Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Den amerikanska inflationstakten KPI fortsatte att dämpas och på 12 månader har nu priserna stigit med 5.0%, något lägre än konsensusprognosen. Kronan stärks. I Asien är börserna blandade under morgonen. Elpriserna är låga idag och var i princip gratis under natten, så har man timdebitering passar man på.
Stockholmsbörsen steg marginellt under gårdagen med +0.13% för breda OMXSPI och +0.18% för storbolagen på OMXS30. Kronan stärktes, eventuellt på svagare amerikansk inflation än väntat vilket driver på förväntningar om räntesänkningar i USA, men eftersom det inte finns tecken på svagare svensk KPI så väntas därmed räntorna fortsätta stiga i Sverige. Och den som är utländsk valuta- och obligationshandlare skiter i levnadsomkostnaderna i Sverige, utan bryr sig bara om var man får bäst ränta, vilket då kan stärka svenska kronan om pengar söker sig till svenska papper istället för amerikanska. Men detta är bara en ponduspostulering.
Guldpriset backade således till 671:- SEK per gram. Dollarn kostar nu 10:34 SEK och euron 11:36 SEK.
I USA backade börserna trots att inflationen landade på 5.0% mot konsensus 5.2%. Det fick de långa amerikanska räntorna att backa något, men inte de allra längsta löptiderna.
Priserna ökade 0.1% på en månad och 5.0% i årstakt. Framför allt energipriserna och priserna på begagnad bilar backade, medan maten steg med 8.5% i pris. Amerikansk inflationstakt har minskat sedan förra sommarens topp om 9.1%, men priserna stiger alltså fortfarande. För att de ska falla måste inflationstakten vara negativ.
S&P500 backade med -0.41% och Nasdaq 100 gick -0.89%. Hos FAANGST ledde Tesla fallet med -3.35%.
I de asiatiska tidszonerna är det en blandad kompott i skrivande stund. ASX 200 går -0.35% i Australien, Hang Seng -0.25% i Hong Kon, KOSPI är oförändrad på +0.09% i Sydkorea, Nikkei 225 stiger med +0.24% i Tokyo och Straits Times är oförändrad på +0.03% i Singapore. Övriga index följer jag inte.
Mina konton hos Lysa steg med +0.80% under gårdagen, dvs mer än både OMXS30 och de amerikanska börserna. Förmodligen var det komponenten tillväxtländer och obligationer som stod för det klivet, där fallande räntor höjer marknadsvärdet på obligationerna. Oavsett inte min förtjänst, detta är passiv förvaltning. Tillägg: Tydligen är det en dags fördröjning så uppgången på +0.80% var i förrgår enligt läsarkommentar, även om siffrorna rapporterades nu på morgonen. Förklarar diskrepansen.
Elpriserna är trevliga idag och låg runt öret i natt, vilket innebar att 40 kWh laddade i bilen utan skatt, moms och elnät gick på ca 5:- SEK för ca 20 mils körning. Samma priser med snittpris på 21 öre råder idag hela landet utom i SE4 som snittar på 33 öre. Skillnaden ligger framför allt i att södraste Sverige får 68 öre i elpris middagstid ikväll.
Elpriserna är rent av lägre än priserna var före S+MP-regeringen lade ner fyra kärnkraftreaktorer. Förmodligen blåser det någonstans. Återkommer med en separat artikel om utfallet av solkraft, elbil och timdebitering för mars månad senare idag.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
25 kommentarer
Energipriserna, som flukturerar av olika orsaker, har haft en nedåtgående trend ett tag nu, vilket påverkat de inflationsmått som inkluderar detta.
För att bättre se om inflationen verkligen viker av, att räntehöjningarna påverkar, så bör man utesluta energi och istället titta på kärninflationen.
Marssiffrorna visar på fortsatt stigande kärninflation i USA.
Fler räntehöjningar är att vänta.
Tror också det.
Dessutom är vi bara inne i en första fas. T.ex. har inte lönerna börjat få någon effekt. Men snart kommer krav på höjda löner börja skjuta inflationen uppåt. Ett år till där maten blir ytterligare 10 % dyrare och att folk till sist fattar att bolånen är 3ggr dyrare så kommer inte 4 % extra i lönekuvertet att räcka till.
Då kommer 3-4-5-6-7-8 % extra lönekrav cementera räntorna på klart högre nivåer.
Drömmen, 70-tals race. Justerat för inflation hade vi ju alla torskat på det, men att få ner skulderna vore allt något.
Draken och Foppa.
Helt rätt. Underliggande inflation ser inte bra ut och lönehöjningarna driver på den inflationen.
Driver löneökningar verkligen inflationen? Alla håller inte med.
“Svagt samband mellan löner och inflation i svenska data…
… samt i forskningslitteraturen”
https://corporate.nordea.com/article/68866/loeneillusionen
Hoppla. Mind = blown?
Tack för länken. Jag håller med författarna i det mesta.
Dock vidhåller jag det jag skrev ovan utifrån hur vår omvärld ser ut.
Man kan väl sammanfatta att alla har haft fel de senaste åren.
Författarna i länken spådde lägre inflation 2022 och det var som du vet ett helt felaktigt resonemang.
Tyskland stänger ner sin kärnkraft om 3 dagar utan att ha ordnat nya energikällor så det lär påverka elpriset.
Inte helt sant, de ersätter så gott de kan med fossila utsläpp från kol och gas. Men påverka priset lär det göra.
Die dummen Deutschen…
Återigen, man stänger inte av en leveranskedja man behöver INNAN man ersatt den OCH verifierat att den nya fungerar. Det Merkel gjorde måste kvalificera högt bland alla tiders mest märkliga politiska beslut.
För Sverige:
KPIF-XE är siffran utan energi och med fast ränta. Ligger i årstakt väldigt nära KPIF, så energikomponenten bidrar i stort sett inte alls åt något håll.
Detta gäller siffrorna för feb. De för mars kommer imorgon.
Skulle ingen kunna presentera statistik för elpriser för t.ex. perioden 2015-2023 justerat för inflationen (KPIF-XE)? Är ju populärt att inflationsjustera just nu.
De höga elpriserna är kanske en synvilla?
Ett annat sätt att se på det är att inflationen steg 0.05% sedan förra månaden, vilket är 0.64% på årsbasis.
Det blåser en del i norra Sverige , vindkraften ger ca 6000MW mot medelvärdet 4000MW men det exporteras väldigt mycket från hela Nordpoolområdet så det finns ett stort överskott av el, förutom i Danmark som har högre priser och lägre produktion av vindkraft.
Så att påstå att förtida avveckling av kärnkraft a 3000MW inte skulle påverka elpriserna är ren lögn. Men det är det normala för SVMPC när det gäller energipolitik
Låt oss fundera lite på det vettiga i att avveckla kärnkraftsreaktorer med straffskatter i förtid och sedan investera i havsbaserad vindkraft som kostar lika mycket som kärnkraft.
God morgon Lars.
Tror du tittar på fel dag gällande Lysa (11/4)
Igår föll marknaderna i SEK i takt med en fallande USD.
För att förtydliga så var det torsk både på aktier och obligationer igår i SEK om man har stålarna utomlands.
Möjligt. Jag tittade på summan idag och den var 0.8% högre än summan igår.
De har sannolikt fördröjning med 1 dag.
11/4 var en 80/20-portfölj upp 0.81%.
Nedgången igår kommer du att se i ett senare skede.
Lysa har ngn dags fördröjning innan de räknat ut värdet baserat på det stora innehavet av olika fonder. Detta pga tidsskillnader och system och avstämningar.
Man daytradar inte i Lysa om man säger så. Det är mer Fire and forget.
Sedan kan man laborera med risknivån och kapitalslag om man vill, men ekonomisk forskning visar att hög andel fonder och att undvika marknadstajmning med tex olika metoder är i längden mest ekonomiskt.
S&P500 var ner cirka 1,5% igår i SEK så det kommer att ge utslag i förvaltningen.
Ah, då var det väl fel. Får lägga till det i artikeln.
Kan också konstatera att högkonjukturen återigen bekfräftas av statistik. Denna gång från arbetsförmedlingen som idag meddelade att arbetslösheten sjönk med 0,6%-enheter (eller ca 9%) och att antalet lediga jobb ökar.
Kanske var lite otydlig, gäller på årsbasis.
9% arbetslöshet är ju inget att vara stolt över, alldeles för många