Efter en negativa börsvecka i USA och Sverige så inleds börshandeln negativt i de asiatiska zonerna. Den svenska kronan backar och guldpriset stiger. Energifrågan har nu blivit den viktigaste i opinionen och lag och ordning faller snabbt under landets ekonomi och sjukvård. Regeringen tycker även att blyhagelförbud är “väldigt nischat” och kommer införa det.
Veckan som gick innebar -3.50% för OMXSPI och -3.32% för storbolagen på OMXS30, efter ras på -2.00% respektive -1.61% i fredags. Kronan hittas nu på 11:06 EURSEK och 10:40 USDSEK vilket innebär att kronan backat. Guldpriset skuttar upp till 600:- SEK per gram.
I USA gick börserna -2.08% i veckan för S&P-500 och -2.76% för Nasdaq 100.
Nedgångarna ser ut att fortsätta under måndagsmorgonen, åtminstone i de asiatiska tidszonerna.
ASX 200 -0.21%, Hang Seng -0.96%, KOSPI -0.33%, Nikkei -1.05% medan Straits Times går mot strömmen med +0.58%.
I riksdagsvalet var lag och ordning den viktigaste frågan enligt undersökningar innan valet, men sedan SD-blockets valseger har den så kallade fiskmåshögern helt tystnad i ämnet, även om media försökt kämpa på med domedagsrubriker initialt. Det senare tystnar dock allt mer när man ser att ämnet inte längre delas i sociala medier och alltså inte får de forna klicknivåerna.
Från att ca 21% tyckte att lag och ordning var den viktigaste frågan tycker nu drygt 11% detta. Istället är energifrågan nu det viktigaste enligt 17.1% av väljarna, följt av Sveriges ekonomi enligt 13.8% och sjukvården med 12.7%. Det rapporterar Infostat enligt TN. Bolagets grundare säger till TN:
“Oron är stor, därför toppar energi och ekonomi dagordningen […] Det syns en besvikelse kring hur regeringen hittills har hanterat energifrågan. Moderaterna var tidigare ohotad sakfrågeägare men tappar väsentligt. Istället får Socialdemokraterna ökat förtroende i frågan”
Och där har vi konkret i siffror förklaringen till SD-blockets ras i opinionen. Energifrågan känns i plånboken hos väljargrupperna och Tidölaget har lyckats schabbla bort detta. Kan man dock mobilisera trupperna på Internet att börja skrika om brottsligheten igen så kanske fokus kan ändras, men då framstår regeringen istället som misslyckad i det politikområdet.
I övrigt verkar Tidölaget nu schabbla bort stödet från landets 600 000 vapenägare och jägare, samt många av deras anhöriga samt skogsägare, efter att miljöministern sagt följande till DN:
“Ja det kommer att komma ett förbud mot blykulor för hagelgevär, och det är något som är väldigt skadligt när det kommer ut i naturen. Fast det är väldigt nischat, så skit i det.”
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till DN
Ingen vill ha blyhagelförbud annat än tydligen regeringens och oppositionens politiker. Det är redan förbjudet att använda det i våtmarker, vilket är det väsentliga, men nu ska det bli totalförbud vilket bland annat kommer kosta skogsnäringarna stora summor pengar då stålhagel som fastnar i träd kommer förstöra skogsutrustning och sågverkens utrustning. Stål är hårt, bly är mjukt. Därtill är stålhagel mindre kraftigt pga lägre vikt och fler djur kommer därför skadeskjutas. Och så kommer vapen slitas ner snabbare av stålhagel än blyhagel. Stålhagel skulle också bli ett problem vid sportskytte, bland annat pga rikoschetter av det hårda haglet.
Innan valet var SD-blocket mot blyhagelförbudet, men nu fick man vapenägarnas röster och kan således skita i det. Först införa det och inför valet 2026 säga att man vill avskaffa, för att sedan skita i denna nischade fråga igen.
92 kommentarer
Romina Pourmokhtari uppvisar storartade kunskaper om jakt i allmänhet och hageljakt i synnerhet! [sic!]
Å andra sidan, liberalernas ryggmärgsreflex är ju att säga ja till allt EU tar fram så man är inte förvånad. Nästa steg blir nu att rulla in Johan Norberg i TV rutan som mellan sammanbitna tänder väser fram att globaliseringen kommer lösa detta!!!
Att vara vapenhatare är ju ett klassiskt sätt att vara i sin komfortzon. Jag menar, utan vapen inga gängmord?
Kraftig godhetssignalering. Har man tur kan man hamna på en evighetsutredning om vapenförbud så har man ett tryggt yrkesliv
Jag förstår skälen som skrivs för att gilla blyhagel men jag har svårt att förstå hur någon skulle kunna hetsa upp sig för dem. När jag bara “känner efter” verkar de inte kunna motivera att man sprider bly i skogen. Så varför är blyet bara ett problem i våtmarker? Även om giftet tas upp långsamt i näringskedjorna vore det väl önskvärt att sprida så lite som möjligt?
Det är väl det klassiska “Ja någon gång om året är det väl inga problem om du skjuter med blyhagel – det är så små mängder” och “Är det ok så är det ok – då ska man få stå 8 timmar om dagen och regna blyhagel ner i våtmarken vid sin lerduvekastare”.
Som jägare, även om jag inte jagar med hagel för närvarande pga ingen hund, så ser jag inga problem med blyhagelförbud. Inte bara för miljön i allmänhet utan för att bly är giftigt att få i sig. Man har gjort undersökningar på familjer där det jagas mycket (den jag läste om var i Norge) och konstaterat att de får i sig enormt mycket mer bly än hälsosamt och jämfört med övriga befolkningen. Detta oavsett hur mycket kött de skar bort från viltet.
https://jagareforbundet.se/jakt/kotthantering/sa-valjer-du-blyfri-ammunition/
För hagel finns det hyggliga alternativ, Vismut och Volfram (som de kallar tungsten…) Förvisso ska man inte använda gamla gevär för dessa.
Metalliskt bly i torra marker är inte särskilt giftigt och det är liten risk att änder äter det.
Etylbly som vi hade i bensinen är ett större problem. Eller om bly hamnar i den sura magmiljön.
Kan dessutom en lastbil vara helikopter, så är det bara att skriva O.b på tampongen, patronen menade jag ju…
Blyhagel är ett problem i våtmarker eftersom sjöfåglar äter hagelkulorna. De äter småsten som en del av sin matsmältning, och får då i sig blyhagel.
Bly som hamnar i naturen rent generellt urlakar dock inte särskilt mycket bly.
Och där är det väl redan förbud antar jag..? Så du menar att samhällets resurser går till en ickefråga, nu igen.
Och då blir det alltså bättre för exakt vem, vad?
(Kina är världens största producent av vismut. Wikipedia) Miljövinsten ligger vart?
Antar att det är väl bara att följa pengarna…
Jag har noterat att de två tyngsta i själva regeringen är jägare. Får Romina göra en 180 grader?
600 000 vapenägare är ju ändå en minoritet. Majoriteten föredrar nog att bly inte sprids i naturen? Den mesta jakten är ju mest för nöjes skull så jag tycker det är bra att slippa blyhagel.
Fråga dig vad det innebär för naturen att skogsbolagen kommer behöva ersätta betydligt fler maskiner och sågklingor. Majoritetsargumentet är för övrigt inget argument.
I riksdagsvalet 2022 fick SD-laget 46 296 fler röster än det andra laget.
– om 10% av vapenägarna bytt sida ?
En minoritet röstade på vilket parti som helst i riksdagen. Alltså ska vi skita i samtligas röster, alla alla var en minoritet.
Eh say what??? 600 000 väljare som surar ur och röstar åt ett visst håll vänder väl vilket val som helst i Sverige? Om jag minns rätt är det knappt 7,8 miljoner som får rösta till riksdagen just nu så detta skulle motsvara ca 7,7 %. Minns jag nu också rätt så var det mindre än 1% mellan blocken så om vi antar att “jägarna” var 50/50 fördelade mellan blocken så…
Pourmokhtari är lika kompetent som miljöminister som desertören Tolgfors var som försvarsminister.
Får bunkra upp med blyghagel så jag klarar mig några år iallafall.
Det spelar ingen större roll när det blir olagligt att ens ha patroner i fickan 100 meter från vattendrag. Gissa vad som kommer hända med dina vapen om du blir stoppad av polisen med olaglig ammunition.
Lagom kul också för alla med hagelbössor som inte klarar stålhagel, bara att hänga upp på väggen och köpa nytt…
Du kan väl köpa guldhagel? Mjukt och tungt och ofarligt för naturen. Det kommer också öka intresset att gå och strosa i naturen, så bra för Miljöpartiet också på sikt.
På vilket sätt gör ett blyhagel förbud att fler strosar i naturen? Att strosa i naturen kan ni göra på Gärdet ,Djurgården och Slottskogen i Göteborg, landsbygden är ingen koloni för stadsfolk
Tråkigt när folk ragear utan att läsa vad det är de kommenterar på. DJ föreslog alltså att det skulle användas _guldhagel_, vilket givetvis skulle kunna ha en positiv effekt på mängden skogsstrosande. Finns ju guld i skogen!
Men i sak har Cesar rätt, landsbygden är ingen koloni för stadsfolk. Dom håller sig bäst runt “våtmarkerna” runt Stureplan och där lovar jag och jag tar mig rätten att lova å Cesars vägnar att vi inte kommer använda blyhagel!
Det bestående minnet av Tolgfors.
Klart bakåt patron ur. En knähund till Reinfelt.
Finns 200 000 ton bly i naturen nedgrävt på ca 60 cm djup i form av gamla kablar. Det anses inte vara nått problem då bly är väldigt stabilt.
https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/gamla-kablar-innehaller-mycket-bly/
Tycker att vi kunde ha behållt vårt gamla våtmarksförbud, i det nya är det omvänd bevisbörda. Har man en hagelpatron i fickan inom 100m från en pöl eller ett torrlagt dike är det ditt ansvara att bevisa att du inte tänkte skjuta där. Helt befängt jämfört med hur vårt rättsystem normalt fungerar.
Är ännu mer oroad att det kanske snart blir ett totalt förbud från EU för allt bly i all ammunition, då blir det stora problem för många. Skidskyttarna kan slänga bössan och åka straffrundor direkt med den blyfria ammon som finns på marknanden, man träffar helt enkelt inte målet med den på 50m.
Är grymt besviken på Tidö-laget och deras löften till jägare och sprotskyttar…
Skidskytte är, om något, ett mindre problem. Lika för alla och vill man ha fler träffar så får väl målen förstoras.
Skönt ändå, detta kunde varit dödsstöten för gängskjutningarna men eftersom de mest skjuter helmantlat (koppar) så klarar dom sig. Tänk dig krisen som utbrutit när de, självklart av miljöhänsyn, känt sig tvingade att säkerställa tillgång till laglig ammunition!!
Att elräkningarna för boende i SE3 och SE4 har ökat dramatiskt är ju väl känt, det har skrivits mycket om det och som beonde i SE3 vet jag ju själv, men ni som bor i SE1 och SE2 – kan inte ni berätta hur mycket elkostnaden ökat för era fastigheter de sista åren?
Har fått till mig genom svar här i tråden och allmänt frågande att ungefär hälften hade egen kamin och eftersom priserna varit försvinnande låga tidigare så har många LVVP eller bergvärme men inte så mycket fjärrvärme.
Långt upp är det -30 grader och det har svettats en del i stugorna när priserna inte längre är några ören/kwh av förståeliga skäl.
Jag misstänker att det är mest i SE4 folk energieffektiviserat hårdast och sen kommer väl Stockholm?
Där jag bor har många luft-luft pump och direktverkande och dom som inte har det kör fjärrvärme.
SE 1 och 2 fick väl del av elstödet förra gången trots att de inte drabbades av några större prisförändringar.
Denna gången är elstödet beräknat på årets kostnader och blir ju då en form av retroaktivt stöd.
Antar att norrland får del av det efter vintern, likt SE 3 och 4 fick vänta i våras.
https://www.nyteknik.se/premium/har-slar-elrakningarna-hardast-mot-svenska-villaagare-7042130
Att man i grafiken klipper vid Norrbottensgränsen verkar konstigt dock, hela Lappland har liknande temperaturer, Vuogga, eller Malgovik ligger en bit ifrån varandra t.ex.
Ska man whataboutist så kommer väl den stora mängden tungmetaller som nedfall från luften? Kan den omständigheten tas med i ekvationen?
Spar på blyhagel och gamla vapen till den dag vi eventuellt behöver ge Putins pojkar blyförgiftning.
Å den mer seriösa sidan: energifrågorna kommer bli än mer aktuella när december månads fakturor börjar rasa in, dvs efter Trettonhelgen och framåt. Då om inte förr lär det bli skottpengar på Tidölaget. Fyra såna här vintrar på raken så lär S sitta hotade från -26 och framåt, med egen majoritet.
Ohotade, skulle det såklart vara.
J*a autokorrekt!
Elpris:
December månadsmedel för SE3 hittills, 4,61 kr/kwh ink moms.
På det kommer elbolagets påslag. Typiskt 0,02-0,3 kr/kwh ink moms.
Och elnät inkl energiskatter. Ca 0,7 kr/kwh ink moms.
Med lite tur får resterande 13 dagar i decemeber lite lägre elpriser så månadsmedel sjunker en del.
(Månadsmedel är det som sätter elpriset för alla med “rörligt” pris som inte har timpris)
“Månadsmedel är det som sätter elpriset för alla med “rörligt” pris som inte har timpris”
Njae, det är ett volymviktat pris. Dvs pristopparna, då det också förbrukas mest, väger tyngre än nätterna. Osv.
Det trodde även jag. Men räknar man efter bakåt i tiden så är det inte volymvägt vad jag kan se.
Eller så är dyngsmedel som nordpool presenterar redan volymvägt.
Vilket det inte verkar vara.
Som du upptäckte själv så är genomsnittspriset på Nordpool ovägt.
Ja. Och det är vad som används för elbolagens månadsmedelspris, dvs deras “rörliga” så länge man inte har timpris.
Korrektion:
som används SOM BAS för elbolagens
“rörligt” elpris blir väl baserat på vad ditt elhandelsbolag har betalat för elen? Allt annat vore ju väldigt konstigt.
Nja. Det är månadsmedel + deras påslag av olika slag. Olika elhandelsbolag har olika påslag. Typiskt är de 2-30 öre / kwh totalt.
På energimarknadsinspektionens tjänst kan man se varje elbolags påslag av olika slag för föregående månad. De är skyldiga att rapportera in den informationen.
Ja, givetvis. Därav mitt “baseras på”. Det är ju i princip det enda som de olika bolagen har att spela med när de skall försöka locka nya kunder och hur det kan komma sig att de kan vara billigare än andra bolag med likadant upplägg. Rätt intressant att gå in på t.ex. elskling och jämföra. Finns inte mycket skillnad bolagen imellan, förutom att de har olika “sign-on-bonusar” i form av fasta rabatter varje månad.
Ok, då misstolkade jag.
Basen är dock nordpools månadsmedel.
Jag är rätt säker på att det blir elbolagens eget volymviktade månadsmedel som gäller, så det kan variera något från bolag till bolag pga olika kundprofiler.
Upplands Energi skriver iaf “Rörligt Standard består av Upplands Energis inköpspris från den nordiska elbörsens elpris timme för timme sammanvägt med månadens elanvändningsprofil gemensamt för våra kunder i ditt elområde.”
Elmarknadsinpektionens pristjänst, elpriskollen, håller inte med. För i så fall så borde åtminstonde något bolag kunna komma under nordpools månadsmedel men så är inte fallet.
Som sagt, nordpools månadsmedel sätter basen. Sen slår de olika bolagen på mellan 2 och 30 ören per kwh.
Men är basen 461 öre per kwh så spelar det inte så stor roll om påsalget är 10 eller 20.
Och det är därför som basen är intressant att räkna ut.
Eftersom elhandelsbolagens rörliga pris bygger på förbrukningskurvor där du som kund förväntad förbruka mer el när priset är högt istället för när det är lågt (stämmer säkert också för de allra flesta) och Nordpools genomsnittspris är just det, ett ovägt genomsnitt vore det märkligt om något elhandelsbolag hamnade under Nordpools pris.
Fast det förutsätter ju att elhandelsbolagen bara köper till spotpris vilket inte är fallet.
Avvikelsen från medelpriset är dessutom låg jämfört med variationen mellan timpriserna under ett dygn vilket tyder på att elhandelsbolagen använer nordpools månadsmedel som bas.
Sveriges inställning till exakt och precis allt de senaste decennierna kan sammanfattas med just ordet “naivt,” om man inte vill vara elak.
Om man däremot anser att ansvar bör utkrävas så tycker jag inte att ordet duger riktigt. Anledningen till det är att det knappast har saknats varningar inom några av de områden som blivit som mest anfrätta av denna naivitet. Här har vi försvar, migration, integration, brott och straff, sjukvård inte minst, och så vidare.
Inom vissa av de områdena tystnade fiskmåsarna dock sedan ganska länge. Inte minst då inom beredskap och försvar. Höger som vänster betraktade sådana frågor som sånt som paranoida galningar bekymrade sig om. På sin höjd ett snett leende erbjöds som svar. Alla förstod givetvis att beredskap och försvar HADE VARIT jätteviktigt, men om man kröp fram under sin sten förstod man att nu var det nya tider. Högern och vänstern angav lite olika anledningar för varför, men de var rörande överens om att det där med att ha lager av saker var rena stenåldern.
Vissa kategorier tystnade dock som bekant inte om den (inte minst 2012 via M och Mp) radikalt omlagda migrationspolitiken, och den press denna satte på den åsidosatta kriminalvården, polisen och rättsväsendet. Det fick en destruktiv och väldigt märklig effekt som tål att funderas på. Kortfattat gjordes det omöjligt att opponera sig, om man hade minsta hållhake på sig (som till exempel en position eller en anställning inom någonting offentligt).
Men eftersom frågan var så övertydligt pressande så lyckades den etablerade politiken med konststycket att – och håll i er nu – tappa hela initiativet till ett pyttelitet skinnskalleparti! De var de enda som inte hade något ytterligare att förlora utan allt att vinna på att framhärda med kritiken… och de kunde gott unna sig att tona ned den en hel del också eftersom rena självklarheter plötsligt betraktades som radikala.
Detta så att alla andra 15 år senare tvingas famla runt och försöka plocka upp alla de självklarheter som partiet ifråga har haft förmånen att kunna yttra under denna tid… och mumla lite att det faktiskt beror på vem som säger dem om de är högerextrema eller inte.
Hur detta kunde ske är århundradets stora mysterium för mig.
Men allt hänger ihop. En kår av yrkespolitiker och yrkesbyråkrater som lyckas med denna bedrift kan knappast förväntas göra succé inom något politikområde. De kan heller inte förväntas göra det i framtiden.
Fast jag är faktiskt förvånad ändå måste jag säga. Jag trodde nog att högerregeringen skulle vara LITE mer på bettet i alla fall. Det där gamla skinnskallepartiet för övrigt… jag var väldigt spänd på hur de skulle te sig med lite makt. Hittills verkar det som att de dagtingar iväg sina vallöften lika lättvindigt som vilket etablerat parti som helst. Antagligen av liknande anledningar också.
Angående haglen så gissar jag att högerregeringar (som alltid) tar de frågor de anser vara mindre viktiga och ger bort dessa i present till oppositionen. De hoppas att de därmed inte skall få för mycket skäll. Det får de givetvis ändå, men det lär de sig aldrig. Det är det värsta med högerregeringar faktiskt: Att de hela tiden ber så hemskt mycket om ursäkt för att de för en stund har lånat makten från S. Det gör åtminstone inte vänsterregeringar.
I någon mening har ju faktiskt besparingar på försvaret fungerat. Vi har ju inte hamnat i krig även om vi nu å andra sidan hade haft mer material att skänka till Ukraina.
Men är inte det lite som att säga att “huset har ju inte brunnit ner så det var rätt att spara på hemförsäkringen”?
Exakt. Det är alltid lätt att vara efterklok.
Det stämmer i viss mån men så länge det fungerat kan man inte säga att det var helt fel heller (beror också på vad man använt de insparade pengarna på).
och att huset inte brinner ner…
I jaktlaget jag är med i tog vi bort all blyad ammunition för ett par år sen. Både hagel och kula. Det har inte varit några problem än så länge.
Vi skjuter mest vildsvin och rådjur och dom dör lika snabbt av en kopparkula.
Jagar inte heller med bly förutom “små” småvilt med .22 där det inte finns vettiga alternativ.
för klass 1-2 är de blyfria minst lika bra.
Nu har jag inte någon extensiv erfarenhet av att skjuta klövvilt med kopparkulor, jag har inte mer än ca 150 klass 1 vilt med sådana kulor, men några reflektioner. Går man med hund så vill jag under inga omständigheter ha kopparkulor i bössan, jag har haft diverse olika spännande rikoschetter vid snabba skott i tätningar och annat. Vidare, såsom jägarkåren i stort skjuter i Sverige så har de jaktlag och andra tillställningar jag blivit inbjuden till förbud mot kopparkulor på drevjakter, anledningen stavas återigen rikoschetter och att många gånger står passkyttar tätare. Till sist, helt subjektivt, när jag går eftersök så använder jag mig oftast av riktigt blöta blykulor för att säkerställa snabbt dödande skott. Vill nog påstå att dom är betydligt mera “död” i än vad det är i en kopparkula men då pratar vi riktiga splitterbomber Tipstrike, Vmax och liknande. Vanliga bondade blykulor kan jag hålla med dig i inte är någon vidare skillnad på jmf koppar.
Sen är det som alltid, ett vildsvin som du skjuter bakom örat kan du skjuta med 22 WMR om du vill (vilket vi naturligtvis inte gör).
Men, till pürsch har jag haft stor glädje av kopparkulor!
Claes
Ett mycket bra inlägg, migration var så känslig att ett visst åsiksförtryck infann sig, tror att det var där de etablerade partierna tappar frågan till skinnskalle partiet. Under några grandiosa år var det mycket som gick snett, inte bara migrationen.
Är det trianguleringen som är roten till allt ont?
Att man istället för att hålla en linje försöker fånga andra partiers röster genom att klampa över på deras planhalva? I volleyboll eller tennis hade det väl lett till typ utvisning.
För personlig del tar jag blykuleförbudet med ro.
I slutet på februari var jag till min handlare och köpte på mig ett lager så att jag i alla fall teoretiskt kan ge Simo Häyhä en match om titeln om det skulle behövas..
Kan tillägga att han förstod det egentliga syftet med inköpet mycket väl, så pass väl att han valde att inte tjäna ett öre på affären själv 😛
Du har nog missat skrivelserna om att du inte får vara inom 100m från “våtmark”? Och att du måste kunna bevisa att du, om du blir påkommen där, inte alls hade för avsikt att använda dina hagelpatroner till jakt. Alltså omvänd bevisbörda.
På vintern när allt är fruset går det fint.
Vad har det med saken att göra ?
Kan garantera att jag skulle skjuta orcher även om de nu skulle försöka gömma sig i ett träsk, även om det nu mot förmodan skulle skada miljön.
(Jmfr med mängden blykabel i mark osv, så är några gram kula försumbart)
Skulle vara svar till ANDMAR.
Nja, kan ge dig fan på att en miljöinspektör kommer smygandes precis innan du skall till att göra ditt anfall 🙂
Dock imponerande att du tänker blyhagla eventuella orcher? Eftersom det “bara” är hagel som berörs av dethär förbudet (i dethär steget). Å andra sidan, så som priserna på ammunition har gått upp det senaste året är det nog inte fel att fylla på förrådet av kulammo heller. 🙂
Är rädd för att jaktammo funkar dåligt mot kroppsskydd dock, så man får ju hoppas att de inte lär sig producera korrekta sådana om de får för sig att ovälkommet turista här också.
Å fan, jag har tolkat det som att även kulorna är hotade ?!
Blev lite varmare så elåtgången minskar och sen föll priserna – bra för oss i elunderklassen.
Dock så tittar jag nu dagligen på produktionen i SE3 och noterar att när kärnkraften går upp då går vattenkraften ned.
Vattenlkaften är reglerkraft så varför går man ned i produktion när priserna fortfarande är enormt mycket högre än för 2-3 år sedan?
Är det så att statens reglerkraft är borta så nu kan vattenkraften justera upp priserna lite som dom vill eller gick dom upp bara för att täcka bort kärnkraftsbortfallet?
https://www.elbruk.se/timpriser-se3-stockholm
Just nu kan man väl bara konstatera att om SE3 inte exporterade till SE4, men SE2 fortsatte exportera till SE3 då skulle priserna vara behagliga här.
Reglerkraft i SE4 skulle inte vara så dumt, är tydligen något verk till som skall till Vietnam.
Man känner ganska starkt att det första ny regering skulle gjort var att riva upp allt och rädda det som räddas kan men dom kör på och låter fattade beslut kvarstå.
Jag finner det mycket märkligt.
Den el du producerar kan ej lagras utan måste produceras i samma sekund. Drar ett kärnkraftverk på med 500MW måste vattenkraften minska med 500MW. Du kan inte bromsa in en massa vindkraftverk med 500MW så enormt snabbt. När det inte blåser är det vattenkraften som får kompensera för att den är snabb att minska/öka produktionen.
Ett vindkraftverk är ej planerbart. Kärnkraften är en baskraft som du kan bestämma hur mycket den ska producera, men det tar tid att ändra productionen i ett kärnkraftverk. Därför är vi likliga som har så mycket vattenkraft i vårt land.
Problemet är att de till största del ligger i norr. Medans största behovet ligger i söder. Men det blir ändring på det när stålprojekten drar igång.
https://www.tn.se/naringsliv/24327/larmet-rakna-med-skyhoga-elpriser-lange-till-vattenmagasinen-sinar/
https://www.tn.se/naringsliv/24116/nu-stoppas-laddstationer-for-elbilar-i-hela-landet-orovackande/
https://www.tn.se/naringsliv/21322/darfor-slar-elkrisen-extra-hart-mot-danmark-sverige-kan-sta-pa-tur/
Glömde tillägga att vattenkraften vill spara på sina magasin också. Förmodligen blir det dagar då de får mera betalt för det de har i vattenmagasinen. Men deras viktigaste uppdrag är att vara reglerkraft.
När ett kärnkraftverk ställs på/av är det oftast planerat så att vattenkraften vet när de ska dra på. Ofta styr de en hel älv så att de inte fyller/tömmer magasinen upp och ner. De ska hålla reda på flöden och vattennivåer så att de håller sig inom domarna. Om det behövs 1000MW för att ett kärnkraftverk reglerar ner drar kanske inte ett vattenkraftverk på 1000MW. Istället ökar kanske 10 st vattenkraftverk i samma älv 100MW var. Flödena blir jämnare då.
Att dränka några norrländska byar känns rimligt när det gäller min innetemperatur.
On topic – tack för förtydligandet.
Som tur är bor jag nog 100m ovan den högsta dammen i mina trakter
PRisskillnaderna är generellt så små mellan SE3och 4 och sedan 1 och 2 så det är grunden till att SVK lämnat in förslag om att ändra till tre elprisområden , Sverige söder, norr och Stockholm.
https://www.svk.se/utveckling-av-kraftsystemet/systemansvar–elmarknad/elomradesoversyn/
Lär bli annat ljud i skällan när stockholmarna får betala högre pris än “lantisarna”, för vad jag förstått det som så är det rätt ansträngt med elförsörjningen till huvudstaden?
Om man slår ihop SE3 med SE2 har dom min och hela min familjs röst (jag röstar åt dom).
Skall dom slå ihop SE3 med SE4 startar jag väpnat uppror i de småländska skogarna.
Ja vi i SE3 är ju inte så förtjusta i den idéen direkt 😀
Men som sagt – dyrare el i stockholm kan ju fungera som plåster på såren. Skulle det däremot bli billigare el i stockholm, ja då får man nog allt försöka återställa norsk överhöghet över bohuslän
Det är givetvis poppis att hata Stockholmare men om Stockholm blir ett eget elområde (med högre priser) kommer ju också investeringar att dirigeras dit (enligt såsom det skall fungera). När pengarna sedan investeras i Stockholm blir ni lantisar också ledsna, så hur man än vänder sig så är ändan bak.
HEASM66 > Skulle naturligtvis vilja se en satsning på 10000 vindkraftverk i Stockholm. Innan de lägger ner Forsmark.
Man måste alltid ha reglerkraft redo, och ju mer vindkraft som används, desto mer reglerkraft måste man ha i beredskap. Om man har “förbrukat” reglerkapaciteten som baskraft och skickat den söderut och det slutar blåsa blir det dålig stämning. Därför har ju nedläggningarna av R1 och R2 gett flera negativa effekter samtidigt. Lägre systemnytta, lägre produktionskapacitet av baskraft, lägre reglerkapacitet och minskad transmissionskapacitet. Det fanns rätt bra skäl till att kärnkraften lades där man lagt den.
Märkligt att jägare är en väljargrupp som det alltid skall fjäskas för, medan ingen politiker verkar bry sig om gruppen skogsägare?
Ett mindre antal jägare hade lett till att vi kan ha mindre älg- och rådjursstammar, vilket i sin tur leder till att det faktiskt kan bli lönsamt att plantera tall. Som det är nu, så får vi granplantager. Kostnaden med granbarkborrar betalar ju inte jägarna för, så de bryr sig inte.
Men så som Sverige fungerar, så är ju den ägda marken i första hand alltid till för dem som inte äger den.
Ja det är ju märkligt att älgstammen gått ner de senaste åren, och samtidigt så har skadorna det minskande antalet älgar orsakat bara ökat och ökat?
Så det är olönsamt att plantera tall, och då måste man plantera gran, och då får vi massa barkborrar som gör gran olönsamt…?
Markägarna gnäller ju högt över att det finns t.ex. vildsvin på deras marker som ställer till med bekymmer. Men om man då säger “ge mitt jakträtten så får vi ner stammen”, nä då blir de gnidna och skall ha betalt.
Dessutom i dethär fallet så är det faktiskt så att politikerna pissar på både jägare OCH markägare, för om jägarna använder stålhagel så kommer det bli problem sedan när dessa träd skall in till sågverket, då stålhaglena skadar sågbladen. För övrigt ett problem även för försvaret, förr kunde försvaret avverka träd på sina skjutfält och få betalt för det, men nu är det ingen som vill köpa det pga ammunitionsresterna.
Bör väl inte vara något problem att flisa upp träden från skjutfälten och använda till massa.
Även flismaskinerna kan jag tänka mig tar stryk av stålet, men troligen funkar det.
Dock mer betalt för prima virke till sågverken.
Jag är jägare och markägare.
Vi har avverkat de senaste åren men bara planterat tall och lärk.
Får se om det lönar sig på sikt, men granbarkborren ska inte få nån gratislunch här iaf.
Jo, lärk är ju rätt populärt. Fast fyfan för att gå som hundförare genom lärkplantage i jakt på vildsvinen.
Hur gör jag med mitt gamla hagelgevär då?
Du behåller det och skjuter glatt stålhagel mindre än US4 och som inte är laddade till mer än 30 g och med ett arbetstryck under 740bar. Dvs. läs på asken när du köper ammunition.
Suddig bild LW, men 100m öst om norra utgången av Shinjuku station, den var svår att hitta.
All ammunition i form av hagel borde förbjudas som ett steg på vägen att förbjuda nöjesjakt. Att döda levande varelser för att det är roligt ger lite psykopatvibbar. Alla jakt ska förstås inte förbjudas. Det finns nödvändig jakt.