Jag har besökt en läsares nyanskaffade hembatterianläggning kopplat till en solkraftanläggning på ca 10 kWp. Trots elbilsladdning nattetid kan man nu täcka i 70% av elbehovet själva så här års och under sommarhalvåret kan man i teorin bryta strömmen mot elnätet och köra själva, iaf om man inte åkt långt med elbilen.
Anläggningen är baserad på en modulä Sungrowbatteristack och en Sungrow växelriktare, samt en ca 10 kWp solkraftanläggning. Växelriktaren klarar just att leverera 10 kW via batteriet eller 13 kW tillsammans med solcellerna och dåliga dagar sommartid bör man kunna få 20 kWh från solen, bra dagar uppåt 50 kWh. Sommartid bör ett hushåll i ett modernt hus klara sig på 15 – 20 kWh el om dagen, inklusive några mil med elbilen och batteriet innebär i så fall att man i teorin kan bryta strömman april – oktober. Dock får man ju ändå betala elnätsavgiften.
Men ur ett preppingperspektiv bör man klara ett halvårs strömavabrott sommartid, så länge man bara småkör med elbilen lokalt.
Batteristacken består av åtta Sungrow 3.2 kWh, för en summa om 25.6 kWh. Nödströmbrytaren är inte installerad än, men när den är på plats vid växelriktarens nödströmsutgång så ska man kunna koppla om hela hushållet till att köra off-grid vid strömavbrott och då alltså kunna köra autonomt via batteri och solceller. Snålar man på elen och t ex stänger av varmvatten, struntar i uppvärmning utan värmer med ved och inte laddar elbil så bör man nog klara sig hela året utom december – januari.
Systemet styrs via Home Assistant gällande prioriteringar och laddas så här års nattetid när elen är billig, så det blir redan nu ingen elförbrukning dagtid.
Intressant är att man som bekant får 50% stöd för batteri och tillhörande växelriktare, så halva systemkostnaden betalas via skatteåterbäring. Ett sådant här system kostar annars ca 200 000:- oräknat solkraften.
Man kan fundera på ekonomin i att köra en dieselgenerator vintertid och klippa elnätet helt för att spara elnätavgiften, men för att få ekonomi på det bör man nog kunna ta tillvara spillvärmen från generatorn.
I övrigt – när det gäller laddcykler på litiumbatterier, så brukar man ju prata om antal fulla cykler till 80% av ursprunglig energilagring. Då man inte laddar fullt-tomt varje gång blir det fler cykler än så och även vid 80%, 60%, 50%, 40% osv så fungerar ju batteribanken fortfarande. Vilket för övrigt också innebär att elbilsbatterier inte är värdelösa vid 80%, då de kan återanvändas och ompaketeras till hembatterier.
Korrekta livscykelanalyser av elbilar – som alla visar att elbilar är miljövänligare än fossilbilar – förutsätter dock att batterierna skrotas och slängs på soptippen vid 80%, men så är alltså inte fallet. De kan fortsätta köras på eller återbrukas som hembatterier, eller kraftnätbatterier. Dessutom kommer materialåtervinning av litiumet att vara på plats tids nog när marknaden är stor nog för att råvaruåtervinning ska bli lönsam.
På samma sätt är inte solkraftanläggningar värdelösa efter sin 30-åriga livslängd – då ger de fortfarande 80% av ursprunlig effekt.
63 kommentarer
Värt att nämna är att man missar nätnyttan och skattereduktionen pga detta vilket iaf för Ellevio i Stockholm blir 60+12+1+5=78 öre/kWh före spotpris.
Nja, det är inte meningen att man skall kunna köra off-grid men men lite kreativ koppling kan man ordna det så. Det finns en kontakt på växelriktaren där man kan ta ut 3×230 med 10A per fas. Där kan man då köra sina belastningar på ström som finna i batteriet. Den kreativa omkopplingen skulle då vara att man först bryter den normala utgången från växelriktaren till huset/nätet och sen kopplar in “backuputgången” till sitt hus. Man bör kanske också bryta huvudbrytaren till det externa nätet så att man inte kör ut sin “batteriström” ut till nätägaren. Vad som skulle hända om strömmen från nätet kommet tillbaks efter ett strömavbrott och man kan mata ut både från den “vanliga” utmaningen från växelriktaren och från “backuputgången” vill jag helst inte tänka på.
Har en likadan fast hälften så stor anläggning så jag har testat lite…
Därav manuell nödströmsomkopplare för att bryta elnätet. Samma som om man kör på diesel. Denna ger 3x16A lite kraftigare än din.
Kreativa kopplingar är bra, sen om de är helt lagvidriga och livsfarliga kan man ju självklart inte ta hänsyn till ett sånt läge. En död elmontör eller två spelar väl ingen roll?
ferroresonans 2023-03-22 17:31 – 17:31
Mjaee ang. elmontörerna så måste man se till tillväxten av elmonörer innan man säger-gör sånt.
Men dom ‘kreativa kopplingarna brukar för det mesta propparna fixa , viktigt med större åtgång på proppar än elmontörer.
en 2-3-4kw omformare förlorar alltid mot nätet o 16A proppen, dom kan stimma o tostre på bra då dom förlorar.
Har man egen reservkraft vilket man gärna har om man har ett jordbruk med djur.
Då måste det finnas en brytare Nät- 0- Reservkraft samt ett eget jordtag.
Följdfråga, om det blir ett strömavbrott hos leverantören men området har en massa solcellsanläggningar, kommer nätet vara strömsatt ändå fast via grannarna?
Det undrar jag också.. Min kvalificerade gissning är att solcellerna känner av att nätet är strömlöst och stänger av uppmatningen av ström mot nätet. – Så nej, är det strömavbrott så får man heller ingen solel.. inte ens hemma hos den som äger solcellerna.
Många solcellstransformatorer (hittar inte ordet) har off-grid-läge så att de kan förse huset med ström under strömavbrott, men detta gäller absolut inte alla och jag undrar om de ens är påslagna i de flesta anläggningar med denna funktion?
Har också en liknande anläggning. fronius inverterare ,med BYD batteri.
Hade förut svårt att hitta någon som ville installera ett nödström system men med fronius 24 så har man en kontackt med 10 amper som man kan plocka ut nödström när strömmen försvunnit från det externa systemet så man måste koppla om.
Inverteraren känner av när strömmen försvinner och stänger ner systemet sedan bryter den upp alla faser mot nätet och kör igång en kontackt som då är ett subnät hellt isolerat från vanliga nätet.
För andra lösningar måste man ha eget jordspett och fronius om jag förstår kör då 51hz för att märka om det siter någe andra anlägningar på samma hus.
Som sagt för att få bidraget får man inte vara offgrid.
med batteriet kan man ju få bättre utnytjande eller hjälpa svenska nätet med last som jag gör om elen är billig natt med dyr morgon (för det är en brist) så säljer jag.
Jag klarar mig hyfsat bra med bara 10kwh så länge jag laddar elbilen på natten eller laddar soliga dagar när jag har gott om extra el.
Man bör tänka på bara vinkeln är bra dvs ej på vintern så leverera den hyfsat så länge det inte är tunga moln.
Som prepper så är det inte en total lösning men typ 8-10 månader så blir allt mycke bättre.
Då har man ett fullt fungerande fordon utan leveranser från utlandet.
kan hämta ved och såga klyva med el och använda diverse powertools
kyl och frys när det är plusgrader ute så mindre konserver
man kan laga mat på el större delen av året
tvätta i tvättmaskin och diska större delen av året
Sedan blir det ju 2-3 månader man mest vill krypa ner i ide för då blir det primitivt men som mycke prep gives a chanse in hell men sommar tid är plötsligt ganska smidig så länge man kan stanna i huset.
Men kom ihåg anlägningen måste vara gjord för nödström annars slår den bara av sig. man måste ju inte ens ha batteri då med fronius får man nöd ström ändå men är mera beroende av vädret.
Ser fram imot wilderängs nästa bok men har du övergivit prepper delen i ditt skrivande?
Nej, de får inte mata ut på nätet när strömmen går. Detta för att skydda de som fixar nätet.
De får inte men det kan faktiskt hända. Det är ett känt problem. Om t.ex ett område kopplas bort från nätet men har mer produktion inom sig än vad som krävs så har den bortkopplade delen fortsatt rätt spänning och frekvens osv. Området kommer att drifta ifrån resten av nätet och kan bli knepigt att fasa in igen. Det kan leva sitt eget liv sålänge solen är uppe. En växelriktare kan inte veta om 230 V, 50 Hz genereras av grannens solanläggning eller av ett vattenkraftverk.
Desto mer sol vi får in i kvarteren desto större risk.
> Nja, det är inte meningen att man skall kunna köra off-grid
Det går utmärkt och marknadsförs av tillverkarna. Krävs eget jordtag vilket är en småknepig historia att få till och äga (kontrollmäta då och då).
> Den kreativa omkopplingen skulle då vara att man först bryter den normala utgången från växelriktaren till huset/nätet och sen kopplar in “backuputgången” till sitt hus.
Man kan ha viktig last permanent kopplad på backup-porten. Den ger effekt från nätet i normal drift. Här kan man koppla belysning, kyl, frys, uttag för mobil-laddare datorer och Internet/nätverk o.sv.
> Man bör kanske också bryta huvudbrytaren till det externa nätet
Det gör alla hybridväxelriktare automatiskt, de flesta inom 10-20 ms. En del stänger av, bryter och startar upp i off-grid läge efter 3-10 sekunder. Manuell brytare är old-school vid det här laget.
> Vad som skulle hända om strömmen från nätet kommet tillbaks efter ett strömavbrott och man kan mata ut både från den “vanliga” utmaningen från växelriktaren och från “backuputgången” vill jag helst inte tänka på.
När strömmen kommer tillbaka så går växelriktaren efter ett tag tillbaka i normal drift och kopplar in sig på nätet igen. Man kan inte mata ut på nätet via backup-porten.
Senaste rullande 12 månader snittar vi 22kwh per dygn, ca 10 kwh på sommarhalvåret, 30kwh på vintern, 2 vuxna, 4 barn och villa. Ingen elbil. 10kbm ved.
Oj det var inte menat som svar utan skryt🙂
Senaste rullande 12-månader snittade vi 35kWh / dygn….och vi är bara två vuxna och ett barn. Det kallar jag skryt 😉
Intressant artikel, tack!
Av vilka anledningar vill man ha en anläggning som klarar off-grid?
Cikoria 2023-03-22 17:28 – 17:28
tjaee den fasta avgiften, den börjar bli större o större, bara för att dom kan.
Den är väl nån 2-3 tusen spänn
Off-grid (Ödrift) för min del är för att tanten är reumatiker och jag behöver el för att matarpumparna till akumulatortankarna från vedpannan och sen även att få cirkulationspumpen att driva runt värmen i huset. Sen har dom en utsug/dragfläkt i pannan för att den ska bli mera miljövänlig. Så nog behövs batterier i mitt fall.
För riktigt off grid-drift krävs väl, utöver en massa kontrollsystem, egen jord också? Och hur är det med nolla?
(Är icke elkunnig själv så jag kanske är ute och cyklar)
Japp. 3 m jordspett.
Måste man ju ha när man kör diesel också.
Finns inget som helst krav på måttet på spettet. Det är till skillnad från annat inte längden som avgör om det är skönt eller oskönt.
Alla aggregat jag sett listar si och så mycket jordmeter. Men det är kanske ett tillverkarkrav f garanti?
Att man listar jordmeter är i så fall en tillverkaranvisning. Den skall förvisso följas men ytterligare krav på hur jordtaget skall vara anordnat samt omkoppling för ö-drift skall ske återfinns i svenska föreskrifter samt att nätägaren kan ha egna lokala krav utöver detta.
Riktvärde på jordtag för reservkraft är 50 Ohm. Hur många och långa spett eller jordledningar som går åt beror på markförhållanden. I torr och stenig mark kan det vara svårt att nå så lågt utan att anlägga kvadratmetervis med plåtar. Man kan därför istället säga att ju lägre resistans desto bättre.
Att göra sin morgondrill vid spettet är också en god idé för bästa ledningsförmåga 😉
För prepp är väl vintertid viktigast.
Diesel ger ca 25-30% elenergi. Dyrt, men ska ju jämföras inkl alla avgifter och kommer förhoppningsvis endast användas för peak, men lär behövas en del vintertid.
Har du en dieselgenerator med vattenkylning kan du enkelt koppla den till panna/ackumulatortank och är då uppe runt 50% effektivitet, även om de kWh ändå blir ganska dyra i förhållande till egen ved.
Man kan ju med lite kreativitet använda nätets PEN-ledare även om det är strömavbrott. Lite spänningsfall till jordtaget vid närmaste trafo men bara några volt har jag märkt då jag kört mitt 5kW 3-fas fossilkraftverk som prov om det mot förmodan skulle bli avbrott.
Man kan med lite kreativitet göra mycket. Ställa till med begravning åt nån annan till exempel.
Ja detta är inget man leker hempulande kreativitet med! Hur kul är det att få ström i sig när man som reparatör tror att anläggningen är strömlös….
Därav kraven på avstängning ut till nätet.
Men annars är det en intressant lösning och bör även gå att kombinera med fossildriven generator om man inte har möjlighet till solceller. Tänker då som ren nödström
Egen jord o nolla har du genom 5-ledaren som du använder från egna anläggningen, 3-faser + o:an + skyddsjord, tidigare var jord o skyddsjord ihopkopplade till samma ledare så 3+1 som det är utanför kåken
Jordspett för att anläggningen inte ska sväva fritt i spänningen (oral galvanism) utan metall-chassin ska ha samma spänningspotential som du själv har i fötterna annars kan de gott o väl ‘hire’ lite då du tar i dom, du blir ett jordspettet som ska ta ner spänningen till den du har innanför fotsvetten OM elaggregatet har jordspett, vilket sker genom att det står metalliskt på backen.
Har samma utrustning och är väldigt nöjd
Jag kan tycka att det är lite konstigt att det görs reklam för kinesiska Sungrow på bloggen.
Fattar dock att alla vill spara stålar.
Du kan ju försöka att köpa en icke-kinesisk anläggning, blir svårt men förhoppningsvis kommer det så småningom att bli möjligt.
Jag var med i norska REC på 00-talet så nog har det gjorts försök allt.
De byggde världens största anläggning i Singapore 2007 vilket blev början på fallet.
Jag hade faktiskt också lite REC. Ett tag.
Blev inte de också kinesiska till slut? Glömt.
Jag har inte fått ett öre. Reklam märks upp som det. Detta är en artikel.
Jo men jag tror du förstår vad jag är ute efter.
Sungrow får exponering och det kan vara bra att folk känner till att företaget är kinesiskt och GIGANTISKT.
Sungrow tio poäng.
Den var kul, hahaha.
Visst är det tekniskt möjligt.
Men det är inte ekonomiskt och förnuftigt möjligt och för klimatet saknar det betydelse.
Hur många hushåll har möjlighet att installera, manövrera och finansiera en sådan anläggning i synnerhet i stadsmiljö där flertalet människor bor?
Hur mycket kräver det av jordens resurser och hur mycket försämrar det den globala miljön om vi inkluderar gruvor och fabriker i kalkylen?
Jag är inte för fossila bränslen. Men ’förnybart’ är ännu sämre eftersom det inte finns i tillräcklig mängd när det behövs, där det behövs och till kostnad som vi har råd med utan subventioner när andra betalar.
Hobbyverksamhet är trevligt om bara jag slipper vara med och betala kostnaden.
Vad betyder “10 kWp”, har inte sett den beteckningen tidigare.
10 kWp är kW peak, alltså vad som är den högsta effekten.
Du har varit med och finansierat min anläggning, tack för det. Vill man inte att det ska ske får man arbeta politiskt.
De som har råd med detta betalar årligen in mer skatt än de får stöd så det är självfinansierat. Och du läste inte slutet
Jo, men det bidrag vi fått för vår anläggning som blev betydligt då förekomsten av batteri i anläggningen anses var bra av politikerna smetas väl ut över hela skattekollektivet, därav mitt tack till övriga skattebetalare,
Generalen 2023-03-22 17:58 – 17:58
vassego, kul me att nån tar nått initiativ , antingen funkare eller då gåre käpprätt åt hel#¤%vete, men det är av felen vi lär oss att det var fel.
Av ‘rätten’ kan vi inte säkert säga att det är åt nått håll förrän det är fel, då äre fel, men blire aldrig fel så . . .
Är faktiskt inte högsta effekten heller, det är effekten i ett labscenario med 25 grader varmt och 1000 W solinstrålning per kvadratmeter. En solig och kall vårvinterdag kan effekten faktiskt bli högre då lägre temperatur ger ökad produktion..
Det är slöseri med naturresurser och inte ekonomi att skaffa batteri av preppingskäl. Ganska svårt att döda ett elnät helt. Är heller inte ekonomiskt lönsamt att spara energi i eget batteri, det görs bättre i vattenmagasin kopplat till elnätet. Vi får ju skattereduktion för inmatning till elnätet. Upprepade ekonomiska simuleringar har visat att hembatteri ska undvikas, och att det inte är ekonomiskt lönsamt ens med 50% subvention.
Det är slöseri att köra Mercedes med. Batteri är ju för lyxpreppern som skall köra spabadet när meteoriten slagit ned eller moderskeppet släpper iväg invasionsfarkosterna.
Lite som att ha en förgylld AR-15 som prepperbössa.
Det ska göras med stil, även om läget är kört!
A-Ge 2023-03-22 18:23 – 18:23
vem i gudarna har en fallhöjd på tomten ?
, att hissa upp 1-ton 10-meter är väl typ dom största backuppbatterierna för 3,6V?
–
VillaVolvoVovve 2023-03-22 19:13 – 19:13
Nu äru väl inne på dom däringa 3 blå-grå-daskiga skitböckerna , där en av huvudfigurerna tvingades skjuta sin älskade i panna då hon blitt smittad, hon som framfött hans barn, den andre huvudfiguren tvingades utlösa bomben med ‘handkraft.
Nils Lindholm inläst på Walt Slade , Pingvin 98-öre ,han red runt i vilda västern o räddade alla byarna, bankirens eller storbonns dotter vart kär i honom, batt ‘ö mann gett to gör wått öh man gett göre’ .
Ja författaren levde ju på att Walt Slade red runt i vilda västern, så han kunde ju för författarens försörjning inte bosätta sig och bli en 3-V:are.
Som tur var kvicknade LW till och det vart 2-Gotlandsböcker
200000kr/(25,6kWh*1000 fulla laddcykler)=7,81kr/kWh bara för lagringen. Nu subventionerades ju priset visserligen och systemkostnaden rymmer ju annat än batterier, men antalet laddcykler blir ändå väldigt avgörande för ekonomin. Det är angeläget att lagringstekniken utvecklas och priserna sjunker, och att lagringsteknik, vare sig det är hushållsnära eller centrala batterier, vätgas eller pumpkraftverk, får samma fina utveckling som sol- och vindkraft faktiskt haft.
Vill minnas att för litiumbatterier med metall(NiMnCo)oxidkatod uppges antalet laddcykler vara 1000-1500 för batterier med litiumjärnfosfatkatoder ser man tal upp till 3200 medan batterier av litiumtitanatbatterier uppges ha väsentligt fler cykler (6000-10000 kanske mer). Namngivningen är inte särskilt konsekvent, de två första typerna avser katodmaterial, den sistnämnda anodmaterial och ska man vara petig byter anod o katod plats vid laddning jämfört med urladdning. För centrala anläggningar är förmodligen s.k. flödesbatterier mycket intressanta, de uppges klara ett mycket stort antal cykler. Observera att valet av batteri styrs av många andra faktorer än antalet laddcykler, men det är ändå en av de viktigare faktorerna i många sammanhang.
Förmodligen skulle man öka livslängden om utrustningen kunde ställas in så att man inte laddar till med än 80%, annat än i undantagsfall. Kanske helt enkelt den nuvarande 80 %-nivån borde definieras som 100% med möjlighet att i speciella fall överladda till 125% (den gamla 100%-nivån). Sedan är ju frågan när batterierna tappat den kapacitet som brukar användas som gräns för t.ex. elbilar hur snabbt restkapaciteten försämras. Här har jag bara spekulerat men det vore intressant att se vederhäftiga uppgifter om försiktigt laddande (t.ex. med måttlig ström upp till 80%) och omrestkapacitetens livslängd.
Skattereduktion är tyvärr begränsad till max 50,000 kr per person och år. Är man två personer skrivna på en fastighet tror jag (men är inte säker på) att man kan nyttja 50,000 kr vardera. Reduktionen avser bara arbete- och materialkostnader, och Skatteverket har en scahblon att vid totalentreprenader försvinner 3% av kostnaden i rese- och projekteringskostnader. Så i praktiken är taket på reduktionen vid totalentreprenader det lägre av (i) 48,5% av totalkostnaden, och (ii) 50,000 kr.
Det finns alternativ till kinesiska batterisystem och som har en automatisk frånkoppling från nätet i händelse av strömavbrott, t ex SolarEdge Home Hub som nu finns även i Sverige.
Se https://www.solaredge.com/swe/products/pv-inverters/solaredge-home-hub-inverters
Offgrid behöver kanske inte vara så absolut som det låter. Kan man inte bara ringa nätägaren och säga upp elavtalet under den delen av året som nät-elen inte behövs? Jag förstår att det ev. Tillkommer frågor kring vad man gör med överskottet från solceller etc.
Förvånansvärt få diskuterar solvärme, det är ju helt klart en low-tech-hillbilly-lösning om man jämför solceller och vätgaslager. Men ack. Så effektivt förutsatt att man kan använda sig kokheta vatten under den varma perioden.
“Intressant är att man som bekant får 50% stöd för batteri och tillhörande växelriktare, så halva systemkostnaden betalas via skatteåterbäring. Ett sådant här system kostar annars ca 200 000:- oräknat solkraften.”
–
Konstigt att nuvarande regering inte tagit bort detta stöd, men det är väl bara en tidsfråga. Man har ju i andra miljö- och klimatfrågor redan lyckats ta en rad dåliga och kontraproduktiva beslut.
Politiska incitament blir bara fel då de blandas med marknadskrafterna.
Med nattens spot pris laddas de delvis skattefinansierade batterierna för 5 öre per kWh, exklusive avgifter och skatter. Imorgon säljer man dessa igen till marknaden och får skattesänkning på 60 öre per kWh. Var det medvetet eller hade man bara otur då man tänkte ut detta?
Lyxpreppern bokar en semi-kinesisk EX90/Polestar 3 med V2x för att gå off grid. Lite dålig uteffekt kanske men rätt bekvämt och ombonat.
Kör själv ett liknande system där hela min förbrukning kan ta offgrid.
Då kan jag använda upp till 13.5kw och en bit över 20kw peak med min Deye 12kw hybrid inverter. Jag kör dock inte med lithium batterier p.g.a kostnad, utan experimenterar med bly syra och låg urladdning.
Har 24st Yuasa fxh 200 batterier med cirka 75kwh maxkapacitet mer till 0. Men begränsar mig till 30-35kwh för livslängd. Inverter och batterier kostade mig 67 000kr med avdrag. Installerade själv och har fungerat felfritt sedan November. Använder inte batterierna när elpriset är så lågt som idag t.e.x dock.
I sommar är planen att köra helt offgrid. Har 17.5 KWp installerat. 12kw till hybriden som kan användas för att ladda batterierna. Cirka 5.5kwp på min gamla SMA riktare. Off grid i min mening är då kontinuerlig batteri/soldrift, men fortfarande sälja överskottet. Kan dock köra all min konsumption med bruten huvudbrytare om man nu skulle vilja.
En realistisk lösning för att gå helt off-grid är att komplettera med en stirling-generator som eldas med pellets eller ved (eller både och). Finns lösningar att köpa men de är inte gratis direkt. Ger både el och värme. Fanns en svensk aktör (Inresol) men de kursade när elpriserna låg på 20 öre.
Sparar man in nätkostnaderna så finns det utrymme för ganska stora investeringar så får vi se bra systemlösningar så kan det nog snart vara ett vettigt alternativ.
Vi har också en son anläggning-komplett ansluten för offgrid att funka även när det är strömavbrott i området vi bor (eget jordtag osv)-ingen reparatör riskerar få en tjottablängare i kroppen när de reparerar elnätet även fast vi har el. Och när det är soligt fungerar solcellerna även om batteriet är urladdat.
Tyvärr har vi också kinesiskt (Huawei), men det är svårt att få en annan lösning och samtidigt hitta en installatör som har koll på sina grejer (vi hade svårt att hitta installatörer som kunde det här och jobbade mot privatpersoner). En viktig (kontroll)fråga att ställa är att de ser till att mäta kortslutningsströmmen och justera det rätt med brytare av något slag. Fråga mig inte vad det betydde, men när vi var på väg att skaffa detta system så skickade en kompis en artikel från “elinstallatören” där nån insatt i ämnet uttalade sig att det var ett vanligt fel som ofta begicks vid installationer av detta slag. När vi frågade ett flertal företag var de lika mycket fågelholkar som vi var, men ett företag visste direkt vad vi pratade om och förklarade hur man löste det.
Det är mycket man vill kolla när man anlitar ett företag för att göra en sån här installation. Behörigheter, erfarenheter, referenser, ekonomin (så det inte är ett skojarföretag) mm. När man kokat ner allting och till slut hittat en som har “check” ibockat på allt-då får man ta de märken de har att erbjuda som de väljer att jobba med. Och i detta fallet var det kinesiskt. Vi försökte få de att tänka sig annat, men då hade vi fått leta annan installatör.
Vi kommer aldrig tjäna igen vad vi lagt på vårt system, och vi har inte ens lika stort batteri som artikeln här. Men vi valde att installera det när kriget bröt ut, för att ha reservström till kylar och frysar om strömmen går. Vi är självförsörjande på grönsaker och vill inte att ett helt års skörd går förlorad om något händer. Det var enda anledningen, och det är lyxprepping. Men vi behöver åtminstone inte äta så mycket konservburkar.
Inte bara kortslutningsströmmen som man behöver ta hänsyn till utan även att anläggningen har rätt belastningsförmåga. Ska försöka förklara på ett enkelt sätt.
Anta att man har 16A huvudsäkringar, anta att man har en solcellsanläggning som är avsäkrad 16A och har möjlighet att putta på med den strömmen under optimala förhållanden.
Då kan man plocka ut 32A i huset i en anläggning som är byggd för 16A.
Det kan bli förödande.
Många, inklusive elfirmor, förbiser detta faktum eller saknar kompetens.
Ajaj-där ser man. Ytterligare en sak jag inte hade en aning om. Hur vet man/kollar man om det är så att de missat en sån grej hos oss?
Ja du, det är just detta som är problemet. Huruvida en auktoriserad installatör gjort jobbet rätt är ju svårt för en lekman att kontrollera. Jag skulle dock påstå att detta med högsta förekommande belastningsström oftast inte ägnas en tanke.
Men man skall inte överdriva risken heller. Den är under förutsättning att anläggningen är rätt byggd och underhållen i övrigt inte överväldigande.
måste bara skriva av mig lite frustration om den solcellsbranschen. Kollar på paneler har fått två offerter en på 307 KSEK utan batteri en på 250 KSEK med batteri. Känner mig helt förvirrad, goda råd mottages tacksamt. Samma effekt strax under 12 KW.
Det är mängder med parametrar som inte framgår av ditt inlägg så det är helt omöjligt att ge ett råd.
Att inte bli störd av strömavbrott är en lyx som jag gärna betalar lite för som lantis. Därför har den växelriktare som jag har beställt s.k. “anti-islanding protection” så att solcellsanläggningen kan fortsätta att mata huset med el när elnätet inte gör det.
Sorry för thread necro. Men finns många frågetecken i kommentarerna här vad jag kan se.
Jag kör själv, och har kört i över ett år en Deye 12kw 3 fas hybrid inverter tillsammans med 1428AH 48v blysyra batterier, 238ah 4 i serie 6 i parallel.
Jag har hela min fastighet, hus och garage på Offgrid/nödströms sidan av invertern. Så vid strömavbrott så märker jag inte av något annat än att Home Assistant talar om det för mig. Även 17kw solceller installerat i diverse riktningar med 7kw mer på g nästa år.
Såvitt jag vet där folk pratar om hybrid invertrar osv så är de lagliga och poserar ingen risk för någon som arbetar på ledningar vid strömavbrott. Precis som vanliga solcellsinvertrar som stänger av sig vid strömavbrott, så slår en hybrid inverter av ett off grid relä vid strömavbrott. Därav finns ingen risk att något lämnar från batterier-grid vid strömavbrott.
Med kreativ koppling i skåp kan man även sätta en 3 lägesbrytare så att man, om invertern mot förmodan går sönder, manuellt kan gå över till att gå på enbart grid igen och förbigå inverter, vilket i mitt fall krävs då hela fastigheten permanent går på Load/nödströmssidan.