Börsveckan inleds positivt i de asiatiska tidszonerna efter en postiv börsvecka överlag. Svensk BNP har justerats upp från -0.9% till -0.2% i fjärde kvartalet efter att SCB räknade fel, vilket förstås blir intressant för alla som kritiserat regeringen för den dåliga tillväxten.
Börsveckan som gick innebar att Stockholmsbörsen gick +2.66% för OMXSPI och +2.10% för OMXS30. Svenska kronan är ganska lugn med EURSEK på 11:15 och 10:48 USDSEK. Guldpriset har fortsatt uppåt till 624:- SEK per gram.
I USA gick också börsveckan positivt med +1.90% för S&P-500 och +2.68% för Nasdaq 100. De amerikanska längsta räntorna rasade tillbaka och tioåringen backade hela 0.11 procentenheter till 3.97% i fredags, även om de kortare räntorna höll emot.
Under morgonen är det positivt över hela linjen i de asiatiska tidszonerna.
ASX 200 +0.62%, Hang Seng +0.43%, KOSPI +1.20%, Nikkei 225 +1.11% och Straits Times +0.30%.
Den så kallade vänstern skrek i högan sky och skyllde Sveriges dåliga BNP om -0.9% i fjärde kvartalet på praktikanterna i Tidölagets regering, men det visade sig förra veckan att SCB räknat fel och tillväxten visserligen var negativ men bara med -0.2% eftersom SCB missat siffror för utrikeshandeln.
Med tidigare argumentation från vänstern så måste svensk BNP på -0.2% nu alltså vara Tidölagets förtjänst det också, eller blev det helt plötsligt förra regeringen som ligger bakom detta? Tanken svindlar.
163 kommentarer
Måndag morgon, och vad passar bättre då än lite långläsning?
1. Kenneth Rogoff om varför sanktionerna inte är så verkningsfulla som man trodde. Rogoff har varit flitigt citerad här på bloggen som “Mannen som förutsåg finanskrisen”, typ.
https://www.project-syndicate.org/commentary/why-western-sanctions-failed-to-devastate-the-russian-economy-by-kenneth-rogoff-2023-03
Vad sägs om bangers som:
To be sure, there are plenty of reasons to be skeptical of the GDP numbers, which for the Kremlin are just a propaganda tool to convince European countries and their allies that sanctions are hurting them more than they are hurting Russia. Nevertheless, it is clear that the current sanctions regime has failed to devastate the Russian economy, as Western leaders had hoped.
eller
Russia was running significant trade surpluses prior to the invasion, so it still has ample access to hard currency for imports, even if it has to pay more for rerouting them, and even if the range of goods it can buy has diminished.
Ja, ni vet, allt det där jag sa förra veckan innan artikeln publicerats.
Sajten är nån sån “begränsat antal artiklar i månaden, så öppnar ni den flera ggr så kommer det att vara paywall. En gratisläsning gäller.
2. Hur en riktigt konstig typ och möjlig Rysslandsagent på högerkanten försökte infiltrera Norges största försvarskoncern, Kongsberg. Notera hur han försökt få till en vetenskaplig artikel om hur personer med högeråsikter utsätts för fördomar (https://pubag.nal.usda.gov/catalog/7295209)
https://expo.se/federationen-nazistbroiler-eller-rysk-agent
Vingren är en frilansjournalist och har gjort rätt imponerande research själv, måste jag säga.
Ett ord: Potemkinkuliss. Rogoff får väl titta utanför Piter och Moskva och fråga det så kallade verklighetens folk.
BNP skiter i skuldsättningen.
Rogoff förutsåg inte finanskrisen, hans expertis är staters skuldsättning. Jag tror inte jag någonsin skrivit “förutsåg finanskrisen” om någon, men har nog iaf inte gjort det om Rogoff.
Jag säger som jag sa förra gången. UAs BNP har minskat 30%. De för krig alldeles utmärkt.
Naturligtvis är ingetdera lands situation långsiktigt hållbart.
Rogoff har citerats/refererats här på bloggen ett flertal ggr och har av andra medier beskrivits som mannen som förutsåg finanskrisen. Det blev lite otydligt där vilket jag ber om ursäkt för.
På bloggen (dvs av Wilderäng) eller bland kommentarerna till bloggen?
Vad jag kan se i Rogoffs artikel så hänvisar han (också) till IMFs siffror och verkar dra den stora delen av sin slutsats ifrån dessa siffror. Siffror som vi ju vet att vi inte kan lita på i Rysslands fall.
Ja, han går på Potemkinkulissen och säger enligt Bens citat “siffrorna är fejk men visar ändå tydligt att”.
ja är det inte lite enligt, att så mycket kan de ändå inte ljuga de är väl lite friserade i rätt riktning men i stort sett rätt..
Varför kan de inte ljuga hur mycket som helst menar du?
jag säger inte att de inte kan , men om man tycker att deras siffror är fel men använder dom ändå så borde det vara därför
Det är alltså en Ptemkinkuliss att hävda att sanktionerna inte haft den verkan som västliga bedömare hävdar, men det är inte nån slags maskirovka eller ett rent misstag att inte ifrågasätta huruvida sanktionerna verkligen påverkar Rysslands krigföring i den utsträckning man förväntat? Om vi förutsätter att sanktionerna är en form av ekonomisk krigföring (vilket de flesta hävdar) så är ju grunden för all krigföring att faktiskt säkerställa och kontrollera verkan i målet. Men det är alltså dumt i det här fallet att ifrågasätta?
En svårighet med sanktionerna ligger dels i hur vi kan förvänta oss att de slår (mot Ryssland och mot oss själva), och dels hur vi mäter detta (trovärdig statistik). En annan dimension är om det är för att minska rysk förmåga till krigföring och/eller att göra det besvärligt för civila att stödja kriget.
Men fördelarna ska alltid ställas mot nackdelarna. Jag tänker att sanktionerna är mer negativa för både Rysslands förmåga och dess invånare, än vad sanktionerna skadar oss. Det finns även en viss portion symbolik i sanktionerna och att många företag har lämnat Ryssland.
Du får ursäkta, men jag vill nog hävda att det största problemet med sanktionerna inte är hur det påverkar vår ekonomi. Det största problemet är att om jag har rätt och sanktionerna inte fungerar lika bra som avsett, så kan det mer eller mindre direkt översättas till ytterligare tusentals döda soldater och civila i Ukraina.
Men konsensus i kommentarsfältet är tydligen att den åsiktsyttringen märkligt nog ska tystas med rysstrollsbeskyllningar och Youtubeklipp.
Det naturliga vore så klart att fundera över om den som hävdar att sanktionerna biter som avsett och att detta påstående inte ska ifrågasättas är rysstrollet i så fall. Det riskerar ju att minska viljan till sanktioner emot Ryssland.
Ryssland var såklart i någon mån förberedd på sanktioner, så en viss tid lär ekonomin, eller vad man kan kalla det, rulla på. Hjulen lär lossna i rask takt redan nu.
Man kan se det som en belägring. Lager finns och nån Onion Knight (pop kulturell referens) kommer att dyka upp då och då, men hur länge står man ut på svältkost?
Framförallt när man planerat för en klen belägring i 12 månader men åker dit på en total belägring utan slut.
Ja, eller total är ju helt fel. Är en glupsk aptit på Rysslands fossila bränslen.
Oavsett hur verkningsfulla sanktionerna är eller inte. Vad är alternativet?
Man kan ju räkna ut med röven och en bit krita att de har nån slags påverkan på rysk ekonomi och då måste vi ju ha dem. Sen är det väl trist om de bara var hälften så verkningsfulla som vi hade hoppats, vi måste ändå ha dem och dessutom införa fler.
Vi kan ju inte ta bort dem bara för att ryssarna delvis lyckas kringgå dem (vilket i sig blir ett bevis på att sanktionerna är bra, hade ryssarna skitit i att kringgå dem är det ju varor eller handelsflöden som inte är viktiga för dem). Så BD, vad är din agenda med ditt “vad var det jag sa” avseende sanktionerna?
Nä, man bör mest använda info om att de har sämre effekt än förväntat till att hitta varför, hur stoppar man sätten att kringgå eller göra dom effektivare på annat sätt.
Ja, absolut om man har det, det konstruktiva, perspektivet. Det framkommer ju i artikeln, som ju föreslår utökade sanktioner och då även på tredje part, på länder som handlar med Ryssland. Men det perspektivet saknades helt i BDs inlägg som ju snarare läses som allmän kritik mot sanktioner generellt.
Om man skulle ha ett konstruktivt perspektiv finns det flera andra citat från artikeln än de som BD valde:
“The sanctions that the US has used elsewhere, for example on North Korea and Iran, have been far more severe than the current sanctions on Russia, because they include secondary sanctions on third-party countries that continue to trade with these regimes. In the case of Russia, this is only just starting.”
“To be sure, European exports to Russia have plummeted in line with the sanctions regime. But at the same time, the trade volume between Russia and countries like Turkey, Armenia, Kazakhstan, and Kyrgyzstan has shot up.”
“But the sanctions have been designed so that Russia can keep exporting anything but oil (for which it still has plenty of buyers) relatively freely. For example, it is awkward indeed that the US, which gets almost 20% of its electricity from nuclear power, is still importing Russian uranium.”
Så ja, fler och mer omfattande sanktioner krävs! Om det tror jag de flesta av bloggens läsare håller med, frågan är om det var det BD argumenterade för. Jag har inte läst hans tidigare inlägg i frågan som han hänvisar till så jag vet inte vad hans linje är.
Ja, och det har jag också nämnt tidigare, t ex att det är urdåligt att Europa fortfarande köper rysk gas.
Visst biter sanktionerna en del, men enligt Rogoff m fl inte som förväntat, och det innebär att det kommer att dö fler soldater och civila i Ukraina. Är det ett bra eller dåligt misstag att göra?
Om jag hade varit ett Putintroll hade jag hellre tagit upp den där gapiga nollan som 30 pers länkade till på Youtube som i en halvtimme skrek om “THE RUSSIAN ECONOMY IS IN A TAILSPIN” och “WE CAN’T KNOW”. Det är mycket lättare att, av bekvämlighetsskäl, tolka som att sanktionerna inte behöver skärpas. Vems ärenden springer man med ett sådant narrativ.
Ben Dovers linje är att framstå som den som alltid har rätt och basunera ut det hela tiden; vad exakt han har rätt om verkar inte vara så noga. En typisk pennfajtare som hela tiden skall ha sista ordet och inte drar sig för diverse osakligheter och förolämpningar. För det enda viktiga är att “vinna” debatten, vilket ju är väldigt lätt när man själv är den ende som ens ser det som en debatt.
Visst ja, sen så kräver han att alla andra ska be honom om ursäkt också, för påhittade förolämpningar. Hela tiden.
Så det bästa är att ignorera trollet, oavsett vad han skriver, så kanske han tröttnar.
Notera att artikeln hette ‘Why western sanctions has failed…’ och INTE ‘Western sanctions has failed…’ så vilka alternativen är bör du ju kunna hitta någon slags ledtråd om i artikeln antar jag.
Ja, man kan med röven räkna ut att sanktioner har någon slags inverkan på rysk ekonomi och förmåga, men med samma röv kan man också räkna ut att sanktionerna har någon slags inverkan på vår ekonomi och även i förlängningen Ukrainas ekonomi och förmåga.
Vad man däremot kanske inte kan räkna ut med röven är hur pass stora dessa är och målsättningen måste ju vara att skjuta framförallt rysk förmåga i så mycket sank man kan för given insats i åverkan på egen ekonomi. Och framförallt utforma dem så att de ger mest bonk för pengarna.
Jag har en gnagande känsla av att vissa sanktioner mest är ett spel för att visa egna medborgarna att man gör något än att de verkligen har avsedd verkan. Att sluta köpa rysk olja är jag ganska tveksam till verkan ifall ryssland får avsättning för sin olja på annat håll, isht när det driver upp oljepriserna och därmed potentiellt ger högre inkomster för oljan. Visst kan man tycka att man sover bättre om man låter bli att själv är med och finansierar ryzzlands invasion, men det kan ju visa sig vara en smutsig snuttefilt när man kläderna man köpt tillverkas i en indisk fabrik och mobilen är från en fabrik i kina, bägge drivna av rysk olja.
Och där kommer vi ju till poängen i artikeln: om man inte täpper till dessa stora kryphål genom sanktioner mot tredje part så får ju sanktionerna inte lika stor effekt som de skulle kunnat få.
Svarade Dan ovan. Min kritik riktade sig inte mot artikeln i sig, som ju faktiskt svarar på just “varför”. Det perspektivet saknas dock i BD:s inlägg, där de valda citaten, tagna ur sitt sammanhang, verkar mer som generellt kritik mot sanktioner i sin helhet.
Jag ser dock inte att BD drar någon slutsats bortsett från att han lösryckt ett par citat. De hade man givetvis kunnat och kanske även borde ha uteslutit om nu poängen vore att bara tipsa om att läsa artiklarna.
Om han hade någon annan poäng så vore ju stilfult att lägga fram den (med egna ord).
Poängen med inlägget var ju “vad var det jag sa”, men jag orkar inte gå igenom alla förra veckans artikelkommentarer för att veta vad han sagt. Kanske har jag skapat en höna av en fjäder här men med tonen i inlägget och valda citat lät det som okritiskt sanktionsmotstånd och då tände jag till.
Om sanktionerna verkligen är verkningslösa så skulle inte Ryssland, Kina, m.fl. kräva att sanktionerna hävs.
+1111
Vem sade att sanktionerna var verkningslösa? Kan du citera mig, eller nån artikel jag länkat till, eller kanske nån annan kommentator som har sagt det?
Eller var det kanske en gammal klassisk halmgubbe? Jag skrev:
Kenneth Rogoff om varför sanktionerna inte är så verkningsfulla som man trodde
Redogör i detalj för hur du lyckades fultolka det till “sAnkTIonErnA äR vErkNIngsLÖsa”.
För övrigt, vore inte Potemkinkulissen, eller snarare maskirovkan här, att istället hävda “Oj nej Ryssland faller sönder vilken sekund som helst”? Då väcks ju inte frågan om skärpta sanktioner och Ryssland kan köra på som avsett?
Mår du bra av att alltid vara så otrevlig mot allt och alla?
Till alla i den här del-tråden rekommenderar jag att lyssna på SR-podden Konflikt, “Putins jakt på oppositionella i Sverige” (de första 10 min räcker). Ryska oppositionella i Sverige infiltreras – och särskilt uppmärksamma bör man vara på medlemmar som dyker upp och skapar negativ stämning på föreningens möten, försöker splittra medlemmarna och skapa konflikt.
Tja.
Äh, till alla som skriver och läser här, självfallet.
@Wrolthar:
Om nån kör med halmgubbar är det alltså otrevligt att syna dem?
@UTOO: Ja, man kan alltid antyda att nån är ett rysstroll om man inte har nåt argument i sak att komma med.
Sanningen är att väst handlat med Putin i 20 år, och nu vore det moraliskt riktigt att vrida åt kranen mycket hårdare. Fast då riskerar man sina aktieutdelningar. Därför låtsas tydligen folk att de “vet” att sanktionerna går jättebra, så kan de ha full plånbok och gott samvete samtidigt. Det är ett massivt självbedrägeri, klart det blir dålig stämning om man ifrågasätter det. Men kan tydligen gå så långt att man skyller folk för rysstroll för att döva sitt eget dåliga samvete.
Om Rogoff har rätt (vilket jag i och för sig är lite tveksam om) så behövs hårdare sanktioner, alltså. På’n igen!
Om vi ska besegra Ryssland en gång för alla så är det inte med militära medel utan med ekonomiska. Om vi sanktionerar Ryssland tillbaka till medeltiden så kommer det landet inte att hota den fria världen på ett par hundra år.
Pallplats idag! Brukar hålla mig ifrån den för att ni andra ska casha in pengar till Ukraina.
Maten rusar vidare, +2,1% i Februari…
Man ligger väl kvar i “före inflationen” i sitt pristänk men herrejösses vad frukt och grönt dragit iväg, tomater för 80kr/kg och 2st gurka 45kr. Barnfamiljer bör väl rimligen börja titta på det också och det är väl inte superbra om man slutar med frukt och grönsaker för att man inte har råd – vad hände med den där kostnad-utgift balansen som alla alltid pratat om, gäller den inte längre?
Löksoppa och en multivitamintablett är det nya. Å andra sidan kom siffran nu att hälften av unga vuxna är på väg mot fetma så det kanske är bra för midjemåttet om snabbmat och annat måste prioriteras ned ( syftar förstås inte på någon i detta forum)
Förvisso… men grönsaker ryker nog före billiga snabbmaten.
Tror som Vookie, du kan ju köpa en cheeseburgare var till alla på donken och sen pommes i frysdisken – middag.
Vi har upptäckt att vi äter mindre kött nu, mindre på tallriken helt enkelt. Det är inte så dumt för tidigare har vi pratat om att vi överätit kött bara för man kunnat.
Jag har länge förordat en mer återhållsam kött konsumtion (mest av hälso och miljö skäl), och får lite mer medhåll i hushållet numera.. Och tomater för 80kr/Kg var väl rätt ok.. Tror jag köpte för 120Kr/Kg sist.. Vi har numera som målsättning att veckoplanen i stort är 2 veg, 1 kyckling och 1 fisk och resten mer oplanerat men ofta annat kött än fisk/kyckling då. Nu tycker ju båda jag och min sambo bra om bönor och linser barnen inte lika imponerade..
Tyvärr, ohälsosam mat är generellt sett billigare. Här finns en kort systematic review på ämnet:
https://bmjopen.bmj.com/content/3/12/e004277
Det är inte konstigt att barn och ungdomar i Sverige blir allt fetare, när de matas med gratis lunchbuffé varje dag från spädbarnsålder på daghemmen till vuxen ålder i gymnasiet. Det skulle vara bättre om de får lära sig att ha med smörgåspaket hemifrån.
Vi började med försådden i helgen, nu hjälper det ju dock att min respektive har odling som hobby.
Blir 16 tomatplantor i år, lejonparten blir lagringstomater.
ja såg något inslag att många köpt och skulle odla kål i olika former, känns helt fel har man begränsad yta och tid så bör man väl vilja prioritera sånt som är dyrt och med fördel konsumeras färskt. Först när man får mer tomater än man tar hand om skulle jag odla kål i någon större omfattning.. så blir aldrig aktuellt på min balkong.. Men idag finns där enbart blommor och krydväxter
Tomater är otroligt tacksamt. Växer bra på höjden. Tror vi odlade på en yta om kanske 3 m2 förra sommaren, men fick så mycket tomater att vi hade nästan till jul. Och då gav vi bort mycket också.. Äpple från våra 10-talet träd räckte till slutet av januari. Kål är det enda vi inte riktigt lyckats med… förutom paprika kanske, blev typ tre paprikor förra året. Squash och gurka är också ganska tacksamt och ganska dyrt att köpa. Något jag har mindre förståelse för är potatisodlandet.. det tar plats och är ganska billigt i affären – fördelen är kanske att det är väldigt anspråkslöst och kan odlas i rabatten, glömmas bort hela sommaren och sen finns det massor av potatis till hösten
Köp Thurex WP50 eller något annat biologiskt bekämpningsmedel mot kållarver så kan du jämföra med HIMARS mot ryska logistiklager ungefär.
Sedan är kål näringskrävande, men balanserat så inte gräsmattegödsel med överdosering av kväve. Kålen gillar inte heller värme, men sol vill den ha.
Miljonär.
VIKTOR_
Vi har också börjat förodla. På min sambos initiativ. Får se hur många tomatplantor det blir, men förhoppningsvis fler än 10 iaf.
Vad innebär lagringstomater? Jag har hela tiden tänkt att man måste käka dem i takt med att de mognar.
Egentligen betyder det bara att dom går att lagra, ett tips här är att köpa Piennolofrön 🙂
Sen lagrar du dom mörkt och i typ 15-18 grader så håller dom hela vägen in i januari. Sen är det väl inte svingott att äta dom råa, men om du gillar salsa och tillagad tomat så fungerar dom perfekt!
Satte tomater i helgen. Black Sea Man, skall bli spännande att se om det blir något av dessa.
Nej, den balansen finns inte längre och det som händer nu är att vi backar i levnadsstandard. Färsk frukt och grönt är inte för alla längre, vissa har inte längre råd med kött, för de som har det tuffast är dieten kolhydratbaserad nu om de inte har tvingats välja bort mycket mat för att reda ut kostnader för boende och transporter. Och nu ploppar det väl upp nån som ska vara Bror Duktig här och vill påstå att det är bra för folkhälsan om folk går ner i vikt, man mår så bra av att äta vegetariskt och förresten är det inte skattebetalarna som ska se till att skolbarnen får i sig vad de behöver, det är föräldrarnas ansvar bla bla, men ex i Malmö får skolbarnen bara kött en gång i veckan sedan en tid tillbaka och om matpriserna fortsätter skena vete tusan om de kommer få ens det. Det känns… 30-tal.
Än mer oroande är att Socialstyrelsen igår gick ut offentligt med att vissa sjuka bör se till att ha en månads förbrukning av mediciner hemma och jag reder inte ut om det beror på förväntade distributionsstörningar, brist på råvaror med påföljande kostnadsökningar eller om det är av beredskapsskäl. Personligen är jag beredd på vad som helst, som finne har man en och annan historia i släkten som får en att ha hög hemberedskap på heltid oavsett säkerhetspolitisk situation i närområdet, men hur många har tänkt till på medicinerna? Inte många, jag lovar. Vi är vana vid att allt finns, jämt.
Har en känsla av att Sverige är under attack även om allt är lugnt på ytan. Att Sveriges valuta, samhällssystem och demokrati är under press som straff för vissa ställningstaganden vi gjort, och att det kommer fortsätta länge. Förlåt svartsynen hos en tant som sett sina bästa år, men just idag känns det BLÄ.
Det är också viktigt att man köper sina mediciner först, sen får man se vad som blir över till mat och räntor. Väldigt många mediciner täcks inte av högkostnadsskyddet.
Så är det ju, absolut, man måste prioritera medicinerna före maten. Jag är tvungen att ha en medicin dagligen, tack och lov receptfri och fortfarande relativt billig, men för den skull är den belagd med maxmängd per köp dvs jag får köpa som mest tre paket när jag beställer från mitt apotek, och bara det är en stressfaktor. Nu har jag alltid hemma för en lämplig tidsperiod av beredskapsskäl men om den skulle braka iväg i pris på samma sätt som grönsakerna eller osten, ta slut hos leverantör eller bli omöjlig att få tag i pga handelshinder skulle jag klättra på väggarna efter ett tag. Kan tänka mig att många skulle reagera likadant, hälsan är så oerhört viktig för att man ska ha en dräglig levnad.
Dasbitch, är den receptfri så nätbeställ från lite olika nätapotek. Ofta billigare än i butik och de har ingen koll på hur mycket du beställer från någon annan.
Och även om den är receptfri så försök få en läkare att skriva ut den i större paket. Blir otroligt mycket billigare för samma produkt (en faktor 4 är inget konstigt, ibland en faktor 10).
En del medicin ska intas ’med maten’, hur för man då?
Har noterat under en tid att varor på apoteken försvinner långa perioder, och då menar jag att producenten inte får iväg dem. Däremot kan man hitta motsvarande produkter i UK eller Finland på apotekshyllorna.
Vi är knappast under attack (ryska hackers undantaget) utan bara inkompetenta.
Då behöver vi få upp kompetensen nu, helst igår. Tänker på alla diabetiker, hjärtkärlsjuka, cancerpatienter mfl i bekantskapskretsen som är helt beroende av sina mediciner för att överleva.
Det är en effekt av liberaliseringen. Finns ingen anledning att producera för lager.
Nu har ju dieten alltid varit kolhydratbaserad. Vad skulle den annars vara? Jag kommer fortfarande ihåg grundskoland planscher med kostcirkeln och näringspyramiden med rotfrukter som bas.
Och folk var avsevärt smalare på 70-talet.
Det är ett felaktigt påstående att kolhydrater är dåligt. Som du skriver åt man mycket sådant förr och var inte tjocka.
Det är processad mat , modifierad majsstärkelse och tillsatt socker och mindre vardagsmotion som gör att folk blir fetare.
Man får äta mycket potatis för att bli fet, oavsett vad alla Aktins-bois tycker.
Nej, inte alltid och inte för alla. Fettbaserad är givetvis alternativet. Svårt med kolhydratbaserad diet för inuiterna t.ex. Det går inte så bra att odla kring Nordpolen… Eller för samerna på vintern. Vi har samma gener som stenåldersmänniskorna och de överlevde uppenbarligen utan kolhydrater större delen av året på platser med vinter.
@RIKKITIKKITAVI
Kan du förklara hälsofördelarna med insulinpåslag? Insulin är en skyddsmekanism för att undvika skador eller död av för högt blodsocker. Är det då vettigt att äta kolhydrater som höjer blodsockret?
Med samma resonemang är alkohol ofarligt för levern tar ju hand om den, eller rökning för kroppen hanterar det med hosta…
Senaste forskningen visar att ett av de effektivaste sätten att leva länge och hålla sig frisk är att behålla hög insulinkänslighet (en del av dessa forskare använder därför metformin) och det gör man inte genom att jämt och ständigt orsaka insulinpåslag.
Att frukt och grönt är väldigt dyrt vissa tider är ju inget nytt – det har hänt vissa årstider då och då beroende på väder, skörd, nederbörd osv.
Roade mig med att söka lite på google med träffar innan 2021.
https://sverigesradio.se/artikel/6639085
Vad gäller tomater. I UK är det ransonering:
https://www.bbc.com/news/64762429
UK har valt bort sitt eget jordbruk och pekat på världsmarknaden istället. När världsmarknaden har ett dåligt år blir det ont om tomater i UK.
Nu är det ju inte säsong för någon frukt och grönt mer än typ kål och rotfrukter, någon deal på kiwi har jag väl sett också. Vi kör mycket kålsallad och råkost (riven morot och kålrot) med god dressing, är kanon och ganska billigt fortfarande!
Imponerande! 80 spänn för tomaterna! Är detta priser du själv bevittnat? Och vilken butik, Östermalms saluhall?
Själv har jag sett 50 spänn på Lidl men då fick det vara. Familjen tillämpar numera Putinsk Planering, dvs man använder det material man får tag i. Italienska krossade tomater brukar man kunna få tag i för tian burken, dvs 20-25 kr kilot.
Och i helgen fick jag vid två skilda tillfällen i två skilda butiker tag i nötkött på bit för runt hundringen kilot (kort datum, går ut i morgon) så detta blir en festvecka. Bara att baka i ugnen och förvara i kylskåpet så på söndag kan vi avnjuta kylskåpslagrad nötstek. Blir till lunchlådorna med.
Snart infinner sig den äkta känslan av engelskt 70-tal.
jag betalde 120Kr/Kg på Lidl i förra veckan. Men kollade nu och de billigaste på coop online 33Kr/Kg.
Det var lika höga priser på tomater och gurka förra året vid den här tiden men nu börjar den svenska gurkan finnas i butikerna så snart går säkert priset ned på åtminstone gurka.
Jag tycker annars det som Lidl gör med apelsinpriset är intressant. Först chockhöjde de priset så ingen köpte sen kom de ut med 3 kilo för 30 kr och dt gick bra att sälja. Nu kommer du ut varannan vecka med 3 kilos erbjudande men har succesivt höjt priset. Denna vecka är priset 40 kr för 3 kilo detsamma som för två veckor sedan så tydligen har de hittat smärtgränsen.
Eftersom råvaror som olja, spannmål etc. har rasat i pris sedan i somras, och elpriserna har också lugnat sig, kan ju vän av ordning tycka att det borde få genomslag i matpriserna snart. Vetepriserna t.ex. har halverats sedan peaken. Till och med USD ligger betydligt lägre nu än när det var som värst.
Även om de stora kedjorna kanske drar sig för att sänka butikspriserna borde de åtminstone inte fortsätta uppåt om rätt ska vara rätt.
Just spannmålspriset påverkar matpriserna minimalt i vår dyra del av världen.
Om vi i producentled får 2 eller 3 kr per kg vete gör detsamma som ingenting på butikens 35 för en limpa bröd
Enligt Miljöpartiets talesperson så skall ju inte brödproducenter i södra Sverige klaga på elpriserna utan hålla käften, alltså får man köra bröd från norra Sverige ner till södra Sverige. Det är jättebra.
I flera år har det ryktats om att Vladimir Putin, 70, har ett förhållande med tidigare ryska proffsgymnasten Alina Kabajeva, 39. De ska bland annat ha minst två barn ihop.
När EU införde sanktioner mot vissa personer i Ryssland efter invasionen av Ukraina stod Kabajeva med på sanktionslistan som innebar bland annat reseförbud och frysning av hennes tillgångar.
Bor i lyxvilla med gemensamma barnen
I veckan avslöjade ryska oberoende mediet Proekt Putins hemliga liv med älskarinnan i en stor lyxvilla vid sjön Valdai. Huset ligger runt 400 mil från hans bas i Moskva. Där lever paret med sina gemensamma barn i lyx och bostaden innehåller bland annat en egen gokartbana, fotbollsplan, möbler i guld – och en hemlig tågstation, enligt Proekt.
– Den byggdes specifikt för Kabajeva, säger en källa enligt Proekt.
Putin ska ha blivit vansinnig efter avslöjandet och skällde och skrek både på sin säkerhetspersonal och på Kabajeva. Enligt källor från insidan ska ”ingen har sett presidenten så rasande förut”.
Skällde så mycket att han behövde vård
Skällde han så mycket att han bajsade på sig tro?
Man får väl för den där gymnastens skull hoppas hon är av den tyska skolan och har en febläss för sk “scat”, med tanke på Putlers fallerande sfinkter…
Nej då, “vård” är kodord i Kreml för att Putte-Fnask behöver lätta på kläderna och ha en stund ensam med sin häst i stallet!
Stackars häst…
Ingen get ?
Nej, Putte föredrar hästar…
Matpriser upp nästan 18% på ett år enligt Matpriskollen.
Inte något problem för mig personligen men det måste vara oerhört tufft för de som levde på marginalen redan innan inflation, räntehöjningar, rusande energipriser och hyreshöjningar. Många sitter i kläm idag.
Vid tidigare kriser har regeringar och riksbanker vräkt ut stödpaket och helikopterpengar men nu handlar det bara om att strama åt. En grogrund för missnöje och svekdebatter. Vilka partier i Sverige och internationellt tror ni gynnas av dagens situation?
https://www.expressen.se/ekonomi/rekordstor-okning-av-matpriserna-i-februari/
Svårt att lösa eftersom stödpaket eldar på inflationen ännu mer. Teorin är att när ingen har råd att betala så kommer företagen sänka priserna, problemet är att Sverige är en liten marknad i världen så får man inte avsättning i Sverige, finns det andra länder att sälja till utan att behöva sänka priserna.
Rätt, det är svårt att lösa. Men samtidigt finns det populistiska partier som lovar enkla lösningar. Det var inte länge sedan som det lovades 10 kr billigare diesel vid pumpen, falukorv åt alla, billig el etc.
Jag kanske inbillar mig men jag tycker mig se en glidning mot populism istället för riktiga lösningar på våra gemensamma utmaningar.
Eller partier som lovar medborgarlön och utökade bidrag. 10 kr billigare diesel vid pumpen skulle hjälpa många som har det svårt idag, och göra svensk mat billigare eftersom traktorer använder diesel. I alla fall 5 kr billigare genom att ta bort reduktionsplikten (helt självpåtagen kostnad) om nu staten inte klarar att sänka en skatt.
Det är bättre att stödja jordbrukare direkt än en diffus åtgärd som kostar mycket och inte träffar den gruppen exakt. Det behöver inte bli billigare att köra bil, utan tvärtom är det bra om det kostar rejält, så att miljöförstöringen minskar.
Låter lite fascistiskt i mina öron att plåga människor för att dom ska vara snälla mot miljön. Föredrar att varje familj får använda sitt eget omdöme angående bilkörning kontra milö. Folkstyre, som det heter. (Det är ju heler inte direkt gratis att köra bil även utan extra pålagor.)
Så att inte sänka drivmedelsskatterna är fascistiskt? Då är ju de flesta riksdagspartierna fascistiska.
Jag är helt för ett samhälle med låga skatter, men vill gärna att man högbeskattar konsumtion som har väldigt negativa sidoeffekter som drabbar alla i samhället, även de som inte själva konsumerar varan i fråga: bensin, alkohol, tobak.
Din bilkörning förstör min miljö och det tror jag inte att ditt omdöme tar med i beräkningen.
Jag tycker utsläppsproblemen med bilar är lite överdrivna, men det är ju jag det. Sen är det det att jag inte hatar fattiga människor.
Det är också ett sluttande plan du är inne på. Ska vi ha höga skatter för chips och dip-sås som gör folk feta också? Grå husfärg som gör utsikten tristare, samt rosa som gör den fulare? Hög skatt på skateboards som lätt leder till skador som kostar för vården?
Vill man göra en sak för miljön som faktiskt gör skillnad är det väl att hela EU lägger på en miljöskatt på alla varor importerade från Kina med omnejd.
man kan jobba på en starkare Kr, högre ränta bör ge en bättrre Kr kurs och mycket livsmedel är importerat och den inhemska produktionen har mycket importerade insatsvaror. Man kan fundera på hur dett sett ut om man behållit en Kr/USD på säg 6 vad skulle spanska tomater kostat då.. Men så klart inte bara fördelar med starkare valuta och nu har vi ju valt att inte vilja byta till Euro för att kunna sänka vår valuta bäst vi vill, antar jag att stärka den har sällan stått på agendan.
Jag tycker mycket gått upp mer än 18%, hade helghandling bara gått upp nån femhundring allt annat lika hade allt varit som vanligt men det är ju snarare +60% om man gör som förut och inte prishandlar.
Jag har också noterat det, mycket som gått upp 25-50 % av det vi handlar, tex fiskblock har gått från ca 50-60kr till ca 100 kr, gräddfil från 12 kr till 16 kr etc.
Sen det där med generell inflation, när man fick en elräkning på 15 000kr hade jag väl 150% högre fasta utgifter dom månaderna, inga 7% på årsbasis där inte.
Ja, det är onekligen Tidelagets förtjänst att SCB räknat fel.
Fast det intressanta här är ju att prognosen skapades innan det ens fanns en borgerlig regering eller budget utan under S-regeringen.
Men sånt skiter ju Andersson, Johansson, Strandhäll, Hallengren et al i utan de kör ju på sina talepunkter ändå. Det är som den ryska kommunikationen; Vi vet att de ljuger. De vet att vi vet att de ljuger. Vi vet att de vet att vi vet.
Typ som Baudins påståenden om S inställning till kärnkraft där vem som helst enkelt kan konstatera att det är ren lögn.
S har alltid rätt och alla andra har fel, tills den dag då S vänder 180 grader vid exakt rätt tidpunkt, då har S fortfarande rätt och alla andra hade fel.
Ett litet axplock av exempel där S svängt 180 grader över en natt utan någon egentlig förklaring till varför:
* “Mitt Europa bygger inga murar” Löfven 2015
* “Vi kommer aldrig lämna in en Nato-ansökan så länge jag är försvarsminister”Hultqvist 2022
* Ingen ny kärnkraft, Andersson 2021. Kärnkraften ska avvecklas, socialdemokraterna.se så sent som mars 2022
Slår man upp populism i en ordbok så måste man väl ändå finna svenska socialdemorakterna?
S har alltid fel och alla andra har rätt, den dag då S vänder 180 grader vid exakt fel tidpunkt, då har S fortfarande fel och alla andra hade rätt.
Med vänliga hälsningar,
Högerpopulister
Jag tror att du får svårt att hitta någon “högerpopulist” som inte tycker att S har rätt åsikt när de väl ändrat sig och accepterat verkligheten.
Problemet man har med dem är inte deras åsikter utan det bottenlösa hyckleriet och ljugandet. De kommer alltid in med helt fel ingångsvärden, och hånar och bespottar alla som inte håller med dem. Oavsett om det handlar om kärnkraft, invandring, apatiska barn, NATO och så vidare. När det sedan visade sig att de hade helt fel och de måste kovända så byter de blixtsnabbt åsikt, hävdar att de alltid tyckt så och hånar och bespottar de ifrågasätter det.
Nu är ju Baudin ett utmärkt exempel.
Högerpartierna lyckades i valrörelsen med konstycket att få det att låta som att vi var emot kärnkraft. Det är helt felaktigt, men en stor skillnad mellan oss och högerpartierna är att vi inte ser kärnkraften som den enda lösningen på problemet.
https://twitter.com/TobiasBaudin/status/1631242568410226688
I december 2021 så sade Baudin: “Jag tror inte på kärnkraft”
https://kuriren.nu/bli-prenumerant/artikel/jooddk1j/nk-bd-0kr-dp1
I november 2021 sade Magdalena Andersson, på partistämman, i sitt tal:
Och självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon? Den är långsam. Det tar årtionden att bygga nya kärnkraftverk. Väntar vi så länge hamnar de gröna investeringarna i andra länder. Istället ska vi jobba med det som funkar.
https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2021-11-05-magdalena-anderssons-installationstal-pa-socialdemokraternas-partikongress-5-november-2021
I alla valbarometrar innan valet så var Socialdemokraternas uppfattning om kärnkraft negativ. Elva dagar innan valet vänder man om och ringer i panik runt och försöker i tysthet ändra sin ståndpunkt i frågan, när verkligheten kom ikapp:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-svanger-i-karnkraftsfragan-anser-att-mer-karnkraft-ar-ett-ganska-bra-forslag
Och – nu går Baudin, partiets andreman, ut och helt enkelt ljuger i frågan. Trots att alla vet att han gör det. Han ljuger också om att “högerpartierna” skulle ha påstått att kärnkraft är enda lösningen.
https://twitter.com/TobiasBaudin/status/1631242568410226688
Där har du problemet. Svart på vitt.
Precis som Sallad säger.
Det är inte fel att ändra sig när man upptäcker att gamla sanningar inte längre gäller, men då bör man tydligt förklara att man ändrat sig och varför man ändrat sig.
Kärnkraft (och befintlig vattenkraft) ÄR den enda lösningen. Så en kovändning till återstår innan alla är på banan.
För att vinna makten måste man vara populist. Nu senast Damberg som säger att de fallande bostadspriserna har inget med deras politik eller regeringsmakt 2014-2022 att göra. De är helt oskyldiga. Dessutom är det borgarnas fel som inte vill diskutera några förändringar i avdragsrätt, skatter osv med S öht gällande bostadspolitiken.
Det är inte deras fel, de satt bara vid makten. ¨
Jag nöjer med att citera koronakomissionen:
’Regeringen styr riket’
Om många barnfamiljer inte har råd att handla nyttig mat, exempel grönsaker, köper de istället vad som är billigt, exempel mellosnax… och då får vi notan på ökade sjukvårdskostnader framöver.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-06/soaring-cost-of-fries-drives-up-south-african-shisa-nyama-index#xj4y7vzkg
Japp, det där är en riktig fälla.
Oavsett regering borde riktade bidrag ha varit mycket smartare än är de generella elbidragen. Helikopterpengar till välbärgade när man försöker bekämpa inflationen är inte jättesmart.
Det är helt enkelt dålig timing att ha en valrörelse i samband med ekonomisk kriser.
Fast det är ju inte “nytryckta” pengar utan pengar som precis har kommit in till elbolagen. Så det får inte samma effekt som klassiska heliokpterpengar à la Corona-bidragen i USA.
Jo, i praktiken. Pengarna låg ju bara stilla i en fond. Så vitt jag förstått fanns det inga flaskhals-jobb planerade i närtid så de blir direkt inflationsdrivande att slänga ut pengarna.
Och det var sossarnas plan från början så moderata politrucker behöver inte känna sig utpekade och kränkta.
Pengarna var ju precis inbetalade månaderna innan av folket som fick pengarna åter? Plus minus noll. Men visst, med ditt tankesätt är det ju ännu mindre inflationsdrivande att göra en haircut på allas konton, tex beordra bankerna att ta bort en nolla på samtliga konton. Vips är penningmängden mindre.
Nu är ju mello snacks som chips och ostbågar extremt dyrt så tror nog ingen byter kött mot chips då chips kostar mer än (billigt) kött per kg.
Ett några tips för den som vill banta matkontot:
1. Baka eget surdegsbröd. Kostar ca 10kr kilot för brödet. Blir supergott och bara smör på behövs. Pålägg förstör nästan goda smaken så kör med bara smör och bröd för störst besparing. Dessutom är surdeg nyttigare än vanligt bröd. Baka på fullkorn.
2. Ärtsoppa en dag i veckan
3. Gryta på linssoppa en dag i veckan.
4. Havregrynsgröt med olika smaksättning.
Alla 4 tipsen är billiga, enkla och nyttiga.
Ett tips för bloggaren.
Kör en serie blogg inlägg kring hur man kan spara pengar i sin privatekonomi. Vill minnas du hade artiklar kring detta för några år sedan så kanske har du redan idéer och uppslag. Borde vara gångbart nuförtiden
Det låter som ett utmärkt argument för att avskaffa den skattefinansierade sjukvården, så får var och en betala för sig själv.
Om jag inte tar hand om mitt hus, så kommer det förr eller senare att bli förstört och då kommer det att kosta pengar; varför skulle inte samma enkla samband även få gälla kroppen?
Enligt kommentarsfältet kommer höga matpriser leda till att folk med dålig kosthållning och stökig vardag plötsligt kommer börja laga mat från grunden.
Långkok, rotsaker, safta, sylta och lägga in.
Inte ett halvfabrikat så långt ögat når.
Svar till Vookie.
Bland hipsters på Södermalm, ja.
Läste följande / sågs på SVT nyheter, enligt hållbarhetsdirektören H2 Greenstål som bygger en ny fabrik för fossilfritt stål i Boden.
Klart om 3 år och man behöver i ett första skede lika mycket el som Skåne förbrukar, och dom har redan tecknat avtal om stålförsäljning där elen inte bara ska vara producerat fossilfri utan även utan kärnkraft, vilket står i deras kontrakt. Samtidigt har man säkrat framtida el leveranser från norska Statkraft som äger stora vattenkraftverk även i Sverige. Dom räknar därmed kunna ta extra bra betalt för stålet, premiumpris. Tillverkning med ”förnybar” el verkar vara affärsidén.
Nu undrar jag om det betyder att den elleveransen kommer att vara så prioriterad att motsvarande el mängd inte längre kan fungera som balans i systemet respektive om det kan leda till att elkunder i område 3 och 4 får betala ett högre pris för att detta företag ska kunna tjäna extra mycket pengar ?
Vill dom vara säkra på hur deras elektroner tillkommit får dom väl bygga egna kraftverk vid sidan av verket.
Boden är ju ganska långt från närmsta kärnkraftverk, så det tortde bli obefintligt inslag av kärnkraftsel oavsett.
Desto mer kärnkraft i söder dock när man inte längre kan exportera lika mycket el från norr.
> Nu undrar jag om det betyder att den elleveransen kommer att vara så prioriterad att motsvarande el mängd inte längre kan fungera som balans i systemet
Nej. Elen kan inte styras till en viss förbrukare på det sättet. Det det gjort är att teckna avtal om att köpa el från dem, det betyder inte att de får just de elektronerna. Det är en ren finansiell sak.
> om det kan leda till att elkunder i område 3 och 4 får betala ett högre pris för att detta företag ska kunna tjäna extra mycket pengar ?
Det teckans avtal om el på termin massor hela tiden så det år i sig inget speciellt.
Men!
Eftersom det tillkommer en storförbrukare i norr så kommer mindre mängd el kunna exporteras till söder vilket naturligtvis höjer priserna där.
Vi har ju ett välfungerande elsystem i Sverige så vi får gå och hoppas på att det regnar i Alperna och Norska fjällen, samt att Frankrike inte låter halva kärnkraftsparken vara ur bruk om 3 år.
Oavsett så höjs väl priserna i söder ändå, vi ska ju ha EU-priser.
De får väl köpa el från förnybara elkällor. Hur de skall få el när det inte blåser och solen skiner är deras problem. Eller snarare deras elleverantör.
Ökad förbrukning i norr leder till mindre export eftersom elpriserna i norr stiger. Men de som behöver el för att kunna bo i sina hus i söder kommer kunna betala mer än stålverk som konkurrerar på världsmarknaden.
Nu var det väl vattenkraft de kommer köpa el från, den varierar inte så mycket.
Sen tycker jag några kärnkraftsreaktorer i norr vore lämpligt snarast då det kommer att gå åt mycket el till fossilfria stålet.
Uranbrytning och kärnkraftsreaktorer i norr, ja tack.
Alternativt planerar man ståltillverkningen för efterfrågeflexibilitet: kör treskift när det blåser och stäng av masugnarna när det är vindstilla. Det är visserligen inte lika bekvämt som stabil tillgång till el, men när man designar en energikrävande process från början borde man kunna ha med efterfrågeflexibilitet som en designparameter.
Jag gissar att det tar viss tid att dra igång en masugn från avstängt läge. Kommer elransonering/efterfrågeflexibilitet att leda till större energianvändning för att köra masugnen eller kommer det bli ungefär samma i slutändan?
Stänga av?
Det finns vissa delar av ett stålverk som inte kan “stängas av”. Då får man bygga nytt sen.
Wrolthar, en större energianvändning är väl inte ett problem. Tanken är att flytta behovet till en tidpunkt när det finns tillgång till energi, inte att minska det total behovet. Alternativet energilagring är också förknippat med hiskeliga förluster, bortsett från att det inte skalar till intressanta volymer.
MBL, se det som en utmaning. Man har forskat på energilagring i decennier utan att komma fram till något som fungerar i stor skala. Kanske är det en bättre strategi att designa stålverk för intermittent drift.
Jag tvivlar på att det där stålverket någonsin blir av. Brittiska forskare har nyligen upptäckt en ny metod med en enkel katalysator tillsatt i processen som minskar utsläppen av koldioxid med ca 90% i befintliga masugnar utan den hysteriskt höga elförbrukningen;
https://www.businessinsider.com/decarbonize-steel-green-uk-scientists-how-to-cut-pollution-steel-2023-2
Rätt självklart att det inte blir av,. Det är en Power Point-produkt som innehåller de rätta buzz-worden för att inkompetenta beslutsfattare med för mycket av andras pengar ska ösa pengar över det.
Projektet kommer haverera och de ansvariga som bränt pengar kommer rycka på axlarna och säga att det ändå var bra för att “vi har lärt oss jättemycket av det”.
Tack för alla svar och kommentarer. Ni är fantastiska. Oj vad jag lär mig.
Teoretiskt kan det fungera ur ett kemiskt perspektiv men det krävs ändå energitillförsel.
Att bilda järn och syre ur järnmalm kräver tillförsel av energi.
Fe2O3(s,l) + CO(g) => Fe (l) + CO2 (gas) (detta är den kemiska reduktionen av malmen,CO bildas av kol vid hög temperatur)
CO2(g) + periskovit (solid) => CO (gas) + periskovit * O2 -. Periskoviten reducerar koldioxid till kolmonixid och frigör syre som adsorberas i mineralet.
Kolmonixiden återcirkuleras till masugnen.
Peroskovit*02 behandlas så frigörs syre, som kan användas antingen till stålframställning eller andra ändamål.
Detta är det teoretiska. Hur mycket periskovit (mineral) man behöver och hur stabil och vilka steg som behövs och hur ekonomiskt det är att bygga vet man inte ännu.
Eftersom man i princip bara använder kol för att starta upp masugnen och sedan cirkulerar alla substanser är det mest en fråga om hur mycket energi som går åt och det är givet. Skillnaden är att här kanske det räcker med billig värme istället för dyr elektrolys vätgas.
Det finns inget pinsamt i att vänstern reagerade på informationen från SCB! Menar ni att vänstern skulle hållit tyst när de första felaktiga uppgifterna presenterades? Det är väl oppositionens roll att kritisera. Vi vill väl inte ha en putinisering av Sverige hoppas jag?
Att siffrorna visar sig vara bättre är ju i grunden inte negativt, men då är frågan varför presenterades felaktiga siffror från början. Risken är att framtida presentationer inte tas på allvar!
När togs den prognosen fram som de kritiserar? 🙂
Siffrorna handlar ju primärt om resultatet av den förra mandatperioden.
Om vänsterns kritik hade varit riktad mot förra regeringen så hade det varit korrekt, alternativt om kritikens formulering hade varit “Förra regeringen lämnade efter sig en ganska saftig springnota. Varför har ni inte betalat den än?”.
Men nu var kritiken utformad på ett sätt som vilseleder väljare att tro att siffrorna var orsakade av nuvarande regering.
Du har en poäng! Oppositionen skulle nu kunna gå ut och be om ursäkt för att de lämnat bättre uppgifter efter sig än vad nuvarande regering kan ta credd för.
Självklart ska de kritisera, det vore till och med lämpligt om de kritiserade lite mer eftersom regeringen gör ungefär ingenting.
Men ska man kritisera något så ska kritiken vara relevant och visar det sig att man har fel så ska man kunna vara storsint nog att erkänna att man hade fel.
Det är socialdemokraterna du pratar om. Erkänna att man hade fel?
Pratade mer om kritik i allmänhet.
Men tror även politiska partier skulle vinna väljare på att ibland säga “ok, vi hade fel, vi ändrar oss och vill göra x istället”.
Naturligtvis, men nu är ju politiker oförmögna till det eftersom det är att öppna för motståndarna.
På presskonferensen i samband med Handelsbankens rapport så sas det att det var det väldigt få som begärt paus av amorteringskravet.
Om Riksbanken får liknande signaler så har de mindre skäl att hålla igen på ränteökningarna. Frågan är var räntegränsen går om inte ens en gång de som klev in i bostadspyramiden sent behöver dra ner på amorteringarna idag. Det tyder ju på att t.om de känsligaste hushållen tål minst 2% till (2% amortering > 2% ränta med avdrag).
Ugghhh…
Dom fick kanske inte bäst ränta på Handelsbanken… den banken är ju känd för att vara ganska konservativ i utlåningen.
Vi har fortfarande relativt långa boräntor i Sverige.
I US har den 30-åriga bostadsräntan (vilken är relativt vanlig i US) passerat 7%.
https://www.bankrate.com/mortgages/30-year-mortgage-rates/
Låga inte långa. Långa räntor gillar vi inte alls i Sverige. Vi gillar allt som är korta avtal, även på el.
Vore intressant med en avhandling från en välmeriterad professor varför svensken oftast väljer risk som korta avtal och stora lån.
Det där är lite intressant. Om jag fattat rätt så är en 2-årsränta att betrakta som rörlig i USA och det vanliga som sagt 30 år.
> Vore intressant med en avhandling från en välmeriterad professor varför svensken oftast väljer risk som korta avtal och stora lån.
För att vi är kortsiktiga i allt i den kvartalsekonomi vi lever i.
Sen har ju historiskt den risken oftast betalat sig över tid.
Vilket är rätt, historiskt betalar man en premie för att binda räntan.
https://www.svt.se/datajournalistik/borde-du-bundit-rantan/
Min poäng är svenskens höga risktagande vilket vi ser facit på nu.
Absolut, men risken handlar här om höga skulder etc, inte bindningstid på räntan.
Så är det. Dock är det fascinerande att vi i Sverige kör korta kontrakt i en större omfattning än omvärlden.
Citera mig inte. Men jag har för mig att 30 år bara betyder att det finns en 30-årig avbetalnings/annuitetsplan. Så även i USA märker de av höjda räntor. Men de har säkert längre bindningstider ändå. Är det vad MBL menar med att 2-års bindningstid är “det rörliga” i USA?
Förutom längre bindningstider så tror jag att det är avsaknaden av annuitetslån som skiljer ut Sverige. Vi har ju t.om den märkliga ordningen med amorteringskrav som gör att man skall amortera mer när man är ung än när man är gammal. I t.ex USA så förväntar man sig att vara skuldfri efter max 30 år och bo billigt som pensionär eftersom huset är betalt när man är gammal (Men bostäder kan kosta löjligt mycket trots aggressiva avbetalningsplaner).
Jag hade fel. Typ 90% har något slags “Fixed rate”
https://www.bankrate.com/mortgages/mortgage-statistics/#statistics
Men det måste göra prissvängningarna ännu större i USA. I Sverige kan ju folk köpa med antagandet att den här räntan är en tillfällig topp och att den går ner i framtiden. Men om man skall binda räntan i 30 år till dagens amerikanska ränta (6-7%) så är det vad man betalar i 30 år. Då kan man inte betala i närheten av vad de som köpte för något år sen (3%) och hela prisnedgången borde komma direkt (om de inte räknar med att inflations-löneökningarna “äter upp lånet”).
Den amerikanska motsvarigheten till rörlig ränta kallas ARM. Vanligen fast i fem år, sedan ändras den en gång om året.
Men även om man har en lång ränta kan man ju alltid lägga om lånet eller förhandla om en ny ränta när den fasta räntan sjunker. Det kostar litegrann, men absolut inte så mycket som mellanskillnaden under många år.
Förresten, alla ni som bor på landet eller är ute och åker i riket och inte bara håller er kring Stureplan, googla på gårdsbutiker nära er. Chansen är god att ni hittar billiga och fina råvaror. Betalar ni ett relativt högt pris så går i alla fall pengarna inte till ICA-handlaren.
> En liten härlig vårbild får väl förgylla morgonen, eller hur?
Här i östra götaland så visade termometern på -10 imorse och imorgon utlovas 20 cm snö. Våren är inställd.
Dagens gissning: Vad kommer en Magnum-glass kosta vid midsommar 2023?
Jag gissar på 38 kr.
Lidl har en utmärkt Magnum-ekvivalent som kostar typ 38:- för ett sexpack. Eller kostade förra sommaren, priset höjs nog där också.
Hur funkar det i USA med 30 åriga lån om man binder.. Jag menar livet kan ändra sig och då man behöver sälja huset och flytta kanske till ny stad pga arbete osv.. att behöva betala ett lån med ränteskillnaden blir ju dyrt i Sverige. Det är enda orsaken till att jag har mycket på rörligt är att jag annars blir fast i min bostad inlåst av banken.. hiskliga pengar att lösa lånen.
Verkar inte finnas någon ränteskillnadsersättning i USA
finns väl ofta en prepayment cost, ofta finns undantag om man säljer fastigheten att man kan lösa utan prepayment cost men det där är väl helt upp till de olika finansiärerna. Men man kan väl tänka sig att det inte är en försäljnings hit att kräva ränteskillnads ersättning på resten av 30år.
Min kommentar hamnade snett. Se post nedan som avser den svenska marknaden. Sannolikt består av att du flyttar till en bostad som har ett värde som uppfyller kraven för det befintliga lånet. Min poäng är att man inte ska hänga upp sig på en ev ränteskillnadsersättning. Förenklat är undantaget om du planerar att göra exit från svensk bostadsmarknad innan lånet löper ut.
Jag tror att det är större sannolikhet att du blir inlåst i din bostad på grund av att priserna går ner så mycket att du inte kommer att ha pengar att lösa lånen vid en försäljning.
Vi står inför en lång, underbar period av hög inflation, stagnerande löner och långsamt men stadigt kollapsande bostadspriser. Även lån till fast ränta skall ju förr eller senare omförhandlas, så alla kommer att få sin släng av sleven. Förutom då de som äger sina fastigheter på riktigt.
Skillnaden med amerikanska lån, och till stor del i övriga världen också, är att lånet är hårdare kopplat till fastigheten. Det var problemet som uppstod i finanskrisen 2008. När den amerikanska fastighetmarknaden kraschade så kunde låntagare helt enkelt gå till banken och lämna in sina nycklar och bli av med sitt höga lån, sedan köpte de huset bredvid till betydligt lägre pris och blev av med en stor del av sina lån. Bankerna stod då med en stor mängd fastigheter som de inte kunde sälja och var tvungna att ta förlusterna på.
Lars. Du kan sannolikt flytta det bundna lånet till nästa bostad (BRF, småhus).
i USA är lånet mycket hårdare bundet till fastigheten, och man kan tex lämna både lånet och fastigheten utan att banken kan ha vidare krav på dig som individ. Motsvarigheten til foreclosure är rätt ovanlig i Sverige, antar att det är exekutiv auktion och de finns men verkar vara mycket mer marginal händelser här.
Tack för feedback. Mitt inlägg gäller Swe.
Bästa förutsättningarna för god tillväxt blir det om regeringen inte lägger sig i så mycket.