Det fristående fackförbundet Brandmännens Riksförbund (BRF) räddar kollektivavtalet för deltidsbrandmän, så kallade räddningstjänst i beredskap (RiB) från de påstådda EU-reglerna. Detta sätter fingret på att anledningen till att brandmannayrket håller på att slås ut och räddningstjänsten lamslås av feltolkningen av EU-lagar är att facket Kommunal samarbetar med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att vägra tillämpa det uttryckliga EU-undantaget för räddningstjänst. BRF skriver att man inte glömt heltidarna och frågan är om man genom att lämna Kommunal och gå med i BRF istället kan tvinga SKR att skriva kollektivavtal för heltidsräddningstjänst med BRF och förkasta Kommunal? Kommunal gör även sitt bästa för att förstöra för vården och omsorgen, inklusive personliga assistenter och skylla på EU.
BRF skriver att RiB-avtalet inte drabbas av feltolkningen av EU-reglerna för dygnsvila. Det är BRF som tecknar RiB-avtalet och inte Kommunal. Enda fallet det behöver hanteras är om man är kommunalanställd och även RiB, och då kan det ske via dialog i det enskilda fallet.
“Merparten av arbetstagare anställda enligt RiB har en annan huvudarbetsgivare. Dessa arbetstagares RiB-anställning påverkas inte av nya dygnsviloregler.
Arbetsgivare som är både huvudarbetsgivare och arbetsgivare i RiB-anställningen behöver beakta de skärpta reglerna för dygnsvila. Framförallt behöver arbetsgivaren säkerställa att kompenserande vila kan förläggas i samband med den därpå följande dygnsvilan efter beredskapsperiodens slut. För att fungera i praktiken kräver detta en dialog mellan chefen på huvudarbetsplatsen och chefen i RiB-anställningen, något vi ändå förespråkar.”
Oavsett så står det uttryckligen i EU-reglerna att räddningstjänst kan undantas från kravet på dygnsvila och alltså kan fortsätta jobba hela dygn. Att hela brandmannayrket och räddningstjänsten nu saboteras och kommer lamslås med massuppsägningar beror i själva verket på att facket Kommunal och arbetsgivaren SKR satt sig i samma båt och vägrar använda undantaget. Detta trots att i princip samtliga medlemmarna i form av heltidsanställda brandmän1. är emot detta.
Facket företräder helt enkelt inte medlemmarnas intresse.
BRF skriver också:
“Vi jobbar på flera fronter och för alla brandmän så även om vi skriver om en specifik grupp av brandmän betyder inte det att en annan är glömd. Man gör så i ett renodlat branschförbund.”
En lösning skulle kunna vara att brandmännen byter fack till BRF och att BRF tar över skrivandet av kollektivavtal med SKR och tolkar EU-lagarna korrekt med det uttryckligen angivna undantaget för räddningstjänst, istället för Kommunal som tydligen av någon anledning man bara kan fundera kring alltså vill sabotera svenskt totalförsvar och även vardagligt livräddande och räddande av egendom.
Se även denna långa YouTube om att Kommunal även vill sabotera dygnspassen för vård och omsorg, inklusive personliga assistenter. “Kommunal och SKR har bestämt sig för att plocka bort möjligheten till dygnspass för oss som jobbar som personliga assistenter.” Det är helt tydligt att det är Kommunal och SKR som gör detta, och inte EU, utan EU är något man skyller på. Det räcker att du lyssnar på de första två minuterna.
Det är alltså inte EU som gör detta utan fack och arbetsgivare, Kommunal och SKR, i samförstånd kring en avsiktlig feltolkning av EU-reglerna. Man skyller bara på EU, men det är tydligt att man vill förstöra för när man räknar in vård och omsorg hundratusentals arbetstagare och i förlängningen några av de mest utsatta i landet – olycksoffer, sjuka, skadade, äldre och funktionsvarierade.
Relevanta fack bryr sig om vad arbetstagarna tycker och arbetar för dessas bästa, inte för arbetsgivaren. Men har man suttit för mycket på förhandlingskonferens tillsammans med arbetsgivaren uppstår väl en sorts vänskapskorruption. Kommunal har ju också huggit sina medlemmar i ryggen när det gäller lönekraven när vi har haft inflation på 10-12% och det kommer ta fram till 2030 innan arbetstagarnas köpkraft är tillbaka på 2020 – 21 års nivåer.
För övrigt så tycker jag att det står att hela EU-reglerna om arbetstid och dygnsvila kan avtalas bort oavsett, utan de ska bara gälla när det inte finns avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Brandfacket Brandmännens Riksförbunds hemsida hittar du här. En tidigare kommentar från dem i ärendet finns här. Man har också tidningen Swedish Firefighters.
1. Bruket av brandman är namnet på yrket och implicerar inte könstillhörighet för utövaren. Detta påpekas också av bloggarens fru Lena, som är deltidsbrandman.
53 kommentarer
Här måste väl regeringen kunna gå in och besluta om att EUs undantag ska gälla? Man kan ju fråga sig om Kommunals medlemmar verkligen vill ha det som kommer? Inte direkt ovanligt att facken och medlemmarna går i otakt.
Snarare regel än undantag, precis. Byråkraterna på Kommunals huvudkontor jobbar ju mest för sig själva. Desto enklare man kommer överens med SKR desto smidigare. Kommunal har aldrig brytt sig om annat än möjligen de allra största grupperna av medlemmar.
Sett från kommentarerna senast detta var uppe i bloggen så finns det även mycket avundsjuka. Åsikten är alltså att brandmännen haft det för bra. Dom måste klämmas åt.
Jag måste rätta mig själv. Jag skriver “aldrig” ovan, vilket förmodligen är fel. Förmodligen var det inte riktigt på det viset till en början, utan det är en situation som har uppstått gradvis.
42 timmars arbetsvecka på helåret och 27 000:- SEK i grundlön är “för bra” när snittarbetsveckan på helåret väl är 37 timmar i Sverige numera (pga röda dagar, klämdagar osv).
Medianlön i Sverige alla yrken är väl närmare 35 000:- numera, för övrigt? Inget under 35 000:- kan väl anses vara “för bra”.
Ja jag håller ju med dig. Det som “folk” ansåg var väl mest att “men dom jobbar ju bara 1-2 dagar i veckan medan jag måste jobba varje dag” och det klassiska att “dom får betalt för att sova och hänga på gymmet”
Och så vidare…
Ambulansen(skift) i iaf sthlm har 34 h arbetsvecka.
Jag som arbetar i räddningstjänsten ser fram emot att man nu till hösten kapar 8h på min arbets vecka.
Pengarna detta haveri kostar tar man väll från skolan eller något…
Plus att du väl ska få dubblad lön för att jobba natt?
Just OB:t är ju fast i dag.
Så jag de bör omförhandlas.
Detta kanske blir världens fest för oss i branschen, dyrt för skattebetalarna dock…
Fanns det inte en minister med ansvar för beredskap?
Fick för mig det.
Tradition i Sverige är att regeringen inte lägger sig i avtalsrörelsen, som sköts av arbetsmarknadens parter. I detta fall sitter dock bägge parterna och grovhånglar i konferenshotellets soffa.
Ambulansen jobbar dygn. Tänk ett dygn där det varit oavbrutet arbete och ingen vila. Hur bra förare är en ambulansföraren timma 23? Hur bra bedömningar gör en ambulanssjukvårdare timma 23? Skulle vara spännande att se statistik på vårdutfallet för patienter där ambulansen jobbar dygn och där ambulansen jobbar normala tider.
Att brandmännen vill jobba dygn kan man förstå.
Vad jag vet vill även ambulans jobba dygn. Detta för att kunna upprätthålla full beredskap nattetid, precis som brandmännen, och för att man anpassat sin livssituation till detta sätt att jobba.
Jo, men jag ställer mig frågande till hur bra bedömningar en person klarar av att göra som jobbar 23 timmar i sträck utan vila.
Tack och lov fungerar det inte riktigt så.
Det är dock ett avsevärt tuffare jobb än vad tangentkrigarna som hänger här är van med.
De ambulansstationer som har så mycket att göra så de är i drift med patient 24h i sträck jobbar sällan dygn. Däremot om du har mindre antal körningar och ofta större avstånd så är det fullt rimligt och något du också förbereder dig för, dvs att arbeta dygn.
Ace. Experto crede ..
Hade varit “enkelt” att formulera ett arbetstidsskydd där man sa ok till dygn givet att man faktiskt fick en viss tids vila. Dvs att man efter exv 15-18 h faktiskt arbete behöver ringa in ersättare på kort varsel. Eller för den delen med tanke på att dygn ändå verkar funka skapligt i nuläget sätter en gräns för hur mycket jobb det får vara, typ 95% av dygnspassen måste ha 4h vila sammanhängande och tot 8-10 h utan störning.
Apropå vad direktivet säger har jag uppfattat det som att man får förhandla i kollektivavtal, men man får inte avtala om enbart extra ersättning utan det måste vara med alternativ för återhämtning.
En intressant observation i sammanhanget är att man får ha beredskap multipla dygn i sträck. Där räknas dygnsvila ihop av de minuter man inte blivit störd, så ett kort telefonsamtal var tionde minut hela natten betraktas man vara helt utvilad efter.
Beredskap definieras som att man får vara utanför jobbet, jour på arbetsplatsen. Kanske brandkåren ska slå upp baracker utanför där brandmännen kan hyra en övernattningslägenhet?
I sthlm jobbar ambulansen inte dygn.
Blåljus jobb är typ som olika yrken beroende på vart man befinner sig i Sverige.
Äpple och päron….
I de fall jag tänker på är det mer landsbygd och mellanstora städer. Jag har fått det berättat för mig att det kan gå i ett även när man arbetar dygn.
Men tillbaka till grundfrågan. Hur bra bilförare och beslutsfattare är en person som varit vaken i 23 timmar. Både dom som kör lastbil, buss och taxi har kör och vilotider.
Vi minns hur Kommunal fuckade upp i RiB-17 och drog ner ersättningarna för deltidsbrandmännen. Det ledde till stora uppsägningar bland deltidsbrandmännen den gången. På vissa stationer så allvarligt att de tidvis fick bemannas av heltidspersonal på tältsängar.
Kommunal fuckade även up för oss maskinförare. Om ni undrar varför snöröjning är så dålig så har ni en bidragande orsak där. Folk som jobbar sin kringla tjänar mer än mig som kör klart mitt område. Snacka om döda en hel branch.. tomtar…
Vad är SKR egentligen? Det är inte en myndighet, de har stort inflytande över kommuner och regioner men medborgarna kan inte rösta och välja inriktning. Låter som man skapat en parallell drake som tar besluten som politikerna inte vågar stå för och då lutar de sig tillbaka och säger “SKR har bestämt så”
Facken verkar också numera stå på arbetsgivaren sida, senaste i Stockholm så företrädde de inte medlemmarna i tågstrejken utan istället arbetsgivaren. Skulle behövas lite franska tag.
Det är en arbetsgivarorganisation mycket likt de som finns i privata arbetslivet. Sen röstas ledningen fram av medlemmarna alltså kommunernas fullmäktige så väljarna har helt klart makt eller iaf i teorin men jag tror aldrig jag sett det som en valfråga “vi ska ändra SKRs inriktning!”
När det gäller pendeltågen tycker jag det är konstigt att beställaren ändrar förutsättningarna så att det blir billigare för operatören under pågående avtalsperiod. Själv hade ju åsikter om hur upphandlingen gick till från början. Fanns tydligen kommunikation mellan beställare och MTR som inte borde varit. Tror chefer bytte mellan beställare och operatör också. Någon som vet mer?
Själv = SJ
Men varför gör SKR och Kommunal detta? Vad är den interna logiken? Vem tjänar på detta?
Bra fråga, funktionell dumhet?
BINGO!!!
Dumpa facket och behåll A-kassan, har aldrig känt någon som haft någon som helst nytta av facket.
På de arbetsplatser jag varit på så har den facklige representanten alltid blivit uppvaktad och smord av arbetsgivaren, skickad på kurser och annat och i slutändan varit den enda som fått sin lön höjd..
Man skulle väl kunna inflationsskydda den årliga löneökningen till något minimum av inflationen och låta resten ske på medarbetarsamtal och lönesamtal?
Och med kommunal så skickas dessutom en del av avgiften till Sossarna, oavsett hur gärna de än inte vill erkänna detta, vill man verkligen det i dagens upplysta samhälle? Dumpa packet!
+1 från knegarnas knegare.
Utan facket hade brandmännen inte haft skit. Förra sommaren hade en räddningstjänst 5 semesterperioder. Den sista slutade i mitten på september.
Brandmän är nummer i arbetsgivarens ögon. // Motvillig kommunal medlem
Tror du har något fel där. Enlig lag har alla rätt till 4 veckor sammanhängande semester under sommarmånaderna. Juni,juli,augusti.
Många företag och t.ex landsting köper dock den rätten av anställda med kompensation om dom väljer att ta sin semester en annan tid på året. Men det är isåfall alltid frivilligt.
Så 5 september tror jag inte på.
Mitten på september till och med. 5 perioder var det du skrev.
“frivilligt”
Som jag minns det har AG ganska stora befogenheter att hänvisa till verksamheten för trixa med det där.
AG kan dessutom ge dig juni semester och sedan förskjuta delar av din arbetstid från tex oktober till juli för att klara verksamheten.
Facket företräder helt enkelt inte medlemmarnas intresse.
Det här fick jag erfara första gången under pandemin. Då företaget jag jobbade på skulle säga upp folk så var jag helt nyanställd och först ut. Facket ville att jag skulle ges sparken, medan arbetsgivaren gjorde sitt bästa för att skydda mig från turordningen.
Det finns liksom ingen anledning att vara med i facket.
Turordningen trumfar ditt individuella intresse, inget konstigt alls.
Nu slapp jag ju bli uppsagd. Så mitt intresse trumfade här turordningen…
Turordningsreglerna har man ju varit med om att försätta ur spel många gånger under sin karriär, facken har inte varit oävna att gå med på det när man satt sig ner och förklarat läget för dem!
Har jobbat inom sjukvården och tillhört kommunal. Jag har alltid haft en känsla att Kommunal sitter i knät på SKR och struntar i sina medlemmar. Undersköterskor i kommun och landsting får det sämre för varje avtal och det blir mer och mer tyngre arbete och försämrad arbetsmiljö för personalgruppen. Om man larmar till skyddsombud så sker ingenting då kommunal inte vill ta tag i det. Hade Vårdförbundet accepterat att ha undersköterskor i sin fackförening så hade större delen av yrkesgruppen undersköterska lämnat direkt.
Bara fria spekulationer, så ta det för vad det är, men det måste ju finnas en stor skillnad mellan akademikerfacken och de stora arbetarfacken. Förutom att det blir mindre skillnad i utbildningsnivå mellan arbetstagare och arbetsgivare (kan väll till och med vara på andra hållet), så måste även löneskillnadern mellan de fackaktiva och medlemmarna vara mycket större i arbetarfacken. Så från kommunal, t.ex., sitter man både i ett utbildbingsmässigt underläge gentemot arbetsgivaren och har en situation där fackaktiva är mer rädda om sina priviligerade positioner. Eller är jag helt ute och cyklar?
Min bild är den motsatta, akademikerfacken är flatast av alla, förhandlar bort övertid mot någon extra semesterdag.
En undersköterska i kommunal går inte från facklig post till chefsposition.
Det är vanligt förekommande bland akademiker.
Men, alla varianter förekommer säkert lite beroende på bransch.
Akademifacken förhandlar ju i alla fall. Mitt fack har ett sifferlöst avtal. Det är jättebra säger dem. I år gav det 2% löneökning. Skulle vara kul att höra om det finns nåt mer fack som har så stor lönesänkning som de kallar en framgång för sina medlemmar.
Är du fortfarande med i kommunal? Gick du ur?
Jag gick ur facket för över 10 år sedan. Just pga känslan att dom inte jobbade för medlemmarnas intresse utan något annat. Framförallt på högre nivå, men även lokalt.
Har varit med om när lokala styrelsen tar beslut tvärt emot vad medlemmarna röstat flera gånger.
Både kansli röstning (kommer inte på vad det heter på riktigt, men där medlemmar kommer in och lämnar en röst var). Och omröstningar från medlemsmöten.
Att gå ur var som att lämna en sekt, stört omöjligt om man har ett arbete att sköta samtidigt. Valde tillslut att inte betala avgiften tills jag blev utesluten, väl ute betalade jag in det jag var skyldig.
Tror facken blivit för stora med alla ihopslagningar. För medlemmarna är det nog bättre med mer nischade förbund som representerar närmare medlemmarna. I LO borgen bryr dom sig nog mera om sosse politiken än om medlemmarnas väl.
Ska dock byta branch i närtid och ska ge det facket en chans.
Facken har en viktig roll men har nog hamnat lite offside.
Efter konflikten i Göteborgs hamn där arbetsgivaren valde att teckna kollektivavtal med det mindre fackförbundet som också råkade vara det mest medgörliga ska man nog inte räkna med att SKR sitter stillatigande om en del brandmän byter till BRF.
Men, något behöver göras.
Rimligen är öppningen den som bloggaren identifierar, avtala bort EU-reglerna.
Mest medgörliga? Hamnarbetarna är ett gäng jättebebisar allihop. Bara gnäller och kommer aldrig med nåt konstruktivt.
Mer giriga kommunister får man leta efter.
Läs om, läs rätt.
Nog läste jag rätt, men uttryckte mig sämre. Det jag menade var att på medgörlighetsskalan så finns inte ens hamnarbetarna med. Så visst, man kan säga mest medgörliga, men man kan också säga enda medgörliga.
Regelverket slår mot en rad andra jour- och beredskapsverksamheter. Fastighetsjour. Gatuberedskapsjour. Den mest kostsamma lär väl vara vinterberedskapsjouren. Dessa verksamheter måste nu dimensionerad om och kostnaderna för detta är i många fall varken budgeterade eller framräknade.
Förändring är jobbigt… Men att säga att förändring är jobbigt säger väldigt lite om huruvida den är nödvändig. Så klart att saker måste ta hänsyn till nya regler… Svårt att tycka synd om administratörer och politiker för att de ska göra sitt jobb.
Uppstår ökad administrativ börda så tillämpas standardlösning 1A: Anställ fler administratörer.
Om budgetunderskott uppstår till följd av standardlösning 1A så implementeras standardlösning 1B: Skär ner på de som jobbar “på golvet”.
Lite sen på bollen kanske men tror att Arbetgivaren anser att brandmännen har det “för bra”! Möjligen har saker och ting ändrats men brandmännen gick ju ( i alla fall tidigare ) i pension innan övriga arbetstagare. Sedan är det ju så att om ingenting händer på natten så sover de. Har själv arbetat som polis och minns hur man pratade om att brandmännen ofta kunde sova hela nätterna och sedan gå till annat arbete. Till skillnad då från ambulans och polisen som var igång hela tiden.
Det måste ha varit mer än 20 år sedan polisen ändrade så att fler arbetade när det var mest att göra vilket innebar fler nätter och fler helger. Säger inte att detta är bra men att brandmännen borde sett detta komma under lång tid. Har full förståelse för att de inte är nöjda ( jag var inte det och bytte jobb) men som sagt…
Tror tyvärr inte att de har så mycket att komma med när man pratar dygn/ veckovila osv.
Sorry!!
Länken till Brandfackets hemsida längst ner verkar ha blivit trasig, men direktlänkarna till artiklar ser ut att vara rätt.
Här är rätt länk till förstasidan på Brandfackets hemsida: https://brandfacket.se/