Bolaget Kundkraft avvecklas efter oktober i år och tar inte längre emot några nya kunder. Det 23 år gamla bolaget har samlat kunder för att gruppköpa elhandelsavtal från lägsta budgivaren. Med osäkerheten om elpriset lämnar inga elhandelsbolag längre bud och nya EU-regleringar gör att bolaget inte heller kan ta in rörliga elavtal längre än tre månader.
Efter 23 år lägger alltså Kundkraft ner verksamheten, som varit idén att samla ihop kunder och få anbud på billigast el från olika elhandlare. Ingen elhandlare vill längre lägga anbud på fastpris för den stora medlemsgruppen och EU-regler stoppar att binda rörligt elavtal (till en leverantör) längre än tre månader, vilket bloggen tolkar som att det är ointressant att rekrytera kunder för elhandelsbolagen den vägen – kunderna kan ändå byta till en annan leverantör om tre månader.
Kundkraft skriver:
“När Kundkraft inte längre har några budgivare till våra auktioner, försvinner hela syftet med Kundkraft och du som medlem riskerar att få ett mycket ofördelaktigt högt elpris. Kundkrafts affärsmodell fungerar helt enkelt inte efter att affärsomständigheterna ändrats så mycket.”
De sista auktionerna genomförs nu i september och oktober för de kunder som var dags att omförhandla, och sedan lägger man ner. Deras rekommendation är rörligt elpris då priserna är så höga och osäkra att det kan vara dumt att låsa sig just nu.
I ett utskick till en bloggläsare rekommenderar bolaget Tibber för rörligt elpris, då de oftast vunnit auktionerna. Tibber profilerar sig också kring timpris och smarta funktioner för detta, men är förstås i så fall också beroende av att kunden har hårdvara som stöder detta eller engagemang.
Kundkraft är alltså inte ett elhandelsbolag i sig, utan ett kundföreningsföretag. Den som tecknat ett avtal via Kundkraft fortsätter vara kund hos den motpart man köper elen från och behöver i princip inte göra något.
Vad gäller att ingen vill erbjuda fast elpris till den stora kundkretsen – det är väldigt osäkert med privatkunder hur mycket el de faktiskt kommer förbruka, t ex om ett hushåll skaffar elbil sitter elhandlaren med låst elpris, men där den nya ökade elkonsumtionen inte har prissäkrats.
Kundkraft Sverige AB var ett lönsamt bolag och omsatte ca 40 MSEK årligen de senaste tre åren, med ett resultat på 6 – 8 MSEK om året, men affärsidén är nu dödad av den osäkra elmarknaden. Antalet anställda var 2021 sexton stycken och kommer rimligtvis varslas om uppsägning och bli en del av varselstatistiken.
Det ska hedra bolagets ledning att man tar detta beslut medan tid finns och avvecklar under ordnade former. För en del mindre elhandelsbolag utan stora eller offentliga ägare riskerar det smälla till i vinter.
Ett elhandelsbolags affärsidé är att lägga på några ören på elpriset, samt en mindre fast månadsavgift, som ska täcka inköp, prissäkring, IT-system, administration, fakturering och personal. När elpriset gått från 30-50 öre till 500 öre ökar risken i verksamheten motsvarande – tiofaldigt – medan det fortfarande bara är några ören som ska hantera detta. Hela vitsen med elhandelsbolag, som inte tillför någon unikt, var att de skulle erbjuda konkurrens om fakturerings- och administationkostnaderna. Man skulle idag kunna lagstifta att alla har timpris och att elnätleverantören bara fakturerar spotpris (plus t ex lagstiftat halvt öre) för elen på den faktura som ändå går iväg, och att separata försäkringsbolag får erbjuda fastprislösningar.
22 kommentarer
Jag var kund hos Kundkraft och det brukade vara ganska bra avtal. Tyvärr gick avtalet ut sista juni och jag nappade inte på ett förslag om ca 1kr/kWh utan valde rörligt månadspris.
En bekant har haft ett liknande förfarande hos Villaägarna (Tror jag det var) som även dom tydligen genomfört liknande förhandlingar för sina medlemmar. Hans avtal löper ut nu senhösten.
Kollar man på Compricer tror jag det enda man får genom att köpa el ifrån någon annan än nätägaren är en större risk att få elen felfakturerad och så klart två fakturor istället för en. Själv har jag haft timpris sedan nätägaren kunde erbjuda detta.
Finns nog gott om framför allt mindre nätägare som inte har också elhandel. Finns också elhandelsbolag som erbjuder att ta över faktureringen av elnätskostnaden. Så alla kombinationer är möjliga.
Elmarknaden har blivit motsatsen till intuitiv med dagens elkris. Kundkraft med sina tiotusentals kunder borde ju vara mumma att lägga vantarna på och binda upp under 12 månader. Lite mindblowing att instabiliteten på marknaden gör att elbolagen inte vågar att knyta upp en stor pool av kunder på den korta tiden.
Det är precis storleken som gör det. Säg att kundkraftskollektivet är 100 GWh per år. Tecknar du avtal med kundkraft och ska sen ut och täcka 100 GWh på terminsmarknaden kan du bli sittande i en riktigt knivig sits. Ingen som säljer de stora volymerna, extrema prisrörelser etc. När du väl köpt 100 GWh terminer har du kanske låst in en brakförlust på grund av att marknaden är så tunn
Precis, det är just det som är “mindblowing”, att krisen lett oss dit. Hellre förlora femtontusen kunder än att binda tjugofemtusen kunder på tolv månader.
En släkting fick erbjudande att låsa på 1 år till drygt 800 öre med start i november. Förstår att de får lägga ner.
Nu har/hade ju i och för sig Kundkraft en stor ägare bakom sig men om jag minns rätt så sålde Schibsted Kundkraft till Tibber förra året. Om det gick igenom har jag dock inte kollat upp.
Ett litet tips bara: använd elpriskollen när ni jämför priser. Det är en statlig myndighet som tillhandahåller den oberoende prisjämförelsen på el. Använder ni compricer, eller elskling eller liknande så är de inte oberoende utan de tjänar på de elbolag som finns med i deras uppställningar.
Även effektreserven kommer ändras.
“Ingen effektreservsresurs på dagen före-marknaden”
https://www.svk.se/aktorsportalen/bidra-med-reserver/om-olika-reserver/effektreserv/hantering-av-effektreserven-vintern-2020-2025/
Jag drar slutsatsen att Karlshamnsverket kommer sluta leverera den 16 november då verket förbinder sig att vara Sveriges effektreserv.
https://www.svk.se/aktorsportalen/bidra-med-reserver/om-olika-reserver/effektreserv/
Uniper kommer troligen förstatligas. Det betyder att tyska staten kommer äga en signifikant del av svensk kärnkraft.
Jag är rätt säker på att tyskarna har inget emot att importera svensk kärnkraftsel så länge de slipper kärnkraften i sig.
Tyska staten har nog likt den Svenska inte mycket emot ett högt elpris.
Nu tvingas visserligen Tyska staten ta över Uniper pga av att Uniper sitter med svarte Petter i fastprisavtal. Men när gasleveransproblematiken lösts kommer Uniper åter bli en kassako.
Länken visar att Uniper har mer effektreservsåtaganden (9 gasturbiner)
https://www.uniper.energy/sv/sverige/kraftverk-i-sverige/storningsreserven
Inom en mycket snar framtid kommer el att vara en vara som du köper när du har råd. I Beijing hade man åtminstone i början av 2000-talet förbetalda Smart card som du satte in i elmätaren för att få el. Hade du inga pengar blev det ingen el.
Troligen får Sverige ett system där du tankar med Swish precis som med kontantkort. Det kommer bli för jobbigt med alla som inte kan betala. Eventuellt kommer faktura erbjudas till de som har AAA kredit rating typ par med miljoninkomster och miljöpartister.
Samtidigt blir det ett starkt tryck att förbjuda vedeldning så man kan skapa ett äkta elproletariat. Vanligt folk får väl laga mat på gasolkök med sådana där billiga engångspatroner.
Värt att veta som står i länken ovan om störningsreserven:
“Luft och förbränningsgaser driver en gasturbin. Det är också härifrån namnet gasturbin kommer, och inte från det bränsle man använder – gasturbiner drivs oftast med olja.”
“Bland annat planeras en kapitalökning på åtta miljarder euro,”
https://www.zeit.de/politik/ausland/ukraine-krieg-russland-newsblog-live
Mitt avtal med Kundkraft går ut sista november,så efter det hänger jag fritt. Hur ska jag tänka då ? Vilket bolag ska jag välja? Bör jag ta nån som gör sin egen el?
Har du inga särskilda skäl att välja något annat, och om du vill ha timpris, så ta en titt på Kärnfull. De är sympatiska, har full fokus på kärnkraft och ligger i startgroparna för att börja bygga ny så fort lagstiftarna får tummen ur och tillåter det.
http://www.karnfull.se
Tack för tipset.
Eftersom Kundkraft var anti-kärnkraft och pro-vindkraft tycker jag det är alldeles utmärkt att de drabbats av den kreativa förstörelsen.
Är man en del av problemet får man finna sig i att skörda vad man sått.
Tibber, you’re next.
Har varit hos Kundkraft i många år, bekvämt och har funkat bra för mig. Varberg Energi det senaste året men med osäkerheten om elmarknaden och installation av solceller sade jag upp Kundkraft i juli och tecknade nytt avtal med annan leverantör. 3 år med 207 öre/kWh inkl. moms från 1:a nov. Får se om det var bra eller inte, time will tell…
Har större vedlager i år än någonsin så hoppas komma under 15 000 kWh/år.
Tips som jag tror har kommit upp i annan tråd, granbarkborre-träd är riktigt torra där dom står om det är någorlunda öppet. Det går att hugga torr ved mitt i vintern, gjorde det förra vintern då veden tog slut.
Kundkraft såldes till Tibber förra året. En swap där Schibsted sålde bolaget och istället blev delägare i Tibber. Nu flyttar Tibber in alla medlemmar direkt i deras kundstock utan auktioner.
Kundregistret verkar ha sålts, jag har upprepade gånger ringts upp av säljare från Vattenfall. Ser ingen annan förklaring till att bli uppringd många gånger. Har dock aldrig svarat