Det är fint vårväder ute och jag passar på att konvertera vår gamla vårdlönn till energi. Sedan blir det lite röjsågning också med elslysågen. Oroa er inte, adekvata ritualer har genomförts för att överföra vården till ett nytt vårdträd, så småfolket inte blir arga.
Den gamla vårdlönnen är väl gissningsvis uppåt drygt 70 år. Den fanns med på foton på huset från 70-talet och flygfoton från 60-talet. Dock har huset byggts ut fem meter i lönnens riktning 2001, så den har stått lite väl nära huset, gett mörker, mossbildning, plus många timmars arbete årligen med hamlingen och krattning av löv de år den inte hamlats.
Flygfotot är tyvärr köpt och får inte publiceras på nätet, men det hade annars varit riktigt kul att visa skillnaden på gården på 1960-talet och idag.
För ca 10 år sedan etablerade sig en ny lönn vid bergsterassens stup och jag lät den vara kvar och växa till sig och vården har nu med för småfolket adekvata ritualer flyttats dit. Den är också betydligt enklare att hamla, då man kan stå på berget och arbeta i ögonhöjd med toppen.
Tyvärr går det inte att räkna årsringar på kärnan längre då den i den mån den inte redan var rutten trasades sönder av motorsågen, vars kedja var lite väl slö när vi fällde trädet. Ni vet hur man är lite för lat och inte byter eller slipar kedjan utan tänker sig bara ett kap till …
Men de senaste sjutton åren syns tydligt och det har hänt en del. Trädet har dubblat i diameter på 17 av 70 år.
Fast nu blir det värme för någon vinter framöver. Lönn har mycket högt energivärde som ädelträ och det är inte mer än att man tar det med yxan.
Nu blir det lite röjsåg i vårvädret innan säsongen blir för varm.
Sedan blir det någon lämplig staty där lönnen stod. Och två sovrum fick sjöutsikt och morgonsol.
50 kommentarer
Sågkedjor är som med knivar det är de slöa som man skadar sig på.
Lantmäteriet, eniro och flera andra har historiska flygfoton som är offentliga.
En reflektion är den enorma förändring av landskapet mellan cirka 1965 och 1975 den är enorm.
Villamattor, förortsghetton och granplantager?
A) Flygfoton från Lantmäteriet, Eniro mfl är gratis att titta på på nätet, men upphovsrättsligt skyddade och får inte återpubliceras.
B) Jag pratar om ett gårdsflygfoto, taget säg på 200 m höjd i 30 graders vinkel specifikt på denna gården. Inte lantmäterifoton. Idag återskapar man exakt det vinkelfotot enkelt med en hobbydrönare.
C) Jag har naturligtvis tittat på Lantmäteriets 1965, 1975 osv-foton. Jag tycker det dock är synd att Lantmäteriet bara publicerar senaste året och de historiska, tycker de kan publicera samtliga år som de publicerat år för år på Minkarta, men de tar bort allt utom den sista och de enstaka historiska.
En fråga till bloggarn . Betalade för vätten när du köpte gården?
Det var väl en stor del av priset. Gården är nu 183 år gammal, så småfolket har väl funnits här längre än även det äldsta trädet.
Det finns en sajt som en man i Knivsta gjort, där man enkelt kan jämföra olika årtal som bygger på bl a Lantmäteriets flygfoton.
Om Hitta visar rätt gård borde det vara den här på 1960-talet: https://kartbild.com/#17/57.54704/12.45360/0x4
Klicka på symbolen för delad karta till vänster så får man ny karta till höger och gammal till vänster och så kan man flytta skiljelinjen. (Uppfyller givetvis inte kriterium B).
Här är lite information om denna användbara sajt:
https://kartbild.com/info.htm
Mycket riktigt får man inte kopiera och använda på annan plats.
Fortfarande inte 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, …. 2020, 2021 osv.
Se nu och lär, ni med stressade själar! En trädgård och jordiga fingrar är en lisa…
Granar planterade på hygge 1965 är väl knappast avverkningsbara överlag, men det är stor spridning. Men snart..
Ytor som granplanteras är ofta dyra att markförbereda för villamattor.
Däeför lägger amn ut mattorna på odlingsbar mark.
Förortsghettona är också från 1965.
Jag tror du skulle notera hur mycket vatten som dikats ut, och hur mycket mer öppet landskapet är av att mindre skogspartier avverkats och att åkermarken är större och mer enhetlig (monokultur).
Allt för att minska den biologiska mångfalden. Pollinetare, våtmarker, blandad skog osv.
Struktur rationalisering kan man kalla det. Allt måste effektiviseras.
Maten får inte kosta pengar att producera.
Min far brukade 60 ha vi brukade 200.
Arendatorn som tar vid efter oss brukar 250 ha.
Saknar det små skaliga, som jag växte upp med på 60 och 70 talet
Din käpphäst Plastpåseskatten skall avskaffas, det är väl skäl till att fira?
Big brain Folkpartiet:
1. Tvinga fram en skatt alla hatar, skyll hela fiaskot på MP, alla sväljer betet.
2. Avskaffa skatten, sola dig i folkets jubel!
3. Profit!
Samtidigt vill man införa förbud mot engångsmuggar. Blir kul för McDonalds etc och Espresso House och alla mackar när man ska diska muggar och ha pantsystem…
En punktskatt här på nån krona kan faktiskt fungera, beteendemässigt; reser man på tåg eller buss så har man ju i regel med sig en vattenflaska ändå, så det går att komma undan skatten genom att be att få vätskan uppfylld i den.
Om det nu är så jäkla viktigt att dricka Fanta.
Men mängden kartong som går åt till Sveriges alla pappmuggar torde väl ändå vara rätt så liten jämfört med, säg, mängden som går åt till alla emballage. När vi köper grejer på internet och får dem hemfraktade, så går det åt en himla massa extra kartonger jämfört med om vi köpt grejerna i affärer i stället.
De ska förbjudas, inte beskattas.
Jag gör min lilla insats på jobbet genom att använda samma papp mugg två dagar. Inte mycket men något. Skulle faktiskt kunna använda egen mugg men är för lat.
Grabben har alltid med sig vattenflaskor till skolan så man jobbar aktivt med att skola bort engångskulturen hos de små.
Kartong, wellpapp, återvinns redan i stor skala. Och även om de istället eldas upp, kanske vanligt i hushållen, så återvinns energin i dem, so whats the problem?
Om en engångsmugg bara hade bestått av kartong hade det väl inte varit ett problem, men då hade den inte hållt vätska mer än någon sekund.
@H.GOBB
Å andra sidan blir transporterna av varor effektivare när vi handlar på postorder istället för att åka till en affär för att handla.
Seriöst. Är det någon som på riktigt tycker att det är ett rätt beslut av regering och SD?
Vad blir nästa drag? Återinföra rökning på krog?
Om man vill minska belastningen på miljön, vilket de flesta intelligenta människor vill, så finns det andra medel att ta till än just plastpåseskatten, speciellt i den utformning som den har nu.
Medan vanliga plastpåsar återanvänds ett flertal gånger och till sist blir soppåse för hushållens restavfall, används de soppåsar på rulle som säljs i stället, utan skatt, endast en gång. De sistnämnda är också i regel tillverkade av icke återvunnen råvara.
Att handla med tygkassar är också en nettoförlust för miljön, eftersom även dessa slits och dessutom tar en hel del miljöresurser i anspråk för att tillverkas.
En bättre åtgärd än plastpåseskatten vore att punktbeskatta textilier, eftersom det slösas otroligt med dessa. Folk köper kläder efter mode snarare än efter faktisk funktion och slänger/”skänker” gärna fullt hållbara klädesplagg bara för att det blivit någon liten fläck eller reva.
Om tygkassar är ett sämre miljöval än plastkassar, hur illa är det då inte med kläder? Tänk kvoten tygkassetextil/klädestextil; alla lär ju ha mångdubbelt mer klädestextilier, varav flertalet underutnyttjas och kasseras.
Är inget fan av modeindustrin. Dock kan vi glömma att regering och SD skulle bråka med HM, IKEA etc.
Tror faktiskt att de flesta hade accepterat och glömt plastpåseskatten.
Vissa djupa oförrätter glömmer jag aldrig. Kom ihåg att draken måste slås!
Sedan använder jag aldrig plastpåsar och tyvärr är papperspåsarna numera av så kallad miljömodell vilket innebär att de går sönder med en gång.
Men jag har hittat en lösning – Biltema säljer kassar i vävburen plast för 10 kronor för en liten och 15 kronor för en stor.
Jag hatar draken i form av de där ständiga småutgifterna som duger ut mig. Åker kollektivt till jobbet med och njuter av varje biltullen jag inte betalar.
En skattefri rysk avoska per år är ett bra miljöval. Avoskan, ryssarnas stora bidrag till världen.
Gillar inte plastpåseskatten, men gillar inte heller ping-pong-åtgärder. Ska den införas igen om det blir regeringsskifte nästa gång? För att sedan avskaffas igen om det blir regeringsskifte nästnästa gång?
Hur ska industrierna som tillverkar påsar planera?
Det som stör mig är att regering och SD har fokus på i sammanhanget helt oväsentliga saker.
Känns lite som näst sämsta laget i korpen som jublar för att de inte kom sist.
Fast ännu mer stör jag mig på Carl Bildt. Först var han kompis med ryssarna och deras olja. Nu är det One China som är hans nya polers:
https://twitter.com/carlbildt/status/1645887884883382275?cxt=HHwWhsC-6fOTr9ctAAAA
Glöm inte att han också varit en stark förespråkare genom åren för turkiskt EU-medlemskap. Inte ett land vi vill ha med där, direkt.
Jag störde mig mycket på många dumma saker, som miljöpartiet lyckats få sina makthungriga regeringspartners att göra de senaste 20 åren.
Plastskatten är en, nedläggning av fullt fungerande kraftverk en annan.
Plastpåseskatten var plakatpolitik, det är det att ta bort den också.
Men det är lätt att fixa jämfört med att nystarta kärnkraftverk.
Så fungerar politik.
Låtsas inte att nedläggning av kärnkraften inte var ett politiskt beslut.
Riktade skatter kan lätt stänga ned vilken bransch i landet som helst.
Karl Bildt vill ju även återinföra hädelselagstiftning, eller skall gudar okränkbarhet endast gälla Allah?
Det fanns svenska plastpåsetillverkare som fick lägga ner när plastpåseskatten infördes, trots att de plastpåsar de tillverkade bestod av sockerrör och majs. Där rök ett antal arbetstillfällen i glesbygd, Värmland om jag inte minns fel, och de lär knappast komma tillbaka nu. Plastpåseskatten var och är otroligt korkad. Typisk MP-politik alltså.
Liberalerna menar du väl?
“Förslaget om införande fanns med i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, där Liberalerna var pådrivande och förslaget var en del av deras politik för grön skatteväxling och del i deras budgetmotion 2019” – Wikipedia
Lundins i Jössefors tog fram en flergångskasse av helt biologiskt material, som kunde användas 50+ gånger.
De fick dock beskedet att den ändå skulle beskattas med plastpåseskatt, eftersom den såg ut som en vanlig plastkasse.
Så de övergick till att börja tillverka tunna påsar på rulle i stället, som bara används en enda gång, dvs som sopkassar. Miljöovänligt värre, men så fungerar symbolpolitik i verkligheten.
Sriöt, ja, jag tycker plastpåseskaten är bara änu en korkad symbolåtgärd för att verka “god” och “miljövänlig”. Antar att du känner till att de “plastkassar” vi användeer i Sverige oftast är tillverkade av majs eller sockerrör? Soppåsarna på rulle tillverkade i Kina däremot, de är det ingen skatt på, och gissa vad de är tillverkade av? Hörde jag olja?
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/professorer-bra-att-skatten-tas-bort/ar-AA19MD8d?ocid=msedgntp&cvid=f8367f2f2479408a8e08575f52e61aef&ei=17
Det är ingen som är för plastpåse skatten förutom Liberalerna och några andra förvirrade själar.
Dock förstår jag inte varför Knatte Fnatte Tjatte lägger energi på detta. Folket har redan ställt om som VVV beskriver.
Sjukt pinsamt att vi har en regering plus SD som inte uträttar något viktigt utan lägger fokus plastpåsar.
En snabbkoll på Willys och Coop ger att tillverkningsländerna på avfallspåsar är Kina, Vietnam, Sverige, Litauen och “EU”.
Sen spelar det väl ingen större roll i nedskräpningssyfte/mikroplaster om de är gjorda på stärkelsebaserade plaster då de bryts ned långsamt (om alls, i naturliga miljöer) ändå.
Skatten var dum att införa, därför är det principiellt viktigt att ta bort den.
Precis som nedlagda kärnkraftverk skall återstartas om möjligt, att lägga ned den resursen var fel.
Det har vi fått bevis för på från elräkningen.
Jag funderar lite på detta med solpaneler och egen förbrukning.
Min produktion börjar nu ger resultat. Men när skall man förbruka den? Min hypotes är att det är bättre att sälja den på dagen när priset är högt, och köpa tillbaka på natten när priset är lågt (timprisavtal). Det bygger så klart på att man har något att använda strömmen till på natten, men jag har elbil som jag styra lite som jag vill.
Men ekvationen är inte självklar. Det tillkommer ju elnätsavgifter på köpt el, och skatterabatt, mm, på såld el. Med Göteborg energi får jag spotpris + 8 öre överföringsersättning + 5 öre elcertificat. Till det kommer 60 öre skattereduktion.
Någon som har åsikter om detta? Det går säkert att räkna ut exakt, men man orkar ju inte detaljstyra varje timma.
Hur du ska räkna/tänka beror på varför du skaffat solpaneler. Är det för att tjäna pengar kan du räkna ihjäl dig timme för timme. Det är nog roligt första soliga veckan men jag tror man kan bli vansinnig för mindre.
Vi skaffade vår anläggning för att få “gratis” el någon gång och använder det vi behöver när solen skiner. Under vintern har vi försökt utnyttja lågt timpris för tvätt och bak och det har gått utmärkt. Vi har inte haft någon kostnad för elen sedan vi satte upp panelerna i somras. Fjärrvärmen har vi !
Oj, nu hände något! Fortsätter…..Fjärrvärmen har vi ju betalat men sparat lite på med braskaminen.
Se det som två separata processer som optimeras var för sig. Solel går ju bara att sälja när den produceras till marknadens pris. Elbilsladdningen vet du när day-a-head priset publiceras. Variant är att ladda elbilen när priset är nära noll, ha bilen som batteri och mata ut via solcellsanläggningen till nätet för att komma åt intäkterna du räknar upp om bilen inte ska användas för stunden. Men räknar man på det så rör det sig säkert om några hundralappar eller så.
He, he, igenkänning på slipningen. Fast jag slipat hundratals gånger tidigare, så lyckas jag fortfarande få kedjan lite skaroare på ena sidan än andra. Felet byggs på lite för varje slipning. Så emellanåt blir det extra korrekturslipning. Egentligen skulle jag kunna byta till ny kedja, men det har blivit lite av en sport att fortsätta slipa samma gamla kedja.
Alltid en fil i fickan och reserv på hyllan vid motorsågen. Filning är det viktigaste näst skyddsbyxor
Låt oss hoppas på en (någorlunda) lycklig upplösning på Ukrainakriget där personer som på olika sätt hjälpt landet hedras med statyer. Hr bloggaren kan vara en kandidat och än mera så hans hustru! Då kanske stubben kommer att prydas av en statykopia, lagom nedskalad …
Eller varför inte en staty av Zelensky?
Världens just nu främste ledare.
Kungsbacka stadshus flyger sedan ett tag de svenska och ukrainska flaggorna bredvid varandra. Kanske skulle resa en staty av Zelensky också på lämplig plats?
Angående solpaneler här är något som fungerar 24/7. Inte fult utvecklat än men intressant.
Garret Moddel is a professor of Electrical, Computer, and Energy Engineering at the University of Colorado.
https://www.youtube.com/watch?v=2tGRhTXKh8A
Nyckelmening: “Inte fullt utvecklat än” det har den gemensamt med alla andra maskiner som tar energi ur ingenting.
Får väll se om dom lyckas skala up det. Just nu får dom väldigt lite ur “ingenting”.
Det var nog tur det att du vidtagit åt alla nödvändiga ritualer innan du startade sågen, hade nog själv aldrig vågat ens med alla ritualer.
Jag har hört rykten att när den sista i en släkt dör så dör vårdträdet.
Jag känner till en släktgård sär man planterade ett vårdträd när gården köptes på 1800-talet. Samma år som det siste barnet i släkten dog blåste trädet omkull, hua.
Sant men förmodligen en slump, men de träden hade säkert en vettig funktion, kanske tog de ett blixtnedslag ämnat för huset eller något annat.
Så för säkerhets skull se till att verkligen vårda upp ert nya träd på gården, man vet aldrig vad som ligger i gamla skrönor, de var inte helt dumma förr.