Kronan stärks trots stigande amerikanska räntor. Börserna i de asiatiska tidszonerna fortsätter ha stängt, men i Japan och Australien är det uppåt under morgonen. Den svenska regeringen vill förenkla de så kallade 3:12-reglerna och gör alltså det svenskaste som finns, dvs tillsätter en utredning. Exakt vad som är krångligt är dock oklart.
Stockholmsbörsen återhämtade sig under måndagen och OMXS30 steg med +1.23% medan OMXSPI gick +1.51%.
Den svenska kronan stärks vidare till 10:22 SEK mot dollarn och 11:13 mot euron. Guldpriset håller emot på 636:- SEK per gram. Den starkare kronan kommer trots att de amerikanska räntorna stiger för fjärde dagen på raken.
I USA gick S&P-500 +1.19% och teknikbolagen på NAsdaq 100 gick +2.18%. Tesla steg +7.74% och är upp ca 40% från botten. Bolaget är således inte attraktivt värderat längre och vi får se om detta var en död katt som studsade.
I de asiatiska tidszonerna är det fortsatt nyårsstängt, utom i Tokyo och Australien.
Nikkei 225 går +1.46% i skrivande stund och ASX 200 +0.44%.
Regeringen presenterade igår att de avser att tillsätta en utredning för att se över och förenkla de så kallade 3:12-reglerna som reglerar hur egenföretagare får ta ut lön och utdelning. Exakt hur de ska förenklas är oklart. Vad som är krångligt med dem vet jag inte.
En egenföretagare får ta ut typ 170 000:- SEK (orkar inte kolla upp exakt siffra, det är sådant man har sin bokföringsfirma för) i utdelning, eller 50% av lönesumman som företaget betalade ut året innan, det så kallat löneutrymmet. Detta givet att man gjorde bokföringsmässig vinst som matchar detta. Om man tycker det är krångligt kanske man inte ska sysslar med företagande. Särskilt nya företag gör ju sällan vinst, så oavsett har man några år på sig att fata ovanstående två meningar som förklarar 3:12.
Utredningen ska redovisas den 29:e mars 2024, därefter kan det bli lagberedning osv, så kanske kommer de nya reglerna på plats till år 2026. Det som skrevs i gårdagens presentation är att utredningen ska analysera hur reglerna kan “förändras för att främja entreprenörsskap, särskilt vad gäller så och medlstora företag”, samt “förenklas för att underlätta ägarskiften, både mellan närstående och till personal”. Förslaget om höjs skatt för egenföretagare tas bort.
Annars brukar ju förenklad vara vad man kallar det när man gör något dyrare, dvs höjer skatten.
Jag misstänker starkt att det bara är en floskel att 3:12 är krångligt och att politiker har stora personliga utmaningar som gör att de inte fattar 3:12 och därför tror att det måste förenklas. Över 3×170 000:- SEK tar du ut 2/3 som lön och 1/3 som utdelning. Svårt? Möjligen för en politiker.
Någon faktiskt välbehövlig skattereform kan vi dock se oss om efter i stjärnorna. Varför ska man exempelvis betala skatt på inkomster som är lägre än försörjningsstöd (socialbidrag) plus boendekostnader enligt försörjningsstödsnormen? Inför skattefritt grundavdrag på 10 000:- SEK per månad (antagligen 11 000:- nu efter senaste årets inflation) och sedan platt skatt ovanpå det, och sambeskatta alla inkomstformer, dvs både kapitalinkomst och inkomst av tjänst. Enkelt. Men nä, så kan vi ju inte ha det.
74 kommentarer
Börsen har gått upp drygt 20% på ett halvår.
Enligt vissa är börsraset inte över. Enligt andra är det så att det kommer en doubletap snart och ett mindre ras.
För övrigt har börsen stigit 13% per år i snitt över senaste 10 åren (2023-2014) .
Tar vi åren 2014-2004 avkastar börsen 10% i snitt.
OMX är slagigare än globala index. Som är till stor del “husse”.
Blir intressant när storbolagen rapporterar. Nån större hajp lär det inte bli närmaste halvåret ifall vinstvarningar börjar hagla.
“Greed is good” nja jobba aktivt med stop loss funktionen, enkelt och bra. Jag vill vara med upp men jag vill begränsa nedsidan. Många som missat den funktionen tror jag i t.ex Avanza.
Intressant tanke kring platt skatt. Känns onekligen alldeles för enkelt. Lite som på krogen, varför inte ha en serveringsavgift på vinet, oavsett vin. Då får gästen möjlighet till bättre upplevelse. Men nej då, bättre att pungslå lite extra på de som man kan.
Passande bild från Golden Gai, angående gårdagens tråd, barens klientel är de som gillar hårdrock och kalkonrullar..
En platt skatt pungslår ju också extra på dem man kan pungslå extra. En fast avgift för alla som befinner sig i landet vore något helt annat.
Jag tror för övrigt att politiker inte förstår 3:12 för att de har sällan varit egenföretagare.
Och de som är det lyckas sällan så väl så det är inte aktuellt med utdelning eftersom de inte gör bokföringsmässig vinst.
För att bli en framgångsrik företagare måste man ju ha något marknaden eftertraktar och är beredda att betala för 🙂
Politiker sitter dock ofta i styrelser…
Misstänker att förslaget handlar om hur de ska göra det ännu billigare för externa investerare att köpa andelar och få utdelning i fåmansbolag.
Alltså ytterligare ett förslag för att subventionera kapitalkostnader.
Det som du beskriver, grundavdrag som motsvarar någon form av minimilön samt sedan en ganska platt skatt är så som det fungerar i USA just nu. Dock har de en helt otroligt komplicerat system för att betala sina skatter samt massa med avdrag som gör det ännu mer komplicerat. Man måste nästan ta hjälp av en professionell bara för att göra en vanlig deklaration. Platt skatt och inga personliga avdrag vore nigit det, ändå bara rika som gör avdrag typ rut/rot eller för avdrag på bolåneräntan etc.
Att deklarera i Sverige är en dröm jämfört med USA, alltså, så enkelt och smidigt.
Jag lyckades plugga in allt för husförsäljningen själv så det måste vara mycket pedagogiskt och enkelt.
Minns när mina föräldrar gjorde sina deklarationer när man var barn, dom låste in sig i köket en hel helg och satt med miniräknare och högar med papper och då var dom privatpersoner.
Det var för alla avdragen man skulle utnyttja för att sänka marginalskatterna. Det gällde samla på fakturor och kvitton.
Logga bilkörningen till och från jobbet. Varenda kvitto på tankning osv osv.
Trodde rika ägde sina bostäder och inte hade lån på dem?
Jo UK har skattefritt för alla inklusive små skutts-företag upp till en brytpunkt, rättvisare än så är ju svårt att få och gynnar det fattigaste.
Varenda kvartalsräkning kom tydligen i Januari och man sitter med en månadslön i räkningar pga. den jättelika elräkningen, inklusive en ok trädbeskärningsräkning som kom märkligt sent. Det skall kännas att man lever 👍
När jag växte upp hade alla (inte alla…) ett hus, två bilar, en segelbåt och ett landställe. De med lite mer vågade föräldrar åkte till Kos eller Jugoslavien på sommaren och skidsemester i fjällen var väl standard och det var med föräldrar som var lärare, jobbade på kommun eller rätt vanliga jobb.
Högst anekdotiskt men jag har rätt länge tyckt att man får allt mindre för sina pengar men vi hade väl inte plattTV och åt mindre kött på den tiden iofs.
När växte du upp?
Själv växte jag upp på 80-talet (född slutet av 70-talet) i ett villaområde byggt slutet av 70-talet och där hade alla (inte alla…) ett hus, en bil, ingen segelbåt (vissa hade små motorbåtar) och inget lantställe. Det var väldigt ovanligt att man reste utomlands – själv åkte jag bara utomlands 2 gånger under hela uppväxten trots att jag i efterhand förstått att föräldrarna tillsammans låg rejält mycket över medianinkomsten för ett hushåll.
Det undrar jag också. Själv är jag några år äldre men utlandssemestrar var ovanligt, båt och lantställe var inte heller speciellt vanligt.
Nyfikenfråga då en diskussion om detta pågick här hemma nyligen. Hur ser du på det, att inte ha gjort så många utlandssemestrar när du bodde hemma? Någon reflektion runt detta?
Då det inte var så vanligt bland andra familjer så var det inte så farligt.
Vi åkte som sagt 2 gånger – en del åkte 5-6 gånger medan många inte åkte någon gång (menar åldersmässigt upp till 15-årsåldern).
Kött = välfärd 😉
Titta på simpsons, så ser du lite grovt förenklat vad man hade råd med i USA på 80/90-talet, med enbart en lön i inkomst.
Dvs hus, hemmafru, tre barn. Och en jäkla massa duff-öl.
Finns givetvis paralleller även till sverige, där det förr var möjligt att försörja familj och ha hemmafru även på en lön. Idag är det ju ytterst få förunnat.
Ja, min uppväxt hade varit fullständigt omöjlig idag (född 84). Vi levde 7 personer (två vuxna och fem barn) i en villa på enbart en knegar-lön (med kväll/natt-jour periodvis). Sommarhus och motorbåt var det ju såklart inte tal om, men vi var absolut inte fattiga heller.
Nåja – en knegarlön OCH barnbidrag (750 kr/månad per barn i slutet av 80-talet vilket var betydligt mer värt än de 1050 kronor vi hade fram till 2018) OCH flerbarnstillägg OCH ev akassa/föräldrapenning.
Bara barnbidraget och flerbarnstillägget var väl på 6000-7000 kronor efter skatt vilket inte var långt ifrån vad en hel anställda tjänade.
Här har jag hela tiden trott att du är jämngammal med mig, nu kommer det fram att du tillhör 40-talisterna.
Vet inte hur gammal du är men du har nog gissat rätt, 40-talist är jag inte 😀
Här var det stockholm, bromma, kanske beror på var man växte upp?
Nu var väl båtägande större på den tiden och samma med fritidshus eftersom nyare generationer hellre reser, försökte mig på en googling men det gick inte.
Själv växte jag upp på 80 talet, blev mycket pannkaka med äppelmos billigt och gott, cykla gjorde man tidigt till skolan, fanns inte på kartan att få skjuts till skolan med bil
Växte upp på 70-talet. Inget hus, ingen bil, ingen segelbåt, inget lantställe, inga utlandsresor. Och så är det fortfarande för en stor del av befolkningen. Ändå har levnadsstandarden ökat dramatiskt sedan dess. I genomsnitt. Inte alls för de sämst ställda men andelen som har det bra ställt har ökat och de som har det allra bäst har ökat sin andel av både inkomster och förmögenhet. Om det är bra eller dåligt får andra avgöra. Men en stor skillnad är att de som har det sämst ofta är utlandsfödda, medan de som har det bra oftast har svenska rötter.
Detta stämmer och är intressant. På 70 talet hade de flesta jag kände hus, sommarhus, båtplats, båt bilar och åkte till fjällen. Mannen kunde vara polis och kvinnan undersköterska på halvtid. Kronan var stark, låg moms och en jäkla framtidstro. På 80-talet reste tonåringarna till Alperna för det var så billigt och inget systembolag. Idag är till och med delar av detta ouppnåeligt trots all tillväxt. Anser att vi blivit rikare är rent skitsnack, något lurendrejeri helt enkelt. Kan det vara så att jordens resurser håller på att ta slut och därför behöver vi jobba hårdare men får ändå ut mindre?
Jag snudd på att skoja till det med ett – har dom inte bröd ge dom kakor – för jag började känna att jag hamnat helt fel men så kände jag också, kompisar med föräldrar med vanliga yrken hade det rätt brett materiellt.
Jag har ju fullt sjå med elräkningen just nu här i elunderklassen så båt eller landställe är inte att tänka på.
Jo, på 70-talet kunde ju en av två föräldrar stanna hemma med barnen. Idag lämnas de på institution stora delar av dygnet, men å andra sidan kan ju föräldrarna köpa mer grejer. Alltid viktigt med grejer, speciellt att man har minst lika mycket grejer som grannarna.
Sedan så verkar dagens föräldrar förvänta sig att ungarnas huvudmål skall ske i skolan; det enda de lagar själva är enkla pastarätter.
Dessa 3:12-regler är liksom bilförmån en gåta för mig.
Alla som har 3:12-utdelning och förmånsbil säger att man inte tjänar något på det – ändå har i princip alla som har möjlighet just detta. 🙂
Annars kan ju ett sätt vara att sänka skatten för att få in mer skattepengar.
Det är så ofördelaktigt att ta ut pengar (som lön och/eller utdelning) att många låter pengarna ligga kvar i företaget. Om skatten sänks kanske det tas ut mer pengar och antalet skattekronor blir högre – lafferkurvan och sånt där skit ni vet?
Finns ju många skolor där. T.ex. starta både AB och enskild firma, kör i EF i några år så man bygger upp en “buffert” för utdelningar.
Och när det är dags att avveckla så samla pengar på hög i AB, låt det ligga vilande i 5 år, så kan man ta ut allt som utdelning sedan.
Har aldrig sett någon som påstått att man inte tjänar på 3:12, klart det är fördelaktigt då utdelningar är (mycket) lägre skattade än inkomst (efter 51200~ dvs över statlig skatt).
Utdelningen har ju drabbats av vinstskatt innan den blir utdelad. Så jäkla mycket lägre skatt på totalen blir det inte.
Precis så bättre att fylla sina periodiseringsfonder först. Max 25% av överskottet varje år i max 6 år.
Dessutom är utdelning inte pensionsgrundande, vilket vänstern alltid glömmer att nämna.
3:12 är en begränsning på hur mycket man kan ta ut som utdelning, det är alltså ingen förmån
Ja, vartenda år när det är dags att deklarera skänker jag en tanke av tacksamhet till Skatteverket som verkligen strömlinjeformat deklarerandet och blivit otroligt hjälpsamma vid frågor. Mina vänner som deklarerar utomlands ger mig en välbehövlig reality check över hur det skulle kunna vara.. Ouff.
Alltså 3:12 reglerna är relativt enkla och delar man ut vinst har man förmodligen en redovisningsbyrå som kan hjälpa en. Eller så fixar revisorn det som gör revisionen av bolaget. Delar man ut vinst så har man råd att få hjälp också om man inte klarar det.
Förmodligen ska man göra det ännu förmånligare med 3:12 reglerna och kallar det förenkla.
Jag har varje år använt mig av reglerna och kan plocka ut stora summor som lågbeskattas. Men för att kunna göra det måste man ha anställda och ett stort löneunderlag vilket inte alla har.
Jag tycker 3:12 reglerna är bra. Det ska löna sig med allt slit och alla man anställer.
Tycker dock man istället borde göra något för alla de hjältar som driver bolag i branscher där det är låga marginaler och företagaren jobbar alldeles för mycket. Typ cafeägare på en liten ort osv. Jobbar säkert 7 dagar i veckan. Har någon anställd som förmodligen har bättre lön än företagaren. Har företagaren tur så kan den plocka ut 160 000 lågbeskattat men det är inte så mycket om man redan betalar sig en usel lön och jobbar så mycket som man gör.
Säg nu inte att man inte borde driva ett sådant bolag. De behövs också
Håller fullständigt med. När personer som lyckats tillskansa sig makt/pengar/inflytande pratar om sin framgång blir det ofta “min rikedom=mitt hårda slit”, inte sällan med undertonen att personer som inte har lika mycket pengar eller framgång helt enkelt jobbar för dåligt.
Jag tror caféägaren i ditt exempel jobbar hårdare än vilken mellanchef inom IT i Stockholm eller Göteborg som helst. Finns massvis med företag på landsbygden där det helt enkelt inte finns utrymme att göra mycket vinst, eller vinst alls. Men företagaren har några anställda och trogna kunder som hen känner ansvar för och kan inte bara lägga ner verksamheten. För om hen inte orkar driva företaget vidare försvinner tjänsten och arbetstillfällena helt från orten.
Bara för att förtydliga så är jag inte kommunist utan har alltid varit borgerlig, jag bara menar att man får vara ödmjuk inför sin egen framgång och andras arbete.
Men också kanske en uppmaning om att vara lite mer kollektivistiska än så superindividualistiska som vi är nu. Det viktigaste i världen kanske inte är att maxa vad man får i lönekuvertet eller hur lite pengar man gör av med. Det är så många som optimerar livet fullständigt efter ekonomin. I dessa tider kanske man ska skippa matlådan en gång i veckan trots vad alla ekonomer säger och gå och käka ute på sin lokala favoritlunchrestaurant istället?
Om fler resonerade som du Krokodilen.
Även under värsta corona och hemmakontorstiden gick jag ungefär en gång i veckan till det lokala lunchhaket, även fast det var väldigt billigt att äta hemma.
Det gör ju ingen skillnad i det stora hela, men det kanske får någon annan att göra detsamma?
Good deeds osv.
Håller med, lever i tron att de som tjänar minst har de tuffaste jobben.
De flesta som startar företag jobbar oftast väldigt mycket. Många kvällar och helger oavsett bransch. Även de som lyckas och blir rika har ofta många hundår bakom sig och kanske även misslyckade satsningar och förlorade pengar sen tidigare. Det glöms ofta bort. Kraschade förhållanden och skilsmässor lär säkerligen vara överrepresenterat bland företagare också.
Min poäng var att 3:12 regelerna är bra som de är. Ska något göras om så är det att riktigt små företag med litet löneunderlag som borde få möjlighet att plocka ut större andel vinst till lågbeskattning. Gynna de små företagen.
En klok man sa en gång; desto mindre man kan – desto lättare är det
Lars har förvisso ungefär rätt i det han säger om skattesituationen för enmansbolag.
Men reglerna kring fåmansbolagen är inte fullt så enkla som han vill påskina. Ungefär rätt är, som bekant, inte exakt rätt.
Det finns dock ett problem med för enkla regler. Det är helt enkelt för lätt att hitta ett kryphål. Det är oftast det som gör att enkla skatteregler ofta förvandlas till en mycket krånglig lagtext innan det är klart.
Inför valet så vill de borgerliga höja taket i förenklingsregeln dvs sänkt skatt utan att ändra skattesatsen, gissar att det handlar om det. Klart lagom till nästa val.
3:12 är krångligt om du inte använder schablonregeln. 3:12 finns för att man inte kan hålla sig till principen löneskatt på arbete och kapitalskatt på inkomst av kapital (utdelning). 3:12 framstår som en “lättnadregel” men är istället tvärt om. 3:12 blir riktigt illa den dag du säljer ditt företag.
Ditt förslag Lars är enkelt. Enkelt är inte bra i Sverige (av någon anledning)
Krångligt? Summara utbetald lön. Dela med hälften. Klart.
Den minsta årslön du, eller närstående, måste ta ut från fåmansföretaget, eller dess dotterföretag, för att få nyttja löneunderlaget enligt huvudregeln är den lägsta siffran av antingen:
Inkomstbasbeloppet gånger 9,60, det vill säga 681 600 kr.
eller:
Inkomstbasbeloppet gånger 6, det vill säga 426 000 kr, plus 5 procent av den totala lönesumman, det vill säga 125 000 kr. Detta blir 551 000 kr.
Du ska alltså ta ut en minsta årslön på 551 000 kr, vilket motsvarar en månadslön på ca. 45 916,67 kr, för att få använda löneunderlaget.
En hos se politiker jag träffat vanligare åkomma än begåvningsutmaning är intellektuell lättja. De bryr sis helt enkelt inte om att försöka förstå. Det är ju enklare att sätt på den ideologiska autopiloten och känna efter: Vad borde man tycka om man är vänster, liberal eller woke. Och hur verkar ledningsvinden blåsa just nu. Och det har ju ofta upprepats att det är komplicerat att vara företagare och att 3:12 är dåligt, alltså värt en utredning. Och själv är jag lika lat för jag vet inte varför det heter 3:12 och hoppas att någon vill förklara här istället för att kolla själv.
wiki Fram till år 2000 fanns reglerna i 3 kap. § 12 lagen om statlig inkomstskatt, vilket har givit 3:12-reglerna deras namn.
utan att veta exakt 3:12 reglerna så förstod jag det som att man kunde plocka ut Utdelning direkt med 30%? beskattning beroende på löneuttaget och totala kostnaden av löner i ditt bolag.. finns två 3:12 regler en grund regel för mindre företag och en annan för de som har flera anställda med högre lönekostnad i bolaget.
Det är fördelaktigt med 3:12 reglerna skattemässigt, då du inte behöver deklarera vinst med vinstskatt och sedan ta ut skattade vinstpengar i utdelning med 30% skatt,, alltså du slapp att först skatta vinst 20-28% eller vad nu procenten är.
Så har jag förstått det men kan ha fel..
Nej, du slipper inte vinstskatten. Först vinstskatt sedan skatt på utdelning. Det totala skatteuttaget blir lite lägre än om du hade tagit ut det i lön.
Klart man inte kan göra allt enkelt, vilket är fullt möjligt för övrigt, då vi skulle sitta med oceaner av byråkrater från stat, region och kommun som inte är anställningsbara utanför den bubbla dom idag befinner sig i.
Därför får vi leva med dessa obegripliga och osammanhängande regelverk som en slags dold arbetsmarknadspolitisk åtgärd.
Tror inte att de är dumma, möjligtvis är de “hal som en ål”. De vill ge sken av att det är krångligt, de vill gynna för att vinna röster.
När var Herr Bloggardjäveln i Tokyo? Det är en del stockphoto jag inte känner igen trots att jag hängt här alldeles för många år… Bilden från Kabukicho Sakura-dori street fick mig att ta en svängom på Google Maps i typ en kvart. Makalöst myller.
Bilderna är från mitten av december.
Och över 3:12 bildas AB (onoterat AB) där medarbetarna köper aktier för en spottstyver och får aktieutdelning som beskattas med 30%. Att månadslönen är låg i de bolagen stör endast skattemyndigheten.
Om något behöver förenklas är det avdragen.
Det mest lönsamma förr i tiden var momsbedrägerier och tydligen är det fortsatt myndigheternas administration av skattetter/avgifter och återbetalning av felaktig uppbörd som är akilleshälen i svenska ekonomin.
Sverige är i klass med följande land.
“. . . producerar, enligt nyhetsbyrån, tillräckligt med el för att möta landets behov men infrastrukturen är eftersatt. Man har till exempel inte råd att bygga nya kraftledningar.”
https://omni.se/strommen-ater-i-pakistan-efter-nationellt-avbrott/a/BWbRdv
Rör på sig lite i Västlänken, oklart om det kan kopplas till vår ovänskap med Turkiet dock.
Salve, et redi!
Huvudregeln och förenklingsregeln är enkel i 3:12 men det finns ju en del annat i det också när man är flera ägare och när aktierna då är kvalificerade eller okvalificerade. KPMG sammanfattade kommentaren så jag inte behöver göra det.
“Det är också välkommet att det utökade uppdraget ska inkludera en analys av vissa delar av 3:12-lagstiftningen som ofta uppfattas som särskilt komplexa och svårtillämpbara, framför allt den s.k. utomståenderegeln som dessutom fått en bredare tillämpning än vad som torde ha varit i enlighet med reglernas syften.”
Kollar man förhandsbesked från Skatterättsnämnden och hur olika domstolarna och Skatteverket tolkar reglerna så behövs det om inte ett förenklande så ett förtydligande.
Många tycker ju att det är bra med 3:12-reglerna och att man kan få ut en viss del av utdelning till 20%. Men att bli passiv och få ut allt till 25% är ännu bättre om man inte har mycket personal. Det kan man få om man tar in en extern ägare på 30%.
Mehh. Tror inte du förstått problemet. “så oavsett har man några år på sig att fata ovanstående”. Tja, om du säljer ett fåmansföretag så skall du enligt 3-12 räkna en viss andel som tjänsteinkomst som därmed flyttas till kategori som inte är avdragsgill vilket betyder att du kan komma upp i över 100% i skatt om din betalning för företaget senare inte visar sig ha det värde som skattemyndigheten anser att det hade. På samma sätt kan det utdömas vinstskatt på en investering från ett fåmansföretag som enskilt som gjort investeringar i ett onoterat aktiebolag som därefter gått i konkurs, och du kan återigen komma upp i över 100% beskattning.
Den som säger att effekterna av 3-12 är “enkla” har inte beaktat reglerna för vilka förluster som är avdragsgilla och vilka misslyckade investeringar som kan ge vinstskatt. Det är skitkrångligt att undvika mer än 100% i skatt på ett helt säkert sätt eftersom det till sist alltid landar i en bedömning, gjord av ideologisk rättrogen valp med lila hår och che guevara-t-shirt på skattemyndigheten.
Det går fort i hockey!
https://www.reuters.com/markets/europe/after-long-cold-year-investors-are-flocking-back-europe-2023-01-24/?utm_source=reddit.com
Har en rätt ångestfylld bekant som drog upp värmen lite i sommarstugan i December med appen när det blev kallt och fick en elräkning på strax under 20 000kr bara för December, direktverkande yes.
Nu är jag inte sämre än att jag mår lite bättre för min var bara på 15k och permanenthuset.
Han satte nog en temperatur och så gick väl inte värmen upp i nåt rum och elementet stod och blåste på max?
Ojojoj, stackare. Kan inte vara roligt att brösta en räkning på 20 lakan.
Här hemma landade vi på 6k! Men då har kaminen gått varm.
Håller med Wilderäng 100%, varför utgår skatt på inkomster under gränsen för försörjningsstöd?
Förklaringen är att fattiga men ärliga och strävsamma ska klämmas åt.
Då dom inte vill övervakas av samhället.
Kan hålla med om sakfrågan. Din förklaring däremot: Varför skulle det ligga i något partis intresse att “klämma åt” fattiga men ärliga och strävsamma? Och vad har detta med övervakning att göra? Fattiga men ärliga och strävsamma har väl typ varit sinnebilden för den önskvärde svensken bland både borgerliga partier och de till vänster de senaste typ 300-400 åren: Den fattiga men flitiga torparen, den duglige arbetaren som inte skriker efter mycket, etc etc.
Homsan, hänvisar till H.Gobb nedan.
Människor som vill klara sig själva är ett hot emot kollektivistiska ideologier.
Att ta så mycket pengar som möjligt, för att sedan lämna tillbaka en rännil som bidrag, är sossarnas sätt att försäkra sig om maktinnehavet. Det skulle ju vara hemskt att låta vuxna människor ta ansvar för sina egna liv, bättre att göra oss alla till rödröstande skatteträlar.
Småföretagarna har ju röstat fram Skattemyndigheten som bästa myndighet flera gånger. Så de är nog hyggligt tydliga med pungslagandet.
Men vi har väl ett behov av en skattereform i vilket fall som helst. Det var länge sen och det börjar bli ett lapptäcke. Tag t.ex bort de svårbegripliga jobbskatteavdragen och inför ett högre grundavdrag istället. Då kan man kanske ta väck diverse avdrag och bidrag till “särintressen” också. Jag kan tänka mig en uppstädning av Momsen också. Det måste finnas bättre sätt att stötta saker än att ha 3 (?) olika momssatser.
Kanske någon synkronisering av ISK/fastighetsskatt etc så att alla investeringar har hyggligt lika beskattning (så att vi slipper snedfördelning av investeringar).
Fick just decemberräkningen från Telge, 2500:- phuu. Hade 800 tillgod för producerad solel tidigare i höst.
Har ett fondavtal med en mix av spot och korg.
Gjorde ett excelark för att se om det lönar sig, och det gjorde det. Nästan hälften jmf ren spot.
Har lyckats sänka vår förbrukning från 11000 till 7000kWh/år.
Villa från -43, LVVP, treglas, 45 cm tillägg i vägg, 300cm tak/vind. solpanel som ger 5000kWh/år. Innetemp 18-19grC.
Har 3-årsavtal på sommarstugan som går ut nästa höst, så jag hinner fixa solpaneler + LLVP
Kommer gå finfint det här.
Detta är ett parti poker mot en kolerisk narcissistisk motståndare. Även om man är förbannad är det inte rätt väg att gå att agera i affekt när man sitter på en oslagbar pokerhand. Turkiets långsiktiga prestigeprojekt är detta: https://en.m.wikipedia.org/wiki/TAI_TF-X
.
De flesta komponenterna kommer från NATO-länder.
Det är bara att ligga lågt och låta pajasen hålla på fram till valet i maj.
Därefter synar NATO korten om komponentembargo-pokerhanden till Turkiets vapenindustri.
Just nu gör svenska regeringen det rätta: ”Play the game”