Samtidigt som dagens inflationsbesked landade på 11.7% i årstakt för KPI med matpriser som ökat med 19.6% senaste året så höjer Sveriges största konsumentbank Swedbank sin listränta på bolån till 5.14%. SCB erbjuder också Minflation och möjligheten att räkna ut din egen personliga inflationstakt, något förenklat.
Inflationstakten som KPI landade alltså på 11.7% mot konsensusprognosen 11.8%. Faktum var att indexet backade -1.1% från december och januari blev faktiskt billigare än december, utifrån KPI:s varukorg. Dock steg den så kallade KPIF-XE med 0.4% och ligger i årstakt på 8.7%. Detta är KPI utan energipriserna och utan räntorna, vilket visar att det framför allt var fallande energipriser som sänkte KPI.
El sänkte KPI med -1.6 procentenheter, kläder med -0.3 och möbler med -0.2, samt transporter med -0.1.
Vi har ju alla en personlig inflation, utifrån vårt eget konsumtionsmönster och SCB har en tjänst man kallar Minflation där du kan räkna ut din personliga KPI, på ett ungefär. Själv ligger jag utifrån min egen utgiftsprofil på 12.9%, och värre än officiella KPI.
Dock har det inte hänt så mycket under hösten, vilket väl varit min bild också, utan prisökningarna skedde tidigare. Sedan är det fortfarande en förenklat uträkning, då den förutsätter att jag har lån på bostaden. Jag lade t ex in den månatliga avsättningen till reparations- och underhållsfond som kostnad egna hem, som ökat nästan 29% senaste året. Flyttar jag den till kategorin hyra istället så landar minflationen på 10.1%, vilket kanske stämmer bättre då gården är färdigamorterad och skuldfri. Ett privilegium för oss i generation X som köpte vår första bostad på 90-talet för några hundratusen och sedan bara bytt upp oss utan att behöva öka skulderna.
Allvarligast för utsatta hushåll är att matpriserna fortsätter öka och livsmedel ökar med 19.6% i årstakt, något mindre än elprisernas 21.%. Värst slår dock räntekostnaderna som ökat med 87.4% för bostadsrätter och 76.6% för villor och egenägda radhus.
Vilket för oss över till att Swedbank idag höjde sin listränta på rörliga bolån till 5.14%. Det är denna ränta som sedan kan förhandlas ner av kunden i individuella fall, men det är alltså nivåer på eller nära vad Swedbank tidigare uppges använt för att testa om hushållens ekonomi klarar högre räntor och fortfarande kan betala fakturorna till banken (men får dra ner på allt annat än mat och boende, något förenklat).
Hur listräntor på 5.14% ska medföra att bankernas prognoser om att bostadspriserna minsann inte ska falla mer än så här överlåter jag som en övning åt läsarna att diskutera i små grupper, och som säkert vill posta sin minflation också.
104 kommentarer
14,1% I minflation. Frihetsgraderna dras åt. Lönen lär ju inte hänga med.
Ouch. Du får köpa en ny platt-teve varje månad så håller du nere minflationen.
Vilken TV ska man sikta på för maximalt näringsvärde i skärmkanterna?
Listräntan kan lätt bli färdigprutad ränta när banken gärna ser att kunden väljer en annan bank.
Ja, det är en tolkning och listräntan är ett sätt att slippa ta riskkunder. Två miljoner i lån blir med 2% amortering 12 000 i månaden. Snackar vi en villa i en storstad så blir utgiften det dubbla, dvs 24 000, plus drift osv. Sedan får man dra av en del av räntan, men jag orkar inte räkna ut det.
Men vill inte Swedbank ha kunder med svagare ekonomi, så kommer det definitivt påverka bostadspriserna.
13,9% och då utgick jag från januari. Och det absurda är att det stämmer med mina egna beräkningar, trots att jag konsumerar så lite jag bara kan numera. Men boendet, resorna till jobbet, den lilla mat jag köper i form av färskvaror + grejerna till mina djur har rasslat iväg ordentligt. Blir en väldigt spartansk tid i mitt liv, de här kommande åren, trots att jag ex köpt på mig årsförråd av djurfoder, torrvaror och konserver med lång hållbarhet i god tid för att dämpa smällarna. Tur man minns livet som vuxenstuderande och kan ta till gamla knep igen! Och nässelsoppa är ju nästan gratis…
Hamnade visst lite fel men ni förstår vart det skulle ligga tänker jag 😊
Noterar att kattmaten per portion och från samma leverantör har ökat ca 40% på ett år nu.
Whiskas blötmat och dreamies har dragit iväg ordentligt; Jula är billigast på båda i Sverige nu.
Det behöver nog inte endast vara att man vill sortera bort kunder med svagare ekonomi, utan också kunder som lånar på objekt som riskerar att falla mer absolut sett i värdering.
Banker tenderar att ta en helhetssyn på kunden.
Man sorterar också gärna bort kunder med små lån. Administrationskostnaden blir för hög… när man kommer sättande med sina trehundrasextio tusen i bolån hamnar man inte i VIP-rummet om man säger så.
Det finns lyckligtvis andra aktörer än storbankerna idag.
Jag är mest fascinerad av att Swedbanks listränta ligger ungefär 1,5%-enheter högre än deras snittränta (enligt compricer annonsen).
Vilken annan verksamhet skulle annonserar ett pris som ligger 40% högre än det som kunden får betala?
Snitträntan släpar efter en månad och Riksbanken har höjt sedan dess.
Ändock ligger tex Stabelo på 3,55% och SBAB på 3,97% i skrivande stund.
Snittränta eller listränta?
Både och. De kör ju båda med transparenta räntor utan prutning efter belåningsgrad.
Körde ett test hos SBAB belåning och skulle få 3.6% vilket förvånar oerhört då banken brukar vilja tjäna 1-1.5% utöver styrräntan.
Stabelo är lite klurigt att jämföra med då de har ett eget “bolånetak” på 60%. Lite VIP över dem alltså.
Whiskas blötmat och dreamies har dragit iväg ordentligt; Jula är billigast på båda i Sverige nu.
Räkna med att du kan få uppemot 140 punkter rabatt som hårt tak på ränta.
Hemlöshet och privatflygande slår rekord samtidigt – så tryggt är Ulflationens Sverige.
“Större klyftor ökar motivationen”
Men varför sluta där? Jag erbjuder den s k “Pol Pot-metoden” för att motivera arbetssökande ytterligare. Svart pyjamas och vassa bambuspjut ingår (måltider ingår ej)
Ska väl vara kombo piska/morot för att det ska funka. Att få bort piskan räknas inte som morot.
Alla skall vara globetrotters och hemlösa. Hela världen är ditt hem.
Att vara “globetrotter” är absolut inte samma sak som att vara hemlös av finansiella skäl. Särskilt de som väljer att resa med privatflyg skulle jag tro har minst ett hem som de äger.
I paradiset är inga hemlösa pga finansiella anledningar, det borde du veta, Ben.
“Paradiset” är det bara islamister och jehovastanter som dillar om, och vad jag kan se erbjuder du inga “Vakttornet” så… Salaam alaikum, antar jag?
Dyrare levnadsomkostnader behöver inte bara vara av ondo. Att äta mer rotfrukter och inälvsmat, samt kanske lite mindre matintag generellt, minskar både övervikt och är nyttigare för kroppen.
Har man inte råd att ha bil, så får man ta cykeln till gymmet för att kunna utnyttja det trendiga gymkortet. Kanske blir man rentav så trött av att cykla, så att det duger fint som motion, så sparar man på sikt in pengarna för gymkort också.
För att bara ta ett par enkla exempel.
Exakt, allt som inte dödar härdar…
Dessutom är det väl bra för klimatet om folk inte har råd med bil och Thailandsresor. Alltid glädjer det nån.
Nu är vi inte alla så lyckligt lottade att vi har några nämnvärda fettreserver att ta av i bistra tider.
Jag undrar hur mycket matpriserna behöver stiga för att det ska bli billigare att ta bilen till jobbet för att den extra maten som går åt till att cykla kostar mer än bensin och slitage på bilen?
Det beror väl på hur långt man har till jobbet. Men rent generellt, så är det inte särskilt billigt att ha bil. Kolhydrater är billiga. Och sedan så finns det väl något litet värde i att få upp konditionen också?
Kroppen är dessutom en väldigt energieffektiv maskin. Det är bara den som utför långvarigt tungt kroppsarbete som behöver tänka på att få i sig mer energi. Visst får man bra aptit av att ha tränat, men man behöver inte äta så mycket som man ändå gör.
Är inälvsmat särskilt nyttigt? Får man inte gikt av sånt? Eller är det mest en slags “folk ska ha det dåligt”-logik som vanligt?
Jag tvivlar STARKT på att inälvsmat är nyttigt. Jag har personligen inte ätit det på tiotals år…
Nja, man behöver inte bara äta inälvsmat. Rött kött innehåller också puriner.
Späd med billiga rotfrukter och grönsaker.
“Ha det dåligt” är väl väldigt subjektivt.
Jag tror att de flesta skulle må betydligt bättre av att inte känna att man måste vara en del av konsumtionshetsen.
Lite som hur de flesta mår mycket bättre när de är i sommarstugan och kan vara lite hur som helst, men när man är tillbaka i fina staden så är det stress och statussignalering som gäller igen.
Konsumtionshetsen är ju det som ska rädda planeten. Vi skall ju genom ny grön teknik konsumera oss ur klimatkrisen. Alla som kan skall ha solceller på taket, källaren full av batterier och två Tesla på gården.
Har man inte det kan man åtminstone byta ut alla sina gamla elapparater mot nya snålare, gärna årligen så man alltid har den mest strömsnåla varianten. Nu skall alla hemska lysrör bort också. Fullt fungerande armaturer skall rivas och ersättas med LED. Allt för hälsan och klimatet. I mitt arbete betyder det flera hundra miljoner av friska skattepengar.
Kort och gott, ökad konsumtion är vår enda chans att rädda planeten och där är hetsen och statusen det effektivaste för att nå framgång.
>Folk ska inte vara en del av konsumtionshetsen
>Hetsar folk att konsumera mer inälvsmat
Jag tar “hyckleri” för 200, Magnus.
En parallell händelsekedja pågår inom den kommersiella fastighetsmarknaden. Fina statusfyllda pjäser i våra städer har handlats fram och tillbaka mellan fastighetsbolag till en avkastningsränta kring 2-3%. Sug på den. Naturligtvis krävs det en duktig hävstång för att nå en godtagbar avkastningsnivå.
Kommer att hända grejer i den branschen, och de stora obligationsrullningarna drar igång lagom till sommaren.
Min slutsats är att det ideala beteendet för att minska inflationens effekter är:
– Bli hemlös (du kan förhoppningsvis “bo hos kompisar” eller hemma hos gamla morsan och fylla ut med några hotellnätter i månaden som enligt punkt 11 bara ökat med hälften jämfört med de egna bostadskostnaderna)
– Ät så mycket du kan på restaurang (samma som ovan, matpriser i butik jämfört med restaurangnotor. Försök lägga dig till med ett ormbeteende och fokusera 90% av kostintaget på en braklunch på din lokala kinabuffe. Fyll ut ur ditt prepperförråd med Wasa sportknäcke om det börjar hungermola i magen framåt kvällskvisten. Havregrynsgröt på morgonen om du har ett fysiskt arbete är ok)
– Köp på dig några kartor frimärken och börja snigelposta (lägsta ökningen av alla. Du kan också unna dig snabbare bredband)
– Kedjerök och sup hemmavid (näst lägsta ökningen). Får också en trolig positiv effekt att du kan:
– Konsumera mer hälso- och sjukvård (näst näst lägst. Om du som en följd blir arbetsoförmögen och har låg SGI får du dessutom ersättningen nästan inflationssäkrad tack vare att den höjs utifrån prisbasbeloppets förändring varje årsskifte!)
Med detta som ledstjärna fick jag ner minflationen till exakt 9% Jag har då varit ärlig och räknat med 2500 kr/mån som boendekostnad för ett shurgardförråd där jag får klämma in mina möbler i väntan på bättre tider. 10 000 för restaurang och hotell (den dagliga kinabuffen a ca 150×30 och 2-3 hotellnätter i månaden). 100 spänn för mat (påfyllnad av knäcke några paket/månad – jag kroppsarbetar inte och gillar inte gröt). Största utgift i övrigt 3000 för bilen. Tänkte unna mig nån konsert eller teaterbesök i månaden också p.g.a. den positiva effekten på minflationen. I sanningens namn har jag ännu inte blivit sjuk av mina nya rök- och spritvanor, så de 1500 kr i månaden för hälso- och sjukvård som ingår i beräkningen finns än så länge bar apå papperet.
Shurgard är faktiskt ingen dum idé. De har besökstoaletter? Ett hyfsat trangiakök så är man hemma.
Finns väl eluttag i förråden som jag förstått det. Vattenkokare. Klart.
För att summera: Du sover i bilen, men tar in några dagar i månaden på hotell för att få en dusch.
Minns inte om det var så i min roman Fallet att Micke tjuvsov en del i sitt Shurgardförråd.
Jag har bara en liten mellaklassbil, så det blir lite svårt. Man borde ha förutsett detta och behållit kombin från barnåren.
Det har blivit sämre. Förr fanns bäddsatser så man kunde sova två vuxna i en sketen liten Saab 93 tvåtaktare.
Som man sett i skuldfällan skall man se över sina intäkter också, finns det några skamlösa tips kring tillgängliga extraknäck?
Om du bor i göteborgstrakten och har en båt så kan det vara ett bra extraknäck att leta i vikar och på öar efter vältejpade paket som flutit iland.
Förr var det ungar som sålde kölappar till Systembolaget på fredagar. Tryck ut några kölappar, sälj dem dyrt 45 minuter senare när det närmar sig. Numera är det självbetjäning och inga kölappar, men kanske det finns andra motsvarande ställen där folk väntar ohemult länge.
Villor lever ju lite av sitt eget liv, men kollar jag situationen här i Gävle så känns det som att bostadsrättspriserna lär ner kanske 30 % till innan det börjar bli ekonomiskt rimligt att skaffa sig en bostadsrätt istället för att hyra om betald ränta hamnar på 4 %.
Då oaktat den extra risk man tar på sig som bostadsrättsägare eller de extra underhållskostnader som uppstår (eller framtida höjningar av BRF-avgiften). Var t ex väldigt smidigt att ha fastighetsskötaren komma och rensa avloppet helt gratis häromdagen efter det blev översvämning, och så har jag nog ryggen fri om det blir fuktskador.
Inte fel att kunna duscha och bada oändligt länge i dagens tider.
Ja, som tur är har jag ännu ett badkar. Det är för mig oklart varför dusch är “standard” numera i nyrenoverat.
Alla gånger tvättar jag hellre i tvättstugan och ligger själv och drar i varmvattnet någon halvtimme än att duscha med en vibrerande maskin som kamrat.
Skulle gissa på att det antagligen är just för att duschar blir billigare med varmvatten, när inte lägenheterna har individuell debitering av värme och varmvatten (vilket det borde vara lag på att alla skall ha, för miljöns skull).
Och ju fler lägenheter som har “lyxen” med egen tvättmaskin, desto mindre kapacitet behöver man planera för vad gäller tvättstugor. Kanske rentav en självförstärkande trend, då färre maskiner innebär mer krångel, vilket ökar incitamenten att skaffa en egen tvättmaskin; man kan ju få den på avbetalning på Elgiganten.
Kan vara rätt värdelöst att duscha i badkar (halt och vatten under badkaret). Och för hyresvärden öppnar tvättmaskin och mindre halkrisk upp marknaden för både barnfamiljer och äldre.
Men det är modetrender. I mitt hus var man tvungen att förvara badkaret i sitt eget förråd om man ville ta bort det för 10-15 år sen. Nuförtiden ryker de få som finns kvar så fort någon flyttar.
Jag skulle tro att folk börjar efterfråga badkar igen ungefär samtidigt som man kommer ihåg varför det är en fördel att kunna stänga en dörr till köket.
BERYOZKA berättar ju själv hur fint det är att bo i hyresrätt där stammarna inte är underhållna eller där hyresgästen inte orkar/fattar att det är hens ansvar att rensa golvbrunn. Är så sjukt trött på myten om den trevlige hyresrätten, den existerar inte.
Hyresvärden eller bostadsutvecklaren måste erbjuda maskinell tvätt- och torkmöjlighet enligt BBR. Antingen i tvättstuga eller i lägenhet. Fördelarna med att ha tvätt i lägenheten är att det känns mer premium och att de då kan ta ut en högre kvm-hyra eller -pris. Det blir också fler kvadratmeter som går att tjäna pengar på när man inte behöver handla en tvättstuga som är svår att sälja eller hyra ut. Och fastighetsägaren/föreningen slipper stå för elen, utan den kostnaden hamnar på hyresgästen istället. Så kalla det en fluga men jag tror att det kommer stanna kvar, om inte annat för att det är mer lönsamt för de som bygger bostäderna.
Det där är en chimär. När du badat färdigt har vattnet svalnat – gissa vart värmen tagit vägen? Och man kan vänta med att tappa ur badvattnet tills det nått rumstemperatur för att snåla ännu mera.
Lycka till med att hitta en bra och billig hyresrätt i Gefle (du kommer inte att hitta den).
Never ever att BRF kommer att gå ner 30% då priset redan är cirka 23k/kvm.
23k/kvm är väl ungefär lagom men centrala lägenheter ligger oftast ute på en bit över 30k/kvm vad jag tycker det ser ut. Vill man bo ute i no-go zonerna Sätra och Andersberg (eller Brynäs som folk tydligen tycker är relativt “säkert” numera på oklara bevekelsegrunder) kommer man såklart undan billigare, men då tar man ju ytterligare en nivå högre chansning med sina surt förvärvade pengar.
Du kan köpa centralt belägna BRF med mycket låg skuldsättning för 23 k/kvm.
Vad gäller Sätra, Andersberg, Brynäs är det i princip ingen skillnad mot city. Det är knark, brottslighet som styr var du än är precis som i andra städer. Brottsvågen är brutal just nu i takt med allt knark som landar i hamnen och distribueras vidare.
Vad sägs om en hyresrätt i Sätra 83 kvm, 9.453 SEK/månad?
Jag säger det igen sen ska jag hålla käften, hyresrätt är inget alternativ.
https://sbbnorden.se/sv/sok-bostad/?municipality=G%C3%A4vle
Intressant.
Om jag ökar mina kostnader i rätt kategorier blir min inflation lägre och jag kan komma undan.
Konstaterar efter att ha fyllt i uppgifterna att jag hamnar 0,1% under Sveriges inflation, tack vare att vi köpte ny bil.
Konstigt nog känner jag mig inte som en vinnare ändå.
Men om jag skickar paket för 140 000 i månaden kommer jag ned på 2,2%. Kanske det är Post och Telestyrelsen som ska lösa detta i stället för Riksbanken?
SCB kanske bara vill samla in data på dina månadskostnader och sammanställa det i något fint diagram sen.
”Så här mycket ökar svenskens levnadskostnader*”. *baserat på 1000 svar på minflationens webbenkät
Tänk investering istället, vad kan du köpa idag från listan som går upp 30 % garanterat och sälja sedan?
Sanningen är att vi aldrig borde haft minus ränta, riksbanken var oerhört följsam när de ansåg att inflationen var mindre än två %. Då måste räntan sänkas under noll.
Men nu när inflationen ligger runt 10% är det inte bråttom att höja den samma.
Att kronan är så svag importerar inflation, det beror på att riksbanken agerar så långsamt.
Precis, och när inflationen ska upp så är det minsann viktigt att räntan är lägre än inflationen men när inflationen ska ned är det inte så viktigt längre att lägga räntan högre än inflationen.
32%.
Skrev in bostadskostnad ex amortering när räntan löper ut nästa år…
Fast det stämmer ju inte riktigt för avgiften rörde sig inte med +29% som räntan.
Det blir bara 21,2% när jag lägger medlemsavgiften under ”hyra” 😊
Gött. Bara 21.2%.
13,3%…!
Är nog lite bättre i verkligheten tack vare bunden ränta och bundet elpris, men ändå. Matkontot bidrar fint till inflationsbrasan.
Finns nog en del greedflation inbyggt i detta. Man tar chansen att höja priserna när det är möjligt eftersom man tycker prispressen innan varit för hög. Men sen är väl relativt sätt våra prishöjningar på elen betydligt högre än våra grannars, det kanske kan förklara varför de inte alls ser samma prishöjningar på mat i våra nordiska grannländer. Men greedflation står nog ändå för största skillnaden. Hade hoppats någon matpris-konsumentorganisation skulle få upp ögonen för detta och reagera…..
Tydligen inte https://www.tn.se/ekonomi/25236/mathandeln-falskt-anklagad-greedflationen-finns-inte-visar-arssiffror/
Men är det någon gång jag sätter på mig foliehatten är det här.
Att de tjänar mindre är inget bevis på att det inte är greedflation. Vi ser inte dessa så höga höjningar i våra grannländer, som även de har högt skattetryck.
KI/SCB har kommit fram till samma sak innan någon ifrågasätter källan…
Det här är en bransch som alltid haft höga marginaler, stöttade av att vi svenskar haft reallöneökningar under massor av år. Nu höjer de upp priserna mer än de behöver för att täcka kostnadshöjningar. De gör mindre vinst än tidigare, men hade de höjt enbart för sina kostnader, så hade det gått ännu ”sämre”.
Alla i livsmedelsbranschen intygar dyrt och heligt att de inte höjt priserna och inte tjänar pengar. Det är som i byggbranschen, de ägnar sig åt detta enbart av ren altruism och tjänar aldrig något oavsett hur höga priserna blir.
Men nu när marknaden försvinner kommer ändå konkurserna i byggsektorn.
Vad hjälper höjda priser om inga kunder finns?
På mat finns det alltid kunder.
Det är väldigt synd om livsmedelshandlarna, nu får dem inte ens betalt längre. Kanske höja priserna för att kompensera förlusterna?
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/BWk987/handlare-laget-ar-akut-allt-fler-stjal-kott-i-vara-butiker
Ja Stalefish men tjuvar drabbas inte så hårt av inflationen, om jag räknat rätt ökar den deras inkomster.
Hur gör folk med ränteavdraget? är det vanligt att det jämkas och drar ned utgifterna per månad eller dras det av/återbetalas en gång per år?
Zekeulv.
Kalvlever och lammnjure är näringsrikt och i synnerhet kalvlever. Problemet är nog snarare att få idag kan tillrätta inälvsmat. Bjöd i går på lammnjure champinjoner med gräddsås spetsad med cognac. Stepkannan renskrapad.
Lever och njure är gott med en liten reservation för njure: Steker man njure på rätt sätt får såväl köttet och stekoset en svag men ändå märkbar smak och doft av urin som kan bli ett intressant diskussionsämne vid matbordet…
Det där med att reporäntan får effekt först om två år verkar har ersatts med prisnivån idag jämfört med ett år sedan. Som att köra bil med backspegeln. Sedan har förstås Riksbanken ingen aning om vad f-n som kommer hända för det enda de behärskar är förenklade samband ur skolboken och mellanstadiematematik.
Det vore ärligare att berätta om att man håller på med politik, inte ekonomi.
Ptja… det heter ju faktiskt penningPOLITIK 🤷♂️
Leka med ord är enklare än att reflektera över innehållet.
Hade man sluppit skenande elräkning hade väl livet varit ok.
Matpriserna är dock påtagligt höga, ta en burk tacosås som brukade kosta runt 10kr kostar nu 20kr – 100%.
Vi börjar se oss om efter jobb utomlands för det kan nog ta ett tag innan lönerna kommer ikapp här.
Extra bra nu att man skippar amorteringsfrihet och att Ebba slarvade bort 10-30 miljarder på att inte beskatta elföretag på extra vinster. Fast det var nog inte Ebbas fel enligt henne, det var Elisabeths fel säger Ebba. Men om jag förstått det rätt så tar svenska regeringar beslut gemensamt, men det var kanske ett icke beslut och dom besluten är kanske inte gemensamma
Det är nog bra om folk lär sig att amortera; de flesta som äger småhus och lägenheter i Sverige äger dem ju inte på riktigt, om man skall hårdra det hela lite.
Köpte jag en tv på avbetalning (vilket inte är aktuellt), så skulle jag inte betrakta den som min fullt ut innan den sista inbetalningen är gjord; samma tycker man ju borde gälla för bostadslånare.
Tidölaget borde reda ut vilken av deras religiösa sektfundamentalister som är ansvarig innan de skickar fram en av dem för att begå TV-intervju.
Tror du någon vill stå där med dumstruten, näe dom ser nog om sitt eget hus först
Jag är ensamstående med barn. Matpriserna tycker jag inte är något stort bekymmer. Den utgiftspost som är knepigast att hantera tycker jag är barnkläder. Dottern är t.ex. inne på sitt tredje par skor den här vintern. De två första paren gick sönder pga dålig kvalité. Mycket av det som säljs är rent skräp, svårt att veta vad som är bra eller dåligt. Och så är det krav från skolan på extrakläder, regnkläder, termobyxor, stövlar och allt sånt där. Krav på cykelhjälm för att åka pulka i den pyttelilla backen. Jag kan inte minnas från min skoltid att det krävdes så mycket kläder och utrustning för att gå i skolan.
Klart det är skräp när kläderna är gjorda i en bullrig fabrik som vunnit upphandlingen för att de låg lägst i pris.
För oss kulturmarxister i Majorna har det gått bättre än för andra, antar att gå till jobbet och hyreslägenhet som drar ner ökningen 10,5%.
Arbetsgivaren slog på stort och erbjöd mig 2,4% löneökning. Som så många andra funderar jag på att byta jobb för att få upp lönen. Men det fönstret kanske snart är förbi.
Dock är jag vegan (såklart) och tror faktiskt att vegetariska livsmedel och grönsaker har ökat lite mer än den blandkost som SCB räknar på.
Det som är läskigt är dock fortfarande BRF:erna. Alla som bor i hus vet som regel hur deras ekonomi ser ut och kan påverka denna i relativt stor utsträckning (solpaneler, isolering etc).
Satt och kollade på lägenhet för några år sen. Kommer ihåg en som stack ut, relativt nybyggt, trea 80 kvm. Säljaren ville ha 3,4M. Lägenhetens del av föreningens lån var ca 1,5M och avgiften var 4000 kr… Sen en vacker dag går de räntefria lockpris-lånen ut och avgiften måste höjas med 5000 bara för att räntan ökar till 4%. Samtidigt som ens egna lån på säg 1,5-2M också ökar med 6000. Alltså en boendekostnad som ökar med nästan 10 000
Så ja det blir kanske inte så kul för de som sitter i hus med 2-4M i lån, men tjena, tänk på alla de som sitter i lägenhet med 2-4M lån utan att ens veta om det. Vilket såklart är korkat att inte ha tagit reda på, men samtidigt så är det väldigt fult att man inte måste redovisa hur mycket lån som är kopplade till föreningen. I Norge måste alltid “fellesgjelden” redovisas i mäklarannonser. Vi borde ha det så här också.
Det sistnämnda har faktiskt införts nu vid årsskiftet. Men alldeles för sent. https://www.sbc.se/aktuellt/alla-nyheter/andringar-i-fastighetsmaklarlagen-fran-1-januari-2023–sa-paverkas-din-brf/
+1
Verkar dock inte som att mäklarna följer det. Tog ett snabbt stickprov.
Man kanske skall öppna årsredovisningen innan man köper en lägenhet för några miljoner?
Eller i fallet med nyprod, den ekonomiska planen.
Jag kan bara tycka synd om de som gör affärer på den nivån utan att räkna. Lyckligtvis har de blivit färre de senaste åren.
Istället för elunderstöd som underblåser inflationen borde regeringen gjort vad de sa innan valet. Elpristak, gärna VPKs Sverigepriser. Sänkt skatt på drivmedel. Det är inte omöjligt andra länder har gjort precis detta utan att vara rädda för EU. Det finns en skitnödighet bland svenska myndigheter och politiker vad gäller EU, helt i onödan. Det fanns en möjlighet att agera, och men de svek. Finns inget regeringsalternativ i Sverige, det är samma skit allihop
Nice, 14,5% personlig inflation enligt förra årets genomsnittliga siffror.
Måste det inte bli deflation för att priserna ska gå ner, det räcker väl inte med lägre prisökningstakt?
tack till LW och alla som skriver intressanta och givande komentarer
Ni bidrar alla till jag mår lite bättre mitt i eländet i Ukraina
ang listränta på 5.14%.
kommer ihåg att vi erbjöds 13,1% när vi skulle sätta om ett huslån
just före mitten av 90-talet. Nått år senare kändes det som väldigt bra
att kunna binda ett av lånen på 8,5%
ang inflation
Hittade LWs bok Drönarhjärta på bokrean för 69 kr dvs 190 kr i rabatt,
stort tack Lars – jag dubblar rabatten och rundar av uppåt
och skänker nu 500 kr till Elverk till Ukraina via Vasakyrkan
Om Ingves hade höjt räntan 50 punkter för ett år sedan hade kronan haft ett större värde idag och inflationen hade varit lägre i Sverige. Fast Ericsson, Sandvik m.fl hade förstås inte haft så stora vinster att visa upp.