Börserna inleder veckan blandat i de asiatiska tidszonerna efter en negativ vecka, trots rusning i Sverige i fredags. Swedbank tror att inflationen i Sverige stiger till 10% i november och att Riksbanken höjer styrräntan reporäntan med 1.50 procentenheter till 2.25%. Idag är det Skånepriser för elen i Norrland med upp till ca 7:50 SEK per kWh inklusive allt.
Stockholmsbörsen studsade upp i fredags vid det stöd som bloggen skrev om i torsdags. Ändå slutade veckan som helhet på -1.59% för OMXS30 och -1.53% för OMXSPI, men man undvek att bli den sämsta veckan på länge.
Den svenska kronan rasar mot dollarn och kostar nu 10:87 USDSEK och EURSEK ligger på 10:75. Möjligt att helgens utspel om sedelpressarna för att rädda elhandelsbolagen spelar in. Guldpriset sticker iväg till 599:- SEK per gram.
Börserna i USA var negativa i fredags och S&P-500 gick -1.07% och Nasdaq 100 -1.44%, så vi får se om Sverige följer med i det kopplet som en snill hond idag.
I de asiatiska tidszonerna är börserna blandade. ASX 200 +02.5%, Hang Seng -1.47%, KOSPI -0.49%, Nikkei 225 oförändat på -0.04% och Straits Times upp på +0.28%.
Swedbanks analysbrev Räntebladet, som publiceras varannan månad, räknar med att inflationen toppar på 10% i november och att Riksbanken höjer reporäntan med totalt 1.50 procentenheter fördelat på 0.75 nu i september, 0.50 i november och 0.25 i februari för att landa på 2.25% mot dagens 0.75%. Sedan sänker man styrräntan till 2.0% våren 2024. Rörlig bolåneränta fortsätter upp till 3.60% sommaren 2023 och femårsräntan blir som högst 3.80% i december. Utifrån den prognosen finns inget behov av att binda räntan, men man får långsiktigt räkna med misnt 3.40% i bolåneränta åtminstone år 2024 ut enligt ponduspostuleringen, som slutar där.
Norrland, dvs elhandelsområde SE1 och SE2, får Skånepriser idag med som högst 543 öre per kWh eller ca 7:50 SEK per kWh inklusive moms, energiskatt och rörligt elnät, samt elhandelspåslaget. Priserna blir dock högre i SE1 och SE2 om det är någon tröst för norrlänningarna, med som högst oskattade och omomsade 625 öre, eller 8:50 SEK per kWh inklusive allt.
Elhandelsbolagen har ingen aning om vad elpriserna blir i vinter verkar det som. Enligt Compricer nedan eller här kostar bundet sex månader upp till 901 öre per kWh i SE4 Södra Sverige. Tolvmånaders bindning kostar mellan 738 öre och 860 öre per kWh. Detta inklusive moms, men utan elskatt och elnät. Tremånaders avtal kostar mellan 519 öre per kWh och 651 öre. Spridningen är alltså rätt stor och det innebär alltså stor osäkerhet i elhandelsbolagens prissäkringar och analyser. Det betyder också att det kommer finnas elhandlare som kommer ha fel och kan gå omkull.
Eller kunder som väljer fel.
Dock har de bundna elpriserna bara fortsatt upp, UPP, UPP! de senaste månaderna.
80 kommentarer
Snackas mycket elpriser, vi har även ca 40 000 hushåll i Sverige (fritt ur minnet) som värmer sig med gas. Det är dessutom en mycket vanligare uppvärmningsmetod i övriga Europa.
Här kan man se lite prisstatistik. Orban, Putins lille stövelslickare, verkar ha fått en bra deal. Sverige har högst gaspriser i hela jävla EU och det verkar inte bero på straffskatter och moms.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Natural_gas_price_statistics#Natural_gas_prices_for_household_consumers
Ben Dover.
Vdn för kalshamsverket uttalade sig igår. Han ungefär såhär.
Det tog 30 att montera ned världens bästa elförsörjningssystem, det kommer ta 30 år att bygga upp det igen.
Länk tack!
Bör vara denna https://www.svd.se/a/WRlqVk/energikrisen-tar-30-ar-att-komma-ur-situationen
Paywallad.
Läste det också. Tror denna länken är gratis:
https://www.expressen.se/nyheter/domen-kommer-ta-lang-tid-innan-vi-ar-tillbaka/
Tack JH. Som väntat visar det sig att Ubbe citerat helt fel.
“Det har tagit oss 30 år att hamna i den här situationen och det kommer sannolikt ta ungefär lika lång tid att komma ur det, säger Henrik Svensson, chef på kraftverket, till Svenska Dagbladet”
–
Men vad fan vet jag?
Så han sa absolut inte “det tog 30 år att montera ner världens bästa elförsörjningssystem” vilket Ubbe påstod. Jag är glad att vi är överens i den frågan.
“Henrik Svensson som är chef på kraftverket tror att det kommer ta lång tid att återfå stabilitet, han säger att kraftsystemet som fanns förmodligen var världens bästa. […] Den tiden är förbi och det kommer ta lång tid innan vi är tillbaka. Det har tagit oss 30 år att hamna i den här situationen och det kommer sannolikt ta ungefär lika lång tid att komma ur det.”
vs
“Vdn för kalshamsverket uttalade sig igår. Han [sade] ungefär såhär.
Det tog 30 att montera ned världens bästa elförsörjningssystem, det kommer ta 30 år att bygga upp det igen.”
Det som VD sade uppfyller med råge beskrivningen “sade ungefär såhär” som Ubbe skrev. Man får vara bra aspig för att få det till “absolut inte” samma. “Världens bästa” är med i vad VD sade. “Situationen” får man läsa lite mellan raderna att VD inte tycker är så lyckad, så “nedmontera” är en adekvat beskrivning.
För den som läser snabbt och slarvigt och med dålig läsförståelse så går det kanske att få för sig att det Ubbe skrev skulle vara ett direkt citat, men det kräver som sagt att man slarvar.
Jag har svårt att få det till något annat än vad UBBE skrev
citat:
Oljekraftverket i Karlshamn har redan producerat mer energi i år än under hela 2021.
Men det kommer inte ta Sverige ur elkrisen.
– Det har tagit oss 30 år att hamna i den här situationen och det kommer sannolikt ta ungefär lika lång tid att komma ur det, säger Henrik Svensson, chef på kraftverket, till Svenska Dagbladet.
BEN DOVER letar som vanligt skitfel.
Varför inte bara erkänna att sossarna och mp ställt till ett elände för oss svenskar.
Deras världsfrånvända politik har gjort oss alla fattiga.
Att SD:s trollfabrik anser att påhittade citat är ett “skitfel” är väl i och för sig förväntat. Men har inte du lite vitmaktrock att lyssna på innan du gör dina kvotpostningar om Morgan Johansson? Kanske är idag dagen då du också kan hetsa en stackars yngling till att försöka knivhugga en högt uppsatt politiker, vem vet?
Vitmaktrock.
Menar du läkarrock?
Faktum är att enligt media sitter dom ju och lyssnar på marschsånger från Oswald Mosleys “British union of fascists”. Dom kan väl inte lyssna på originalet Horst Wessel-lied eftersom dom failade tyskan allesammans, men jag var ändå snäll när jag skrev “vitmaktrock”. Det där är old school fascistmarschmusik, går liksom inte att tolka på annat sätt.
“Antisemitismen är helt öppen och han drar ofta judeskämt”, säger man också om chefen i trollfabriken.
Men hey, visst är det dumt att folk håller dålig ton på internet?
Sånt skitsnack är inte värt att svara på.
Visserligen röstar jag SD men är inte medlem.
Har varit medlem i centern som ung, röstat på Göran Persson och Moderaterna före Reinfeldt.
Men alla partier som regerat de sista 25 åren har sabbat Sverige.
Att de lyckats förstöra vårt tidigare fossilfria elnät är bara ett av flera misslyckanden.
Om man har en gaspanna kan man lika gärna ha en elpanna. Men det verkar bli ett stöd för gaskunder också.
Minns inte var jag såg det?
Du tror inte en värmepump kanske är en aningen smartare ersättning?
Om det går.
Det är inte alltid det fungerar pga tekniska skäl. Men komplettera gärna med en värmepump om det går rent tekniskt.
Jag har väl skrivit en del om hur de vettlösa tyskarna prisat gas och el så det är mindre ekonomiskt att värma huset med gas än att elda gasen i en gasturbin och driva en värmepump med den producerade elen sett till koldioxidutsläpp per värmebehov.
Om det går.
Det är inte alltid det fungerar pga tekniska skäl. Men komplettera gärna med en värmepump om det går rent tekniskt.
Jag har väl skrivit en del om hur de vettlösa tyskarna prisat gas och el så det är mindre ekonomiskt att värma huset med gas än att elda gasen i en gasturbin och driva en värmepump med den producerade elen sett till koldioxidutsläpp per värmebehov.
Mer ekonomiskt, inte mindre ekonomiskt såklart.
@Rikkitikkitavi:
Tack för din rättelse – innan den kom förstod jag inte riktigt 🙂
Så, tänkte du be om ursäkt för att du kallade mig psyksjuk igår eller det är en ton du är OK med?
Åh, tonen!
Som sagt, om du tvångsmässigt ska svara på mina inlägg, Micsjo, kan du väl åtminstone försöka vara lite kreativ.
Såvida elservisen in i kåken är dimensionerad för den tillkommande effekten. Det gäller både elpanna och det såklart bättre alternativet värmepump. Men det vet jag att du vet, ville bara vara tydlig för alla i tråden.
Man undrar ju hur stor andel som faktiskt agerar, installerar en kamin och försöker få tag i torr ved. Sen vet jag inte hur man ska lösa de som bor i lägenhet men stor andel har fjärrvärme och förhoppningsvis har de som ansvarar för fjärrvärme tänkt åt dom.
Om man inte agerade tidigt i våras är det sedan länge försent. Jag fick vänta sex månader på installation och då beställde jag i februari.
Men bra att du gjorde det så du är redo för denna säsongen!
Tackar bloggen för det. Annars hade jag inte sett det komma.
Priset på fjärrvärme är väl ganska löst kopplat till el-priset på kort sikt?
Jag har själv fjärrvärme (villa) och priset sätts 1 år i förväg och i början av året (tror det var efter kriget startade) så höjdes det med väldigt lite – typ 1-2%.
Värmen kommer från det lokala massabruket (spillvärme) och de eldar med biobränsle. Samma massabruk producerar också el från spillvärmen så hela massabruket (inklusive sågverket som ligger precis intill) EXPORTERAR el.
Ja. En stor andel av fjärrvärmen kommer från t ex avfallseldning eller spillvärme från diverse processindustrier. Sen eldar en del fjärrvärmeverk flis, men det görs ju delvis av rester från virkesproduktion och sånt och är inte riktigt samma produkt som brasved.
@Wofser Har fjärrvärme (ca 80 kr/månad) året ut (läses av årsvis). De meddelade för en tid sedan att det blev “obetydliga” höjningar nästa år. Nja, jag tar nog höjd för mer än så …
Åtminstone Göteborg Energi hade tidigare en filosofi att fjärrvärme skulle följa elpriset med viss rabatt. De kanske har övergett detta men annars finns det ju en gyllene potential att rädda den kommunala ekonomin.
Det stämmer bra, men det beror mest på att fjärrvärmeleverantörerna inte klarar konkurrens. Om villaägare skulle montera värmepumpar och använda dem fram tills det blev -10 grader, skulle det göra att fjärrvärmeverken inte kunde producera annat än vid sträng kyla, men de måste de fortfarande ha samma kapacitet oanvänd resten av året. Det fungerar ju inte ekonomiskt.
Därför sätts priserna efter årstider, vilket gör alternativa värmekällor mindre lönsamma.
Finns en del för den nyfikne på Prisdialogen.se.
En del större fastighetsbolag växlar mellan vad som är billigare fjärrvärme/el. Med dessa elpriser så blir det nog fjärrvärme var dag. Men för några år sedan kunde det bli en hel del el vissa tider på året.
Naturligtvis spelar det roll vad det lokala fjärrvärme bolaget eldar. Sopor, skogsavfall, flis, överskottsvärme från industrin, etc. har olika förutsättningar prismässigt.
Ja… Jag är optimist likt Johan no.1 i de flesta situationerna i livet, vi band vårt elpris i augusti till 162öre/kwh, men har tillgång till både ved och kamin.
Däremot jobbar jag i ett låglöneyrke (LSS) och har pratat en del med kollegor där flera inte bundit sina priser, trots stora dåligt isolerade hus. Jag har svårt att förstå hur man leker roulette när ens ekonomiska situation inte är så god…
Nu hugger jag ved och förbereder för att byta ut och förbättrar isoleringen på kattvindarna med lösull.
Det finns portabla kaminer och matlagningsugnar som matas med pellets och har en effektiv förbränning. Min brorsa har en sådan. På Youtube kan man också botanisera bland klipp på väldig bra hemmabyggen av vedeldade pannor som har en andra förbränning av gaser så nästan all värme går till rätt sak.
Viktigt att veta vad man gör, kolmonoxidförgiftning är både farligt och lurigt.
@Medarbetare: Bra där! Hemmabyggen för; den väl insatte i frågan, bör tilläggas.
När de kommunala Fjärrvärmeverken eldades med Olja så gick vissa kommuner ihop och byggde bergrum med olja. Förhoppningsvis finns det kvar lite “kalla kriget tänk” och något slags reservplaner.
Man kan bli lite nojigare när det gäller spillvärme. Visserligen har industrin troligtvis några pannor i reserv för att garanterat kunna uppfylla sina kontrakt (och hålla igång fabriken). Men om “fabriken” går omkull så lär det bli en jävla soppa (juridiskt, tekniskt osv).
Men i princip borde en genomsnittlig fjärvärmepanna gå att elda med nästan vad som helst. I alla fall om det finns tid att konvertera.
Ja, amerikanska kvalitetsaktier verkar fortfarande vara en bra strategi. Vändningen kommer väl när vi fattiga europeer inte längre har råd att handla iPhones, Teslor eller streamingtjänster eftersom vi skall betala gas, el och mat.
Synd bara att man inte får så många aktier för våra stackars kronor. iPhones har väl alla redan, se till att vara rädd om den bara. Teslor behövs inte när man inte ha el och streaming kan ersättas med bittorrent eller varför inte återinföra högläsning när det är dags för familjemys? Svensk mat kan bli billigare ifall våra bönder kan slippa skatter och pålagor på diesel.
.. vill också påminna om en av mina favoritmemes från de stora coronastöden i USA för något år sedan;
Haha money printer go brrrr
(https://knowyourmeme.com/photos/1781373-money-printer-go-brrr)
Vi får anpassa den efter svensk standard och klistra in Ingves eller riksbankens emblem.
Kan någon som begriper sig på banker förklara för mig:
Det finns en massa räntepapper med olika löptid och pris redan dag.
Som jag ser det borde det gå att räkna ut vad repan skall vara om ett eller två år ifall inga papper idag skall var fel prissatta.
Alltså kan t.ex Swedbank se att ”marknaden” värderar att repan skall sjunka 2024.
Och RB har sagt att den inte sänker innan inflationen är på målet – så därför måste det vara sant 2024.
Framstår som baklängeslogik för mig men samtidigt kan ju inte en liten bankanalytiker gå ut och säga att hel räntemarknaden prissätter fel och att det finns enorma vinster att gör på att gå in och köpa eller blanka.
Hjälp mig, jag skulle gärna tro på Swedbank prognos men när jag försöker tänka blir den lika lite värd som jag just beskrivit.
Enkelt, gå tillbaka till samma marknadsbrev för september 2021. I det står det att banken och RB bedömer att räntan kommer ligga på 0 % till 2024. Så det är bara ord på pappret, inget att bry sig om.
Kan någon som begriper sig på banker förklara för mig:
Det finns en massa räntepapper med olika löptid och pris redan dag.
Som jag ser det borde det gå att räkna ut vad repan skall vara om ett eller två år ifall inga papper idag skall var fel prissatta.
Alltså kan t.ex Swedbank se att ”marknaden” värderar att repan skall sjunka 2024.
Och RB har sagt att den inte sänker innan inflationen är på målet – så därför måste det vara sant 2024.
Framstår som baklängeslogik för mig men samtidigt kan ju inte en liten bankanalytiker gå ut och säga att hel räntemarknaden prissätter fel och att det finns enorma vinster att gör på att gå in och köpa eller blanka.
Hjälp mig, jag skulle gärna tro på Swedbank prognos men när jag försöker tänka blir den lika lite värd som jag just beskrivit.
Det är nog som så att vi bankkunder helst inte ska förstå. Utan fortsätta spara pengarna på sparkonto som banken kan låna ut. Möjligen ska vi handla med aktier men helst sätta pengarna i bankernas aktiefonder.
Sedan låter vi ett litet antal individer handla med futures och blanka aktier på ett sätt som inte ens FinansInspektionen inser vidden av.
Länge vägrade FI ens att föra register som redovisade blankningens omfattning och än idag är blankningsregistren inte ”synkrona” bolag som varit blankade länge av olika aktörer har inga historiska data.
Det är som att köpa en gammal bil som haft många ägare men bilregistret ger bara tillgång till vem som äger bilen för tillfällen men inte vilka som ägt bilen innan.
Samtidigt i Frankrike står 32 av 56 kärnkraftverk stilla. Förhoppningsvis kan de få igång de flesta till vintern, det är i alla fall ambitionen.
https://www.youtube.com/watch?v=d7BlzKHfxPk
Kärnkraft är planerbar och detta är planerat stillastående på grund av underhåll, eftersom man valde att inte planera underhållet under covid-pandemin. Bara så inte den som läser snabbt får fel intryck.
Är korrosionsskadorna också planerade?
https://www.energi.se/artiklar/2022/augusti-2022/flera-utmaningar-for-fransk-karnkraft/
Exakt vad som behöver underhåll är väl svårt att förutsäga. Jag gör service på min bil och mina tänder årligen och det är lite olika saker som behöver fixas från år till år. Tur dom har fler reaktorer. Värt att notera i artikeln att den äldre modellen inte hade problem. Kanske därför dom kom fram till att Ringhals hade kunnat köras 30 år till med mindre fixar.
@DJ:
Livstidsförlängningen 2009-2015 hade medgett drift till 2025, d.v.s. 50 års drift. De nyare R# och R4 är de som har livstidsförlängts för 60 års drifttid.
R3 och R4 ska det naturligtvis vara
Ok, tack för korrektionen!
Ringhals 1 hade kunnat köras till bortom 2036 utan byte av några större komponenter.
Tryckvattenreaktorerna R3 och R4 kan troligen köras bortom 60 års drift, en materialexpert från Ringhals har dock påpekat att 80-år som man planerar på sina håll är ganska länge för en tryckvattenreaktor. För de senare kokvattenreaktorerna, där är dock troligen reaktortanken i sig ok för 80-100 års drift.
På tal om ekonomi. Denna passerade i flödet. Det finns ju en del, som påstår, att den ryska ekonomin är stark och har lyckats stå emot sanktionerna väl.
Den ryska inflationen, talar ett annat språk, även om den fallit tillbaka lite, sedan toppen i april.
https://tradingeconomics.com/russia/inflation-cpi
och Kalkonlandets inflation är
https://tradingeconomics.com/turkey/inflation-cpi
I en klass för sig tydligen 🙂
Skulle vara intressant att se en analys av satellitbilder om Ryssland är mer nedsläckt än vanligt, har färre bilar på vägarna än vanligt, mindre smog från industrierna än vanligt, osv. Dvs svårförfalskade tecken på djup recession.
Jag förmodar att det kommer komma en radda inlägg och kommentarer om korruption, elda på inflationsbrasan och att köpa röster med bidrag inför valet nu efter att M presenterar “nya förslag på akuta åtgärder för att hantera elkrisen” kl 10.00.
https://www.dn.se/sverige/senaste-nytt-om-valet-2022/
M vill också elda på inflationsbrasan, dvs tycker att kreditgarantierna är bra.
M vill att SvK beordrar att alla kraftverk i södra Sverige aktiveras. Vilka kraftverk är det?
M lovar också ett högkostnadsskydd. Dåligt och inflationsdrivande när S föreslår det, sund politik när det kommer från M?
Under valfebern är det nog så ja… på samma sätt som en fallande spelare är filmning när det är Djurgården men fällning när det är AIK.
Man menar alltså fjärrvärmeverk med kapacitet att producera el. Tyvärr har regeringen tidigare gjort dessa anläggningar mindre lönsamma att producera el med genom att man höjde skatten på de biooljor som huvudsakligen används som spetslast i fjärrvärmenäten. Som en följd av detta så har man minskat elproduktionen för att få ut mer värme istället.
Ökad planerbar produktion i södra Sverige medför också möjlighet att öka elöverföringen från norra Sverige.
https://tenor.com/view/milj%C3%B6partiet-m%C3%A4rta-stenevi-upp%C3%A5t-up-%C3%B6ka-gif-19526367
Slänger in denna här med:
Vill bara slänga in en liten brasklapp kring solelproduktion som något som hjälper i elkrisen. Jag själv har sedan 2019 en hyffsad anläggning på taken i “perfekt” läge, som ger en total effekt på ca 8,99kWp
Den stora ironin med solel här i Sverige är att den ger som mest när vi behöver den som minst, dvs under sommarhalvåret. Då är det fenomenal och med de priser som är nu kan man lätt tjäna pengar på den även om man som jag, kör elbil o laddar friskt.
Däremot, på hösten börjar en stark nedgång och under vinterhalvåret är produktionen i princip nere på noll. Detta har delvis med mindre soltimmar att göra men väldigt mkt verkar också ha med jordens lutning mot solen så det spelar ingen roll att det är klar himmel , solen kunde lika gärna bytts mot en gullampa, det blir ingen fjutt i anläggningen.
Lite siffror för den som vill ha fakta:
2022
Jan – < 0.1 MWh
Feb – ca 0.2 MWh
Mar – ca 0.8 MWh
Apr – ca 1 MWh
Maj – ca 1.2 MWh
Jun – ca 1.3 MWh
Jul – ca 1.2 MWh
Aug – ca 1 MWh
2021 Sept – 0.6 MWh
Okt – 0.2 MWh
Nov – <0.1 MWh
Dec – <0.1 MWh
Det som är intressant är att under sommaren, även under molniga regniga dagar så producerar man massor mer än under "soliga vinterdagar". Det är enorm skillnad på solens energiläge mot anläggningen.
Alla som håller på att jaga land o rike runt för en elparkinstallation bör ha detta i åtanke.
My 50 cents…..
Soliga höst och vinterdagar har nackdelen att jordens rotationsaxel ger oss längre avstånd från solen. Det är mer atmosfär som strålarna ska ta sig igenom och solen står lägre, vilket påverkar extra mycket om man har en låg takvinkel.
Dessutom är det mindre timmar som solen visar sig och vädret är generellt sämre.
Har ungefär motsvarande siffror på min anläggning, men skillnanden i år mot 2021 är att under augusti genererade en timmes sol lika mycket pengar som en hel dag förra året.
Avbetalningstiden har halverats, så det var en riktigt bra investering.
Man vågar väl inte riktigt skriva det här här men vinden innehåller mer energi på vinterhalvåret samtidigt som solinstrålningen innehåller mer energi på sommarhalvåret. De kompletterar varandra i viss mån.
@ Heam66
Även om de kompletterar varandra, är de inte bra för elnätet som helhet.
Dåligt med lösningar för eget bruk. Kollat på ngn mindre som kunde ge upp till en 5000 kwh per år här i skåne. Hade nog varit en bra deal m nuvarande priser. Oklart för mig hur de får kopplas på nätet dock
Om du skriver det så…
Det finns ännu inget sätt att lagra vindenergin och kommer inte finnas.
Vem betalar för den kapaciteten?
Så är det. Dock utgör solcellsel en lite del av Sveriges eltillförsel idag, så det är ingen risk för “mättnad”. Därtill lär installationer av komfortkyla öka hos hushållen. Solcellsel har dock andra bekymmer som bl.a. övertoner.
Tricket är att bo i Spanien under vintermånaderna ifall man vill leva direkt av solen.
Min lilla Brf (12 lgh) ska snart byta tak, varav ett i direkt söderläge och taklgh extremt varma stor del av året.
Hur mycket ’krångel’ är det med solceller som säljer el till nätet?
Det behövs ngn slags riktare om jag läst bloggen korrekt?
Kan tillägga att ingen i föreningen i dagsläget är civ ing eller elektriker.
Det är inte krångligt alls. Väljer man ett etablerat företag, sköter de nästan allt. Man behöver i stort sett bara leta rätt på numret till elabonnemanget och välja en leverantör.
Växelriktaren omvandlar likströmmen från solcellerna till växelström. Den del som fastigheten behöver matas inte ut på nätet. Resten säljs till spotpris.
Rekommenderar att ta kontakt med 2-3 leverantörer och ta in offerter. De har vana att förklara för oinvigda, så de flesta frågetecknen försvinner efter några samtal.
Stort tack!
Blir punkt på styrelsemötet!
Läs gärna pessimister också. En del finner det lite utmanande att “räkna hem” när elpriserna är normala. I alla fall utan bidrag. Det kan kräva lite kreativ bokföring typ att “Värdet på fastigheten ökar lika mycket som kostnaden för installationen” (rätt ointressant för en BR).
Men med nuvarande elpriser blir kalkylen snabbt trevligare. Och om ni kan bjuda in kompetens i föreningen kan det vara rätt nice att ha ström när zombieapokalypsen kommer 🙂
Tack, såg det efter min post, tar med mig även detta.
… och är lockande att få det på plats när svindyra byggställningar redan är uppmonterade.
Det kommer antagligen inte vara lika höga priser på el framöver. Tittar man på prognoserna verkar det stabilisera sig runt 200 öre, vilket ändå är mer än dubbelt mot innan alla kriser slog till.
Men ska man titta på solceller, gäller det också att taket är i gott skick, samt att det klarar den extra vikten. I en del kommuner strulas det även med tillstånden. Har varit med om två avslag bara i år.
Ett tips är att titta över ventilationen i samband med takarbeten. En äldre fläkt kan dra dubbelt så mycket ström som en ny.
Har man 750w takfläkt blir det trots allt 7000 kWh per år och det blir mycket pengar.