De amerikanska långa marknadsräntorna ligger nu på årshögsta, men kronan är stabil. Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna. Stockholms tre kommunala bostadsbolag fick igenom hyreshöjningar på 4.45%, men behövde mer för att kompensera för sina stigande kostnader. Mäklarstatistik uppger att bostadspriserna fortsätter falla i hela landet, utom i centrala Stockholm, vilket enligt dem bevisar att bostadspriserna nu fallit färdigt.
Stockholmsbörsen fortsatte backa under gårdagen om än måttligt med -0.15% för OMXS30 och -0.27% för OMXSPI.
Den svenska kronan är stabil mot dollarn på 10:56 och mot euron på 11:34. Guldpriset hittas stabilt på 637:- SEK per gram.
Däremot fortsatte de amerikanska marknadsräntorna att stiga, så jag antar att även de svenska hängde på. Riksbanken brukar dock först redovisa dem när de kommit till jobbet, tagit morgonkaffet, och tryckt på stora redovisa räntan-knappen efter klockan nio så jag har aldrig med dem i morgonartikeln.
Den amerikanska tvååringen noteras nu i 4.47%, vilket är den högsta siffran för 2023. Tioåringen stiger till 3.67%. En bakomliggande faktor anses vara att infaltionen och räntorna inte verkar orsakat en lågkonjunktur i USA, baserat på jobbsiffror. Bloggen har tidigare nämnt att det finns denna typ av kognitiv dissonans även i Sverige, där visserligen BNP backade i december, men varsel och arbetslöshet inte är anmärkningsvärda trots att räntor trefaldigats på ett drygt år och trots tvåsiffrig inflation.
Kanske är det bara så att samhället håller på att ställa om sig till normalräntor och normalinflation istället för det senaste decenniets krisräntor och nollinflation. Jorden gick inte under sist man såg sådana här räntor och inflation heller. Som med alla kriser är själva krisen bara en omställning från ett normalläge till ett nytt normalläge. Det gör ont när knoppar brister, men sedan är det inte kris längre, utan vardag om än annorlunda.
De amerikanska börserna steg trots stigande räntor och S&P-500 gick +1.29% medan Nasdaq 100 gick +2.12%.
I de asiatiska tidszonerna är det också uppåt, undantaget Japan som är lite eljest med -0.37% för Nikkei 225. Annars gick ASX 200 +0.35%, Hang Seng +0.17%, KOSPI +1.19% och Straits Times +0.24%.
De tre allmännyttiga kommunala bostadsbolagen i Stockholm – exakt varför man har tre lämnas som en övning, förmodligen för att politiken i vänskapskorruption ska kunna belöna fler av sina kompisar med VD-poster och styrelseposter – fick igenom hyreshöjningar om 4.45% efter att ha gått till Hyresmarknadskommittén för tvistelösning, vilket förstås är ingenting mot bolånekollektivets 200% högre rörliga räntor och trefaldigade elpriser för villaägarna på två år. Lobbyorganisationen Hyresgästföreningen skriver i sin tidning Hem & Hyra att det ursprungliga kravet från hyresvärdarna var mer än det dubbla.
Alla parter är förstås missnöjda oavsett utfallet och bostadsbolagen hävdar att de inte får kostnadstäckning för ökande kostnader pga inflationen, och således är det Stockholms skattebetalare som får stå för de uteblivna hyreshöjningarna runt önskade 10%. Hyresgästföreningen i sig tycker förstås att hyresvärdarna inte tar samhällsansvar att stå upp för rätten att bo i en billig central lägenhet med reglerad hyra utan att få några hyreshöjningar.
Mäklarstatistik rapporterade att bostadspriserna föll i hela landet i januari, men steg med en procent i centrala Stockholm. Deras statistik är som jag redovisat tidigare egentligen ointressant eftersom det är två glidande medelvärden dividerade med varandra samt avrundat till hela procenttal, men de har ju nu stoppat Valueguard så man får väl ta skiten ändå.
Att priserna steg i Stockholm tolkar man förstås som att priserna nu ska vända i hela landet. VD:n för lobbyorganisationen Mäklarsamfaundet säger enligt Mäklarstatistiks pressmeddelande:
“Att priserna i centrala Stockholm ökade något är intressant, men bör ses i ljuset av att januari säsongsmässigt brukar vara en stark månad. Samtidigt börjar inflationen nu mattas av i både USA och euroområdet. Ser vi samma utveckling i Sverige kommer ränteläget att stabiliseras, och då kan vi räkna med en piggare bostadsmarknad med tryggare köpare som agerar snabbare.”
Att räntorna fortsatte upp i USA verkade VD:n missat. Antagligen menar Mäklarsamfundet att en kommande svensk höjning av styrräntan med 0.50 procentenheter inte kommer påverka bostadspriserna heller, liksom fortsatt stigande matpriser. Å andra sidan kan väl bostadsägarna suga näring ur parkettgolvet istället för att köpa mat så länge mäklaren får ihop till en mäklarbricka.
65 kommentarer
När priserna sjönk i Spanien under längre tid var tugget exakt samma
Även usa kring….nu har läget stabiliserat…vi ser ljusglimtar…osv
Men månad för månad föll det,
Om vi skulle nå en botten för räntan under 2023, kommer lobbyisterna kräva månatliga riksbanksmöten, då blir det viktigt att snabbt sänka räntan igen, osv.
När man om 2-3 månader efter att hyresgäster fått retroaktiva höjningar, och räntehöjningen syns på alla som har rörligt bolån kommer ”kraven från mäklare,och lobby bransch eka i köpta artiklar från di, för att försöka tvinga politiken till nya beslut som bara i slutändan handlar om stimulanser för att öka skuldsättningen, ” göra det enklare för unga till sin första bostad” = skuldsätta fler mm, ta bort kontantinsats osv
Spännande tanke men om äldre pensionärer som har det tajt nu också skulle sitta på 2 milj kvar av sitt bolån för att de inte betalat av dettta och addera räntehöjningen. + stigande mat och energi mm, så skulle de få bo på gatan
Gissar vart vi är på väg med alla som inte har filosofin att va skuldfri tills man blir pensionär 70.80.90 talister mm
Ha en trevlig dag / skuldfri
Vart vi verkligen ær på væg kan man diskutera, men helt enig i att man inte ska underskatta hur lång tid det tar før alla negativa effekter att få genomslag efter en lång høgkonjunktur. Jag førbereder mig i alla fall på det værsta, så får det bli en positiv øverraskning om det blir bættre æn så. Men var det æn slutar så ær det synnerligen naivt att tro att det redan ær øver. Men ekonomer ær nu en gång før alla en ras utan minnesfunktion.
Bankerna ger väl inte bolån till folk som är äldre än 56 – 57 år.
Kanske inte finns så många pensionärer med 2 miljoner i bolåneskuld?
Med tanke på att de höjer pensionsåldern var 4:e år så kommer det väl snart inte finnas pensionärer alls och de som går har fått 10-20 extra år på sig att betala av bolånen.
Det finns rimligtvis massor med pensionärer med bra mycket mer än 2 miljoner i bolån.
Och det finns ju finansinstitut som specialiserar sig på “seniorlån” med amorterade hus som säkerhet.
Orimligt många av de dödsbon vi tittar på har upp mot två mille i lån på fastigheterna.
(Allt mellan 25-50% belåning mot marknadsvärde)
Vad är poängen med att vara skuldfri tills pensionen?
+1
Att berätta för alla andra hur duktig och framgångsrik man är.
Att bo billigt när inkomsten störtdyker?
Ja om man inte har koll på framtida pension och ett vettigt tjänstepensionsavtal så visst.
Men har man koll och bra avtal så störtdyker inte inkomsten. Lite lägre ja, men ingen störtdykning.
För de allra flesta som går i pension faller inkomsten med nära 50%. Tror det inte är många som planerat sin pension och har möjlighet till feta tjänstepensionsavtal och annat godis. Också en generation som vet vad höga räntor och hata lån är.
Det är klart, planerar man inte för framtiden ekonomiskt så kan det gå illa.
Feta tjänstepensionsavtal? Jag tänker på de kollektivavtalade standardavtalen. Borde täcka väldigt hög andel av de som jobbar.
Kollade pensionsprognos igår. 45% lägre bruttoinkomst. 25% lägre netto. Övre percentilen för åldersgrupp/befattning.
Sen kan man ju gambla och ta ut det på 15 år, då blir det knappt märkbart dropp netto.
Att göra rätt för sig och betala sina skulder kanske?
Därför att det är när du har en lön som det finns möjlighet att påverka kommande utgifter. När man väl får sin minimala pension gäller det att ha slimmat de fasta utgiftsposterna så mycket som möjligt. Det är min filosofi iallafall.
+1.
+1.
Finns massor av varianter på vad som är bäst när man väl går i pension så det går inte att säga att skuldfri är bäst.
Uppmanar alla pensionärer där ute att söka bostadstillägg om pensionen är låg.
Bostadstillägget betalas ut oavsett bostadsform (hyres, småhus, BRF). Även räntekostnaden läggs in i kalkylen för ett bostadstillägg.
Fast det finns väl en massa pensionärer som betalat hyra och avgift i brf, 5% ränta på 2 mille är 100k, vilket blir 8300 vilket inte är en orimlig hyra, hur går det för dessa pensionärer nu?
Håller annars med om att det är en bra målsättning att bli skuldri, eller sänka skulden så mycket det går.
Absolut, finns flera varianter
För att inte tala om alla övriga krediter
Hoppas på nationellt skuldregister
Men det skulle göra att betydligt fler får avslag på lån ( mörkertalet är
Garanterat jättestort hur mycket skulder som folk har totalt)
Nu hänger jag inte med? Vilket mörkertal?
Svenskarnas skulder består till cirka 80% av bolån. 20% är övriga krediter.
Nu tappade du mig, menar du att bolagen inte skulle ha koll på vad du har i samlade skulder? Nog för att det kan vara svårt att få reda på om du lånat en femhunka av din morsa, men krediter syns väldigt bra i systemen.
Nu är det ett par år sedan jag la fintech bakom mig, men det var inga konstigheter då, förmodar att det inte blivit svårare direkt.
Det är la därför som det tas kreditupplysningar? Eller menar du att det finns kreditgivare som inte rapporterar dit? Det ligger ju trots allt rätt mycket i deras egna intressen att göra det.
Skuldregister, har vi inte redan sådana? Mig veterligen så görs en UC på mig när jag vill låna pengar och då framgår de olika formerna av lån – krediter, bolån, bilån, blanco etc.
Det är väl egentligen frivilligt för kreditgivare att vara med i UCs med fleras register. Men alla seriösa är väl det? Mörkertal är väl mest om man har andra avtalade förpliktelser eller lån utomlands. Eller rent privata då, men de kommer knappast med i ett skuldregister oavsett. Utlåndska kanske men även de är väl högst oklart om de skulle finnas med. Man skulle antagligen kunna få med både många utländska och andra avtal som kan medföra krav om man gör registret till förutsättning för utmätning. Då blir det nog bara strikt privata och MC klubbar som sköter utmätning själva som väljer att inte regisrera.
Många har också en svindyr tomträttsavgäld, som tenderar att chockhöjas med några års mellanrum. Jag har en friköpt tomt, ingen tomträttsavgäld.
Sverige (Europa) är speciellt med sina låga räntor och höga inflation.
Svensk 10-åring 1.98 % US 10Y 3.65%
Lite snack från Powell igår:
https://www.cnbc.com/2023/02/07/fed-chief-powell-says-the-the-disinflationary-process-has-begun-but-has-a-long-way-to-go.html
Eftersom det där med hyrorna verkar vara en kontroversiell ekonomisk fråga som ingen egentligen är nöjd med och som beror på yttre faktorer (inflationen) så kan vi väl sekretessbelägga hyreshöjningarna i 20 år som andra pinsamheter? Utmärkt lösning, ju.
Så kan gamla moderathjon från Allra-sfären fortsätta sälja uppgifter om vem som fått psykiatrisk tvångsvård (för det är inte en känslig uppgift och sekretessbelagt) och övriga kan vara nöjda!
Det är ju det här som är problemet. Mäklarna har inte köparnas intressen för ögonen på minsta lilla sätt. Oavsett vad det står i deras uppdrag eller roll så är det helt och hållet säljarnas intressen som tas tillvara.
Därför skall all statistik och uttalanden tolkas i denna dager.
Mäklarna gynnas av att säga “nu är det dags att göra affärer” “priserna ökar” med mera. Det är ren propaganda för att lura in ännu en stackars köpare.
Som Eric85 säger. Spanien är ett bra exempel. Titta på vad de mäklare som var representerade där nere sa hela tiden “nu har det vänt”.
Ska jag vara ärlig så i de “sämre” områdena i Spanien har det inte vänt ännu.
Sörjer att vi inte får Valueguards siffror längre.
Vad gäller villor får man helt enkelt självstudera via boolis slutpriser som inkluderar lagfarter.
Boolis API för slutpriser är öppen. Finns sammanställningar. Exempelvis
https://husmask.se/home
Kan tycka att det är inte för mycket begärt av en presumtiv köpare som skall göra en mångmiljonaffär att sköta sin due dilligence.
Både när det gäller besiktningsplikt och det marknadsmässiga värdet. Givetvis förstår jag att folk inte ORKAR när räntan är låg och priserna alltid ökar men just villor är ju något man kan förväntas bo ett tag i och därmed vara utsatt för en viss variation på tex räntor och dylikt.
Än mer så med BREFFAR som verkar vara rena lotteriet map styrelsekompetens, underhållsplaner och långsiktig ekonomi. Verkar vara helt j-a omöjligt att veta något. Är det fuskbyggen i det nybyggda, vilka kalkylräntor ligger som underlag i glädjekalkylerna osv osv.
Med villor är ialla fall de flesta överens om att man har rätt bra koll på de stora kostnaderna och man kanske får några taskiga överaskningar med tiden men …. Det som är svårt att bedöma är om hantverkarna man anlitar är prissatta efter paralegals eller advokattariffer…
Kan tycka att det är inte för mycket begärt av en presumtiv köpare som skall göra en mångmiljonaffär att sköta sin due dilligence.
Både när det gäller besiktningsplikt och det marknadsmässiga värdet. Givetvis förstår jag att folk inte ORKAR när räntan är låg och priserna alltid ökar men just villor är ju något man kan förväntas bo ett tag i och därmed vara utsatt för en viss variation på tex räntor och dylikt.
Än mer så med BREFFAR som verkar vara rena lotteriet map styrelsekompetens, underhållsplaner och långsiktig ekonomi. Verkar vara helt j-a omöjligt att veta något. Är det fuskbyggen i det nybyggda, vilka kalkylräntor ligger som underlag i glädjekalkylerna osv osv.
Med villor är ialla fall de flesta överens om att man har rätt bra koll på de stora kostnaderna och man kanske får några taskiga överaskningar med tiden men …. Det som är svårt att bedöma är om hantverkarna man anlitar är prissatta efter paralegals eller advokattariffer…
Undrar om vi kommer få köpmäklare separat från säljmäklaren här också.
I andra länder har ofta köparen en mäklare och säljaren en. De får då dela på mäklaravgiften som är reglerad vad den är.
Sen får alla mäklare sälja alla hus även om firman de är listade hos får en fördel och del av mäklaravgiften tror jag.
Låter som en utmärkt idé!
Det finns en del mäklare som säljer den tjänsten, dvs inköpande mäklare. En del anlitar också en fristående jurist med rätt erfarenhet för köpet. Det finns mindre juridiska byråer med tjänsten också. Verkar kanske dyrt men ska jag spendera 10-15 millar på en kåk så är en femtilapp för att få allt korrekt inte så mycket.
För att nyansera bilden lite (har löpande kontakt med mäklare).
Generellt tycker jag att mäklarna tillvaratar även köparnas intressen (undantag finnes).
ICA meddelar det är svåra tider nu:
omsättning steg från 32 860 miljoner kronor 2021 till 35 547 miljoner kronor under fjärde kvartalet förra året.
Rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster steg till 1 382 miljoner kronor, från 1 298 miljoner kronor 2021, för fjärde kvartalet.
Tuffa tider med andra ord. Motiverar tydligt prishöjnignarna på livsmedel
Lösningen på att vinsten ökar alldeles för långsamt är utöver prishöjningarna att öven ta bort 200 tjänster.
Absolut inget fan av ICA men rätt ska vara rätt.
Periodens resultat sjönk med 80%.
På helåret sjönk vinsten med 1%.
Citerade bara tt
Sluta nu, du drog dina egna slutsatser.
De får väl nöja sig med en begagnad Porsche nu då😢
Det där är bara ICA centralt. Kom ihåg att butikerna är egna AB med egna ägare och alltså inte ingår i dessa siffror.
De ca 10 största ICA-butikerna har tillsammans resultat i samma storleksordning. Sen finns hundratals om inte tusentals till.
Kollegan berättade precis att hon drog sig för att gå med sin åldriga mor till lokala ICA och handla en tid framöver, då mor (85+) vid det senaste besöket skällt ut personalen för priserna på maten. Och det är ju inte butikspersonalens fel, de lider säkert lika mycket som vi andra, men ändå… Heja damen 😁 man ska tala om vad man tycker, om än på ett artigare sätt och helst till Handlaren själv. Ska bli intressant att höra vad damen hittar på vid nästa inköpsrunda.
När respektive bolag startades hade de olika inriktningar/ansvar som med åren suddats ut. Orsaken till att man inte slår ihop dem är för att det hade blivit för stort/mäktigt. Man vill behålla makten något decentraliserat.
Hyresgästföreningen är ren socialdemokratisk ondska.
När det gäller centrala Stockholm (storstäderna) och villor i större delen av Sverige så saknas hyra, i stort sett, som alternativ. Så där är det väl maximal betalningsförmåga som sätter priserna och nedgången kanske är klar om vi inte drabbas av arbetslöshet eller oväntade reallönesänkningar.
Men på BR-marknader utanför centrala (stor)städer har jag svårt att förstå ett pris som gör att månadskostnaderna hamnar (mycket) högre än lättillgängliga hyresrätter. Då måste man vara optimistisk om framtida räntor och reallöneutveckling. Eller tycka att de tillgängliga hyresrätterna är så usla att merkostnaden för en BR är värt det.
En bostadsrätt skall väl egentligen vara billigare per månad än en hyresrätt, i och med att den ekonomiska risken helt hamnar hos bolånetagaren.
Det är ingen skillnad på att investera i fastigheter och att investera i värdepapper. Ibland går det upp, ibland går det ner.
Det är inte synd om bolånekollektivet om de förlorar pengar på sina placeringar; det är helt självvalt.
Att samtliga bostadspriser i landet skulle ha sjunkit förutom i Stockholm (visserligen ”en” Ö) låter som att någon blundar hårt för sanningen. Kanske även håller för öronen och likt en tre åring skriker: Lalalalalalalala. Det som inte syns eller hörs finns inte. Den uppgång vi ser på börsen just nu tror jag är en vanlig rekyl som snabbt kan vändas neråt igen. Jag tror detta är långt från över men jag kan såklart ha fel i min tro.
Stockholms fastighetsmarknad brukar vara först ner och först upp. Så det kanske talar för att botten är nådd. Eller så fortsätter det ner nästa månad igen.
Den dyraste marknaden i Centrala Stockholm saknar nog koppling till reallönesänkningna också. Det är folk som tjänar på den låga realräntan. Det är möjligt att det bara är lyxoblekt som sälj just nu.
Jag kan se det i mindre skala lokalt. De “unika” objekten går fortfarande att sälja med bra vinst. Där ligger månadskostnaderna långt över betalningsförmågan vid genomsnittlig lön och köparna är inte lika känsliga för reallönesänkningar och ränta. De passar helt enkelt på att köpa bostäder som sällan är ute och det är tacksamma för att slippa stora budkrig.
Att din matkostnad ökar från 8-9k eller att bredbandet kostar 550kr/mån istället för 500kr i månaden påverkar ju knappt en medelklass.
Det stora och enda betydelsefulla är räntan.
Ovan visas en bild från Strandvägen i Stockholm. Bildtexten lyder: ” du kan få din bil i vilken färg du vill, så länge den är svart”
Texten är, antar jag, en referens till Henry Ford. Om man ser sig om på gatorna nu för tiden verkar det snarare gälla att du kan få din bil i vilken färg du vill så länge den är vit, svart eller någon av X nyanser av grått.
Mest vitt rentav, vilket jag ironiserade om för några år sedan. Vitt är generellt den billigaste bilen och när man ser gräddhyllor med vita bilar vet man att ekonomin är stretchad alldeles gräddvit.
Nja. Orimligt högt påslag på förmånsvärde för extrautrustning skulle jag tillskriva det fenomenet.
Som ägare av en vit bil blir jag lite kränkt av detta. Vit är den optimala färgen då den reflekterar maximalt med värme sommartid, man ser inte mikrorepor man får av biltvätten, men ser lätt lackskott/rost och dylikt och kan åtgärda.
Jag trodde faktiskt grå var den optimala färgen för lortig bil?
–
Den vackraste är så klart BMWs samarbete med Steinways lackerare. Svart på en annan nivå. Men det ska poleras mycket!
Undrar hur många brf som skulle behöva avgifterna men struntat i det under 2022, då de vet att deras egen lägenhet faller mer i värde, man skjuter upp det, så länge det går,
Jag tror när jag följer antal avslutade försäljningar i Norrort och de har fallit kraftigt samtidigt som antal mäklare ( tror jag ) ökat = tufft
Jämför man det mot taxi branschen där många hoppade av när
Coronan drog över landet så har det räddat branschen som också står inför minskade körningar, koppling mot besöksnäring att folk äter ute på helgen mm resor osv går ut på krogen och inte tar buss eller samåker, där man håller mer i pengarna, följer många branscher i och rätt spännande att snabbt höra färsk info
Blir spännande att se vad riksbanken gör och säger kring höjning
Enligt media så måste var femte använda sparpengar till mat. Framförallt barnfamiljer. Det är alltid de svagaste i samhället som drabbas hårdast.
Exakt så. Blir lätt illamående när jag läser vissa kommentatorer här.
+.1