Inflationstakten steg i februari till 12.0% och inflationen utan energi och bolån ökade till 9.3%. Samtidigt kallar nu den socialistiska regeringen till sig livsmedelshandelns stora aktörer och vill stoppa dem från att höja priserna och alltså skapa en socialistisk brist på mat när man inte får sälja den med kostnadstäckning.
Inflationstakten som mätt som KPI ökade från 11.7% i årstakt i januari till 12.0% i februari trots fallande energipriser rapporterar SCB. Även inflationen utan vare sig bolån eller energi, KPIF-XE, ökade 8.7% till 9.3%. Årstakten på livsmedelsprisernas prisökningar var 22.1%.
Det hela innebär att Riksbanken knappast kan sluta höja sin styrränta, då man bara styr på en enda variabel, nämligen KPI utan bolån, KPIF, och även denna steg från 9.3% till 9.4%. Att den steg mindre än KPIF-XE beror på att energipriserna föll i februari och exempelvis elen backade med -8.9%.
Regeringen är nu upprörd över att livsmedelshandeln höjer priserna, och som socialister har finansministern nu kallat till ett möte med de tre stora livsmedelsjättarna för att förbjuda prishöjningar. Målbilden är alltså Sovjetunionens brödköer och tomma livsmedelshyllor när man inte får betala vad det faktiskt kostar att producera mat.
Energipriser för el, diesel och energiintensiva insatsråvaror som konstgödsel har rusat och för att bönderna alls ska kunna producera mat måste de ha mer betalt. Men det vill alltså inte Sveriges socialistiska regering. Exakt hur Sverige ska få mat när vi inte ska få betala vad den kostar lämnas som en övning åt fina(s)minister Elisabeth S(v)antesson.
Staten får väl skapa en dagligvaruhandelns prispressande SBAB, särskilda butiker där t ex politrukerna och högre statstjänstemän kan köpa mat billigt medan resten får klara sig utan. Om det nu är sådana överpriser som livsmedelshandeln tar med sina vinstmarginaler på några procent.
343 kommentarer
Utan några som helst bevis, hävdar jag att de största prisökningarna beror på att mathandlarna passar på att öka sina marginaler, snarare än att deras inkäoskostnader ökat.
Wow, det är nästan som om monopolsituationen är en monopolsituation?
Kattmaten – samma produkt, men större förpackning, samma butik – har ökat 40% på ett år. Då är det avfall från övrig livsmedelsproduktion …
Ja, men jag är säker på att du i gengäld har en 40% större katt vid det här laget?
Katt?
Katten är väl uppäten sedan länge?
En prepper ser till att ha minst en i reserv.
Grattis till Cornus katter, som hade en förutseende och klok husse, som preppade med torrfoder till katterna i form av storförpackningar och frös in dem (alltså säckarna och inte katterna) för bästa hållbarhet.
Intressant sammanträffande att handlarna kom på att de kunde göra det just i samband med efterfrågechocken från historiens största pengatryckarfest och utbudschocken från det största kriget sedan VK2. https://pricetheory.substack.com/p/inflation-or-when-can-honda-raise förklarar varför greedflation är en helt efterbliven idé.
Snart i ett dike nära dig: nässlan. Mmmmm!
Varför blanda in delikatesser i “inflationssnack”?
Varför gnäller svensken nu, vi har själva röstat nej till Euro, vi har själva predikat för sämre villkor för svenska bönder, vi har själva lagt ner kärnkraft, vi har själva struntat i att gå med i Nato i fredstid, vi har själva avvecklat försvarsförmåga, vad hade ni väntat er för resultat i orostider? Sedan är det bara 13% av den samlade hushållens utgifter som går till livsmedel och då ingår tobak och alkohol, är svenska livsmedel dyrare än hos våra nordiska grannar eller började de på en högre nivå? Jag vill hävda att det fortfarande är billigt att äta i Sverge
Svenskarna får absolut skylla sig själva, men matpriserna är definitivt inte bland de lägre i Europa. En bidragande orsak är den svaga kronan. Norge är i en liknande situation men har betydligt lägre prisökningar på mat än Sverige, med följd av gränshandeln redan börjar tappa omsättning. Norge är väl känt som en av de absolut dyraste länderna i Europa (i konkurrens med Schweiz)
F: Jag jobbar i livsmedelsbranchen och har bra insyn när det gäller handlarnas/butikernas marginaler. Du är ute och cyklar kan jag meddela.
Är jag?https://www.reddit.com/r/sweden/comments/11s0cya/pris%C3%B6kning_p%C3%A5_mat_i_sverige_kontra_norge_notera_i/
Det förekommer säkerligen fall där en del företag försöker få tillbaka marginal som de har tappat senaste året men då handlar det nog uteslutande om enstaka procent. Ingen klagar när företag tappar lite av sin marginal men när de ibland även behöver få tillbaka samma så är det helt plötsligt omoraliskt. Betänk också att även företag har ökade kostnader som måste betalas på något sätt.
Hursomhelst så visar detta sig tydligt och högst publikt om ett år eller två när årsredovisningar har lämnats in. Jämför då hela branschens lönsamhet med hur det var innan prisökningarna tog fart så får du se om din gissning stämmer.
Det är löjligt att skylla det här på dagligvaruhandeln, den verkliga boven är energipriserna.
Både när det gäller fossila bränslen och elen, är mer än hälften skatt.
Sedan kom kriget i Ukraina och miljömupparnas nedläggning av kärnkraften, det blev en perfekt storm.
Men ni vill skjuta pianisten?
Denna artikel har ett antal fel , jag gissar av provocerande skäl.
Elpriset har sjunkit kraftigt, oljepriset likaså, det stod högre för 15 år sedan än vad som är fallet idag.
De flesta matpriser på världsmarknaden är också lägre nu än tidigare med några få undantag .
Det enda viktiga som gått upp är faktiskt räntan
Och kronan ner, så även om priserna faller på världsmarknaden hjälper det oss föga.
+1
Från frikyrklig till socialist på bara sex månader, jag antar att myterna om “tjänstemannaaktivister” och “deep state” var sanna.
För typ två dagar sen sa ju tanten att hon inte kunde bestämma priset på ost så det verkar ju ha varit en plötslig omvändelse… Eller om vi ska kalla det väckelse?
Eller ska hon visa livsmedelsjättarna hur Jesus utfordrade en folkmassa med fem bröd och två fiskar?
Tur i alla fall att det inte var en omskärelse…
Regeringen framstår väl snarare som avskuren från omvärlden än omskuren från avvärlden.
Ett annat underutnyttjat ord som kommer mig till sinnes är “Canossavandring”, som har sitt ursprung i att den tysk-romerske kejsaren tvingades fotvandra till nåt jävla slott där påven satt och häckade för att be om ursäkt för nån inbillad religiös överträdelse.
Henrik den IV som fick genomföra denna vandring satt dessutom på nåder av sin son och avsattes så småningom av densamme.
Det är alltså Vänsterpartiet som är påven, Henrik den IV är Svantesson och hela det borgerliga etablissemanget och sonen som smyger runt i skuggorna med en dolk är SD, som så småningom övertog tronen och fortsatte striden mot påven.
Dags att medicinera?
Det får du fråga din läkare om. De pillren jag säljer är i rekreationssyfte, inte till behandling av dina diagnostiserade sjukdomar.
Var någonstans står det att regeringen vill reglera priserna? Jag hittar inte det? Att regeringen sätter press på oligopolen är bra. Sverige är oligopolens paradis, inom bank, inom livsmedel, inom energi. Det är självklart att dessa lönnfeta tjänstemannavälden höjer priserna för mycket. Regeringen borde gå längre och bryta upp dem. Precis som man gör i marknadsekonomins förlovade land på andra sidan Atlanten.
Det var ju tur att de sänkte bränslepriserna med 10 kr och byggde ny kärnkraft på 100 dagar i alla fall, annars hade nog mångas ekonomi legat risigt till.
Du måste ha missförstått mig idag Benny. Jag har inte begärt ett parti rappakalja.
Herrn, det här är Timbro. Vi får 30 miljoner om året för att leverera rappakalja till svenska folket oavsett efterfrågan.
Exakt. De verkar ha utföra samma uppgifter som Landsorganisationen gör för 800 miljoner av arbetarnas pengar.
>”Amen sossarna då!”
>Opinion discarded
Är det inte några stora jättar där också? Walmart, osv? För att inte Unilever mfl, på grossistsidan!
En sak som jag grunnat på länge är varför internet och inte minst mobil är så j*kla dyrt på andra sidan Atlanten? Kommer ihåg när jag var där, man fick t o m betala för att bli uppringd med kontantkort, och vettiga abonnemang kostade typ dubbla mot Sveriges. I marknadsekonomins förlovande land….
Tror inte det handlar om några priskontroller då finansministern tydligt var emot det för en dag sedan.
Däremot så kan man peka på att vi har uselt fungerande konkurrens på livsmedelsmarknaden och detta är något regeringen kan sätta under mikroskop.
Vinstmarginalerna på ICA butikerna är helt enkelt för höga.
Hur mycket är för höga? Gäller det också vinster i välfärden? Vilken procentsats är okej?
Man får naturligtvis ha vilka vinstmarginaler man vill – så länge vinsten tillfaller arbetarna.
Det där tåget gick i samma sekund som kapital fritt fick flöde över gränserna…
Kommunism alltså. Det brukar ju funka bra…
Arbetarna kan ju alltid starta företag om de vill få utdelning på vinster. Det finns inget som stoppar dom.
Lite som Carnegie och Alfred Berg, alltså.
Är det verkligen en fråga om vilken procent sats. Privata oligopol och monopol borde nog alltid granskas. Tror fler områden kan läggas till listan ovan. Kanske bank id, swish, visa etc. De kan bli kritiska ur samhällssynpunkt även om marginalerna är rimliga
Är det verkligen en fråga om vilken procent sats. Privata oligopol och monopol borde nog alltid granskas. Tror fler områden kan läggas till listan ovan. Kanske bank id, swish, visa etc. De kan bli kritiska ur samhällssynpunkt även om marginalerna är rimliga
Definitionen på “för höga” är vad de är när någon gnäller och inte något så enkelt som en procentsats. “Övervinster” definieras på liknande sätt tror jag.
Annars som företagar så har jag noll förståelse för gnäll på detta för om det är något som är konstant i min värld så är det att marginalerna går neråt. Givetvis måste man alltid försöka hitta möjligheter att förstärka dem. Oftast är det i samband med helt nya produkter men ibland är det andra exceptionella händelser. Om andra i min bransch av någon anledning höjer mer än jag hade tänkt så försöker jag givetvis att hänga på för en annan gång är det tvärt om och jag kan inte höja tillräckligt för att täcka mina ökade kostnader. I slutändan styrs mitt pris alltid av vad någon i andra ändan är villig att betala och inget annat.
Så länge matvarujättarna fortsätter att öka vinsten är det ett uppenbart oligopol-ocker med reella kostnadsökningar som ursäkt.
Men så har det ju sedan två decennier handlat om att privatisera vinster och socialisera förluster.
Jag har personligen inget emot det ökade snatterier så länge det riktas mot de stora handlarna. Civil olydnad som kontring mot egocentrism.
Du är verkligen en hyvvens svensk.
Som den gruppen som sket i att det sköts så länge det bara var i ghettona.
Pucko
Ja, ett kg oxfilé innanför trenchcoaten är absolut jämförbart med att skicka iväg en 15-åring med en Zastava för att göra fyra-fem nya ventilationshål i nån konkurrent. Det är precis samma sak.
Vet du vad? Jag kunde inte bry mig mycket om att kallas Svensk, det är liksom inte viktigt för min identitet på något vis.
Vad jag dock bryr mig om är när några få ska berika sig på andras bekostnad för dem inte har ett val. Men du är ju en ‘hyvvens svensk’ som gärna betalar ICA handlarens 3e Ferrari tolkar jag det som. Så får jag föreslå att du bara direkt Swishar halva lönen till din lokala storhandlare. Du som är helhyvens kan ju slänga med ett meddelade om att du betalar för snatteriet för dem som inte har råd med mat i slutet av månaden.
Ajaj, det verkar som om en kommunist letat sig in i kommentarsfältet grabbar. Ni kan väl fråga honom om han har druckit, hitta på några psykiatriska diagnoser och säga att ni ska sluta läsa bloggen och sådär som ni brukar göra, så ringer jag Timbro så länge.
UTOO, Greenious m fl, jag räknar med er.
Anakrosyndikalistisk liberalsocialist om jag får be. Fast det får man väll inte kalla sig i det här jävla landet längre. 😀
(nu blir det massa googlingar från dem som har lika mycket politisk djup som en avslagen slatt filmjölk)
I väntan så steppar jag upp här Ben – @Chrille82 på förekommen anledning:
– har du druckit
– du har valfri psykiatrisk diagnos
– nu varnar jag dig för att jag kan komma att sluta läsa bloggen
Ring TIMBRO!!!!
Kan innehålla spår av ironi…
Jag är helt på att vi förekommer den blåbruna intelligentsian. Så här kommer mina svar;
– Jag har druckit.
– Inte diagnosticerad, men misstänker jag lider av vettinnanförskallism.
– #rörinteminfilterbubbla
Timbro brukar ringa mig, de brukar fråga mig vad som gagnar flest så de kan föreslå tvärt om.
Finns diagnosen anakronism-syndommigism?
😀
Du har nog rätt, jag lider helt klart av en släng ismism.
Vem ska investera, utbilda sig och investera om det inte lönar sig? Vi hade inte haft något ICA om det inte gick att bli rik på det. Tack vare samma marknadsekonomi kan du handla på ett antal olika kedjor och oberoende mataffärer. Där jag bor har vi Lidl, Willys, ICA, Coop, Pulsen, Mathem samt ett antal mindre oberoende. Duger inte det kan du alltid starta en egen butik som inte tar ut vinst. Just det Coop är ju lika dyra som ica trots medlemsägt.
Ok? Läste du inlägget du svarat på ordentligt tycker du? Om inte, läs om och svara på nytt. Om du gjorde det, citera gärna vart jag skriver att man inte får göra vinst eller ‘bli rik’.
+1
Och du tror att ökade stölder bekostas av handlarnas marginaler?
Inte lite naivt, de kommer så klart slå ut sin kostnadsökning av stölderna på sina andra varors pris, så de som får betala är de som inte stjäler.
Jasså, där har vi det! Det är stölderna som driver upp priset, inte det ökande priset som ökar stölderna. Jamen dåså, bara fram med fler patrullerande poliser i våra butiker så får magiskt våra fattiga mat på bordet.
Det stals friskt även innan priserna steg. Om stölderna minskar skapas utrymme för lägre priser. Nu tror jag iofs de flesta har mat på bordet, men det bästa sättet att ge folk mer pengar är att sänka skatten – det är den enskilt största utgiften för alla. Det blir iaf inte mer mat genom att det blir mindre lönsamt att producera och sälja livsmedel.
Du slänger ur dig floskler som inte har så mycket med inlägget du svara på att göra.
Bullshit.
Var det hela argumentet?
Nej, det är hans middag nu när maten blivit för dyr.
Du vet ju inte vad du pratar om. Har du någon som helst koll på livsmedelshandlarnas kostnader och hur de har ökat bland annat på grund av ökade energipriser? Nej, trodde inte det heller. Bend Over kör förstås på i sin eviga kamp mot det mesta, en modern Don Quiote.
Ok, förklara för mig som inte har någon koll hur mycket butikens omkostnader ökat, ställ det sedan i relation till vinstmarginalen och berätta om den minskat, ökat eller är oförändrad.
Men om utbudet i jättarnas butiker inte passar så är det väl bara till att handla av någon mindre oberoende handlare? Det kanske är de ligger bakom drevet mot regeringen om att vidta just denna åtgärd.
För övrigt är det lite anmärkningsvärt att bland dessa jättar som höjer priset så ingår ju coop och där får ju medlemmarna dela på vinsten som görs. Det är väl bara till att bli medlem om man vill skära guld med smörkniv på ökade livsmedelspriser antar jag?
En annan detalj är väl att motsvarande åtjärd i frankrike (som de som “krävt” regeringen på denna åtgärd pekat på) tydligen inte fallit ut så väl? Det blev väl ickebindande “löften” som sedan bröts när det väl kom till kritan?
Vidare är det ju inte speciellt begåvat av regeringen att vika ner sig för oppositionen. När man som regering plockar upp oppositionens förslag har man ju bäddat för nederlag. Antingen slår det väl ut och ger en propagandavinst till oppositionen eller så går det sämre och då är oppositionen där och kritiserar för att regeringen misslyckats.
Tänk att precis alla problem kan individualiseras:
“Jamen, om du är oroad över den globala uppvärmningen, sälj bilen”.
“Är du missnöjd med den ryska ockupationen, flytta”
“Har du inte råd med mat, ät gigjobbare”.
Nu var det väl inte så att jag individualiserade problemet utan bara noterade att diagnosen att orsaken till problemet är vinster som jättarna gör ju borde innebära att coops medlemmar skulle skratta hela vägen till banken (det är ju trots allt så att det är de som äger en av jättarna som skulle göra stora vinster).
Om diagnosen är korrekt så skulle det också innebära att ett prisstoop inte skulle leda till de brister bloggaren befarar, det är ju främst om man sätter pristak så att vinst inte medges som leder till bristsituation.
Tänk att precis alla problem kan individualiseras:
Bend Over: Eller så här?
“Jamen, om du är oroad över den globala uppvärmningen, LÄS PÅ SÅ KAN DU VARA LUGN SEN.
“Är du missnöjd med den ryska ockupationen, SPONSRA UKRAINA eller om du är i rätt ålder, åk dit och slåss för dem”
“Har du inte råd med mat, SÖK ETT JOBB. ”.
Ja, alltså, att Ukraina fått t ex HIMARS beror ju på statsaktörer och kan absolut inte ersättas att frivilliga engagerade. Det bevisar liksom min poäng.
Vem har utvecklat och tillverkat dessa vapen då? Kan det möjligen vara vinstdrivande företag? Mind = blown.
Goddag yxskaft.
Knappast, det ena utesluter inte det andra.
Du menar att ett gäng glada frivilliga skulle kunna ersätta avancerade vapensystem? Fullkomligt absurt och idiotiskt påstående.
En mindre oberoende handlare har inte stordriftsfördelarna. Denna fördel profiterar väl jättarna på, och ger höga inträdesbarriärer. Var bekant med en som hade en liten kvartersbutik, han hade inköpspriser som var ungefär som hyllpriserna på Willys. Hans “usp” var lite bättre öppettider och kortare avstånd för några som ville köpa en liter mjölk eller så om kvällen…
Kanske kan vinsterna hyvlas lite. Men hur mycket kommer det ge? Har inte siffrorna på vinst/omsättning men gissar ganska få procent ändå.
Konsumentmedvetenhet borde kunna ge mycket också. Granska priser noga, välja billigare alternativ, strunta i märke, byta någon lite (mat)vanor kanske. Har hört om vuxna människor som inte ser kilopris, exempelvis. Finns nog en del att göra där!
Men notera om de stora inför pristak som medför att det kommer gapa tomt på deras hyllor så kommer ju oberoende handlarna få ytterligare en USP – de faktiskt har varor på hyllorna som är till försäljning. En sån USP är ju lite svårt att snacka bort…
Ja med pristak. Men om man bara hyvlar vinsterna (rakt över alla varor, i sista försäljningsledet) kommer leverantörer fortsatt få betalt och brist kommer inte uppstå. Men det kommer nog inte hända. Kanske kan priserna pressas av mer konkurrens och större prismedvetenhet. Få vill väl annars sänka sin vinst, frivilligt.
Marginalerna är inte höga. Men då vissa handlare kan omsätta närmare en miljard på en enda större Maxi, så blir det givetvis utrymme för en fetare bil på uppfarten även med blygsam marginal.
Vad jag inte kan få in i mitt huvud är att kostnadsökningen för mat, om någon tusenlapp i månaden, resolut ska motas med att höja räntan på mitt bolån med 10tusen kr/månad.
+1
Japp, det är dags att höja ränteavdragen ordentligt för att kompensera.
Varför ska vi socialisera kostnaderna för lån och lägga ut den bördan på dem utan lån?
@Chrille82 meeeeen, #ävenetthemmaspaskajubetalas #enpoolärintegratis #200m2ljustochfräschkommerintegratis #räddaminlexushybrid
Du får välja på räntesubventioner eller att renoverings-Gestapo kommer hem till dig och river ut köket vart tredje år. Nåt får du fan göra för att driva upp efterfrågan, hur fan skulle det se ut om folk definierade sig som medborgare och inte främst konsumenter?
Menar du att vi ska förstatliga renoverings-Gestapo? Vad ska den ängsligaste delen av medelklassen då ägna sig åt i grannskapet?
För att du vill ta ut skatt på vinster?
Vad föreslår du istället? Skatt på förluster?
Ska staten ha skatt på vinst så får den ge avdrag på förlust.
Fan vad bra, att leva är en konstant förlust ju. Jag vill ha avdrag på mat, el, drivmedel, nöje och vård.
Så skickar vi räkningen till dem som lägger pengar på hög, de såkallade kapitalägarna. Visste inte att du var en sådan vänsterextremist, men man ska väll bli förundrad ibland.
Nänä. Skatt på kapitalvinst ger avdrag på kapitalförlust.
Levnadsvinster skattas ju inte så du får du inga levnadsavdrag.
Hur skulle det se ut föresten om staten inte fick in sina skatter av proletariatet?
Jag kan dock tänka mig att avskaffa kapitalvinstbeskattning och ta bort statlig löneskatt om du tycker att ändra skattesystemet är en bra idé.
Deal?
Nä, jag tycker det bara är enklare att ta bort ränteavdraget. Räntan på ett lån är en kostnad för just lånet av pengar, inte en förlust. Du som vänsterextremist borde ändå vara emot att de fattiga ska betala en del av mitt lån genom skatt?
Hade på känn att lite prat om ränteavdragen skulle sitta som en smeck i kommentarsfältet. : )
Men ränteavdragen ska ju naturligtvis höjas rejält så att inte fler hamnar i en mycket utsatt position – det är i grunden god socialism att göra så. Staten hjälper dem som inte klarar sig själva.
Ja få grejer är väll så hatat och älskat av samma grupp som mottager det. 😀
Sen går det att diskutera om dem som tagit avvägt beslut att ta, och blivit beviljad, lån miljoner för spekulation är i ‘en mycket utsatt position’.
Men går det att socialisera bankers felinvesteringar så varför inte bolånetorskarnas? Det går ju till banken i slutändan ändå.
Klart som fan att marginalerna är höga när maxiägarna, som inte är något annat än förväxta torgmånglare tillhör en ekonomisk elit. Det de gör är alltså att köpa och sälja helt elementära produkter. Värdet de adderar är att förvara den elementära produkten (vissa kräver visserligen kylning) på ett lämpligt ställe mellan grossisten och konsumenten. Borde marginalen på det vara hög?
De adderar väl ändå värdet att samla väldigt många elementära produkter på samma ställe också?
Och tillhandahåller smidig parkering utanför etc.
Hur förklarar du att Coop är lika dyra som ICA?
Jo serru, du går till Google och sedan skriver du ‘oligopol’ och trycker på ‘Sök’.
Så Coop-medlemmarna kommer få en sjuk återbäring?
Sjuk? Jag vet inte om du fått för dig att Coop ägs av lika få som ICA-handlarna. Så medan marginalen för ICA-handlaren ökar med en Ferrari per år så blir det kanske några hundralappar för dig i Coop. Under förutsättningen att kooperativet då är lika effektiv i kostnader som ICA. Men det tvivlar jag på att du tror på, det vore ju att svära i kyrkan.
En av de största anledningarna till att COOO ofta är lika dyra som ICA är anställningspolitik.
Betydligt fler tillsvidareanställda på COOP än på ICA.
COOP inte COOO naturligtvis!
Det här påminner mig om följande historia:
Skohandlaren Anders drev en lysande affär och kunde hösta in en bra omsättning. En dag träffade han sin gamle lärare från folkskolan (det var länge sedan) som frågade Anders; “Du Anders, du var ju absolut hopplös i matematik i skolan, hur i all världen kan du driva en så bra butik?????
“Jo säger Anders, jag köper mina varor för 2 kr och säljer dem för åtta kronor och de två procenten tjänar jag bra på!”
Är det så det går till när ICA påstår sig ha tre procent vinstmarginal?
Från dansk horisont här, undrar vi oss också. Vår isbergssallad har gått upp från 10 till bara 12 DKK sådär. Samtidigt har ju både Netto och Aldi försökt sig fram i Sverige, men alltså inte lyckats bli lågprisalternativ? Återstår tyska Aldi, fast de lämnar Danmark nu.
Menade Lidl
” Det hela innebär att Riksbanken knappast kan sluta höja sin styrränta, då man bara styr på en enda variabel”
Den som lever får se. Storkapitalet köper obligationer som bara tusan just nu vilket pressar räntorna, pga situationen med Credit Suisse.
Riksbanken följer FED och ECB, nu börjar inflation gå ner i USA, lugnar sig FED sjunker Dollar, SEK stärks och den svenska inflationen faller,
RB styr på KPIF enligt lag.
ECB och FED kommer höja nästa vecka. RB har inte nästa möte förrän slutet april…
Men varför köper de obligationer? Det låter idiotiskt just nu.
Finanskris = Lägre räntor. På något sätt 🤷♂️
Jo, men när då räntan höjs så sitter de där med obligationer som sjunker i värde.
Även om räntan kanske inte höjs lika fort av FED så kommer den fortfarande höjas.
Poängen är att de tror att de långa räntorna sjunker pga kris, och då ökar värdet på obligationerna.
Antar att vi kan se fram mot en (mycket, mycket) förstärkt priskonroll från myndigheter i form av administrativ personal som bearbetar statiskiska underlaget som hela leveranskedjan (speciell primär ledet (läs bönderna) genom massivt utbyggd egenkontroll ska bistå kontrollmyndigheten med siffermaterial som presenteras ca 12- 18 månader senare.
Likt fiskerinäringen där det går 2,5 administrativ kontrollant på varje fiskare.
Sjukvården får den hjälpen mot personalbristen sedan något 10 tal år. Administrativa personalen ökar mer än vårdpersonalen ökar.
Senaste snilledraget är att rekrytera personal från Barcelona till de svagaste patintgrupperna med störst språkbehov/ svårigheter.
Ni minns säkert alla Fawlty Towers Manuel.
Sjukvården får den hjälpen mot personalbristen sedan något 10 tal år. Administrativa personalen ökar mer än vårdpersonalen MINSKAR.
Sjukvården får den hjälpen mot personalbristen sedan något 10 tal år. Administrativa personalen ökar mer än vårdpersonalen MINSKAR.
Men på söndag återstartas ju Ringhals 4. Då kommer ju elpriserna åtminstone sjunka?
Eller just det. Kärnkraft och elpris hänger inte ihop.
Så var det.
mvh
Grön Omställning Levererar
Vad bra, då blir det billigt att tillaga maten man inte har råd att köpa.
Det är dom små segrarna som räknas!!!
Precis alla har råd att köpa mat och få i sig den näring de behöver.
Om inte alla sedan har råd att mala ner waygukött i fulpastasåsen, så kanske det inte är så farligt.
Bagdad Bob eller Bagdad Gobb? Inget att se här, alla har råd, the Americans are dying like dogs at the gates of Baghdad.
Jag gissar på Hermann Gobbels (fast jag egentligen vet).
Det är klart att du vet, Tankfri. Du har ju liksom klargjort gång på gång att det är du som står för det rena intellektet här, medan andra styrs av sina känslor. Duktig ponke.
Bend Over, Eller så blir det pengar över till mat när elpriset sjunker förstås.
Idag startar Olkiluoto 3 i Finland med s.k. commissioning. Ett uppstart-förfarande för att nå 1590 MW i elproduktion och se stabiliteten i produktionen över tid. Redan imorgon är målet att nå 1590 MW.
Vi får väl se…
Projektet startade år 2002 och var upphandlat december 2003. Ideliga förseningar och ett flertal misslyckade uppstartförsök har drabbat detta projekt.
Nu är man redo att på allvar göra en commissioning under en månad.
Under senare delen av mars bör, utöver Ringhals 4 (1120 MW), även Oskarshamn 3 (1400 MW) återstarta.
Det lagom till april då elbehovet på våra breddgrader minskar. Är allt detta en slump?
Kanske, kanske inte. Hade jag suttit som VD för ett elbolag med ansvar för att maximera vinsten så hade jag också velat skapa flaskhalsar så här i kalltider och trycka upp priserna maximalt. Inget konstigt med det så länge inte det jag gör är direkt olagligt.
Man kan se det som att en VDs uppgift idag är att testa gråzonerna, inte att bryta mot lagen (även om gudarna ska veta att vi har dom) och definitivt inte att ge kunderna en massa rabatter i onödan.
Det sannolika är att det är ett antal personer på Vattenfall som våndas för att R4 fick stopp i samband med de rekordhöga elpriserna.
O3 är iofs igång nu.
> Ideliga förseningar och ett flertal misslyckade uppstartförsök har drabbat detta projekt.
Var det franskt sa du?
Summan av lasterna är konstant. Använder vi mindre el så höjer de bara de fasta avgifterna.
24:e mars är det som gäller nu enligt svk.
Bara bra, jag äter redan lite väl mkt.
Antar att finansministerns kommande möte med representanter från dagligvaruhandeln liknar ministerstyre. Kanske, snarare en fråga för Konkurrensverket att handha. Nu välkomnar emellertid Dagligvaruhandeln finansministerns initiativ. Kanske, en sänkning av matmomsen och en höjning av momsen på alkohol och tobak ligger bordet… 🙂
Vad håller folk på med? Ni vill ha mer pengar för att minska inflationen? Höj skatten och sänk räntorna :). Pröva ngt nytt. 5% inflationsskatt, borde fixa biffen. Aldrig testat och finns väl ingen teori bakom det, men vad fn, sämre kan det väl inte bli?
Ehh… Jo, för de med små marginaler som bor i hyresrätt och helt plötsligt måste betala inflationsskatt för att övre medelklass festat på gratis pengar i 10 år.
Elen gick inte alls ner jämfört med förra året. Tvärtom en ganska stor ökning då elpriset gick ner rejält i februari förra året, men då steg den istället kraftigt i mars.
Det blir intressant hur det slår med 0,5+0,5 i höjning.
Nu får man nog börja ta höjd för att bolåneräntorna kommer peaka på 6-6,5%
Men det har alla såklart redan tagit med i sina kalkyler så allt är lugnt.
Inte riktigt tillbaka där jag en gång startade, vill minnas att jag hade 7,15 på första lånet (topplånet). Skillnaden är att jag idag har en belåningsgrad på 2% på mina tillgångar så det är ju ändå en viss skillnad.
Det sagt, det här riskerar att bli blodigt och jag har lite svårt att skratta i njugg åt alla som sitter i skiten nu. Det blir som vanligt de mest utsatta som kommer lida mest kommande år.
Jag kollade mina gamla papper när jag band på 1,09 och då såg jag att rekordet var 6,5 i ränta där i slutet av 2008.
Jag har vänner som band på 5% i 5 år då…
Den stora skillnaden är att då var lånet mycket lägre. Iofs inkomsten med 🙂
Måste varit sensommaren 2008. Vi la bolån då och rekommenderades att binda av banken men sa nja, vi chansar på rörligt. 6 månader senare var rörliga räntan ner ganska rejält…
Har man över huvud taget haft möjlighet att teckna ett bostadslån, så hör man knappast till de mest utsatta.
Men det är klart, räknar man med relativ fallhöjd, så är det ju den skuldsatta medelklassen som kommer att tappa mest.
För några år sen var det skitviktigt att folk belånade sig upp över öronen när allmännyttan såldes ut – för integrationens skull, hette det från diverse äppelkindade moderatnyllen.
Men nu när borgarna fått sina pengar är det var och en för sig och rädda sig den som kan?
Vad trevligt.
Var det bara moderater som köpte omvandlade hyresrätter? Jag gissar tvärtom att det var många vänsterväljare som fick möjlighet och som tjänat en bra slant på att äga sin bostad. Om jag inte missminner mig var det flera ledande sossar som passade på.
Tredje gången idag nån hittar på saker och argumenterar mot dem. Är det här smittsamt?
Man måste ju inte blint lyda alla politiker, ens om det råkar vara moderater.
Har man valt att skuldsätta sig, så får man finna sig att betala räntor.
Den som gett sig in i leken, får leken tåla.
@GNAELLSPIKEN
Det var väl en del tumult kring socialdemokraten Laila Freivalds när hon i början på 2000-talet köpte loss sin hyresrätt. Vill minnas att hon fick avgå efter det.
Som det ser ut nu lär vi få fortsatta höjningar så länge inflationen är på denna nivå.
Omvärldsfaktorer utöver inflation att bevaka är:
Kronans värde.
Höjningarna från ECB (Vi lär höja minst lika länge)
Danske bank och Handelsbanken tror på 0,75+0,5.
Personligen tror jag att Erik Thedéen som inte begriper sambandet mellan högre räntekostnader och dyrare produktion kommer höja tills han kört huvudet genom kaklet, så minst 0,75+0,75.
Inflationen kommer ju inte gå ner bara för att man höjer räntan när inflationen drivs av räntans höjningar.
Har börjat fundera i banorna att den ekonomiska grundtesen att räntan styr inflationen inte stämmer i fall produktionsapparaten i ekonomin är kapitalintensiv och därmed belånad. Då driver räntan snarare ännu högre inflation än trycka ner den.
Håller med. Ränteinflation och efterfrågechock. Inflationsskatt på 10% för företag?
Jag skulle föredra 0,5+0,5+0,5 men det kräver ett extramöte under nästa vecka och det lär väl inte ske.
RB behöver steppa upp och gå upp till 8 möten per år för att matcha ECB och FED.
Men får lyfta blicken och inse att inflationen i sverige inte bara beror på förhållanden i sverige. Mycket av inflationen skulle kunna tryckas ner om kronan stärktes. För det krävs högre räntor.
Sen får man också gå tillbaka till den gamla utbud-efterfrågan. Om efterfrågan sjunker så går priset ner (eller inte lika mycket upp).
Så om folk får betala mer för sitt boende i form av räntor så kommer efterfrågan på konsumtionsprodukter att gå ner.
Många som nämner handlarnas höjda marginaler, finns det statistik att tillgå?
Axfood och ICAs kvartalsrapporter har väl visat på cirka 3-5% marginal.
Men när det kommer till dagligvaror och banker är det lite folkligt att vara sosse-konspiratorisk.
ICA-handlaren har mage att köra Porsche osv.
ICAs rapport är för ICA centralt. De driver inga butiker, det görs av individuella handlare och deras rapporter ger en lite annan bild…
Lokala Maxihandlaren har 2% i marginal enligt DN:s sammanställning av de största ICA-handlarna. Eftersom det är på en rejäl omsättning har han en fin bil på uppfarten, men det är svårt att utmåla någon som girig på 2% marginal.
Dessutom så jobbar den lokale maxihandlaren nog ganska många timmar och tar en risk med sitt kapital.
Jag vill minnas siffror på en marginal på 20-30% i snitt på själva varorna, det var förhållandet inköpspris/säljpris. Som de flesta förstår tillkommer såklart kostnader för lokaler, energi, personal mm.
Jobbar inom ICA, och ja, 3-5% stämmer rätt bra. Det finns hundratals ICA-handlare som kämpar för att få sitt lilla företag att ens gå ihop, ICA-handlare företrädesvis på landsbygden. De nämns aldrig i debatten. Istället är det ett fåtal ICA-Maxiföretagare som får klä skott för att deras företag går med vinst. Jag har alltid undrat varför en dagligvaruhandlare inte ska ha rätt att tjäna pengar? Är du aktiehandlare, bankdirektör eller industrimagnat jublar alla åt succén, ju större vinst desto mer jubel. Men tjänar du pengar när du ger kanske 300 personer jobb inom handeln ska du hudflängas….Rätt märkligt tycker jag.
Tycker att det svenska folket borde gå ut på sina balkonger kl 20.00 varje kväll och applådera ICA-handlarna som kämpar mot inflationen <3
Väga vägra köpa Ferrari.
Vore intressant med lite jämförelser mellan olika länder inom EU vad gäller priset på kaffe, mjölk, fläsk, kyckling med mera. Hur mycket har tyska ALDI höjt sin priser och på vad? Kanske det ser precis likadant ut i Tyskland?
Svensk dagligvaruhandel har betydligt högre priser än i exempelvis Tyskland. Vad detta beror på kan man ju fundera över men bristande konkurrens tillsammans med fri prissättning och ingen reglering kommer leda till att priserna går upp och en situation där ICA har mer än 50% av marknaden och de andra två runt 25% var samt att det på många orter inte finns någon annan att handla av så kan man ju fundera.
Sveriges högre priser kan delvis bero på högre krav på kvalitet (i någon mening, typ djurskydd, antibiotikakontroll osv) än man kanske har i DE/DK. Själv betalar jag någon krona mer för lokalproducerat kött, fisk och ägg och köpvägrar blankt danskt fläsk och brasilianskt nötkött, t ex – t o m Coops fabriksfärs. Men då har jag ju råd och möjlighet förstås.
På vissa varor ja. På andra varor inte så mycket.
Många som påstår vi har högre livsmedelspriser i Sverige än våra nordiska grannar, stämmer verkligen det? Att priset i % ökar mer betyder inte att maten är dyrare här 10% på 10 kr eller 1% på 100 kr, vilket är värst?
Ta en sväng till Norge och handla lite mat så får du svaret. Dessutom, gränshandeln mot Norge som omsätter hundratals miljoner, troligen miljarder, ger dig svaret åtminstone när det gäller Norge.
Besöker regelbundet finska butiker. Det kaffe vi köper i Sverige var förr dyrare i Finland, nu billigare.
Hur ser det ut med bankernas marginaler?
Goda. Köp bankaktier.
Nja, kamrat artikelförfattare har nog tagit i ända nerifrån tårna i sina påståenden denna gång, i så omfattning att jag misstänker annat än fakta på bordet ligger bakom resonemangen! Att en “socialistregering vill skapa brödköer typ sovjet” eller vad nu skrevs, är att ta i. Det är heller inte avsett att produkter skall säljas med förlust. Skärpning anbefalles om någon trovärdighet ska kvarstå för kamraten! Dagens ovanstående skrivning är att anse vara ett lågvattenmärke! Flera andra länder har lyckats skapa ordning i tidigare accelererande prisstegringar för energi som dagligvaror utan att det har lett till vare sig ramaskri i producentleden, eller någon utarmning av leverantörskedjor! “Greedflation” är uppenbar på flera håll och även redovisat av trovärdiga parter, dvs det passas på i allt fler led att öka på prislapparna nu när Svensson har lärt sig att allt ska vara dyrare. Vi har en handlingsförlamad regering som primärt sitter på händerna och därmed göder energibolag, finansinstitut/banker och dagligvarukedjor i en omfattning utan motstycke. Redovisningar om detta är tillgängliga, även för artikelförfattaren!
Det är rätt, brödköer kan man ha på Stadsmissionen och frälsningsarmén och absolut inte i Hötorgshallen där folket som räknas handlar. Jag, Peppe och Noppan ska för övrigt förbi där och köpa lite rökt ål (solidaritetshandling med PM, du vet – han har det inte lätt på Timbro, kontorets driftkucku) och kanske ett par flaskor dompa. Ses vi på seglarklubben sen?
Kommer vid 16 Ben, ska spela tennis med Chrille G först!
Nu är du så god och spelar riktig tennis, inte den där nymodigheten för mellanchefs-uppkomlingar “padel”. Dom ställde en del pinsamma frågor på riddarhuset nu senast om det där. Och kläderna ska vara vitare än P W Bothas ministerkabinett, tack!
Gardell skulle inte hålla i ett padelracket om det så var hans liv som hängde på det…
Håller helt med, padel passar uppenbart illa på seglarklubben. Man ska ha medvind!
“.. som socialister har finansministern nu kallat till ett möte med de tre stora livsmedelsjättarna för att förbjuda prishöjningar.”
Lars; kan du vara vänlig att ange källa på ditt påstående att finansministern/regeringen vill förbjuda prishöjningar. Tycker det är ett allvarligt påstående som kräver källhänvisning för att du inte ska klassas som troll.
Gud nåde bloggaren om han yttrar sarkasm och ironi på sin egna blogg!
@90-TALIST;
Jag ser tydligt att det är viss sarkasm i artikeln, t.ex. hänvisning sovjetunionens brödköer mm. Jag anser dock att det är problematiskt att blanda fakta och sarkasm i en artikel, som framstår som en nyhetsartikel, när man gör det på ett otydligt sätt.
Den mening som jag refererar till låter väldigt mycket som ett fakta-påstående, och innehåller ingen tydlig sarkasm.
Vi har ett gäng med smått autistiska drag som går på dessa sarkastiska minor i denna blogg och dess kommentarer dagligen. Underhållning i högklass.
Gillar dig, anarkoliberalen
Ömsesidigt, respekterade LW. Även om vi troligen inte helt delar politisk syn så är det först vid hårklyveri som skillnaderna uppstår. Det är sällan jag kan dela så mycket åsikt med andra samhällsdebattörer.
@CHRILLE82:
Jag har inte problem med vare sig sarkasm eller autisktiska drag. Det jag har problem med är att bloggaren skriver sarkastiska texter där sarkasmen bitvis är otydlig och därmed blir det otydligt vad som är fakta och vad som är sarkasm. Ska man skriva en artikel av nyhetskaraktär så bör det vara väldigt tydligt vad som är fakta.
Visst, man kan säga att att sammanhanget med omgivande meningar med tydlig sarkasm bör få en att förstå att resten också är sarkasm. Men med det resonemanget så är det omöjligt att urskilja fakta från sarkasm i en artikel som denna.
Du kan inte ha hängt här länge. Du har gjort misstaget att tro att bloggaren är din kompis eftersom du tidigare läst inlägg där era åsikter överlappat. Trist när uppvaknandet blir så aprupt.
Det är då man kan få ap-ruptus.
*abrupt* (gick fort där, lol).
😀
@Classe> Som vän av ordning vill jag poängtera att mitt svar anspelar 90-talist inlägg, jag försökte mig inte på att narra dig eller tillskriva dig något. Jag ursäktar om du uppfattade det så. Det var ett allmänt konstaterande då man så ofta ser kommentarer där an nästan kan känna fradgan rinna hos skribenten.
Däremot delar jag inte att sarkasmen är dold, möjligtvis kan den uppfattas så om man inte besöker bloggen särkilt frekvent, men med kontexten av vad LW annars skriver så blir det fullständigt uppenbart i min mening.
Jag har tolkat LW:s text som kritik mot att Svantesson överhuvudtaget kallar till sig “the big three”. Min tro är att samtliga som läser och kommenterar vet att pristak är det absolut sämsta av flera skäl. Uttrycket “Förbjuda prishöjningar” är för mig en uppenbar överdrift i syfte att driva med Svantesson verkningslösa tilltag. Men jag kanske missförstår som vanligt.
Om nu regeringen var intresserade på riktigt att påverka matpriser kan den väl använda verktyget MOMS.
Ja, den gode bloggaren har kanske blivit väl gycklade för att nå en dramatisk effekt.
Då all näringsverksamhet är underkastad krav på ordnad bokföring mm borde det inte vara omöjligt för de nu så utskällda och misstrodda livsmedelsproducenterna och -distributörerna att presentera av revisor granskade jämförbara siffror för sin lönsamhet? Något för deras branschorganisationer att ta tag i?
Så finns det litet fakta att ta på när de skall släpas till schavotten …
“gycklande” skall det stå! När får vi en editeringsfunktion på postade egna inlägg?
Det enda man kan göra som konsument är att förändra sitt köpbeteende. Men samlar man tillräckligt många konsumenter t ex via en sajt på nätet, Prispressarna, kan det ge effekt. Det är ett fåtal kedjor som dominerar matvaruhandeln. Man plockar dem en efter en. Nästa två månader låter vi bli att handla på xxx. Har de extrapris på några varor, handla bara dessa inget annat. Biter det inte låter vi bli att handla på xxx ytterligare några månader. Sedan tar vi nästa kedja och nästa.
Det är bara samordning och disciplin som behövs.
Absolut, snart har vi sänkt bensinpriset med 10 kr genom att bara tanka på de billiga ställena. Det behövs bara lite samordning och disciplin!
Det är ju det jag säger, disciplinen är viktigast det är den som har saknats. Kvittot med en kedja i kk har vi ju inte sett.
Jag fortsätter handla hos byns Tempo. Svindyrt jo infört m ICA, men han har 1% vinstmarginal och jag spar tid som kan gå till artiklar på bloggen istället och sparar transportkostnader.
Full förståelse för det. Då är det andra värden som styr beteendet. Men i storstaden borde samordnat och disciplinerat fungera ganska hyfsat.
Men det är ganska typiskt att politiker är de som folk tycker skall agera. Själva vill inte individer anstränga sig.
Precis, efter att ha gått upp tidigt, lämnat barnen, väntat på att telefonen från gigjobbet ska ringa, åka kollektivt till andra sidan stan i timtal för några timmars dåligt betalt och livsfarligt jobb med att skotta snö på brf-tak, hemresa osv så har folk mage att ligga på soffan istället för att åka runt hela stan och jämföra priser. Folk vill fan inte jobba längre.
Skall du raljera får du hålla på själv. Tack för mig.
Framlidne Farsan citerade en av sina ännu äldre lärare som på ädelskånska förklarade för smått uppstudsiga elever:
Era sarrrkasssmerr åuåuåterstudsar likt piiilarrr från en jääärrnrrrrustning!
Svårt sånt där.
Säkert sant, men här handlar det ju mer om en rustning ihopsnickrad av kasserade Ayn Rand-böcker och silvertejp. Inte säker på att den är lika ogenomtränglig.
Nu räknar du bort de 37′ hushållet kammar hem i bidrag. Giget är svart.
“Men det är ganska typiskt att politiker är de som folk tycker skall agera. Själva vill inte individer anstränga sig.”
Fast… är det inte exakt det jobbet vi betalar dem för? Att agera för allas nytta?
Bara när det gäller att rea ut välfärden till saudiska investeringsfonder.
Men sossarna då
I min stad har en lokal bondes produkter blivit dyrare i butik även fast bonden inte tog mer betalt för dem. Det blev ett jävla liv i byn när allmänheten fick reda på det
Transportkostnader, el till kyldisken mm
Du glömde fixa vinstmarginalen för butiken, för personalens löner har knappast gått upp
Kanske bra om handlaren inte går i konkurs och har råd att över huvud taget ha några anställda?
Lönerna är höga nog som de är för den sortens enkla arbeten.
Hur många matvaruaffärer inom ICA, Coop och Axfood har gått i konkurs pga. minskade marginaler? Enda fall jag känner till är en lokal ICA-butik i ett lite nergånget område i Kristianstad. Men det var inte för marginalerna utan för kunderna sökt sig till andra butiker som är billigare. Kundunderlaget sviktade helt enkelt.
Det är jobbigt för små butiker. Gissar att de har procentuellt större svinn, de har svårare att förhandla till sig rabatter hos leverantörerna och det är dyrt när brödbilen ska ha en körning till butiken för att lägga dit åtta limpor i stället för 120. Och sedan vill folk inte handla där för att det är för dyrt och utbudet sämre.
Men då kan ju inte företag vara i fråga om elstöd…. Vi kunder har ju redan betalat den kostnadsökningen, eller?
Väl inte så konstigt? Uppvärmning av butik t.ex. hyra ETC…
Beskyddarpengar? (eller menar du etc…)
Undrade ett ögonblick jag med!
ETC är väl en sosse-tidning?
Haha, nej knappast. Hr f förrädaren chefred var väl aktiv i APK när det fanns, om jag inte tar fel. Snyltare av rang verkar det.
nja. de levererade själva till butiken. mjölet kostade 32kr innan höjningen, 42kr efteråt
Mitt lokala Coop har nu slutat sälja lokal köttfärs (andra styckdetaljer upphörde för längesen) till 125 kr/kg, vilket på rätt dag med 5% rabatt blir närapå exakt priset över disk hos producenten, 119. Men då får man ju samåka med en promenad förstås. Plus och minus. Unnar på det hela taget charken den marginalen.
Sen blir det dyrt ändå för man köper annat när man ändå är där …
Vad i hela h-vete? 125 kr/kg?!
Min lilla lokala coop-butik säljer sin färska butiksmalda färs på lokala råvaror för 79 respektive 99kr/kg (bland- vs nötfärs). Bästa färsen i dagligvaruhandeln i hela kommunen som jag känner till.
#lyckligtlottad?
Grattis!
Går det för sig att fråga vart dem tar sådant hutlöst pris? Räcker med ungefärlig placering i sverige samt om det är glesbygd, mindre ort, centralort eller storstad?
Jag kan väll nämna att jag bor i en mindre ort i södra Sverige.
Du tror det är nötkött i den köttfärsen?
Norge som inte är med i EU har slutat exportera EL. Är priset på EL för lågt för lönsamhet?
Men antar att exporten från Norge som varit ungefär lika hög som den svenska, påverkar ELpriset lika lite som några kärnkraftverk hit eller dit.
Eller tjänar Norge mer på flaskhalsavgifterna?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/norge-inkasserar-miljarder-nar-sverige-skickar-el-till-tyskland
Om jag läser MOMS regelverket rätt så betalar jag som privatkund MOMS på de varor jag köper i annat EUland.
Medans utländska ELbolag som köper EL från sverige betalar MOMS i det landet som de säljer ELen. Dvs sverige går miste om den MOMSen, utan tvärtom belastas med administrativa kostnaden att hantera återbetalningen.
Här kan ni se ländernas export/ Import (datum kan ändras)
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Vet att man inte skall anmärka på andras stavning o dyl, men är uppenbart nyfiken på om de slumpvisa versalerna betyder någonting.
JA, EU! 😉
Klumpiga stavfel och slumpvist användande av versaler är naturligtvis irriterande men vi som har fysiska arbeten har expressiv afasi ibland. Ser att jag särskriver regelbundet på ett felaktigt sätt, finns säkert någon diagnos. Tyvärr får ni leva med det 😉
Vi har sett värre. Fortsätt trycka ut dig 🙂
Denna artikel är ett försök att destabilisera samhället och det borde du hålla dig för god för att göra. Men med kompisar som Lindberg ter det sig naturligt!
Att påstå att vi har en kommunistisk regering som är på väg att införa pristak är “hittepå” i klass med ryska troll!
Lol
Det man kan notera är att hon kallar till sig de bolag som är sist i ledet. Det går också att dra vissa slutsatser om att priset i butik skenar medans bönder och andra leverantörer får höra att det inte finns utrymme för prisökningar. Det är inte alltid prisökningen i butik hittar hela vägen till producenten.
Sen är det också så att så som matvarujättarna hanterar sina kontrakt och priser mot leverantörerna, släpar prisjusteringar för inköp 3-4 månader, men inte alltid för försäljningen.
Jag antar att finansministern kommer påpeka att det inte vore passande om dessa bolags marginaler stärks under rådande omständighet – vilket är ganska låga odds på att de kommer göra – och att om så är fallet kan det bli tal om reglering. Det gjordes väl sist när matmomsen sänktes, så finns predikat.
Vilka är de tre aktörer i sverige? Jag antar att det är coop och ica, men vem är den tredje aktör i svenska livsmedelhandeln? Lidl? Netto? Willys?
Det är väl Axfood som avses som den tredje delen av monopolet.
Heja Norge som endast har 6.3% yoy i CPI!!! Med modest valutafluktuation mot sek till trots. Sverige borde lära av Norsk finanspolitik! Slopa momsen på el eller inför elprisstöd på Norsk nivå!
Pandemihantering, kriminalitet, arbetslöshet, bnp-capita! Finns snart inget område Norge inte spöar Sverige!
Haha när.får vi åka till Norge för att handla mat?
Fast vi är fler än norrbaggarna så vi kan fortfarande spöa dem alla vid behov. Civilt då alltså.
“Coop köper Nettos svenska butiker”
https://pressrum.coop.se/coop-koper-nettos-svenska-butiker/
Tack!
Nu förstar jag varför “min” Netto-butik inte finns kvar 🙂
Axfood är tredje benet i oligopolet. Willys är axfoods “billighets” affär. Axfood har även Tempo och Hemköp, de gick nyligen ihop med Bergendahls (eller köpte) som ägde Citygross.
Vi får inte glömma Ekohallarna som även Axfood innehar som sina absoluta lägstalågpris-butiker.
Det är säkert onödigt att påtala hur både eko och Citygross gått från väldigt billigt respektive billigt till knappt billigt respektive premium.
Mycket synd, uppskattade gamla Citygross innan uppköpet och ‘uppfräshningen’ av varumärket.
Tack för svaret!
Jag tänkte hemköp och tempo är varumärkar ägd av coop.
Mycket visdomar här ovanför. Fyller på med denna:
“Det spelar ingen roll för mig hur mycket maten går upp i pris. Jag handlar ändå bara för 500kr i veckan.”
Ibland är det väl så uppenbart att den dummaste adminisratör borde reagera????????
Den som godkännde det företagets namnregistrering borde få sin lämplighet undersökt.
” Konsten Att Må Bra Utan Anledning”
https://www.expressen.se/nyheter/spelbolags-vd-lurade-kunderna-pa-miljoner-/
Norges inflationstakt på mat är enligt DI på årstakt 8.7 % och i Sverige 21.6 %. Både NOK och SEK har försvagats lika mycket mot Euron.
Vad är skillnaden? Jag tror inte svenska bönder fått mer utan det är nog mellanhänder och livsmedelsjättar.
Jag handlar själv ofta på Lidl och det är en stor prisskillnad mot vår Kvantumbutik
Norrmän äter väl bara fisk som de odlat själva?
😂
Bilden från Barentsburg uppskattas!
Helt allvarligt,
Kan det inte vara så att vi handlar billigare matvaror, vilket gör att handlarna inte får in lika mycket pengar samtidigt som hyra/el etc höjs.
Det gör att de måste höja ännu mer, vilket gör att vi köper färre saker, som leder till etc…
Tills vi alla odlar vårt eget vete… och köper 20 kilos säckar med potatis.
Var så säker på att ICA, Coop och Axfood har etablerat ett oligopol på utsäde och fröer lagom tills dess. 😂
När räntan går upp så blir ju lånen på fastigheter högre,då måste ju hyresvärdarna höja hyran till butiksägarna? Då måste ju butikerna höja priserna på sina varor? Hur ska det få ner inflationen? Jag förstår inte, kan nån förklara hur riksbanken tänker?
Högre ränta leder till högre kostnader vilket leder till arbetslöshet och därmed lägre efterfrågan. Huruvida det är bra att gå från 10% arbetslöshet till 20% (eller vad det nu är) kan vi lämna till någon annan att fundera över.
Konsumtionsefterfrågan minskar om folk måste lägga mer pengar på boendet.
Sen är en hel del av våra varor importerade, så prisökningen på dem beror på kronans försvagning mot euron.
Högre ränta ger starkare krona som också då bidrar till att stabilisera priserna.
Angående monopol situationen i Svenska livsmedelsnäringen så noterar jag att i Storbritannien så kostar Pågens gifflar 50% mot Hemköp i Sverige.
Oj. Det låter i mina öron som någon(Lars) tappat kontakten med medelinkomsttagarna, föräldralediga och sjukskrivna mfl. Det socialistiska i sammanhanget är att vi har en monopolliknande matmarknad. Dessa åtgärder(om något händer) symptomdämpande.
Som jag skrev i ett argt inlägg förra veckan(gällande elstöd och lantbrukare) är jag helt för att betala mer till svenska bönder men om bloggaren tror att svenska bönders fakturering stigit i samma takt som prisökningarna(även borträknat logistikkedjor mm) har han tappat kontakten även med bönderna. Handlarnas vinster ökar, mig veterligen inget annat i liknande omfattning.
På det ideologiska planet anser jag inte att det går att ha en oreglerad marknad. Det leder snabbt till en extremt reglerad marknad där endast aktieägare har inflytande.
Som någon som inte är allt för bra på det här med ekonomi, vad är det exakt bloggen här, eller folk i kommenterarna, vill ska hända? Trenden jag ser här att allt riksbanken gör är fel och allt regeringen gör är fel, men jag har inte riktigt fått nån översikt över vad som “borde” göras istället. Det kritiseras mycket men det presenteras inte så mycket alternativa tillvägagångssätt.
Kan nån sammanfatta lite snabbt vad riksbanken och regeringen borde göra enligt de som tycker att de gör fel i dagsläget? Räntan upp/ner? Lägga sig i matpriser eller inte? Ammorteringskravet bort eller inte? Borde facken kräva högre löner eller inte? Riktade stöd och i så fall till vilka? 😛
Haha käften
Konstruktivt.
Skämt. Slappna av.
Absolut ingen ekonom jag heller! Men nog skymtade det fram en viss irritation över att RB envist styr med hänsyn till bara en enda inputvariabel? Och att kanske nationalekonomisk Nobelteori borde ha tagit några steg framåt sedan 1930-talet. Världen har ju gått vidare.
Om inte annat borde nog Ingves och Thedéen ha höjt blicken över fönsterbrädan, sett att den gamla universalkuren funkat dåligt numera och övervägt att testa något annat grepp.
Så sänka räntan? Lämna den som den är nu i X månader framåt? Vad konkret borde göras enligt de som tycker att som görs nu är fel, det är lite det jag fiskar efter, för jag har ingen koll… Jag ser att mitt bolån blir dyrare och att jag får mindre för pengarna överlag, men jag har ingen aning om vad som borde göras åt det så jag har lite svårt att stämma in i “Riksbanken och regeringen är inkompetenta” kören även om det känns lockande. Och att nu bara prata om vad som borde gjorts tidigare leder ju ingenstans heller.
Ett stort problem är att de borgerliga lade åtskillig tid och emfas på att maten, el och drivmedel skulle bli billigare om de fick svenska folket förtroende att leda Sverige. Jag tycker man kan begära att politiker har en plan och inte bara sitter och fantiserar ihop saker de tycker borde hända automagiskt.
Då duger det inte att sitta på händerna.
Men sossarna då
Ja men den där kommentaren va ju bara ännu mer av samma, “politikerna ska ha plan”. Hur ska den planen se ut då?
Ge mig Kristerssons lön och förmåner då kan jag nog prestera åtminstone en liten servettskiss.
Just nu verkar Kristersson återanvända Sjösteds lapp (det hemliga avtalet) från 2018 där det stod “var god vänd” på ena sidan, och även “var god vänd” på andra sidan. Regeringens alldeles egna perpetuum (im)mobile.
Ja visst är det läskigt att komma med nått konkret och tro sig veta, då kan man ju bli sågad. Bättre att kritisera andra utan att öppna sig själv för kritik. Internetkommenterande 101!
Kallas socialdemokratisk valkampanj modell 1A. Moderaterna har lärt sig konceptet valfläsk. Buhu.
Jag tror att många som ropar på att RB gör fel och att matpriserna går upp är övre medelklass som har haft ett väldigt bekvämt liv med låga räntor och stabila priser i tio+ år.
Pengarna har kunnat läggas på utlandsresor, spavistelser, padelspel, osv istället för på boende och mat.
De vill inte förlora det helt enkelt.
Min syn är att RB gör rätt och att matpriserna är vad de är. Enda sättet att lindra den delen är att stärka kronan vilket betyder ännu högre räntor.
1. Sänk räntan
2. Höj skatterna
3. Rikta stöd till de utsatta grupperna.
4. Se för guds skull till att öka det offentliga sparandet eftersom vi normala svennar aldrig sparar, dessutom varför skulle vi göra det med en inflation på 12% och en inlåningsränta på 2,5%.
5. Öka inte den offentliga konsumtionen med mer än du vill ha inflation. 2-3%?
6. Se för guds skull till att du inte stryper den offentliga konsumtionen för mycket.
IMF tycker vi ska öka skatterna (tror jag, obegriplig text). De här tyckte också det och där förstod jag nästan vad de skrev.
https://www.pgpf.org/blog/2023/03/how-can-fiscal-policy-help-reduce-inflation
Kanske kan skyffla in skattepengarna i att göra artillerigranater och CV90s?
I grund och botten är jag jvligt trött på rättvisetänket idag hos gemene man. Alla ska ha lika mycket oavsett behov vilket kommer göra att vårt samhälle kommer att klappa ihop på sikt.
Mitt favoritfall är när det för ett antal år sedan skallades ”rättvisa åt alla, lika mycket vård åt alla”. Det har gett oss fler läkare på Östermalm än i Rinkeby. För alla har rätt till lika mycket vård i kronor räknat oavsett behov, eller?
Elstödet var väl senaste grodan. Räddade sommarens utlandssemester för många… Fast var det därför den genomfördes?
Men får ingen utlandssemester för ett normalstort elstöd.
Varför sänka räntan? Utsatta grupper bor främst i gamla hyresrätter. De är inte direkt räntekänsliga.
De är däremot inflationskänsliga så att höja räntan för att få ner inflationen är helt rätt.
Sänka räntan när inflationen är skyhög? Låter som det är Erdogan 2.0 som talar.
I Turkiet är den inofficiella inflationen på årsbasis nu över 200 % och gubben framhärdar i att sänka räntorna, eftersom ränta är haram 😀
Skulle kunna funka som vits:
–Vad har islamister och bolånetorskar gemensamt?
–Ränta är haram.
Skatterna behöver inte höjas, däremot kan de fullständigt onödiga kostnaderna minskas med ett antal miljarder. Varför inte Myndigheten för stöd till trossamfund, Nordiska Afrikainstitutet, Nämnden för hemslöjdsfrågor m.fl. Även SIDA bör få sig en rejäl genomlysning.
Vi kan även minska antalet riksdagsledamöter med två tredjelar (men dubbla lönen). En besparing totalt sett.
Avskaffa ränteavdragen.
Alla klagar på matpriser känns det som.
Kommer vi se villaägare gräva upp sina gräsmattor närmsta veckorna och börja odla mat? Kommer det bli brist på frö etc i butikerna när alla skall odla?
Om inte odling i trädgårdar ökar – kan man då verkligen påstå att folk är bekymrade över matpriserna?
Betänk här att man kan odla sjukt mycket mat på bara 250’kvm om man vet vad man gör och gör det i liten skala. Kan odla mycket mer intensivt än bönder domningar på åkrarna. I princip alla villor har ju plats för att odla på 250 kvm.
“Om du inte har skaffat en Ak-47 och köpt en kamoflageuniform på Hobbex, kan man då verkligen säga att du tar hotet från Ryssland på allvar”?
Kan man köpa AK74 på hobbex också?
På min filial i Rosengård kan man det. Vi tar enbart kontant betalning, dock.
Rubel?
Absolut inga såna skvalpvalutor, vi tar euro.
Fan, jag har bara en kasse knyckliga svenska hundringar. Funkar det eller måste jag växla till euro på forex först?
Villaägarna odlar ju gräs vanligtvis som bara kostar. Om villaägare byter gröda så att säga får de avkastning på sin odling i form av billig mat.
Bortser man från arbetskostnaden (sin egen tid) är egen odling rätt lönsamt om det görs på rätt sätt.
Vapen analogin är ju inte korrekt då det är olagligt med vapen. Dock att odla i egen trädgård är lagligt samt en mer hälsosam aktivitet än att se på TV tex.
I de flesta (alla) kommuner kan även villaägare hålla sig med ett fåtal höns som ger ägg.
Vill man verka fin i kanten så kan man ju alltid hävda att man odlar för klimatets skull för att undvika alla förpackningar och transporter etc som driver växthuseffekten.
Odling är också en trivsam hobby, där man kan varva ner lite. Det är ju många med psykosomatiska problem och sånt nuförtiden som säkert skulle må bra av lite trädgårdsarbete.
Lite tveksam dock till att äta nåt som vuxit bland städernas alla avgaser.
Jag vet inte hur det är med dig, men jag kommer definitivt odla gurka och sallad långt över vanligt. Tyvärr är dem svåra att vinterförvara likt så många andra färskvaror, så när hösten kommer så får jag väll åter igen betala 30kr för gurkan.
För vinterhalvåret kan sallad enkelt odlas inomhus med hjälp av växtbelysning.
Den som vill vara mer avancerad kan driva fram tomat och gurka inne också.
Energin som behövs i LED Växtbelysning är inte omfattande för att odla för en familj. Energin blir ju förutom ljus även värme och värma hus under vinterhalvåret behöver väl alla ändå göra. Beroende på omfattningen av odling så kan allt från 0,05 till 1 kWh gå åt per dygn. Vid 1 kWh så kommer det bli problem att äta upp allt för en familj på 4 om man har normal kosthållning då det kommer bli sjukt mycket sallad, örter, tomater etc om man odlar så man behöver 1 kWh per dygn.
Hur är det med investeringskostnaderna för led-armatur för inomhusodling numera? När dem kom var det mest hemmaodling av annat ‘grönt’ som var värt investeringen på x antal tusen. Men nu måste ju priset blivit mångfaldigt bättre?
Inomhusodling är i övrigt ingen dum idé om man har utrymmet för det. Jag vet inte riktigt vart jag skulle kunna driva upp något på mina 140kvm, men en mindre liten smidig hydro-odlingslåda med inbyggd led får ju alltid plats någonstans i köksdelen.
Köp inte odlingslådor med inbyggd belysning. Blir väldigt begränsat och inflexibelt. Köp ljusrör och odla under. Ljusrör finns i olika längder och en del kan seriekopplas.
Personligen odlar jag bara i ett fönster där jag har en bred fönsterkarm och har lysrör ovanför. Jag har utrymme för 12 plantor totalt. Odlar hydroponiskt. Är lättskött och blir väldigt mycket av det mycket mer än utomhus i jord. Odlar främst olika sorters sallad, basilika och persilja.
Hade jag haft plats så skulle jag haft en typ lagerhylla (låt säga 80 cm bred och sådär 30 cm djup och 2m hög) med hyllplan i ståltråd (så ljus kan gå igenom). Ett ljusrör på varje våning. På våningarna sallad och örter samt på våning längst ner chili och paprika. Bredvid hyllan och runt om skulle jag odlar gurka, tomat och säkert störbönor och ärtor för att ta tillvara på ljuset från alla ljusrören som sprids utanför hyllan. Ett sådant system borde kunna rymmas på 1.5 kvm Max. Borde generera all sallad, alla vanliga örter, tomater, gurka, paprika och chili som en familj konsumerar. Därutöver även lite sugarsnaps.
Detta är signalpolitik av lägsta märke. Rädda för oppositionen som ligger bra till i opinionen.
Sverige har högre inflation än andra EU länder av en orsak. Vi är inte med i Euron.
Vem som helst som tvingas importera insatsvaror till högre pris pga av försvagad krona kommer att höja priserna mer än kronans försvagning för att försäkra sig om att inte förlora pengar om kronan försvagas ytterligare.
Här har ni ett exempel.
Om man flyttade till ett euro land för 30 år sedan( då var kronans teoretiska växelkurs ungefär 6 kronor per euro).
På 30 år har kronans värde halverats.
So what kanske ni tänker.
Två personer med exakt lika lön för 30 år sedan. En person i euro land och en i Sverige. De har haft exakt samma löneutveckling.
Efter 30 års kronförsvagning tjänar personen i euro land ungefär 3 gånger så mycket som sin svenska kollega i svenska kronor.
Hoppsan
Trist att sittande regering lovade motsatsen i valrörelsen då.
Finns ingen genväg till en sund ekonomi. Fråga Italien.
Heja Norge som endast har 6.3% yoy i CPI!!! Med modest valutafluktuation mot sek till trots. Sverige borde lära av Norsk finanspolitik! Slopa momsen på el eller inför elprisstöd på Norsk nivå!
Pandemihantering, kriminalitet, arbetslöshet, bnp-capita! Finns snart inget område Norge inte spöar Sverige!
Att regeringen tar livsmedelshandlarna i örat är populism, inte socialism.
Anders Borg gjorde samma sak när bankerna hade hutlösa marginaler på sina bolån för ett tiotal år sedan.
Det är rent snack för att allmänheten ska tro att regeringen gör något.
Sedan kan man verkligen undra varför matpriserna ökar dubbelt så mycket i Sverige som i våra nordiska grannländer.
Det är skåningarnas fel. 50% av all mat kommer från skåne tydligen.
Driver en fabrik som sysslar med charkproduktion. Problemet för många av oss är att pandemin slog hårt.
Vi fick ta lån för att överleva. flera av oss med personlig borgen, då banker beter sig som banker gör.
När räntorna drar iväg så drar även våra lånekostnader, lägg sedan till eurokursen, el, insatsvaror mm.
(Få av oss som gick plus under pandemin så krigskassan försvann redan där)
Så det är det inte så konstigt att vi måste höja priserna för att ha råd att betala våra räkningar.
Tack för ordet
Om det bara vore så väl att prisökningen i butik tillföll er producenter istället för till stor del öka handlarens marginaler.
Folk har förståelse för ökningar, vad många inte förstår är varför just mat ökar så mycket samtidigt som storhandlarnas marginaler gör detsamma.
Då jag har insyn i båda lägren, så vet jag att lantbrukarna fått sänkt pris på mjölk med ca 40 öre / liter den senaste månaden.
Det är på grund av prispress ifrån utlandet , sägs det.
Världsmarknadspris sätts oavsett vad vi har för produktionskostnad i Sverige.
Vad sedan Coop och ICA väljer att sälja produkterna med för utpris ,har i princip inget att göra med vad lantbrukarna får betalt för produkten.
Alla vill ha lite mera betalt på grund av ökande el och bränslepriser.
Lika illa är det på virkessidan. Skogsbönder får sänkt pris för timmer medans virkespriserna prisaviseras med ökning vid månadsskiftet.
Höjer man pris på energi så kommer priset att höjas exponentiellt i varje led eftersom man har en procentuell marginal på allt som säljs.
Inte svårare än så…
Glöm inte att alla kommersiella hyreskontrakt höjts med 10+% vid årsskiftet pga indexuppreglering med KPI. Så Coop-handlaren ska helt plötsligt betala 10% mer i hyra.
Även priset på arbetande kapital torde ha gått upp en hel del den senaste tiden. Helt plötsligt kostar varulager och allt som ligger i produktionskedjan pengar. Min gissning är att man under ett decennium med gratis pengar inte riktigt optimerat sina logistikflöden riktigt så hårt som man kunde ha gjort.
Japp. Varulagret har gått från 0% till 4-5% i kapitalkostnad.
Ja, och allt annat kapital som finns i företaget kostar nu också pengar. Särskilt om det finansierats genom lån.
För att verkligen kunna jämföra som man nu gör mellan hur mycket priser på exempelvis mat ökar i olika länder skulle man behöva ta hänsyn till skillnader i regler för avdrag och skatter och hur vanliga olika företagsformer är med mera. Men det vore jobbigt.
LW skrev före ett tag sedan att energipriserna sätter basen för resten av alla varor som handlas. Visserligen kan en del av eländet skyllas på ryzlands invasion av Ukraina men den Svenska krisen anser jag i stort sett vara hemmasnickrad med en obefintlig energipolitik och en fullkomligt vansinnig inställning att “marknaden” skall fixa allt. Lägg därtill fd. riksbankschefens sätt att hälla bensin på den svenska inflationsbrasan så har vi nu ett faktum att krisen är självgenererande. Varje räntehöjning som skall kyla av inflationen blir i sig inflationsdrivande vilket i sin tur kräver ytterligare räntehöjningar.
Inför nästa val kommer vänstern att skylla på praktikantregeringen för alla vansinniga beslut som vänstermajoriteten fattat innan de förlorade makten. Och väljarna kommer att tro på amsagorna. Tack vare svaga majoriteter självsvänger den svenska politiken vilt i avsaknad av statsmän som vet att sätta landets väl före sina egna maktinnehav.
Ja, eller så kommer borgarna vara smarta nog att inte komma med vallöften som att “vi kommer göra vad som krävs” och “inget hushåll kommer lämnas i sticket” eller “bensinpriset ska sänkas x kr vid pump”.
Det alternativet finns ju också.
Nån har frågat Maduro om råd hur man stävjar inflation 🤡
Bostadspriserna i Stockholm stiger. Folk har fortfarande gott om deg och alla jobbar hemifrån och gör ingenting
Det är väl egentligen inte så komplicerat.
Om priserna hos Coop, som är ett kooperativ, ökar lika mycket som på Ica så är det inte i återförsäljarledet marginalerna ökat.
Varför skulle inte Coop kunna okynnes höja? De har väl också chefer som vill ha sig en rejäl hacka.
Ica är inte ett kooperativ längre. Det var längesedan man lämnade den formen.
Det var Coop som han syftade på.
Huvudvärken tilltar när man läser här. Nu blir det öl & whiskey och en bra film. Helst något med en sexig kvinnlig vikingakrigare i huvudrollen.
Aftonbladet nivå på det här blogginlägget… Källa på att det ska införas pristak?
Allt jag hittar är att de ska ha en diskussion i syfte att det inte ska ske onödiga prishöjningar. Diskussion är väl alltid vettigt? Sen kanske det inte leder till någon skillnad men hur kan det vara fel att prova.
Jordbrukare får INTE mer betalt nu än för skörden i höstas som levererades till odal. Uppköparnas priser har inte ökat. Havre har idag samma kilopris som på 70-talet.
Ica äger oftast sina fastigheter och påverkas INTE av höjda hyror. Även coop har betydande fastighetsbestånd.
Så där har vi slått hål på en del myter. Ja, vi har ett livsmedelsoligopol i Sverige. Mångt mkt större än i andra länder. Och det gäller ju inte bara i återförsäljarledet.
Ja det är ju inte en helt okomplicerad matmarknad i Swe. Som någon skrev så är det förstås upp till oss konsumenter vart vi handlar maten. Lidl samt mindre orientaliska/asiatiska butiker har ju megabra priser i jämförelse – de sistnämnda så även på frukt och grönt som ligger nära övermognad.
I alla fall så kompliceras matbranschen av att de flesta bakomliggande led är konsoliderade i någon av de 3 grupper som nämns i oligopolet, oftast är de dessutom helt eller delvis ägda av huvudstrukturen. Prissättningen gynnar för det mesta den sista avdelningen innan slutkunden sett till påslag i %. Dock kan oligopolet snabbt vrida på den kranen för att på så sätt gynna andra led i sin egna struktur. När ICA centralt gör en vinst på 3 miljarder så är det bara “inköpsorganisationen” som i sin tur gör vinster på vart led bakom samt gör förstås handlaren en rejäl hacka med.
Ingen expert men det är ganska lätt att se konkurrenssvårigheter i detta upplägg även om oligarkerna inte är bästa vänner.
Tycker att finansministern gör helt rätt i att ligga på just dessa oligiarker så att man i vart fall visar att man har ögonen på dom. Sedan är det i Swe ingen unik sak med detta upplägg. Liknande oligopol finns även inom elleveratörer och bank. Så man kan ju undra vilka intresse som styr övervinster i vissa branscher och om man därefter inte blir konspiratorisk så vet jag inte vad som krävs för att bli just det….
Att skjuta pianisten brukar det heta, så är det att skylla dagens inflation på dagligvaruhandeln.
Felet ligger i stället på fördubblade energi priser, hälften av detta pris är skatt.
Kriget i Ukraina och nedläggning av kärnkraft har gett oss en perfekt storm.
Som grädde på moset kommer sedan den höjda räntan, och nu kris i banksektorn.
Så nu kan de kvantitativa lättnadernas gratis pengar tas bort med kreditförluster.
Det roliga med det här är väl ändå att regeringens åtgärd, trots att de innan valet lagt enormt mycket rynkade ögonbryn och allvarsord på att matpriserna skulle hållas nere, är att tala lite allvar med monopolaktörerna.
Och gör de mer, så får de erkänna att de för en vänsterpartistisk Stalinpolitik med brödköer hit och dit, det har alla högertyckare gjort klart.
Så vi har inte längre en finansminister. Vi har en finans-Karen som ska tala allvar med chefen.
(Personligen sitter jag inte i klistret, mina lån är avbetalda genom att jag hoppade på fastighetskarusellen för 25 år sen och sen renoverade, bmköpte och höll på. Men håll med om att det här har potential att toppa Bosse Ringholms klavertramp, vi har 3,5 år framför oss med förnumstiga falukorvs-Karens, ålfiskare och hårdrockare med klibbiga fingrar. Kom igen, det blir kul!)
Svantesson gör detta endast som poserande. Hon VET att pristak går emot all ekonomisk teori och empiri.
Men såklart – vi har ju prisreglering på bostäder, och det råder enligt utsagor ingen bostadsbrist.
Tja, kan du nämna nånting som Svantesson nånsin gjort som inte varit poserande?
Inte jag heller, därför tror jag absolut du har rätt.
Det är inget större fel på matpriserna. Om det finns stora marginaler i branschen så kommer snart uppstickare. Det hände på bolånemarknaden.
De anekdoter som utspelas i media är lite som lyxfällan ×10.
Det handlar om dåliga individuella prioriteringar.
Den deltidsarbetande tjejen som ville ha mer tid med barnen istället för att dra in den deg som behövdes.
Barnfamiljen som satsade på ett betydligt dyrare boende bara för att dom hade råd för 2 år sedan.
Dom som chansade på rörliga lån och rörliga elavtal och kände sig som vinnare. Det värmde ju så gott i början när dom kissade i byxan.
Många har gjort riktigt dåliga val i livet och nu lipar man över att man satsade allt på rött när kulan landade på svart.
Sedan har man mage att stå och skrika efter kompensation.
“Jag har varit dum, kompensera mig”!
Vi som band våra lån 1991 på 16%, och var jättenöjda med detta, har lite erfarenhet som nya generationer nu får lära sig den hårda vägen.
När tillräckligt många gör dåliga val så blir det statens intresse. Jag skulle tro de belånade varit de smarta. När hyper inflationen nollat allas penning-förmögenhet kommer de högbelånade kvar med sina villor i Bromma. Själv sitter man då antagligen med ett tiotal miljoner FIAT-kronor på banken som inte räcker till månadens värmeräkning.
Uppstickare kan bara etableras om de får bygglov.
Det är ytterst svårt för någon att få bygglov när de kan konkurrera med existerande företag i en ort. Ofta tillhör lokala ICA handlaren en av de mer inflytelserika näringspersonerna i respektive ort.
LW – Lysande att döpa om Tid-laget till socialistregering
när man vill reglera matpriserna – vilket ju är rätt kul,
när man tänker på att det kommer från de som
tror stenhårt på marknad och avregleringar
LW är som utlovat kritiskt mot alla*
fast man kanske kan ana en liten aning ironi
men det gör det ännu bättre
* fantomen är hård mot de hårda
speciellt de som förtjänar det
Kollar man på jordbruksverkets statistik så verkar det som om handlarna tar ut något mindre marginal (på jordbruksvaror i alla fall…) då producentvarorna verkar ha stigit marginellt mer än vad konsumentpriserna har stigit.
”I senare led steg de genomsnittliga priserna som ingår i Producentprisindex för livsmedelsindustrin, jordbruksreglerade livsmedel (PPI-J) med 23,6 % mellan januari 2022 och januari 2023 medan Konsumentprisindex för jordbruksreglerade livsmedel (KPI-J) steg med 23,2 %”
https://jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2023-03-15-prisindex-och-priser-pa-livsmedelsomradet–ars–och-manadsstatistik—202301
Resultatet för själva butiken beror ju på fler faktorer än marginalen för varorna även om den säkert är en stor del av den. Svinn mm påverkar ganska kraftigt resultatet.
Självfallet kan det vara många andra varor/varuslag som man har fått ”greedflation” på.
Sen verkar det också som att hur företagen går har en korrelation med hur billiga varorna är (PROs butiksundersökning 2022
https://pro.se/sa-tycker-vi/halsa-friskvard-och-konsumentpolitik/konsumentpolitik/pros-prisundersokning/prisundersokningen-2022.html :
De tre billigaste små butikerna:
1. ICA City Centrum, Södra Älvsborg , 1016,15 kr
2. Pekås Våxnäs, Värmland, 1028,80 kr
3. ICA Supermarket Nordeviks Skärhamn, Bohuslän, 1058,83 kr
De tre billigaste stora butikerna
1. Maxi ICA Stormarknad Östersund, Jämtlands län, 932,90 kr
2. Maxi ICA Stormarknad Bergvik Karlstad, Värmland, 940,10 kr
3. Maxi ICA Stormarknad Falköping, Skaraborg, 961,71 kr
Lite anekdotiskt såklart men bra resultat kanske kan bero på att affären är välskött…? Jmf Coop…
Att COOP är dyra jmft med ICA har till stor del med personalpolitik att göra.
COOP har betydligt fler tillsvidare-anställda, dom ofta varit kvar länge på samma jobb.
Alltså har de betydligt större personalkostnad per upplockad vara osv.
Varför är inte Lidl med i Pros undersökning?
Enligt en undersökning från Helsingborgs Dagblad ökade Lidls priser minst: https://www.hd.se/2022-05-16/sa-mycket-har-priset-pa-din-matkasse-stigit-pa-tre-manader
Förklara gärna för mig den som begripert:
Vi har en importerad inflation/kostnadsinflation som ger kostnadsökningar i Svedala, eller hur? Till inte oväsentlig del beroende fallande kronkurs, eller hur? Riksbanken höjer räntan. Vilket ger ökade kostnader i alla led från producent till konsument. Vilket då såsmåningom ger utslag som att inflationen inte viker utan ökar när kostnaderna förs vidare nedåt. Riksbanken höjer räntan. Osv.
Det är således – ännu inte – lönebildning och knappast heller efterfrågan som är motor att driva inflationstakten. Man skulle t o m kunna uppfatta att det är Riksbanken som binder ris till rygg och själva inte oväsentligt eldar på inflationen. Ett slags moment 22, skulle man kunna tro.
Men. Vad gör då Riksbanken konkret för att försvara kronkursen? (förutom att höja räntan)
Om det är så att fallande krona ger bränsle till [kostnads]inflationen, så ryms ett aktivt försvar av kronkursen mycket väl rymmas inom Riksbankens uppdrag och mål, dvs. att hålla inflationen på 2%.
Och vad är det som hindr-ar/-ade Sverige från att binda kronan till Euron såsom i Danmark? Där förutspås inflationen på årsbasis 2023 uppgå till 4%.
Jag begripert bara inte…
Riksbanker verkar se som sin uppgift att ”höja styrräntan för att motverka inflation”….men, hur ska ökade bolånekostnader och högre kostnader för investeringar kunna dämpa prisökningarna på mat som dessutom till största del importeras?? Eftersom räntorna i det lilla landet Sverige ökar så minskar givetvis investeringsviljan och kronan försvagas, man borde kunna lägga kronkursens försämring i samma graf som inflationen. Troligtvis ser man en matchning.
Att vi sedan blandar ut vår diesel med tallolja och lägger ner kärnkraft har givetvis varit en stabil grund för drastiskt ökade priser.
Grattis Sverige, den borgerliga regeringen kanske äntligen kan städa bort all sossepolitik
Om du höjer räntan så stärks kronan och maten blir billigare. Låter vi räntan ligga kvar så kommer snart värdet på kronan att ha halverats och maten kostar då dubbelt så mycket. Det är just för att maten importeras, eller handlas på en global marknad, som det fungerar.
Det där är ganska grundläggande finans och borde läras ut i grundskolan.
Medias fokus på belånad medelklass tycker jag nästan börjar bli osmaklig. Det är inte synd om villafamiljen som måste sänka till 15 grader i vardagsrummet. Börja skriv om vardagen för utförsäkrade, asylsökande och hemlösa i stället.
Jag sover bra på nätterna när det är 15 grader i huset. På morgonen blir det en brasa i kaminen. 15 grader är minimigränsen för huset.
Ingen munter stämning på börsen idag. 😂
Det lär väl fortsätta vara skakigt tills vi ser om det blir en bankkris eller ej.
Det roliga (not) är att “alla” har varnat för den här inflationsexplosionen under en längre tid.
Även om folk har haft helt olika teoretiska grunder har man kommit till slutsatsen att det kommer att komma en backlash.
Monetaristerna har länge vridit sig av obehag när penningmängden ökat långt mer än produktivitetstillväxten (även om det “borde” ha spruckit för länge sen är själva spräckandet av ekonomiska bubblor notorisk svåra att bedöma, även om alla ser obalansen).
Sen har vi folk som fokuserat mer på produktivitetssidan av ekvationen. De hakar upp sig på demografi och ökad internationell handel. Ökad handel och tillväxten av billig och högproduktiv befolkning i t.ex kina har pressat priserna under en lång tid och “demograferna” förutspåddes det att det skulle vända runt 2020 pga en minskande befolkning i arbetsför ålder. Deras prognos verkar lite rätt bra i tid. Med facit i hand kan vi lägga på följderna av pesten med ökad protektionism och ett ifrågasättande av “just in time” och internationell handel.
Det tråkiga är att “demograferna” i princip förutspår en omvänd resa jämfört med den period av låg-inflation/hög tillväxt vi har haft under lång tid. Dvs en lång tid med högt inflationstryck och låg tillväxt.
Om de får rätt så kommer vi i alla fall se stigande (real)löner för folk i arbetsför ålder. Men med den tråkiga bieffekten att de förmodligen får betala högre skatter för att ta hand om sina seglivade föräldrar.
Som teknikoptimist hoppas jag på att robotiseringen sätter ordentlig fart. Oavsett om det handlar om själkörande bilar eller hemtjänst. Då kanske vi slipper de värsta avarterna.
För ett halvsekel sedan publicerade Romklubben en rapport om tillväxtens gränser. I huvudscenariot (World3) når produktionen sin topp i början av 2000-talet, kanske 2020. Än så länge verkar de inte ha haft helt fel.
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Limits_to_Growth
Vet att KPMG släppte en smärre uppdaterad variant av den härom året. 1970-talets antaganden jämfördes då med empiriska data, och vi är fortfarande på highway to hell.
“A controversial MIT study from 1972 forecast the collapse of civilization – and Gaya Herrington is here to deliver the bad news”
https://www.theguardian.com/environment/2021/jul/25/gaya-herrington-mit-study-the-limits-to-growth
Fast jag är ändå teknikoptimist.
Så länge vi har ett fungerande energisystem och en miljö som håller ihop så löser sig resten. Med tanke på hur mycket råvaror vi redan plockat upp så borde en brist på råvaror bara leda till effektivare återvinning.
Fast det är klart, även Musk, som är extrem teknikoptimist vill ju ha en reservutgång till Mars (och det drömde han väl om redan innan han rökte sönder hjärncellerna och köpte kvitter).
Matpriserna går upp kraftigt: mjölk, ost och ägg t o m 30% och vissa matvaror t o m 80% på ett år.
Bolåneräntorna har stigit från drygt 1% till 4% idag och snart 5% (olika för olika bindningstider).
Elen har gått upp från ca 20 öre/kWh förut till 136 öre/kWh idag och i vintras som mest runt 5 kr/kWh.
Att odla sin mat har förmodligen blivit lönsammare. Jag odlade lite i början när jag hade köpt fastigheten, som gurka, squash, potatis, tomat, sallat och några bärbuskar. Nu kan man köpa pallkragar, snigelkanter och planteringsjord. Kanske nästa år?
O.T. Det är spännande att se om Finland blir Nato-medlem under våren, efter att Erdogan verkar ha bestämt sig. I så fall är det kanske tack vare president Niinistö, som ser ut att toppa karriären med med ett Nato-medlemskap. Han besökte Biden i maj-2022 och nu i början av mars i samma ärende, ” för att stärka både sin egen säkerhet och den transatlantiska säkerheten”. Bra gjort av Niinistö, nu hoppas jag att det går hela vägen.
Inflationen är driven av energipriserna.
Mer kärnkraft ger lägre produktionskostnader i alla led = lägre priser till slutkund.
Vad f-n gör regeringen? Jag vill se satsning på mer kärnkraft NUU!
Hur svårt ska det vara att få tummen ur röven och sätta igång planeringen av kommande reaktorer.
Vi står inför en generation. Av elektrifiering. Sverige gör precis allting fel just nu.
Ska vi satsa på kärnkraft behövs det… *drumroll* kärnkraftstekniker och -ingenjörer. Nu verkar det vara ont om dem efter 40 år av ständig kärnkraftsnedläggning.
Ännu ett försök att vara konstruktiv. Vad är det som verkligen behöver göras i detta för Sverige så prekära läge? Är absolut inte ekonom eller expert, men borde inte dessa åtgärder göra mest nytta?
– Inför Euron
– Nya riktlinjer till Riksbanken, bort från det godtyckliga 2%-målet, kanske spannet 1-5 %, andra verktyg än bara räntan.
– Staten säkerställer, garanterar eller kontrollerar Sveriges energiproduktion. Detta kanske blir det mest effektiva verktyget/vapnet mot inflationen. Möjligen får Riksbanken mandat att påverka energiproduktionen.
– Bygg så många kärnkraftverk som behövs för svenskt (typ) oberoende. Genomskåda energiföretagens ”lämpliga” tidpunkter för nedstängning för underhåll osv. Om det inte funkar så får staten reglera eller äga?
– Inhemsk, billig (tack vare billig svensk el) gödseltillverkning för att sänka matpriserna.
– Ös på med nya jättegruvan i Norrland, ju mer inhemsk brytning och kanske förädling desto starkare krona? Ta vara på alla naturresurser inom rimliga gränser för miljöpåverkan så klart.
– Tillåt svensk uranbrytning igen.
Hur kommer det sig att man inte märker 21% prishöjning på Systembolaget? Det kan ju inte bara vara avsaknaden av kyldiskar?
Nä. Lite (eller rätt rejäl) smygflation tror jag nog pågår hos samtliga av de större matkedjornas aktörer.
Å andra sidan har kedjorna lagt ut produktionen av mycket varor till andra länder med billigare arbetskraft. Det har nog inte lönat sig lika mkt på sistone med en svagare krona.
Efter som 75% på systemets varor är skatt, om själva råvaran blir 50% dyrare kommer du inte märka av det då det är så låg del av priset
Det vete som blir din smörgås ligger 2 år före det blir mat åt dig, så är det för dyrt att odla vete nu så påverkar det konsument om 2 år i minskat utbud
Systembolaget sätter priserna kvartalsvis. Var nyheter om detta i förra året.
Jag minns inte var jag läste det, men någonstans läste jag att problemet med svenska matjättar är att svenska priser laggar efter med ett halvår.
Men jag minns inte mekanismen för det eller var jag läste det. ;_;
Så med det har vi ekonomiska läget i Oktober att ta hänsyn till. Då var det inte tydligt att vi skulle “klara” vintern än.
Jag har en idé!!!
Vad sägs om varuhus där du bara kan använda utländsk valuta men i gengäld slipper stå i kö bland patrasket i brödköerna!! Jag tror det kan funka!
Smart! Vi kan ju kalla det nåt i stil med Intershop. Bensinstationerna skulle ju kunna heta typ Intertank.
Precis!!!
Varför har ingen tänkt på det här tidigare… 🥳
Underliggande kostnader slår igenom och kommer fortsätta slå igenom. Det man kan göra nu för att minska effekterna av den i huvudsakligen importerade inflationen är:
1) Öka köpkraften genom att sänka skatten för löntagare
2) Sänka momsen
3) Sänka arbetsgivaravgifterna så att kommande löneförhandling landar hos löntagare och hos företag
4) Fippla INTE med pris-tak, subventioner eller kortsiktiga lösningar utan använd denna kris för att börja ställa om samhället
Hög inflation är verkligen skadligt och vi behöver snabbt komma ned för att få sänka räntor för de riktigt långsiktiga investeringar som behövs i kärnkraft och elektrifiering av transport sektorn.
Gissar Ben D håller med ungefär (sagt med en viss ironi)…