Efter en positiv börsvecka i Stockholm men negativ i USA faller börserna i de asiatiska tidszonerna under måndagsmorgonen. Elpriserna är extrema i hela landet, värst förstås i SE3 och SE4, men även norra rikshalvan får betala för dem extrema priser men utan något utlovat stöd från Tidölaget någon gång nästa år. Priserna toppar på oskattade och omomsade 626 öre per kWh i SE4 och 429 öre i SE1.
Stockholmsbörsen steg i fredags, men veckan gick ändå back med -0.61% för OMXS30 och -0.62% för OMXSPI. Motståndet på uppsidan gjorde sig påmind och höll emot.
I USA backade börserna i fredags och veckan stängde med -3.37% för S&P-500 och -3.59% för Nasdaq 100. Inte fullt så muntert som +1.17% för OMXS0 och +1.45% för OMXSPI.
Guldpriset kostar 596:- SEK per gram och även valutorna är att betrakta som stabila på 10:36 USDSEK och 10:90 EURSEK. De amerikanska räntorna steg i fredags, men i övrigt är det väl tämligen odramatiskt på marknaderna.
I de asiatiska tidszonerna är det dock negativt under morgonen.
ASX 200 -0.45%, Hang Seng -2.05%, KOSPI -0.67%, Nikkei 225 -0.21% och Straits Times -0.10% i skrivande stund.
Elpriserna är idag extrema i hela landet. Alla elpriser anges utan moms, elnät, elskatt och elhandelsavgifter och i ören per kWh.
För SE1 och SE2, dvs den norra rikshalvan med sin tiondel av väljarkåren, som således inte får något elprisstöd av Tidölaget då deras åsikter inte spelar någon roll, toppar elpriserna på 429 öre per kWh, med ett medel på 315 öre under dagen.
I Stockholms SE3 går elen på som högst 623 öre och i snitt 454 öre. SE4 med sydligaste Sverige betalar 626 öre som max och 456 öre i medel.
Samtliga elhandelsområden får som lägsta elpris under dagen (i natt) 218 öre per kWh klockan 23:00 ikväll, vilket kanske talar för lite mildare elpriser i morgon.
Beskeden från gårdagens partiledardebatt kan man väl bara gissa, då jag inte tittar på debatterna. Antagligen skyllde S+MP på Tidölaget för elpriserna, medan Tidölaget säger att de uppfyllt sina vallöften om pristak på högst 200 öre för elen och 16 kronor lägre pris för bensinen per liter, eller något sådant i den sedvanliga pajkastningen. Vänsterpartiet ville säkert höja skatterna för att hushållen skulle få ännu mindre pengar i plånboken och Centerpartiet och Liberalerna vet inte.
Allt fler hushåll kommer få betala över 50% av sin inkomst i boendekostnad nu när man slänger ihop bolåneräntor uppåt fyra procent och elpriser på legendariska nivåer. Så att sänka inkomsterna genom höjd skatt, samtidigt som årstakten på KPI-prisökningarna ligger på 10-11% är väl rätt sätt att skapa kärlek och välmående hos hushållen.
För övrigt bryter regeringen just nu mot EU-lagarna om pristak för elkonsumenterna och hävdar att de står i strid med svensk lag och tänker inte göra något förrän tidigast i mars. Men EU-lagarna står över svensk lag, så Sverige har skyldighet att införa ett pristak på el, men Tidölaget vägrar alltså. Företag och hushåll tvingas lägga ut pengar de inte nödvändigtvis har för att regeringen är inkompetent.
Att ge 75 öre i stöd till SE4 och 50 öre i stöd till SE3 är inte ett elpristak. Antar att partiledardebatten igår handlade om hur Sverige bryter mot EU-lagarnapå bekostnad av hushåll och företag?
Själv har jag varit på resa – mycket tid på fungerande tåg vilket är värt en separat artikel – men är nu tillbaka så ordinarie rapportering kanske kan återupptas. Samt att det återigen går att elda i kaminen och slippa 250:- till 350:- SEK om dagen i elkostnader utan moms och skatt (jag kollade bara Home Assistants uträkning av kostnaden utifrån förbrukning per timme) trots värmepump. Vedeldning är inget för amatörer så det skippas när man har husvakt. Men med moms och energiskatt skulle sådant permanent beteende ge en elräkning uppåt 12 000:- SEK för december vid sådana här temperaturer.
274 kommentarer
Först
Jag pratade med en villaägande kund på jobbet i lördags (vi bor båda i elområde 3).
Hon berättade att de just nu har elkostnader på 400-500 kr/dygn. Gissar att detta inte är alls ovanligt. Fullständigt ohållbart i ett lite längre perspektiv om du frågar mig.
Vi låg strax över 100:- per dygn utan elbilsladdning. I fredags stängde jag av bergvärmen helt (förutom varmvattenproduktionen) lagom tills Oskarshamn 3 gick ned i fredags.
Vi mer än halverade elförbrukningen från 24 kWh till 11 kWh och kaminen håller huset på 22,3 grader i snitt trots tre-fyra minusgrader ute.
Veden kostar 800:- i månaden med den åtgången vi har nu. Elen hade kostat drygt 3500:-.
Japp, även bergvärme är nu hopplöst och vi måste gå tillbaka till Karl-Oskar och Kristinas tid för att få råd. Antar att vedkamin förbjuds till nästa säsong för det är ju uppenbart att det här handlar om att krascha ekonomin.
Fördelen är ju Klimatet, man har tjatat länge att energin är för billig, och därmed drivit upp energiskatt och CO2 skatt, nu blir det ingen Thailands resa, inga julklappar, ingen krogenrunda eller lunchrestaurang för många, så totalt winwin, de rödgröna borde jubla och blågula (eller bruna) borde få igång lite verkstad nu
CESAR
Det du skriver är illa nog, men vad händer med svensk och europeisk industri?
Import från Kina är väll bra? Vad ska vi med fordonsindustri, pappersindustri, stålverk och annat otyg som lantbruk som förstör klimatet till, bättre och implementera allt
Vi hade 775 kr igår så det börjar ju blir rejält dyrt. Snittet hittills i december är precis drygt 500 så jag räknar med strax över 15 tusen denna månad
Jag åker nog på något liknande…
Intet nytt med Tidelaget vid rodret.
Den nya regeringen har haft 10 veckor på sig att börja få ordning på Sverige efter den förödelse som S-MP ställt till med under 8 års maktinnehav. Det finns ett gammalt talesätt som säger: “Underverk ordnar vi på ett ögonblick, mirakel tar lite längre tid.” För att få ordning på den katastrof S-MP ställt till med under 8 år krävs det mer än ett mirakel, det krävs massvis.
Hjälper inte hushållen som måste betala nu, trots att regeringen bryter mot EU-lagarna.
“Men MP+S då!” när det är noll kronor på kontot och elräkningen är 12000:-.
Men ändå bra att Stenhårde Uffe nu tydligt proklamerar att vi kan sätta oss över EU-lagarna, då kanske vi även kan begränsa exporten och införa Sverigepriser?
Undrar när någon grävande journalist vågar undersöka vart alla pengarna går.
Vindkraftverk producerar väl fotfarande till 60 öre/kWh så någon borde bli stormrik.
Om vindkraft står stilla kvittar det, 0* det oändliga är fortfarande 0
@Cesar
Nu producerar vindkraften inte riktigt 0. I skrivande stund producerar den ungefär som återstående kärnkraft, 4.000 MWh.
Du menar att den nya regeringen haft 8år att ljuga angående vad de ska göra när de får makten.
På 10 veckor har de visat att de inte är bättre.
Hur länge ska man kunna skylla på att man är en ny regering, lika länge som man skyller på covid, 2-3år kanske.
Man kan i alla fall kräva att de följer EU’s regelverk om pristak.
Det gick minsann att snabblagstifta under pandemin, varför skulle det inte gå nu?
Ren inkompetens.
/Blå väljare sedan 30 år.
Lite tjatigt att älta S+MP. Ja, MP har en världsfrånvänd energipolitik, men att de skulle vara orsaken till Europas höga elpriser är att tillskriva dem lite väl mycket inflytande. Det är bara Polen idag måndag som har någorlunda lägre elpris än Sverige. Alla andra länder har motsvarande pris eller högre. Sett till befolkningen så är det framförallt högre som gäller. Gör istället en seriös analys över tid över vart elen tar vägen och ställ detta mot tillgänglig produktionskapacitet vid olika lastfall. Jag vet inte, men är genuint intresserad. Tyvärr är få människor idag intresserad av fakta, man har ofta en egen förutbestämd agenda som man vill få uppfylld.
Fakta är ganska enkelt här. Europa påverkar svenska elpriser när vår produktionskapacitet är lägre än efterfrågan och det sker numera eftersom vi lagt ner kärnkraft i södra Sverige. “Alla” visste att att detta skulle bli effekten av det. SE4 har sämst produktionskapacitet kontra efterfrågan av alla elområden i Europa och har högst risk för nedsläckning.
Den fakta du frågar efter finns redan. Vad gäller Sverige har diu SVK:s kraftbalansrapporter och på europeisk nivå har du ENTSO-E. https://www.entsoe.eu/
Problemet vi har är att mediarapporteringen tar politisk hänsyn så därför känner gemene man inte till hur vi hamnat här och vem som bär ansvar för vad.
Sverige skall ha betydligt lägre elpriser än resten av Europa just för att vi sedan 60-talet har gjort vår läxa och skapat ett stabilt och miljövänligt energisystem. Detta har nu medvetet monterats ner utifrån politiska agendor. Vill man förstå detta så finns utredningarna och planerna från den tiden att läsa och då förstår man hur man tänkte med redundans och kombinationen av vatten- och kärnkraft. Då var det ingenjörerna som ledde det, sedan kom politikerna.
Nej det stämmer inte. Sverige är nettoexportör 99,5% av tiden, men även när vi exporterar så är vår prisbild beroende av den i Europa. Och priset sätts av det dyraste produktionsslaget i Europa, vilket är gas utom i det fallet att del blåser tillräckligt för att man inte ska behöva koppla in gasen. Det enda sättet att få ner elpriserna är att bygga ut vindkraften, framförallt den havsbaserade. Just nu väntar Vattenfall på tillstånd att starta arbetet med en jättestor vindkraftapark vid Kriegers flak i södra Östersjön, men regeringen drar frågan i långbänk.
Det enda sättet? Nej, det finns fler sätt att öka produktionskapaciteten än att bygga ut vindkraft.
För att få ner elpriserna i Sverige kan vi också stoppa exporten till länder som har generellt högre elpris än Sverige. Danmarks och Tysklands elproduktionsproblem är inte Sveriges sak att lösa.
En massiv utbyggnad av vindkraft kan kanske få ner elpriserna, men det ökar volatiliteten om vi inte samtidigt bygger mer reglerkraft.
Varför är man inte nöjd och glad från den rödgröna sidan, man har klagat i 40 år på billig energi som förstör klimatet och miljön, nu borde man ha segerparader i hela västvärlden, man pratar om att stänga Sveriges gränser för el och kapa kablar, är inte det solidariskt mot frysande Britter och Tyskar? Ibland verkar Sverige för Svenskar även vara en vänstersak
Som sagt. Jag antar att de extrema priserna var önskade eftersom det var förutsägbart. Då är det väl bara för politikerna att klappa sig själv på axeln, kalla till presskonferens och meddela att det blev exakt som man ville och tänkte.
Ja, okänt att det skulle bli som det är fn var det inte iaf. Politikernas ansvar…
–
https://sverigesradio.se/artikel/6042728
Jag skulle ändå vilja ge en eloge till högerregeringen. De har lyckats med lika mycket positivt de senaste 10 veckorna som vänsterregeringen gjort på 8 år. Minus allt det dåliga som vänsterregeringen också han med. Ge denna regering 8 år till så ska vi nog vara i ett bättre läge än vi är nu.
Lyckats?
Genom att göra precis ingenting?
Eller ja, de misslyckades ju med elstödet som de ändå försökt genomföra.
Så ett försök, ett misslyckande.
De är ju för f-n helt inkompetenta.
/Blå väljare sedan 30 år.
Jag tänker att man kan släppa partipolitiken när det gäller vad vi ska göra för då låser det sig bara.
Men ser gärna en full genomlysning av turerna som tog oss hit med tillhörande skampåle för de som brutit mot praxis, lagar eller annat i sin iver att göra gott.
Tyvärr har vi det bra i Sverige i jämförelse med övriga Europa. Mina danska och tyska kollegor med gasuppvärmning av oisolerade hus är… låt oss säga lika delar självkritiska och systemkritiska. Om vi har varit naiva, så har de varit det x10. Vi glömmer ofta vad som sker utanför vår bubbla. Vi behöver fundera över hur stort vårt prognostiserade energibehov är, vad vi ska använda olika energiformer till, primär- och sekundärenergi, samt hur många vi är. Eller är det något jag inte fattar?
Exakt, det skulle behövas en “energibudget” på liknande sätt som man gör med statsfinanserna.
Där får politikerna redovisa sina intentioner och hur dessa ska “finansieras”i form av produktions kapacitet.
I ett sådant arbete måste man givetvis titta på levererad effekt över tid och inte installerad effekt.
Vi var över vintern i Portugal detta år faktiskt och det var tropisk värme med värmefläkt för 1000kr/månad.
85m2 lägenhet.
Nu är 100EUR sk1tmycket för en portugis men för oss var det en dröm.
Det är ju det som är det märkliga. Det ställs högre krav från vänstern på denna högerregering efter några veckor än vad de ställt på sin egen regering under åtta år. Och strategin från S är ju solklar – att försöka smuts ner den nya regeringen med de problem man själv skapat.
Man kan ju notera att de där Putinpriserna på el och bränslesom S pratade om innan valet inte längre är Putinpriser utan Kristerssonpriser enligt dem.
Jag håller helt med dig. Vi borde ha medier som granskar och rapporterar om hur vi hamnat här, utan att ta någon politisk hänsyn åt något håll. Men det är märkligt tyst vad gäller det.
Jo, men de har skapat en bra möjlighet att kritisera genom att lova saker som det visar sig att man inte vill eller kan upfylla redan några veckor efter valet. Nu vet jag inte riktigt om man satte något datum på den där billigare bensinen så där kanske man kan komma undan med att det blir senare.. Men det bör ju för de flesta nu vara uppenbart att det vare sig blir pristak eller pengar innan jul som kompensation för “förra?” årets elpriser. I någon enligt mig mycket märklig modell som man ska ha infört för att det skulle gå snabbt.. Tänker att elbolagen skulle kunnat lösa att skicka en del av fakturan på elen direkt till regeringskansliet 🙂
Bensinen skulle sänkas dagen efter valet. “10 kr billigare vid pump redan imorgon.”
Ungefär så, och det var diesel som var 10 kr.
Tidölaget var lite väl okoordinerade inför valet. SD, som knappast räknade med att kunna vara med i regeringen, kunde lova för mycket utan att behöva stå till svars för det efter valet.
Skickade igår förslag att granska till UG och tipsade om att använda denna blogg som underlag.
Import från Kina är väll bra? Vad ska vi med fordonsindustri, pappersindustri, stålverk och annat otyg som lantbruk som förstör klimatet till, bättre och implementera allt de
Vore intressant med en enkät om hur mycket el folk bränner på uppvärmning.
Jag kör med LLVP i villa utanför Sthlm. Den drar ca 30kWh vid -3C ute och 23C inne.
… per dygn…
Lite mer än så 😃
ca 40kWh/dygn, också LLVP. Sänkt innetemp med 2 g. Stödeldar varannan dag.
Inklusive tappvatten glömde jag säga
LVVP, ska det vara. Trött i mössan. Hur som, bara bita ihop, vi är mätta, har ett varmt hus och kan därför fortsätta att hjälpa Ukraina. De har ett helvete, vi har det lite jobbigt.
Helt rätt. Fullt fokus på Ukraina. Våra inhemska problem är som skoskav i jämförelse.
Det håller jag med om, men vi behöver inte sluta vara skitförbannade på de politiker som har försatt oss i den här situationen. I stort sett alla, alltså.
Har ofta undrat vad elkonsumtionen är i norra Sverige där det blir riktigt kallt tidigt.
Det pratas ju ofta om att man har 60% av konsumtionen Dec- Feb, blir det en längre säsong däruppe?
Priserna i SE1 har historiskt varit otroligt låga, har man energieffektiviserat på samma sätt norrut som i SE4?
TJa, vi började ju inte effektivisera i SE3/4 innan det blev höga priser så lär ju knappast ha gjorts av gemene man norröver. Vi fick ju tom en varning förra året med 1-2 månaders höga priser. Och de som inte gjort något till i år sitter ju snart med frusna avloppsrör och måste göra sina behov i det blå skåpet. De som inte gjort något av lathet får ju kanske skylla sigsjälva, men jag lider med de som inte har råd med investeringar i LLVP, byta fönster, tilläggsisolera taket eller liknande. Lär bli mycket för kronofogden att göra framöver.
Trodde att jag hade bra fönster, 3-glas, men rätt gamla (30 år). Bytte altandörr i somras(helglas). När jag mäter med Biltema IR-pistol så håller den 19C medan det gamla 3-glas fönstret intill håller 16C vid -3C ute. Fönster kan göra stor skillnad, fast dyrt att byta.
Jo, en gammal sanning är ju att det kostar pengar att tjäna(eller i dethär fallet spara) pengar.
KJ, jag har på listan att installera inte energiglas utan isolerfönster i sommar.
Vi har +20 stora, och höga, dubbelfönster med massa rutor så det kommer braka iväg men det kan det nog vara värt.
Energieffektiviserat norröver har de garanterat gjort i en helt annan utsträckning än söderöver.
Går strömmen norrut fryser du ihjäl inomhus efter några timmar om du haft ett hus isolerat som de är söderut. Samt de har alla en alternativ uppvärmningskälla.
Jag drar ca 100 kWh/dag i snitt nu under december, men borträknat elbilen kanske 80 kWh. Räknar med 3000 kWh i december. Bergvärme i villa med källare och vattenburen golvvärme i delar av källaren, fyrapersonershushåll. Skulle lätt kunna bli en räkning på 15,000 kr vad det verkar. Vi eldar litegrann i kamin på bottenvåningen men tror inte det gör någon enorm skillnad tyvärr.
Kaminen har rätt hög effekt så den borde göra skillnad. Ni kanske eldar för lite?
Innan elpriserna drog iväg i vårt gamla hus spenderade jag en hel höst med att elda upp på eftermiddagen så det var varmt hela natten. Hämtade ved som skänktes och sågade och högg upp den i garaget. Ville se hur effektivt det var.
Fick ned elräkningen några hundralappar då vintern 2020.
15-20 kWh per dygn. All uppvärmning avstängd, 100% kamin. Vaknar till 16 grader, i morse glödde det fortfarande så snabbt in med tändved. Runt 20 grader i övre plan med åtgång på en säck per dygn. Tur att man köpte mycket innan kylan kom.
Som tur är går frugan hemma som sug bör i 1800-takdt 2.0 och kan sköta kaminen. Mitt jobb är att köpa in ved och lagra samt bära in vedsäcksr och spänta tändved.
Vi unnar oss att duscha i varmvatten och laga mat på elektrisk spis men snart ryker väl det med och mina Biltema gaspatroner kommer tillpass.
Vedspis i köket is the shit. Den är inte stor men det går att koka vatten, steka bacon och koka ägg.
Vi lär nog spara sådana övningar tills det blir planerade elavbrott.
En mikrovågsugn drar inte så mycket ström. 🙂
Karlshamnsverket startade tydligen imorse men kör med minimlast på 40% men levererar ingen el. De borde väl kunna brassa på för 100% nu, och varför kör de 40% i tomme det är väl slöseri om något.
Karlshamnsverket är till för att säkra effekten, nu löses det med import istället. Karlshamnsverket är dyr produktion så att dra igång det sänker inte priset utan marginalprissättningen gör att deras pris blir riktvärdet.
Att köra det på 40% hjälper nätet att hålla frekvensen med hjälp av dess svängmassa.
Ikväll för fem minuter sen (22:59) låg nätfrekvensen på 50.08 Hz. En bra bit in på gult och rätt nära rött (50.1 Hz).
Ojdå, 1 Mars 2023 är ju efter högkonsumtionsmånaderna och förmodat också efter de dyraste månaderna.
Kan någon förklara för mig hur det såg ut för det nationella traumat elkrisen?
När staten hade 6st kärnreaktorer till och priset var 30öre eller vad det nu var?
Visst använde staten då sin möjlighet till reglering så priset var lågt, man drog upp effekten när vindkraften inte levererade?
Vad är då skillnaden mellan att införa ett pristak, man hade ett nån typ av priskontrollsfunktion för två år sedan?
Reglerkraft i Sverige handlar mest om vattenkraftverken. Svenska kärnkraftverk är inte så bra anpassade till att fungera som reglerkraft.
Vad händer om alla bestrider fakturan och hävdar ocker eller liknande?
Låt säga att man har vattenfall som har produktionspriser på (gissar jag) högst 30 öre kanske?
Borde man inte kunna hävda att det är oskäligt och utnyttjande av beroendeställning när man får betala 2000% mer. Eller 4000% mer än produktionskostnaden. Vid nån nivå måste det väl ändå bli oskäligt.
(Jag vet inte ett skit händer förutom att man får en fetare bajsmacka när man förlorat i rätten, men jag håller på att gå igenom krisens olika faser och griper efter halmstrån)
Kan man inte gå till socialen med sin räkning om den överstiger betalningsförmågan?
Är du kund där? Då fungerar det, det är dock inte så lätt att bli kund om du inte har de rätta förutsättningarna, dvs har du egen bil, egen bostad eget företag kan du glömma det
Det har varit en diskussion i media om att man kan få rätt till bidrag även om man är husägare under kortare perioder.
Nu förstår ju jag också att det skulle sänka hela verksamheten om dom fick 5 miljoner svenskars elräkning i knäet a 15 000kr så det kommer väl inte hända.
Tja, det är ju du som skattebetalare som får pröjsa. Det är ju inte så att “socialen” spelar på Bingolotto.
Skattebetalarna betalar ju i andra änden via energiskatter och moms. Staten drar ju in ett par hundra miljarder extra på de här höga priserna och är ju den stora “vinnaren” på kort sikt. Och det är ju ett bekvämt sätt att fdra in skattepengar så därför är politiker nog inte så sugna på att skjuta den guldkalven – oavsett partifärg.
Om man har råd att köpa ett hus för ett par miljoner, så bör man också ha råd att betala elräkningen.
Socialen skall finnas för dem som inte kan klara sig på egen hand; inte för dem som vill slippa backa ett steg i bostadskarriären.
@H.GOBB
+1
Åtminstone om du har dina tillgångar i Sverige så kronofogden kommer åt dom. Har man sina tillgångar i andra länder och tillhör rätt befolkningsgrupper går det dock utmärkt.
Om vi tar det 100% osannolika fallet att alla i Sverige samtidigt skulle vägra betala sina elräkningar (och då menar jag alla, privatpersoner, föreningar, företag) då har du förmodligen första steget mot total kollaps.
Man behöver ju inte vägra betala allt, de kan ju få tjäna bra, tom extremt bra, säg att de får 90 öre öre då. Då har de ju jättevinster ändå. Alla glada…
Fast det är ju helt felriktat. Det är inte elhandelsbolagen som tjänar stora pengar. Tvärtom kommer de ju få kreditförluster. Det är producenterna, med Vattenfall i spetsen, som drar in pengarna ihop med staten som är den stora vinnaren.
Vi har de politiker vi röstat fram. Rösta inte fram politiker ni inte vill ha. Hur svårt kan det vara egentligen.
Situationen kring el kan man inte bara ändra med ett beslut eller papper som man kan när det gäller massa andra hittepåsaker. Det finns fysiska begränsningar som inte ändras bara för man skriver eller säger något.
Dagens situation kan inte vara någon överraskning för någon. Jag skulle nog vilja påstå att den som är överraskad är mycket kraftigt utmanad i sin intellektuella förmåga. Såklart att någon har lägst förmåga i samhället men nu får man ju nästan intryck att stora delar av samhället är överraskade.
Det har drivits på att stänga kärnkraftverk under årtionden. Vem kan ha missat detta?
Det har drivits en invandringspolitik under årtionden som kraftigt ökar befolkningen och därmed behov av allt som människor använder inklusive el. Vem kan ha missat detta?
Det har funnits årtionden att på personligt plan förbereda sig för detta. Att nu komma och säga att man missat hela samhällsutvecklingen känns inte trovärdigt någon stans. Bara gräll och att någon annan skall fixa problem. Vad är det man säger – som man bäddar får man ligga. Tråkigt men så är det.
Captain hindsight award går till dig Oraklet 🙂 mvh, kraftigt utmanad
Det finns inget hindsight överhuvudtaget i det jag skriver.
Jag vill bestämt hävda att det finns orsak och verkan här i livet. Börja ät 2 chokladkakor om dag och bliv sen överraskad 5 år senare när man är tjock som en badboll. Knappast hindsight att påstå att ökat energibehov i samhället (tillväxt i allmänhet och fler människor) i kombination men nedslängd kärnkraft leder till en bristsituation. Visst nu kom kriget och skyndade på utvecklingen. Utan kriget hade det kanske tagit något år till men vi hade ändock förr eller senare kommit till bristsituation när det gäller energin vilket är det som driver upp elpris.
Slår vad om att vi om 20 år har folk med strandtomt som blir överraskade över att höjda havsnivåer påverkar deras fastighet. Dessa kommer säkert att säga i hindsight så kan man säga att havet höjts men vem kunde aaaannnaaat innan!
Jag blir bara trött på folk som aldrig verkar kunnat aaannnnaaa någon ting innan det händer.
Men i tidigare diskussion så har det framförts att det pris vi betalar beror inte ett skvatt på hur mycket som produceras i Sverige, dvs vi hade haft samma priser som nu även om all el som produceras i Sverige hade producerats någon annan stans i Europa istället ?
Det betyder ju också att Ringhals AB och OKG är ena riktiga sopor som inte såg den framtida lönsamheten? Intressant
Att inrättandet av gemensam elmarknad skulle kunna få sådana konsekvenser har inte jag förstått. Beken prismodell nu!
@KomIgen
De måste vara totalt inkompetenta, eller hur? Minsta småbarn visste ju att priserna skulle bli 300 öre och uppåt från och med hösten 2022 och framåt i all evighet. Om inte annat kunde de ju lagt verken i malpåse och skördat massiva vinster från och med nu. Idioter!
(kan innehålla spår av sarkasm.)
Jag tycker man kan förvänta sig att energiministern tex borde kunna aaaana bättre än gemene man och att gemene man då kan lita på det. Annars måste alla medborgare vara experter på allt och ha alla samhällets basfunktioner i backupp i källaren, det verkar orimligt.
Sen kan man ju babbla hur länge som helst om vems fel det är, vilket kan vara kul men inte ger så mycket. Jag är mest intresserad av hur vi undviker att dränera alla medborgare och företagare på pengar genom att skicka miljarder och åter till ett fåtal producerande elbolag helt i onödan och helt oförtjänt.
Titta på listan över Sveriges energiministrar: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_energiminister
och fundera på om det finns någon där under de senaste tio åren som man kan misstänka ha en aning.
Det finns inget problem litet nog dom inte kan skyllas på invandringen.
Gammalt djungelordspråk
I verkligheten har vi har minskat vår elförbrukning under de senaste decennierna.
Sluta med det där löjliga ”skylla på invandringen”. Fakta är att Sverige hade när jag växte upp ca 8 miljoner invånare. Nu har vi ca 10.5 miljoner. Mängder av problem i samhället härrör till att vi ökat från 8 till 10.5 vilket är mer än 25% men vissa delar av samhället har inte skalat upp på samma sätt så det blir en brist och därmed problem. Problemen härrör till befolkningsökning utan tillhörande ökning av infrastruktur. Problem är inte invandring i sig trots att det främst är den som drivit befolkningsutvecklingen.
Förhoppningsvis kan våra folkvalda och befolkningen i övrigt lägga bort sitt ”rasist” kort som används så fort ett problem påtalas så vi kan hantera utmaningarna konstruktivt.
Men eftersom elförbrukningen inte ökat under perioden så finns väl egentligen inget behov av utbyggd elinfrastruktur? Problemet finns så att säga inte att söka i invandringen, så varför drar du då upp invandringen, om du inte är rasist?
Att hela tiden kasta ur sig rasistanklagelser när man inte håller med någon, blir ganska tröttsamt i längden.
Om vi ökar invånarantalet med 25% och denna grupp har betydligt sämre vilja och/eller förmåga att bidraga till samhället än oss svenskar; skall det då verkligen falla på oss att bygga ut elförsörjniongen ytterligare för höjda skatter, bara för att den nya gruppen skall kunna åtnjuta allt vi har?
Det finns ingen rasism i detta, bara ett konstaterande att folk som kommer från länder som är fattigare ekonomiskt än Sverige i genomsnitt kan förväntas ha sämre förmåga att dra sitt strå till stacken. Sedan försvåras läget ytterligare av att vi inte direkt har rekryterat de dugliga, utan snarare fått dem som inte funnit en fungerande roll i sina hemländer.
Så problemet ligger till stor del i demografin.
Förstår att det upplevs som jobbigt för er rasister att bli påminda om att ni är rasister. Du avslöjar dig bara genom att du delar in i grupper om svenskar och andra grupper. Sluta car radist så slipper du bli kallad rasist, enkelt.
Jag är kulturist. Vissa kulturer är helt enkelt sämre än andra på att skapa välstånd åt sin befolkning.
Hur folk ser ut struntar jag i. Alltså är jag inte rasist.
Är en ökning av invånarantalet med över 25% på ett par tre decennier verkligen ett litet problem?
En motsvarande minskning av befolkningen torde ju lätt kunna leda till att vi klarar elförsörjningen utan att det blir problem hela tiden.
Brexit går lysande har jag förstått. De slipper i alla fall att ha massa friåkare som jobbar inom sjukvården, hemtjänsten och som servicepersonal på pubar och restauranger.
Du klarar dig kanske utan din dagliga pokebowl från Foodora, om vi kan få lite minskad kriminalitet och lägre elpriser?
De där inom sjukvården som du kallar friåkare, tar hand om betydligt fler friåkare som behöver vård. Vårdbehoven är större inom invandrargrupperna, så det är ingen vinst att öka befolkningen genom import generellt.
Dessutom, med minskade kostnader för dessa grupper så hade vi kunnat ha råd att rekrytera den vårdpersonal vi behöver från utlandet och erbjuda dem konkurrenskraftiga löner. Men nu har vi ju valt att ha ett samhälle med ökade sociala problem i stället.
Återigen, titta på Storbritannien och NHS efter brexit för att se ett pågående experiment på det du förespråkar.
Precis som svenskarna har varit fast beslutna att förstöra världens bästa och klimatvänligaste elsystem har britterna varit fast beslutna att förstöra världens bästa offentliga sjukvård.
Bra kommentar. Kan bara hålla med.
Fast det är inte samma som producerar el, som sedan säljer el till dig. Utan de måste sälja sin el på marknaden, och de måste köpa sin el på samma marknad. Och skulle det komma någon lag eller liknande som förbjöd dem som har produktion, att ta ut “överkostnad” gentemot sina elkunder – ja hur länge tror du att det ens skulle vara i samma bolag? Hade separerats långt mycket snabbare än någon lag överhuvudtaget hade hunnit träda i kraft….
#Rallarsving. Har intresserat mig för elen och dess kostnad sedan flyttade hemifrån på 90-talet. Innan avregleringen kostande vattenkraften, hade brytpunkten för god intjänade vid 6 öre/kWh och kärnkraft vid 8,5.
Med en massa skatter hit o dit så är det säkerligen minst det tredubbla idag. Så från 20 öre och uppåt bör de gamla grejerna ha sin brytpunkt.
Allt över detta är bara kostnad för samhället i stort. Vad är nästa steg, ta betalt och beskatta folk för luften och hur mkt man har andats in.
Vi har haft låg inflation under tiden men 8.5 öre 1990 motsvarar ca 16 öre idag.
man kanske kan ta fullpris för sjukvård?
Produktionspriset för olika energislag:
–
Kärnkraft 25 öre/kWh
–
Vattenkraft 18 öre/kWh
–
Vindkraft 52 öre/kWh
–
Allt över det kan väl kallas först vinstuttag, till en viss del, sedan ligger nog ocker nära i mina ögon.
–
Vad har tagit oss dit vi är idag? Det ansvaret ligger på förra regeringen med sitt regeringunderlag-de tog bort den redundans vi hade med kärnkraften. Flera olika regeringar hade dessutom inte kompetens att göra korrekta omvärldsanalyser vad gällde ryssland och bli utlämnade med en energilösning där de skall stå för huvuddelen, trots att ryssarna visat vilka krigsförbrytare de är sedan Tjetjenien-krigen.
–
Det enda rätta borde vara att alla de som varit rikspolitiker de senaste16 åren, personligen borde få betala för det elpriset som vi måste leva med nu, iaf partierna borde minst få räkningarna.
–
Just nu är jag personligen nöjd med ett låst elpris i 3 år till på 70 öre, trots det så håller jag nere förbrukningen, jag kan egentligen köra på som vanligt. Har sympati med de som sitter fast i den politiska lögnen att “Sverige Exporterar, ju… vi har ingen brist på el…putlerpriser osv”, det hjälper föga de som nu får en elräkning som skenar. Till det adderas bränslepriserna.
–
Grundfelet är politikernas som inte tagit helheten på allvar. Den bilden är att billig energi bygger välfärd, dyr energi bygger ingen välfärd… svårare än så är det inte.
47: Håller fullständigt med dig om att elproducenterna driver med ocker. Bodde i USA under ENRON skandalen, och vad som sker nu stinker lång väg.
Undrar lite grann var får du de produktionspriserna ifrån, när man tittar på kostnader för elproduktion så brukar kärnkraften komma ut som klart dyrast, och sol eller vind billigast (beroende på latitud). Så här ser det t.ex. ut i Sverige enligt Energiforsk:
Energiforsk, rapport 2021:74 “El från nya anläggningar”:
[Öre/kWh: Lågt-Högt (medel)]
Sol PV, utility: 29-52 (43)
Vindkraft, landbaserad: 24-36 (32)
Kraftvärme, skogsflis: 51-59 (55)
Kraftvärme, avfall: 47-50 (48.5)
Vattenkraft: 36-95 (52)
Kärnkraft: 49-64 (56)
Dvs kärnkraft är dyrast, vind är billigast.
Diverse sökningar över nätet, lätt att hitta är det inte, finns dock flera exjobb på det hela samt lite kontakter inom elbranschen jag frågat rakt ut, då jag vetat vad exjobben landat på. Tittar man på det som energiforsk gjort så är det en hel del konstruerade ockerpriser-efter det att vinstmarginal läggs på.
–
En intressant del är att jag har 3 år kvar på mitt avtal med 70 öre/kWh (låst 2021 vid tydligen gynnsam tidpunkt), frågan är hur fanns det som val med energiforsk siffror? Nya anläggningar har vi ju bara nvindkraftverk som är samt PV. Kärnkraften samt vatten är juinte nya anläggningar. Oavsett vilket så är det inte lätt att få grepp om detta, men fn är det inte en dålig affär att vara enegiproducent, svesnka kraftnät eller Svenska staten vad gäller elpriset iaf.
De kostnader du anger avser nybyggd produktion. Sen kan du inte jämföra en vind-kwh med en vattenkraft-kwh eller kärnkraft-kwh. Lite som att jämföra flyg med ballongfärd.
+1
Min röstning till trots så håller jag här med dig om whataboutism Lars.
Men jag nämner igen min tes;
Busch fick en rapport i knät av svenska kraftnät som i vackrare ord sa;
“priserna bör ligga högt för att hålla nere förbrukningen annars klappar nätet och vi har sålt & skrotat återstarts-förmågan”
Din tes är nog inte fel, samt att håll på pengarna till vårkanten så alla sparar vad man kan
Pengarna ska kanske användas till att återstarta Sverige utan att behöva höja skatter.
Hjälper inte hushållen.
Men om efterfrågan överstiger utbudet så hjälps inte hushållen av de lägre priserna heller, eftersom det blir närpå garanterade rullande nedsläckningar i det läget.
Så det är väl pest eller kolera för hushållen i endera fallet?
– Betala hutlösa summor för el (eller stäng av den själv när den är som dyrast)
– Ha ingen ström för den är avslagen, och det är ett stort frågetecken på när den kommer upp igen, och hur länge den stannar kvar.
Missar jag något som gör att alternativet med pristak faktiskt skulle funka? Är vi t.ex säkra på att vi kan importera de volymer som krävs? Jag vet inte, men det känns som att jag missar något, för jag förstår inte argumentet att det inte hjälper hushållen, eftersom inget av alternativen blir bra för hushållen som jag ser det…
Regeringen borde inte lova saker som inte går att genomföra. Nu framstår dom bara som lögnare i syfte att snärja Maggan på statsministerposten.
Precis. Höga priser NU och lite återbäring sedan håller ner förbrukningen vilket är absolut nödvändigt eftersom FÖRNYBAR elproduktion inte fungerar i nuvarande läge och kräver omfattande stöd av planerbar energiproduktion.
Därför är nuvarande elprisstöd, förutom varianten att man förbjuder alla fastprisavtal och tvingar över alla på timprisavtal omedelbar DEN BÄSTA LÖSNINGEN.
Regeringen levererar och SVMPC orerar i sin inkompetens.
Men din tes stämmer inte om man tittar på förra eller förrförra året. Lika hög förbrukning men lägre priser.
Eller har nätet ruttnat plötsligt?
Hur har elnätet utvecklats? Fler och fler kablar för elexport har öppnats – t.ex. den mellan norge och UK. Och även något gentemot tyskland/polen vill jag minnas. Dessutom fanns det mer el tillgänglig söderöver i europa, där framför allt frankrike idag behöver importera el (främst från tyskland) pga stillastående reaktorer, men som tidigare varit stora nettoexportörer. Så det är inte en enskild anledning till att situationen är som den är, utan många samverkande och förstärkande.
Det du säger stämmer förstås, men nu handlade det om Albins tes han skrev här ovanför. Den stämmer inte rent logiskt.
Regionaltågen (dubbeldäckarna) är inte så dumma, alltid i tid och marginellt långsammare än X2000.
X2000 och andra tåg är ofta försenade eller inställda.
Lärde mig den hårda vägen.
Tror de kör 200 km/h.
X2000 brukar de sänka till 160.
Är min bild. Säkert något felaktig.
Passar på att ställa ett par elfrågor:
– Hur mycket av den el som vattenkraften producerar “hittar” egentligen ner till elkonsumenterna i elområde 3 och 4?
– Finns det några beräkningar för elområde 3 och 4 avseende om den “gröna” elens andel av den produktion som elen här nere faktiskt kommer ifrån vid varje tillfälle är tillräcklig för att kunder som betalar tillägget för att få el från förnybara energikällor faktiskt kan sägas få det
Här kan du se vad som genereras i ex SE3: https://www.elbruk.se/timpriser-se3-stockholm
Det rätta vore att den som betalar för vattenkraft ska få det priset och inte gas eller brunkolpris som nu råder
Du kan ju manuellt stänga av elen så slipper du betala för gas, olja och brunkol. Det skulle ju vara det närmsta du kan komma den lösningen du föreslår.
Blir lite jobbigare om man är en sån som bara vill ha vindkraft. Då sliter man nog ut huvudvrytaren.
Vi vänder oss mot varandra 😃
Varför skall SE3 exportera till SE4?
Klarar inte SE4 sin egen elförsörjning får dom då inte skylla sig själva, lite som med att man förköpt sig på stort hus eller inte har LVVP och allt det där som tråden gillar?
Ja, det var ju jag som lade ner Barsebäck…Det var jag som lade ner ytterligare reaktorer…
–
Grundfelet är att M samt S släppt in MP i maktens korridorer och låtit deras agenda styra. MP är för Sveriges välstånd det farligaste partiet, så länge de har inflytande kommer förutsättningarna för välfärden nedmonteras över tid som en följd av den politik de för.
Det är mitt sätt att vända mig mot trådens ständiga – ni får skylla er själva.
Försöker visa att det inte går att tänka så, det är ett kollektivt problem.
Jag vet, var själv ironisk, glömde märka det så bara, bor själv i 4:an.
😃
Jag tror tyvärr inte att alla vet hur mycket de kommer att måsta betala i januari. Trots allt som skrivs
En vän har elräkning på 700 kr. PER DYGN. Dvs 21 700 för december om det fortsätter. Villa med LVVP.
En annan vän jobbar hemifrån på heltid och har eldvakt. 400 kr per dygn. Gratis ved men “några” timmar rygg och axlar.
En tredje vän har nyköpt hus som är dåligt isolerat med direktverkande el. De har 16 grader hemma nu. 10 i källaren. Det verkar luta mot 600 kr per dygn. Trots eländig levnadsstandard. (De får LLVP levererad snart. till mer än dubbla kostnaden mot för ett år sen. Då krissprofitörerna är igång)
Jag tror inte på helikopterpengar och att staten ska hålla handen. Men…. Den här vintern kommer leda till katastrof bland många fastighetsägare och företag. Det är många som knappt klarar en oförutsedd utgift på ett par tiotusen. Hur många kommer klara 60.000 bara på att värma blir en övning.
Jag kan inte bli arg på mina medmänniskor när krisen smäller till. Det handlar om empati
“Allt fler hushåll kommer få betala över 50% av sin inkomst i boendekostnad nu när man slänger ihop bolåneräntor uppåt fyra procent och elpriser på legendariska nivåer. ”
Det få förstår är att detta i lika stor del gäller höginkomsttagare. Höga lån. Stora/flera bostäder.
Vad som händer när alla börjar dra ner konsumtionen är att vi kan få se en inbromsning av historiska mått.
Har redan hänt, alla butiker kör smygreor nu innan jul.
Fast ca hälften av alla bor i bostäder med fjärrvärme. Mest lägenheter men också många stadsnära villor.
Och de som bor i hyreslägenheter drabbas visserligen av hyreshöjningar men inte i samma procentuella ökning som de med rörliga bolån.
Min poäng är att även om många villaägare drabbas av elpriser och räntehöjningar så finns det väldigt många som inte drabbas och som kommer hålla uppe konsumtionen någorlunda i alla fall.
Sen med tanke på överhettningen så vore nog en konsumtionsinbromsning bra.
Räntehöjning, inflation, arbetslöshet – jag tror ingen kommer undan detta.
Jodå, det är många, väldigt många, som inte blir särskilt påverkade alls.
Visst, inflationen tar sitt men då de senaste åren varit goda så minskar konsumtionskraften till 2015 års nivå eller så. Ingen större fara.
Tänk dubbla inkomster från säkra jobb (typ statliga eller kommunala tjänstemän, privatanställda ingenjörer/ekonomer/jurister/osv), bunden ränta eller hyresrätt, fjärrvärme, osv…
Däremot är det många som kommer att få det tufft, och jag lider med dem, man ska bara inte tro att det drabbar “de flesta”.
Hyran kommer att höjas.
Och när hyrorna väl höjs för att kompensera detta kommer de inte att sänkas
Medans en villaägare kan minska sina kostnader löpande och få nytta av sjunkande priser framåt.
Det äro naivt och ytligt tänkt att tro att hyresgästerna är de som tjänar på detta. De kommer som vanligt att alltid vara de som får sämst utfall
Jo men en stor skilland är ju att hyran inte sänkts med sänkta räntor,, Räntan är fortafrande inte tillbaka på de 12% den var när jag sålde inte rörlig fölrvisso och jag fick ett blanco lån på lägre så försäljningen pga flytt för studier var efter toppen. Må vara att sänkta räntor hållit nere hyreshöjningar men det finns en rätt stor grupp som har ägt sin fastighet en lite längre tid och alltså fått sänkta kostnader.
Det blir den största förmögenhetsomfördelningen i modern tid det här – svensken tar alla sina sparpengar för att ha råd med elräkningen, elunderklassen är född och staten har inte en chans att ta notan, det blir hundratals miljarder…
Jag har säkerligen 400kr/dygn nu i December om man tittar på historisk konsumtion och förmodat pris, det är väl en trist räkning som man helst inte hade betalat.
Fick ned konsumtionen 20% i November men det är rätt väderberoende, kall December och det går inte att göra så mycket. Vi har stadiga 18 grader inomhus och har vant oss men så mycket lägre går inte att gå, är redan prat om permanentflytt till Portugal.
Att staten inte nollar moms och skatt December – Februari är för mig obegripligt.
Att staten inte tar kommandot över exportkranen är för mig också obegripligt.
Man får väl hoppas att Surtrutn har rätt om La Nina för vi behöver nog ett mirakel här med varm Januari och Februari.
En riktigt blöt och blåsig skånevinter vore perfekt.
Elförbrukningen för jan – nov 2022 ligger drygt 20 % under samma period 2021 för oss, men kostnaden är förstås inte 20 % lägre …
Att köpa dåligt isolerat hus är ett aktivt val. Människor måste ta ansvar för sina val! Köp inte dåligt isolerade hus om kostnad för uppvärmning är viktigt i ditt liv! Hur svårt skall det vara!
Dessutom var säkert dåligt isolerat hus billigare än bra isolerat hus och när inköpspriset var lågt på huset var det inget problem.
Nej, köp en välisolerad nybyggd andel i högbelånad BRF istället. Kan meddela att isolering har väldigt lite med försäljningspris att göra.
Håller med om att isolering har låg påverkan på försäljningspris på fastighet. Dock är min anekdotiska erfarenhet att dåligt isolerade fastigheter är behäftade med allsköns problem. Det är ju sällan fastighet är bra i alla avseenden förutom isolering. Det finns ofta gammal el, gamla vatten ledningar, dålig dränering etc också på dåligt isolerade hus (just för att dåligt isolerade hus brukar var svamla hus).
På 90-talet kom den första isoleringsvågen i vårt område i Bromma i Stockholm, trähus och det nya svarta var att isolera som en galning för att sänka energikostnaden.
Dom som gick all-in bodde med svartmögel efter det, självdragen är rätt viktiga och mekanisk ventilation kostar väl en del nu i dyr-el tider gissar jag.
Har du 15 000kwh/år i det området har du gjort ett bra jobb.
Alla fick inte ha bergvärme för de klarade inte radien till nästa bergvärmepump, solceller får inte installeras för Stockholms Stad så nästan alla kör LVVP.
Det var prat om fjärrvärme men alla hade bergvärme eller LVVP så det gick inte att få tillräckligt många intresserade när det begav sig. Fjärrvärmen har kämpat lite i motvind får jag intrycket av.
Min mor har ett bundet avtal och klarar sig, hade hon betalat spotpriset hade det varit game over.
Exakt Oraklet – skulle det bli akut elavbrott nu i veckan får SE4 skylla sig själva för att dom valt att bo i SE4. Dom har under flera år förstått vart det varit på väg och borde ha flyttat men dom har valt att stanna kvar – helt självförvållat.
Nästan så man hoppas på akut elavbrott i SE4 så vi slipper exportera ned dit och våra priser faller i SE3.
Vi har dessutom nästan all kärnkraft i SE3, tycker vi skall sluta exportera till SE4 – varför skall vi hjälpa dom som valt att bo därnere. Hade dom varit smarta hade dom flyttat till nära kärnkraften.
Jag tycker också att alla jordbrukare som knappt går runt får skylla sig själva samt alla elintensiva företag – dom har ju valt att driva företag eller bruka jorden och det är väl ett val om något – dom kunde ju ha jobbat med precis vadsomhelst men valde något elintensivt.
För att inte tala om norrlänningarna, väljer man att bo däruppe förtjänar man nästan att djupfrysas nu i vinter.
Eller så är det här en skapad kris och priserna har tiodubblats på några år.
Oavsett var man bor i landet om det så är i söder eller norr så går det att påverka sin situation. Tror det är min poäng. Det går att bo mindre eller större. Mer isolerat eller mindre isolerat. Det gå om man har egen fastighet att installera kamin etc. Det suger ju för alla att elen kostar mer såklart. Dock så kan man välja att ha mer eller mindre påverkan. De som är noga med driftskostnader på fastighet när ju ha tänkt på det innan och haft det som faktor vid val av bostad.
Andra som är mindre noga med driftskostnader som kanske kungen kan ju välja att bo i megastort slott. Undrar just hur dåligt isolerade flera hundra år gamla slott är.
Jo jag förstår din poäng och jag förstår också att de flesta talar i egen sak.
Tråden kan vara trygg i att när fjärrvärmen är inkopplad här i huset lägger jag skrivtid på annat och drar upp till 22 grader 😃
Dock så finns det många just nu som börjar sjunka. Visst kan man kanske hävda att dom får skylla sig själva och inte har redundans men många lever på marginalen redan som det är. Detta är en enorm smäll för hela grupper i samhället.
Jag tycker det är viktigt att belysa hur illa det faktiskt är på sina håll och jag ser rätt lite skäl till att medborgarna vänder sig mot varandra. Fokus skall och bör riktas mot dels de som orsakat detta och sen de som nu har möjlighet att göra något åt detta.
@ORAKLET
Det går att påverka sin situation till en viss gräns. Det går inte att påverka dumma väljare att rösta på bättre i riksdagsvalen än de normalt gör. Det går inte att hitta ett politiskt parti som vill förenkla vardagen för enskilda människor (och ett sådant parti skulle ändå inte få så värst många röster).
Befolkningen är att kollektiv och en enskild person får vackert finna sig i att det finns rätt mycket som inte går att påverka.
F.ö. så är det lite korkat att uppmana folk till att ha gjort rätt för ett eller fler decennier sen.
Såhär års är det ju inte sällan man frågar sig varför förfäderna flyttade till någon breddgrad över Tyskland från första början 😃
Jag man skulle varit född i Barcelona.
@ORAKLET
Det är ett bra tips nu, men när elpriset var normalt och landets elsystem var väl fungerande var det inte ett riktigt lika bra tips.
Om man har ett hus MÅSTE man kunna ta elräkningar på +30-40000 ett år. Vad som helst kan hända om man äger sin bostad. (nej, en bostadsrättsinnehavare äger inte sin bostad)
Jag är övertygad om att vi får lägre elpriser om ett år, men låga som före Ringhalssnerstängningarna blir de aldrig igen i SE3 / 4.
Det kommer INTE byggas ny produktion till den graden att elpriserna når de nivårena.
Däremot är det rätt att EUs regelverk som säger att producenter skall ha ett intäktstak inte implementeras i Sverige.
Jag ser väldigt lite som pekar på att vi har lägre priser om något år. Kommer ta minst 10 år att bygga produktion värd att nämna. Om det ens går att bygga i Sverige med vänstern som infiltrerat myndigheter, länsstyrelser, etc.
30 000 – 40 000/ år låter som en ouppnåelig dröm.
De summorna kommer inte att räcka de närmaste åren.
Blir brutalt påmind om min räkning varje morgon i Tibberappen. Bara att dra ner. Tackar försynen varje dag för kaminerna.
Har redan kontaktat mäklare för att undersöka om det går att sälja. Behöver ett mindre boende på landet som jag kan köpa utan (eller med minimala) lån och sätta upp solceller för gratis bilkörning sommartid samt nära till tågstation. Utanför detaljplanelagt område brukar man dessutom kunna elda som man vill.
Gäller att få detta gjort innan alla vaknar och det är full panik.
Jag tror att alla 349 fattar hur illa läget är och det är därför vi har denna sandlådedebatt för alla är livrädda att associeras med det som kommer.
21700 SEK med LLVP låter extremt mycket, måste vara en del direktverkande el inblandat också?
Stor LVVP som får problem när det ska produceras värme och varmvatten till ett stort hus och det samtidigt är hög luftfuktighet ute så den frostar igen.
Då går elpatronen på 6kw igång och…. Poff så drar huset +100kwh per dygn
Vi vill inte veta vad det huset drog med direktverkande el 🙂
Nya regeringen vill slopa amorteringskravet. Dom har haft otur när dom tänker.
Vi borde ju istället höja amorteringskravet så att riksbanken inte behöver höja räntan.
Jag betalar hellre till mig själv än till riksbanken.
Fast riksbanken bryr sig inte om vad du har kvar i plånboken varje månad, så att amorteringarna ökade skulle högst troligt inte göra någon skillnad alls för hur riksbanken fungerar, mer än att de möjligen skulle säga något icke-förpliktande. På samma sätt som Ingves nu i ett decennium varit orolig över hushållens belåning, men samtidigt gasat på med både nollränta och kvantitativa åtgärder. För det handlar enbart om ett KPI-mål för dem – och målet har de samtidigt varit väldigt dåliga på att nå utan vi har ju snarare legat med för låg inflation.
Det resonemanget är fel. Riksbanken bryr sig visst om hur mycket pengar folk har kvar:
“– Vi har ett behov av att få ner inflationen i Sverige och då höjer vi räntan. Om man då börjar kompensera för det genom att ändra på amorteringarna samtidigt, så motverkar det penningpolitiken och då har man nästan bett om ännu högre räntehöjningar, säger han”
källa:
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ingves-om-slopat-amorteringskrav-finns-alltid-en-stravan-efter-att-soka-en-gratislunch
Att Sverige lyckats med konststycket att gå från världens främsta till Europas sämsta effektläge på bara några korta år får närmast sägas vara en bragd av vanskötsel – och ansvaret vilar ofrånkomligen på den forna vänsterregeringen som under åtta års tid bedrivit en aktivt kärnkraftsfientlig energipolitik.
Det mest skrämmande är att det visar exakt hur långt (S) är beredda att gå för att ta och behålla makten – på befolkningens bekostnad.
Har du sett “Lag om ändring i lagen (2000:466) om skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer” från 2007? På slutet står det:
På regeringens vägnar
ANDERS BORG
Det gjorde inte kärnkraften “olönsam”. Det var SVMPC som knäckte den. Energiöverenskommelsen 2016 syftade till att ta bort denna skatt pga ALL kärnkraft riskerade läggas ner och priset man fick betala var att kärnkraften skulle förbjudas till 2040.
Det var en förhandling med striden på strupen . Det var SVMPC som höll kniven. Strupen är svenska folket.s
Det var HELT rätt ur rikets synvinkel att lämna överenskommelsen 2019. Tyvärr var det för sent att rädda Ringhals 1 och 2 då.
Du menar att Borgarnas 1,3 öre/kwh höjning 2007/2008 var OK men inte Sossarnas 1,1 öre/kwh 2015?
Poängen är att hela det politiska fältet “hjälptes åt” i detta.
Hur förklarar du annars att besluten om nerläggning av O1,O2,R1,R2 kom EFTER den sista höjningen.
För övrigt har S höjt skatten mest, borgarna höjde en gång och S+C och S+V+MP+C .
Du kan ju sluta leta körsbär och lägga ansvaret på den som faktiskt skapade nuvarande situation. De har dessutom pratat i 8 år om att bygga ut havsbaserad vindkraft och nej, kommunerna har INTE veto i ekonomisk zon. Man sket i det bara.
Det finns en huvudansvarig och det är S. Med stöd av MP,V och C.
Ingen i Riksdagen är oskyldig i den här frågan, även om några kanske är mer skyldiga än andra.
Regeringen Reinfeldt införde elområden efter att EU-komissionen frågat om Sverige kunde tänka sig att göra det (ungefär). Någon förhandling (eller, gud förbjude, strid) om saken blev det aldrig.
Elområdena är en delorsak till det nuvarade ELändet.
Ärs. Nu gjorde jag sådär och använde en förbjuden textsträng. Bättre, hoppas jag:
ngen i Riksdagen är oskyldig i den här frågan, även om några kanske är mer skyldiga än andra.
Regeringen Reinfeldt införde elområden efter att EU-komissionen frågat om Sverige kunde tänka sig att göra det (ungefär). Någon förhandling (eller, hemska tanke, strid) om saken blev det aldrig.
Elområdena är en delorsak till det nuvarande ELändet.
Nåja, på’n igen med lite bättre eftertanke:
Ingen i Riksdagen är oskyldig i den här frågan, även om några kanske är mer skyldiga än andra.
Regeringen Reinfeldt införde elområden efter att EU-kommissionen frågat om Sverige kunde tänka sig att göra det (ungefär). Någon förhandling (eller, hemska tanke, strid) om saken blev det aldrig.
Elområdena är en delorsak till det nuvarande ELändet.
Här är hela historien om ”skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer”.
https://second-opinion.se/omdebatterad-karnkraftsskatt-avskaffades-efter-18-ar/
”Jag lovar att under denna mandatperiod kommer flera kärnkraftreaktorer att stängas ner”, Åsa Romson.
Fråga till tråden om den akuta effektbristen – är det utan någon export alls eller exporterar vi fortfarande denna vecka?
Någon skrev i tråden att Norge trycker in el i SE1 och SE2 samt importerar el från SE4 – det känns som en riktigt dålig deal för oss?
Följdfråga – skulle vi klara vintern utan import nu när elkonsumtionen gått ned 25% i vissa områden i SE4 och överallt får man gissa?
Kan vi strypa exportkranen och överleva?
Skulle vi strypa export så lär ju problemet komma när det blåser, vad ska vi göra med all el? Och vill inte vi exportera lär vi inte få importera heller, lär bli dyrare el totalt på sådan manöver, då kan vi glömma den billiga norska elen och den finska bara de får igång OL3 någon gång, det samma den dagen Polen har sin Kärnkraft så vill vi nog köpa av dem oxå
OL3 ersätter dyrare kolkraft i Finland.
Var el i Sverige ohemult dyr innan den gemensamma elmarknaden infördes?
Just nu importerar vi 1378 MW enlig Svenska kraftnäts Kontrollrummet.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Utan import klarar vi inte effektbalansen i ca 4-7 dagar per år. Då blir det nerstängning.
Så för att klara av denna bristande effekt exporterar vi resten av året vilket kostar svenska förbrukare väldigt mycket.
jo men om man ska diskutera alternativ, så är frågan vad skulle det kosta att lösa de dagarna.. Sen tycker jag väl att det i grunden är bra med en europeisk elmarknad, och tittar man på europa så har fler problem. I grunden så är det väl den gamla hederliga tesen att en olycka sällan kommer ensam. Det har varit flera olyckliga omständigheter en del aktiva sådana från Putin en del bristande samarbete/planering inom EU och en del bara otur.
Vill vi lösa effektbalansen på egen hand så är väl det extremt billigt gjort med några nya oljeeldade verk? Vi har väl t.o.m. ett som ligger i malpåse?
Så vi kan komma tillbaka till under kronan året runt om vi accepterar en veckas nedstängning varje år? Låter ok, jag eldar nu 100% för värmen och några gasol flaskor och bilbatterier har jag råd med.
Fast det blir ju inte stäng av lyset i landet Sverige utan man får gå ned 60% i viss elintensiv industri och sen är vi ok tänker jag?
Kan vi inte dessa 4-7 dagar per år ha en handlingsplan där vi drar ned elkonsumtionen så vi klarar oss?
Göra en Texas och koppla bort oss från transmissionsnätet?
Man kan ju spara genom att inte ha t ex hemförsäkring. Det är ju så sällan ens hus brinner ned, eller hur?
Hela landet blir ju inte mörklagt i 4-7 dagar eller hur, lite smart bortkoppling skulle man väl klara sig på?
Tänk en situation som i Japan där all kärnkraft stoppades på obestämd tid efter Fukushima. En överreaktion kan man tycka men det var ändå det som skedde.
Vad är sannolikheten för det?
Måste då vägas emot elpriset som väl börjar bli systemhotande dels till befolkningens betalningsförmåga men också vårt jordbruk, elintensiva industri osv. Man kraschar landet.
I och med att vi är nettoexportör av el så kommer ju pengar Sverige till del. I teorin skulle de gå att hålla svenska kunder skadelösa (“högkostnadsskydd”) utan att ruinera staten. Hur systemet skall utformas effektivt är en annan fråga.
Det är antagligen inte så sannolikt men det är inte en villabrand heller. Försäkringen har man ju för att konsekvenserna skulle bli så omfattande. Med Japan menar jag att ett produktionsslag kan falla bort. Tänkt exempel: I ett kärnkraft hittas en säkerhetsproblem i en designdel som är gemensam över alla kärnkraftverk. Under tiden detta undersöks och åtgärdas står all kärnkraft stilla. Utan importmöjlighet skull det bli stora problem. Hur skulle t ex Frankrike klara sig nu om de inte hade importmöjligheter?
Det finns ingen kabel mellan Norge och SE4. Det som avses är nog att Norge överför från sina norra delar till SE1 & 2 och importerar från SE3.
Så var det kanske, jag rörde till det.
Men är det gynnsamt för oss på något sätt?
vår egen överföring hänger väl inte med?
Varför överför inte norra norge till södra norge, jag får känslan att dom åker snålskjuts här på vår bekostnad men har kanske fel?
Det blir billigare för Norge att göra så istället för att lägga kabel över bergen eller runt fjordarna (det blir djupt rätt snabbt utanför Norges kust), antar jag. Norges vägnät är väl också sämre så resor mellan norra och södra Norge görs väl ofta genom Sverige.
Jag tycker att det känns ironiskt att det är exporten som håller på och skickar ner hela Sverige i en recession. Fanns det någon rim och reson i det borde en nation gå plus på att netto-exportera el. Vi borde gå plus när vi exporterar och minus när vi importerar, nu är det minus året om. Då menar jag alltså det stora perspektivet, i den stora världen, utanför Sundbyberg (där jag f.ö. inte bor). Att det finns enskilda aktörer som tjänar på situationen tvivlar jag inte på men landet håller på och gå i putten p.g.a. att vi sett över året har något värdefullt som någon annan vill ha. Är det så med någon annan handelsvara? Kanske det är, vad vet jag. Lika knäppt det i så fall… 🙂
I mitt eget inte alltid så mogna intellekt så önskar jag innerligt att man rullade Löfven, Bolund mfl i tjära och fjädrar på Sergels Torg varje dag fram tills midsommar. Självinsikten och eftertänksamheten hos S, MP med flera är absolut noll. Det viktigaste är att ALDRIG någonsin erkänna att man har gjort fel. Detta hjälper väl inte direkt till med el-situationen just nu men det vore klädsamt och hederligt men inte särskillt sannolikt av S att erkänna att man horade ut sig till MP bara för att få bestämma.
Och tidölaget gör ständigt bort sig. Tror fan att jag skall emigrera till norr Australien.
SolarPV, som är det billigaste sättet att producera el-energi på, växer så det knakar i Australien.
Man kan tänka sig att Svensk gruv- och stål industri kommer få det svårare i konkurransen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_in_Australia
Den heliga marknaden har segrat. Elen är avreglerad och nu kan vi njuta frukterna av en sann borgerlig politik. Vad ska av regleras och säljas ut härnäst.
Vattenverk, vägarna och försvaret, måste ju vara självklara val när vi nu ser hur bra det går med elmarknaden.
Elföretagen gör miljarder i nya vinstpengar.
Tänk vad marknaden skulle kunna tjäna pengar på vatten, vägar och ett privatiserat försvar.
Marknaden är helig, länge leve marknaden vår frälsare.
Med Ulf vid rodret så kan marknaden göra nya miljardvinster på bekostnad av pensionärer, låginkomsttagare och småföretagare.
Av alla ingående parametrar gäller det att välja ut just bara en, den som passar en själv rent politiskt, och skjuta utav bara fasen.
Det löser ingenting för någon, men vad spelar det egentligen för roll. Det viktigaste är ju ändå att man får vädra sig lite eller hur?
Det är exakt därför vi aldrig kommer komma ur detta känns det som. Varken väljare eller politiker vill nyansera debatten utan idkar istället kognitiv dissonans och väljer en snuttefilt att krama om.
– Det är marknadens fel!
– Det är sossarnas fel pga punktskatten på kärnkraft!
– Nej det är borgarnas fel som fortsatte punktbeskattningen av kärnkraft!
– Vi måste ha Sverigepriser på el (och ha strömavbrott när vi ska importera dagar som denna)
– Vi har för lite (snuskdyr) havsbaserad vindkraft!
– Kommunerna har satt stopp för tillräckligt med (volatil) vindkraft!
– Vi måste bygga kärnkraft! (Ja, jo, men det tar ju ett tag och löser ingenting i absolut närtid)
Jag får snart hjärnblödning.
Jag är högst skyldig. Jag antar att avsaknaden av en quick fix leder till hopplöshet.
Går bra nu, fick precis SMS från min elleverantör om hur de kommer kommunicera kring planerade strömavbrott framöver. Tur man har ved så man klarar sig, trist för Sverige.
Kul fråga, vem var sista statsministern som faktiskt gjorde något för landet Sverige. Jag lägger min röst på Tage Erlander och lämnar öppet för kommentarer!
På den tiden var alla politiker hängivna sin ideologiska hemvist. Det fanns kommunism, socialism, liberalism, kapitalism, och centerpartiet. Inga ”vallöften”. Efter att media successivt frågat efter vad partierna stod för konkret, för att kunna skriva lite mer polariserande, har det bara gått utför, till 10 kronor lägre pris vid pump..
“Vem var sista statsministern som faktiskt gjorde något för landet Sverige?”
En riktigt bra fråga och jag röstar på _ Ingvar Carlsson, en realpolitiker av rang.
Jag kan hålla med dig faktiskt, Ingvar var lite av den gamla skolan.
Överlag tycker jag att politiker har blivit mindre och mindre intresserade av att ansvara för att faktiskt styra skutan, det har nästan blivit kutym att sitta i baksätet och gnälla istället. Ingen sitter i framsätet, alla sitter bak. What could possibly go wrong? 🙂 Jag tror att Reinfeldt var den sista som i mitt tycke gav ett statsmanna-intryck. Bland dagens partiledare finns ingen jag skulle beskriva på det viset, tyvärr…
Lätt att fastna i något negativt i dagens blogginlägg när man skrapar bort isen från datorskärmen, det funkar inte 😃
Vill slå ett slag för fjärrvärme. Nu kan jag noll om elförsörjning egentligen utan lär mig som del i överlevnad. Förstår också att alla inte kan koppla upp sig mot fjärrvärme.
Diskussionen har i alla år varit på bergvärme, LVVP och solceller. Där jag växte upp i Bromma ville dom koppla in fjärrvärme tidigt 2000-tal eller nåt men alla hade bergvärme eller LVVP så det blev inget med det. Sen förbjöd dom solceller i området, inte helt klar över hur dom tänkte där. Upptäckte det när vi köpte vårt hus och jag började fundera på att energieffektivisera.
Fjärrvärmen har arbetat lite i motvind som ett inte så miljövänligt alternativ som framförallt inte varit like trendande som solceller. Varenda kommun har väl ett fjärrvärmeverk snudd på?
På mindre orter är en rätt stor andel uppkopplade och jag tror 90% av större byggnader och 20% av villor är uppkopplade (fritt ur minnet och säkert fel).
Bränslet är oändligt, brännbart från återvinningscentralen eller restprodukter från skogsindustrin, säkert annat kul också. Dom har filter som absorberar en del koldioxid men såklart inte det mest miljövänliga på marknaden.
Dock så är fjärrvärmen ett alternativt energislag som inte konkurrerar om tillgänglig effekt för att generera varmt vatten, dom använder inte el för det.
Just nu hinner inte fjärrvärmebolagen med att koppla upp alla och de flesta har redundans. Det är bara det att man lurats att tro att det är ofördelaktigt med fjärrvärme och fördelaktigt med allt annat – bra jobbat vind och solkrafts lobbyn.
Sanningen är att en uppkoppling nog betalat sig över denna vinter om man vunnit på fjärrvärmelotteriet och varit uppkopplad nu. Sen har man ett stadigt pris på kanske 50öre/kwh att se fram emot.
Det händer nu två saker – dels är väl EU på gång med nån typ av påslag för fjärrvärmen har jag snappat upp i tråden?
Lägger fjärrvärmeverken ned och kunderna måste ut på elnätet för att jaga uppvärmning förstår vi nog alla hur det kommer gå – akut effektbrist inte bara i SE4.
En befogad oro då vi idag har nedlagd – kärnkraft, vattenkraft och kraftvärmeverk i SE4.
Det andra är att om staten garanterar lån till uppkoppling och upphandlar entreprenörer för installation för skalfördelar men tar ingen kostnad så tror jag man hade sett en minskning av elkonsumtionen redan i höst.
I min bostad är nog +80% uppvärmning och kan man få bort det från elnätet frigörs den effekten.
För och emot men jag kan bara se fördelar med detta i det korta perspektivet.
Sen har vi de som inte av praktiska skäl kan kopplas upp mot fjärrvärmen och där är solceller, bergvärme, LVVP, kamin och allt annat kul vägen framåt som sig bör.
Här har vi något konkret som staten kan börja arbeta emot – den stora fjärrvärme-pushen 2023 som kanske räddar landet från den stora el-kollapsen vintern 2024?
Sen får man väl göra som södra europa och ta 10 år på sig att implementera påbud från EU så man fredar fjärrvärmen tillräckligt länge för att hinna få ordning på den här soppan?
Räcker detta för att bli energiminister och får en årslön på 1.5mnkr?
Första tanken på ditt inlägg är – storstadsproblematik (vi på landet kan aldrig få fjärrvärme.
Andra tanken är jomenvisst grävde de nyligen bort vägen vår och “tvingade” på oss vatten och avlopp men de grävde inte ens ned kablarna till vägbelysningen (OK de lade ned luftledningarna till kabel men det var för att hela systemet var ordentligt underdimensionerat och skulle inte klarat nybyggnationen (förtätning av byn) som skedde efter det att avlopp och vattenfrågan lösts.
Byn hade haft utmärkta möjligheter att bygga ett energisystem utgående från gödsel/ värmepump havsvatten.
Men för några år sedan var huvudproblemet hur man skulle kunna förhandla bort överskottsproduktion elenergi.
Precis, det går ju bara där tillräcklig mängd hus ligger samlade. Dock så har storstaden också massa begränsningar som man väl inte har på landet, både yta och frihet att installera lite av varje?
Brukar byar gå ihop och installera något kul?
Jag tänker att solcellsparker där man säljer tillbaka el skulle göra halva landsbygdsverige ekonomiskt oberoende 😃
”både yta och frihet att installera lite av varje?”
Tillåt mig småle
När vatten och avlopp drogs fram krympte tomterna till ca 800 kvadratmeter (Stora tomter styckades av)
Jodå finns exempel på att byar har sammanhållning och gör gemensamma aktioner men i det här fallet pågår fortsatt förtätningen och alla de har inte kunnat delta i gemensamma investeringar då de inte vetat att de skulle bli erbjudna att köpa tomtmark.
Nästa problem hade varit att koordinera med kommunen byggprojektet och dela kostnaderna för grävarbetet. Hade elproduktion startats hade valet stått mellan starta ett elbolag eller sälja elen till befintligt elbolag.
För övrigt behöver även vi på landet byggnadstillstånd för allt, liksom i stan.
Är det inte lättare att få tillstånden dock (jag vet inte)?
Här har vi grannar, stadsplan, områdets skydd eller Qklassat. Finns till och med nån arkeologisk hänsyn.
Man ser till helheten på ett rätt segt sätt.
Landskapsskydd, turisters rättigheter osv. Glöm inte militären.
Det är grönt på landet men är gräset grönare?
https://www.elinstallatoren.se/2020/05/per-ove-tvingades-ta-ner-solcellerna-de-stor/
Myndigheter
Same shit – diffrent shit
För något år sedan hörde sopåkaren av sig och krävde att jag skulle lämna kompostavfall.
Det kostade 800 spänn att få tillstånd (Miljöförvaltningens standardavgift (för ingenting ( mer än en slentrianmässig underskrift))) att ha kvar komposten som funnits på fastigheten sedan urminnes tider.
Du behöver inte tillstånd för komplementbyggnader som behövs inom lantbruket. Dessutom kan du dra av momsen för dessa.
Dit hör t.ex. garage, ladugård eller snickarverkstad.
Men det krävs att du bedriver näringsverksamhet i åtminstone någon liten utsträckning.
@JOHAN NO.1
Byggnadslov krävs för det mesta man vill bygga (anlägga) något även utanför detaljplanerat område om man vill bygga i ett område med “sammanhållen bebyggelse”, dvs där man har grannar.
Och hur lätt det är att få bygglov beror mycket på byggnadsnämnden i den kommun man vill bygga i. Regelverket (Plan- och bygglagen) är oerhört snårigt så en klok bygglovshandläggare ser noga till att uppfylla lagens bokstav för att inte råka illa ut.
Det är alltså inte ett dugg lättare att bygga något på vischan än i stan (vanligen). Bönder kan dock smälla upp lite av varje utan bygglov eftersom det finns undantag för jordbruksfastigheter.
På landsbygden kan man kanske inte få fjärrvärme, men det skulle kunna kompenseras genom att kommande fastighetsskatt justeras för detta, t.ex. genom att halvera skatten för fastigheter utanför detaljplan och helt slopa den för jord- och skogsbruksfastigheter.
Fjärrvärme är en mycket bra uppfinning. Kan egentligen inte så mycket om branschen men har några funderingar.
Alla förpackningar etc blir mindre och mindre (i termer av mängd förpackningsmaterial). Fler och fler förpackning sopsorteras och återvinns. Andra saker skall också återvinnas och återbruka om jag förstått rätt. Allt detta sammantaget borde leda till mindre mängd sopor som slängs i fraktionen som åker in i pannorna i fjärrvärmeverk.
Kol, gas och olja skall minskas på så borde ge mindre att elda med totalt.
Skogen skall i större utsträckning stå kvar som någon kolfångare. Borde ge mindre biomassa att elda med.
Som sagt jag kan inte branschen men från min kammare reflekterar jag kring mängden material att elda i fjärrvärmeverk. Priset på ingående brännbart material borde gå upp om det finns mindre mängd enligt enkel tillgång och efterfrågan modell.
Enligt ovan tankebanor borde inte rimligen fjärrvärme stå inför prishöjningar närmsta 10 åren eller så? Eller tänker jag fel?
Även mängden sopor att importera borde ju minska när andra länder återvinner mer och mer.
Jag chansar lite nu men jag tror dom eldar vanliga hushållsopor också om det kniper?
Tillgång och efterfrågan men nu i inflationstider där exakt allt gått upp och elpriserna tiodubblats, då skall det fjärrvärmeverk jag frågat göra påslag med 1.3öre/kwh under 2023.
Min tanke är att kommunerna håller hårt i sina fjärrvärmeverk och inte tillåter skenande priser för att dom har lokal förankring. Annars hade det väl varit ett ypperligt tillfälle för fjärrvärmen att tredubbla priserna senaste åren?
Du är sen på bollen.
Klart att vi eldar hushållssopor så gott det går redan.
En av lärarna skrattade så han höll på att ramla omkull när han berättade att stadens avfallförbränningsstaion som höll på att byggas skulle utrustas med ett värmesystem som skulle eldas med en separat oljeeldad panna.
Sverige är en stor nettoimportör av sopor
https://www.tekniskaverken.se/hallbarhet/ekologisk-hallbarhet/import-av-sopor/
Se där 😃
Får vi betalt för att ta emot soporna eller betalar vi för dom?
Tänker att biltransport av sopor blir dyrt, man borde ha kraftvärmeverken vid vatten, floder går bra.
Olika energislag men sen också kostnaden för att anskaffa och är sopor låg kostnad eller att man kan fakturera för att ta emot dom är väl en rätt smart ide?
Artikeln är visserligen från 2018 men troligen ganska aktuell.
Kommer per fartyg och ja “vi” får betalt.
https://www.di.se/nyheter/berg-av-sopor-importeras-till-sverige-nu-far-affaren-hard-kritik/
Fjärrvärme kan också ha den nackdelen att man helt är i händerna på ett oligopolbolag. I Hallunda pågår ett ärende där bolaget vill avkräva kunderna 400.000:- för att renovera nätet. Avsättningarna till underhåll som borde gjorts är tydligen uppfestade eller något. Vinner bolaget kommer säkert fler fjärrvärmebolag göra detsamma.
Det brukar vara villkorat att konsumenten avinstallerar övriga värmekällor så man kan inte behålla en värmepump/vedpanna i reserv.
@SJUNKBOMBEN
Varför detta vansinniga krav?
Iofs är det väl inte jättedyrt att återinstallera en LLVP som man har avinstallerat och förvarat bra.
Jag vet att det framförs rätt ofta och har undrat om man inte kan koppla bort sig från dom om man vill?
Eller skriver man upp sig på långa kontrakt?
Skriver man upp sig på ett långt kontrakt går det väl åt andra hållet och man vet kostnaden rimligen?
I mitt fall så har vi bergvärme men pumpen har några år på nacken och behöver bytas så vi pluggar väl bergvärmen och skulle det inte funka får det bli en ny bergvärmepump tänker jag.
Vi får se hur vi mår nästa vinter, jag har gissat att man kan komma upp i 21 grader och ha en “normal” elräkning, dvs. så som priserna var före den stora kärnkraftsdöden.
Optimist!
Fjärrvärmen har väl också nackdelen att priset på den verkar sättas extremt opportunistiskt, vilket i mångt och mycket torde bero på monopol-situationen när en kund väl är ansluten. Det räcker att man sett över ett helår är något billigare per kWh än direktverkande el om man räknar in alla löpande avgifter (fasta och rörliga); så länge man håller sig strax under den nivån kommer folk att vara intresserade och stanna kvar som kunder. En sån här vinter önskar jag också att man varit ansluten till fjärrvärmenätet men tidigare år har kombinationen LLVP, kamin och en mindre mängd direktverkande el garanterat varit billigare. Blir såna här elpriser det nya svarta kommer fjärrvärme-aktörerna hitta någon förevändning för att deras priser ska följa med uppåt och fortsatt ligga strax under, det blir bäst business då. 🙂
Precis så har jag också fått berättat för mig men det fjärrvärmebolag vi har som option har inte gjort det, dom ökar 1.3öre nästa år.
Dom lägger sig på 40öre/kwh under 2023 när priserna är 10ggr högre ute på elnätet.
Jag tror det beror på att dom är kommunägda och att kommunerna har lite förankring i verkligheten och värnar sina kommuninnevånare på ett annat sätt. Rätt eller fel.
@JOHAN NO.1: “Sen förbjöd dom solceller i området, inte helt klar över hur dom tänkte där”.
Kanske pga närheten till Bromma flygplats. Solpaneler brusar en hel del i det elektromagnetiska spektrat.
@JOHAN NO.1: “Räcker detta för att bli energiminister och får en årslön på 1.5mnkr?”
Kanske. Det behöver dock kompletteras med en utbildning som ger grundförståelse i termodynamik och kärnfysik.
Lindberg är pro-ukraina och har synat Ryssland.
Regeringar kommer och går, ingen är bättre än den andra – Antingen blir jag blåst på gungorna eller så blir jag blåst på karusellerna.
Vad som däremot gör mig upprörd är att ingen kaminleverantör verkar förstå att det finns två parter i en relation, den ena vill ha en snygg kamin och den andra vill ha något som faktiskt går att elda i. Hur kommer det sig att inte någon av de mer seriösa leverantörerna kan skapa något som ser “okej” ut?
Jag menar bara att kan man inte fixa fram en rund pjäs som går att elda seriöst i?
Är det någon som har räknat på hur stora ökade vinster det här kommer att ge i elbranschen? I Sveriges fall har ju i de flesta fall produktionskostnaderna för elen ökat med summor som ens kommer i närheten av de prisökningar som nu tas ut.
Nästa fråga: Var kommer vinsterna i huvudsak att hamna? Hur mycket hamnar hos de bolag (inklusive statliga Vattenfall) som faktiskt producerar elen? Hur mycket hamnar hos alla de märkliga företag som skjutit upp som svampar ur jorden och lever på att – på något mystiskt vis i varje fall jag inte förstår – “förmedla” elen som går från producenterna via Svenska kraftnäts ledningar ut till konsument? Hur mycket hamnar hos Svenska kraftnät?
Hur mycket av dessa vinster kan det antas att man kan ta tillbaka och returnera till konsumenterna?
Ingen av frågorna är retoriska – jag förstår fan inte hur det här spektaklet är uppbyggt. Att det är ett spektakel har jag under 2022 däremot känt mig alltmer övertygad om.
Ursäkta mig men “Hur mycket av dessa vinster kan det antas att man kan ta tillbaka och returnera till konsumenterna?” – Hahahahahahah!!!
Citat: ” Var kommer vinsterna för elproduktionen att hamna?
Tyskland är den största ägaren av den norrbottniska vindkraften med 43,2 procent.
Kinesiska företaget “China general nucelar power” som är svartlistat i USA äger 19,7 procent av vindkraften i Norrbotten.
Så inte mycket av vindkraftsvinsterna i Norrbotten går idag till svensk bolag!
Svenska staten och svenska kommuner äger ca 54% av elproduktionen.
https://www.energiforetagen.se/energifakta/elsystemet/produktion/vem-ager-elproduktionen/
Jag tycker du lyfter något intressant.
Skall försöka att inte göra detta politiskt men vänster om mitten hugger alltid på företagen/kapitalismen osv. Friskolorna…
Var är de stora granskningarna i media och kritiken från vänster om mitten mot Elproducenterna som tiodubblat sina vinter på 2.5år?
Svaret brukar vara i riktning mot lobbyister och särintressen. Korruption kan man också kalla det för.
Björn Karlsson, professor i energisystem vid högskolan i Gävle anser att lokalsamhället har marginell nytta av vindkraften när ägandet ligger utomlands, samtidigt som störningen drabbar lokalt. Väldigt lite pengar stannar kvar i Sverige, vi säljer bort en naturresurs.
Zekeulv, lite som när man bytte glaspärlor mot guld på kolonialtiden.
Faktum är att ett land i södra Afrika jag jobbade i under många år hittade olja och alla flockades. Landet lurade skjortan av alla och gav inte bort någonting. Dom är erkänt svåra att göra vinst i.
Tom. en så kallad “bananrepublik” har lyckats bättre.
Enligt länk från Heasm66 är det ändå offentliga aktörer (inkl finska Fortum) som äger det mesta av produktionskapaciteten. Då borde det väl ändå vara där en stor del av överskottet i elintäkter hamnar?
Jag tycker som JOhan No.1 att det finns märkligheter i granskningen från media. Jag har både hört (P1) och läst ganska bra sammanställningar om orsakerna till varför det blivit som det blivit. P1:s tyckte jag tydliggjorde för mig som total lekman på området att det verkligen är så att alla politiska partier bär del av ansvaret för att det blivit som det blivit. Så man blir verkligen trött på dessa pajaserier de ägnar sig åt när de skyller på motståndarna. Lurar kanske en hel del kärnväljare, men de röstar ju där de gör ändå så vad ska det tjäna till?
Men det som saknas är alltså vart fan dessa pengar egentligen tar vägen och hur Sveriges och andra länder regeringar ska kunna konstruera rimliga system för att plocka tillbaka en försvarlig del av dem.
Hoppas nån håller koll på vad det utgår för bonusar till direktörerna för de större bolagen…
Kan bero på att det inte går att styra ett land lite hipp som happ. Det krävs djupa kompetenser inom ansvarsområden med relevanta akademiska examina i kombination med kloka rådgivare. Då duger inte att knappt klarat av gymnasiet och en karriär inom något politiskt ungdomsförbund och ens bästa kompetens är vassa oneliners.
Det verkar “duga” alldeles utmärkt tyvärr. Regering och Riksdag är fulla av dessa människor som på reguljär arbetsmarknad skulle få vara överlyckliga om de fick ett jobb som gav dem 25.000 i månaden. Politiker borde enbart få en lön som kompenserar för förlorad arbetsinkomst. Jobbade du som hårfrisörska så får du en frisörlön. Jobb inom egna organisationer borde inte kvalificera för någon ersättning alls.
Som någon undrade i ett annat inlägg:
Varför är riksdagspartierna inte ute i offentligheten och tar åt sig äran för dagens situation? M är inte oskyldiga, men det tyngsta ansvaret ligger på SVMPC. Jag förutsätter att dagens elpriser och risk för “efterfrågeflexibilitet” är det efterlängtade resultatet av de politiska besluten, eftersom det var fullständigt förutsägbart vad det skulle leda till.
Men, det är väl den sedvanliga enhörningspolitiken vi utsatts för. Det KÄNDES bra att ta beslut som ledde till nedstängd kärnkraft, utan att ta hänsyn till konsekvenserna (höga elpriser, instabilt elnät, risk för bortkoppling, inga marginaler, oljeeldning mitt i sommaren osv). Att fråga personer som vet hur ett elnät fungerar som system fanns inte på agendan, eftersom det var viktigare att godhetsposera.
En fråga till som nog tråden kan svara på;
LVVP är rätt populärt, där vi bodde förut hade i stort sett varje hus en installerad.
Vid -15 grader börjar den tackla av, eller är det -20 grader?
Hur går elförbrukningen då om alla LVVP simultant slutar fungera?
Jag förstår att kostnaden skenar för husägaren men hur slår det mot effekten?
Effektiviteten/COP minskar för varje grad utomhustemperaturen sjunker. Vilken temperatur en LVVP klarar varierar, men det är alltså så att när värmebehovet ökar (pga. lägre utetemp) så minskar även effektiviteten hos LVVP:n samtidigt. Jämfört mot direktel så är LVVP ändå ett bättre alternativ. Så för södra Sverige får nog LVVP sägas vara ett bra alternativ, men kanske inte i Haparanda.
I SE3 är ju LVVP det nya svarta, finns väl en i varje villa snudd på.
Vintern 2021 blev det kallt tre veckor och då gick ju SE3 LVVP bestånd kollektivt ned mot noll i effektivitet. Man såg nästan det för alla grannarna drog igång kaminen simultant.
Har man faktorerat in det är väl det jag funderar på eller chansar man på att det blir La Nina i år?
Värmepumpar är bra. Problemet är dock just när de inte räcker till utan får lägga till tillsatsvärme.
Köper man att det inte finns effekt så det räcker till alla vid dessa tillfällen är det inget problem.
Tillhör man de som faktiskt vill ha el även under de där lätträknade timmarna den där sällsynta vargavintern så behöver nån ta kostnaden för att under lejonparten av tiden stå där med ett kraftigt överdimensionerat system.
Jag tippar att när väl alla emätare är utbytta så kommer vi få både timtaxa och effekttariff alldeles utan att behöva välja.
Självklart kommer dessa bojor marknadsföras som en fantastisk möjlighet för kunderna att påverka sin elkonsumtion till att bli mer flexibel.
Flexibel i detta sammanhanget står för att använda el när du inte behöver och inte när du verkligen behöv.
Jo det känns lite som vi går mot nån typ av lösning där man skattar sönder medborgarna för att sänka förbrukningen.
Det är så sittande regering tänker med elstödet och det är ju paketlösningen för allt hela tiden.
Om man får lägga till något till ditt dystopiska scenario så tror jag det blir en app där man fyller på med kwh i förköp och sen får man en varning när man har en dag eller två kvar och har man inte fyllt på slås elen av automatiskt.
Vi hade det i Egypten och när man glömt fylla på elkortet på fredagen ett par gånger och satt och surade i mörkret en hel helg ingick det i fredagsrutinen.
Precis, sen är det ju även så att alla bidrag och stöd är inte pengar som uppstår ur tomma intet. Ovanpå detta är det ju faktiskt precis så klyschigt som att pengar inte löser alla problem.
Jag avundas inte de som skall balansera på denna slaka elstöds-lina åren som kommer.
Intressant med förskottsbetalning av elen. Förr hade man ju myntautomat även i Sverige och det var ju bättre förr, så ju förr ju bättre?
Finns ju för LLVP åtminstone, antar det är samma för LVVP, vissa leverantörer som har varianter som klarar av att ge norminell effekt även vid -20, och pluseffekt ända tills iaf -25 eller -30. Men då är de ofta något annat avkall som görs, t.ex. att de har sämre AC-effekt, plus såklart kostar några kronor extra.
Min första LLVP jag köpte hade inte sådan funktion, så när det började närma sig -15 ute så klarade den inte alls av att leverera. Fick elda som en tok. Fick ytterligare en LLVP installerad i februari, som nu hade den funktionen. Väldigt stor skillnad! Och har inte behövt ha på el-elementen alls, för ett år sedan så hade de gått glödande varma vid dethär laget.
Vi hade samma som dig i förra huset och vintern 2020 gick kaminen varm.
Kan man så borrar man för bergvärme, LVVP är inte alls billigare. Kräver bland annat ett gjutet fundament för utomhusarbeten. Alla värmepumpar som tar värme ut utomhusluften drabbas av sviktande COP vid kallt väder. Det är OK i SE4 men SE3 och norrut bör man ha bergvärme. Detta går inte alltid t ex om borrhålen ligger för tätt eller om det är långt till berg.
Det går inte heller (så bra) om man inte har vattenburen värme i huset.
Vänsterregeringens föreställning är att bortfallet ska ersättas med vindkraft – som ännu inte finns. Så sent som i sitt linjetal 2021 skrattade tillträdande statsminister Magdalena Andersson ut kärnkraften med orden: ”Och självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon?”
https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2021-11-05-magdalena-anderssons-installationstal-pa-socialdemokraternas-partikongress-5-november-2021
https://www.expressen.se/debatt/glom-aldrig-att-din–elrakning-ar-deras-fel/?fbclid=IwAR2pqbkrjwaqYScbAnnsDUmImS7nfGndLwY8ck2-n8tCRRvBC62WQiuA0GI
En fråga till – hur ser det ut i tråden med pausande av konsumtion?
Vi tar höjd för ett värstascenario och tvekar fortfarande om vi skall åka skidor några dagar första veckan i Januari (hur mycket rum som helst kvar och priserna är rimliga) och försöker få en all inclusive jul till rimligast möjliga pris.
Man lägger mer tid på att hitta julklappen till lägsta pris än annars och väger helheten på guldvåg.
Jag tänker att nu kom el-oron så pass tidigt så man hade inte tagit alla kostnader för julen ännu och media piskar upp en rejäl oro här så samhället i stort bör ha agerat ansvarsfullt och dragit ned på konsumtionen som sig bör?
Julen är trots allt en rätt stor del av omsättningen för kläder, julborden, skidorterna osv.
Vi får hoppas att den offentliga sektorn inte bjuder personalen på julbord i år, utan försöker hushålla litet med medborgarnas skattepengar. Knytkalas kan ju vara trevligt det med.
Har svårt för att köpa det argumentet. Klart som fan de ska få julbord i år också, samma som alla år! De förtjänar lika mycket som privatanställda att få lite uppskattning.
Finns bra mycket fler åtgärder att ta till för att spara in både pengar och energi, i form av t.ex. ny tidsstyrning för belysning osv. Vilket många kontor och fastigheter (både privata och offentliga) är väldigt dåliga på.
De privatanställda äter julbord på företagets bekostnad, medan de offentliganställda smörjer kråset med skattebetalarnas pengar.
Vänd på steken: ett företag har incitament att ta bort julbordet för att spara sina egna pengar, men med någon annans pengar är det alltid lätt att vara frikostig.
Det kommer dessutom saknas pengar i kommuner och regioner. Ska vi hyra allas skatter för att några skall få lyxa till det på krogen, eller ska skattepengarna prioriteras till de viktigaste sakerna?
Sedan finns det naturligtvis mängder av större besparingsåtgärder, men nu nämndes specifikt julborden och då replikerade jag utifrån det.
Nämen visst, ta bort julborden bara. Men ta problemen som blir sen. Jag är en av alla de där offentliganställda eftersom jag jobbar som förare i kollektivtrafiken. Vi som är offentliganställda (kollektivtrafiken, vården mm) har ofta ett rent helvete i form av stress och nästan omänskliga arbetstider där vi blir asociala eftersom vi jobbar på alla andra tider när andra är lediga och vi hade kunnat umgås med dem. Jag har jobbat så länge nu att jag lyckats få hyfsade arbetstider, med jobb “endast” varannan helg (många scheman jobbar man 4 av 5 helger, och med väldigt dålig OB). Att försöka skaffa och planera en meningsfull fritid med hobbys osv går ofta åt helvete, för träningspass och möten och utfärder eller vad det nu kan vara sker på tider som du jobbar-och du kan inte flexa. Det känns som att man glömmer bort vad vi offentliganställda ofta offrar för att utföra tjänster för samhället. Man nämner oftast bara usel lön och “varför tar de inte bara och byter jobb då om det nu är så jobbigt och dålig lön och det bara ska klagas”. Andra kommentarer kan vara “jaha, du letar jobb och har varit arbetslös länge. Sök jobb som spårvagnsförare eller bussförare eller personlig assistent-det kan man alltid få, där släpper man in vem som helst”-som om vi vore samhällets slasktrattsjobb. Och sen gnälls det om vi får gå på julbord? Jag blir så jävla förbannad. Inte nog med att det vanligtvis knappt visas nån uppskattning av det vi gör-tvärtom. Det är skit av oss om vi är sena, men det är även skit av oss om vi inte väntar in de som springer till spårvagn/buss även om vi är sena. Att vi själva inte hinner gå på toaletten om man försenar oss ännu mer-det skiter man i. Visst säger arbetsgivaren att vi får gå på toaletten om vi vill, de vänder oss tom tidigare så att vi inte behöver åka ända till ändhållplats om vi behöver tid till toalettbesök. Men då är vi knappt vatten värda, det får vi veta av passagerarna. Det är ont om uppskattning för det vi gör, och varför vi ändå är kvar? Ja det är inte för att vi inte lyckas få ett annat jobb som många tycks tro. Vi har många anställda med tidigare toppjobb och topputbildningar. Men på nåt vis så har det väl ändå att göra med att det känns viktigt det jobbet vi utför, det är viktigt för samhället att vi finns och servar. Nån måste göra det här jobbet, annars skulle inte samhället funka. Men den där lilla uppskattningen man ändå får i slutet av året, för ett hektiskt och stressigt jobbmässigt år-det kan ni väl ändå unna oss? Vi hade julbord förr, men det var lite svårt att samla personalen, även om man spred ut julborden under flera dagar så att så många som möjligt skulle kunna närvara. Det var alltid nån grupp människor som alltid jobbade och inte kunde närvara vid någon av datumen man hade bokat upp för julbord. Men då bjöds det iaf på maten, alkoholen fick man betala själv. Nu får vi istället för julbord en julklapp för att alla ska kunna ta del av uppskattningen för det jobbet vi utför. Det kan låta futtigt, men för många skulle avsaknad av den här julklappen (eller julbordet) vara den lilla droppe som får många att lämna. Det kan te sig som att vi tjafsar för att behålla en liten småsak, men det är de halmstrån vi håller hårt i-för det halmstrået känns betydelsefullt när gångna året bestått i sparkar på dörrar, eller spottloskor på rutorna för att vi försöker sköta vårt jobb. Men visst-ta bort vårt julbord. Redan nu är det jättesvårt att rekrytera personal-det får medges. Men det är för att vi inte kan ta in vem som helst. Men om ännu fler lämnar (för det är ganska många som lämnar)-lycka till med att få samhället att gå runt. Ni tycker det är jobbigt om elen skulle bli bortkopplad. Föreställ er även ett samhälle utan kollektivtrafik eller vård…
Alla arbetsgivare som brukar ge julklappar till sina anställda och bjuda dem på julbord bör istället ta de pengarna och ge till en lämplig hjälporganisation som gör nytta i Ukraina.
Som pensionär född på 50-talet sitter man med en sparad slant, dygnsförbrukningen snittar 28 kWh i dec hittills. Bergvärme, braskamin stöttar morgon o kväll innetemp 19 fr. Elförbrukningen i år hittills 6500 kWh, elområde 4 lutar åt en faktura på ca 6000 för dec. Så vad är problemet? Mildväder väntas till 21e. Blir väl som förra vintern där det plötsligt tog slut med kylan efter en månad.
Folk som tror att staten ska fixa allt får sig en funderare nu, med ett pristak så hade ingen gjort några sparinsatser och effektbristen hade då lett till
rullande strömavbrott. Mysigt.
Ha förtröstan: mild- och blåsväder väntas. Ingen vinter utan stormar…
I några dagar ja. Lagom till jul blir det kallt igen…
Synd på snön…
Man bör förvisso inte tro att staten ska fixa allt, men man kan begära att staten inte ska sabba allt.
Att elda dagtid är inget problem när man är hemma med distansjobb+distansstudier som jag. Mitt största problem nu när jag eldar med ved och värmeloggs är att huset är kallt varje morgon, innan eldningen har hunnit höja rumstemperaturen. Sover jag dåligt kan jag gå upp ett par ggr per natt och fylla på med ved och loggs. Pga extremt dyr el vill jag inte kosta på mig något underhållsvärme med el. En säck med 10 värmeloggs á 80 kr per 10 kg räcker ibland ett helt dygn för mitt 70 kvm hus, om det inte är för kallt ute.
Det intressanta är vad som händer med elpriset på fredag. Svinkallt i nästan hela landet och inte så mycket vind.
Även torsdag ser ut att bjuda på efterfrågeflexibelt väder.
Att betala bolåneräntor är inte en kostnad.
Det är sant, men det kan vara en belastning på kassaflödet.
Hav förtröstan och undvik timmen mellan 17-18
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
PS SE1 och SE2 ska undvika elförbrukning mellan 15 -16
Dricker de sitt eftermiddagskaffe då? DS
Om vi antar att bankerna kört en kalkylränta på 7% när de beviljade lånen så ligger listräntorna fortfarande 3 procentenheter under den gränsen (och snitträntorna ännu lägre).
Dvs för varje miljon i lån så har bankerna beräknat att låntagarna skall klara av minst 21 000:- (0.03*0.7*1000000) extra utgifter varje år (efter räntebidraget).
För en högbelånad villaägarfamilj som köpt hus de senaste decenniet borde lånen ligga på minst fyra miljoner kr. Dvs banken har beräknat att de klarar av minst 84 000:- till per år utan att behöva socialbidrag. Så villaägarna borde klara minst 4 månader med 20 000:-/ månad extra i elräkning, eller 5 månader med 17 000 extra per månad.
Så, är det kris på riktigt?
Nej, det finns ju helt uppenbart marginaler i kalkylerna.
Dock utgår nog bankerna från att inte priserna samtidigt rusar på el, bränsle och mat, men även de ökade kostnaderna ryms ju med lätthet i familjebudgeten.
Som sagt, den marginalen är redan uppäten av andra kostnader. 7% ränta knäcker 90% av låntagarna.
90% är nog en kraftig överdrift. Jag har någonstans sett att ca 20% av befolkningen har bostadsskulder på 1 miljon eller mer.
Kollar man FI’s genomgång från 2021 (dvs innan den värsta el-inflationen) så var det ca 1% som hade underskott vid 3% ränta och uppemot 10% vid 7% ränta (fig 15).
https://www.fi.se/contentassets/1f11d50883754a7da8c217457e154d46/den-svenska-bolanemarknaden-2021.pdf
Men om man inkluderade BRF lån så var det nästan 20% som skulle få problem vid 7% ränta (fig 17).
Så visst tusan finns det folk som hänger på gränsen om man lägger på inflation, särskilt bland yngre som köpt in sig sent. Men några 90% är det definitivt inte.
Om och när OKG startas upp igen den 18:e och (förutsatt man inte glömt att kolla att det finns vatten i systemet) blir nästa sak att hålla ögonen på om priserna då kommer att sjunka. Om sveriges exportkapacitet överstiger energiproduktionskapaciteten i EO3/4 är min spaning att priserna kommer att vara oförändrat höga.
Det ger en fingervisning om vad resten av vintern kommer att innebära. På elbruk.se kan man se att priserna (i alla fall i EO3) har nära nog födubblats varje år de senaste åren.
Om ingen ny kapacitet tillförs, om inte EU kan täcka sitt gasbehov 2023 som U vd L nu varnar för är risken stor att priserna stiger ännu högre nästa vintersäsong.
Som andra konstaterat verkar insikten om situationens allvar börjat sjunka in hos politikerna. Har dom litet tur när dom tänker kanske vi snart får se några skarpa förslag om vad som skall göras åt saken i stället för att som under söndagskvällens debattlekstuga skrika i mun på varandra.
Ingen verkar vilja studera vad totalkostandern kan vara för svensken och hur mycket producenterna nu tjänar. Regeringen lär i alla fall ha bra preliminära siffror nu som ägare av vattenfall som äger en stor del av produktionen. Här kommer ett överslag. runt 20GW ligger sverige på. Sätt ett pris på 3.50 och produktions kostand på 50 då tjänas det in kanske 20*3 = 60 Miljoner i timman, på en dag talar vi om 24*60 ~ 1.5Miljarder kronor. 30 dagar på det och vi är uppe på 45Miljarder i Månaden som just nu omfördelas i samhället lite random så där. Låt oss uppskata årskostanderna till i huvudsak 4 vintermånader och vi hamnar på180Miljarder kronor (moms tillkommer) som inte circulerar i samhället om 3.5 månader. En undrar vad en ekonom funderar kring det är det mycket/lite tillräcklickt för att kicka in oss i en djup depression? En stor del av denna klump är dock statligt ägt (Vattenfall) och en misstänker att en tanke är att detta ska finansiera t.ex. en ny reaktor – vattenfall har ju gått ut med att man e redo. Fine vi betalar reaktorn på några månader. Jag undrar bara vad är problemet med att ta ett långt lån och sprida ut bördan på några generationer i så fall? Jag ska förklara det trevliga nu. Staten kan ju ta det här lånet och betala tillbaka en hel del av elkostanderna, man kan gott kompensera riktigt bra. I princip tar man ett långfristigt lån för en ny reaktor eller två men låser inne pengarna hos vattenfall. Summa sumarium inget annat parti kan grusa det här vilket inte e så tokit skrambulerat. Nåväl ett litet problem, vi har inga besked om lättnader. Om man visste att staten skulle återbetala t.ex. Xkr i mars skulle en hel del företag inte höja priser, och folk skulle inte sluta handla och hjulen skulle rulla lite lättare. Vi får hoppas på en julklapp.
Pengarna kan väll visst cirkulera om man bara investarar allt inom landet. Men en rejäl omfördelning av kapital är det
produktins kostand på 0.5 och inte 50 ska de va
Man kan väl pondus spekulera i att regeringen skulle kunna använda pengarna till att ge folket billigare drivmedel som de lovat, e väll inte så tokit om du pendlar 20mil om dagen. Då lär nog inte elkunderna få full kompensation.
Jag funderar på att installera en kakelugn. Har nu en braskamin med skorstenen går utanför huset så jag får inte mycket värme. Såg att en kakelugn kostar ca 100.000 kr.Är det någon som vet vad kostnaden är för att få den monterad och installerad. Talade med någon som hade gaskamin och uppvärmningskostnaden för en månad stannade på 1000 kr för en medelstor villa. Bodde tidigare i centrala Göteborg och kommer ihåg att paradkakelugnar revs ut och slängdes på 50 -talet.