Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Börserna i de asiatiska tidszonerna går blandat och de amerikanska långa räntorna stiger. Guldpriset slår nytt rekord igen. Hushållen minskade sin konsumtion i februari med 1.4% jämfört med februari 2022 och det är tydligt att stigande priser, stigande räntor och uteblivna kompenserande löneökningar ger resultat. Särskilt hårt drabbas livsmedelshandeln och konkurser kan vara på gång till alla livsmedelsbutikshatares glädje.
Stockholmsbörsen gick starkt under gårdagen med +1.21% för storbolagens OMXS30 och +1.62% för breda OMXSPI. Den svenska krona förblir rätt stabil på 10:43 för USD och 11:42 SEK för euron.
Guldpriset ligger på 678:- SEK per gram vilket är nytt prisrekord. Igen bör tilläggas.
I USA fortsätter de långa räntorna att stiga och 2-åringen handlas nu i 4.03% ränta och tioåringen på 3.43%, upp 0.24 respektive 0.13 procentenheter från förra veckans botten.
De amerikanska börserna tvekade. S&P-500 var oförändrad på 0.00% och Nasdaq 100 gick -0.67%. Amazon gick sämst av FAANGST-aktierna med -2.20% och Tesla bäst som enda stigande aktie i gruppen och +1.24%.
I de asiatiska tidszonerna är börserna blandade under morgonen, men inget dramatiskt.
ASX 200 +0.43%, Hang Seng -0.80%, KOSPI +0.19%, Nikkei 225 +0.61% och Straits Times -0.47%.
SCB konstaterar att föga överraskande så föll hushållskonsumtionen med 1.4% i februari jämfört med februari året innan. Detta kalenderkorrigerat (=justerat för veckoslut och helgdagar) samt mätt i fasta priser (dvs justerat för prisökningarna). Hushållen konsumerade helt enkelt mindre och köpte färre varor och tjänster vilket är rimligt givet ökade priser och skenande räntor, och uteblivna kompenserade löneökningar.
Särskilt minskade inköpen av mat, där konsumtionen inflationsjusterat minskade med 7.7% för detaljhandel med livsmedel och brett sortiment (=Ica Maxi, Willys, City Gross och Coop Forum etc storköp). Med tanke på branschens låga marginaler så kan vi nog räkna med konkurser och att livsmedelsbutiker lägger ner och vi får ännu sämre konkurrens. Jag har fått viskningar från branschfolk om att många bara vänder på slantarna nu och att konkurserna kommer efter sommaren om inget ändrar sig. Kommer alltså glädja de som hatar svenska företagare och livsmedelsbutiksägare, men man ska vara försiktig med vad man önskar – det kan vara butiken runt hörnet som går omkull och det kan vara du eller någon du känner som i slutändan blir av med jobbet även om du inte är i livsmedelsbranschen. Men viktigast är ju att hata svenska företagare och handla på Lidl så Tysklands rikaste mångmiljardär (i euro) får pengarna istället.
Kanske bra för folkhälsan att folk köper 7.7% mindre mat? Med 22% högre matpriser lägger vi ändå mer pengar på mat än någonsin, men vi har dragit ner på kalorier, kolhydrater, fett, proteiner och näringsämnen.
Dock rusade restaurangbranschen och hotell där hushållens inflationsjusterade konsumtion ökade med hela 10.4%.
Rena konkreta siffror på bloggens tidigare anekdotiska observation att det är fullbokat på många restauranger och hotell. Hushållen handlar alltså mindre på ICA Maxi, Willys, City Gross och Coop Forum, men går på restaurang och bor på hotell istället.
Så har som tidigare konstaterat restaurangpriserna inte stigit lika mycket som livsmedelspriserna.
Jag har för länge sedan gjort analysen att det enda som hushållen drar ner på vid dåliga tider är köp av nya bilar och utlandsresor. Inhemsk konsumtion kompenseras av detta och drabbas normalt inte så hårt och t ex sätter man guldkant på tillvaron genom att ta en helg på hotell eller gå ut på restaurang, vilket vi kanske ser nu. Dock ska det vara strykande åtgång på utlandsresor fortfarande.
Det är den där mystiska stagflationen som inte uppträder som en del väntar sig.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
72 kommentarer
Att minska förpackningar från exempelvis 1 kg till 9 hg är tydligen en omständlig process och något producenterna inte gärna gör. Att det ändå sker med så många varor tyder på att producenterna har det svårt.
Med det sagt verkar guldproducenterna ha det bra, för några guldtackor på 9 hg har jag inte sett. Det är 1 kg som tidigare.
Stora trumman varje dag nu för guldet. Det har gått upp ungefär lika som inflationen?
Ganska exakt ja. Trumman går vid prisrekord eller stora rörelser.
Inte riktigt sant.
Guld är upp 2,2% på 1 år i USD-
USD/SEK upp 9.7% på ett år.
Så istället för att tacka guldet får ni tacka SEKetas.
Nu skriver jag om guldpriset i svenska kronor för jag bor och lever i Sverige och har mina inkomster och utgifter i svenska kronor.
Det vet jag men det är SEK som är svag och bäddar för festen.
Även Volvo lastvagnar kan tacka SEK.
Upp 8% nu på morgonen på en omvänd vinstvarning.
Spännande om SEK återhämtar en del av sitt värde, säg ner mot 10kr/Eur och 9,8 SEK/US$ framöver.
Undrar om det får påverkan på priserna i Sverige?
Fördelen med en billig krona är att man får mer betalt för USD eller EUR. Ser gärna en krona som ligger långsiktigt på 11+ SEK / USD. Och det är nog där vi hamnar, även om det kanske blir en sväng nedåt först.
H.GOBB vilka är “man”? Är det H.GOBB himself eller någon annan?
Det är rimligtvis inte samma hushåll som drar ner på matinköpen som går oftare på restaurang.
Rimligtvis inte.
Godisförsäljarna går strålande så det är där underklassen roar sig.
Den fina medelklassen roar sig på restaurang så de får lägga ut fina bilder på Insta.
Godis är billiga kalorier.
Godis brukar ligga på 59-89 kr kilot, så, njaa. Hittar oftast falukorv för dessa priser och potatis är billigare
Räkna på kcal per krona.
Enligt sajten kaloritabell.com innehåller gelekonfekt 351kcal per 100 gram. Falukorv 260 så jämförbart pris per kcal men jag hävdar att falukorv är nyttigare.
Bacon innehåller 400kcal och 140 gram kan man få för 10-15 kronor så även här är priset per kcal samma men bacon är riktigt kött. Även sidfläsk ligger i baconklass.
Sötsuget ökar när du går på kaloriunderskott, så den som skippar lunchen för att spara in pengar är nog troligare att köpa en godispåse för att kompensera.
Rimligtvis väljer man billigare produkter istället för att gå på resturang när plånboken krymper.
Ja typ fryst färdig pyttipanna som steks med ett ägg och sedan garneras med skivade burkrödbetor. Helt OK mat.
Nu blev jag sugen på pyttipanna…
Är inte fryst färdigpytt dyr jämfört att göra egen?
Egen blir dessutom godare.
Så jävla gott, Flarran.
Nu väntar vi på att butiksytorna ska börja minska.
Uppvärmningen av dessa enorma volymer måste vara kostsamma.
Krympflation?
Frågan är om riksbanken väljer att låta de räntebetalande ta största smällen för att stärka kronan, eller om alla kommer få betala genom skenande inflation.
De enda i samhället som är garanterade full kompensation för inflationen är de som lever på försörjningsstöd, de lever redan på existens minimum och måste hållas på den nivån.
SEK och NOK är körd så länge vi inte är i en risk on marknad.
vad betyder din kommentar?
Låter som goddag yxskaft.
På svenska betyder det att SEK och NOK kommer att vara svaga valutor så länge vi lever i en orolig omvärld.
Japp, kronan stärks i goda tider, försvagas i dåliga eller osäkra.
Ja Run det stämmer på kort sikt, men den långa trenden är nedåtgående.
Sveriges BNP per capita faller också jämfört med våra grannländer.
Vilket är naturligt när befolkningen ökar snabbt av personer som inte är möjliga att integrera på arbetsmarknaden.
Existensminimum är bara en godtycklig nivå; det går alldeles utmärkt att klara sig fint på en bråkdel av den väl tilltagna summan som bidragstagarna får. Bland annat så ingår det ju fortfarande pengar för att betala tv-licensen i socialbidraget, vilket väl är ungefär lika inaktuellt nu såväl som då att någon socialbidragstagare någonsin skulle lägga ut pengar på.
Ibland har man verkligen nytta av lågaffektivt bemötande.
Hahaha, ja t ex i samröre med ’säregna personligheter’ och rättshaverister.
Om butikskedjorna har det tufft vågar jag inte ens fundera på hur våra bönder har det. I helgen var det ett reportage om en kvinna i kommunen som satt med 20 tusen höns – ruljansen på ägg var sisådär småkul just nu. Hon fick 17 öre mer för äggen än vad hon fick förra året, dvs att all personal hade fått gå och hon gick back varje månad. Hon jobbade mer eller mindre pro bono, men bönder är eldsjälar och kämpar in i det sista.
Läste förövrigt att det var risk för en 2018 sommar igen.. Det behövs verkligen inte just nu.
Väldigt många företagare är eldsjälar, inte bara bönderna.
De som ondgör sig över att företagare ibland har en hög förtjänstgrad har nog aldrig själva vågar/velat göra investeringar annat än vad panten på ölburken ger:-)
Det är ett missförstånd att alla företagare bara drivs av att tjäna massor med pengar, det handlar mer om en vilja att skapa något, en vision.
Jag vet av egen erfarenhet vilket slit och vilken osäkerhet det innebär att vara företagare.
Jag är oerhört tacksam för att det finns människor som bygger företag och tjänar pengar på det, det skapar arbetstillfällen och medel som förs in i statsapparaten.
De som ondgör sig ser inte att företagaren arbetar alla dagar i veckan, 12-16 timmar om dagen. De ser inte heller den insats som gjorts, såväl riskmässigt som ekonomiskt. De tror att ett eget företag bara är ett självspelande piano där det ramlar ut pengar i ena änden. Uttagen vinst är inte e npresent utan något man får för det man satsat.
Märkligt nog är det få av dessa som ondgör sig som själva vill starta företag och visa hur det ska gå till. Det är andras arbete de kräver att få ta del av utan motprestation.
Källa angående vädret;
https://www.svt.se/nyheter/forskarna-varnar-el-ni-o-kan-komma-tillbaka
Dags att införa en el nino-skatt. För klimatets skull.
Det beror på inriktning för lantbruket ifall det går bra eller inte.
Just fågel och fläsk är en vidareförädling av spannmål som har stigit en hel del i pris.
Vi kan säga att de är mer känsliga för högre pris på fossila bränslen och energikostnader.
I jämförelse med extensiv djurhållning av idisslare har deras kostnader stigit betydligt mer.
Just extensiv gräsbeteskött och mjölk är den delen av lantbruk som är minst beroende av fossila bränslen och gödningsmedel.
Det där med att fler går på restaurang och drar ned på inköp av livsmedel, är det inte en korrigering efter Covid-19.
Det kan också vara en anpassning till att många kanske inte längre har råd med skrytresor och skrytbilar, så man vill visa upp sin konsumtion på andra sätt. För det är ju det vi konsumerar, så som det framstår i andras ögon, som definierar oss som sociala varelser.
Att gå på restaurang med sina bekanta i dyrtider och äta och dricka gott, propsa på att dricksa lite extra på den splittade notan så att alla vid bordet dras med i slösandet, det är ett billigare sätt att visa på sitt eget överflöd än att köra runt i den där nya fina bilen.
Med respekt för att jag inte har en aning om vilka butiksägare du talar med Lars. Av intresse kollade jag upp ett antal Ica-butiker på allabolag och majoriteten av dem har gjort rekordvinster 2022, många samtidigt som omsättningen minskat. Låter som högre marginaler om du frågar mig. Axfood och ICA gruppen ligger på samma marginal procentuella marginal 2022 som 2021 (Pre inflation).
Vilket inte säger något eftersom vi inte vet hur ditt urval ser ut. Det sker en migration av kunder till större butiker. T ex hos Ica så är det Ica Nära -> Sopermarket -> Kvantum -> Maxi. Dvs de större butikerna vinner på ökade priser men de mindre får det svårare. Många mindre drar ner på belysning, stänger ner en del frysar och kylar osv.
De olika kedjorna optimerar också för olika mål. Ica satsar inte på ökade marknadsandelar utan högre marginaler. Lidl, iandra änden av spektrat satsar på ökade marknadsandelar. Rent generellt är det ju en bransch med ganska låga marginaler men hög omsättning. Det är ju dessutom så att alla måste äta…
Bra kommentar, tack för den Sallad. Ja, de flesta butiker jag kollat upp var supermarket och kvantum. Många av dem verkar må bra iaf.
Kom ihåg att boksluten för 2022 inkluderar första halvåret och visar inte aktuellt nuläge.
Och allabolag och liknande sidor fångar inte automatiskt upp de extra vinstutdelningarna som görs, https://www.jensnylander.com/hur-ica-handlarna-forsoker-dolja-utdelningarna/
Inte för att Ica-handlarna är ensamma om detta upplägg och olagligt är det inte heller men bra att ha med sig.
Anektdotiskt men i alla fall… min lokala butik var före ägarbytet en trevlig affär med kompetent personal som visste vad god kundservice innebar, bra utbud, tog alltid in varor i sortiment om man frågade, dvs. en bra butik man med glädje stöttade. Den bortskämda avkomman tog över, höjde priserna rakt av, sparkade hälften av personalen, de som blev kvar sa upp sig och nu är det endast personal som han delvis får bidrag för kvar. Ingen flexibilitet alls vad gäller sortiment och ägaren själv ser man sällan i butiken numera. Han tar själv dagpassen så får övrig personal jobba kväll och helg. Teamwork! Frukt och grönt är klass 3 men säljs för klass 1-pris, mögligt efter två dagar. Allt för att finansiera två vräkiga suv:ar till sig själv. Allt som va bra med den butiken försvann pga. grav inkompetens och egoism men det brölas såklart högljutt i lokaltidningen om hur tufft läget är pga. kriget, inflation och att folk åker till grannbyn för att handla istället. Jag skiter fullständigt i om han har råd med 1, 3 eller 10 lyxbilar men att skylla hans misslyckande butik på allt annat än sin egen inkompetens är ju bara löjligt. Mina pengar går till andra aktörer tills ny ägare tar över.
Har börjat köpa lunch på på lokala thai-haket och delar upp det i två portioner. Att köpa motsvarande mängd grönsaker och tillaga själv skulle garanterat bli dyrare.
Jag förstår inte varför du talar om hat mot livsmedelsbranschen, Lars.
Om inkomsterna ligger still (som äldre vit man får jag typiskt 1% löneökning) och kostnaden för räntor går upp måste helt enkelt något annat minska.
Pengarna finns helt enkelt inte. Man kan även se det som att den obligatoriska konsumtionen av ränta har ökat och detta tar från konsumtionsutrymnet för mat.
Det är inte så att jag har något överskott varje månad utan om något går upp måste något annat gå ner. Jag har på sistone minskat mina utgifter för transporter för att möjliggöra fortsatt inköp av mat med röda lappar men det finns en gräns och i slutet av månaden kommer Erik Thedeen att klubba mig igen med 0.5% eller 0.75%. Han får mig att tänka på den där Wagnerfilmen där man släggar en soldat dom inte lytt order.
Får inte riktigt ihop det att du som ingenjör har det så tufft.
Eller har jag helt missuppfattat vad du arbetar med?
Drar runt familjen på en lön. Inte särskilt fett även om jag tjänar bra.
Vilken lyx att endast en behöver jobba!
Något som verkar trenda är självhushållning.
Det tycks vara fler på diverse forum som som börjar sina med inlägg med ord som:”Är i uppstartsfasen…”
Det är många som verkar drömma om gårdar på 15-20ha varav hälften är skog för delvis självhushållning.
Vilket förstås kan vara en naturlig följd av mer hemmarbete och utflyttningar under corona.
Naivt. Det är ett enormt arbete med en gård om man skall leva på den. Jobba online med programvaruutveckling i stället och laga vegetariskt med falukorv som lyx.
Så är det nog. När maten ökar i pris blir den till slut dyrare än man värderar sin fritid. I synnerhet om man arbetar mer hemifrån och kan ha fått mer fritid eftersom man slipper pendlingstiden.
Fast det blir väl inte billigare? Gillar man livsstilen så är det väl ok…
Det är inte bara tiden man förlorar genom att pendla utan även kostnaden att pendla.
Jag tror det är en fördel att bo i en stad, äga sitt boende men utan att äga bil.
Det behöver inte nödvändigtvis vara en storstad men helst inom cykelavstånd till arbetet, skola, butiker mm.
Att inte äga bil sparar man rätt mycket på. Speciellt i större städer där det är dyrt att parkera och det ofta finns bra biluthyrning.
Det är inte billigare att odla själv om vi säger så och tar några år att få ordning på om man inte är proffs.
Men som hobby är det förstås givande, men det är en hobby, dvs en förlustaffär.
Jag vet, jag bor på en liten gård och har hållit på med detta i 17 år.
Att bli helt självförsörjande blir nog en ren förlustaffär, men man ju spara in några kronor om man odlar sånt som är lättodlat och samtidigt dyrt i affär.
Tomater från sparade frön går alldeles utmärkt att driva upp, så länge som man tillför näring till jorden. Hästgödsel kan man ju få gratis av någon snäll granne.
Bärbuskar av allehanda slag växer snabbt upp och är lätta att klippa. Rabarberplantor kommer upp år efter år och ger hur mycket som helst. Om man väl satt pepparrot, så har man lätt sin helårsförbrukning tryggad efter ett par år utan något större arbete, eftersom den sprider sig som ogräs.
För att inte tala om nässlor, när de börjar komma upp. Blir till en finare variant av spenatsoppa.
Om man har tid att vänta ett par decennier, så kommer det definitivt att ha lönat sig att ha satt några valnötsträd i fint söderläge. Bra alternativ proteinkälla, som inte är särskilt billig i butik.
Odla färsk basilika och andra färska kryddor, där kan du spara pengar.
Precis, och i det fallet behöver man ju inte ens bo i hus, det räcker med en fönsterbänk i en lägenhet.
På köpet får man vällukt av kryddorna 🙂
Japp, man kan få väldigt värdefull produktion med små medel. Om man brukar köpa färska kryddor så är det en av de saker man faktiskt kan spara pengar på. Eller så slutar man med färska kryddor helt bara.
Eftersom en stor gubbnäve hallon kostar ca 30-40 kr på torget i Lund, och alternativet är frysta hallon sprinklade med salmonella och dvärgbandmask och Cesium-137 (halverat nu) och på sistone fragment av ryska pansarsoldater så finns det en oehörd potential att odla egna bär på buske. Inte jordgubbe, det är ytkrävande. Men björnbär , hallon, vinbär mm som ligger runt 100kr/kg är det faktiskt en ekonomi i . Om man inte envisas med att frysa dem färska, utan gör sylt på dem. Frysarna kostar med Bolundselpriser mer än bären att hålla igång.
Nässlor är gödsel.
Du kanske inte har ätit nässelsoppa? Men det måste vara späda skott, så att plocka dem tar en del tid i anspråk.
Bär duger också fint till gelé och saft, för att inte tala om vinbärsvin, som man kan dricka varmt vintertid, gärna med en droppe konjak i.
Några äppelträd och en vedeldad kokgryta och man behöver aldrig köpa äppelmos mer i sitt liv.
Lägg till diverse bärbuskar också och man har sylt, gelé och saft säkrad med.
Kostar inte mycket mer än vad en gräsklippare kostar under sin livscykel.
Vissa saker är lönande att odla själv.
Det gäller att få upp en riktig volym på några få basvaror och tillgång till en riktig jordkällare.
Att odla för lagring i någon enstaka månad kan ni bara glömma.
Här gäller det att lagra fram till nästa skörd.
Räkna på cirka 150m2 odlingsyta för grönsaker och rotfrukt per person och år om ni vill vara helt självförsörjande.
Frukt och bär kan man ha hur mycket som helst i synnerhet fruktträd.
Avkastningen i jämförelse med investering är minst sagt gynnsam.
Med det sagt.
Om ni inte har tid att göra allt själv, fokusera då på några få basvaror och odla så ni inte behöver köpa in vid lågsäsong.
När det gäller kött är kor mer lönande än får.
I synnerhet om man inte klipper fåren själv eller tar tillvara på ullen.
Kor är lite mer ohanterliga om man inte har tunga maskiner, samt kan vara lite farliga för en amatör. Men ja, kor är väl de mest effektiva grovfoderomvandlarna som existerar.
Eftersom jag har både får och kor kan jag jämföra.
Det gäller att välja ras.
Hereford eller liknande är att föredra.
Highland och moderna mjölkraser avråder jag bestämt från för en nybörjare.
Enda gången man behöver vara försiktig med kor är om man behöver sätta i nya öronbrickor.
Eller riskerar att bli klämd mot en vägg eller liknande.
Att flytta kor mellan beten är definitivt enklare än med får.
Man kommer väldigt långt med att ha en foderhäck med låsbara foderfronter och ett bra rep.
På tal om foderhäck är det enbart när jag ska köra ut ensilage som korna kommer nära en tung maskin.
Som amatör bör man ändå skaffa en mentor oavsett ifall man har får eller kor.
Det är lite skillnad i hantering men någon större skillnad är det inte.
För övrigt hade min farmor kor långt efter hon blev änka.
Några tunga maskiner hade hon inte.
Så sämre på att hantera kor än en riktig kärring kan man väl inte vara?
Fast det är just det där med ensilaget. Några får kan du ha höbalar till. Kossor behöver lite grejer som är svåra att lyfta manuellt. Det är vad jag avser med tunga maskiner.
Men visst, vill man slå och hässja löshö som din farmor gjorde så visst. Då blir timpenningen ännu sämre.
PS Jag har slått och hässjat hö åt fåren. Numera betalar jag med glädje för färdigbalat hö från grannen.
Att två länder som känt av den brutala behandlingen av ryska/sovjetisk ockupation som Polen och Ungern hamnat så olika är märkligt, båda länderna är konservativt styrda men den ena kryper upp i arslet på Putin medan det andra landet är de som tagit mest flyktingar samt driver på militärt stöd för fullt,
Jo, på samma sätt som Sverige och Finland valt lite olika vägar, trots vår gemensamma historia och liknande förutsättningar (skog, lutherdom, demokrati, kultur).
Det är svenska statens mångåriga gynnande av västfientliga kulturer/ideologier som gjort att vi nu står utanför Nato medan Finland är medlemmar.
Nato löser sig för eller senare, Finland har dock ett annan historia då de senaste 200 åren gjort allt för att komma ur den Ryska björnens klor, ända in på 80 talet var man i ryssarnas klor