Dags för lite teknik- och energifredagsmys. Jag fick slutligen installerat mätning och enkel styrning av spabadet igår och kunde under det kallaste dygnet sedan 2016 mäta hur mycket vårt spabad drog i energi. Notera att detta är ett (1) spabad och en anekdot, men kan vara intressant ändå. Grafer och sånt i artikeln.
Spabadet är enamerikansk Nordic Hot Tubs Warrior XL av äldre modell av okänd årgång. Märket sägs vara det mest sålda i Sverige. Det är införskaffat begagnat i utbyte mot avinstallation och borttransport – som kapitalvaror som dessutom väger typ 280 kg tömt och kräver specialsläp så är var inte spabad en jättehet andrahandsmarknad när vi skaffade detta 2018, när man inte kan få krediter, leverans och installation vid privatannonser på Blocket. Med dagens energipriser är nog andrahandsmarknaden ännu sämre.
Mätningen har skett med en Shelly 3EM integrerad med Home Assistant och styrningen sker med en trefas kontaktor från Siemens eller AEG tror jag.
Likt varmvattenberedaren visade det sig att spabadet bara använder två av tre faser. Styrlogiken och pumpen ligger på en fas, och värmepatronen på en annan. En läsare har rent av rapporterat in att han använt Shelly 1EM och därmed kan styra individuella faser, så han kan stänga av enbart värmepatronen, men bibehålla cirkulationen. Smart. Annat märke på badet dock, så jag vet inte om det hade fungerat på vårt.
Logiken för spabadet är inte konfigurerad i Home Assistant än, men tanken är att stänga av badet vid högpristider om det inte är för kallt, samt ordna logik som bryter strömmen enbart när badet är i viloläge, dvs endast styrsystemets 6 W förbrukas, för att inte klippa mitt i cirkulation eller uppvärmning, vilket ökar risken för att paja något.
Men över till mätningen.
Warrior XL tar 1800 liter vatten, vilket med vattens värmekoefficient 4.18 kJ/kg innebär 4.18*1800/3600=2.09 kWh i uppvärmningsenergi per grad man höjer temperaturen med. Då värmepatronen är på drygt 2 kW, så höjer badet temperaturen med en grad i timmen, vilket jag via empiri kommit fram till tidigare. När man byter vatten tar det drygt ett dygn innan det når önskade 37 grader och vill man innan planerat bad höja till 38 eller 39 tar det en respektive två timmar.
Locket på badet är nytt sedan två år och svensktillverkat, i övrigt är det bara den medföljande isoleringen som finns i badet.
Statens Provningsanstalt ska ha testat spabad och konstaterat att de drar ca 300 kWh i månaden, vilket jag kollade upp innan vi skaffade badet.
Detta visar sig på ett dygns mätning stämma rätt väl.
Badet förbrukade 11.81 kWh på ett dygn enligt Shelly-mätningen, men då badade vi inte vilket förbrukar mer pga cirkulations- och jetpumpen samt större värmeförluster när locket är borta. Att testa åtgängen vid bad blir ett senare test.
Däremot var det den kallaste enskilda dagen sedan 2016 enligt min Netatmo-väderstation och inte normalt för Västkusten. Temperaturen snittade någonstans runt -11˙ till -12´ grader och kan därmed ses som en sorts värstafall.
Badet kör ett kort cirkulationsprogram två gånger i timmen för att mäta temperaturen. Har den fallit en grad kör man igång elpatronen. Som ni ser ovan blev det fem höjningar med en grad under dygnet, vilket skulle bli 2.09*5=10.45 kWh, vilket stämmer mycket bra med total energiförbrukning på 11.81 kWh. Skillnaden beror på cirkulationspumpens tester av temperaturen, samt de två filterprogrammen. Filterprogrammens energiåtgång blir i praktiken värme, vilket gör att det var ett längre intervall mellan uppvärmningen under natten, då cirkulationens ca 400 W tillfördes via spillvärmen. För övrigt innehåller manualen (ja, ni läser väl altid manualen?) en varning om att om det är mycket varmt ute kan värmen skena i badet pga att filterprogrammen tillför värme.
Någon kanske funderar över varför exakt energiåtgång varierar. Förklaringen är att spänningen i elnätet inte är konstant och effekten är ström multiplicerat med spänningen. Alltså P=U*I. Watt är alltså samma som Voltampere. Utrustningen förbrukar en viss ström, men energiåtgången beror på spänningen i elnätet, som faller vid hög förbrukning mikrolokalt och inom transformatorstationens område.
Vad kostar då detta?
Statens Provningsanstalt, numera SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, ser föga överraskande ut att vara rätt ute. 10 kWh om dagen i snitt över året blir med 30 dagar per månad onekligen 300 kWh i månaden.
Med traditionella elpriser innan Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade ner fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals så skulle detta kosta ca 300:- SEK i månaden.
Idag kanske vi får leva med 5:- SEK per kWh inklusive moms, skatter och elnät varaktigt. I så fall kostar ett spabad 1500:- SEK per månad i energikostnad. Till det kommer förbrukningsmtrl för filtrering och rening, vattenkostnad, underhåll och reservdelar, samt kapitalkostnaden.
Att besöka ett betalspa kan kosta allt från 400:- SEK till 800:- SEK, rent av upp till 1500:- SEK för de lyxigare, men då ingår mer än en varm pool och massagepool. Dock tillkommer resekostnaden.
Om två personer badar två gånger i månaden och man värderar detta till 800:- SEK (för man slipper resekostnader, spar tid och behöver inte betala 100:- SEK för alkoholhaltig dryck och för att man inte måste planera bad), så är värdet 3200:- SEK. Fortfarande ett högre värde än elkostnaden. Badar man oftare, och t ex tillsammans med vänner på besök eller har barn som gillar att bada stiger värdet ännu mer.
Avgörande för spabadets existens är såldes om man använder det. Men varför ska man ha något man inte använder?
Om man just nu som många gör vänder på slantarna på grund av räntor, elpriser och 18% matprisinflation kan man antagligen spara in 1 500:- SEK per månad genom att tömma spabadet. Energiåtgången bör annars vara förenklat linjär mot temperaturdifferensen (deltat) mot luften och vid -10 i snitt i vinter kan en sänkning från 37 till t ex 22 grader (eller vad det nu står är lägsta temperaturen för att undvika att det fryser i vissa rör – se manualen) minska kostnaden till 1500*(22+10)/(37+10)=1021:- SEK eller knappt 500:- SEK i besparing per månad.
Tömmer du badet måste du säkerställa att det är tomt på vatten, vilket kräver dels att du gör det via den avsedda kranen och inte via en hävert (jag kör hävert vid vattenbyte för jag är lat och inte orkar öppna till apparatrummet och tömma via kranen), och dels att du antagligen blåser rent rören med tryckluft. Annars kan vatten frysa och förstöra badet.
Ska vi summera kanske?
SP:s siffror om 300 kWh per månad för ett spabad stämmer (duh!) med vad jag själv har uppmätt, även om jag gjorde det vid hög kyla och fick något högre förbrukning.
Modernare spabad med bättre isolering, mindre eller större bad, automatiskt eller fjärrstyrd justerbar temperatur osv kan förstås dra mer eller mindre. Allra mest avgörande ponduspostulerar jag är isoleringen. Man kan genom ett bättre lock antagligen spara rätt mycket. Det går förstås att tillverka ett eget särskilt vinterlock av trä och isolering och lägga ovanpå vintertid för ännu mer isolering. Ett annat sätt att spara energi kan vara att sänka temperaturen när man vet att det inte ska användas och sedan höja igen ett dygn innan, men då försvinner spontanbadandet.
I övrigt så ska man stänga av luftbubblor när man går ur badet. Modernare bad kanske gör det automatiskt, men vårt har manuell mekanisk inställning av luft och luften kyler vattnet. Så för att spara lite energi, stäng av luft.
Med det önskar jag alla ett riktigt trevligt fredagsmys och får återkomma med mätning av förbrukning vid bad eller varmare väder, samt hur jag ska lösa styrningen via Home Assistant. Till exempel vill man inte bryta för ofta så att man går miste om filtreringsprogrammet.
Nej, ni får inte några foton på badet i bruk.
101 kommentarer
Det kan vara en god idé att tömma pumphusen också.
Är det bra pumpar brukar det finnas avtappnings pluggar i botten.
Kan bli dyrt ifall de fryser sönder.
Ja, det är det jag menar med att tappa av med den avsedda kranen.
Messerschmidt som man är så reagerar jag över “värmekoefficient” – 4,18kJ
Värmekapacitet är det korrekta.
Värmeöverföringskoefficient, VÖK eller värmeövergångstal kan användas för att beskriva effektförlusten till omgivningen.
Effekt = area * temperaturskillnad* VÖK.
VÖK skall inte användas med VAK.
VärmeAnalysKomplicerat.
Men jag undrar varför folk inte har vedeldade spabad? 20kW värmer upp det rätt fort och kallt vatten behöver inte kemikalier nog för att göra ett Döda havet bad av det hela. 37C så blir det en satans E Choli och legionellasoppa…
Visst ved har tydligen blivit dyrt…
Jag hade turen att växa upp med en kompis vars föräldrar hade en 8-pers jacuzzi som stod utomhus och hade en vacker utsikt, bonus på detta var att hans föräldrar var ofta bortresta.
Vilka fester vi hade, det var fullt med folk, med eller utan kläder och när det var kallare ute = bättre njutning så jag förstår dig LW att ibland “äre värt de”.
Vad är en kWh? Kanske kanske helt underbar!!
Om du är Messerschmitt så är jag Tank. Det heter enligt Wikipedia specifik värmekapacitet, eller helt enkelt värmekapacitivitet.
Så det så.
Firar idag lördag att det slaskar här i Kungsbacka till skillnad mot hur, det varit under veckan. Blir rena kalsonger den här helgen när elen är nere under 4 kronor.
Körde värmepumpen inatt för lite vulgär excess i elanvändning.
Ursäkta en gammal yrkesskada.
Eftersom jag jobbat med teknisk support på bland annat industri diskmaskiner.
Med åren har jag fått en viss erfarenhet av att ta hand om maskiner som frusit sönder.
Om du kollar manualen till ditt spabad kan jag nästan garantera att du dels måste suga ut varenda munstycke med våtdammsugare.
Därefter fylla på mellan 10-20 liter glykol i spabadet.
När jag säger pumphus menar jag den delen på enskilda pumpar där vattnet cirkulerar.
I bottnen där brukar det finnas en avtappningsplugg ifall det är en vettig pumptillverkare.
Fryser själva pumphuset sönder, ja då är pumpen kass.
Läs gärna manualen under kapitlet, “vinterställa spabadet” i din användarmanual och se om där står något om “10-15 liter anti freeze”
+1 Jag har 30 års erfarenhet av att installera, renovera och sköta en pool-anläggning med en 26 kubiks plåtpool med cirkulationspump, solfångare och poolvärmepump. Det blir lite mekande vår och höst plus anskaffning av diverse reservdelar, allt eftersom komponenterna går sönder. Numera kan man lyckligtvis köpa de flesta grejerna på nätet, men mekandet får man göra själv. Så Anders Ryden, jag tror på det du säger.
Är inne på min tredje högtrycksspruta. De tidigare frös sönder. Min nuvarande glömde jag ta in i värmen i höstas, så den kanske också är sönder. Pumpar gillar inte minusgrader om de har vatten i sig.
Jag tömmer och bär in min pool-cirkulationspump (nypris 500 kr) in i snickarboden före vintern, men den är lättillgänglig i ett separat pumphus och kan skruvas loss ganska enkelt. Men poolvärmepumpen (nypris 13.000 kr) är fruktansvärt tung och den får övervintra där den står utomhus. I september brukar jag spola rörledningarna inuti den med kranvatten från trädgårdskranen och torrspola dem med en luftpump. I början hade vi poolvärmepumpen på två Biltema-kärror och baxade fanskapet in i snickarboden varje höst, men den var jäkligt tung, trots att vi var två pers som slet hårt med den. Den har Ecoprim-isoleringsskivor som vinterskydd, tak+väggar, jag lyckades inte köpa något kommersiellt vintertäcke till den, men del skyddar poolvärmepumpen med bubbelplast, men då måste man lämna en ventilationsspringa upptill mot kondensering av fukt.
Behöver du dator? Nej!
Vi klarar oss ändå.
Ditt resonemang kan appliceras på allt annat än mat och värme. Varför har du inte sålt allt du äger och skickat pengarna till Ukraina?
Verkligheten är att livet kan och ska gå vidare även vid krig. Det gör det även i Ukraina, där köpcenter har öppet när strömmen är på. Hipstercocktailbarer serverar drinkar, livet går vidare. Det är även nödvändigt för att ekonomin inte totalt ska kollapsa totalt och orsaka dubbel skada.
Hur tror du t ex att du hade fått din egen lön eller bidrag om allt hade gått till Ukraina när alla lägger ner all form av normalt liv och skickar allt som stöd?
Min namne!
Nja, stämmer verkligen det? Det går tydligen inte längre att betala räkningar kontant. Riksbanken är visst ute och propagerar för kontanter.
Men kanske har bankerna kvar betalningsorder? Kolla saldo kanske man kan göra via bankomat, eller finns telefonbanken kvar?
Och sedan har vi skolan, min sons skola sköter all kommunikation online och skall han till tandläkaren är det bokning på 1177 som gäller.
Undrar verkligen om man kan klara sig utan dator idag.
Jag har ingen dator, klarar mig utmärkt., Iofs är ju Ifånen en liten dator, så helt utan är jag inte. Men annars hat du ju rätt, utan åtkomst till internet och BankID klarar man sig inte idag.
Jag förstår vitsen med ett spabad i trädgården, men man kanske inte hinner sköta om och använda den om man inte är pensionär eller är hemma mycket av andra orsaker, t ex föräldraledig etc. Att få slappna av i varmt vatten kan vara värdefullt när livet är stressigt.
Man behöver väl inte skicka allt man äger och har till hjälp för Ukraina. Men när Putin använder energi som vapen och energianvändning på marginalen köps från Putin, tycker i alla fall jag att man bör hålla nere energianvändning inte bara av kostnadsskäl utan även för att bidra till att desarmera Putin.
Sen finns det givetvis en gräns för hur mycket man orkar anpassa sig. Huvudsaken är att alla försöker dra ned så mycket som man orkar med och inte ”okynnesanvänder” energi för att man ekonomiskt tycker det är värt.
Jag tror det blir kontraproduktivt när vi försöker lyfta fram vad folk inte gör rätt enligt våra egna vägval. Alla här stöttar Ukraina på olika sätt och där gör Lars såklart ett fantastiskt arbete gm den här bloggen, och det ska han ju vara stolt över! Och ni som skänker pengar, eller ni som sänker innetempen, undviker bad och sådant – känn er stolta också! Lyft varandra och det så många här gör bra! Vi gör faktiskt skillnad tillsammans:)
Jag skulle tömt badet över vintern. Men alla är olika. Ditt spabad drar hälften av vår villa minus elbilen.
Alla hus är olika och alla prioriteringar är olika. Badar man inte ska man förstås tömma badet.
Vi har ett bad på 2400 liter. Lyckligtvis pajade cirkulationspumpen förra sommaren så det har stått still sedan dess. Jag är inte speciellt sugen på att laga, fylla och dra igång det….:)
Lite kul med de där 300 kronorna. Varenda en av spabadsförsäljarna med armlänk, uppknäppt skjorta och ett fett guldhalsband nämnde den där summan. Det hade de säkert sagt om solarierna som de sålde innan och sa det säkert om jetskis eller husbilar eller vad fasen de kan ha hoppat på när spabadsmarknaden var mättad.
Nu säljer de solpaneler..
Vi har bastu på landet i Bohuslän. Har timpris där uppe så kommer nog inte basta närmaste dagarna ändå. Huset där uppe är nybyggt och har frånluftsvärmepump så rätt mycket av värmen kan säkert återvinnas som varmvatten både för dusch och för element.
Vill dock säga att huset där uppe bara drar 0,19 KW/h per m2. Tjocka välisolerade väggar och frånluftsvärmepump. Tänker på alla stackare med landställen som är dåligt isolerade och med direktverkande el.
Men har man landställe i Bohuslän och lägenhet i stan (Göteborg) så kanske man inte har något att klaga på egentligen.
Jag önskar dig ett gott bad LW och ett fint fredagsmys.
Argumentet att alla kan göra mer, har jag inte något för. Problemet är inte att LW inte gör allt (säljer hus och hem och vandrar genom Sibirien för att själv sabotera alla ryska kärnvapen), problemet är de flesta inte gör ett skit.
Får man ett bad (i både vatten eller bastu) så får man ork att göra lite mer det unnar jag alla som försöker.
Många bor ju numera permanent i fritidshus pga billigare bostäder eller att man som pensionär flyttat ut och lämnat stan. Kan vara rejält dyrt att värma heltid vintertid onekligen.
Jo du har nog rätt. Men staten tjänar i vilket fall sitt på skatt och moms. Dyrast blir det väl för de som köpte oisolerad sommarstuga istället för att energieffektivisera hemma. Då sitter man på två elräkningar nu i vinter.
LW har iaf övertygat mig om att vindkraft endast kan ses som ett komplement till vattenkraft (där kan man lagra kraft (vatten) när vinden blåser). Inte ett energislag som kan stå för sig själv. Går säkert att simulera exakt förhållande mellan vatten och vindkraft där det blir hållbart. Blir sen uppenbart att kärnkraft tyvärr är det enda möjliga sättet att generera el. Egentligen borde vi på sikt frigöra älvarna från vattenkraften då den är en miljökatastrof den också och köra 100% kärnkraft.
Blir nog svårt att köra med 100% kärnkraft utan vattenkraft.
Tror att kärnkraftverken mår bäst av att generera lika mycket el dygnet runt då det nog är svårt/skadligt att reglera en kärnkraftreaktor.
Då behövs nog vattenkraften för att klara elbehovets fluktuationer under dagen/natten.
Det är också därför man byggt (2008) en elkabel på ca 700 MW mellan Norge och Holland för att använda Norsk vattenkraft för att jämna ut Holländsk vindkraft
norsk vattenkraft användas då för att kapa toppar och fylla svackor dagtid i det holländska nätet. På nätterna kan holländsk el skickas norrut för att spara vattenkraften i dammarna.
En kärnreaktor går att effektreglera men eftersom de är dyra att bygga men i gengäld har (relativt) låga bränslekostnader vill man av rent ekonomiska skäl köra dem på så hög effekt som möjligt.
Detta glömmer kärnkraftförespråkarna, att kärnkraften är så dyr som reglerkraft. I större delen av EU har man använt gas som reglerkraft – funkar utmärkt så länge det kommer gas i ledningen..!
Jag är ett typexempel på permanentboende i fritidshus och det var pga att jag inte ville ha stora lån. Hösten 1988 fick man låna 105% av fastighetens pris och jag hade inget eget sparkapital. Det blev dock långa arbetsresor, men senare fick jag jobba och studera på distans. Elförbrukningen var 12 000 kWh före elpris-shocken för två bostadshus med permanentstandard på tomten.
Har en sommarstuga värd namnet, helt nedstängd (inget vatten, ingen värme) från okt till maj. Så värmekostnaden är noll på vinterhalvåret. Tämligen oisolerad och välventilerad så huset tar ingen skada – har iaf inte gjort det sedan det byggdes 1947.
Spabad är trevligt men jag har satsat på separat vedeldad bastu med tillhörande kallbad i havet istället, kräver ju lite förberedelser så inte tokspontant men ändå härligt. Trevlig helg!
Jo vattenkraften behövs nu, all kraft behövs nu. Men om 30 år Kärnkraft + vätgasreaktor för att spara och reglera energi. Mest i väntan på fusion som kanske är här om 60 år.
Vätgas är en fluga. Den bygger på enorm överproduktion av oplanerbar kraft. Vind och sol, med katastrofal verkningsgrad. Den dagen vi har så mycket oplanerat kraft så vi kan lagra i vätgas så det gör någon effekt kommer vi troligen ha ett av världens mest instabila elnät.
Men på personligt plan välkomnar jag det. Det kommer göra mitt jobb än viktigare för att klara frekvensregleringen.
Jag har en vedeldad bastustuga, men den är full med grejer. De ska flyttas till den nya friggan så småningom och vi kan fortsätta att basta. Det finns för lite förvaringsutrymme här och kompisens flyttlass tog upp varje kvadratmeter av förrådsutrymmet.
Lars, sent ska syndaren vakna. Lycka till!:-)
Lars, sent ska syndaren vakna. Lycka till!:-)
“Energiåtgången bör annars vara förenklat linjär”
Nej kurvan är U-formad
Antiklimaxet när jag når slutet av inlägget och inte får se Bloggaren plaska runt i bubblorna :/
Skämt åsido. Tack för ett intressant inlägg!
Pics or it didn’t happend! 😉
Bloggaren i speedos eller adamskostym? Jag tror på det sistnämnda.
Tömma sbabad gör man lämpligen med hjälp av våt dammsugare ej med tryckluft
Googlade lite innan vi skaffade bad och siffran 300 kr/månad var det som dök upp.
Sen måste jag erkänna att jag inte hade fattat att det var ölkostnaden och elen tillkom ovanpå det. 😉
Trevlig helg
+1 heh heh…
Tycke och smak givetvis, men en vedbastu med egen (med klyvyxa) huggen ved är ett starkt alternativ om elpriset känns för tufft för nerverna.
Sedan funkar det inte under alla bostadsförhållanden, men om förutsättningarna finns så är det svårslaget😁
Liten kommentar om trefas. Att badet bara använder två faser beror på att badet är från USA, där allmänheten ännu inte upptäckt att det finns trefas. Man har två faser plus och minus mellan nollan på jordnivå. Vi har haft förundrade besökare från USA, som fotograferat 3-fas anläggningar på 230V. För högre spänningar finns dock självklart trefas.
Tack för fredagsmys och all förnämlig Ukrainarapportering!
Spabad har väl många paniksålt nu under hösten och vintern i takt med att elpriserna ökat rejält?
Apropå Socialdemokraterna såg jag att de nu ökat till 36% i en ny opinionsmätning. Rätt snurrigt då Socialdemokraterna i högsta grad är medansvariga för de höga elpriserna. Gäller för Tidölaget att börja leverera inom närmsta året, annars kommer det bli en svidande förlust 2026.
Folk i allmänhet förstår inte, utan går på vilka populistiska löften som helst som låter bra. Den som för närvarande säger sig vara i ledningen får ansvaret för allt elände som skapats sedan många år. Just nu får regeringen skulden för inflation, elpriser, och allt annat elände, trots att de inte hade så mycket att göra med det när det begav sig. Elpriser är en konsekvens av infantila drömmar för ett decennium eller så, samt nyliberalism och nattväktarstatsdrömmar.
Skulle du kunna dela med dig av Home Assisten automationen för styrningen av varmvattenberedaren?
Det är bara att gå till promoten på openAI och berätta vad du vill så kommer (kanske) koden du vill ha. Den är fena på sånt.
https://chat.openai.com/
“promoten” skulle kunna vara en Freudiansk felsägning…men prompten var det jag menade. 🙂
Tack den hade jag inte tänkt på.
En person som har ett hum om ellära, men är okunnig om hur denna typ av prylar fungerar skulle ha trott att strömstyrkan i en elpatron minskar om spänningen sjunker.
Det finns alltså någon reglerkrets som håller strömstyrkan i elpatronen konstant oberoende av spänningsfluktuationer?
Haha. 300kWh er typ det dubbla av vår totale förbrukning per månad. 2 personer i lägenhet. Förvisso är tvättstugan inte med i vår privata förbrukning, men ändå… Jag hade nog stängt skiten, LOL
Det kostar lite extra om man inte vill ha grannar bakom väggen. Min prognos för min villa är 800 kWh för December. Hade jag gillat spabad hade jag naturligtvis haft ett sånt. Är du hardcore FPS-spelare kan du säkert bränna 300kWh per månad på ett fett grafikkort, för att sätta det hela i lite perspektiv.
Ligger på samma. Vi saknar dessutom bil.
Brukar småle lite när familjer med 200kvm hus, två bilar och 2 semesterresor om året blir upprörda över dålig sopsortering…
Bytte mitt amerikanska spabad mot ett finskt vedeldat för nåt år sedan. Ökar faktiskt mysfaktorn rejält med lite vedeld och en kamin.
Men vi är alla olika. Funkar fint för oss, vi har dock fyra kaminer i huset och är en familj där alla älskar ved och eldning.
Vad drar då ett spabad i “sleepläge” ett kallt dygn med -15 ute?
Vet att mitt har den funktionen – när man är iväg på semester eller liknande. Då håller den endast en temp på 15 grader. Känns ju inte som det kan vara så fasligt mycket?
Var osäker innan vi köpte spabad för några är sedan, men använder det otroligt mycket – väldigt nöjd med den konsumtionen (även om dyrare än väntat nu, så har vi råd och mycket jag hellre skär ner på innan jag rör mitt spabad). Vedeldat har jag dock inte förstått mig på, vänner som har det och tar ju en otrolig tid att få behagligt (och svårt få optimal temperatur) – kan väl vara charmigt nån gång, men inget som funkar i vardagslunken för många av oss.
Efter 27 år utomlands så förstår du fortfarande inte svenskens vurm för ett varm och skönt bad? Du kanske hade förstått om du spenderade de 27 åren i Sverige.
+1 😀
Jag förstod inte heller tjusningen när min fru hade bestämt sig för att vi skulle skaffa ett spabad. Höll nästan på att sluta med skilsmässa. När badet väl var på plats njöt jag som attan av ett varmt bad efter en iskall cykeltur hem från jobbet. Jag skulle likna det med att ha en bastu med glastak, du blir härligt varm och kan ligga och titta upp på vintergatan i all dess prakt.
Vill säga tack!
Vilken tur att du har kvar dator och internet i alla fall så du kan lägga den lilla tid du har över (för antar att du ägnar den mesta av din tid till att hjälpa andra) att berätta för folk på internet om alla dina goda gärningar.
Enda anledningen att präktiga självplågare trivs idag är media som rapporterar om elände från hela globen. Det finns alltid något att plåga sig för. Hade infon inte funnits hade de lagt pengarna på ett spabad istället.
Det låter som du har dödrensat, jag har också börjat med det. Kan man inte bygga ut allteftersom utrymmet tar slut, så är dödrensning ett bra alternativ. Ukraina får mina avlagda grejer i god kondition.
Hur stor variation i nätspänning har du egentligen???
Vad gäller nätspänning i dessa grafer så kan man väl först konstatera att effekten har ett kvadratiskt samband med nätspänningen. Då ifall matningsspänningen sjunker så sjunker ju även strömmen.
Och då P=U*I så blir det alltså två faktorer som båda sjunker i ekvationen så det blir ett kvadratiskt samband.
.
Men oavsett, … så brukar nätägaren inte leverera en nätanslutning med så dålig kvalitet (de har också regler att följa) att någon stort spänningsfall eller spänningsobalans skulle bero på matningen är inte trolig.
.
Det verkar röra sig om 10% skillnader i effekt, ungefär.
Jag lägger märke till att vid flera tillfällen har effektkurvan liknande utseende, med en topp i början, sen går det ner och sen upp igen. Detta får mig att tro lite att det har något med själva utrustningen att göra.
I början är elpatronen kall och har därmed lägre resistans och leder mer ström, vilket skulle kunna förklara den initiala toppen, dock tycker jag att avklingningen i effekt inte ser rätt ut för denna misstanke, den borde vara lite mer exponentiell. Men det kan dock möjligtvis vara detta,
Svårare är att förklara att det är lite högre effekt senare.
.
Hursomhelst, sådana här “artefakter” brukar var saker som finns inom fastigheten, inte beroende på matande elnät eller dess kvalitet. Är det en liten stuga ute på landet, långt från sin trafo, och öht en gammal elanslutning så ökar risken för att det möjligen kan vara elnätets anslutning som har brister, för hög förimpedans osv, men de flesta avlämningspunkter för el i Sverige har rätt bra elkvalitet idag.
.
Jag borde ha någon liten koll, då en del av min verksamhet är elkvalitetsmätningar.
“Med traditionella elpriser innan Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade ner fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals så skulle detta kosta ca 300:- SEK i månaden.”
Varför skriver du såhär och försöker ge sken av att elpriserna detta år har något med S, MP eller nedlagda kärnreaktorer.
Du borde väl också som alla andra normalintelliganta personer ha fått reda på att det sambandet inte finns.
.
Detta är ju idag bara ett narrativ som drivs av svansen med SDioter som bara har det politiska syftet att få bort MP ur riksdagen för att ha en chans att ta sig in ett val till.
MickeUppsala, snygg debatteknik eller nåt. Du drar till med härskarteknik som “normalintelliganta personer ha fått reda på att det sambandet inte finns”, personangrepp och försök att associera det med SD. Så jävla fult.
Så snälla, byt debatteknik. Det du skriver är inte obestridda fakta. Jag anser att du har helt fel i ditt påstående om att elpriserna inte har något med nedlagda kärnreaktorer att göra. Men det har jag redan dragit örton gånger och orkar inte skriva samma sak igen.
Nu är jag ju förvisso inte normalintelligent, utan dummare än genomsnittet.
Sluta sprida Kremlins propaganda! Admin kommer kickbanna dig.
@HOMSAN TOFT
;-))
* Efter nedstängningen av O1, O2 och R2 så hade vi de lägsta elpriserna på över 15 år.
* Efter nedstängningen av R1 hade vi helt normala elpriser i nästan ett år, de var först vid första krånglet med ryska gasen som några priser stack iväg.
* I år hade vi innan nu O3 stoppades bara importerat el 52 timmar av ca 8500 timmar hittills under 2022.
* Vi har för varenda år sedan 2000 importerat mindre och exporterat mer – exakt varenda år! Inte ens året efter något kärnkraftverks nedläggning har brutit den trenden – det är faktiskt helt otroligt.
.
* Jag kan dra en massa till sådana här sker, t.ex. jämför en kurva över naturgaspriser i Europa med kurvan på elpriser i Sverige – de följer varandra till 100%, men man ser inte minsta tendens till prispåverkan vid kärnkraftsverkens nedläggning.
* Jämför t.ex. elpriser vid valfri dag under 2018 (med R1 och R2 igång men hälften så mycket vindkraft som idag) där man justerar vindkraftsproduktion med hälften (då installerad vindskraftseffekt var hälften) så ser man att de två senaste veckorna har haft mer produktion än dessa dagar 2018, men ändå 10ggr skillnad i elpris.
.
Grabbar, för ett år sedan trodde jag också som ni, och jag var fast i SD’s narrativ, jag gick deras ärenden och gav MP skulden för allt. Idag ger jag fortfarande MP skulden för nedlagd kärnkraft, definitivt R1+R2 (det finns det tillräckliga bevis för), men priset har dock inte det minsta att göra med den nedlagda kärnkraften.
.
Jag började under sommaren ana att det var något som inte höll i den förklaringsmodellen, jag såg det enkla faktum att det spelade ingen roll för elpriset att vi tydligen producerade el motsvarande som att vi haft t.o.m ett extra par R1 och R2 igång. Alla data pekade takt jävla åt motsatta hållet för att kunna förklara elpriser med antalalet känrkraftverk vi hade, och mängden Svensk inhemsk produktion var tydligt att den aldrig rådde på att ändra priset. Det är bara när Dansk och Tysk vindkraftsproduktion toppar ordentligt som elpriset sjunker – det är fakta.
.
OBS, jag har aldrig röstat på MP, har såvitt jag minns aldrig ens övervägt att rösta på mupparna.
.
Jag är sur för att de lyckades stänga åtminstone R1 (R2 var inte helt frisk), om inte annat för klimatets skull, men mycket för att jag inte gillar politiskt detaljstyrning på det viset det gick till.
.
Jag är kärnkraftspositiv också, helst vill jag se fast breeders som börjar klyva energi ur vårt kärnavfallsberg.
.
Men jag är en sannings och fakta-person och hatar att osanningar får fotfäste, särskilt när det drivs som populistisk propaganda från samhällsdegraderande håll.
.
Om ni kollar igenom mina inlägg så är det en enda sak jag bekämpar – att priset skulle påverkats mer än ytterst litet och symboliskt av att R1 och R2 fortfarande var igång.
Men som en vecka som var, så hade det varit trevligt ifall de tuffat på, inte för att det hade givit något annat pris, utan för att marginalen till effektbrist hade varit större. Nu var vi kanske bara 1-2GW ifrån vad vi max kunnat importera extra. Det hela hjälptes av att Svenskarna nog använde 2GW mindre än vi brukat göra vid sån här väderlek, ifall vi kikar pre 2020. Vi förbrukade nog nästan 1GW mindre än prognos vissa timmar, och då var ju prognosen redan justerad med en mindre förbrukning pga högt pris.
Varför tror du att man kallar det för en “tioårsvinter”? Det är för att man har en sån vinter i genomsnitt vart tionde år. Man kan ha tur i ett par år med milda vintrar eller när det blåser bra.
Men lägger man ner 3GW kärnkraft och man vet att man brukar ha ett par GW i underskott så ska man inte bli förvånad över att man får effektbrist och höga elpriser när en tioårsvinter kommer.
Så, ok, du röstar inte på MP, men du kör med precis samma äckliga retorik att kalla dina meningsmotståndare SD-anhängare. Ytterst obehagligt beteende.
De som kör SDs narrativ får väl äga det, helt enkelt?
Men då bortser jag från att de är snöflingor.
@Wingel: MickeUppsala använder sig inte av retorik utan redovisar dokumenterade prissamband. Man kan inte som du hävda att fakta är retorik – dina “alternativa fakta” däremot är 100% retorik.
Nu när SD styr regeringen utan att ens sitta i den; Varsågod att leverera. Framtiden finns som bekant framför oss, inte bakom..!
Mickeuppsala,
Tack, det är ett problem att endast en orsak åt gången får lyftas i elprisdebatten.
Jag är döpt och uppfostrad efter en kärnkraftsmotståndare.
Jag är vansinnig att jag lät mig luras av Mps kärnkraftsmotstånd, och att Mp förteg allt kring svängmassa och att produktion kan kvitta om elnätet inte fungerar.
Efter en kurs i medicinska effekter av joniserande strålning svängde jag till slut.
Men. Att, för det första, införa en marknadsprissättning på el som ger producenterna makten över priset och för det andra bygga kablar till kontinenten och lova att dessa alltid ska användas till minst 70 %.
Det innebär att Sverige blir elkoloni till Europa och att EUs klantigaste land sätter priset för hela Europa.
Nu nettoimporterar vi några dagar om året, men det hade kunna lösas med kraftvärme och olja 5 av 365 dagar.
@MickeUppsala:
Jag vill bara säga stort tack för ditt faktafyllda inlägg!
Finns det inget samband mellan elpriserna i Sverige och vår inhemska förmåga avseende kraftproduktion?
(Svar till mickeuppsala)
När budgivningen på Nordpool i DK2, DK1, DE, PL och LT är klara så har de köpt el i SE4 och SE3 till samma pris som de har i sina elområden, och då blir det även vårt systempris (eh, egentligen inte systempris, utan elområdespris, men det är en komponent i systempriset).
*
Alla länder som är ihopkopplade i Nordpool får exakt samma elpris, det är samma med guld eller t.ex. olja, alla länder får exakt samma pris, ty försäljningen går dit det blir mest betalt och vill man inte betala samma, så blir man utan.
Våra svenska virkespriser skenade för att priset steg på den Nordamerikanska marknaden, och var Svenskar snåla och inte ville betala så lastades virket på båtar och gick iväg. Ingen sågverksägare tog något ansvar och sålde för mindre än vad virket var värt för att göra Svenska kunder glada, utan de sålde till den som betalade bäst, och det blev priset för alla.
.
Ibland kan priset begränsas av begränsningar i export och fraktkapacitet. Vattenpriset i Sundsvall påverkas inte av vattenpriset i Kuwait, för vattnet kan inte transporteras dit på något rimligt sätt, ibland är frakten i sig för dyr, ibland är kapaciteten begränsad. Detta gäller även elnäten. Så ibland blir det prisskillnad p.g.a begränsningar i elnätet (men då uppstår flaskhalsavgifterna istället).
Tydlig förklaring på prissättningen, tack för den!
Förutsatt att det finns överföringkapacitet så man kan sälja elen till andra elområden. Och den kapaciteten är inte oändlig. Innan R1 och R2 försvann så hade vi för det mesta möjlighet att producera mer el än vad vi kunde sälja och därmed påverkades vi inte lika mycket av elpriset i Tyskland. Nu är R1 och R2 borta och då händer det oftare att vi säljer allt vi kan producera och det är därmed oftare som vi påverkas av deras elpris.
Här har du ett par diagram som visar hur hårt knutet sydsvenskt elpris är det tyska elpriset och det europeiska gaspriset.
Jag har inte hittat några alls andra faktorer som uppvisar ens i närheten av samma korrelation.
https://www.teknikforetagen.se/contentassets/df4d5a10beaa4b2d892f4ec3b6cf61a4/sydsveriges-elpris-samvarierar-med-tysklands.png
.
Kommer från följande artikel
https://www.teknikforetagen.se/nyhetscenter/ekonomisk-analys/2021/blasigt-vader-i-tyskland–en-forutsattning-for-rimligt-elpris-i-sodra-sverige/
Samvariation är inte samma sak som orsakssamband.
Vi kan inte ha en defaitistisk inställning till vad som sker på kontinenten, dvs rycka på axlarna och säga att svensk elproduktion inte påverkar elpriset i de fyra elområdena. Med mer intakt kraftproduktion hade vi kunna stämma i bänken genom att fylla kablarna mot kontinenten.
Man skulle kunna dela upp sakfrågan i två delar.
a) Påverkar nedläggningen av svensk kärnkraft elpriset i SE1-4?
b) Påverkar nedläggningen av svensk kärnkraft redundansen i svenska elnätet.
Säger man nej på a) blir man svaret skyldig om hur mycket kraftproduktion vi kan lägga ned innan vi påverkas. Vi kanske inte behöver ha någon produktion alls?
Mitt svar är dock “ja”. Framförallt SE4 påverkas av kontinenten eftersom vår egen förmåga är fördärvad. Elområdesgränsen mot SE3 utgör till viss del barriärer mot detta för övriga områden. Se även inledande stycke.
På fråga b) är de flesta överens om sämre förmåga, och att MP är orsaken och S lät det hända för att behålla makten. MP har själva lovat nedstängningar och även tagit åt sig äran för att det skett (men det blev tyst när problemet med reella).
Ja, börjar vi problematisera i lite mer detalj har du många bra poänger där.
Jag orkar dock inte hålla på vid den nivån så länge motståndaren bara häver ut sig “Bolund-priser”.
Vid den nivån finns alltså inga nyanser, och det är lönlöst att försöka nyansera det.
Ja ofta är det ingen idé att säga något alls, åsikts-motståndaren har ändå inte tänkt lyssna på några argument alls.
Men då vi de senaste två veckorna ofta haft exakt samma pris som i DE, DK1, DK2 och Frankrike, i SE4, så verkar det ju som att egen produktion inte alls spelar någon roll.
SE4 hade ju lika gärna kunnat valt att importera hela sitt behov genom sjökablarna, istället för att skicka nordlig produktion genom elområdet och sen vidare ut till kontinenten.
.
Dock hade Sverige då missat exportinkomster i häraden 10 till 50 miljoner SEK i TIMMEN !!!
Jag säger absolut inte emot att vi påverkas av elpriserna på kontinenten. Men hur har vi hamnat i den sistsen? Jo, för att vi minskat vår förmåga att producera el så mycket att vi inte längre har att överskott på el.
Men jag kan ju summera med att ifall Sverige inte stoppat några reaktorer alls (det gäller ca 3500MW, varav R1+R2 = 1800MW) och Tyskland inte heller stoppat några och att Frankrike inte haft så stora problem med sina reaktorer (över 25 st stod i somras och i höst, och nu är det fortfarande 12 eller 10 som de inte fått igång) så hade det nog påverkat elpriserna en hel del. Det hade bara behövt blåsa lite för att norra europa knappt behövt elda någon gas eller kol = låga elpriser.
.
Problemet är att råvarorna till elen är dyra, gas är dyrt sedan “vi” inte längre köper billigt av Putin, och kol är dyrt för att priserna på utsläppsrätter skenade efter pandemin.
Och då prismodellen för el är marginalprissättning så blir det höga elpriser. Och då elnäten är sammankopplade så sprider sig elpriset.
Och visst är det stötande för oss i Sverige som bara har låga produktionskostnader för alla el vi tillverkar, att vi får dyr el. Norge har det väl ännu värre, samma höga elpris och nästan bara vattenkraft som sedan länge är kvitt sina kapitalkostnader.
.
Den enda snabbfixen är att ändra på prismodellen, men det är svårt och ger en del dåliga bieffekter, t.ex. att det inte har något värde att tillverka el så billigt och effektivt som möjligt, du tjänar inget mer för det, man kan lika gärna bygga kolkraftverk som kärnkraftverk . ja mycket hellre då kärnkraft kräver mer kapital och blir bra mycket mer osäkert för att det kräver långsiktighet.
Det finns en rad till med nackdelar.
.
Ja en annan snabbfix skulle vara att skrota systemet med utsläppsrätter och starta alla kolkraftverk som finns – en katastrof för klimatet och människors hälsa.
För den som är intresserad över hur sveriges “bytesbalans” har varit vad gäller import/export av el, så kan ni kolla detta diagram. De små gravstenarna markerar när de senaste 4 stängningar av kärnreaktorer skedde.
https://static.byggahus.se/attachments/images/large/624/624557-b7f620b51fda0cfe55c07d222d780d89.jpg
.
Onekligen verkar vi inte ha sabbat speciellt mycket.
Det är väl på sitt sätt mest Barsebäck som aldrig skulle lagts ner, fast deras planerade livslängd var till 2015 resp 2017, och det var relativt små reaktorer (1/3 av O3) så frågan är om de hade levt fram till de senaste 14 månadernas prischock, utan bara varit tveksamt lönsamma i alla år.
Men det är där som Sverige verkligen skulle behöva en ordentlig kraftproduktion.
.
Och ifall B1+B2 levt kvar, ja då hade vi kanske haft en till ledning till Tyskland, och som sagt, Sverige KAN INTE förse hela Europa med billig energi, så då hade vi varit tillbaka på samma ruta som idag.
Europa måste själva lösa sitt energiproblem, hur de nu ska göra det …
+1
(Jag märker att du inte längre får mothugg så det är uppenbart att du har rätt i det du säger)
Eller så har man roligare saker för sig en lördaskväll. Och det känns lite halvt meningslöst att skriva här idag eftersom det är få som lär läsa kommentarer på ett gammalt inlägg.
De fyra nedlagda reaktorerna stod väl för 20 % av kärnkraftselen?
Men de var strategiskt placerade och hade en viktig roll i elnätet.
Ja de reaktorerna gav inte så mycket. Vi har idag ca 6,5GW installerad effekt på de kvarvarande 6 reaktorerna.
De 6 som lades ner hade tillsammans ca 4GW, och de som nu drivs har flera effekthöjts, O3 mycket, ett par andra lite.
Så vi har idag ca 2/3 av produktionskapaciteten för vad kärnkraften gav 1999 (innan någon hade lagts ner och innan någon hade effekthöjts).
.
Kärnkraftverken bidrar med nyttig svängmassa, så vi har tappat en del genom nedlagda reaktorer, men vi har tappat lika mycket svängmassa genom industrinedläggningar (genom att direktkopplade elmotorer försvunnit ur elnäten, och istället har vi effektförbrukning från switchade nätdelar (datorer, mobilladdare, frekvensstyrda elmotorer, LED-lampor etc) som inte bidrar med svängmassa utan istället med nya problem för elnätet/elkvalitén.
Vi har nog ingen kris på svängmassa än, men vi får det värre allteftersom fler reaktorer läggs ner, ty vindkraften bidrar inte med detta (kan teoretiskt göra det, s.k. syntetisk svängmassa, men inte idag som sagt).
.
Svängmassa är den egenskap i nätet som gör att frekvensen inte störtdyker, eller går upp tokigt, när stora laster eller produktion kopplas till eller ifrån i elnätet.
Jag loggade elkvalitet i somras då finska OL3 snabbstoppade, jag såg frekvensändringen tydligt här i Uppsala, den dök till 49,62Hz innan nätet hickade tillbaka. Med mindre svängmassa i nätet hade dippen i frekvens blivit större, och någonstans under 49Hz (troligen nedåt 48 Hz, det är liksom ingen gräns man forskar och undersöker) så kan det börja bli illa och farligt med elnätets stabilitet, att annan produktions kopplas ifrån för att skyddas från t.ex. för höga strömmar, och så är färden påväg nedåt mot ett totaldött elnät startad, och en återstart som kan ta flera dagar innan allt är uppe igen.
(I nordamerika hade de ett total blackout för ett antal år sedan, som berörde väl en 30 miljoner människor eller nåt sånt, och det tog väl över en vecka innan allt var igång igen).
.
Och all kraftvärmeproduktion (kol, olje, kärnkraft) ger stora bidrag till svängmassa.
Vi har ingen paniksituation, men vi har ändock försämrat elnätet, och värre ser det ut att bli.
.
.
Nedlagd kärnkraft i södraste Sverige, alltså framförallt Barsebäck, är ju dumt, för när det saknas produktion och reaktiv effekt där så måste dels mer transporterar söderut i transmissionsnätet, men även att mer reservkapacitet måste reserveras i transmissionsnätet, och dessutom finns det andra tekniska anledningar till att det blir ytterligare begränsningar i stamnätet.
Barsebäck hade förövrigt planerad livslängd till 2015 och 2017, och var små reaktorer som hade varit svåra att få bra ekonomi i (jämför med Oskarshamn, som la ner de små O1 och O2, och effekthöjde O3, allt syftande till att höja ekonomin).
Men en Ringhals 5, fast alltså med namnet Barsebäck 3, i barsebäck, ja det vore mumma för en massa tekniska parametrar i elnätet, och skulle faktiskt vissa dagar påverka elpriset. Jag tänker alltså minst 1000 MW produktion i SE4 då.
.
.
Men kom bara ihåg. Hade inte man i Europa fuckat upp elproduktion där, och elpriserna där (hälften av de franska kärnkraftverkan stod i somras/höstas, fortfarande har de 12 reaktorer (tror jag det är) som inte kommit igång (alltså drygt 20%) och 10 st finns det nog inget hopp om att få startade innan vintern är slut.
Och sen Tyskland och Polen som glatt traskat in i Putins gasfälla.
Ja hade inte detta hänt, så hade vi inte haft något ovanligt elpris, ty allt hade då varit som vanligt, Sverige hade producerat lite mer i år än året innan, exporterat mer, och förra året och förrförrförra året samma sak, Sveriges elproduktion har ökat stadigt i 20 år, varenda år lite mer, och vi har i 20 års tid hela tiden exporterat mer.
.
Så JA, vad hade folk funderat på idag om vi inte haft de högre elpriserna, inte hade en jävel lagt en sekunds tanke på svängmassa, reservkapacitet i stamnätet och sådana saker, när det hade ju varit business as usual.
Elpriset (det våldsamt höga) är en rent importerad artefakt från Europa.
Och Kristerson och Bush och Åkesson hade inte kunnat floskla ut sig saker som miljöpartietpriser på elen, och jag tror inte att de hade drivit frågan om svängmassan som politiskt budskap.
Precis.
Vi överskattar vår betydelse ngt enormt och har via ökad kapacitet i kablarna söderut gjort oss till en elkoloni åt EU.
Minst lika många spadar dynga borde kastas på de som godkände kablarna, vem det nu var?
Det var en bra tanke.
Jag ska plotta in bygget av kablarna i mitt diagram med politiskt hemvist för regeringarna.
.
En av kablarna till Danmark har nästan 100 års historia bakom sig, den kan vi nog skippa. 🙂
Men de allra flesta kablarna har byggts efter år 2000. Det krävdes att HVDC-tekniken blev tillräckligt bra för att det skulle bli intressant med sjökablar för den effekten och avståndet.
Gotland fick väl första DC-kabeln i mitten av 50-talet, men kort avstånd och puttig effekt, skulle vara helt ointressant mellan länder.
De nästa två kom i bruk i mitten av 80-talet, också klen effekt (1/5 av tysklands eller polen-kabeln).
.
Så jag tror att i stort var inte HVDC-tekniken mogen för detta förrän framåt år 2000.
Fast Fennoskan 1, första HVDC till finland togs nog i bruk i slutet på 80-talet.
Hur skulle det se ut utan kablarna? Är Sverige sjävförsörjande på el utan dem? Även en vargavinter?
Såg ett roligt Youtube-klipp på en engelsk elnätslvervakare.
Han satt med hög puls och kollade på såpan East Enders.
För när den tog slut gick alla britter och slog på tekannan och på några sekunder när skulle flödet i ett vattenkraftverk i norra England ökas rejält.
Strid på kniven och sekunder räknas.
Vad jag vill är att man håller isär saker och ting lite.
Ja en massa kärnkraft har lagts ner, och allt har lagts ner när S haft regeringsmakten.
Vem som är skyldig till B1 och B2 vet jag inte vad jag ska säga om, det är kanske helt enkelt Danskjävlarna. De har ju haft en mycket ambitiös och högljudd miljörörelse som gnällt så på Barsebäck att Svenska politiker fått det jobbigt.
.
O1 och O2 skulle jag vilja påstå skattades ihjäl med effektskatten (som mest ca 8,5 öre/kWh, dvs mer än bränslepriset/kWh). Den skatten infördes av sossarna (eller faktiskt, ombildades från en annan slags elproduktionsskatt) och var i början ganska beskedlig. Regeringen Reinfeldt höjde denna skatt näst sista gången. Och S med MP i regeringen höjde sista steget, SAMT avskaffade den, så fort nedläggningen av 4 reaktorer var klart, eller spikat, för då behövdes väl inte skatten längre … 🤔.
.
R1 och R2 verkade inte Vattenfall ge upp trots den högsta nivån på kärnkraftsskatten, så då gick regeringen in och styrde vattenfall lite mer direkt, i kraft att vara ägare.
Lise Nordin (MP) berättar om det i en Pod, solcellspodden eller vad den nu hette.
Det var alltså S+MP regeringen, min gissning är att det var så gott som uteslutande MP’s verk, som en politiskt eftergift för att S fick bilda regering.
.
Regeringar av alla färger har missat alla chanser att förstärka stamnätet och andra saker, så där är nog alla lika goda kålsupare.
.
Ingen regering i Sverige bär skulden till de senaste 14 månadernas rekordhöga elpriser, och ingen kan göra något åt det (allt som alla lovat, från V till SD är bara populism, inga förslag håller).
Här ligger ansvaret hos politiker i Europa, som vi nu blivit bakbundna av.
.
Att vi stoppat kärnkraftverk är trist, mest med tanke på kapitalförstöring samt mest klimatet, för mindre kärnkraft -> mer kol och gaskraft.
Att inte miljömuppar kan förstå ordningen vi måste stänga av kraftproduktion är trist.
Det ska läggas ner i följande ordning. Kol, olja, gas, kärnkraft, vattenkraft.
Fast när vi kommer ner till stegen kärnkraft/vattenkraft/vindkraft så darrar jag lite på manschetten, jag är inte totalt säker på om det är bättre att ha lite fler fria oreglerade älvar och någon extra reaktor istället, samma med vindkraft.
Ty nu börjar vi kunna ta lokala miljöhänsyn också, då de tre allra vidrigaste kraftslagen är borta.
Säg att vi har börjat få igång fast breeders som använder befintligt avfallsberg som bränsle, då finns det kanske t.o.m dubbel vinst av att öppna en älv och samtidigt bränna kärnavfall.
Men detta har jag minst 15 år till att fundera på, så jag behöver inte idag bestämma mig för prioordningen för dessa kraftslag.
.
I en fjärran framtid så säger min kristallkula mig att mänskligheten kommer mest förlita sig på solkraft, men även geotermisk energi samt antingen fission eller fusion i någon form. Sol närmare ekvatorn (mesta delen av kontinentala europa) men kärnkraft och geotermisk närmare polerna.
Men detta är en ren gissning – kristallkulan …
Jag håller med om dina fyra första stycken. Barsebäck lades ner på grund av påtryckningar från Danmark. O1+O2 skattades igen. R1+R2 är ett resultat av politisk styrning. Och där blir jag rätt irriterad över att S+MP nu försöker låtsas om att det inte alls var så.
Jag håller inte med din slutsat i stycke 5. Hade vi haft R1+R2 kvar så hade vi varit i en mycket bättre sits.
Anledningen till att elen ofta är billigare i SE1/SE2 än i SE3/SE4 är ju att överföringskapaciteten däremellan är begränsad. Det finns ett överskott på effekt i SE1/SE2 som inte kan överföras till SE3/SE4 där den behövs. Överföringskapaciteten från SE2 till SE4 ligger på ungefär 7GW. Just nu är den nästan fullt utnyttjad med 6.8GW. Resultatet är att spotpriset i SE1/SE2 är hälften av det i SE3/SE4.
På samma sätt finns det begränsningar i överföringskapaciteten söderut till kontinenten. Så länge man inte slår i den begränsningen så kommer SE4 och även S3 att “importera” elpriserna från kontinenten.
Och då är man tillbaka på där våra åsikter skiljer sig åt. Jag är övertygad om att nedläggningen av våra kärnkraftverk (och även värmekraftverk) har stor betydelse här. Utan dem så är för det mesta överföringskapaciteten högre än produktionskapaciteten och därmed får vi europeiska priser i SE3 och SE4. Hade vi haft dem kvar så hade det hänt mycket mer sällan.
Och jag håller väl med om din avslutning också. Solel är nog inte så vettigt i Sverige, det är mörkt här på vintern. I södra sverige kan man i bästa fall komma upp i 10% av elproduktionen en vintermånad jämfört med en sommarmånad. I norra sverige kan det bli så dåligt som 1%. Vindkraft skulle kunna fungera, om man kan komma på ett kostnadseffektivt sätt att lagra stora mängder energi. Men det är ett väldigt stort om, för det har ingen löst än.
Ska vi få mer pålitlig elproduktion i Sverige de 10-20 kommande åren så är det antingen kärnkraft eller värmekraft (att elda fossila bränslen eller biobränslen) som gäller. Och om vi vill undvika CO2-utsläpp så är värmekraft inte någon bra ide, även om det är “förnybart” i form av flis eller biodisel så tar det många år innan skogen växt tillbaka och bundit samma mängd CO2 igen. Däremot så är värmekraft vettigt som reservkraft så länge den körs sällan, då får den inte så stor miljöpåverkan.
Dumsnål fråga… Om temperaturen nu kommer ligga på 3-6 plusgrader några dygn, kan jag stänga av spabadet den tiden, eller bör det fortsätta stå på?
(Spa är satt på 10 grader under säsongen och elräkningen baseras på månadssnitt – ej timpris.)
SP är sen flera år en avdelning av RISE.