Börsveckan inleds passivt i de asiatiska tidszonerna, medan USA har stängt unde rmåndagen och resten av världen får klara sig utan husse. SCB släpper de svenska inflationssiffrorna idag och priserna fortväntas fortsätta öka med 11.8% även om det kallas “lägre inflation” som om saker blir billigare.
Stockholmsbörsen gick +2.21% för OMXS30 och +1.77% för OMXSPI förra veckan efter en negativ fredag. Kronan är stabil på 10:45 SEK för USD och 11:17 SEK för EUR. Guldpriset tar det också lugnt med 619:- SEK per gram.
I USA har ränteuppgångarna pausat men ligger kvar på toppnivåer för i år. USA har helgdag idag så marknaderna där är stängda och resten av världen får klara sig utan husses choker och klara sig själva.
S&P-500 gick back -0.28% på veckan och Nasdaq 100 gick +0.43%, så husse verkar oavsett ha lite svårt att bestämma sig.
I de asiatiska tidszonerna är det generellt oförändrat och passivt under måndagsmorgonen.
ASX 200 oförändrat på +0.06%, Hang Seng +0.79%, KOSPI oförändrat +0.01%, Nikkei +0.01% och Straits Times -0.46%.
SCB släpper inflationssiffrorna för Sverige nu på morgonen, antagligen klockan 08:00.
Enligt Trading Economics är konsensusprognosen en KPI-siffra på 11.8%, något minskad takt på inflationen från 12.3% i december, men det innebär alltså fortfarande ökande priser. Eventuellt ska SCB återgå till att främst vifta med KPI istället för KPIF, som endast intresserar nördarna på Riksbanken eller okunniga journalister, och inte har någon relevans för verklighetens folk.
Elpriserna är dock riktigt behagliga även idag med snittpriser på 50 öre i hela landet, lägsta pris 33 öre och högsta pirs 67 öre. I alla fal för oss som har timpriser. Lägre elpriser kan göra att inflationstakten minskar något i februari, som rapporteras i mars, men det är ingen tröst för de som låst sitt elpris på höstens nivåer.
Och lägre inflation betyder inte lägre priser – det betyder bara att priserna inte ökar lika fort längre. Det måste fortfarande till rejäla löneförhöjningar för att kompensera prishöjningarna.
142 kommentarer
“Bara” 11.7. Snart dags för dom här extrema löneökningarna som jag bara läst om.
Låt oss få lajva lite 70-tal!
Maten +19.6% på ett år.
För att citera Stefan Holm, “Fy fan”.
Att maten ökar 20% på ett år när den varit utan prishöjning i 20 år är ju inget stort problem, svensken har aldrig haft så billig mat som de senaste 20 åren
Berätta det för ungdomar, studenter och pensionärer.
Så, let them eat cake?
Det finns billig tårta på Costco Täby om man gillar socker.
Hellre dyra priser men hög livsmedelskvalitet och ett fungerande svenskt lantbruk.
Vad dillar du om, vi har ingen svensk energimarknad. Då kan vi inte heller ha svenskt lantbruk. I Eu finns bara Eu’s lantbruk och de skiter i om du har får på Gotland eller grisar i Flen.
Med dyra priser får du fortfarande inte ett fungerande svenskt lantbruk.
Nu var det livsmedelspriser jag dillade om, inte energipriser.
Bönderna behöver få bättre betalt för den mat de producerar och du kanske äter.
Varför tar inte bönderna “bättre” betalt då? Kan det vara för at de verkar på en marknad med konkurrens? Bra för oss matkonsumenter i så fall.
Hur menar bloggaren att sjunkande inflationssiffror skall beskrivas så att kretiner inte skall uppfatta det som sjunkande priser? Inflation, rent begreppsmässigt, betyder ju alltid stigande priser. Även en inflation på 0.1% skulle vara stigande priser.
Jo inflation betyder alltid prisökningar (vi får se om det kanske blir deflation någon månad snart). Men sen måste man sätta saker i perspektiv eller ”relativisera” för att göra saker meningsfullt. Einstein visade ju att de flesta mätningar blir meningslösa om man inte sätter dem i förhållande till något annat (även saker som distans är relativa).
Så inflationen jämfört löneökningarna är ett exempel. Ökar lönerna snabbare än inflationen så blir saker ”billigare” även vid inflation.
Kommer löneökningarna igång nästa år så kommer nog denna inflation vi sett nu varit helt perfekt för vår överbelånade ekonomi. Alla överbelånade företag och stater får sina stora lån avbetalade av inflation och privatpersoner får sina lån avbetalda av löneökningarna.
Kabalen som styr världsekonomin skulle inte kunnat orkestrera detta bättre tycker jag (fast jag tror inte världen är styrd av kabaler eller ödlemänniskor eller osynliga händer heller för den delen). Bara företag, regeringar och riksbanker som faktiskt lyckas bättre än vad alla surgubbar här på forumet ser framför sig.
Två tre år av lite lugnare ekonomi sen kommer det få fart igen och välståndet kommer öka i rasande fart (iaf i världens demokratier). Världen kanske till och med klarar av en grön omställning, vem fan vet, det är måndag och jag är på bra humör.
Fortsatt höga kostnadsökningar på 9%. Men ner från 11%
Nej. Inflation är förändring av penningmängden. Minskad penningmängd betyder negativ inflation (även kallat deflation, men det är ett onödigt begrepp som bara rör till det).
KPI och liknande mått är inte inflation, även om MSM har fått för sig det. Förändringar i KPI är emellertid en konsekvens av inflation, men det råder inget entydigt samband dem emellan.
En monetarist =D
Visst visst visst, ökning av penningmängden kan ha en inverkan säger väl de flesta teorier. Att inflation skulle betyda en ökning av penningmängden gäller om man är monetarist. Dock så är det intressanta att penningmängden faktiskt minskade för första gången (på sextio år eller något) förra året och även i år samtidigt som inflationen började gå upp. Alltså helt emot vad som borde hända om penningmängden bestämmer inflationen, monetaristerna förklarar detta med eftersläpning. Men helt ärligt deras teori är helt åt helvete.
Penningmängden är knappast en bra proxy för inflationen. Och blir bara ett teoretiskt konstrukt utan mening om man definierar inflation som penningmängden.
Själv är jag energifundamentalist och menar att en keynesian blandad med en ”rational expectations” model bättre kan förklara vad inflation är, det handlar om ekonomiska fundament och psykologi. Alltså priserna kan exempelvis öka pga krig eller naturkatastrofer då produktion och efterfrågan inte är i synk, detta blir värre pga psykologi och att folk försöker tjäna pengar på prisuppgången vilket leder till mer prisuppgång.
Tänk en stad som är omringad av fiender. Priset på bröd går upp, mest pga efterfrågan och tillgång men även pga psykologi. En monetarist skulle säga, det finns ingen inflation för penningmängden är konstant och börjat snacka om M2. Detta hade inte på ett bra sätt förklarat vad som sker i staden.
Även Österrikarna motsäger ju idéen om penningmängden som ett mått på inflation. Men säger att inflation är när penningmängden ökar utan att efterfrågan på pengar ökar så har vi inflation. En enligt mig en lite bättre modell men baseras på en syn på pengar som är ganska omodern.
En mer modern syn på pengar är att pengar är något människor kommit på alltså ett socialt konstrukt. Pengars värde är inte direkt kopplat till hur mycket pengar som finns utan till vad folk tror om pengar och hur pengarna kan användas. Sen är det såklart så att trycker man för mycket pengar kan det påverka vad folk tror om pengar, men penningmängden är bara en faktor.
Det gäller även om man är autist.
Du redovisar inte någon definition av inflation, så då blir det lite svårt att sätta sig in i vad du menar. Fördelen med att definiera inflation som förändring av penningmängd är, att det inte blir några frågetecken om vad man egentligen menar.
Att omdefiniera begreppet inflation efter något godtyckligt och politiserat mått, såsom en KPI-varukorg, är kanske fördelaktigt om man vill förklara för gemene man vad inflation innebär: “det blir dyrare grejer”. Problemet i Sverige är att MSM under decennier har propagerat för denna vulgära nydefinition, så att även många högskoleutbildade numer tror att inflation har med priser att göra.
Lite som att tro att feber är en sjukdom och inte ett symptom på en sjukdom; man hamnar fel.
“Ursprungligen” var inflation (av latinets inflare; blåsa upp) ett begrepp som syftade på ökad penningmängden.
Numera tycks det snarare oftast syfta på ökade priser.
Sambandet mellan de två fenomenen är, som du redan har påpekat, inte alltid kristallklart.
Som vanligt är ekonomisk “vetenskap” mer likt häxkonster än astronomi.
ökad penningmängden -> ökad penningmängd
Istället för “inflationen minskar” kan man skriva “prisökningsderivatan minskar”.
Elpriserna är ju alltid ett kärt ämne. Hur ställer sig experterna här till Ebba Buschs nya superdepartement slarvat och försinkat att införa en EU-förordning som kostat skattebetalarna upp till 10 miljarder. Dessutom har tydligen regeringen av politiska skäl överdrivit risken för effektbrist. Det har vad jag vet inte blivit något av de rullande bortkopplingarna som det varnades intensivt för (den verkliga risken låg på frånkoppling någon eller några enstaka timmar, inte den misär som målades upp).
Det där är jävligt konstigt, stat får det att låta som att bortkoppling några timmar skulle vara en katastrof. Nej, den 11e januari 2023 var en katastrof. Då kom nämligen räkningen för ert lilla jippo.
Svensken lät sig skrämmas av de blåas och de brunas amsagor.
Ett dyrbart misstag.
Hade folk tjänat på att förbruka mycket mer el? Det är ju helt debilt.
Halmgubbe.
Det var ju skönt att elprisstödet då hade varit på plats i över två månader så att pressade konsumenter fick stöd att klara av räkningen.
Jag hade velat besöka den där platsen där marionettminoriteten mellanlagrar sina reformer och åtgärder innan de behagar exekvera dem till folkets vinning.
En mytomspunnen plats, många har letat men ingen har återvänt för att avlägga rapport.
Ja, det var ju det jag skrev för en tid sedan, i ett av mina fåtaliga inlägg. Det där hojtandet om bortkoppling är bara politiskt snömos, för att försöka förstärka sitt tidigare okunniga orerande om att endast kärnkraft kan rädda oss.
Lite “-Vad var det jag sa!” men utan något innehåll med substans.
Att det blir lite rörigt i departement och myndigheter vid byte av regering är inte så konstigt, men nu är det en framträdande populister som satts som chef för ett fögderi innehållande energi och det blir då extra rörigt och kostsamt för oss andra. En människa uppenbarligen utan självinsikt, men med ett stort ego som överträffar nästan allt som har med kunskap att göra.
Det där är ju det allerstädes närvarande “kollapsnarrativet” som gäller ett flertal olika samhällsområden. Man kan ta nån som biståndsministern Forssell som tills i höstas trattade ut varenda polisingripande, nu är det mest bilder på olika statsbesök och kronprinsessan och sånt.
Det är precis här det blåbruna ekosystemet är beroende av varandra – de bruna spottar ut tidningsankor om inbördeskrig, upplopp och katastrofer på löpande band, och så står det lite grötmyndig blåhöger där och presenterar lösningar på problem som är sagolikt överdrivna. De är symbiotiska och har behov av varandra, och därmed är uttrycket “blåbrun” högst adekvat.
Håller med om kollapstjatet (vem mins inte krigsrubrikerna om den växande ungdomsbrottsligheten – under den tid som numera beskrivs som oskuldsfull).
Men när det gäller elen så handlar det om marginalen. Så en minskning på 10% (eller vad det blev) minskar kostnaden och risken för bortkopplingar betydligt mer. Visserligen tror jag att krigsrubriker rörande priserna hade störst effekt och direkta lögner avseende bortkoppling borde ha undvikits. Särskilt i landet som exporterar mest el i EU (eller hur det är ).
Nu är du orättvis Ben, Forssell jobbar enträget och nitiskt.
På att samla flygbonuspoäng.
Han var ju bara en omslagspojke för retoriken kring gängvåldet, ’den käklinjen skrämmer nog bort buset’.
Kollapsnarrarivet biter högern i rumpan nu när de ska förklara varför de inte lyckas förbättra ett i stort hyfsat välfungerande land ytterligare.
Räkna med att ljugandet kommer eskaleras exponentiellt.
Folk har ju snålat med elen så det blev ingen brist. Är väl inget konstigt med det. En slags solidaritet både med andra (som får el) och sig själv (som får låg räkning). Ganska fint, så tack Ebba och gänget!
Är mer nervös över att Ebba verkar snegla mot vindkraften.
Angående dom 10 miljarderna har jag ingen aning om vad det handlar om, har inte sett nåt om det. Men slöseri och sinkande är förjäkligt, sånt ska man ha smäll på fingarna för. Men för allt jag vet kan det ju vara aktivister bland tjänstemännen som släpar benen efter sig.
EU-direktiv att elproducenters övervinster ska tillbaka till stat/medborgare men som Sverige inte inför innan vintern som andra EU-länder. Se artikel på DN https://archive.is/0QOIP
Tack!
Det är det tak mot övervinster som EU införde i oktober. T ex Finland att tagit 15 miljarder av elproducenternas övervinster. Sverige har slarvat (enligt jurister och källor inom departementet) och EU-förordningen införs inte i Sverige förrän i mars. Det räknas med att det skall nu ger ett par 100 miljoner. Pengarna går väl iofs till välbehövande när nu bolagschefer kan ge sig själva ordentliga bonusar eftersom vinsterna har varit så fantastiska.
För att sona sitt brott kan dom sänka VD-lönen på Vattenfalls VD som tjänar en och en halv miljon i månaden. Är säker på att det går att få tag i nån som gör ett bättre jobb för bara en miljon i månaden.
Det är vad jag förstår dessutom en förordning, så inte valfritt att implementera.
Ebba B väljer alltså att strunta i just den EU-förordning som kunde lindra utgifterna för hushållen.
Det är överraskande uselt, t.o.m. för Ebba B.
Precis, sänkt elkonsumtion samt mild vinter gjorde att vi kom undan relativt bra ändå.
Med tanke på hur beroende folkrika nationer som Tyskland och Nederländerna var av ryssgas är det enormt tillfredställande att vi kom ur vintern utan katastrofala konsekvenser.
På presskonferensen den 9 december var bedömningen från SvK:s experter att risken var eventuellt 1-2 timmar. Det var inte så det presenterades från politiskt håll. Experterna från SvK upplevde enligt uppgift “frustration” över hur det presenterades.
Man får ju säga att här har tillgång och efterfrågan demonstreras på ett ypperligt sätt.
Det har varit bra med skrämsel i media kring elpriserna. Det har faktiskt räddat många hushåll. De kanske har fått det obekvämt men de har sluppit hamna med obetald el.
’Risken för bortkoppling 1-2 timmar i vinter är lägre än risken för ett vanligt strömavbrott’.
Är det partilinjen ni kör med?
Nej, SVK:s bedömning, redovisade i dagens DN.
Men då får man dra till med socialdemokratiska aktivisttjänstemän som infiltrerat statsapparaten, det brukar hamna där när myndigheter säger nåt som inte odelat hyllar den blåbruna regeringen.
Nu verkar ju S partidesinformatörer gå igång eftetsom Heasm66, Medarbetaren mm är igång igen.
Det är SVK som har betäknat och redovisat risken för effektbrist och följer man vad de har sagt så är det tydligt att de scenarios man såg som worst case i höstas inte realiserades av ett flertal anledningar. Busch har bara redovisat deras bedömningar och agerat därefter.
Men överrisken kommer kvarstå under överskådligt tid pga den förtida avvecklingen av kärnkraften under SVMPC regimerna.
Nu gäller det dock för S att gishgallopa maximalt. Kasta skit på allt.
Ps. Vattenfall fick klartecken att gå vidare med Krieges Flak av regeringen. Det är mer än vad 8 års van(S)tyre lyckades med 🙂
Men man tvekar, eftersom lönsamheten är begränsad. How come? För att det är dyra investeringar och man vill ha subventioner….
Man kanske inte skulle avecklat fungerande reaktorer för MACHT UBER ALLES?
“Erik Ek är märkbart frustrerad över hur risken för bortkoppling beskrivits i debatten generellt.
– Jag tycker att konsekvenserna av en förbrukningsfrånkoppling varit överdrivna. Jag har läst rubriker om att hela södra Sverige riskerar att bli utan el i vinter, säger han.”
Erik Ek är strategisk driftchef på Svenska kraftnät men vet givetvis inte så mycket som @Rikkitikkitavi.
😅
Att Regeringen vaskar 10 miljarder verkar du dock obekymrad över.
Leif Östling har konstigt nog inte heller hört av sig angående detta, men kan är kanske fortfarande upptagen med att misstolka och förvanska statistik från sjukvård för att försöka hävda att offentlig förvaltning per se är dålig.
Pengarna förintas ju inte utan finns kvar i regionen och återinvesteras sannolikt på ett eller annat sätt. Att ta in pengarna i skatt så att 10 miljoner medborgare kan köpa cigg och sprit för pengarna istället är inte nödväntigtvis en bättre investering långsiktigt. Men för vänstern så är ju pengar som inte tagits in i skatt “vaskade”, vilket är ganska klargörande.
Hur får du det till att pengarna stannar i regionen? En del av producenterna har utländska ägare (T ex EON, Fortum, Uniper och för att inte tala om alla vindkraftsparker som tydligen har Kinesiska ägare).
Vindkraftägare gör inga övervinster på elpriset… När det blåser så är priserna låga nämligen.
December 2022 producerade vindkraften 3 TWh. Samtidigt var medelpriset 2 kr i SE1 & 2 och 2.70 kr i SE3 & 4. Lite vinst gjorde de nog allt.
Tittade nu i Arise Windpowers delårsrapport och du har delvis rätt, fast Q3 var starkast med 705 miljoner, jämfört med 36 i Q4 och -6 i Q2. Q4 år 2021 var -42 miljoner, så lite mer typiska siffror där. Kassaflödet ser ut att matcha earning så det handlar inte om bokföringsartefakter.
För norska Edda Wind som har offshore har in Q4:an trillat in än, men dom hade ingen bra Q3.
Hm… intäkter i Q3 verkar vara från försäljning av projektet Kölvallen.
Det är ju en stor grupp S-arbetare som hänger här och gärna förklarar att det inte alls var deras fel att de hade makten i 8 år och att alla beslut som de fattade egentligen inte alls var deras utan “Mållgans”
Och att det därför är SD-röran som är ansvariga för allt.
Måste vara härligt att sitta som välavlönad desinformatör på Sveavägen 68 och spy ur sig galla över alla såkallat blåbruna elakingar. Det finns ju ett par stycken sådana, som dyker upp som gubben i lådan ibland och dessutom alltid håller med varandra i inläggen, så det skall se ut som att deras åsikter har stöd hos fler än vad som egentligen är fallet. (Inceltrollet från Skåne tror jag dock dansar lite för mycket efter egen trumma för att någon skulle våga sätta honom på lönelistan.)
Incel? Enligt uppgift har han ett ganska omfattande sexliv.
Du har nog tillgång till mer information om det än jag, via IB kanske? Den biologiska mångfalden på planeten är stor, så det finns nog och blir över även till incelfolket.
Sitter varken på Sveavägen eller får någon lön av S och har aldrig röstat på S.
Men jag sitter mycket hellre där än i H Gobbs sällskap av putinister, ’nationella’ och förrädare.
Man vet att de blåbruna mår bra när svaret på helt rimlig och rättmätig kritik av samma snitt som de själva hällt ut över den svenska debatten i 8 år är “du är betald av sossarna” + “du får inte ligga”.
Vad ska vi kalla det, “Stig Engström-syndromet”?
Och vem jobbar du för?
(Tröttsamt med allt detta påkletande av att man springer andra organisationers ärende så fort man inte omfamnar den allenarådande bruna åsiktskorridoren.)
Har aldrig någonsin röstat på S som jag numer betraktar som ett allmänborgerligt parti i mängden till vänster om M.
Har heller aldrig röstat på varken V, S eller Mp. Väntar nu andäktigt på att pengarna tydligen skall trilla in från Sveavägen 68.
Nej, det är Soros som ombesörjer utbetalningarna.
Vilket parti har du röstat flest gånger på då? Centerpartiet?
Har vi inte valhemlighet?
Jag skulle gissa M, även om jag växlat mellan L, Kd och M. Nu senast blev det C, eftersom jag inte gillar nazister.
Självklart är det frivilligt att svara, men för alla är det inte en stor grej. Många är ju stolta och går i majtåg eller springer runt med M-pins eller dylikt. Och röstar man lite olika varje gång, som vi båda tycks göra, så är det ju inte så jätteintimt heller. Jag har röstar på S i regionval ibland och annars snurrat runt bland samma partier du nämner.
Den som inte förstår att väderberoende energiproduktion blir dyr när man inte har vädret med sig är mer än lovligt naiv, att det då måste till svindyrt elpris så konsumtion motsvarar produktion är ju inte märkligt, jag har inte något imot vare sig kärnkraft, vattenkraft, sol eller vind. Men jag gillar inte att landsbygden ska agera koloni åt staden, att kommuner som leverarar vattenkraft och vindkraft eller malm för miljarder är fattiga som kyrkråttor är ett stort fel i samspelet mellan stad och landsbygd,
Vem blir elen dyr för? Elbolagen har ju rakat in åtskilliga miljarder extra, så den verkar ju mest dyr för konsumenten.
Den enkla lösningen är att ge varje län ekonomisk autonomi och länet kan i sin tur göra detsamma med sina kommuner. Men då uppstår problemet att alla ännu hellre än behålla sina vinster vill försöka få statliga bidrag för att leva av andra.
Elområden?
Nu gällde det ju även “malm för miljarder”.
@CESAR
Jag har alltid tyckte att hela el-beskattningen borde ske vid produktion och inte vid konsumtion. De länder/landsändar som offrar sina älvar och riskerar radioaktiva utsläpp borde få större delen av skatteintäkterna.
Problemet är förstås att det öppnar Pandoras ask rörande alla råvaror och produktion. Om man beskattar produktion och tar bort Momsbeskattningen så skulle oljeländerna bli ännu rikare och Sibirien/Afrika/kina kulle få ett större välstånd på bekostnad av konsumentländerna. Det lär inte hända (eftersom konsumtionsländerna har bättre kanonbåtar).
Å andra sidan borde alla Miljömuppar predika för idén. Det borde göra det lönsammare att snåla på resurserna i konsumtionsländerna och möjligtvis att plocka hem en del produktion.
Å tredje sidan betyder ovanstående att den ekonomiska aktiviteten går ner.
Helt enig där. Man borde “sponsra” de delar som är nära elproduktion med lägre elräkning.
Och det borde helt klart gälla råvaruproduktion med. Det komemr behöva öppns många gruvor i landet då vi har synnerligen gott om naturtillgångar.
Money talks. Man gnäller inte lika mycket om man får pengar för sitt “lidande”
Men… Detta kommer aldrig ske då jante är så starkt i landet. Man vill inte att grannen ska få pengar om man inte själv får det.
Hur går det ihop med att vi har bland världens högsta skatter? Dom flesta accepterar väl en herrans massa bidrag hit och dit med olika utfall för varje individ?
För all del att de som jobbar i sitt anletes svett ska ha väl betalt, men vari finns logiken att Norrlandskommunerna ska ha extra pengar för att de ligger vid en vattenkraftsdamm? De som bor där har ju inte själva grävt flodrännan, och har därmed inga speciella skäl att hävda någon äganderätt till dess frukter. Heller har de inte besått urberget med järnpellets och odlat fram stora malmfyndigheter.
Varför skall Sverige ha billigare el än kontinenten bara för att vi råkar ha förutsättningarna? Och skall de som har bördigare jord skall inte få lokala fördelar av det?
Motivet är väl snarast att nuvarande system inte ger speciellt bra incitament till att acceptera gruvor, vindkraftverk, skogsbruk, jordbruk eller liknande (bortser från arbetstillfällen). All utvinning av naturresurser innebär att de som redan bor på platsen får se försämring av sin livskvalitet och möjlighet att försörja sig på t.ex fiske eller jakt och bör kompenseras för det. Annars hamnar vi bara i NIMBY-läget.
Hela det kapitalistiska systemet är ju uppbyggt kring ägande och det borde även gälla naturresurser.
@MINDREVETANDE
Det bör inte vara så att man automatiskt blir delägare av ett område bara för att man bor i det.
Vad roligt det var att Ebba var jättearg över SVTs elspartips innan valet och gick ut och tipsade folk om att ha underställ hemma efter valet.
Ebba är generellt väldigt festlig när hon rider ut mot egna väderkvarnar och halmgubbar stup i kvarten.
Om Ebba var Sveriges enda politiker skulle debatten fortsätta och Ebba debattera med sig själv.
Eller den dag när S kan komma med en egen politik istället för klaga på Ebba. det skulle vara festligt med
Haha, kul svar när det enda borgarna vet är att de hatar sossarna och vissa invandrargrupper.
Borgarna är fullständigt fixerade vid S, samtidigt som lillebrorskomplexet grasserar.
Som Ebba-fan måste jag tyvärr erkänna att det är helt riktigt att borgarna går i fosterställning direkt när sossarna säger att dom varit stygga. Man skulle nästan kunna tro att borgarna fötts ur sossarna och nu blivit tonåringar som försöker låtsas vara självständiga men som egentligen är helt beroende av mor och fars godkännande och uppskattning för att kunna må bra.
Jag är också Ebba-fan, men varken hon eller någon annan som inte förstår termodynamik och enkel kärnfysik ska vara energiminister.
Eller som Magda nä’r hon sa att ladorna var tomma och sen ändå började köra spenderbudget för att ställa till kaoz i landet i 8 år.
Du menar när Magda regerade på en borgerlig budget?
Hur många år var det?
Ett år för Löven och ett för Andersson. Total 2 år av 8 var det borgerlig budget, dvs 25% av tiden.
Tack! Det var ungefär vad jag trodde att jag mindes. Sålunda inte en direkt stadig ursäkt för att föra den politik de har fört. Inte för att S ber om ursäkt för vilken politik de för; det gör knappast något parti alls, men apologeterna har alltså inte mycket att komma med.
Det kommer nog inte stanna vid 10 miljarder.
Följer vi inte EU-förordning väntar böter.
Som drabbar folket tack vare en enda pyramidalt inkompetent vice statsminister.
Priserna sjunker bara något på grund av räntehöjningarna. Priserna är i princip inte åtkomliga eftersom det handlar om kostnadsstegringar på energi och råvaror. Och så har vi en svag krona som inte gör saken bättre. All import fördyras. Sverige befinner sig between a rock and a hard place.
Kärninflationen steg till 8.7 %, förväntningen var 8.2 %
Swedbank höjer nu listräntan till 5.14%. Undergången skönjes nu vid horisonten.
Riksbanken kommer att få ner inflationen genom att ekonomin stannar och har man inga transaktioner i en ekonomi har man förstås ingen inflation.
Ja haha. Att allt stannar av är väl enda sättet. Den höga räntan gör bara ont värre. Den kommer inte åt prishöjningarna. Det vette fan om de ens räddar kronan. Räntehöjningarna känns doktrinära enligt någon sorts skolbok.
Efterfrågan på att bränna pengar på vintersport säger mig att RB kan höja räntan en bra bit till. Visst, en del hushåll får problem men förefaller inte som att massan sitter och gnetar.
Själv har jag inte råd med chips på macken längre.
Nej precis. Mina barn åker till fjällen med sina familjer (två justa löner i varje familj) medan jag har det knapert på min pension. Det är en sorts ekonomisk segregation i landet där vinnarna drar iväg och förlorarna får söka extrapris på Lidl.
Det finns många sorters snö i fjällen.
Kokainbruket grasserar när stockholmarna invaderar.
’Samhällsbärarna’ 🤣
Macken?!
Chipsen på Ica kostar ju lika mycket som de gjorde på macken förr! :O
Angående frånkopplingarna. Man kan ju fråga sig hur många som resonerar lika när det kommer till användande av bilbäte? Risken är låg att råka ut för en olycka så att varna för den misär som det skulle kunna innebära är oerhört populistiskt av NTF.
För den som är intresserad finns SVKs kraftbalansrspporter och man kan själv se utvecklingen över tid.
Dessutom kan man följa volatiliteten i frekvensen och hur utmaningen ökat att hålla den stabil.
Det är varningssignaler och SVK själva, även de populister såklart, har varnat för utvecklingen.
Men eftersom vi inte är särskilt elberoende så lär ju några få timmars avbrott inte spela nån roll..
Ska man se nåt positivt i utvecklingen så är det ju att om man blir utsatt för frånkoppling så gör det ju gott för elräkningen och det kommer säker gapas om ersättning och lite extrapengar är ju aldrig fel. Elstödet t.ex. verkar ju vara väldigt uppskattat.
Man kan presentera det realistiskt och inte ropa att vargen kommer. Jämförelsen med bilbälte håller inte riktigt tycker jag, men du kanske kan peka på en kampanj från NTF där de hävdar att om du glömmer bilbältet så kommer du att dö.
Som nämnts handlade det om en bortkoppling på 1-2 timmar enligt SvK:s bedömare.
Effekten hos medborgaren blir ju likadan som ett vanligt strömavbrott och jag tror det är få medborgare som inte är förberedda för att strömmen går och är borta i en timme eller två. Ergo, de flesta medborgarna är nog redan förberedda.
Jag tycker faktiskt ni tar det lite väl easy när ni viftar bort en bortkoppling på 1-2 timmar. Det är faktiskt ett rejält underbetyg för ett industriland! Ingen hade kunnat drömma om en sån situation år 1995. Och det innebär att man måste tacka nej till industrietableringar som ofta är enda chansen att ge bra jobb åt folk som inte trimmats in svenska utbildningssystemet sen barnsben. Inte alls bra.
Dessutom tror jag ärligt talat att Ygeman, Strandhäll eller vem som nu Magda skickat fram ifall hon vunnit valet hade sagt likartade saker, dvs pekat på allvaret och vädjat till alla att hushålla med elen för att undvika frånkoppling. Om inte annat för att rädda den omhuldade Sverige-bilden.
Förhoppningsvis är två stora kraftverk (R4 och OL3) igång och levererar kraft nästa vinter. Dessutom hade vi 10 dagarsperiod i december när även O3 saknades, R3 var nere ett par dagar, det var kallt och det blåste inte speciellt mycket. Om det skulle bli rullande frånkopplingar så var det den perioden. Vi verkar inte ha varit speciellt nära. Domedagsprognoserna infriades inte denna gång heller. Politiker i Sverige (och Europa), både till höger och vänster; samt väljare, är nu mer medvetna om situationen så kraftbalansen lär förbättras år för år framöver. Jag är i alla fall rätt positiv.
Om man bor på landet är man redan van vid strömavbrott. De är inte extremt vanliga, men det händer några gånger om året att strömmen är borta nån timme eller två. Mycket irriterande, men inte livshotande. Man får tända ett ljust och läsa lite i en bok istället för att sitta framför datorskärmen och slösurfa.
Men visst är det ett underbetyg för ett I-land.
ett ljust -> ett ljus
Heasm 66 får gärna helt sluta använda bilbälte.
Har du något att tillägga i sak, eller är det bara personangrepp idag?
H Gobb skriver bara sådant Frick skickar på telegram att han ska skriva.
Fräscht att önska livet ur andra i kommentarsfältet. Idiot.
Riktigt trist att kommentarsfältet gjort att jag tappat intresset för bloggen.
Svårt att veta om vissa här trollar eller om de på riktigt är så korkade som de verkar vara.
Vi är några som konstaterat att åtminstone i Stockholm så har matpriserna gått ner de senaste två veckorna. En vara t.ex. som för ett år sedan kostade 10 kr, gick upp till 17 kr men kostar 13 kr idag och det finns många varor som har samma tendens. Undantag är dock varor som man absolut behöver t.ex. mjölk.
Ja proletariatet kommer att få lägga hela sin lön på potatis medans överklassen kan frossa i rom och eau-de-vie eller löjrom och champagne eller vad det nu blir.
2006 (-ish) kostade Ostar kriget under något halvår. Sen gick det ner igen. Vi kommer nog att kunna hitta diverse saker som gör samma sak den här gången, även om den allmänna trenden är uppåtgående (Oljan har ju gått ner kraftigt så vissa matvaror som kräver mycket olja för att produceras kommer säkert att gå ner kraftigt när priserna omförhandlas nästa gång.)
Sist jag var på Willys så var det kaos bland prislapparna. Saltgurkan kostade en krona mer än vad lappen på kanten aviserade, och den hela svartpepparn fyra kronor extra. Dock tog jag hem det på äppelmosen där prislappen visade en femma mer än vad scannern registrerade.
Så… Vad ponduspostulerar vi.
Höjningar på 0,5+0,5 i vår?
Swedbank blinkade först och höjde låneräntan med 0,5% nu iaf till en listränta över 5%. Bluestepnivå på den banken
De är ju kända för att hantera mycket av det klientelet så det passar väl bra.
Ser inte bättre ut, däremot gissar jag på en 0.5 + 0.25:a.
.25+.25
Om inte inflationen dyker under 5% till andra höjningen har vi minst två 50 punkters.
Skulle tro att inflationen fortfarande är negativ i Sverige i dag, men det var länge sedan jag såg aktuella siffror. Men såväl riksbankens agerande i fråga om affärer med svenska kronor, bostadsobligationer och andra instrument, som långsiktigt sjunkande bostadspriser och företagens investeringsbehov, torde ju ha avgörande effekt för den samlade penningmängden.
KPI är såklart inte inflation över huvud taget, utan bara en eftersläpande konsekvens av föregående inflation.
Bedrövligt att gå in i tråden och ta del av tonläget från bägge sidor. Anklagelser om medveten desinformation och utfall om andra sidans låga moral och dolda agendor.
För att inte tala om att mer eller mindre önska livet ur motståndare. Spelar ingen roll att jag vad gäller sakåsikter står närmare den som gjorde det än den som blev önskad livet ur – det är fan inte okej att vi beter oss så här (och jo, jag har själv vid främst ett tillfälle i fjol tappat humöret rejält – då hade jag åtminstone vett att be om ursäkt. Och önska olyckor över politiska motståndare tror jag aldrig att jag gjort)
Jag försöker för det mesta vara saklig och objektivt se på fakta (misslyckas säkert ofta med objektiviteten). Det triggar visst en del här i kommentarsfältet.
Så kan det gå när högern för en gångs skull får lite mothugg och spjärn.
Men fakta blir ju extra känsligt när marionettminoriteten ljuger vanemässigt.
All erroneous ideas, all poisonous weeds, all ghosts and monsters, must be subjected to criticism; in no circumstance should they be allowed to spread unchecked. However, the criticism should be fully reasoned, analytical and convincing, and not rough, bureaucratic, metaphysical or dogmatic.
-Mao Zedong
Och så fint ni alltid levt upp till dessa ord, både du och f.d. ordföranden 🙂
Kul att du väljer att gå i polemik här, istället för med H Gobb som idag väljer att påstå att folk är betalda av sossarna, samt spekulera om folks sexliv.
Kanske visar vilken agenda du har?
Vad menar du? Det var ju vederbörandes inlägg jag tog som exempel. Du får tro vad du vill om mina agendor, du är hur som helst inte mannen att anmärka på andras sätt att debattera. Min digitala diskussionsstil för 20+ år sen hade en hel del drag av din. Skillnaden mellan oss är att medan jag vuxit upp och åtminstone gjort mig av med en stor del av pajkastandet och det verbala rallarsvingandet till förmån för att åtminstone försöka diskutera i sak så lever du kvar där. Och är i princip oförmögen att ha en respektfull dialog i en sakfråga med en meningsmotståndare.
Hur är jag inte respektfull i den här diskussionen, menar du?
Verkar ju mest vara du som kommer med diverse förklenande omdömen och invektiv. Pot, kettle, black, osv.
Kan man hänga ut rysstroll så kan man hänga ut sossetroll.
Är det ok att hänga ut nassetroll?
Och där kickade Godwins lag in…
(för extrem tydlighets skull vilket tydligen behövs här så är H.Gobb inte ett dugg bättre i mina ögon med sina troll hit och troll dit)
Det var en s.k. retorisk fråga. H.Gobb går ideligen till personangrepp på mig, men du koncentrerar dig på att klaga på mig… Visst, du gör du…
(För att vara extremt tydlig. Du kan lägga din kommentar direkt under H.Gobb.)
Nu hittade de tydligen en drös nazister i Klippan. Det är iofs bra att de utesluts. Men givetvis Godwins lag att påpeka att det hela tiden dyker upp nya…
Så här säger Jonas Luckmann, numbera f.d. ordförande för SD i Klippan.
“Hela partiet är fullt med extremister och vilar naturligtvis på en nazistisk grund. De har ju nazistisk baktanke va.”
Så då var den tysta biten uttalad i klartext.
Citerar Andreas Cervenka: Om elen på ena sidan av en gärdsgård kostar 4 ggr mer än på den andra sidan är det ett problem skapat av politikerna. AC var litet dåligt informerad då elen kostade 194 ggr mer i elområde 4 jfrt med område 1 den 11 Augusti 2022. Det som kännetecknar den svenska debatten är att det är två sidor som käftar med varandra om vems felet är samtidigt som inga beslut tas för att rätta till situationen.
Ordet som söks för vågrätt 1 är h a n d l i n g s f ö r l a m n i n g . . .
Randanmärkning: SE1 och SE4 gränsar inte till varandra utan har minst 2 andra elområden emellan sig.
AC är en av Sveriges sämsta journalister (han var kass redan på Finanstidningen och det är sjukt länge sen).
Sverige är så litet att det räcker att ha en stor käft för att betraktas som en guru inom området.