“Inget samhälle är mer än tre måltider från kaos (revolution).”
Lenin
Med drevet mot ICA-handlare som beskylls för matpriserna (trots att medlemsägande förlustbolaget COOP är dyrare) har det blivit tydligt att även medelklassen och övre medelklassen börjat känna av inflationen och gått från förnekelse (“drabbar inte mig”) till att nu enligt Kubler-Ross bli arg och leta syndabockar. Samtidigt kommer det bli värre med högre räntor, högre matpriser och snart även omfattande avgiftshöjningar i bostadsrättsföreningarna i vår.
Drevet går och tittar man i kommentarsfältet på tidigare artikel om inflationstakten och matpriserna så ser man vad som hänt med den borgerliga medelklassen och övre medelklassen. De kräver nu mer eller mindre förbud för vinster, socialistiska prisregleringar och hetsar mot ICA-handlare och småföretagare. Känslorna går mycket varma.
Då ska man vara medveten om att bloggens läsare är vita, medelålders, högutbildade, högavlönade privilegierade män från medelklassen och övre medelklassen och bor i en bostadsrätt i Norrmalm eller Östermalm, alternativt en villa i Nacka. De har nu blivit socialister över en natt.
Det är helt meningslöst att komma med fakta, som att medlemsägda COOP har högre priser än ICA (och dessutom inte ens klarar av att visa vinst) eller visa på hur dubblade energi- och bränslepriser för alla steg i livsmedelskedjan, samt kapitalkostnader som gått upp 300% från 1% till 4% driver upp priset på allt, samtidigt som kommersiella hyresavtal justeras upp med KPI och 11% vid årsskiftet. Jag hade tänkt skriva en faktabaserad artikel, men fakta trumfar aldrig känslor och den före detta borgerliga medelklassens IT-konsulter här på bloggen har nu blivit fullfjädrade socialister, redo att lyncha en ICA-handlare och ta makten över produktionsmedlen. Det går alltså inte att göra något åt med sakargument.
Men det kommer bli värre för medelklassen.
I förrgår var jag över hos goda vänner på gräddhyllan Kullavik (tänk Solsidan eller möjligen Saltsjöbaden om du är stockholmare). Över nejden på kvällen låg doften av fuleldning med surved. Inte hos vännerna, men hos andra i villaområdet där villorna börjar på tio miljoner, men där man nu tydligen inte har råd att värma husen med bergvärmepumpen längre. I övrigt ska poolerna och spabaden vara tömda i grannskapet. När räntan gått från 1% till 4% så känns antagligen den där lyxvillan i 10-20-30-miljonersklassen även om man är övre medelklass.
Matpriserna kommer fortsätta stiga.
Att de stigit drygt 20% på ett år förutspåddes här på bloggen, där jag upprepade gånger under 2022 varnat för att maten är på väg mot 15 – 20% i prisökningar. Jag hade dock fel, för det har blivit över 20%.
Priserna kanske inte fortsätter stiga 20% om året – även om mina redaktionsmedlemmars kattmat från samma leverantör och butik, men i större förpackningar har ökat med 40% i pris på tolv månader – men de kommer fortsätta stiga likväl. Lägre inflation betyder inte att priserna faller.
En annan god vän till mig träffade en styrelseledamot för en bostadsrättsförening i centrala Stockholm. Han berättade att de skulle tvingas höja medlemsavgiften (“hyran”) med 50% på den kommande förenignsstämman, men hade alltså inte utan stämmobeslut vågat höja på egen hand. Och det är nu i vår som de flesta har sina stämmor och då kommer höjningar i den mån de inte redan beslutats. Våningen på fina adressen i Stockholm kan få sin månadsavgift gå från 5 000:- SEK till 7 500:- SEK per månad ovanpå personliga rörliga räntor som gått från 1% till 4%, och nu sedan årsskiftet slagit igenom när räntorna justeras var tredje månad för många bankkunder.
Hur femtioprocentig höjning av månadsavgiften ska leda till stigande bostadspriser lämnas som en övning till mäklarkåren.
Kort sagt så blir det värre och det återstår att se när Östermalmsborna och IT-konsulterna börjar tåga under röda fanor och kräva en marxistisk revolution. Men om medelklassen och övre medelklassen nu lämnat förnekelsefasen och inte längre tror sig vara osårbara och nått Kubler-Ross ilskafas, där de bestämt att ICA-handlarna är syndabocken, hur tror ni att prekariatet mår, som redan innan 20% ökade matpriser vände på varenda krona för att få vardagen att gå ihop?
Jag har själv nu blivit utsatt för hot för att försökt ens påtala att ICA inte är dyrast. Så illa är det. Ingen idé att länka till att Konjunkturinstitutet konstaterat att det inte finns någon greedflation. Fakta trumfar inte känslor.
I övrigt är det givet klickbete och jaktsäsong på ICA-handlare nu, så vi lär väl få se många artiklar i media om dessa. Klicken måste in. ICA:s säkerhetsavdelning har gått ut med en varning till ICA-handlare, på grund av hoten i sociala medier och den förhöjda hotbilden.
378 kommentarer
Först? Tar ut hundring från närmaste bank…
På nåt sätt så känns räntehöjningar som ”de har ju funkat förr så de måste ju funka nu” tänk. De glömmer bort att räntehöjningarna också indirekt spär på imflationen. Speciellt i ett högeffektivt samhälle, aka hög belåning och hävstångsterrorister.
Om din tes stämmer borde ju Riksbanken höjt räntan när inflationen var “för låg”, i stället för att gå till nollränta. Framförde du samma tes även då?
Och det funkade bra att sänka räntan för att höja inflationen?
Skulle nog säga att det snabbaste sättet att sänka tillgängliga medel är att höja skatter och begränsa möjligheten att låna mer pengar. Höja räntan är ett sätt att begränsa lånemöjligheten.
Det som minskar min köplust av konsumtionsprodukter. är inflationen. Så på ett sätt förstår jag att kapital flyr till fastigheter/lägenheter. Det är som guld i Sverige tror de flesta.
“Det är helt meningslöst att komma med fakta, som att medlemsägda COOP har högre priser än ICA”
Är det fortfarande PRO:s undersökning som är källan här?
Skulle inte lagt in som ett svar här. Sorry.
De spär inte på inflationen (penningmängdens ökning). Möjligen prisökningarna på kort sikt.
Det de däremot gör är att dämpa efterfrågan vilket får en avkylande effekt på psierna.
Du leker med ord. Från riksbanken.se “nflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar.” Ett exempel är när bostadsföreningar höjer avgiften pga höjda räntekostnader. Det spär direkt på inflationen enligt ovan definition, särskilt eftersom de allra flesta kommer bo kvar ändå (dvs minskar ej efterfrågan). Hela västvärlden drivs av krediter så det är bara ett av många exempel.
Men när avgiften går upp får man mindre pengar till annan konsumtion. Dvs man får en minskning av efterfrågan (på andra varor). Och minskad efterfrågan leda förr eller senare till lägre priser. Men jag förstår hur du tänker. När jag pluggade lite ekonomi under den förra höginflationsperioden så hade vi studenter väldigt svårt att bortse från att hyran osv gick upp med hänvisning till inflation.
Men på det stora hela så är det just pga “Hela västvärlden drivs av krediter” som en räntehöjning är så otroligt effektiv för att strypa ekonomin. En ränteökning ger en engångsökning av t.ex hyran medan den åtstramande effekten ligger kvar och stryper efterfrågan konstant.
Inflation (i betydelsen prisökningar) startas oftast av att efterfrågan är större än vad marknaden kan leverera billigt (I Europa skyller vi gärna på kriget. Men inflationen hade redan börjat stiga 2021, särskilt i USA).
Oavsett vad det är som tänder gnistan så har prisökningarna en otrevlig förmåga att bita sig fast när “alla” förväntar sig inflation och kompenserar sig i förtid. Det bildar ju lätt en ond spiral. Om t.ex ICA-handlaren skriver köpeavtal i förtid eller om man löne- eller hyresförhandlar en gång om året så tar säljaren gärna i för att kompensera sig för den inflation man tror kommer att finnas under det kommande året.
Där tror jag att ekonomkåren underskattar hur mycken en ränteökning kan bidra till en initial inflationschock som sedan underhåller sig själv. Men på det stora hela är en Ränteökning en boaorm som effektivt kramar bort efterfrågan ur det kreditdrivna systemet.
Du kanske skall titta på vad en nationalekonomisk definition av inflation är, istället för att se på vad Riksbanken bestämt sig för att kalla det.
Penningnängden ökade med 34 procent de sista tre åren, tillväxten med ett par procent per år. Vi har alltså en bunt låtsaspengar som nu bränns bort genom inflationen.
Det är penningmängdens förändring som är inflation; det som sker nu är att priserna på konsumtionsvaror ökar.
Först positiv inflation, dvs penningmängden ökar, därefter ökade tillgångspriser, därefter stagnanta tillgångspriser medan konsumentpriserna ökar; allt enligt Cantilloneffekten.
Om större delen av befolkningen menar prisökningar när de använder ordet inflation så får man acceptera det. Även om den ursprungliga definitionen inom nationalekonomin handlade om penningmängden så kommer större delen av världens nationalekonomer mena prisökning när de använder ordet inflation. Då är det bättre att använda “penningmängdens förändring” så blir det inga missförstånd.
Annars står man som en feminist eller funktionsaktivist som blir upprörd för att fel jämn-ord används trots att alla fattar vad som menas. Eller Björn Söder som inte kan förstå att större delen av befolkningen inte kommer att uppfatta ordet “nationalitet” på det sätt det förmodligen definieras i en avhandling.
Problemet är att man i så fall rör ihop det, så att det blir oklart vad man talar om. Om man skall använda Riksbankens definition, så skiljer den sig ju också från alla andra länders och riksbankers, eftersom blott Sverige svenska KPI- och KPIF-index har. Så begreppet inflation förlorar i så fall helt sin användbarhet som vetenskaplig term och blir i stället ett sätt för gemene man att prata om hur priset på grejer ändras. Lite olyckligt, tycker jag, eftersom det gör att det blir svårare för den ekonomiska vetenskapen att nå ut till massorna.
I något skede kommer marknadskrafterna in, utbud och efterfrågan. Prisökningar kan ske så länge folk har råd att betala, bara för att någon enskild person eller företag går på knäna betyder det inte att det inte skulle finnas massor med folk och företag som fortfarande kan hålla prisnivån uppe.
Vad höga räntor gör är att de suger ut pengar ur systemet – de åker tillbaka in i bankerna och försvinner. Syftet med hela övningen är att till sist ha mindre pengar i rörelse, ju mindre pengar i rörelse desto mera är de värda.
Syvende och sist kan folk och företag bara betala det de har till förfogande. Förenklat sagt, kan ingen betala höga priser för energi så sjunker priserna, som gör att energikostnaden för t.ex. jordbruk eller industri sjunker, som gör att deras produkter kan sjunka lite i pris osv. inte nödvändigtvis i reell kostnad utan i kostnad relativ till intäkterna.
Men det här är oavsett ingen korttidsmanöver. Det kommer vara långdraget och plågsamt innan samhällets intäkter, belåning och kostnader är i balans igen, framför allt i en globaliserad värld där det finns så mycket beroenden. Men vi kommer inte ifrån att vad som nu ska ske är att pengarna vi dopat systemet med ska ut igen, innan det blir inget bättre.
Det är väl inget nollsummespel — vem tar hem vinsten?
Norge?
Energibolagens kan tjäna men även de drabbas av fördyringar. Jag är energifundamentalist så tror att det härstammar därifrån. Men handlar om en ickefungerande marknad iom Rysslands aggressionskrig. Ren kapitalförstöring helt enkelt. Och om någon skulle råka tjäna en hacka så kommer de bli straffbeskattade ändå. Kolla bara alla nya eu regler för energibolagen.
Samtidigt som företag flyttar produktion från kina pga att Kina nu är fienden. Det ökar kostnader.
Vem är vinnarna? De företag som överlever de kommande två åren.
Nollsummespel är lite av en villfarelse, för det finns inget som säger att bara för att du flyttar ett värde så består värdet i sin helhet. Lite som när folk vill beskatta miljardärer men inte förstår att deras rikedom är mycket mer av ett nummer på ett papper än ett verkligt värde som kan realiseras.
Det som händer i nuvarande kris är att några hundra miljarder hamnar i transfer avgifter hos Svenska kraftnät och Norska staten som äger kablarna till Tyskland. Eftersom på grund av hur elmarknaden är uppbyggd så får dom inte sälja elen till det pris dom köper in den för.
Det är komplex och dom pengarna får inte användas hur som helst det är därför vi får dessa lite udda elstöd som många tycker är dåligt utformade. Men väldigt få förstår att dom är utformade för att inte bryta mot våra el samarbetsavtal med resten av EU. Vilket också är anledningen till att vi har elområden från första början.
Så där har du några hundra miljarder som sen låses fast och måste gå igenom långa processer innan dom kan användas för något vettigt.
Sen nummer två är helt enkelt så att på grund av rådande omständigheter så blir det väldigt dyra kringkostnader på visa energislag mot vad vi hade förut. Som exempel det är mycket mycket dyrare att transportera gas från USA med båt än vad det är att transportera gas från Ryssland med rör direkt till Europa.
Så det är ingen som egentligen tjänar jätte stora summor på upplägget, det finns absolut vinster men dom är inte mycket annorlunda jämfört med vad dom varit tidigare. Det är bara det att vi har valt en dyrare källa att ta produkterna från vilket gör att priserna går upp eftersom transport och kringkostnader blir mycket dyrare.
Bankerna.
Fint läge att investera i bankaktier.
Jepp, tycker SVB, Silvergate och Credit Suisse ser heta ut i nuläget…
Och räntorna kommer att förbli “höga”. De där kåkarna kommer att sjunka i värde varje år, i många år. Som tur är för bankerna är bolån personliga garantier.
Bara till en viss grad. 5 år med skuldsanering sedan har vi flyttat skuldsättningen från dig personligen till kollektivet, dvs staten.
En sanning med modifikation, för att kvala för skuldsanering så ska man göra sig av med det mesta, en konsekvens som nog blir kvar hos många under åtskilliga år. Men vi kan ju låtsas att man kan bo kvar i sin brf och ha kvar sin Volvo när man får skuldsanering och välter över problemen på bankens övriga kunder, etc.
Jag har inte påstått att man kan bo kvar i alla lägen. Att sälja bilen är nog minsta problemet.
Att sälja ett för dyrt boende med förlust och flytta till ett billigare boende med lägre utgifter och sittandes på en restskuld kan vara utmanande.
Konstigt, bilen var ju en förutsättning för att ha jobb när det gällde att klaga på sossarna, men den kan man bara sälja av om man är skuldsatt så man blir av med jobbet då? Ja, det blir ju ytterligare en följd av att man “flyttar skuldsättningen till kollektivet”. Vilket alltså var min poäng.
Det är ju bara manliga jobb man måste ha en bil för, kvinnliga jobb på kommunen/regionen går det ju subventionerad kollektivtrafik till så även KFM är uppenbarligen “woke” eller något.
Jag tror väl inte att man får skuldsanering innan bostadsrätten sålts till skulderna och man flyttat till miljonprogrammet.
Det görs en ekonomisk värdering, men som grundregel ska sådana tillgångar säljas.
Även om en del av skulderna har när de genomgår skuldsanering kan vara till staten så är nog det mesta till privata långivare och de är de som förlorar snarare än staten
Kan man ens få skuldsanering pga bolån? Dessutom är bolånen värdepapperiserade och sålda till utlandet, som totalt skiter i vad vi gör, så länge pengarna betalas tillbaka. Så att skriva av bolån kan vi glömma.
Glöm inte att vi har haft absurda uppgångar, så det är väldigt få “långboende” som har större lån än vad de kan realisera vid försäljning (om man bara har använt bolånet till bostaden).
Och de som köpt senare har lyckligtvis haft högre krav på insatser och tvångsamorteringar. Om man köpte före pesten så ligger bostaden fortfarande på plus och man har dessutom minskat lånet med 2% om året. Så länge jobbet är kvar så kan nog de flesta byta boende med insatsen intakt.
Tror när priserna är nere 40% från toppen är det många som inte har nån insats kvar på sina boenden.
Det här tyder på att folk i snitt bor 8 år i ägda bostäder i de omsatta områdena. Och efter 8 år har amorteringskravet betat av 16%
https://www.mynewsdesk.com/se/svensk_fastighetsformedling/pressreleases/unik-kartlaeggning-visar-djurgaarden-och-vaettlefjaell-haer-bor-svenskarna-foer-livet-2851717
Men i rimlighetens namn skiljer det där väldigt mycket mellan generationerna. När umgängeskretsen var under 25 år så flyttade man själv eller hjälpte till med flyttar flera gånger per år. Nuförtiden bär man på sin höjd möbler var 5:e år (ok, inte riktigt sant, de yngre och äldsta medlemmarna av klanen har kommit upp i flyttåldern).
Så den stora risken är nog att de yngsta inte kan flytta utan att realisera sina förluster och blir tvungna att bo kvar i olämplig bostad när de försöker bilda familj.
Här finns det lite SCB (inte ägda bostäder specifikt och inget om hur lång tid folk bott). Min omgivning har tydligen samma flyttmönster över livet som resten av Sverige:
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/flyttar-inom-sverige/
Att 14-15% flyttar minst en gång under ett år är mer än jag trodde.
För att få skuldsanering krävs väl att banken går med på det? Det finns som jag förstått det folk som fortfarande inte blivit av med sina skulder från kraschen på tidigt 90-tal, eftersom banken inte vill bokföra lånet som en förlust.
Finns knappast någon anledning för banken att göra det? Om inte adminkostnaden bedöms högre än värdet av framtida inbetalningar, men kronkalle är envis och långsint…
Hittade ett gammalt inlägg från den här bloggen om detta (vet inte om samma förhållanden fortfarande är aktuella, dock):
https://cornucopia.se/2015/10/25-000-fortfarande-i-skuldtrasket-fran/
Sen kommentar (håller på att läsa ikapp efter att ha varit bortrest), men kan bekräfta att det fortfarande finns folk som till denna dag inte blivit av med sina skulder från 90-tals kraschen, eftersom min far är en av dem.
Han har blivit skuldsanerad, och hans övriga skulder rök då (som t.ex uteblivet underhållsbidrag efter skiljsmässan som startade det hela), men banken vägrade låta skulden för bolånet gå till sanering, och håller fortfarande fast den.
Morsan betalade av sin del över tid, tog henne 20 år, men hon är skuldfri idag iaf.
Det är lite roande/frustrerande när folk vägrar acceptera alternativa lösningar med argumentet att de får en annorlunda levnadssituation.
Förr i tiden flyttade folk en hel kontinent bort när det blev dåliga tider (med mycket sämre kommunikationsmöjligheter), men nu måste man bo på gångavstånd från mamma.
Vilka alternativa lösningar föreslår du?
Jag raljerar väl lite över att man ofta möts med “min familj och kompisar bor ju i Stockholm” när folk klagar på att de inte har råd att flytta hemifrån och det föreslås att det finns andra städer att bo i.
Ja det handlar ju om att de inte “behöver” de kan bo kvar hos mamma och hänga med kompisar på stan. Man kan tex se att många kan flytta en bra bit för studier. Så det är bara de som vill leta ursäkter för att det egentligen är rätt bekvämt men att det inte riktigt är som man vill är någon annans fel. Sen kan jag väl ha en viss förståelse om man har sambo/barn mm det är inte riktigt lika självklart att man kan flytta till jobb då. Ska sambon säga upp sig och flytta, ska man bli särbos..
Är detta verkligen sant, jag trodde flyktingströmmarna till Europa hade ökat? Verkar som att många är redo att flytta till en ny kontinent.
Jo, men nu pratade han ju om vita människor och inte sådana som vi gemensamt beslutat ska bli hajmat på rangliga flottar i medelhavet.
Onekligen sant. Om vi (EU?) Helt enkelt varit väldigt tydliga med att alla illegala migranter dkickas tillbaka, då hade antalet hajmåltider minskat avsevärt.
Du menar om tusentals företagare inte utnyttjat migranterna som arbetskraft? Ja, då hade förmodligen inte lika många försökt.
Alldeles riktigt. Personligen anser jag att utnyttjande av illegal arbetskraft ska straffas med fleråriga fängelsestraff, samtidigt som den illegale arbetaren inte som idag ska få böter och sedan fortsätta vistas i riket, utan direkt utvisas. Detta vore såväl individual-, som allmänpreventivt.
Vidare anser jag att man ska ha varit heltidsarbetande i ett riktigt arbete i 10 år för att få del av välfärdssamhället, att arbetskraftsinvandring enbart ska få ske till kvalificerade bristyrken samt att asylinvandring ska begränsas till att fullgöra Sveriges skyldigheter enligt FN.s flyktingstadga, dvs. närområdet (idag endast Ukraina). Afghanistan, Yemen och Somalia är exempel på länder som inte ligger i Sveriges närområde.
Allt detta, i kombination med garanterad omedelbar hemresa för illegala migranter, vore det humanaste alternativet, såväl som det bästa för Sverige långsiktigt.
Var så god att kalla mig nättroll, SD.are eller annan valfri härskarteknik för att jag har “fula” åsikter. Men notera då att jag, till skillnad från många andra i kommentarsfältet, sakligt argumenterar för min ståndpunkt, och ämnar försätta med det.
Och nej, jag är inte varken antivaxxare eller putinist. Jag förespråkar allt tänkbart stöd till Ukraina, tagande av vaccin, omedelbart NATO inträde, en 10 dubbling av försvarsbudgeten samt egna kärnvapen.
Ukraina är alltså Sveriges närområde när det är närmare 100 mil dit, men mellan Nordafrika och Lampedusa är det en tredjedel av det, men det är inte EU:s närområde? OK.
Personligen tycker jag att ingen människa är illegal. Det är den humanaste åsikten man kan ha och det bästa för Sverige. Titta jag kan också ha sakliga “fula” ståndpunkter. Och nu får ni kalla mig godhetsknarkare *snyft* eller pk *hulk* eller… Woke! *gråt* men det enda jag vill med mina enkla, men ädla, ståndpunkter är det bästa för Sverige… och att vi som lever här får fortsätta existera och att våra barn har en framtid.
#ävenenhajmåsteäta
Det är väl ändå inte EU som tvingat ut folk på flottar? Däremot har det bidragit att länder som Sverige erbjudit uppehållstillstånd och generösa bidrag m.m. vilket gjort att risken med flotten framstått som ganska rimlig. Om det är att utnyttjas att frivilligt jobba kan ifrågasättas, men jag gissar att alternativet vore ännu sämre. Däremot är det ju omoraliskt att bryta mot lagen för att öka konkurrenskraften, och för all att bete sig som en rövhatt vilket sannolikt är fallet i vissa fall.
Nu är det egentligen skattebetalarna som betalar då målet är medborgarskap i flingpaketet.
’-vi vill ju fortsätta köra stor bil’
En kollega som väntar på sin Audi Suv som kostar över 9000kr/mån och nu sänker värmen till 18 grader och klagar på att alla borde få amorterings paus.
En sån där person som hävdar att man måste ha en stor fyrhjulsdriven bil för att kunna ta sig runt i stan?
Mycket intressant artikel, ur ett psykologiskt perspektiv. Det jag har märkt omkring mig är att samma levnadssätt som man haft tidigare år med rekordlåg ränta och billig el, inte påverkar statusrelaterade aktiviteter, som utlandssemestrar, skidresor, kläder, till och med renoveringar – men man eldar massor med ved och man försöker köpa billig mat – sådant som ingen utomstående kan se. Man kan tycka att det första man drar in på är att skita i att åka till fjällen och spara typ 20-30kkr på det – men nej, nu ska man avstå isbergssalladen för att den är 10 kr dyrare än förra året. Logik?
Ja, det är spännande psykologi.
Folk använder elstöd, skatteåterbäring och besparingar för att fortsätta sitt slösaktiga leverne.
Krisen har bara börjat.
Jag är övertygad om att en viktig orsak är att det finns fler pengar i konsumentledet än vad det finns köpvärda varor och tjänster till salu. Under 2010-talet steg reallönerna för de allra flesta, medan det fanns begränsade möjligheter att göra av med pengarna under pandemin. Nu sitter många – men långtifrån alla – på ganska stora förmögenheter, varför efterfrågan påverkas inte påverkas så mycket av prisökningarna. Har jag rätt kommer inflationen att fortsätta tills dess reallöneökningarna sjunker till att motsvara hur mycket.
Kanske ska redovisa att jag testade i en tweet min teori hos @drbergh, men han håller inte med mig. Utbudsbegränsningar pga kriget och efterverkningar av pandemin, har såklart också betydelse, men min tro är att den är mindre än efterfrågeökningen.
+. Ett tips till alternativ aktivitet för folk med dyra vanor och husdjur. Gammalt hederligt metspö och mask ( grävs upp gratis i nån liten lövkompost). Ner med cykel till närmsta sjö och sitt och meditera i lugn och ro. Några mört eller braxen nappar säkert så katten får smörja kråset.
Här jobbar vi hårt på att slimma mat budgeten. jag har fått igenom mer vegetariskt som jag har jobbat på länge redan innan. Jag är väl mest ovillig att öka mat budgeten innan man ser vad hyran blir..
Förstår din tankebana, samtidigt tror jag det där lilla extra är det som många drivs av, annars blir livet en lång monoton resa mot slutet.
343 kommentarer https://cornucopia.se/2023/03/stigande-inflationstakt-till-12-0-aven-prisokningar-utan-energi-och-bolan-socialistregeringen-vill-prisreglera-livsmedelshandeln-och-skapa-brist/ och alla var jättearga samtidigt. Ärligt talat var det där ett riktigt lågvattenmärke för bloggen.
Vad gäller BRF så är fegt av styrelsen att inte ta det beslutet själva.
Extremt fegt och kontraproduktivt. Nästa gång ska de behöva fråga stämman för lilla minsta beslutet och i förläggningen ingen kommer vilja sitta i en styrelsegrupp som inte har mandat att just styra föreningen.
De har sannolikt varit slav under medlemmarna och sin egen plånbok under en väldigt lång period.
Blir bara trött när jag läser sånt där. Är ju helt omöjligt att driva en våning för 5 k i månaden.
De skulle naturligtvis höjt avgiften för länge sen men saknade ryggrad för det.
Just 5k var bara något jag höftade till med.
Ok. Det lät sinnessjukt lågt.
driftskostnaden för en lägenhet är väl runt 300 per m2 och år. så ja för en lägenhet på 200 m2 är det väl rimligt. I avgiften till föreningen ingår en del utöver driftskostnder oftast mest ränta och amortering. Och det är väl mest det som ökat, även om inflationen på direkt drift också ger högre kostnader. Om man inte sänkt avgifterna med sänkt ränta utan i stället amorterat så skulle jag förorda att man minskar amortering i alla fall om räntan blir hög, nu är det ju fortsatt låga räntor men man får väl se vart det går.
Det är inte rimligt öht.
Jag sitter i styrelsen. Vi tar beslut om avgifter på årsstämman för att slippa ha medlemmarna springandes, gnällandes här hos oss. Det är en mindre fastighet i Stockholm utan hyresintäkter. Vi ligger på driftkostnader på 450kr/kvm och sätter av 150kr/kvm till reparationsfond. Vi har inte så stora lägenheter med 200 m2 skulle kosta 12000 kr i avgift. Vi har dessutom ganska låg belåning 🙂
Vi skulle höjt avgifterna 16% men slutade på 11%. Det var den minsta höjningen vi i styrlesen kunde tänka oss. Tidigare har vi höjt 2% årligen.
Vissa saker är bara lättast att låta stämma besluta om, så slipper man allt tjaffs från den lilla delen av föreningen som står för merparten av allt gnäll. Eller iaf att den inte lyckas få med sig kleti o pleti i sin gnällkör.
Precis som flera skrivit, så är det mycket klokt att göra det på en årsstämma, eller så kan man kalla till extrastämma. Ni som påstår annat har helt enkelt inte tillräckligt med erfarenhet av rättshaverister. Rättshaverister är nivån över över gnäll. Det är personer i föreningen som drar saken vidare till tingsrätten. Ett vattentätt beslut på stämman är bästa vapnet mot sådant.
Jag har erfarenhet.
Så du menar på fullaste allvar att du suttit som ordförande i en styrelse där medlemmar eller aktieägare dragit ett beslut till tingsrätten?
Ja, tyvärr har jag det. Rättshaveristen i fråga var dessutom jurist och sköt in sig på rena teknikaliteter så att vi förlorade i rätten. Fast vi i styrelsen återkom med en stämma där vi tog hjälp av egna jurister för att få det vattentät, sedan fick vi igenom avgiftshöjning en. Det kostade mycket, tid, pengar. och energi. Året efter hoppade jag av som ordförande. Jag vet att detta är ovanligt extremfall, men det är ingen tröst för den som drabbas.
Usch, vidrigt.
Det är tufft att sitta som ordförande i BRF och folk fattar verkligen inte hur mycket arbete det krävs för att få till en bra drift. Problemet är att folk tycker så förbannat mycket utan att vara pålästa.
Inte ett dugg förvånad att en dåre till jurist med noll kunskaper om ekonomi ställde till med bekymmer för er.
Tack Lars, bra och klarsynt som vanligt.
+1 instämmer helt och hållet. Trotts att jag är (frihetligt)socialistisk lagd så håller jag med LW helt. Jag blir trött på folk som är principlösa.
Fick dock höra från far att en lokal ICA-butik hade höjt kundpriset på pepparlaxen med tiotals kronor utan att vår lokala fiskare/rökare hade höjt sitt utpris.
Men hyperlokal mat som denna är ju inte med i PROs matkasse.
Men det är mellanstegen som ökat i pris, som transportkostnader, kylning, räntor mm.
Det är väl visserligen sant, men man blir ju lite fundersam hur tunna marginalerna var från början i sådana fall.
Hursom kan man ju i värsta fall ta det på eget konto och åka ut till fiskeläget.
Livsmedelshandeln har ju 3-4% marginaler, så ja, de är tunna.
Fast jag undrar fortfarande hur ICA-handlaren då kan ha en lyx-SUV på uppfarten och en ferrari i garaget?
Inte hopdiktat utan verklighet någon km bort i villaområdet.
Handlar väl mest om omsättning.. Även med låga marginaler så blir det en del med stor omsättning. Mer förundrad över de mindre närbutikerna visst de är dyrare men måste ha lite omsättning per personal. Men de har nog ingen lyx suv..
Den viktigaste frågan är ändå om marginalerna minskar, står still eller ökar för livsmedelshandeln. Mycket pekar på en blandning mellan de två sistnämnda, och det är väll det som upprör folk.
Om du har en ICA Maxi som omsätter 500 miljoner och 2% i vinstmarginal så är det 10 miljoner kronor om året. Räcker till en Ferrari om året.
Det finns inga 3-4% i marginaler. Tar man ICA som exempel så ligger där vinster i fastighetsbolagen, grossbolaget, icahandlaren, producenten, odlaren som många ggr är delvis ägd eller helägd av ICA osv.
Ett enkelt exempel att ta med sig är att ICA nu superexpanderar i Baltikum. Låt säga att ICA väljer att satsa ex 1 miljard där i år varav hälften direktavskrivs. Då drabbar det resultatet iår.
Eller kanske investerar 200 milj i en ny anläggning som direktavskrivs trots att den ska användas i 20 år.
Knepen är många och siffrorna bara ett spel för det offentliga.
Det är lurigt o snårigt. Vet man inte mer så skriv inget om det faktiskt. Respekterar dina åsikter men i denna sak har du för många fel. Det är lager på lager på lager som i slutändan innebär att dina 3-4% är en dimridå för att oligarkerna ska få styra våra matinköp.
Däremot håller jag med om att var man är fri att köpa sina produkter vart denna vill och att hot etc inte är OK på ngt vis. Inte heller ställer jag mig bakom socialistiska idéer om det ena eller andra. Valfrihet och konkurrens har inget med något ovan nämt att göra och det saknas.
Ha en fin fredag!
Maxi i Helsingborg (kan va samägt med Hyllinge men tror ej det)
Sista året
Omsättning 610 241
Res. e. fin 50 181
Årets resultat 1 159
Summa tillgångar 102 806
Då vet vi inget om bakomliggande bolag – framförliggande bolag – fastighetsbolaget – investeringar som dir avskrivs osv
Inte heller grossbolaget som dom är delägare med.
Rätt najs marginaler på en sådan summa.
En processindustri inom frukt o grönt 2 km från denna plats som omsätter det dubbla – anställer det 3 dubbla samt producerar för hela Swe tjänar inte 1/10 av detta men då kan ju iofs ICA va dennas enda kund samt ha det som krav för att handla.
Va tvungen att kolla ena maxi i hbg:s årsredovisningar.
Bolagsstrukturen är ju som gjord för att undvika vinster o sin tur skatt. 25 milj i givna koncernbidrag (görs oftast till ett bolag med minusresultat för att så undvika skatt. Kan vara en investering i Baltikum eller annan valfri investering som belastar direkt men iallafall smart).
25 mlij i goodwillavskrivningar. Det är så man köper en icabutik. Man får ett lån som betalas av till ica genom avskrivningar i sk goodwill överlåtelser i 5 år tror jag. Så köper jag ett maxi, vilket inte är lätt då det är en inbördes klubb, så lånar ICA ut till uppköpet av goodwill med en avskrivning om 20-25% om året som då innebär att man betalar av lånet på 4-5 år vilket förstås drabbar resultatet. Goodwill får man skriva av samt ta betalt för. Lånen är ju icabankens samt betalningen går till förra ica handlaren. Win win win för alla utom vi som betalar för hela cirkusen.
Dessutom fungerar en affär på så sätt att profiten är olika på olika varor beroende på hur mycket som säljs samt hur mycket som inte säljs och därför måste kasseras.
Tänker att den rökta laxen antagligen säljer mindre än mjölk därav måste profiten vara högre per enhet för att ens ha den kvar i sortiment.
Kan vara så att folk köper mindre rökt lax och mer nudlar nu i krisen det kommer göra att priset kan behövas höjas på den rökta laxen.
Ja, jag var ju egentligen inte arg på ICA-handlaren utan min omedelbara tanke var mer över hur denne förmodligen har bättre koll på vad som är “korrekt” pris jämfört med en liten fiskare.
Svin(n)et är också stort. Handlarna har låst in oxfilén, eftersom den får lätt fötter. Ovanligt många kunder har på sig vida kjolar och pösiga långbyxor när de handlar.
Vi kan nog räkna med att det kommer att bli som på Costco förr eller senare i de flesta livsmedelsbutiker. Åker man fast för stöld så klipps medlemskortet och man får söka sig någon annanstans.
Nu är väl gigjobb en jättehäftig grej som alla ska syssla med enligt Timbro så jobbar man vanliga kontorstider kan man väl ta ett fyratimmaspass på cykel med pizzautkörning efter jobbet, om man har svårt att få ihop till räntebetalningarna. Ett bra sätt att lära känna grannarna också.
Annars är det ju väldigt tråkigt att helt förutsägbara saker hände utan att regeringen verkar ha nån som helst plan för det men det ordnar sig nog nu när Svantesson fikat lite med Axfood och kanske fick de nåt litet armband med #slutahöjapriset på också, vad vet jag. Hinner inte skriva mer för jag är bjuden till ett franskt slott av Timbro granska inte fakturan är ni snälla tihi trevlig helg
Den där cykel-utkörda pizzan hinner nog bli kall, innan den når kunden. Folk på min gata beställer hem mycket pizzor från restauranger på ön med Foodora. Utkörningen kostar 59 kr och en service-avgift på 5 kr tillkommer. Pizzan kostar minst 110 kr och läsk tillkommer.
Man får hoppas att folk får behålla jobben eller håller sig friska och sams, annars blir det ännu värre.
Tror inte a-kassan är särskilt hög, för den som är med, den kanske inte ens justeras för inflationen, och sannolikt inte sjuklönen heller.
Kan försäkra dig om att om du har ett kvalificerat arbete och blir av med det pga företagets obestånd så behöver du inte gå arbetslös länge. Det är otroligt svårt att rekrytera personal om man vill ha erfarenhet och god skrivkunnighet. De som har jobben säger sig inte våga byta nu. Några utan arbete men med rätt kvalifikationer finns inte. Sista rekryteringen vi lyckades med var en som fått gå från en kraschad start-up. Han var i många processer samtidigt och kunde välja och vraka. Vi är så tacksamma för honom!
Något som är positivt med detta är att vi förhoppningsvis får en levande punkscen igen, finns inget som är så bra som lågkonjuktur för punken.
Vi fryser ihjäl, det är så dyrt.
Stackars svensk, men snart blir det varmt (i punkscenen)
Det blir 800°!
Punken kommer dock inte låta så som du vill att den ska låta.
Nää, blir säkert houseinfluenser eller någon sån skit.
Jo en smula, eftersom hyperpop typ är dagens motsvarighet till punk.
Punken kommer dock inte låta så som du vill att den ska låta.
Då är det ju inte Punk.. Och påminns om en upprörd människa på puben för massa år sen som var upprörd över att jag tyckte att Punk var bra och hävdade att The Clash var punk, det var det inte enligt honom.. men egentligen var han nog mest sur över att någon tjej där pratade med mig och inte honom.. Hon flyttade till Berlin sen och är typ semi känd jazz sångare eller något, hon försökte få mig att se henne på konsert dagen efter men jag var inte riktigt på banan då..
Tja, vad sägs om EPA-dunk?
Dyr bensin:
https://spotify.link/ZZqOLnK1eyb
Vad i hela helvetet var det där
Ungdomarnas musik. Känner du dig gammal än?
Jag har känt mig gammal ända sen gangstarap blev hett i Sverige. Och då är jag inte ens medelålders än…
Ska ungdomarna klara av att reta vuxengenerationen då blir det med sådan här musik.
I synnerhet de som växte upp med punkmusik.
+1
Solsidan är Saltsjöbaden.
Victory Gardens till folket!
För er som inte vet vad victory garden är och inte orkar googla. Det var något som lanserades under världskriget i framförallt Kanada, USA och Storbritannien. Folk skulle odla mat i trädgårdarna för att hjälpa till med kriget. Kanske är det snart en politiker som lanserar det igen nu som klimat räddning och inflations bekämpning.
ROT och RUT avdrag är så gammalt. Nu kommer odlings avdrag där man får avdrag för anläggande av odlingsträdgård och växthus och hönshus och allt sånt. Snart från en populistisk politiker nära dig.
Brittiska Channel 4 har ju gjort diverse realityserier där folk får bo som “förr i tiden”, varav en som simulerar hur det var under andra världskriget (The 1940s House, finns att se på Youtube).
De hade ett hus med en sådan victory garden, och de fick även en bur med kaniner. Dock var det första de som deltog gjorde att skänka bort kaninerna, för de trodde inte att de skulle klara av att slakta dem.
Poängen är att det är roligt att odla. Alla stressade tjänstehjon odlar.
Jobba över en timme på jobbet ger bättre timpeng än att odla grönsaker åt sig själv.
Och den som har en dyr villa och är arbetslös ?
Lägg den timmen på att söka jobb.
Finns inga jobb när ekonomin kollapsat.
RIKKI. Vad ska du göra när du blivit arbetslös? Ni skåningar brukar ju ha det så mysigt hela tiden så vad sägs om en buggkurs så kan ni turas om att föra.
Sant. Dessutom så odlar de flesta som hobby och är det hobby så saknas lönsamhetstänket helt och det blir en förlustaffär och inte bara dålig lönsamhet.
För att få hyfsad lönsamhet behövs något affärstänk kring det hela. Men även då så blir lönsamheten låg.
Enda gången en Ica-handlare är intresserad av kvalitet är när han skall köpa sin Ferrari. Citat från Åbros vd Hans Dunge.
https://www.svd.se/a/f4171d26-3f1c-32dd-87f4-b95241474030/ica-handlare-kopte-lyxbil-pa-firman
Jobba över en timme och få betalt för den extra timmen…
…låter som tidigt 1990-tal eller om man är egen företagare som fakturerar tid.
Jo men att odla är något som gör att jag orkar jobba mer.
Men är dyra grönsaker. Växthuset kostade 20 tusen att iordningställa, det kostar 1000kr per år att driva runt (ej inklusive arbete) det producerar 200 kg grönsaker på en sommar.
Om 20 år har jag spenderat 40 tusen för att få 4000kg grönsaker. Det är 100kr kilot plus många timmars arbete.
Dock odlar jag tomatillio för salsa som är svår att få tag på i Sverige. Men grönsakerna är billiga i handeln när jag får dem i växthuset.
40 000 kr för 4 000 kg. Räkna på kilopriset en gång till. 🙂
Det är hela poängen. Alla stressade tjänstehjon med solceller på taket har odlingslådor på gräddhyllan.
Tack för det tydliggörandet. Mycket viktigt. Svårt att få ekonomi i detta i en marknadsekonomi. Även den lågt betalde har mer än så per timme, efter skatt, och är inte väderberoende eller beroende av kapitalinsats med tillhörande kapitalkostnad.
Finns säker inlägg om detta på bloggen (jag är ny här) Odling är ett viktigt fenomen i icke-fungerande ekonomier, tex gamla östblocket där stadsbefolkningen som inte backades upp av släkt med odlingslott snabbt får problem när det saknas varor i butiken.
Om vi som kan börjar odla faller efterfrågan och priserna går ner. Vi får väl se det som en solidaritetshandling för de som inte kan odla. Dessutom är blir det en pungspark på den lokala ICA-handlaren som inte längre kan kränga potäter för 50 spänn kilot. Nu sjunger vi “We Shall Overcome”
Nu har jag och min partner iofs odling som hobby, men det låter trevligt tycker jag! Många skulle ha nytta av att lära sig vart maten faktiskt kommer ifrån och kanske värdera böndernas jobb därefter.
Och vad är det för fel på koloniträdgårdar?
Exakt! Gammal hederlig självhushållning. Finns ju fortfarande fina koloniområden i storstäderna, även om stugorna blivit orimligt dyra.
Ska dock bli intressant att se om odlingarna i kollonilotter, lite mer centrala villor i större städer etc. lämnas i fred sen när odlingssäsongen kommit igång. Har ju redan innan hört lite om folk som blivit av med diverse grödor som kanske inte går att skylla på haren.
Odla lök/purjolök är mitt tips i så fall.
En bubblare, tack vare att mariannes farm, en av våra största odlare av rotfrukter lägger ner sin verksamhet.
Är det ju då främst morötter som det kan bli brist på.
Sen ska Balsgård, centrum för frukt och bär förädling, läggas ner också.
Jag funderar på pallkragar med blåbärsbuskar i, jag har en perfekt södersluttning för dem.
Har du inte tillgång till blåbärsskog?
Varför lägger dom ned?
Det kommer att bli värre. Hantverkarna med fläskiga amerikanska pick-ups, drar nu runt i villakvarteren och erbjuder gratis besiktningar av olika slag. För ett drygt år sedan bemöttes man med en viss dryghet och upptagenhet när man ringde och ville ha hjälp.
Så visst blir det värre.
“Det är helt meningslöst att komma med fakta, som att medlemsägda COOP har högre priser än ICA”
Är det fortfarande PRO:s undersökning som är källan här?
enligt matpriskollen så stämmer det väl.. ICA är väl enligt även dom stor spridning kollade i väst, där är ICA kvantum dyrast följt av coop , ica Maxi näst billigast och Willys lägst. Valde ett hushåll med 2 vuxna 2 barn. 12000 i månaden hur mycket handlar folk mat för egentligen.. Vi handlar för 6000 (2 vuxna 2 barn) då är iofs inte mycket lunch med där
Ok där föll jag i fällan. Sinnrikt formulerat av bloggaren.
Upprördheten över PRO:s undersökning var väl inte att Ica inte var dyrare än Coop utan att Ica framställs som billigare än vad de är.
Bra skrivet! Jag har så svårt att förstå hur lätt det verkar vara att gå från att “tro” på kapitalismen till att helt plötsligt bli kommunism och skrika efter regleringar. Jag skriver “tro” eftersom jag inte tror att gemene borgarväljare mest tror på det när det gynnar dem själva men genast när det börjar svida i plånboken istället låter känslorna styra precis som du skriver
Ah, tron på kapitalismen är alltså logisk men är man känslostyrd så blir man vänster?
Det är dina känslor som står i vägen för din logik, Ben Dover. Du måste acceptera detta.
Socialism har aldrig skapat något välstånd.
Även om jag nog tror så ja så var det inte det jag menade utan att folk helt plötsligt byter åsikt bara för att tiderna blir osäkra. Bytet sker alltså av känslomässiga skäl och det händer ibland åt andra hållet också.
Borgare är ju bland det mest korkade vi har i det här landet. De gillar att dra sina sagor så länge det gynnar de själva. Dock måste man ge dem att de är grymma försäljare av sina lögner. (Se även socialister, kommunister, liberaler, miljöpartister, SD, SAP)
Det är dina känslor som står i vägen för din logik, Ben Dover. Du måste acceptera detta.
Socialism har aldrig skapat något välstånd.
Har du redan korkat upp, Rikki? Ta din ordinerade medicin istället om du har ångest.
Skit ner dig, pucko.
Ska jag ta det som ett insider-tips inför dejten med din mamma ikväll? Eller nej?
“Då ska man vara medveten om att bloggens läsare är vita, medelålders, högutbildade, högavlönade privilegierade män från medelklassen ”
Hmmmmm…
Problemet tycker jag är att kapitalismen helt gått bort sig och det behöver jag inte vara kommunist för att tycka (för nu tycker jag). Som system att tvätta ur ineffektivitet och allokera kapital att arbeta där det ger mest välstånd och tillväxt ser jag kapitalismen som överlägset socialism.
MEN – idag ser jag tyvärr ett = mellan kapitalism och “jag ska fan röva åt mig så jävla mycket jag kan och ingen jävla skatt ska jag fan betala för det är mina pengar, MINA PENGAR, MY PRECIOUSSSSSSSSSS”.
Tyvärr är jag väl på sätt och vis en del av det där systemet men jag försöker, ibland har jag mina stunder, ibland får jag ett återfall, tja man kämpar på…
+1
Jo absolut men långt mellan det du skriver och att be pappa staten om att prisreglera olika saker eller hur?
Hittade två infrysta Bregott-paket i frysen, från tiden när det fortfarande var billigt. Var som att vinna på lotto.
Lyx.
Hur länge håller Bregott i frysen? Hur blir det när det tinas?
“Kan man frysa Bregott?
Bregott går utmärkt att frysa, dock inte Bregott mellan och Bregott mindre på grund av den lägre fetthalten. Fryst helst inte Bregott längre än två månader och tänk på att tina ditt paket i kylskåp.”
HAr fryst B. Mellan med utmärkt resultat. Det delar sig inte som lättmargarin. Däremot om det står framme i rumstemperatur så börjar det dela på sig.
Fetterna härsknar även i frys så det håller inte så länge men förra våren fyllde vi med 15 paket för ca 20kr/paketet och de var i höstas helt ok, frysta vid ca -17C.
Det går alldeles utmärkt att frysa in Bregott Mellan, jag köpte 20 paket i somras när Coop sålde 600-grams förpackningarna för 19:90. Har fortfarande ett par paket kvar sedan dess, konsistensen är densamma när man plockar över dom till kylskåpet…
Är priset på Bregott ett problem? Äter du ett paket om dagen? Om det är för dyrt köp en egen ko och gör dit eget smör
Ärligt talat förstår inte jag heller.
Hela debatten är ju absurd. Det är semestrar, bubbel med tjejerna, GT med grabbarna samtidigt som man sitter och klagar över att Bregott blivit så dyrt.
Då skulle du se ungtupparna i jaktlagen som kommer ut med en sprillans Blaser R8 Ultimate Silencer och ett Swarre z8 2,3-18 på. Allt köpt på krita självklart!!!
Det är ett annat konto.
Exakt. 24 konton till allt möjligt för att känna sig duktig och smart.
Jag tror att mentaliteten där man köper billigt bregott är det som är det viktiga. Om man är så snål att man sparar pengar på sånt så är man förmodligen inte så slösaktig på andra fronter heller.
Och jo, jag tillhör nog den kategorin. Varje måndag så kollar jag vad butikerna i närheten av mig har för erbjudanden. Om bregott kostar 40 kronor istället för 60 kronor som de brukar kosta nu så köper jag flera paket och lägger i frysen. Samma med smör, fryst kyckling, nötfärs som jag lagar matlådor på osv. Det känns lite fånigt när jag lätt kan lägga 700 kronor på en kväll på krogen på att äta mat och dricka öl, men det gäller att prioritera. En av anledningarna till att jag har råd att gå på krogen är kanske att jag snålar lite på andra saker.
Problemet är att alla varor stiger i pris. Ett paket Mariekex går från 8,90 till 12,90 – självklart kan jag fortfarande köpa Mariekex ifall jag vill ha det. Men när precis allt stiger så går det i slutändan ändå inte ihop. Att just Bregott ofta nämns handlar nog om att det tar en stund att vänja om smaklökarna när man växlar mellan olika varianter av mjölkprodukter.
Jag roade mig med att kolla matpriser i Danmark och Tyskland.
I Tyskland var priserna ungefär samma som här, eller kanske marginellt lägre. Och detta med en moms på 19%
I Danmark var priserna genomgående högre, när man tar hänsyn till priset på den danska kronan på 1,50
Kolla gärna själv i den danska lågpriskedjan Nettos veckoblad.
https://www.netto.dk/netto-avis/#
Danmark har dessutom 37 timmars arbetsvecka, slopad karensdag och högre skatter men det är tydligen saker vi inte ska kopiera från våra nordiska grannländer…
Även generellt högre löner. En undersköterska (social-og-sundhedsassistent) tjänar mellan 40-50.000Skr/mån
Danmark har högre löner men det som motsvarar våra “arbetsgivaravgifter” ligger istället på löntagaren så efter pension och annat är betalt så är det inte så mycket bättre. Det går inte bara att jämföra en lön i ett land med en lön i ett annat (på samma sätt är det inte helt solklart hur man ska jämföra skatter osv)
Arbetsgivaravgifterna borde helt klart räknas med i bruttolönen, så att det tydligt framgår på lönebeskedet hur mycket skatt man egentligen betalar.
Man måste ha gjort en dansk deklaration för att förstå danska skatteregler – de är kort utryckt komplicerade. Danskarna gick förbi oss va gäller BNP/capita på 70-talet. Sedan dess är vi underställda grannen i denna fråga. Det väcker förstås frågan om hur detta kunnat ske mtp de förutsättningar som finns i respektive land.
Sen är det svårt att jämföra länder men om danskarna haft samma förutsättningar som svenskarna så skulle det bli ganska tydligt att vi misskött oss rejält.
Danmark är riktigt duktiga på väldigt mycket och med lite ödmjukhet har vi mycket att lära av deras samhällsmodell – vise versa med. Skillnaden är kanske att de har ett längre samhällsperspektiv än 4a år med valfläsk samt art alla politiska jättar skriver under på självklara saker.
Dansken har dessutom fetare lönekuvert och om du besöker sundets pärla så kan du ta en tur över till Helsingör och besöker klassiska matbutiker, ost o deli handlare, sprithandlare mm i en fin atmosfär och förvånansvärt ofta till bättre priser för en hel del varor.
Priserna är väsentligt lägre i Tyskland när man tar hänsyn till dryck som öl etc.
På Netto kan du köpa pils för 1.34 EUR litern.
Men den billiga pils är fan inte god. Samma med vinerna. Det är som Imbissmaten.
Jag är rejält intresserad av öl. Tysk öl är överlägsen svensk.
Det enda svenska ölen jag köper på bolaget är från Stigbergets men då kostar det också en slant.
Hahaha, dagens lunch 8 Heineken…
Vore nog inte helt fel om kommentatorerna här provade den dieten så att de lugnade ner sig.
Eller så är det den dieten de kör och de får överslag och blir förbannade när öl nr 8 tagit slut.
Jag ser alternativ 1 som värt att prova och tror alternativ 2 mycket väl kan fortlöpande hända…
Göteborgs-Posten skriver om att de svenska matpriserna ökat i princip i takt med andra länders prisökningar https://www.gp.se/ekonomi/ny-rapport-visar-svenska-matpriser-sticker-inte-ut-1.94738969
Det verkar alltså som att lite av det som tas som sanningar i debatten inte stämmer.
Så illa kan det inte vara för stackars medelklassen.
” Solresor “bokas i massor” trots dyrtiderna
Lågkonjunktur och stigande matpriser till trots – svenskarna väljer inte bort solsemestern i sommar.
Researrangörerna vittnar om att bokningsläget börjar likna förpandemiska nivåer.”
https://www.svd.se/a/8JXwXA/solresor-bokas-i-massor-trots-dyrtiderna
Hur går det ihop med tömda spabad och survedseldande?
Det är som när folk kör långt över skyltad hastighet och samtidigt gnäller på höga drivmedelspriser.
Vet inte hur det ser ut för andra, men för egen del hade jag flera resor inplanerade som jag fick ställa in under coronan. Så nu håller jag på att “resa ifatt”. Blev ju en del pengar och semesterdagar sparade i och med att resorna inte blev av då.
Så oavsett omvärldsläge, som att mat, boende, bränsle blir dyrare så MÅSTE du resa, eftersom du har en ”reseskuld” mot dig själv?
Den typen av resonemang om att MÅSTE resa 4ggr per år hör jag bara i Stockholmsområdet, bor du i de krokarna tror du?
Nej, min fundering är att en delförklaring till att solresor säljer bra trots världsläget kan vara att man skjutit upp under pandemin. Då har man förhoppningsvis redan sparat ihop pengar för detta.
I en fungerande marknad slås företag som ej kan anpassa priserna ut i en lågkonjunktur.
Det går inte att bara höja priset för att hålla sina marginaler.
Den svenska matmarknaden med dess bristfälliga konkurrens kan göra det.
Hur många handlare har tvingats lägga ner för att tas över av ngn som driver verksamheten med större effektivitet?
Inte många då de kan höja priserna för att hålla sina marginaler.
I en fungerande marknad hade det aldrig gått att höja Bregott från 35 till 75 kr på ett år.
Att ha åsikter kring den bristfälliga konkurrensen är knappast kommunism.
Snarare det motsatta.
Det bir ju tyvärr ett jobbigt ifrågasättande av marknaden om man tvingas erkänna att det är en monopolmarknad.
https://www.gp.se/ekonomi/rekorddyrt-%C3%A5r-f%C3%B6r-mat-s%C3%A5-mycket-tj%C3%A4nade-matbutiksj%C3%A4ttarna-1.94647030
Alla de stora matkedjorna har minskade rörelsemarginaler. Det visar på att de har höjt priserna mindre än vad deras inköpskostnader och andra kostnader har höjts.
Man bör nog kolla på om alla i leverantörskedjan har minskade eller oförändrade marginaler. Även om ICA-handlaren har minskade marginaler så kanske det ser annorlunda ut hos grossisterna.
Det är heller inte så svårt som egenföretagare att kontrollera marginalerna. Ser man att det går bra kan man höja sin lön eller byta tjänsteaudin till en tjänsteporsche eller något annat. Finns många sätt att dölja ökade vinster.
Inflationen beror på att företag höjt sina priser långt innan deras kostnader ökat. De har gjort det för att i förväg skydda vinsterna kommande år, det är de som sätter priserna i varje led som är ansvariga för dyrtiden.
Vi vet att företagsledarnas försök att skydda börskurserna går före allt annat, de skapar inflationen genom att jaga maximal vinst när de tvärtom borde ta det lugnt om de nu hade det minsta intresse för hur samhället mår.
Tror att företagsledarna första prioritet är bonusen
först därefter kommen aktiekursen om den nu inte styr bonusen
var väl för ett antal år sen en företagsledare ( tror det var på Volvo ?)
som sa när bonus ifrågasattes
– ” Man kan väl inte jobba gratis ”
man undrar om en grundlön på många miljoner är att jobba gratis ?
Jag har skrivit det förr, men det tål att upprepas. Grunden till detta är lagd av alla de som röstade på vänsterblocket. Förra regeringen orsakade höjda elpriser genom nedläggning av elproduktion. Vidare orsakade de höjda priser på bränsle genom att påtvinga inblandning av dyrt biobränsle. Dessa två åtgärder skapade en stabil grund för hög inflation.
Nuvarande regering är inte mycket bättre. Man borde omedelbart skära ner på alla onödiga utgifter och göra ALLT man kan för att sänka priset på el och bränsle.
I Sverige är det Alltid någon annans fel. Jag har inget ansvar till min dåliga situation. Ett land av och för 3 åringar.
Det ligger något i det du antyder. Många röstar som man alltid har gjort och gör ingen koppling till hur samhället utvecklas.
det är nog lite för enkelt att bara skylla på vänsterblocket
skulle tro att mycket låga, för låga, räntor under för lång tid
med därtill hörande överskuldsättning
samt Ryzzens specialoperation / krig
är det som triggar de nu accentuerade problemen med inflation
som dock förvärras av att icke vidare bra fungerande energimarknad
å andra sidan så har också energi varit för billigt
för att det ska vara långsiktigt hållbart
Regeringen kan inte påverka krig, internationell efterfrågan etc. Vi kan dock kräva att de agerar i Sveriges intressen där de har möjlighet.
Energi ska vara billigt. Det är grunden till allt välstånd. Skulle det bli så att det fanns stora mängder el till låg kostnad skulle man t.ex kunna använda den för att tvätta atmosfären från CO2. Det har bloggaren skrivit om här.
Hur tänker du att vi ska få stora mängder billig energi? Är det massiva investeringar i vindkraft? Ny kärnkraft ligger ju på 70-90 öre/kWh enligt tillverkarna själva. https://www.tn.se/naringsliv/24750/sverige-nara-ny-karnkraft-hemliga-samarbeten-pagar/
behövs en kombination
kärnkraft gillar jag inte
men en stor fördel är att kärnkraft
ger stora roterande massor
som behövs för att stabilisera elnätet
så behåll de vi har och fundera på hur
vi ska kunna ersätta de roterade massorna
Vi kan blicka framåt och försöka få fram så billig elproduktion som möjligt. Vi ska dock inte glömma vilka som medvetet saboterade vår elproduktion. Detta skall utredas noga och de ansvariga bör få ta konsekvenserna. Jag skulle gärna se att de värst pådrivande fick skaka galler några år. Skulle göra dem gott.
Varför är just el och bränsle det viktigaste att ta i tu med menar du? Är det något som påverkar dig direkt eller är det därifrån allt ont kommer? Inflationen och den svaga kronan skulle man ju annars kunna argumentera för att det är prio ett att få bukt med.
Herregud. Låga priser på el och bränsle skulle motverka/lindra inflationen generellt i samhället. Jag antar att du förstår det men vill vara lite motvalls såhär på eftermiddagen.
Så poängen är att historien upprepar sig, 100 år senare?
Först krig. Sedan pandemi. Sedan krig. Kris. Ekonomisk kris. Medelklassen utblottat.
Energikris (ja, det var det även då) och så snart stöveltramp igen på 30-talet?
Jag fick googla på ordet prekariat. Jo, de har det nog jäkligt tufft.
Jag är av princip emot allt religiöst men jag har ändå blivit månadsgivare till Stadsmissionen just för att hjälpa människor i mitt närområde att få mat på bordet.
Bra.
bra tycker jag oxå
tror att stadsmisonen vet rätt bra vem/vilka som behöver stöd
och
att de har rätt lite overheadkostander ( inga fantasilöner )
+1
+1
Det är fredag, då ska man ägna sig åt kultur.
På temat kör vi en omarbetning av treskillingsoperan, framför av den gamle skandalförfattaren W S Burroughs:
https://www.youtube.com/watch?v=xbUW0ZfnZbs
You lot, who preach restraint and watch your waist as well
Should learn, for once, the way the world is run
However much you twist, or whatever lies that you tell
Food is the first thing, morals follow on
So first make sure that those who are now starving
get proper helpings, when we all start carving
What keeps mankind alive?
+
Kurt Weil skrev väl något i stil med Erst kommt das Fressen und dann die Moral (ursäkta grammatiken)
Bra inlägg, Lars! Undertecknad bedriver på daglig basis inköp från olika delar av Europa och världen. Allt har blivit dyrare. Vi behåller såklart vår marginal i % när vi säljer, men i enskilda fall har vi svalt en del av kostnadsökningarna.
Den som tror att ICA sitter och blir rika kan ju fråga sig vad det kostar att driva 10 000 m2 fryslager med dagens elpriser, eller att ladda hundraltals truckar varje natt. Eller värma 30 000 m2 varmlager.
Tillägg. En full trailer från kontinenten kostade runt 8-12 tusen för ett par år sedan, nu ligger det mellan 25-30 tusen. Slå ut den skillnaden på 33 pallplatser osv osv
Det är en effekt av bränslekostnader, men också löner och räntekostnader för lastbilen.
Och tillgången till billiga förare som är beredda att ta skitjobbet att ligga ute på vägarna.
Det är en effekt av bränslekostnader, men också löner och räntekostnader för lastbilen.
Och tillgången till billiga förare som är beredda att ta skitjobbet att ligga ute på vägarna.
Låter billigt. Skickade gods med trailer till norditalien och Österike på 90-talet. Fick betala ca 13 000 och då lastades allt gods upp på ett ställe och lossades på ett ställe. Och det var ca 30 år sen.
Hangartner, Lkw Walther Euroshuttle mm.
En undran som jag funderat på.
Hur blir det när företag som ICA får elstödet, kommer det påverka priserna något? För en stor ICA-handlare lär det väl bli en del miljoner som trillar in och som då borde användas till att delbetala framtida elräkningar, om man ska tolka hur regeringen tycker att vi privatpersoner ska använda vårat elstöd.
Varför är det självklart att behålla er marginal i procent? Om inköp fordom var 100 kr med 10% marginal och nu 200 kr så ser ni det som självklart att dubbla er vinst till från 10 till 20 kr?
En reflektion jag gjort på senare tid är att matmarknaden kommer ändras framöver.
Min tanke går som så att väldigt många ändrar sina beteenden. Många av dessa nya beteenden kommer kvarstå.
Tex så provar många nya butiker. Många kommer upptäcka att nya butiken inte är så dum ändå och när de väl lärt sig hitta i butik och i sortimentet så kommer de fortsätta. Blir svårt för de som tappar kunder.
Många försöker substituera produkter. Många sådana försök kan säkert permanentas. Blir svårt för de som tappar att komma tillbaka.
Personligen har jag tex börjat baka mer surdegsbröd vilket kostar 10kr kg typ mot tidigare kanske 60kr kg. Min livsmedelsbutik tappar alltså en 50kr på varje kg bröd jag äter. Dessutom är ju surdegsbröd väldigt gott med bara Bregott på så handlaren tappar även mycket försäljning av pålägg. Nu när jag kommit in i detta så fortsätter jag säkert oavsett vad som händer med priser i affären.
Också en lysande lönsam idé. Har själv ägnat förmiddagen åt vedkapning/klyvning med elsåg (strömmen är billig idag, område 4 35 öre). Nu blir det bakning av surdegsbullar och dinkelbullar i eftermiddag. Billiga nöjen och det luktar fantastiskt i huset….
Köp en kindling cracker för klyvningen, så blir det ännu billigare!
Funkar otroligt bra; har skruvat fast min i en gammal huggkubbe, så den står stadigt.
Roger, funkar elsågen bra? (har noll erfarenhet av eldriven såg)
Herr Gobb, tack för tipset gällande kindling cracker.
Har en elsåg från Biltema, 230 volt. Funkar sådär att spinga omkring och trassla in sig i förlängningssladdar i hagen så köpte nyligen en batterisåg, lite liten men man kör en halvtimme och måste sen ladda 2 timmar. Passar bra för mig, då tar man fram klyvyxa eller snickaryxa med slägga. Blir en jäkla massa muskler till badstranden i sommar.
Matkassarna försvinner.
Bor i hyresrätt numera. Troligen hyreshöjning på ca 10 %. Inte så farligt.
Vilket mellan tummen och pekfingret i SEKetas motsvarar 20% avgiftshöjning i BRF.
Oavsett 10 eller 20% höjning är det väldigt illa för befolkningen.
Om du inte vet vad det blir gissar jag 3% baserat på anekdoter.
Stort tack Lars tror du är den första jag ser som faktiskt också tar upp kapitalkostnader. Dom flesta verkar tro att höjd ränta bara påverkar bolånen.
Men jag bryr mig faktiskt väldigt lite om min boende kostnad går från 5000 kr till 25 000 kr. Det har mycket mindre påverkan på min vardag som egenföretagare än om mina kunder blir av med jobbet på grund av att kostnaderna inte går ihop sig längre.
Att jag inte kan äta oxfilé till middag varje dag längre har väldigt mycket mindre betydelse än att den bonde som producerade min oxfilé har fått mångdubblade energipriser, dubblad bränslekostnad mm. Samtidigt som jag då inte köper hans oxfilé längre.
Folk måste börja förstår att allting hänger ihop och att försöka socialisera din Ica handlare kommer göra väldigt lite för att lösa dom problem som vi har framför oss, vi borde göra helt tvärt om vi borde börja propagera för att ta bort allt vad skatt och moms heter på energi och drivmedel heter för logistik och jordbruk.
Sen kan vi börja kolla på vart det behövs statligt stöd.
undrar om det blir nåt över till statligt stöd
om man tar bort moms andra skatter ?
däremot bör även kommuner landting/regioner och stat
bli lite (läst mycket ) mer restriktiva med alla utgifter
det kanske kan möjliggöra lite sänkta skatter
– men det vore nog inte bra just nu, när inflationen måste tryckas ner
sen kan man väl fundera på om det är bra om fossila drivmedel
blir billigare – lär väl inte uppmuntra till övergång till mer
miljövänliga transporter ?
Men snälla, det är just billiga fossila drivmedel som gjort att priset på mat är historiskt låg.
Man räknar med att det går åt 10 joule fossilt drivmedel för varje odlad joule mat.
Nu snackar vi hävstångseffekter på priset på mat ifall kostnaderna för fossila drivmedel sticker iväg.
Det är inte bara transporter som behöver fossila bränslen.
Kyltransporter drar diesel.
Traktorer dra mycket diesel.
Mineralgödsel är lika med fossila bränslen och så vidare.
Ska vi då även satsa på intermittenta energikällor som ska driva våra mjölkgårdar, spannmålskvarnar slakterier och mejeriet.
Verksamheter som absolut inte klarar eventuella driftstopp.
Tänk ett bageri som får stoppa produktionen på grund av strömbortfall, nu snackar vi matsvinn av episka mått här.
Men vi kan kanske ska sänka innetemperaturen i våra matbutiker?
Nu när elpriserna är som de är.
Ska vi passa på att stänga av ventilationen i samma butik?
Vad tror du händer med matvarorna där med både kallare och fuktigare miljö?
Det blir förstås ytterligare mer matsvinn.
Grejen när det kommer till skatter och avgifter är ju att för staten om dom får 6% på 200 kr är mer än att få 10% på 100 kr eftersom dom har noll tillverkningskostnad. Så när priserna går upp så ökar också moms och skatteinkomster.
Sen föreslår jag inte att vi ska ta bort alla skatter och avgifter för alla. Utan poängen är att när nu skatteintäkterna ökar så borde vi fördela dom till dom branscher som är värst drabbade. För ingen inte ens den mest inbitna socialisten kommer tjäna på om våra företag går i konkurs.
Eftersom det otvivelaktigt leder till att vi får mer personer som behöver bidrag och före personer som ska betala för dom bidragen.
Folk jag pratat med genom åren har ofta förklarat att de inte har problem med höjd ränta eller höjda drivmedelspriser, men det de inte ville förstå var att allt kunde bli dyrare på samma gång. Ett argument jag fått emot mig flera gånger var att räntorna inte kunde bli höga eftersom så många var högt belånade och att bostadspriserna inte kan sjunka eftersom det var brist på bostäder.
Bra artikel. Typiskt Svensson att glömma decennium av party på billig kredit, glamour och lyxliv. Att det nu normaliseras är som en alkoholist nu ska nyktra till där baksmällan är statens fel, böndernas fel, handlarnas fel, de rikas fel. Till det lommer usla löneförhandlingar (snart dax) slänga mer eld på brasan. Dax att nyktra till Svensson, festen är över.
kloka ord ( även om det inte är så kul att få höra det ! )
Det är alltid trevligare om någon annan betalar!
I nov 2022 från riksbanken
” I rådande läge, med en svensk inflation som är långt över inflationsmålet, måste vi vara proaktiva och se till att den svenska styrräntan har ett respektavstånd till ECBs styrränta. Höjs räntorna i omvärlden behöver vi följa med uppåt åtminstone i samma takt. Att avvakta, och därmed riskera att inflationen får ytterligare en skjuts uppåt av en deprecierande krona är, enligt min mening, en alldeles för farlig väg att gå”
Ecb 3,5 %
Riksbanken 3.0 %
– högre inflation i feb 2023
– arbetsmarknadssiffror som kom ut starkare än beräknat
Känns rätt givet vad nästa besked ( minst blir)
Hur man tolkar vad ”respekt avstånde” betyder känns det ju som man borde ligger lite högre = 0,75%
0 % chans till 0.25
Min gissning och även förhoppning är att RB höjt till 4,5 % vid halvårskiftet.
@MBL intresant förhoppning
men långt ifrån de 12-13% vi hade på vårt första bolån när vi köpte vårt hus
det var tight vissa månader när det var amortering
men det gick – och det bidrog nog till att vår ekonomi
nu är rätt bra och att en räntehöjning inte känns så tung*
* bla pga att vi betalat tillbaka alla lån
eftersom det var så dyrt med lån på den tiden
Lite nyfiken på en förhoppning på 4.5% och då 5.5%-6.5% ränta vad är förhoppningen att det ska åstadkomma i samhället?
Betydligt högre kronkurs relativt att behålla räntan på 2.5%. Vilket ger betydligt lägre priser räknat i SEK på många varor och tjänster.
Eller 3%, whatever.
@Svante T
spik på – höj räntan -> starkare krona
och därmed lägre pris på importen
vilka torde bidra till lägre inflation
inte kul med höga räntor
men hög inflation blir nog mer okul
Eric. Förväntningarna i marknaden är en styrränta på 3.75-4% vid halvårsskiftet.
Jag är absolut inte representativ för bloggens median så mina åsikter i ämnet är irrelevanta utifrån inhemskt perspektiv.
Matkassen du blivit så uppedlad över innehåller 36 produkter, flertal irrelevanta.
I många av de sk “billiga” matkedjorna ser man att 6 eller fler av dessa 36 produkter saknas och jag såg ingen uppenbar förklaring till hur dessa prisestimerades när de inte hittades.
Metodiken att skicka listan i förväg till butiken som ska priskontrolleras verkar bristfällig.
Att ta alla dina läsare och måla upp dom som nykläckta socialister verkar väldigt barnsligt, om det inte är så att du gjort någon statistisk undersökning som bekräftar den utvecklingen.
I avsaknaden av den så verkar du istället ha tagit till dig propagandametoder man oftast hittar på andra sidan av den nyuppväxta järnridån.
Ingen form av socialism kommer att lösa Sveriges problem med för höga skatter på arbete, för höga kostnader för logistik per capita i glesbygd eller matoligopolet.
Jag vet att ingen form av socialism kommer lösa ett skit. Det har jag inte heller påstått.
Det var väl finansministern som LW antyde var socialist häromdagen
det är väl humor tycker jag ( med en gnutta allvar och ironi )
Att LW antyder att många av oss bloggläsare är socialister
bör tas med ett leende tycker jag
om bloggens läsare är representativa så torde väl
ca hälften rösta en ena blocket eller ?
Sen har ju LW lovat att kritisera alla som förtjänar det
och kanske nån som inte förtjänat det ?
och det gör ju bloggen mycket läsvärd
Fantomen är hård mot de hårda
kör hårt LW
Om upp till 6 av 36 varor saknas i PROs undersökning så ersätts dem med artikelsnittpris för övriga butiker. En butik som försöker vara billig och hålla begränsat utbud, eller tillhandahålla egna varumärken straffas därmed. Om fler varor saknas så får man inte ens vara med. Ska man rasa mot något så bör det vara PROs eländiga metodik, som ingen blir betjänt av. Är ju uppenbart att de ”billigaste” ICA-handlarna har justerat priset på dessa 36 artiklar. Har man 15000 artiklar till försäljning kan man lätt ta en förlust på 36 artiklar, den goodwill som grundlurade PRO och svans av lata journalister ger är värt mångdubbelt mer i försäljning. Coop verkar vara för toppstyrt planekonomiskt inriktade för att ha insett detta, men med tanke på hur uselt det går så lär dem snart också lära sig att gejma pensionärerna.
Fast coop är rätt dyra i allmänhet även på andra varor. Min närmaste mataffär är en Coop, jag handlar nästan aldrig där därför att de nästan alltid är dyrare än ICA Nära som ligger lite längre bort. Inte ens Stora Coop som bara ligger ett par km bort har priser som gör att jag tycker det är värt att ta mig dit.
12% inflation blir 100% på mindre än 6 år. 😬
Inflationen gör bara gott sålänge som lönerna hänger med. Då får vi en rimligare relation mellan tillgångavärden och realekonomin.
Hänger inte lönerna med så är det bara acceptera att vi alla har blivit rejält fattigare.
Men jag har länge sagt att jag tror att Sverige kommer bli Europas Argentina. Vår peak är förbi.
För övrigt. Hade inte regeringen varit så småkukade hade de slopat matmomsen. Liberalt och inflationshämmande. Hade gått väl hem i stugorna.
Äggskallen och korvviftarn gick ju ut direkt hårt med reformer. Jobbskatteavdrag och massa gott som var liberalt och omtyckt.
Intressant spaning. Tänkte senast igår på när Cristina Fernández de Kirchner tog US$30Mrd från pensionssparas kapital. Vänta bara till S måste göra upp med V och MP nästa gång så får du se vad som händer med din tjänstepension.
Detta är inte att jämställa med överföringen från AP-fonder som skedde 1994 och framåt men det finns säkert några ivriga kommentatorer här som vill ta den diskussionen eftersom V, MP och S är det bästa sedan som hänt sedan skivat bröd.
1994 går att jämföra, då det var en del av att sanera finanserna efter att förra skuldbubblan poppade.
Så håll era pengar borta från pensionsfonder i möjligaste mån.
SAGBAB. Kan redan nu säga att Sverige inte kommer att bli Europas Argentina.
Till skillnad mot Argentina kommer vi fortsätta äta dåligt kött, spela dålig fotboll samt ha en relativt god ekonomi.
Precis så jag upplever det bland mina kollegor. Plötsligt skriker alla efter subventioner av bristvarorna. ALLA. Ingen verkar ha någon grundlägg kunskap om nationalekonomi!
El är dyrt: mer elstöd!
Mat är dyrt: pristak!
Solpaneler är dyrt: subventionera!!
Man blir ju mörkrädd.
’-alla samhällen är 10 populistiska subventioner ifrån konkurs’
Exakt. Vi får se hur dumt det Svenska folket faktiskt blivit snart.
Det stora problemet, är som vanligt, alla dessa som lever uteslutande på bidrag, deras hyror och utgifter kommer naturligtvis kompenseras först..
Jag kan tycka att det värsta är känslan och samtidigt osäkerheten över om speciellt matbutikerna, har höjt priserna för att det verkligen behövs eller om man även lagt in smyghöjningar för att passa på att försöka tjäna lite extra (nu när det kan vara extra svårt att avgöra vad som är vad). Får för mig att prishöjningar inte alltid har någon helt vettig bakgrund, utan ofta görs utifrån det enkla antagandet att “allt annat har ju blivit dyrare” och att priserna därför kan vara oskäligt höga i butik.
är det inte det som är kapitalism?
man höjer priset tills det inte går att höja mer!
finns det många företagare som har börjat med sin verksamhet
för att idka välgörenhet?
sen tror jag nog att det ligger lite mitt emellan
några höjer nog en del priser för att de måste för att inte göra förlust
och några höjer nog lite mer för att det går att höja
Kapitalism med demokrati är inte ett väldigt bra system
men alla andra system är mycket sämre
och alternativet finns väl i gamla sovjet
inget på hyllorna i butiken utom det som planekonomerna bestämt
och det som fanns var väl av sån kvalitet att det inte ….
Och effektiviteten i ett planekonomisk system ( läs sovjet ) var
väl inte den bästa – troligen mer än 20% av dras sädesskörd
ruttnade årligen bort på transporter mm.
det fanns ett tag bara 10 eller 20 liters kastruller att köpa
de hade ett 5-årsmål på antal ton kastruller
och vi ser ju nu hur arvet efter sovjet påverkar än idag
LW har ju lyft fram den nya “sportgrenen” “kast med lite torn”
“finns det många företagare som har börjat med sin verksamhet för att idka välgörenhet?”
Nej, inte direkt. Men jag kör inte egen firma för att maximera min vinst heller. I så fall borde jag byta bransch och jobba inom finanssektorn där jag skulle kunna fakturera minst dubbla timpriset, synd bara att jag tycker sånt är skittråkigt. Jag driver eget företag, inom en rätt nischad bransch där man inte får superbra betalt, för att det låter mig göra saker som ger mig något. Jag kan välja att ta intressanta uppdrag som är utvecklande för mig personligen. Jag kan välja att åka på konferenser som jag tycker är intressanta. Jag kan välja att gå på utbildningar där jag faktiskt lär mig nånting. Jag kan välja att köpa in verktyg som kanske inte strikt är 100% nödvändiga för mitt jobb just nu, men som jag ser som utbildning. Jag lär mig nånting på at ha tillgång till dem och det är ofta något som kommer till nytta och som jag kan tjäna pengar senare. Jag kan också köpa in prylar till firman som sen råkar komma på villovägar och hamna i Ukraina istället. Där brände jag visst 25% av mitt rörelseresultat för förra året. För att jag tycker att pengarna gjorde mer nytta där än på mitt företags bankkonto.
På mina anställningar de senaste 20 åren så har cheferna pratat så varmt om hur viktigt det är med kompetensutveckling och hur de satsar på sina anställda. Fick jag åka på någon relevant konferens? Aldrig. Har jag någonsin fått en utbildning betald av min arbetsgivare? Nej, det har alltid funnits någon ursäkt till varför det inte blivit av, senast “oops, vi fick slut på budget för utbildning, du får gå nästa år, vi lovar” och innan det hände lades bolaget ner. Mina kollegor i USA ville att jag skulle komma dit och jobba för att vi hade en leverans där det hade varit väldigt användbart att ha mig på plats. Blev det någon resa? Givetvis inte, bolaget hade infört ett reseförbud för att spara pengar.
Jag är rätt många företagare gör vad de gör för inte bara för pengarna utan för att de brinner för något. Det tog mig flera år innan min firma gick med vinst. Jag har gjort många saker som säkert är ekonomiskt vansinne om jag ville vinstmaximera. Men det är personligt tillfredsställande för mig och det tycker jag är det viktigaste.
Kostnaderna för att värma dessa köplador borde ha stigit i paritet med bostäderna.
Sen ska varorna odlas, transporteras,förädlas och slutligen säljas i dessa köplador.
Då går det åt en hel del diesel och ytterligare mer elenergi.
Ska vi försöka räkna på vad dagens höga energikostnader för växthusodlade tomater innebär i prisökning ut i butik?
Vi kanske ska passa på att slopa jordbruksstöden också nu?
“Vi kanske ska passa på att slopa jordbruksstöden också nu?” – om syftet är en crashdiet (ingen ref till bandet) så är väl det en alldeles utmärkt strategi Anders?
För det är väl enbart bönderna som har tjänat på stöden?
Det hör man ju på namnet att det är så.
Sagt med en stor dos ironi.
Ja, folk är mer än olovligt korkade, sedan verkar huvuddelen av samhället inte ha en aning om hur det är att driva företag.
Det ÄR tufft nu och då är det inte rätt tid för att skrika att andra gjort fel. Se till ditt egna hus först, sedan hjälpa vi åt att komma på rätt köl igen
Först och främst vem kallar ni IT-konsult, jag var managementkonsult det kräver, åtminstone om du ska jobba på fina firman, dubbla examen, kostym och så skiljer det ungefär 4000:- i timmen mellan oss och slasket i IT-branschen om vi nu hade fakturerat per timme vilket vi inte gör, vi fakturerar per uppdrag som sig bör (valfritt evil laughter här).
För det andra är det ju gött om det är jaktsäsong på ICA handlare nu för annars är du ju bara dovhind/kalv och årsgris just nu som är något vettigt jaktbart.
För det tredje, jag skulle summera läget lite humoristiskt så här på fredagen med att “we’re fucked”. Tycker att youtube klippet nedan summerar läget rätt bra, 2:30 in har jag för mig punchlinen kommer:
https://www.youtube.com/watch?v=4csVcSWySqU
“Världens dyraste PowerPoints” som en vän uttryckte det efter att börjat jobbat på ett företag till majoriteten ägt av Staten som ofta använde sig av McKinsey, MCG, Accenture mfl….
Skulle kunna vara Postnord kanske, vet att mina gamla kompisar har stort konto där naturligtvis helt utan koppling till att koncernchefen är f.d. alumni på firman!!! Tror faktiskt dom är två i koncernledningen nu faktiskt. Sen måste jag också säga att på min tid gjorde vi mycket mer än Powerpoints, vi gjorde också jättestora excelark som vi sedan konverterade till diagram och visade i……fan, just det Powerpoint!!!
Jag brukar summera min tid där med att jag agerade snuttefilt åt ledningen, dom kunde alltid rädda arslet med en analys/rapport/rekommendation från oss.
Sverige måste snarast gå över till Euron.
Ja, vi följer Grekland i fotspåren och får allt nationen äger utsålt till Blackrock.
Finns inga gratisluncher.
Jag röstar på KKR, Blackrock är ju rena altruisterna i jämförelse…
Men konjunkturinstitutet konstaterar väl att vinstandelen har gått upp och ligger högre än vad den gjort de senaste 20 åren (om jag inte läser fel i digrammet på sida 10).
https://www.konj.se/download/18.6676cd7e184b91b518f77591/1671031379000/SpecialStudie_RUP.pdf
Diagrammet visar väl utvecklingen för näringslivet som helhet. Kanske inte så relevant i en diskussion om matpriser, mer än som jämförelse.
Nej tack, är mitt svar på det.
Hej!
Jag kommenterar inte så ofta men du är så rätt ute Lars, nästan på väg att kunna dra det som stand-up.
Jämför med egna kvarteret i byn..
Sur eldning utan lämplig vedförråd/kamin: Check!
Trängsel på Lidl: Check!
Nya kamin installationer: Check! (fortfarande ingen vedbod !?)
Fler vedleveranser: Check!
Själva har vi varit ensamma i kvarteret med vedeldning, jo det finns vedbod och panna (ej kamin) men i vinter så har “trivsel” eldning i kaminerna ökat markant och en konstant odör av tjärtillverkning.
Tycker synd om det unga paret som betalade 50-75% mer i våras (ATH) för ett hus i kvarteret än tidigare snitt, men de får trösta sig med pelletsvärmen.
För egen del har fokus på att avbetala lånen gett utdelning, men visst kostnadsökningar drabbas vi av men inte ränte..
Ha en go helg på er!
//PK
Det ær så sorgligt att folk faller till sådana låga nivåer, men vad førvænta sig ær tom ministrar tror att priskontroller ær smart.
några random førslag:
Handla på Lidl då om ICA ær dyrt, røsta med føtterna.
Bli ICA handlare sjælv om man nu tror det ær så otroligt enkelt och soft och blir rik sjælv då.
Ang pristak/priskontroller. Eftersom vi inte lær ut ekonomi i vare sig grundskola och endast i låg grad på vissa gymnasielinjer, hur ska man då førvænta sig att folk fattar ekonomi?
Men centralt satta priser ær i grund och botten løgner om tillgång och efterfrågan. I sovjet skulle brød vara billigt, så man bestæmde ett lågt pris. Men det var en løgn om tillgången i førhållande till efterfrågan och resultatet var att det var enorma brødkøer, så några fick køpa till billigt pris, resten blev helt utan brød. (lite som hyreslægenheter i sthlm… hehe).
Klart man kan ljuga och hitta på priser, men det førændrar inte verkligheten.
Brödet och brödpriserna i socialist-sovjet är intressant. Eftersom det blev brödköer. Bland annat för att grisuppfödare (privata småbrukare javisst, men också kollektiv och också sovchoser – och gissa vilka som hade bäst kontakter) köpte upp det subventionerade brödet och gav det till grisarna som mat. Så människorna blev utan. Utom dem som hade lika bra kontakter som grisuppfödarna förstås. Och det sätter ju förstås Hultqvists socialistiska gris-attack på den blågula högern från våren 2022 i perspektiv. Men så brukar ju socialister sätta grisarna före människan. (ja, jag vet, rant, men likväl sant)
Haha! just det grisarna… Och speciellt Napoleon! 🙂
Hihi : )
En liten rättelse, gissar att sovchoserna och kolchoserna inte formellt köpte upp bröd för att ge till djuren.
Men konjunkturinstitutet konstaterar väl att vinstandelen har gått upp och ligger högre än vad den gjort de senaste 20 åren (om jag inte läser fel i digrammet på sida 10).
https://www.konj.se/download/18.6676cd7e184b91b518f77591/1671031379000/SpecialStudie_RUP.pdf
Diagrammet gäller näringslivet som helhet. Inte så jätterelevant i en diskussion om matpriser, annat än som jämförelse.
Vän av ordning undrar: Får verkligen styrelsen, visserligen baserat på stadgar i respektive BRF och även vilka mandat man gett styrelsen på föregående års stämma, på egen hand höja avgifterna? Är det inte normalt sett ett stämmobeslut?
Styrelsen har i uppdrag att sköta föreningens ekonomiska förehavanden, och i detta ingår i synnerhet att besluta om kommande medlemsavgift. Det är inte något man delegerar till årsstämma. Det är styrelsen som är ansvarig för föreningens ekonomi, inte medlemmarna. Om årsstämman beslutar om att begå brottslig handling och försnilla föreningens medel, begå skattebrott eller vadhelst, och styrelsen utför dessa handlingar, så är det styrelsen som åtalas i domstol.
På samma sätt så kan en styrelse undgå att beviljas ansvarafrihet, och stämmas av föreningens medlemmar om styrelsen mörkar för föreningens ekonomi och undlåter att höja avgiften. Kanske för att hinna lämna skeppet, dvs sälja sin lgh till ett högre pris än vad föreningens ekonomi eg. motiverar.
Spännande! Jag tänkte att det var ungefär som att ledningen i ett AB beslutar om årsredovisningen och den ekonomiska rapporteringen, det är ju en styrelsefråga som förvisso också exekveras av ledningen.
Gjorde en snabbhandling på Lidl bara 5 varor, roade mig sedan att gå in på ICA Kvantum butiken bredvid. Pris på Lidl 180 kr på ICA 220 kr. Samma märke (förutom frukt)
Lidl är roligt att handla på tycker jag som gillar omväxling då dom varierar sortimentet en hel del, förra veckan var det finsk vecka och jag köpte finsk kålrotslåda den var bra, men dom finska chipsen var inget vidare.
Men om man gör sin veckohandlingslista och absolut måste äta samma korvgryta och ha ryggbiff på fredag med ett viss märke på bean så är inte Lidl rätt men då får man betala men om man som jag gillar mat och gillar att prova nya saker så är Lidl mycket roligare än dom andra kedjorna.
Största nackdelen med Lidl är att så många börjat handla där, så det kan vara lite trångt och slut på saker ibland, bättre förr
Ja, det börjar bli trångt på Lidl
Senaste gången jag var på Lidl efter jobbet hade de 6 av 6 kassor öppna….
När jag började handla där var det “kris” om de var tvugna att ha 2 kassor öppna
Changing tides and times.
När det gäller matpriser och inflation så saknar jag fortfarande en bra förklaring på att matpriserna på ett år gått upp med 22 % i Sverige och 8 % i Norge med ungefär samma kursutveckling för våra valutor
Förklaringen är att de är just Norrmän.
Det har inte hunnit fatta att de behöver höja priserna ännu😀
Du kan ju titta lite på norsk jordbrukspolitik, och vilket land som typ är Europas näst största tillverkare av konstgödsel, samt förstås pristaket på el. Man har ju också tullar på utländsk mat, det finns till och med norsk parmesan och norsk mozarella, typ, för att hålla nere priserna.
Sedan är norsk matkultur som den är. Man åker inte till Norge för maten …
I Sverige kokar man fisk åt djuren…. I Norge är det höjden på deras kulinariska nivå 😉
Jag vet inte om tullar på import för att gynna produktion i Norge är prissänkande direkt. Det brukar bli tvärtom…
Poängen är att norskt jordbruk har massivt stöd, både bidrag och tullar.
Norge införde ett pristak på el. Elpriserna är en stor anledning till även den rusande matinflationen, så det gör stor skillnad.
En referens:
https://www.gp.se/ekonomi/elpriserna-ligger-%C3%A4ven-bakom-matprischocken-1.94055285
Bakom betalvägg, så här ett litet utdrag för den som inte kan läsa:
Men vill man hitta någon faktor, som den svenska regeringen kunde ha påverkat för att få ner inflationen, är det elpriset. […] Där [i Norge] är pristaket på el i konsumtionsledet huvudförklaringen både till att inflationen i stort är fem procentenheter lägre än i Sverige och matpris-ökningarna 9 procent lägre än i Sverige. Norge har samma ”välkonsoliderade” dagligvaruhandel och livsmedelsindustri som Sverige och även en svag valuta.
Intressant, jag läste artikeln och det kan nog vara en delförklaring men då får vi se en deflation på matpriser nu när elpriserna går ned 🙂
Miljöpartiet i Norge har inte haft samma makt över politiken?
Hade tänkt kommentera matprisdrevet, men fick ont i lillfingret av att scrolla förbi befintliga kommentarer. Så jag nöjer mig med att dreva och rasa mot de ryggradslösa styrelseodjuren som bloggförfattaren tydligen har i den utvidgade bekantskapskretsen, som inte tar sitt ansvar och fattar beslut om brf:ens ekonomiska förehavanden, utan försöker förpassa obekväma beslut till föreningsstämma. Som styrelsemedlem i en brf är beslut som dessa precis det man har i uppdrag att fatta, och man har fått föreningens förtroende att göra så. Hade jag varit på armlängs avstånd från centrala Stockholm hade jag tagit min surt förvärvade postinflatoriska 179.2%-iga purjolök och vaskdaskat upp vederbörande. Vet hut!
+1
Alla smarta styrelsemedlemmar förankrar alla svåra beslut i stämman, brf, bolag, förening eller annat. Sedan är det en glidande skala mellan information och beslut. I grunden handlar det om ett annat styrelsesätt än patron-client, som är vanligt i östra och sydöstra Europa där patron (eller i Sverige styrelsen) bestämmer och följarna (client) litar blint på patronen. Well, i västra och norra Europa funkar det annorlunda och vi förankrar gärna allt som inte är rutinbeslut. Och vilken del av världen går det bäst för?
Det är nog dags att damma av de gamla seriefigurerna Spara o Slösa igen (1926-1963).
Dagens generationer har länge levt i bubbla av välstånd, artificiellt skapad.
Hybrisen är utbredd och man har byggt både större och mer påkostat än grannen.
Nu kommer verkligheten ikapp.
Nu skall räkenskaperna göras upp.
Vi som alltid identifierat oss med Spara har nu goda tider – relativt i varje fall. Relativt jmf med Slösa personerna.
Exempel från en Spara person:
Trots att jag är dollarmiljonär med bundet elavtal på 35 öre så har jag kallställt sovrummet och sover i vardagsrummet. När käringen kommer över lyxar vi till det och sover i riktig säng.
På lördagskvällen blir det guldkant på tillvaron, då öppnar vi en läsk. En burk från Premiere (Axfood) som vi köpt för c:a 3 kronor.
Dagens lunch/middag blev en rejäl omelett med kantareller och lök till en kostnad av 13:-.
Less is more!
När grannen inte längre har råd med sin daycruiser så kommer jag lägga ett skambud!
Jag ser bara möjligheter.
Grannen Slösas problem blir nu mina möjligheter.
Min tid är nu!
Så är det. Jag kommer klara mig “bra”.
Men jag agerar som det värsta kommer inträffa. OM det går bra så kommer jag bara vara glad och så kan jag använda den utökade bufferten åt att förädla hus och tomt ytterligare utan att behöva låna.
Ett annat sätt att se på saken är också att ”dagens generation” varit tvungna, av riksbankens räntepolitik, att köpa tak över huvudet (orenoverade 70-talsvillor) för 4-5 miljoner medans den äldre generationen sitter utan lån och skrattar hela vägen till banken.
Samtidigt har dom mage att dra anekdoter om att räntan minsann var 12% när dom köpte sina hus för motsvarande en årslön.
Det många ur en hel generation nu som råkar riktigt illa ut utan att ha lyxrenoverat eller på något sätt levt över sina tillgångar.
När vi lyxar till det tar vi fram en läsk.
Och när vi verkligen lyxar till det öppnar vi läsken.
Jag tycker Robert Boije ofta har kloka insikter. Lämnar följande länk till dagsfärsk artikel okommenterad, för alla att läsa:
https://www.realtid.se/flera-faktorer-talar-for-en-mer-dampad-prisutveckling-pa-livsmedel-framover/
Tycker väl att sånna här kommentarer varit i 6 månader nu och ändå ÖKAR snarare inflationstakten.
It ain´t over til the fat lady sings.
Jag skulle misstänka inflationen håller kvar sig ett år till och vi behöver få upp räntan mot 5%
(Dvs 6-7% i bolåneränta. Precis som kalkylerna på banken tog höjd för)
När räntan och inflationen peakar kan det däremot gå snabbt. Men det är nog läge att inte boka de där konsumtionsaktiviteterna utan njuta av hemestern.
Förnekelsen är stor.
Räcker ju bara läsa alla kommentarer här som säger att just deras förening minsann inte behöver höja.
Eller att i just deras område har priserna INTE ALLS gått ner…
I sånna fall är det bara en tidsfråga. Den som tror denne går ur detta helt oberörd kommer få ett brutalt uppvaknande.
Jag kommer ihåg när jag länkade till en tomatodlare december 2021 som inte längre hade råd med att värma växthusen.
Då fick man som svar här att han fick skylla sig själv för att han inte hade bundet elavtal.
Vad kostar tomaterna nu för tiden?
Mmm. jag brukar peka på att 9 miljoner i lån kommer kosta över 40.000 i skattade pengar med 5% ränta…
Då börjar folk attid raljera om att de minsann inte vet om nån som lånat så mycket… Och att de får skylla sig själva.
Men börjar även höginkomsttagare/övre medelklass att hålla i kostnaderna kan det gå utför fort för andra med.
Hear yea hear yea.
The end is nigh.
Nä men skämt åsido finns det många välskötta brfer som inte behöver höja avgifter. Enligt lagen om survivalship bias är det naturligt att boende i sådana skrävlar på.
Tycker mig ha sett en tendens till ökande extrapriser och erbjudande på mat veckan innan lön. Intressant om det finns nån statistik på prisnivån månadsvis. Eller om elstödet gav en skjuts till matpriserna.
Tror inte jag köpt tryckimpregnerad fryst kycklingfile för mer än 80kr/kg sedan i julas.
Falukorv är alltid på erbjudande men man blir snabbt trött på det. Det är vår motsvarighet till pulled pork så barnen blir glada när vi har det ibland.
Mycket snack om Bregott för 70 kr men det är mer regel än undantag nu med extrapris på 49.90. Har inte köpt Bregott till ordinarie pris på länge.
Och hushållets stapelvara Höhnö Skärgårdskaka som när det var riktigt illa fick inköpas för 45 kr köptes härom veckan för 24.95 kr.
Inflation?
PPI -5.2% (Prisindex i producent- och importled)
https://www.statistikdatabasen.scb.se/sq/135642
Ingen vid sina sinnens fulla bruk kommer börja tåga under röda fanor. Sveriges relativt låga löner (utbildning lönar sig dåligt), skyhöga skatter och EUs sämsta pensioner kommer nu att ta ut sin rätt på ett brutalt sätt.
Att då kila över till den socialistiska sidan som skapat problemet, är ju rent självskadebeteende.
Vi får lära oss den hårda vägen att socialism är sotdöden för ekonomin.
Bra artikel om hur banker hamnat där de nu är i WOKE eran
https://nypost.com/2023/03/16/putting-diversity-and-equity-first-nearly-crashed-the-economy/
Förvånad över att vi har fått inflation i Sverige? Det borde ha varit uppenbart för alla som har läst bara lite nationalekonomi att inflationen skulle öka när likviditeten ökades dramatiskt under Covid. Ett krig i Ukraina som drev upp priserna för spannmål och matolja hjälpte ju inte till heller. Lägg till ökade energipriser ovanpå det.
Och vad händer när inflationen ökar? Riksbankerna höjer räntan.. Allt väldigt förutsägbart.
Sedan är min bild att de stora matkedjorna i Sverige släppte på den stenhårda hållningen kring prishöjningar då det var omöjligt att kräva oförändrade priser under 2022. Vissa leverantörer ser då till att fylla ett uppdämt behov av prisökningar.
Själv är jag glad över att ha låst elpris i tre år på 0,46 kr i september 2021, bundit de relativt små lån jag har i oktober 2021 på 1,27 % till mars 2024 och placerat det mesta av besparingarna på banken under 2022. Enda jag kan gräma mig över är att jag inte band lånen i 5 år i stället. Under mina dryga 60 år har jag nog aldrig haft sådan tur i utfallen av återkommande finansiella beslut.
Jag kan bara konstatera att det går upp och ned i ekonomin och har man inte förstått det tidigare (troligen då född 1975 och senare) så förstår man det nu.
Alla skrattade åt mig när jag rekommenderade att min dotter skulle ha bundna lån när hon köpte sin bostad i januari 2022.
“Varför ska man binda lånen, det blir ju bara dyrare.”
Då var den rörliga räntan 1,5 % och den bundna ungefär 1,75 för 3 eller 5 år.
Tänk, tänk, tänk…….
Vad kan hända?
Räntan kan gå ner 1,5 % och den kan gå upp……….. ????
Nästan hur mycket som helst!
Medelklassen verkar ju inte helt förtvivlade.
Igår läste vi om att det var onödigt, jobbigt, krångligt och allt möjligt svårt att spara 30 000:- kronor per år på matkontot genom att handla i flera butiker.
Idag, tror jag det var, så visade det sig att Apollo hade flera bokningar inför sommaren 2023 än de hade före pandemin.
Medelklassare, väx upp och ta ansvar för din och din familjs ekonomi.
Det är inte ett dugg synd om oss.
Det är lite som när folk på Sweclockers kräver att scalpers (folk som köper grafikkort och sedan säljer vidare för högre pris) ska förbjudas enligt lag. “Problemet” är att folk köper för de ockerpriserna som scalpers tar ut.
Har pratat med folk och det känns lite som att lyssna på “ack, min ryska kaviar är nu 10 % dyrare! Staten måste in!”
Okej, lite överdrivet men de gnäller på de mest märkliga saker. Jaha, du får betala 20 % mer för den där osten du bara “måste” ha? Wow, uppenbarligen behöver vi förstatliga ostproducenterna nu!
Sen blir det ju ännu lustigare när Svantesson säger “de kan väl äta kaka?” på allt det där (för vissa ÄR det tufft, men det bryr sig varken medelklassen eller Svantesson om).
Band aldrig bolånet för att slippa ’inlåsning’ via ränteskillnadsersättning.
Snart inläst fan så mycket värre av värdeminskning.
Tur att man uppdaterat sin köplats för hyresrätt i alla år.
Amen to that. Det är tufft att betta på att man ska bo 10 år på ett ställe när man är singel 20-någonting.
Men jag valde ändå 3 år bundet när det begav sig, vilket kändes i det längsta laget.
239 kommentarer och ingen har nämnt ett ord om hur AI kommer slå ut 85% av alla kontorsjobb, dvs sådana där “urbana” jobb. Industridöden 1975, kontorsdöden 2025?
Det som är lite skrämmande är att detta, och ytterligare robotisering av tillverkningsindustrin, är något som varit känt och talats om inom universitetsvärlden sedan 1990-talet.
Jag minns en föredragsserie av KTH och MIT som mynnade ut i att medborgarlön är något som kommer att bli nödvändigt i framtiden, troligen förr än senare, eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt många arbetstillfällen för att hela befolkningen ska kunna försörja sig.
Varje gång jag påtalat att medborgarlön kommer att bli nödvändigt så tittar de flesta på mig som om jag skulle vara en marsmänniska eller kommunist (same, same for me). Nu är jag varken marsmänniska eller kommunist, men jag är ändå sedan länge övertygad om att medborgarlön kommer att bli nödvändigt.
Jag håller med om detta helt och hållet på så vis att individen kommer sluta existera som oberoende ekonomisk agent – dvs hela konceptet att en människa bygger sin (och sin familjs) tillvaro på att sälja sin tid och kompetens på en spotmarknad kommer kollapsa.
Frågan är dock om det inte är “dead on arrival” att lägga sitt hopp till den existerande byråkratin att lösa detta problem? Jag menar, när det pratas medborgarlön så är det ju statligt utdelad medborgarlön som vi pratar om.
1975 jobbade alla med en massa fysiska arbeten som successivt försvunnit. 2025 jobbar alla med en massa kontorsarbeten som successivt försvinner och sedan börjar jobba med annat.
Jag ser ett stort uppsving för tjänster inom vård och omsorg. Om inte AI implementeringen ger vinster som möjliggör sådana förändringar så finns det ingen poäng med den eftesom en 50% arbetslöshet gör att företaget som inför AI tappar sin försäljning.
Det är inte det nya läget, det är omställningen som smärtar. Utom för de 5-10% som blir kvar varje gång och tillhör de oanställningsbara.
Ja, det kommer relativt sett finnas en efterfrågan på tjänster inom vård och omsorg, men de som efterfrågar dessa tjänster kommer i och med AI-revolutionen inte ha några medel att köpa dessa tjänster för. Som du är inne på kommer AI att skapa en markadskollaps. Vi löste detta på 70-talet genom att avveckla Bretton Woods.
Snarare kommer AI göra dom flesta av oss mer produktiva och vi kommer få och förtjäna reallöneökningar. Vissa kommer komma i kläm, precis som med Spinning Jenny och miniräknare.
Det blir riktigt kul att se hur en redan arg medelklass kommer att bli ännu argare när sparbehovet p.g.a. dyrare matpriser tagit sig ända till offentlig sektor.
Till exempel skolbespisningar:
Enligt lagen skall skolmaten täcka näringsbehovet för den del av dygnet som barnen vistas i skolan, vilket knappast kan överstiga en tredjedel. En tredjedel av säg 2500 kcal kommer man lätt upp till med en normalstor tallriksportion mat, så det finns ingen anledning att barnen skall få vräka i sig lunchbuffé varje dag. Om barnen får sig tilldelade varsin matlåda, så kan de fylla upp den med mat i skolbespisningen, äta lunch och sedan ta med sig lådan hem och diska, så sparar man in ytterligare någon tjänst i skolköket.
Om barnen är hungriga utanför skoltid, så är det föräldrarnas ansvar, ingen annans.
På vilket sätt är det kul när folk lider och är arga? Menar du att det är en prioriterad fråga att skolbarnen inte ska äta för mycket i skolan så fattiglapparna ska sättas på plats?
Han är psykopat.
Håller med dig där Rikki.
Visst, det är psykopatiskt att tycka att man inte skall slösa med skattepengar. Det kanske rentav är psykopatiskt att inte vara en riktigt solidarisk vänstermänniska?
Det finns ingen som lider. Att jag tycker det är kul när en gnällig medelklass tvingas ta eget ansvar, står jag för.
Problemet med den svällande offentliga sektorn är att många kommuner gör mer än vad det är ålagt dem att göra enligt lagen. Sånt kostar skattepengar; kanske inget problem för socialister som tycker om att göra slut på andras pengar, men för oss andra är det stötande.
Det är inte den gnälliga medelklassen som uppmanar sina barn att äta extra av skolmaten.
Ja man kan ju inte hålla sig för skratt 😐
Det är ju nästan som att du inte förstår att beslut om skolmaten fattas i en politiskt styrd verksamhet och dylika förslag inte går hem hos väljarbasen. Det går uppenbarligen heller inte hem i kommentarerfältet, trots att du i sak förmodligen har ett rationellt förslag. Också LWs argumentation utgår från faktaresistens hos mottagaren som mest vill reagera emotionellt.
Det är det som är så fint med ett rejält stålbad; den offentliga sektorn kommer att tvingas prioritera bort onödiga och kostsamma saker som inte ingår i kärnuppdraget. Man kan inte bara höja skattesatserna när inkomsterna samtidigt minskar.
Det är tveksamt att driva med folk om levnadskostnadskrisen.
Man får absolut driva med medelsvensson, eftersom vi liksom andra har en massa dumheter inbakade i vår vardagskultur.
Däremot är det oerhört smärtsamt för många familjer och ensamstående att de inte längre har råd att fylla matkassen.
Vissa kan fortfarande fylla matvagnen som vanligt utan att tänka på vad det kostar men man bör inte driva med de som har det svårt, även om de är medelsvensson som inte har planerat för skenande levnadskostnader.
Man ska inte driva med någon, men de som helt misslyckats med att planera sin vardag långsiktigt trots god lön och i övrigt väl förspänt får nog acceptera att de blir indirekt hånade genom att jag och andra berättar att man ska spara i goda tider för att klara dåliga tider.
De som trots att de verkligen försöker inte klarar vardagen ska man hjälpa, inte håna.
Visst är det en hel del som fått det svårt, spänner över många grupper.
Att leva hand ur mun har ju varit en paradgren för många, ‘lånta fjädrar’ nyttjade ju bloggarjäveln rätt ofta.
Men, att säga att man inte planerat för ökade kostnader är ju inte helt sant, man har ju då gjort ett val.
Som Winston myntade: He who fails to plan is planning to fail
Jo, men det är inrotat i svennekulturen att man ska satsa på sådant som syns, stor villa, ny bil, segelbåt, sommarstuga, skidresa, utlandssemester, märkeskläder och Apple till hela familjen. Man kan inte kräva att alla ska vara klarsynta svin som skiter i vad grannarna, vännerna och kollegorna tycker.
För mig är det inte svensk kultur att satsa på sådant som syns. Jantelagen säger väl tvärt emot detta, eller ger inte direkt stöd för det.
Följa John är lite mera svenskt, så det ligger något i det du säger i alla fall.
Apple har tillverkats uteslutande i Kina, så det känns inte som någon produkt man ville befatta sig med. Nu verkar Apple flytta ut produktion från Kina, vilket är toppen.
Ändå är det påtagligt att alla satsar pengarna på sådant som syns. Som exempel är det ju helt hopplöst att skryta om sin samling av bergkristaller vid fikabordet på jobbet, även om den kostar mer än en villa.
Det är nog mera följa John än att visa att man har råd tror jag.
De flesta har ju dessutom inte råd utan lånar till sin följa John lek.
Jag och min fru har alltid gått våra egna vägar, så jag kan absolut ha fel.
Det är trist att uppleva att saker och ting blir sämre. Det är många känslor som ska betas av och förlikas med. Och vi är alla i olika faser av den här omställningen. Man kan ha respekt för andras ganska normala (över)reaktioner. Tids nog landar man i det nya. Har man som tex bloggarn och hans gamla läsare har redan gått igenom den här krisen i ett decennium så är man lite mer förberedd än annars. Möjligtvis. Oavsett, kom ihåg att då och då höja blicken. Efter den här krisen kommer nya bonanzatider. Tills vidare är det bara att anpassa sig efter verkligheten.
Lite OT, men här kommer bra helglyssning för den som vill fördjupa sig om banktumultet runt SVB och Credit Suisse och den påverkan det kan ha på riksbankerna. Rekommenderas!
Kanske ska skicka med länk också:
https://open.spotify.com/episode/2kbMVbg5Y0pQmdDTMyNiKU?si=j7mdCXn5S3uo838Sm0W1RQ
Och kanske ska skriva vad det är för något. Det är alltså ekonomipodden Follow the moneys senaste avsnitt.
Det verkar som det är dags att ta helg för mig nu! 🙈
Även om vi bor i Stockholm så är vi uppväxta med jordbruk “runt knuten”. Så under det senaste decennierna har vi fortsatt leta reda på lokala producenter där vinsten går direkt i deras ficka och inte i något mellanled. Yoghurt, mjölk, ägg, ost, kött (som kompletteras med egenjagad älg), korv och lax köps i större kvantiteter varje gång (ja, förutom mjölk då) och hamnar i frysen. Nu är vi inte priskänsliga på det viset med låg belåningsgrad, utan vi har alltid gjort det för att stödja den lokala bonden. Finns alltid en “tillitsbutik” i närheten när man åker i vårt avlånga land. Betalar hellre 2:30 för ett dagsfärskt ägg hos producenten (frigående) än det dubbla i butiken. Bonden får ändå mer i plånboken.
När det gäller butik har vi alltid varit otrogna. CityGross, Ica, Lidl, Coop, Hemköp? Vi stannar där det passar (eller där vi ser extrapriser på det vi för stunden behöver). Men det är klart – det är som bloggaren säger inte alls mest synd om oss som hänger här. Det är inte vi som ska vara oroliga.
Är det lagligt att sälja mjölk direkt från gården nu?
@DJ:
Det finns storma mjölkgårdar som har utrustning för pastörisering och därför får sälja direkt till konsument. Dessutom är det tillåtet att sälja upp till 70 liter opastöriserad mjölk per vecka.
Man ska också komma ihåg att Arla och Norrmejerier är 100% bondeägda mejeriföreningar (även om Arla är stort) så hela deras överskott går tillbaka till de bönder som levererar till dem.
ska naturligtvis stå stora, inte storma…
Aha, tack. Har stört mig lite på att inte kunna handla mjölk på gårdsbutiken som har allt möjligt annat, däribland ägg. Tycker det verkar intressant också med lokala variationer på mjölk, och att inte blanda ihop allt i en jättetank. Ungefär som franska ostar som är beroende av lokala förhållanden (och årstid).
@DJ:
Jag är nog yrkesskadad, vet alldeles för väl att stormejerierna är de i särklass resurssnålaste eftersom de har så litet mejerisvinn per liter paketerad mjölk (alla rör, pumpar och pastörer måste diskas varje dag, ju mindre mejeriet är desto större blir disksvinnet). Direkt från gårdstanken blir i och för sig allra resurssnålast, den ska ju ändå diskas vare sig du köper en skvätt ur den eller inte.
Mjölken hämtas ungefär varannan dag på gården så den hinner inte mogna så mycket smakmässigt tror jag men olika kor har lite olika fetthalt och fodret är ju lokalt odlat.
Visste du förresten att även de stora mejerierna vill ha sig egen smakstil på produkter som fil och yoghurt? De provsmakar varje vecka för att se till att produkten smakar precis som de vill ha den på just det mejeriet, även på riktigt stora mejerier som Arla Kallhäll utanför Stockholm 🙂
Jag visste inte att det finns provsmakare men det låter rimligt. Stor skillnad dom olika leverantörerna. Norsk Kulturmjölk, Fjällfil, Onaka, A-Fil, “vanlig” Arla fil, Lidl’s Yoghurt vs Arlas Yoghurt Mild, osv.
Jag gillar Arlas Yoghurt Naturell, den klassiska lite surare sorten (vet ej rätt smakterm). Mums!
Jaha, då ska vi alltså vänta oss “Reclaim ICA Stop” [en rekorddyr ICA i Täby, anm]. Fast denna gång så är det nu den lokala villamedelklassen som dra på sig palestinasjalarna och dra fram med banderoller, sånger och stenar. Om det händer så läste det ni här först!
Jag känner till en lokal biodlare där ICA höjde hans vara med 30% utan att han fick något mer. Aftonbladet hade i slutet av förra året en artikel om hur ICA handlare gjorde rekord vinster. Men du brukar vara bra på att kunna presentera fakta och kan säkert också göra det.
Ingen vill ju vara en nyttig idiot.
Ja, och mjölkpriset har sänkts för bönderna. Men mellanledens kostnader ökar och då höjs priset till slutkund.
Svaret är som Lars beskriver
Svensken är helt enkelt faktaresistent
En kul detalj. I LWs tweet om förra socialist-mat-inlägget om oss välbeställda 45-åringar i techsektorn (fast vi nog är många som är äldre och jobbar i offentlig sektor) som gått full socialists så blev “Mina … borgerliga läsare” istället “Mina … borgerliga väljare”.
Vore det inte kul att ta detta på orden och bilda Cornucopiapartiet (som är emot allt som är dumt). LW är given partiledare. MRF och Johan Nr1 får bli strategichefer (de balanserar varandra). Ben Dover är given som partisekreterare som ser till alla är sams. Erik14 fixar underlaget för alla eftervalsanalyser. Justeringsman … ja, får väl var just det. Loke, H.Bogg, Sturlasson och dimmaninatten får svara för säkerheten på mötena.
Jaja, lite fånigt kanske men kunde inte låta bli.
Den gamle blir utrikesminister (krigsminister när de kommer)
Helt klart! Och HMS Repulse blir ecklestiastikkminister!
Jag tror man hoppas för mycket om man tror krisinsikt kommer inom medelklassen…
Roade mig i höstas att gå igenom ett flertal villaområden, och typ varenda hushåll lätt sin odlade mat ruttna på fruktträden istället för att till vara på dom…
Jag har so far inte sett en enda villaägare som börjat på gräva upp sin gräsmatta för att kunna stödodla mat själv.
Min högst personliga åsikt är att istället för att stödja villaägare med pengar bör vi stödja dom med självhushållning…
Nej, vi ska stödja dem med mer ränteavdrag!
Skulder tycket jag är läskiga, riktigt läskiga. Att få köpkraft bara av att en bank trycker på tangentbordet och sedan behöva sälja sin tid, kropp och energi för att skapa värde till att kunna betala av skulden. Slav vill jag kalla det. Och att staten kan ha som mål att värdet på mitt utförda arbete ska totalt urvattnas över tid: 1-3% inflation per år. Och hur kan t ex börsen stiga i värde om man inte skapar mer valuta och då gör mitt utförda arbete mindre värt? Men om man inte skapade mer valuta hamnar väl allt högst upp i näringskedjan tillslut. De lilla som fortfarande cirkulerar i ekonomin borde då värderas högre och så vipps får de högst upp i kedjan ännu mer köpkraft och makt. Så jag begriper inte en balansgång mellan de som har samlat på sig av skapat värde och de som skapar värde. Kanske en förmögenhetsskatt av något slag som främst går till de som producerar men också de som inte kan producera. Men vilket partaj för de som inte tar ut den skatten och drar till sig allt skapat värde! Tänk om den politiska debatten kunde handlada om djupa, öppensinnade, ödmjuka och toleranta samtal och inte dagens dömande och besserwisser attityder. Fast inte med sjuklövern, SD och alla andra partier: De är helt koko. Jag avskyr politik, att bli ifrågasatt och vet mycket bättre själv i min verklighet och röstar på den som har snabba, enkla, smärtfria lösningar och gärna så många som möjligt på kortast möjliga tid.
Man skulle kunna jämföra skulder med droger som gör att man känner sig som en kung.
Att Coop generellt är dyrare än ICA kan jag intyga.
Ifall detta håller i sig skall det bli mycket intressant att se om det blir någon förändring i läget vid årsskiftet när reduktionsplikten sänks. Och om det får någon effekt på inflationen.
När det gäller mjölken har jag för mig att bönderna tidigare fått ungefär lika mycket i ersättning som de fick 1987.
Vår ICA har bara ungdomar i kassan och bland dem som fyller på i hyllorna och diskarna, medan vår COOP har mycket äldre kvinnor i kassan och i butiken.
@Link: Var hittar du ett beslut på hur mycket reduktionsplikten ska sänkas??
Mjölkavräkningspriset har sänkts av Arla sedan toppen i december, som var högst någonsin. Det är f.n. 538,4 öre/kg för konventionell mjölk, ner från 616,4 men fortfarande högre än maj 2022.
Rekommenderad läsning: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/4or4mG/fortroendet-for-riksbanken-tycks-inte-riktigt-vara-pa-topp
För att sammanfatta så växte riksbankens balansräkning från 500 till 900 miljarder mellan åren 2015 och 2019, och från 900 till 1 600 miljarder mellan 2019 och idag. Och: “Mängden pengar som snurrar runt på konton i det svenska banksystemet ökade under samma tid från 3 700 till 5 000 miljarder, en uppgång med hela 35 procent, också det rekord. ”
Det var väl ingen som trodde att det här skulle vara gratis?
Har följt bloggen en tid eftersom den i mitt tycke ger ett bra tillskott till medielandskapet och Lars på ett fyndigt sätt formulerar sig kring samtiden.
Spetsiga formuleringar med väl grundade insikter – som kring temat om inflation – är en fröjd att läsa. Visst kan det vara för att de förstärker min egen analys av vad som händer och sker, men sägas skall att jag även tar mig igenom artiklar från personer som inte ligger i min åsiktsgemenskap för att hålla mig ajour med vad de som har andra uppfattningar om vad som är rätt att göra står.
Tack för en bra och insiktsfull skriven blogg Lars!
Som självutnämnd talesperson för den borgerliga medelklassen så låter jag meddela att de flesta av oss betraktar dagens situation som ett resultat av åtta års rödgrönt vanstyre och att vi inte har för avsikt att konvertera till den planekonomiska läran.
Så länge arbetsmarknaden håller sig stabil så kommer de flesta reda ut ökade kostnaderna.
–>Enter AI-revolutionen 2023.
Inom it-sektorn är det massiva förändringar på gång pga de AI-tjänster som nu rullas ut i stor skala. Vore intressant med en kommentar om detta i något blogginlägg framöver.
För 15-20 år sedan var det outsourcing som skulle göra alla IT-arbetare arbetslösa, sen var det “no code” som skulle göra alla programmerare arbetslösa, och molnet skulle göra alla sysadmins arbetslösa. Efterfrågan på denna typ av tjänster ökade. Jag ser än så länge inget som pekar på att AI skulle bli något trendbrott, men den som lever får se.
Den inhemska efterfrågan på IT-kunniga i allmänhet, programmerare, sysadmins/devops, osv. har alltså ökat, trots decennier av löften/varningar om att den typen av tjänster snart kommer att vara ett minne blott.
När det gäller AI så spår jag att även där kommer vi att få se en ökad efterfrågan på personal inom just IT-sektorn. Utvecklare med spetskompetens inom just AI för att vara mer specifik. Redan nu tycker jag mig se ganska många fler jobbannonser som söker denna typ av kompetens.
Den som tror att AI snart kommer att ta över en massa medelklassjobb bör försöka formulera ett konkret svar på följande fråga: Vilket kvalificerat yrke är mest illa ute vad gäller att tas över av AI på kort eller medellång sikt?
Jag kan bara konstatera att de AI-verktyg som blivit tillgängliga de senaste månaderna redan ger radikala effekter. Jag själv kan programmera något på 1 vecka som hade tagit >1 år utan dessa verktyg.
Jag vet inte om det kommer leda till ökad arbetslöshet inom IT eller rent av motsatsen. Kanske Sverige kan nyttja detta tekniksprång bättre än andra länder?
Ämnet är komplext och det var därför jag efterfrågade ett blogginlägg från profeten LW i denna fråga.
Det du beskriver låter faktiskt enbart positivt, alltså att samma programmerare kan utföra samma jobb på en bråkdel av tiden med hjälp av AI.
Jag känner mig hyfsat trygg med att detta på medellång sikt inte hotar programmerarnas jobb mer än vad no-code-tramset gjorde för 10 år sedan. Om något så frigör det programmerarnas tid från att ägna sig åt repetitiva och menlösa sysslor till att kunna utföra mer produktiva och lönsamma uppgifter 🙂
Vilket kvalificerat yrke är mest illa ute vad gäller att tas över av AI på kort eller medellång sikt?
Dom som kollar upp nåt åt någon annan sitter lite risigt till. Tex advokatassistenter. Man kommer klara sig med färre människor, även om någon behövs. Illustratörer till dussinartiklar. Mäklarassistenter som skriver objektbeskrivningar som någon kontrolläser. Osv.
Det är en pusselbit i min drömframtid, att man kan få (korrekt) juridisk rådgivning av en AI utan att betala tusentals kronor per timme till en advokatbyrå 😉
Man kan även tänka så här: Helt autonoma flygplan har vi haft i minst två decennier. Rimligtvis har vi nu alla praktiska förutsättningar på plats för att kunna genomföra kommersiella flygningar med endast en pilot där någon i kabinpersonalen tränas för att kunna ta över rollen som befälhavare i händelse av att piloten blir sjuk, men ändå är det fortfarande en andrepilot med på varje flygning. Tåg och båtar har också kunnat framföras helt autonomt under lång tid, men inga tecken på att sjökaptener eller lokförare kommer bli arbetslösa den närmsta tiden.
Det är alltså inte bara hurvida AI är kapabel att sköta yrket som spelar roll, utan det absolut viktigaste är politik och regelverk som än så länge dikteras av människor.
Sverige har Europas högsta diesel pris.
De som använder bränslet till allt arbete är bönder och transport sektorn.
Det slår igenom på mat priserna ,till det kommer importerad inflation PGA att kronan blivit en skräp valuta.
@Anderspanders:
Jag tror att du överdriver vårt höga dieselpris lite.
Europas högsta dieselpris har Finland och Island, sedan kommer Sverige, tätt följda av Italien, Norge, Storbritannien och Danmark (enligt Motormännens sammanställning för februari, omräknat till Euro enligt då gällande växelkurs, som naturligtvis har ändrat sig sedan dess, precis som råoljepriset).
Jag undrar hur det kommer att bli för de bolag som driver hyreshus? De kan inte höja hyrorna så mycket som kostnadsökningarna. Och även om de kunde det skulle många av deras hyresgäster inte klara hyreshöjningar i den klassen. Frågan är vilka som är de första att gå omkull.
Som konsult i IT-branschen (även om det är en nischad del), ägare till en villa i 10-miljonersklassen med nybyggd bastu och badtunna så tycker jag ändå inte riktigt att jag känner igen mig i nidbilden i inlägget. Ja, jag märker definitivt av ränteläget och matpriserna och elpriserna. Men jag tänker inte börja argumentera för prisreglering på mat för det.
Se bara på vad som har hänt i Argentina den sista tiden: https://www.ft.com/content/acca94f3-6bad-4832-94fc-563865d4e241 (man lär kunna komma över deras paywall via 12ft.io).
Priskontrollerna har inte fungerat så där bra. “The amount of money in public circulation has quadrupled during Fernández’s first three years in office, according to central bank data. … A state price control scheme known as Precios Justos, or ‘Fair Prices’, has temporarily frozen the cost of more than 1,700 goods until December. But that has not been enough to cool price rises given the serious imbalances in the Argentine economy. Similar price controls introduced in 2021 were not enough to halt soaring prices, and consumer sentiment has continued to deteriorate.”
De har alltså försökt förr, 2021, med samma resultat som nu.
Man tycker att svensk vänster skulle ha lite bättre koll på vad deras vänner runt om i världen har för sig, och vad det får för resultat där. Det är nästan så att man misstänker att Nooshi och Esbati är mer intresserade av att införa vissa lösningar än att komma tillrätta med problemet i sig.
Det är ju inte priserna som sticker. Det är Icas vinster.
Problemet ligger i procentsatser.
Säg att deras avans är 10%.
När varan kostade 50kr så var det inga problem. Men när varan kostat 100kr så får man helt plötsligt 100% mer för att göra exakt samma sak.
OFlexibelt och dumt.
När detta inte sker i något annat land i norden så är det ypperligt bevis på att konkurrensen inte fungerar här.
Kostnaderna för produktion gick trots allt upp långt mer än det som speglats i inflationen. Man kan också se att produktionsindexen fallit kraftigt under december och januari, vilket skulle kunna tyda på att inflationen också är på väg ned.
https://www.linkedin.com/posts/fredrik-hesseborn-3359bb31_lite-st%C3%B6d-f%C3%B6r-att-inflationen-kan-vara-p%C3%A5-activity-7043146674310950912-HTL1?utm_source=share&utm_medium=member_desktop