tjänar tio gånger mer än statsministern…
Då kan man ju undra varför inte den oberoende Svenska energimyndigheten har reagerat utan den Finska?