Konsumentverkets nya referensvärden för hushållens kostnader visar att matpriserna stigit 20% på ett år. En vuxen 35-årings hushållskostnader landar exklusive bostad (hyra, bolån, BR-avgifter), värme och fordon på 9 380:- SEK per månad i en storstad.
Konsumentverket tar varje år fram referensvärden på hushållskostnader per månad, vilket är siffror som används t ex av myndigheterna, företag som banker vid låneansökningar mfl. Årets referensvärden visar bland annat att kostnaden för mat ökat minst 20%. Detta skiljer sig från KPI(F)-inflationen som SCB redovisar, utan handlar om faktiska kompletta måltider för hela veckan och inte någon fiktiv mix av produkter. Matkostnaden förutsätter frukost, lunch, middag och två mellanmål.
För en singel 35-åring är matkostnaden 3 420:- SEK per månad. Hushållets gemensamma kostnader, inklusive t ex hemförsäkringar, hushållsel (=ej värme och varmvatten), medier, utrustning, förbrukningsvaror mm landar på 3 710:- SEK i storstaden om man är singel. Övriga individuella kostnader landar på 2 250:- för 35-åringen, och är kläder och skor, fritid, mobiltelefon och personlig hygien (vilket inkluderar tandvård, frisör, toalettpapper, menstruationsskydd, tvål, rakningskostnader mm).
Totalt kostar en 35-årig singel alltså 9 380:- SEK i storstaden. På mindre orter blir kostnaden några tior lägre per månad.
Till detta kommer alltså boendekostnaderna, t ex 7 000:- i varmhyra, eller kanske för 3% i ränta på tre miljoner i lån om 7 500:- SEK, plus 2 000:- SEK i månaden för värme och varmvatten. Detta är mina egna ponduspostulerade siffror framtrollade ur hatten, och oräknat amortering. Även kostnaden för transporter som bil eller kollektivtrafik tillkommer.
Grovt räknat behöver man ca 20 000 – 25 000:- SEK efter skatt per månad för att leva ett normalt liv som singel i Sverige. Med skattetabell 32 för år 2023 (32% i kommunalskatt) behöver man då en månadslön på ca 26 000:- SEK för att få ca 20 000:- SEK i näven (egentligen 26000-5524=20476:). Är man sammanboende utan barn klarar man sig på mindre, då många kostnader kan delas inklusive boende och hushållsgemensamma kostnader. För barnfamiljen ökar förstås kostnaderna, både pga barnen och pga generellt behov av dyrare bostad. Barnbidraget 2023 om 1 250:- SEK täcker matkostnaden (men inte övriga kostnader som blöjor=personlig hygien) för ett barn upp till två års ålder, men en femåring kostar i mat och övriga individuella kostnader 3 470:- SEK per månad enligt Konsumentverket, oräknat bostad, värme och transporter.
Naturligtvis kan man leva på mindre, och just du kära läsare klarar dig förstås på 2 000:- SEK i månaden, men du är en anekdot och inte normalfallet. Obligatoriska läsarkommentarer om Lidl följer i kommentarsfältet.
80 kommentarer
Lidl? Det är ju billigare med Willys..
Skämt å sido, nog märks det i en familj med 2 tonåringar att allt blir dyrare, men man kan ju inte direkt be sin 18-åriga son att sluta äta. Får väl hoppas på att man får en redig löneökning på en sisådär 3% i April nästa år
Hur många kebabpizzor med pommes kan en 18-åring snorta i sig genom näsan på en dag?
@LW: Fniss!
försökte be min tonårsdotter lite fint att inte duscha 30min per dag
Var lite som att be Bunker-Tsaren hoppa ut genom fönstret
Meningslös
Haha, jo tack det där känner jag igen. Jag har dessutom två döttrar.
Ha ha 😀
Det är nog många föräldrar som har den problematiken just nu.
Du får reglera det med varmvattentillgången.
Räkna ut hur mycket du skulle spara (för el och vatten) om hon istället duschade 20 minuter – ge henne hälften av den summan. Gå sedan vidare till 10 minuter. Belöning motiverar 🙂
Blir en intressant övning att göra budgeten för nästa år. Brukar använda konsumentverkets siffror som någon slags sanity check.
Med bundet bolån, litet behov av att köra bil och fast elpris (tack igen Lars) så är det anekdotiskt matkostnaderna som märks mest. Eller rättare sagt inköp på Ica så det ingår ju förbrukningsvaror där.
1800kr i ränta/månad o eldar med ved, två akademiker med god inkomst. Köper det jag vill idag om jag vill utan lån eller avbetalning, men studietiden var nog den mest fostrande trots allt, att kolla priser o äta egen matlåda sitter kvar i student- DNA, märkligt.
Medianinkomsten i Stockholm verkar vara 28.800:- och för Sverige 25.340:- (2020). Åtminstone halva befolkningen verkar klara av att bli singel i alla fall.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Alla-lan/Stockholms-lan/Stockholm/?var=17249
Har länge ställt mig frågande till de där siffrorna på Ekonomifakta då SCB redovisade 28,5K som medianinkomst i riket 2020 https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/utbildning-jobb-och-pengar/inkomster-for-personer/
Min upplevda inflation är är närmare 20%, ALLT precis allt har gått upp rejält. Nästa år väntas VA taxorna och sophämtning öka också. Hur har folk råd att leva med normala inkomster. Fasar inför vintern elpriser, då har jag ändå bergvärme i SE3 med timprisstyrd värmepump.
Riktigt bra uppskattning trots att vi båda i hushållet är lite norr om 35 år och har samlat på oss dyrare vanor. Inga bo- eller konsumtionslån kompenserar dock.
Konstaterar att jag i alla fall ligger ganska nära Konsumentverkets siffror för matkostnad för min åldersgrupp. Skönt att veta att jag är någorlunda normal i åtminstone ett avseende. 🙂
Plötsligt händer det!
Reagerade mest på att man räknar med frukost, lunch, middag OCH två mellanmål. Vem äter fem mål mat om dagen?
Eller, ja en tonåring gör det, men nu var det ju en “normal” 35-åring man räknade med här.
En Joe and the Juice på morgonen på vägen till hippa webbyrån och en Waynes Coffee på väg hem = två mellanmål 😁
Haha, där sprack budgeten också…
Jag äter två.
Väldigt många som tränar gym eller liknande äter ju minst 5 mål..
Det är nog många som utöver tre mål mat tar en fika på för- och/eller eftermiddagen samt äter snacks på kvällen.
Öresundsbron aviserade just nästa års höjda broavgift. Går upp med 8% med hänvisning till inflation, växelkursen bla-bla.
Bokslutet går att läsa, finns ingen kostnadspost där som kan öka enormt, EBITDA 83%, EBIT är 67% visar hur lönsamt det statligt ägda bolaget redan är.
Man passar helt enkelt på att höja för att det går. Men stat och märkligt nog mitt eget fack tycker att jag ska ta ansvar för att hålla ned inflationen och vara nöjd med 3-4 lönehöjning. Märkligt.
De sänker den säkert pga växelkursen nästa gång …
Japp, jag är rolig. Här hela kvällen.
GoD help us all. He is joking.
Det är reglerat i broavtalet hur valutorna ska förhålla sig till varandra prismässigt.
Lustigt nog är DKK peggad mot EUR och SEK faller sedan andra världskriget. Det kommer mao alltid att bli dyrare för svenskar att passera bron än för danskar – köpkraftsrelaterat.
Absolut inte sant! Riksbanken substituerar att du kör motorcykel i stället och blir det för dyrt får du cykla. Så broavgiften har alls inte gått upp.
Sedan är det för mycket pretto i den här tråden. Ö&B har redan en sida där de presenterar billiga måltider runt tian. Indisk linsgryta är en av dess rätter som går att Ebba upp med falukorv. Lägg till en slatt ris så landar du runt 15 kronor. Gånger fem mål om dagen så blir den dagliga matkostnader 75 kronor eller runt 2500 i månaden.
Man kan även steka bacon på rea och då klarar man sig utan stekfett. I stället kan man runda av med att steka några skivor gammalt bröd som man köper på Lidl för en tia påsen, brukar finnas utanför kassorna.
För att inte tala om allt gott man kan göra med italienska lågpristomater på burk…
Så 2500 i månaden för ensamstående. Man kanske skall tvätta sig också men Rusta har nu lanserat sitt eget märke som kostar 10 kronor flaskan för duschvägg och schampoo i ett.
Rakning är överskattar, enligt bibeln skall dessutom hår och skägg vara vildvuxet men man kan givetvis klippa håret med en kastrull som Emil eller lyxa till det med en klippmaskinen.
Nu saknas bara m/58 också så är bilden av lågprissvensken komplett.
Linsgryta med kryddstark korv och ris är så j-a gott!
Vi klipper vårt hår själva med en frisörsax och klippkappa, de har varit en bra investering.
Jar-Jar Binks herr-frisyr tar lite längre tid att klippa, jämfört med mitt långa hår som klipps av tvärt och binds ihop med en scrunchie för hår. Resultatet blir likvärdigt med traktens 15-min. salonger där man inte behöver boka tid och där frisörerna inte är särskilt utbildade eller svensktalande.
Jag förstår inte hur man köper gårdagens bröd och fallfrukt när den står efter kassan. Tycker de att man ska ta sig ett varv till genom butiken?
Det gör mig djupt bekymrad över vissa accepterar en lägre lefnardstandard utan att blinka!
Jäfvla fårskock!
Återstarta Barsebäck! Gränsgångare har dock fått nöjet att få lönen höjd med 15 % pga valuta rörelser. Om det brakar loss ytterligare ser vi nog 2:1 till danska kronan. Det är en bra hedge mot sämre tider att få lön i DKK (som egentligen är EUR). Danmark är lite av ett lifehack, om man kan tolerera danskar.
Varför Barsebäck? Vi har ju lillgrund, 48 möllor producerar 4 procent av vad Barsebäck gjorde. Men i public service är allt toppen, “havsbaserad vindkraft ger mest pang för pengarna”
mhhm. Jag tror vi får anledning till att tänka om när det gäller den där havsbaserade vindkraften.
https://second-opinion.se/komplexa-affarmodeller-i-havsbaserad-vindkraft/
Det kan vara så att en stor expansion av vindkraft faktiskt för med sig det goda att elmarknaden återregleras.
Nackdelen är såklart att det kommer ske med subventioner till vindkraft och andra energislag som inte löser våra försörjningsproblem.
https://www.youtube.com/watch?v=Jy2Ce1Wpl-4&ab_channel=MNWMusicSweden
Schtaten!
Mjo, det känns verkligen i plånboken att maten gått upp, men 20% är väldigt lågt räknat. Då har de antingen räknat på väldigt enkel kost eller använt priser från augusti i år. Sedan dess har matpriserna gått upp en bit till, och framförallt de vanligaste basvarorna. Bara tomatkrossen (billigaste) har gått upp med 39% sen årsskiftet, smörgåsmargarinet med 35% och nu favoritpastan (lågprismärke) med 41% så utslaget över månaden landar jag personligen långt över 20% i kostnadsökning för matkassen. Har slutat köpa salladsgrönsaker och valt bort mycket, det börjar kännas torftigt men alternativet är att inte ha pengar kvar i slutet av månaden så det får gå. Bara trist att veta att det fortfarande kommer bli värre. Om nötfärsen ligger under 150 kr/kilot om ett år ska jag fanimig fira med champagne!
Du kan naturligtvis inte köpa ultralyxvaror som riktigt kött på fullpris. Det får vara tills det är rea. Soylent Green kanske är billigare.
Sedan får man byta produkter och märken. Lidls turkiska sultanarussin har bara gått från 10.90 till 11.90 och deras mûsli har samma pris så det finns guldklimpar i tillvaron.
Tack för den hjärtevärmande bild du målar upp av min kommande matsedel för 2023 ff… Nä, men jag undrar var gränsen går, hur mycket man kan snåla och vad den verkliga genomsnittliga prishöjningen egentligen ligger. Vad äter folk som bara sett sin matkasse gå upp med 20% hittills i år? Egenjagade gräshoppor med granskottssylt? Gräsmatta?
😅
Något som är extremt talande är att vi bloggläsare generellt är placerade högt på inkomstskalan och sen ändå sitter och diskuterar att krossade tomater ökat med 4kr.
Hela samhället pressar från alla håll och kanter nu. Tänk de som har det ännu tuffare än oss, måste vara ett rejält helvete de lever i nu med ekonomisk ångest.
Det är inte de höga inkomsterna du blir rik på, det är de små utgifterna. Gammal sanning.
Exakt. Mat 2 500 kr och boende 3.500 kr per person och månad hos oss (vi bor i olika hus). Resten går till bil- och båtkostnader eller sparande. Jag försöker stå på ett ben när jag ringer rikssamtal. Klädkontot är minimalt. Ändå handlar vi på ICA Maxi, trots att vi har både Lidl, Willy och City Gross i närheten.
Fi faaaan!
Jag bor med fru och två barn. Frun har bestämt sig för att skifta arbetsmiljö med 4 år studier till följd.
Vi bor i stockholm och jag får glatt pynta hyra på 15000 plus mat, plus parkering, plus el, plus försäkring. Det börjar kännas må jag lova. Problemet är väl att mitt hushåll nästan alltid sett ut så här. Kan ge mig fan på att hon sjappar utbildningen om tre år så har jag lagt alla pengar på ingenting, som vanligt. Men sådan är kärleken..
Hon kan väl jobba extra?
Är inte det märkliga att facket kämpar för att vi ska få minimala löneökningar? Efter att Ingves och ett gäng Fintechsnubbar sabbat vår ekonomi så ska vi andra sänka vår standard tillbaka till 90-talet.
https://www.youtube.com/watch?v=Jy2Ce1Wpl-4&ab_channel=MNWMusicSweden
Det är inget nytt..
Inte märkligt alls. Varför skulle facket vilja öka din köpkraft och förbättra din tillvaro? Då slutar du ju rösta på S. Världens starkaste fackföreningar har ju inte direkt lyckats åstadkomma världens bästa utfall på hundra år hitills så varför skulle de lyckas nu? Precis samma mekanism som Hyresgästföreningen.
– Jag har inte märkt att maten gått upp.
Frun handlar.
.
– Är man riktigt stark måste man vara snäll så frun är kvar.
Om frun tjänar några pengar ja…
Får digitala kvitton i Lidl-appen och ser att Lidls riskakor tycks vara en säker hamn i oroliga tider. Priset ligger på förmånliga 9,90 kr och har gjort det senaste 1,5 åren.
Riskakorna innehåller dock arsenik, det är därför folk med lite mer i plånboken börjat handla majskakor istället.
“Förr pudrade man ansiktet med arsenik och hade det i håret och det var ingen som mådde dåligt av det.”
Har hyfsat låga boendekostnader. Som ordspråket säger. Det är inte enbart de stora inkomsterna hjälper till utan även de små utgifterna,, så sant som det är sagt. Folk får sluta ränna på krogen var och varannan dag.
Vad tjänar du?
Intressant att följa alla inlägg om egna beslut och ekonomiska situation. Hur mycket tjänar snitt-läsaren på den här bloggen kan man undra? Eller har det gjorts någon sådan fråga från Lars tidigare.. ?
Sök och du skall finna exakt det svar på den fråga du ställt! : )
Vad tjänar du? Intressant att följa alla inlägg om egna beslut och ekonomiska situation. Hur mycket tjänar snitt-läsaren på den här bloggen kan man undra? Eller har det gjorts någon sådan fråga från Lars tidigare.. ?
Kommentarer att fälla vid fikahörnan:
…Det spelar ingen roll hur mycket dom höjer bensinpriset eftersom jag ändå alltid
bara tankar för en 500’ing åt gången.
…Två kan leva lika billigt som en, men det blir dubbelt så dyrt.
…Nu när toapappret har blivit så dyrt blir det till att använda båda sidorna.
…Nu när maten är så dyr är det billigare att äta pengarna direkt.
…”Man skall inte ha utgifter – Man skall bara ha inkomster” (Påstås
vara sagt av skara-Bert)
…Nu så här i kristider får det bli viner med skruvkork. (Men det har många dyrare fabrikat ändå nu på senare tid gått över till pga kvalitetsproblemen med läckande naturkork vilket ledde till oacceptabel kassation. Korkek-odlarna i bla. Spanien protesterade eftersom deras levebröd försvann. Man hade dubbeljordbruk där nötkreatur gick i skuggan av korkekarna och kunde på så sätt nyttja jorden till två produkter )
Det finns saker som jag slutat köpa. Exempelvis en del mejeriprodukter vars priser ökat med 100%. Jag köper numera bara storförpackningar av kött. Skär av en bit som kan tillagas och styckar resten i frysbara portioner. Samma sak med torrvaror. Storförpackningar. Tvättmedel (även om dessa förpackningar “krymplationerats” från 12 till 10 till 8 kilo vilket jag nog noterat. Sedan kikar jag enbart på de små siffrorna bredvid lock-priset där det står jämförpris/kg eller liter eller vad det nu handlar om. Har gått med i en kundklubb och ser till att handla sällan men mycket för att komma i åtnjutande av rabattsatser om det handlar om större belopp. Färsk-salladspås-inköpen har drastiskt minskats ner och ersatts med frysta rabatterade. Etc. Etc.
I någon av tidningarna redovisades att många (?) använder ett klädesplagg kanske inte mer än 6-8 gånger innan det slängs (!) Jag har svårt att tro dessa siffror då de verkar tyda på ett oerhört slöseri. Själv har jag skjortor som är > 20 år utan revor eller andra tecken på slitage. Men det ÄR ett slit-å-släng-samhälle. Ett besök på en återvinningsanläggning och man får se skakande exempel på fina möbler, lagningsbara armaturer och annat som utan vidare hade kunnat användas i många år.
Man har definitivt börjat handla mer på extrapriser än förrut och ändå tjänar jag rätt bra. Det kan inte vara kul att redan ha levt på marginalen före januari 2022.
Läste en artikel i AB om att man generellt men i det specifika exemplet hade noterat att det går åt mycket mer mat i skolmatsalen under den här hösten, även frukost och mellanmål var det högre förbrukning på. Alla (i stort sett) elever åt också varje dag i matsalen vilket inte var fallet tidigare. Det var nog en hel del elever från områden med lägre medelinkomster, drog jag slutsatsen. Så nog börjar det slå igenom, man kanske inte kan äta sig mätt hemma eller har råd att “snorta i sig kebabrulle” på lunchen längre.
Jävligt beklämmande läsning faktiskt för oavsett vad är det ju inte barnens fel att läget är som det är.
Vi har dragit ner på godiset och husdjuren (hund- och kattmat och svindra veterinärvårdsförsäkringar och veterinärbesök). Jag har lagt in mitt veto: inga husdjur tills vidare.
Har ni något magiskt husdjur som man kan välja om man ska ha månad för månad? Kanske en prenumerationstjänst? Petflix?
Iofs, om man har ett husdjur och slutar att betala mat och veterinär så löser ju problemet sig självt med tiden.
Tamagotchi?! 👾
Numera anses man vara en djurplågare, om man inte har en veterinärvårdsförsäkring till sina hundar och katter. En “dental plan” för de fyrbenta vännerna behövs också, med en regelbunden tandstensborttagning under sedering.
Vi uppfann det fiktiva “hundfacket” och “kattfacket”, där våra djur kom med diverse veterinär-intyg om deras dokumenterade behov av dyrare djurmat, exklusivt mode och prylar. Det blev dyrt, men J-J Binks försöker ändå förhandla om anskaffning av en hundvalp för 20.000 kr.
Om ni frågar mig kommer det vara omöjligt att alla har så bra lön i Sverige. I usa är ”minimum wage” 7.25 dollar. I matbutik i Sverige tjänar man ca 150kr+ob, landar på 30k+ För att stå i kassan på Ica, medans en kompetent ingenjör kan tjäna 45k med högskoleutbildning med utebliven inkomst i x antal år, samt csn skulder. Det är ”bara” 50% mer, ännu mindre skillnad efter skatt. Det bidrar också till att ett paket smör just nu kostar 70kr.
Det är KNAPPT värt att dra på sig en utbildning i dagens Sverige, när man kan hoppa in i industrin och tjäna 40k+ (Ja, mina vänner på 21 bast och skiftgång gör det…). Är det någon som håller med?
Om jag håller med om att minimum wage är extremt låg i USA. Absolut. “It’s a shit country”
Så har det alltid varit i Sverige. Utbildning är gratis men lönar sig inte.
Jag har gått två naturvetenskapliga utbildningar med topp-betyg, men de har numera ett kort “bäst-före-datum”. Numera är det nästan ingen svensk som vill plugga sånt längre och kurserna fylldes istället med “exotiska import-hustrur”, som behövde CSN som sin finansiering i det nya hemlandet Sverige, efter att SFI-pengarna hade tagit slut.
Om man tittar på exempelvis ekonominyheter på SvT så inser man förstås att svensk ekonomi inte går som tåget. Fast inte verkar (de titulerade) experterna särskilt oroade. Konjunkturinstitutet spår tillväxt i BNP runt noll nästa år. 2024 tar tillväxten fart igen.
Börsen har gått tämligen spikrakt senaste månaden. Typ +10 procent.
Folk i allmänhet, inklusive undertecknad, verkar klart mera oroade.
Svårt att riktigt få ihop bilderna.
https://www.konj.se/publikationer/konjunkturlaget/konjunkturlaget/2022-09-28-lagkonjunkturen-star-for-dorren.html
Från botten i botten i början på oktober är OMX30 upp ungefär 300 punkter. Typ 16-17 procent om jag inte räknat fel i all hast.
Krisstämningen tycks bortblåst. Vi går mot ljusare tider!?
Man kan inge säga sanningen, då tar ju småspararna ut sitt börskapital och då skulle drakarna drabbas. Nee vi ger lugnande råd, medans vi blåser svensson en gång till.
Nu ska jag vara motvals. Firmans orderböcker är fulltecknade och leverantörerna slår i kapacitetstaket. Jag ser inte den påstådda nedgången från mitt håll. 2008 var det annorlunda, det var som åka in i en vägg.
2008 var mer som att man åkte ut på en bro som kollapsade under en.
Har läst blogginlägget och tråden med stort intresse – tack alla!
Själv har jag varit prismedveten några år nu, inte minst i matbutiken, men inte på samma nivå som de senaste månaderna. Liksom med elförbrukningen ser jag det lite som en sport. Som någon skrev har jämförspriserna blivit intressantare, det blir mer storpack, vissa varor som springer iväg löjligt mycket har blivit osexiga och ratas helt. Gick redan tidigare över från kaffe till te, saknar det inte det minsta. Utgifter för onyttigheter (av dålig kvalitet) blir allt mer irriterande, går hellre över till mindre kvantitet och bättre kvalitet. Laddar ner butikernas appar och jämför priser, det är måndagsmorgonens mysstund (med en kopp te, givetvis).
Men det jag egentligen ville säga efter att ha läst tråden var att jag i samma veva såg tv-inslag (både CNN och BBC) från Ukraina om hur de kämpar i kylan och i sina sönderbombade bostäder, beckmörker, en skål soppa på stan, vuxna män som gråter) – det ger fan lite nyttigt perspektiv på det hela.
+100
Vi får ständiga rapporter från “Perre i Ukraina”, som tar emot donationer från Sverige och köper mat för dem och delar ut em gratis till hungriga ukrainare. Perre är en släkting till kompisen J-J Binks som bor i gäststugan.
Det är samma sak med elpriserna. Dom är orsakade av inkompetenta politiker som under årtionden inte har byggt överföringsledningar mellan norr och söder. Problemet har varit känt sedan folkomröstningen om kärnkraften 1980 men man har valt att titta åt andra hållet. Man har istället sålt ut infrastruktur i form av kraftförsörjning till utlandet. Det är givetvis vinstdrivande bolag som hellre investerar i en sjökabel till Europa där marknadspriset är högre för energi. Dom politikerna skulle nu ställas till ansvar och för all framtid entledigas från offentligt avlönade arbeten. Det är hårfin skillnad på vad politikerna har gjort och landsförräderi. Medborgare i det land som tillverkar kraften ska ha den själva till lägsta möjliga kostnad. Ev. överskott får sedan säljas till marknaden. Inte tvärtom som det är nu.
Transmissionskapaciteten finns. Den används inte mer än till sisådär två tredjedelar idag. Det är dessutom en dålig idé att ta på sig en massa transmisionsförluster. I synnerhet när man samtidigt tänkt att dra igång flera extremt energikrävande industrier i norr.
Räcker att vi inte röstar på dem igen. SVMPC alltså. Nu kommer de sedvanliga jämförelserna med Tidölaget som ännu inte lika grundligt lyckats fucka upp Sverige. Men det ordnar de säkert bara de får tid på sig.
Ett stort fel är också att man har stängt kärnkraftverk placerade i söder där det råder kraftunderskott. Sveriges högsta taxeringsvärde på en fastighet är ett kärnkraftverk. Klart att det inte blir lönsamt med renovering då när man medvetet saboterar lönsamheten från politiken.