Gårdagens ordentliga börsuppgångar fortsätter genomgående i de asiatiska tidszonerna och den svenska kronan fortsätter stärkas efter valsöndagen. Hushållen är fortfarande vid sin deppigaste nivå kring bostadspriserna sedan finanskrisen, men någon mindre deppiga än förra månaden enligt SEB:s boprisindikator. De amerikanska marknadsräntorna noterades i nya årshögsta.
Stockholmsbörsen steg kraftigt under gårdagen emd +2.09% för OMXS30 och +2.10% för OMXSPI, dvs tämligen stabilt mellan storbolagen och börsen som helhet. Den svenska kronan fortsätter att stärkas kraftigt till 10:49 USDSEK och 10:62 EURSEK och det verkar vara en rörelse som fortsätter från valsöndagen. Å andra sidan har vi inte fått de slutliga valresultateten, utan de ska nu komma på torsdag. Sedan är det oklart om regeringsbildningen sedan Moderaterna igår hävdade att de inte alls hela sommaren sagt att de bara ska bilda regering med KD, och nu alltså inte utesluter SD i regeringen. Detta kan göra att Liberalerna hoppar tillbaka från SD-blocket till S-blocket och att vi får ännu en S-regering. Bollen är rund i fotboll, som det heter, och Liberalerna må ha bytt namn men de förblir Folkpartiet.
Guldpriset backar med den starkare svenska kronan och kostar nu 579:- SEK per gram.
I USA steg börserna. S&P-500 gick +1.06% och Nasdaq 100 +1.20%. De amerikanska marknadsräntorna nådde nya årshögsta med 3.60% för 2-åringen och 3.37% för 10-åringen.
I de asiatiska tidszonerna är det under morgonen upp i samtliga index bloggen bevakar.
ASX 200 +0.70%, Hang Seng +0.37%, KOSPI +2.73% men var nog stängd igår och har lite att ta ikapp, Nikkei 225 +0.27% och Straits Times +0.57%. Undantaget KOSPI är alltså uppgångarna måttliga.
SEB:s boprisindex stabiliserades på -40 från förra månadens -42. Hushållen är alltså nere vid sin deppigaste nivå sedan finanskrisen, men något mindre deppiga än förra månaden. Man kan dock hävda att det är eett avrundningsfel med så små förändringar i enkätundersökningen. Hushållen blir dock rejält mycket deppigare i Göteborg från -40 till -49 och Svealand utom Stockholm från -38 till -45.
Även om indikatorn stärks så ökade andelen som tror på fallande bostadspriser från 57% till 59%, men andelen som tror på stigande priser ökade från 15% till 19% och indexet hamnade därmed på -40.
Boprisindikatorn har klent prognosvärde för annat än den innevarande månaden. Om den tog en paus nu så steg antagligen bostadspriserna på sina håll i augusti, vilket också Valueguard indikerade med sina preliminära data för augusti i Stockholm.
Det är dock säsongsmässigt normalt med uppgångar i augusti, men sedan fortsätter bostadspriserna i en normal marknad att falla under hösten. I nuvarande marknad med räntehöjningar, hög inflation och skenande driftkostnader för t ex villor via elpriser och gaspriser så lär knappast bostadsmarknaden vända upp under hösten.
Intressant är att hushållen tror att styrräntan reporäntan ska ligga på 1.48% om ett år. Alla ponduspostulerare på banker och andra högavlönade prognosavdelningar tror snarare att den ska upp till runt 2%, 2.0 till 2.5%. Om jag minns rätt tror t ex SEB själva på 2.25%.
I så fall underskattar hushållen som kollektiv just nu de kommande räntehöjningarna och det avspeglas därmed i att de är för positiva till bostadsmarknaden. Eller så är hushållen smartare än samtliga prognosmakare.
86 kommentarer
I morgon kommer SCB med inflationssiffrorna för augusti månad. Kommer bli intressant själv tror jag det hamnar en bra bit över 9%.
Bopriserna på lgh har vänt upp igen i mitt område. Vet ej hur det ser ut för villor.
Kan meddela att nästan varenda nybyggnadsprojekt har stannat upp då kalkylerna inte längre går ihop. Många husfabriker och villabyggare har varslat nästan all personal
Är det någon som vågar köpa en villa idag innan vinterns elpriser har visat sig? Hur ser marknaden ut för villor i södra Sverige?
Men som det låter här är det väl avgiften till en BRF som är den kommande största kostnadsökningen… den kan ju höjas med mer än kostaden för en hämtpizza i månaden.
I mina egna filterbubblor pratades det väldigt mycket om passiv- eller plusenergihus för 10 år sedan. Jag upplever att det inte pratas fullt lika mycket om det nu, utan nu är det mer digital fabrication och liknande. Att processen (parametrisk design/3D-printat eller vad som) är viktigare än resultatet (att husen är energisnåla och trevliga att bo i).
Så jäkla svårt är det ju ändå inte att bygga ett lufttätt och välisolerat hus och sen komplettera med lite solceller för att få ett hus som över året har negativa elräkningar.
Det finns tillverkare av s.k. passivhus, men de verkar inte ha slagit igenom än. Kanske det gör det nu när elen blivit så dyr.
Nej troligen vågar inte många köpa förrän vi har en regering och denna har angett tonen för priserna på grundläggande nödvändigheter. Låt oss hoppas det går snabbare den här gången och att vi slipper käbbel. Lovande att SD verkar släppa kravet på ministerpostet. Troligen bäst för de själva också.
Jag firar lite för i helgen lyckades jag köpa 40 säckar ved. Helt vansinnig situation i Göteborgsområdet, slut överallt. En populär hussajt beskriver hur vedstölder är ett växande problem. Kanske lättar situation en om Frankrike får igång några reaktorer.
En ny villa torde väl vara mer intressant än en gammal, allt annat lika (dvs det är ingen prisskillnad att tala om pga ålder)
Energiförbrukningen lär vara betydligt lägre och det är lättare att integrera golvvärme och värmepumpslösningar för en i allra högsta grad modest kostnadsökning (man byter ut frånluftsVP med elkasset till en större luft/berg/markvärmepump).
Jag tror också många breffar får sig en rejäl snyting map kostnaderna. Det är också en tidsfråga innan fjärrvärmekostnaderna går upp. De verk som använder biobränsle kan räkna med kraftigt höjda bränslekostnader och som alla eldade kraftverk är bränslet en stor del av produktionskostnaden.
Tex Örtoftaverket och därmed fjärrvärmen i Lund och Eslöv som exempel.
Synd om de som endast har fjärrvärme alltså.
Ja, ,fjärrvärmen kommer såklart inte heller undan. Jag fick i går besked om att jag kan räkna med ca 2x höjd avgift för elen nästa år. I år lågt fast pris, men rörligt fr o m nästa år, så jag tar höjd för mer än deras 2x höjning. Ändå en ringa avgift för mig.
Samma i mitt område. Vidhåller att en kraftig broms i prisnedgången är den reella bostadsbristen i områden som inte är skit.
Vissa segment kan säkert gå ned mycket och som vanligt är det nog de lite fattigare som bor i marginalområden. Människor där har både sämre marginaler och få vill egentligen bo där i annat än hopp om att det kommer vända upp och bli bättre.
Ser inga villor som inte blir sålda här (norra götaland) så länge de är fjärrvärmeuppvärmda. Att det priset kommer öka vid årsskiftet verkar inte ha sjunkit in än.
Sen är frågan hur mycket det ökar. Har svårt att se att sopeldade får så mycket högre bränslepriser…
Alla fjärrvärmeverk är inte sopeldade. På sikt kommer Tyskland elda sina egna sopor. Det blir brist på sopor.
Bensinpriset har ju sjunkit 20% jfrt med i somras så det bromsar väl inflationen något. Elpriset dock…
Expressen.se skriver nu att Ringhsls 4 är nere till slutet av januari. Jippiieee!
Så lägligt…
Alltså, ja Ringhals själva har inte skrivit det på sin hemsida men min erfarenhet säger mig att dessa saker som går sönder tar tid att fixa och renovera och få godkänt för drift igen. Eftersom vi har en marknadsekonomi så har man minimalt med reservdelar på lager.
I en marknadsekonomi torde det vara smart att undvika ett stopp på grund av saknad reservdel som orsakar kostnader på mångmiljardbelopp.
Eller så tjänar man ännu mer på att priserna ökar olinjärt, och inget går att bevisa som marknadsmanipulering…
Låt oss säga så att det finns få incitament och små marginaler i nuvarande marknadsekonomiska prismodell.
Det är väl en fördel med 10000 nya vindsnurror och säg 100 nya inmatningspunkter och 30000 MW ny transmissionsnätskapacitet, systemet blir som internet, elen kan alltid routas fram någon väg.
Vad är ditt förslag för att skapa “rätt” incitament och undvika Enron- beteende? Om alla kraftverk hade varit helt oberoende skulle ju marknadskrafterna ha uppmanat alla att producera så länge marginalkostnaden understiger marginalpriset. Ingen skulle tjäna på “falska” nedstängningar.
Men det finns stordriftsfördelar som gör att “ett kraftverk – en ägare” knappast lär uppstå. Så hur i helskotta undviker man monopol/oligopol-beteende? Och hur gör man det lönsamt att äga reservkraftverk?
Med tanke på att tråden blir lite flamsig längre ner så kanske jag skall påpeka att det var en seriös fråga. Jag har inget eget förslag som skulle funka smidigt.
När reaktorerna byggdes så fanns det en plan för redundansen där man såg varje verk som en system och respektive reaktor togs ner en gång per år (under vår, sommar respektive höst) för underhåll, bränslebyte osv. På vintrarna, under topplastperioderna skulle samtliga vara igång. Det är denna redundans som man nu har haft sönder.
Det var på den tiden energin hanterades av ingenjörer och inte miljöpartister.
Ta det lugnt, Bolund har ju sagt om och om igen att nedlagd kärnkraft inte påverkar elpriserna.
Jag vilar min väska.
https://second-opinion.se/prisspridningen-startade-efter-stangningen-av-r2/
Japp
+1
Förutom existerande parallellsamhällen finns det ett till. I Bolunds skalle…
Varför stoppar Ulf Ringhals?
Okej, du får nog förklara hur det gick till.
Prövar på det här med att vara i totalt ansvarslös opposition.
Rätt gött faktiskt.
Jag trodde det skulle bli mer kärnkraft med Ulf, inte mindre???
Varför syns gnäll-Forssell inte till? Har gått undercover som the Dark Knight?
Mig veterligen så är ingen Ulf ansvarig ännu, eller hur menar du?
Nu blir det Ulf-priser på el!
Och Ebba-priser på falukorv?
Korvtanten i Fäbodjäntan?
Räntorna har peakat det kommer inga fler höjningar nu, de kommer vända neråt igen. Stabelo har tex redan sänkt.
Vi ser kanske början på ett slut om än ett utdraget slut av kriget. Regeringen kommer att införa någon form av pristak på elen, den värsta oron är förmodligen borta för tillfället och systemkollapsen är avvärjd för tillfället.
Det måste vara en ironisk kommentar, men den är lite svårtolkad…
Vad är ironiskt och vad är fel?
Krigsslutet är givetvis osäkert att förutspå, att räntorna peakat och att regeringen kommer täcka upp för elen är nog ganska säkert.
Pristaket kommer innebära akut elbrist, dvs roterande bortkoppling.
Det borde bättre att alla intjänade pengar som staten och elhandelsbolagen och elproducenterna gick till andra stödåtgärder som tex sänkta skatter och arbetsgivaravgifter. Då finns det fortfarande incitament att minska elförbrukningen vilket med Ringhals4 stoppet i vinter troligen är absolut nödvändigt.
Det första en ny regering behöver göra är att införa tvingande energibesparingsåtgärder. Det borde redan varit gjort.
I princip har du rätt om det inte vore för de extrema elpriserna som ligger bortom även de mest dystopiska spådomarna. Ligger elpriset på 5-10:- hjälper det inte att spara då är det mer av eller på som gäller, konsekvenserna för samhället blir enorma med uppsägningar och konkurser. Ingen regering oavsett färg eller ideologi kommer låta det hända.
Men sparincitamentet är ju också beroende på var ett eventuellt prisstak hamnar 1 eller2:-.
Sen tror jag alla inser att de närmaste 10åren kommer vi få leva med högre elpriser än vi varit vana vid , jag tror sparincitamentet finns kvar, nu handlar det mer om att överleva.
Denna vintern handlar om att överleva, kommande vintrar är det som används för att bedöma om man skall investera i egen produktion eller besparingar. Jag sneglar på föregående vinter som riktmärke för SE4, dvs ett vinterelpris runt 2,5 kr/kWh mot tidigare 1,5 ungefär. Och jag ser inte heller hur sommarpriserna blir så mycket lägre, vi kommer ha längre stopp i k-kraften och vindkraften ger mindre på sommaren.
Det är ganska många roliga projekt som blir lönsamma då.
Lite så tänker nog jag också..
https://www.di.se/live/eu-vantas-foresla-obligatorisk-minskning-av-elforbrukningen/
Där kom den.
Analyser visar ju att om förbrukningen i Kon-EU minskar runt 5% faller elpriserna radikalt.
Minskar Sverige sin förbrukning 5% kommer exporten öka i motsvarande omfattning och priserna sjunker inte lokalt, utan följer Con-EU.
Con-EU = Continental-EU, men också Conning-EU, eftersom man vill att Sverige skall exportera all sin energi för en spottstyver. Jag tror att inom en eller två mandatperioder har vi samma skattesats som medel-EU och arbetsgivaravgifter pga kostnadstrycket på industrin.
Samma gäller med övrig politik.
Angående räntorna tror jag att du spår fel.
Riksbanken har näst möte 19 sept och presenterar sitt beslut dagen därpå.
Jag tippar att styrräntan och därefter boräntan får sig en kraftig skjuts uppåt efter detta mötet.
Vi får helt enkelt se.
Den kan få en skjuts upp nu men isåfall är det sista höjningen. Den här gången är inflation driven av skatter och extraordinära händelser, höjda räntor kommer inte att dämpa inflation utan snarare bara förvärra situationen.
Förmodligen kommer även inflationstakten att peaka unter vintern för att falla under vår-sommar.
Räntorna kommer vara fortsatt hanterbara.
Det är dags att vakna ur din dröm! Tror du verkligen att fackföreningarna kommer att hålla igen nu när det blir brunblått styre? Det kommer bli mycket mer än 2 procent i lönekrav vilket kommer elda på inflationen rejält.
Det verkar som om många lever i förnekelse gällande inflation och bostadspriser. Först när Svenne märker att de rörliga räntorna stiger kommer bostadspriserna sjunka rejält.
Och strejker.
Tja vi får väl se.
För egen del har jag knappt några lön så det spelar liten roll, har haft betydligt högre ränta än nu.
Angående facken och löneförhandlignar är det ett intressant läge, i LO-kollektivet är SD störst men pamparna är uteslutande S. De ska alltså ha ut folket att strejka mot sin egen regering? Kan nog bli en del strejkbryteri, kanske blir det nu vi får en rejäl försvagning av facket med nya fackförbund med bindningar till SD? Eller är båda parter smartare än så, vågar pamparna riskera att facken splittras i s-fack och sd-fack?
Alla SD:are har väl gått med i deras egna politiska fack “Löntagarna” så att de slipper vara med i ett LO-fack och stödja S, eller?
Riksbanken sänkte räntan när den låga inflationen i stort sett var 100% importerad. Varför skulle de agera annorlunda nu? Även om inflationen är importerad så brukar inflationsförväntningarna smitta av sig och inflationen blir snart inhemsk.
Dessutom höjde Riksbanken till 4,75 så sent som 2008 och då var inte inflationen i närheten av vad den är nu.
2008 blev det finanskris. Efter det har man gjort precis allt för att det inte ska ske igen till synes till vilken kostnad som helst.
Det är nog inte många som längre tror att vi kommer se en ränta på 4-5% om 2 år.
Inte många som tror det, men det spelar igen roll. Tillslut kommer verkligheten ikapp.
Prövar bara på det här med att vara i totalt ansvarslös opposition.
Rätt gött faktiskt.
Jag trodde det skulle bli mer kärnkraft med Ulf, inte mindre???
Varför syns gnäll-Forssell inte till. Har gått undercover som the Dark Knight?
Forssell såg en chihuahua med antisocialt dominansbeteende och rånarblick, så han har låst in sig på toa i en vecka eller så med fingret på larmknappen. Så otryggt är nämligen Moderaternas Sverige. Rena inbördeskriget faktiskt.
“guldet backar”
Prepparnas revansch:
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GMGpW6/dyrare-toapapper-essity-aviserar-prischock
Prepping och inflationsskydd i ett!
Hmm, kriget och elförsörjningen är inblandade.
Hur kan bloggaren ha missst det här? Och vad säger konjunkturmodellen!
Har noterat att det varit mycket extrapriser på sistone på toappapper. Jag ser samma mönster för andra varor.
Först en period med extrapriser, sedan rejäla prisökningar.
Efter pandemin så har jag alltid två storpack toapapper i lager hemma.
Och jag inkasserar därmed 7 amatörprepperpoäng.
Falsk blygsamhet. Du kan även titulera dig finnans-stjärna när dina 2-balar ökar i värde (eller kostnad som en riktig ekonom skulle säga).
Det gäller att hålla koll på spotpriset på toarullar i vinter. Har ingen startat en toarullebörs ännu?
Nu efter valet har väl alla toapapper för några månader? Eller tog ni bara en valsedel? Amatörer.
Jag vill inte att MP skall beröra mig öht.
Kan du visa på dockan var Ragnhild Pohanka gjorde dig illa?
Jag kan inte sluta skratta. Kan vara årets kommentar. 🙂
HLR dockan?
Den har bara en kavitet, de dockor du använder har ju tre.
Före du har varit på dem såklart. Efteråt har de betydligt fler hål skapade av skarpeggiga vapen.
Nej, det är alltså en referens till polisförhör med barn som blivit utsatta för övergrepp. De sägs gå till så. Det är roligt för att:
-Det antyder att din motvilja mot MP inte är rationell utan grundar sig i ett trauma
-Det antyder att du är ett barn
-Det är en gravallvarlig situation med polisförhör, vilket står i kontrast med skämtet.
Någon HLR-docka avsågs alltså inte.
Om du behöver få fler skämt förklarade för dig så kan du alltid fråga.
Jag testad men råkade använda en SD-valsedel. Det var en obehaglig upplevelse eftersom jag blev anklagad för brunsmetning direkt, så det misstaget gör jag aldrig om.
För säkerhets skull (jag vill inte se det där internettrollet på muggen igen – det var otrevligt):
Jag testade samtliga partiers valsedlar, men alla lovade mer än vad de höll för i verkligheten.
Det gör alltså ingen skillnad om kandidaterna på papperet står för så kallade mjuka värderingar?
Nej. Det samtliga verkar dessutom vara teflonbehandlade. Skiten bara rinner av.
Årets bästa kommentarstråd är härmed nominerad.
Det kommer nog fler trådar med tanke på utfallet i valet.
Det kommer nog fler trådar med tanke på utfallet i valet.
Hårdast drabbad av toapapperspriset är Ali Baba med de 40 rövarna.
Det finns ytterliggare ett användningsområde för valsedlarna, tändpapper för braskaminen, då kan man njuta av att partiet man tycker minst om iaf hjälper en personligen på ett vettigt sätt.
20% höjer Essity rakt av, mot oss företagare. Vilka prishöjningar ut mot kund det innebär i olika brancher blir svårt men spännande att sia om, vad tror ni?
Skitmycket förmodligen…
Det var lite svårt att förstå, då referensen till språkröret på 80-talet knappast är relevant för min del.
Men fan vet, du är minst sagt förvirrad BD, det visar sig mer och mer. Kanske du skall lugna ner dig lite och acceptera att vänstern inte är så poppis som du tror i Sverige?
Jag förstår att det svider i arschlet på dig att valutgången blev som den blev.
Men ta det nu lugnt, luta dig tillbaka med en kall och litr popcorn njut av tågkrashen som vi sakta ser utveckla sig. Det finns inga vettiga lösningar på de utmaningar som Sverige står inför i närtid.
Annars hade ju vänstern redan löst det eller hur?
Absolut, jag är så triggered att jag svarar på fel ställe. Nej vänta, det var ju du.
Din dåliga och långrandiga leverans av “ha ha du är triggered” är inte den fyndiga comeback du tror att den är.
Å andra sidan, om maten blir så dyr att man inte har råd att äta så går det inte åt så mycket toapapper heller. Så säg inte att jag inte är en optimist.
Kom ihåg att vänster är oren. Högerhälsar man med och äter med.
Gäller både på dass och i politiken.
Det kanske går till så i din trollfabrik i Irkutsk eller Ulan-Ude, men här i Sverige har vi alltså toalettpapper och tvättar händerna med tvål och vatten efter toalettbesöket. Dessutom har vi bestick när vi äter så man slipper kladda med händerna i maten. Bara skriv din adress nedan, Sergei, så ska jag skicka några rullar toapapper och en sked du kan sleva in bovetegröten med.
Det var faktiskt inte särskilt fyndigt skrivet av dig, BD.
Du verkar vara frustrerad. Har det hänt något i helgen?
Idé till personlighet: bind fast din heder och ära vid partipolitiska stridigheter som en spinkig kavajförsedd muf-nolla och anta att alla andra också gjort det.
?
You dont make sense.
Ellevio idag:
“De skenande elpriserna har påverkat kostnaden för elnäten. Orsaken är så kallade nätförluster, svinn orsakat av den värme som alstras vid överföringen av el.“
Så mycket som 8% av all köpt el i Sverige blir värme i näten…
Lagom kul att som konsument behöva betala för ett sådant resursslöseri pga av ”orsaker”