Kronan rasar vidare och guldpriset är upp ordentligt och en dollar kostar nu mer än en euro. Börserna i Asien fortsätter gårdagens breda börsfall. De svenska bostadspriserna föll som förväntat i juli och vi har idag ett extrempriser på el hela dygnet i södra Sverige.
Stockholmsbörsen rasade brett igår med -2.06% för OMXS30 och -2.17% för OMXSPI. Kronan rasar rejält och USDSEK ligger på 10:76. Dollarn passerade därmed euron med 10:66 SEK i valutakurs. Guldpriset stack iväg på den fallande kronan och gick över 600:- SEK för första gången sedan början av juli och kostar nu 601:- SEK per gram.
I USA var det också breda börsras med S&P-500 på -2.14% och Nasdaq 100 på -2.66%.
De amerikanska räntorna stiger och tioåringen är på 3.03% på sin högsta nivå sedan juli, medan tvååringen är på sin högsta nivå hittills under uppgången och uppe på 3.32%.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter rasen. ASX 200 -1.21%, Hang Seng -1.28%, KOSPI -1.03%, Nikkei 225 -1.19% och Straits Times -1.11%.
Valueguard rapporterade som väntat om prisfall på svenska bostäder i juli och fallen var breda och djupa. Sverigeindex gick -2.9%, med -2.7% för villor och -3.3% för bostadsrätter. Bostadsrätterna föll som mest i Stockholm med -3.5%, sedan Göteborg på -3.0% och Malmö på -2.5%. Villorna föll som mest i Malmö med -3.8%, sedan Stockholm -2.8% och Göteborg -2.3%.
Med tanke på utvecklingen för bolåneräntorna och inflationen är det inte direkt underligt att bostadspriserna faller när hushållens ekonomi pressas från alla håll.
Vi har nya extrempriser på elen i södra Sverige idag.
I SE4 toppar priset på 799 öre ikväll och elen ligger på extremnivåer över fem kronor per kWh hela dagen, och kostade som lägst 166 öre i natt. Priser utan skatt, elnät och moms. Samma priser gäller även i SE3, dvs upp till ungefär Dalälven och som väntat har nu SE4:s elpriser krupit upp till cirka 90% av Sveriges befolkning. Det brukar ske med någon veckas fördröjning men nu är man alltså återigen i synk.
Vad elpriserna blir i vinter kan vi bara gissa, men de steg kraftigt förra hösten och lär göra det igen i år.
Efter skatter, moms och elnät ligger en kWh som högst uppe på ca 11:- SEK idag.
Oskattat och onätat är medelpriset idag 518 öre per kWh i SE3 och SE4 vilket antagligen är rekord. Inklusive allt blir det över 7:- SEK per kWh på räkningarna.
En dusch drar ca 0.4 kWh per minut. Fem minuters dusch kostar alltså 14:- SEK i medel idag, och duschar man fem minuter vid fel tillfälle och har spotmätning blir priset 22:- SEK. Tonårsduschen på 30 minuter kostar 84:- SEK i medel och vid dålig timing 132:- SEK.
För egen del körde varmvattenberedaren bara i natt till lägre priser via hemautomatiseringens styrning. Jag använder Home Assistant och hårdvaran för att styra den 25 år gamla dumma varmvattenberedaren är en Shelly 3EM med en trefaskontaktor från Siemens. Beskrivning i artikel från innan Rysslands nya anfall mot Ukraina. Varmvattnet räcker hela dagen och solcellerna täcker extrempriserna idag. Just nu säljer vi ca 6 000 W till extrempriser över 7:- SEK. Nettokostnaden för elen igår blev teoretiskt -137:- SEK, dvs en intäkt och då laddade vi ändå elbilen under natten med drygt 40 kWh. Just nu är solceller med timspotpris på elen extremt lönsamma, men det blir allt sämre framåt hösten förstås.
Sedan är vinsten ett hypotetiskt exempel om man säljer 100% till spotpris. Vi säljer 1/3 till spotpris och 2/3 till vinterns terminpriser. Det är dock ett teoretiskt exempel på hur lönsamt solceller är just nu, och inkluderar inte heller skattereduktionen. Den egenförbrukade solelen är ju dessutom värd ännu mer pga energiskatt, elnät och moms.
På tal om skattereduktionen på såld solel, så är det en rimlig subvention att slopa för nästa regering för att skaka loss några miljoner till annat. Med de elpriser vi haft senaste året behövs inga subventioner för solceller. Frågan är om man också kommer slopa solavdraget på installationen? Det kanske behövdes när elen som förr kostade 40-50 öre, men knappast när den kostar 5:- SEK.
En lågt hängande frukt som borde plockas av nästa regering.
123 kommentarer
Jag har börjat nynna på Yazoos gamla slagdänga “The only way is up…”.
Köpte ett Pågenbröd igår. Fuck you, MP.
Kronfallet driver inflationen, men räddar exportindustrin ett tag till.
Inhemsk konsumtion lär kollapsa..
Delar av exportindustrin kommer förr eller senare lida av importerad inflation, har för mig att en volvosuv som sätts ihop på Hisingen har komponenter från 40 länder.
Köper varken Pågens bröd eller MP’s rättshaverist.
Oaktat brödsmak och politisk färg men när en riksdagsledamot och tillika högt uppsatt partifunktionär i sitt parti går ut och offentligt inleder någon slags vendetta mot ett företag så vet i fasen om vi inte kanske tappat det lite.
Stilla funderar jag på om twitter är jättebra att ha, generellt för samtalsklimatet men definitivt specifikt för våra folkvalda. Kanske borde man ha något som manar till eftertanke i den publika kommunikationen?
En nackdel med twitter är att det är snabbt .
Ibland är det en fördel att man låter tankarna landa och vänder och vrider lite på problemet.
För egen del så är jag mindre säker på vilken sanning som är den sanna saningen verkar i mitt fall bero på stigande ålder ( passerat 60). Så om någon hävdar att det finns en sanning vill jag att det bevisats. Innan jag tror på den.
Twitter är en åsikts platt form som jag undviker likaså Facebook. Säkert jätte bra men inte för mig.
Utan att försvara MP, men rätt ska vara rätt. Du vet att vi har elöverskott i Sverige va? Även om vi hade kört 10 extra kärnkraftsreaktorer till så hade vi haft de här elpriserna. Andra länder med överskott betalar också höga priser. Om något ska man skylla på europeisk elmarknad och att vi ens är på den. Och elöverföringen i sig. Inte brist på reaktorer.
Det är brist på el i europa, då går priset upp. Man kan inte vilja ha en avreglerad marknad, gilla det när priset är lågt och gnälla när det är högt.
En annan sak som man kan ta in är att utöver problemet med gas så är ju största anledningen till bristen i EU att frankrike inte kunnat köra sina reaktorer. Jag antar att folk vet varför de inte kunnat köra sina reaktorer. Hint, höga temperaturer och torka. Välkommen till framtiden för vattenkylda reaktorer…
Nej du har fel eftersom vi inte har obegränsad överföringskapacitet. När exportledningarna är fulla så sjunker priset i Sverige. Hade vi haft 10 extra kärnkraftsreaktorer igång så hade vi haft priser på ett fåtal ören hela tiden. Precis på samma sätt som sker när det blåser här, vindkraften fyller exportmöjligheterna och priset rasar.
Men du har en poäng i att vi som land måste besluta oss om vi ska låta andra länders problem styra vårt elpris. Byggs elöverföringskapaciteten ut ännu mer så kommer vi alltid att ha tyska priser. Oavsett hur mycket elproduktion vi adderar. Även om Vänsterpartiet inte har en aning om hur det skall genomföras i praktiken så har de en väldigt bra poäng i att vi borde separera den inhemska elmarknaden från exportmarknaden.
Som bloggförfattaren skrev igår tror jag: när/om nu Tyskland beslutar sig att stänga sin sista kärnkraftsreaktor, varför ska Sverige då exportera el dit? Vill Tyskland inte ha el så ska väl vare sig vi eller EU tvinga dem?
Det är en given faktor att överföringskapaciteten till kontinenten kommer att öka om vi vill att EU ska frigöra sig från rysk energi. 100%. Vi kan stoppa det om vi går ur EU möjligen. HELA poängen med EU är gemensamma marknader. Varför är någon så naiv att de tror att EU kommer att tillåta att länder kör egen verkstad just där? Marknaden kan inte bara vara fri när priserna är låga och helt plötsligt vara “fel” när de är höga.
Jag håller inte med. Vi hade inte haft örespriser även om vi kört alla reaktorer. Vi har äverproducerat på bra med el och överföringskapaciteten till länderna runt räcker för att vi ska exportera med ett vansinnigt inflöde av cash. Det är den interna överföringen som är största problemet.
Södra Norge har ju exakt samma problem, även Norge har överskott.
Du sällar dig alltså till skaran som hävdar att vi inte hade haft lägre priser om vi haft fler kraftverk? Kanske då med undantag av fler vindkraftverk som tydligen hade löst alla våra problem med höga priser?
Lustigt att S gick ut med att man ska satsa massivt på ny kraftproduktion, när detta alltså inte påverkar elpriset.
+1 för ett bra inlägg varg74.
Prio här och nu är att stödja de länder som har problem pga bortkoppling från Ryssland. Baltikum primärt…
Utan att gå in på hur, så är det bra om vi kan producera mer el och bra om vi kan öka exporten samt bra att vi är med i en större klubb där man samarbetar baserat på värderingar och inte landsgränser.
Gnäll om att sluta exportera för att få ner priserna i sverige är mycket farligt för stabiliteten i våra grannländer.
Ja, nuvarande politik rörande kärnkraft är förödande men vi är här nu och vi ska inte vara någons nyttiga idiot genom att bråka med varandra om elkonsumtion.
Det är väl klart att R1 och R2 hade gjort situationen bättre. Det hade dock inte betytt att vi haft de låga elpriser vi vant oss vi, men bättre hade det varit.
I stället för att gnälla om vems fel det är, är det väl intressantare att se vad vi kan göra framåt. Ny kärnkraft och mer överföringskapacitet inom landet är väl trevligt, men det ligger många år framåt i tiden. Mer vind går att fixa snabbt, men problemet att produktionen är frikopplad från behovet blir ännu värre.
Ergo är det vi behöver just nu vind *med energilagring*. Det är dyr el, det blir en massa förluster, men det går att få fram hyfsat snabbt (beroende på använd metod för lagringen). Alltså bör det finnas någon form av styrning så att denna möjlighet byggs. Just nu förbättras lönsamheten av att den billiga elen från vinden (när det blåser) kommer att säljas till ett väldigt mycket högre pris när det inte blåser. Det täcker upp en del av de där nio tiondelarna eller vad det blir som kastas bort.
Tyvärr har vi inte en massa stora vattenkraftverk i söder, men vi har ett gäng små. Vindkraft kan användas för att fylla dammarna (när det blåser) och vattenkraften köras när effektbehovet är som störst. Då behöver man inte köra vattenkraften på fiseffekt för att tjuvhålla på vattnet.
Sedan kan politikerna träta om vi på tio års sikt ska ha jättemycketmera vind + lagring eller bygga ny kärnkraft eller kanske både och, men det är för framtidsplaneringen. Här och nu finns inte kärnkraften att tillgå, R1 och R2 – och O2 – kommer inte tillbaka nästa år ens om M får 54% av rösterna.
Ditt uttalande är motbevisat av Energiforsks rapport.
Du får gärna visa på evidens för att priserna inte hade varit annorlunda.
Faktum är att rapporten är ett beställningsjobb från de som förespråkar vindkraftsenergi och förtida kärnkraftsavveckling och de INTE gillade resultatet. Men Energiforsk är en oberoende aktör och låter sig inte styras som Vattenfall av politiker. Så de publicerade, till skillnad från Vattenfalls interna utredningar om kostnader för fortsatt drift av Ringhals 1 och 2.
Just nu finns det inget att göra. Det är bara att ta smällen, samla ihop resterna av näringslivet som överlever i SE4 och sedan agera. Detta kostar Sverige flera hundra miljarder.
Energifork själva verkar ju anse att “more is more” och att alla sidor i debatten har körbärsplockar ur rapporten.
https://www.svd.se/a/8QrP8r/forskare-ringhalsfragan-inte-alls-sa-enkel
Om jag fattat argumenten rätt så slår exportledningarna i taket relativt snabbt. Så när det blåser mycket kommer det inhemska priset att pressas ner om man har fler kraftverk. Även om det råkar vara vindkraft.
Dvs de billiga dagarna blir ännu billigare. Det pressar självklart genomsnittspriset.
Kanske inte det bästa sättet att få till mer investeringar. Vindkraftverken kommer i snitt att få väldigt låg ersättning när de producerar. Om man skall leka marknad med infrastruktur krävs det att man avtalar/reglerar marknadskrafterna ganska hårt. Ren och rå marknad ger inte altid det önskade resultatet.
Självklart krävs planerbar (helst reglerbar) kraft om man vill ha ner maxpriserna. Men totalkostnaden för hela året skulle ner, även om man bara bygger vindkraft.
RIKKITIKKITAVI, lägg märke till att Energiforsk också räknade med en kontrafaktisk extra överföringskapacitet mellan elområde 2 och 3 , och 3 och 4. Det hela är en simulering utförd av Ea Energy Analyses. Citerar:
Ringhals+transmission case
• Including Ringhals reactors 1 and 2, i.e. 1,785 MW capacity
• Increased transmission capacity internally in Sweden: +500 MW from
SE2 to SE3 and +900 MW from SE3 to SE4.
De har inte studerat situationen nu, utan situationen september-november 2021.
Priserna hade då enligt simulationen, inkluderat mera el från område 2 till område 3, gått ner med 46% respektive 32 % i område 3 resp 4.
Dagens priser hade behövt gå ner med 80% för att komma ner till det som var verklighet hösten 2021. De har inte räknat på dagens situation, men det är mera elbrist nu än det var då, så jag finner det otroligt att R1 och R2 ensamma hade räckt för att vi skulle haft en normal situation – men den hade varit bättre än den är idag. Vilket var vad jag skrev.
Om det nu var mig du svarade, det blir lite oklart när man kommer ut i högerkanten av kommentarerna.
Den internationella marknaden förundrar mig en aning. Om priset sätts efter den dyraste kraftkällan kan man fråga sig vad den är? En liter diesel ger 10 kWh energi. Om 1/3 blir el skulle den alltså generera 3,3 kWh,
Dieselpriset idag vid pump är 24,96, alltså c:a 8 kronor per kilowatt i kostnad.
Elpriset skulle med den logiken inte kunna bli så mycket högre än så, men det råder inga tvivel om att det kommer ske.
Priset sätts inte efter den dyraste kraftkällan. Det är bullshit. Det var en liknelse som någon drog för länge sedan, som en del tar för sanning.
Priset sätts på auktion, tillgång och efterfrågan.
Den dyraste elproduktionen sker i gasturbinverken som är små men mycket dyra att bygga och har få driftstimmar.
De startas på ”millisekunder” för att kompensera de korta effekttopparna när vi alla sätter på stora elförbrukare (effektmässigt) samtidigt när vi ska ha frukost/ kvällsmat. Titta vad en platta eller kaffebryggare har för effekt. Så det räcker att gasturbinen gick i 30 sek så blev det rörliga elpriset därefter.
Samhället borde startas upp över en utdragen period i tex 10 minuters takt. Nu sker det mer eller mindre 7:00 och 9:00 och skolorna 8:10.
Även offentlig trafik skulle fungera bättre med en jämnare belastning tom bilpendlarna skulle komma fram fortare.
Nja. Om ditt resonemang skall stämma måste det finnas outnyttjad infrastruktur för att omvandla Diesel till el och det vet jag inte hur du skall trolla fram.
Det skulle kunna bli en platå när alla med reservkraftverk kopplar bort sig från nätet och kör sina egna kraftverk. Men, om de som är kvar i nätet fortsätter att efterfråga el så på fortsätter priset bara uppåt.
Hmm, dvs vad LW skrev för länge sen…
Kommer höga temperaturer och torka vara ett problem för framtida svensk kärnkraft?
Det spelar ingen roll, vi ska ändå inte ha det.
/MP
Nej kanske inte men det är det för kontinenten och får de elbrist så kommer det dra upp våra priser. Det är poängen med EU. Det kan inte vara en nyhet att den gemensamma marknaden där ska vara just gemensam och att man inte får köra egen verkstad.
Man får förövrigt köra och till och med bygga nya reaktorer i Sverige. Sen att ingen vill göra det är en annan sak. Att staten kan göra det är ok för mig, men antagligen för rött för de flesta.
Nu var det varken elmarknadens avreglering (även om vi kan säga mycket om den), huruvida vi har överskott på el eller inte, läget med vattenkylda reaktorer i Frankrike vilket jag tror alla känner till eller något annat än samtalstonen och bristen på eftertanke i ord och handling som jag reflekterade över.
Det är mycket möjligt att du inte delar min syn kring att debatten i Sverige har blivit mer impulsiv (och enligt mig inte till det bättre) vilket jag fullt ut respekterar men jag tycker inte det är bra. Kan vi inte diskutera områden där vi inte är överens utan att ta till personangrepp, karaktärsmord och ta heder och ära av människor så tycker jag att vi redan förlorat. I Sverige idag tycker jag tyvärr trenden är att den som pratar mest och högst anses också ha rätt vilket min (måhända anekdotiska erfarenhet) och egna empiriska observationer inte verkar bekräfta. Jag har för övrigt själv i yngre dagar glatt praktiserat “turbopladdrandet” som ett medel för övertygelse, ofta i episk kombo med en totalt intetsägande, dock grafiskt grym, PP-deck.
Säg mig vad du inte kan bevisa med några snygga vattenfallsdiagram??? [sic!]
Impulsiv? Tvärtom. Den är mer noga kontrollerad än någonsin:
https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-moderater-vagar-inte-kritisera-sd-av-radsla-for-att-branna-sina-jobbchanser/
Kanske finns båda ändorna av skalan här Ben? Man kontrollerar stenhårt vissa delar och andra områden freebasar man hej vilt på. Kanske också beroende på parti, jag vet inte. Tycker en del inlagor på s.k. sociala medier bär den ogenomtänkta tankens signum.
Men jag kan ha fel, det händer regelbundet och som sagt det är bara min egen tanke och observation.
Visst, fast då skulle jag vilja påstå att nyckelordet inte är “impulsiv” utan “identitetspolitisk”. Tror det är få debattörer som sitter och hittar på sina argument fem minuter innan deadline lite impulsivt, utan det är en noga uttänkt strategi. Ett exempel som jag tagit upp tidigare är debattören Fredrik Malms argumentation kring tidiga betyg i skolan – hans försvar för det var det identitetspolitiska “jag känner så” och “jag har barn i skolan, så jag vet”. Att vetenskapen säger motsatsen, eller åtminstone inte stöder det han påstår, skiter han i. Det förhållningssättet är inte en impuls, utan en medveten strategi. Ett annat exempel kan vara Kajsa Dovstads krönika om sitt “Jimmie Moment” som i princip bygger till 100% på hennes egna känslor. Deras argument låter inte dåliga för att de hittat på dem på kafferasten, utan för att deras nya strategi är så där.
Att debatten ändrat karaktär håller jag med om, men jag håller inte med om att “impulsiv” är en bra beskrivning. Vi har gått från åsiktsdebatt till identitetspolitisk debatt. Orsakerna därtill och vad som driver detta kan väl lätt inses när man har ett block som driver tesen “Sverige åt svenskarna”, ett 100% idpol-slagord.
Kan köpa den.
Du har helt rätt, Brasklapp och en bekräftelse på att du har helt rätt är att Ben Dover säger att du har fel. Då kan man vara säker på att man har rätt. BD kan alltid hitta undantaget som bekräftar regeln. Skillnaden är att BD tror att han hittat sanningen medan vi vet att han hittat undantaget.
“jag kan inte argumentera mot det du faktiskt säger, så jag tänker bara svamla om hur dum du är”.
@BJOERN:
– Poster från er som stöder er tes = Er tes är bevisad.
– Poster från Ben som motbevisar er tes = Undantag som bevisar er tes.
– Att Ben överhuvudtaget postar något som argumenterar mot er = Er tes bevisas.
Den logiska verkshöjden är inte jättehög här va?
@Homsan Toft: Jag borde väl bara börja prata tvärtomspråk helt enkelt: MP förstör Sverige, invandring är dumt, Tovatt är en idiot, Kommunism är dåligt.
Så, nu är plötsligt inget av det där sant och vi kan se fram emot att MP för 50% i kommande val.
Här också? Verkar som nåt slags besatthet.
Hade vi haft mer elproduktion i SE3 och 4 hade vi både haft lägre elpriser och kunnat exportera mer el och trängt undan mer fossil el i Europa, främst Polen och Tyskland men även Danmark. På sikt hade naturligtvis mer exportkapacitet installerats som höjt priserna.
Temperaturerna i kylvattnet på kärnkraftverken är enbart en regulatorisk fråga. Man har bestämt att vid ett par grader varmare vatten , vilket innebär en minskad elproduktion på några procent skall effekten reduceras med betydligt mer.
Det går alldeles utmärkt att köra verken på reducerad effekt. Men eftersom myndighetsgodkännande gäller enbart för vissa förutsättningar så gäller dessa tills de är omprövade och därmed basta. Regels zijn regels.
Det är viktigt för att behålla förtroendet.
Det som har hänt är att SVK har fått i uppdrag att maximera exporten men inte förstärka interna nätkapaciteten tillräckligt för att utjämna skillanderna. DEt finns också tekniska problem med att realisera detta kopplat till bristen på svängmassa, eller planerbar produktion som är den i dagsläget enda lösningen på detta. Det går att skapa svängmassa med vindkraftverk också men det blir dyrare så därför görs det inte (då det inte finns ekonomiska incitament). Skulle den havsbaserade vindkraften som är ansökt även bidra med syntetisk svängmassa skulle vi få ett elnät som är stabilare än vår bergrund.
Det är väl endast någon enstaka reaktor i Frankrike som stängt p ga hög vattentemperatur i flod och ev några andra som har dragit ner effekten lite och de är inte så ovanligt där. De som står stilla gör det i huvudsak för att de under pandemin sköt på så mycket underhåll som möjligt och nu kunde de inte skjuta på det längre. På vissa har de under revisionen dessutom hittat en del fel som måste åtgärdas. En del reaktorer i Frankrike är rätt gamla, huruvida är föremål för stärre uppgraderingar av säkerheten är okänt för mig.
Det finns dock andra följder av den globala uppvärmningen som bör beaktas. Royal Air Force största flygbas kunde inte starta och landa plan i somras, t ex:
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/raf-runway-brize-norton-heatwave-b2125735.html
att försvar och klimat hänger ihop borde man kanske fundera på? Eller så kan man lajka lite raljanta inlägg från Bensinupproret.
Det finns något Dokument Utifrån på det temat om just hur USAs miltär ser en tydlig koppling mellan klimatets förändring och oro i världen eller så var det ett TEDTalk (tror iofs det var om fetma) jag kommer inte riktigt ihåg.
Tack VARG74 för ett bra inlägg! Någonting är väldigt galet med hur elmarknaden fungerar, där spotpriset ligger långt över vad produktionskostnaden är. Det hela luktar marknadsmanipulation; några få aktörer tjänar grova pengar på detta.
Vad gäller det starka lobbandet för kärnkraft så kan man misstänka att vissa önskar att dubbel-blåsa folket: 1) kärnkraft tar väldigt lång tid att bygga ut, dvs maximera tiden där man kan komma undan med höga elpriser. 2) kärnkraft är väldigt dyr så kommer också tigga mång-miljarder i support från skattebetalarna.
Nu måste du också förstå skillnaden på elöverskott och effektbrist. Det blåser inte just nu och det är problemet! Gå in på kontrollrummet på Svenska Kraftnät och titta själv.
@VARG74, det är inte första gången du ljuger men nu tar du priset. Värme har ingenting med fransk kärnkraft att göra förutom för två reaktorer som går med begränsad effekt. Det är säsongsunderhåll som stoppat en hel del men då exvis miljöfascister i Tyskland gjort energimarknaden till vad den är så blir priserna därefter.
Elpriserna hade också varit betydligt lägre med R1,2 O2 då det hade mättat exporten och pressat ner inhemska priserna. Allt annat är fria fantasier från miljöfascister som du som uppenbarligen inte har en aning om hur verkligheten ser ut och för att kompensera och känna er goda ljuger ihop smörja som kan motbevisas snabbare än vad det tar att nysa ut kaffet när man läser dumheterna.
Skärp dig.
Varför är kärnkraft en grej för Pågensgubben när de själva på sin egen hemsida hävdar att de bara använder förnyelsebar energi? De behöver ju ingen kärnkraft.
https://pagen.se/vi-bakar-med-karlek/vart-hallbarhetsarbete/#fornybar-energi-i-vara-bagerier
Spelar ingen roll vad som har med kärnkraft att göra. MP är nya invandrarna för missnöjesfolk, går nog att skylla allt på dem. Tydligen investerade borgarna massivt i elinfrastruktur under sin tid vid makten, de visste exakt vilka problem vi skulle få med överföringen, eller inte…
Ja, och tänk alla grönkommunist-journalister som trots att de i princip vill ha hans huvud på ett fat inte ens kommit på att de kan ställa den där frågan till honom. Märkligt, allt de påstås syssla med är att tratta ut MP-propaganda hela dagarna i alla kanaler, och så missar de ett sånt öppet mål.
Kallas Green-washing och krävs för att fanatiska miljömänniskor skall köpa produkterna. Inget att fästa någon vikt vid.
Så å ena sidan är det synd om dom för att dom tvingas ljuga för att dumma människor ska kunna köpa deras bröd, å andra sidan tvingas han också gråta offentligt om att ett energislag han inte ens menar sig använda i produktionen lagts ner? Ok, verkar verkligen vara synd om VD:ar som lever under så fruktansvärda villkor. Handhjärta till honom.
Och styrkeram. Ett handhjärta har visat sig bara ge 7 kwh i energimängd medan en styrkekram ger 13 kwh.
Synd om de 1500 arbetarna om företaget tvingas lägga ner verksamheten p.g.a. olönsamhet.
Ja, det är ju dock inte svar på frågan om varför karln skriker efter nåt de inte ens använder.
Här också? Ser inte bra ut det här kompis.
Allmän reflektion ang. Pågens: Klart att man kan tala om dubbelmoral, men det är föga överraskande att profiten kommer först. Inget nytt med det.
Absolut, men då torde ju profiten gå först även när karln sitter i media och pratar, och den som då hänvisar till karlns uttalanden som nåt slags argument eller sanning bortom den egna profiten är grundlurad.
Absolut. Men det hade kanske sett illa ut (från hans/Pågens perspektiv) om han medgett det i media på typ “bästa sändningstid” …
Som mantrat går ”vinst framför allt, skatt är bara ytterligare en kostand att minimera”.
Entré, såna som jag…
Diskussionen handlar om höga elpriser som påverkar lönsamheten men verkar glida över att privata företag inte ska gå med vinst? Beror invändningarna egentligen på att vd anklagar regeringen för den uppkomna situationen och hade han istället anklagat högerpartierna hade ni varit helt tysta eller rent av hyllat företaget?
1 Nä, ingen har väl sagt att företag inte får gå med vinst? Du verkar ha missförstått alldeles.
2. Jag hade nog skitit i vad Pågens-VDn sa oavsett. Min fråga var mest varför han gapar efter kärnkraft när de själva inte använder kärnkraftsel i produktionen, vad det verkar på deras egen hemsida.
@Sjunkbomben Självklart måste Pågens/företag gå med vinst. Tror knappast att någon kan ifrågasätta det.
—
Det handlar i så fall mer om det du skriver i andra stycket. Vem är ansvarig för den uppkomna situationen? Jag har svårt att entydigt och explicit ta ställning i den frågan. Ingen regering kan väl helt svära sig fria?
—
Kunde jag objektivt peka ut “syndaren” så skulle jag göra det. Frågan har ju delvis också en europeisk dimension. Komplext är väl bara förnamnet?
@Sjunkbomben – min kommentar var mer baserad på mitt tidigare (nåväl kanske något återfall) yrkesliv där jag excellerade i att hitta kreativa sätt att öka vinster (ofta med uppdragsgivarens, förlåt klientens order – till i princip vilket pris som helst) och tillika minimera kostnaderna och däribland skatt som inte sågs som något fint eller häftigt att betala, i vart fall inte av de ägare och bolag jag konsultade för.
Tror det ibland kan finnas, inte på detta forum, en viss naivitet hur företag både i Sverige och utomlands ser på det här med att maxa ut vinsten. Ledtråd – det är inte alltid med bra produkter, hårt arbete och rent samvete…
Man kanske skulle skriva en bok någon gång om allt man gjort och hört?
Sjunkbomben Tillägg. Med facit i hand så skulle all kärnkraft ha varit kvar tills det fanns fullgoda alternativ NU. Kärnkraften bedömdes väl inte vara lönsamma och skulle därför avvecklas. Men här borde staten gått in och stöttat. Åtminstone så här i efterhand med facit i hand …
Eventuella risker med kärnkraften fanns väl också med i beräkningen, men den eventuella risk får man faktiskt bortse ifrån vid övergången till att fullgoda alternativ är på plats.
Pågen använder mest gas
Men diskuteras här pga av:
https://omni.se/mptoppen-ber-om-ursakt-efter-pagenbraket/a/dno2r1
“mest gas” – 1% fossilgas enligt min länk högre upp?
Snyggt vänt. Så problemet är alltså inte att en folkvald riksdagspolitiker förestpråkar ekonomisk bojkott av ett företag som har åsikter mot deras poltiik, utan det är företaget som är bad guy.
Grattis, ditt deplattformade vänstertroll. Går det att ta något av det du skriver på allvar , Ben Dover?
Du är inte demokrat någonstans, det är väldigt tydligt. Är du betald av Ryssland för att skapa oreda?
Man kan få det intrycket. Det , eller så är du en väldigt instabil person.
Så trevligt att högern vinnlägger sig om såväl god ton som att argumentera utifrån fakta.
Åh, är du här också? Du verkar smått besatt vännen, verkar inte riktigt friskt.
Fascinerande, läste nyss på en rubrik att bostadspriserna nu ökar. Finns kanske en fastighet som ökat i värde då.
Vet någon vart Ingves tagit vägen? Han behövs för att höja räntan pronto.
Flashback
”502 Bad Gateway”
(enligt DIs Bössnack sedan lång tid)
FinansInspektionens blankningslista
”Listan uppdaterades: 0001-01-01 00:00
Innehåller inga poster ”
https://www.fi.se/sv/vara-register/blankningsregistret/
Ingen av de 3 listorna kan visas
Priserna för bostadsrätter i Stockholm har dock gått upp lite igen under de två första veckorna i augusti enligt SVT.
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/bopriserna-i-stockholm-stiger-1
Cope.
Priserna går alltid upp i augusti, frågan är om de går upp som vanligt, mer än vanligt eller mindre än vanligt.
Får skriva en separat artikel om bostadspriserna kanske.
Ja, hack i kurvan kallas det för.
Läste att någon mäklarchef kommenterade den mindre uppstudsen med att det vara bara tillfälligt. Vad vet jag, men om en mäklare säger att det bara är en tillfällig uppgång kanske man ska lystra lite då dom inte är kända för att snacka ner marknaden direkt.
Som vanligt, den som lever får se…
Antal genomförda affärer är en parameter, är antalet avslut väldigt få så kan enskilda affärer påverka medelvärdet rätt mycket. Omvänt så finns förstås ej genomförda affärer med där antingen säljaren väntar på bättre tider eller köparen skjuter på affären eftersom det blir billigare att vänta.
Vem kan man lita på?
Fossila bränslet för fordon fick tillfällig skatterabatt (avgiftsreduktion) fram till slutet av sept (Politikerna hoppas avslutat förhandlingarna innan dess).
Då höjs literpriset med 2 SEK.
Märkligt nog lyckades bolagen (gemensamt) höja priset lagom till sänkningen (kommer de smyghöja eller smygsänka inför slutet sept?)
Rent allmänt rusar energipriserna så EUs politiker vågar inte stödja Ukraina längre med militärt material utan de litar på att USA inte ska låta Ryssland införliva oss i sin union. Rätt många av de nya EU-länderna är gamla Sovjet.
Kina äger majoriteten av Sveriges vindkraft.
Bra tillfälligheter att EU ser behovet av att bekämpa energibristen med massiva räntehöjningar och inte ser något samband med att den 25% momsens effekt?
Ska vi inte snart se argument för att skattehöjningar måste till för att få bukt med inflationen.
Ville Europeiska politiker lösa energikrisen så skulle de gå all-in för att hjälpa Ukraina vinna kriget snabbt. Att sitta på händerna är det absolut sämsta de kan göra.
Det är intressant scenario. Säg att Ukraina på något sätt besegrar Ryssland eller avslutar kriget. Kommer sanktionera lyftas om Putin-regimen sitter kvar? Annars är nog nuläget det nya normalläget för en lång tid framöver, minst 5-10 år.
Tar bara något år att få ny pipeline på plats i södra europa liksom LNG-terminaler i norra. Det räcker för att balansera gas-behoven.
Borde inte regeringen tvärtom öka subventioner av solceller. Det måste väl iaf vara vettigare att subventionera elproduktion hellre än elkonsumtion (som ju ligger på bordet) när utbudet är problemet. Sverige har ca 2 miljoner småhus. Solceller på en ca tiondel av dessa villor skulle på årsbasis producera lika mycket el som Ringhals 1. Detta skulle bidra till både minskad efterfrågan och ökat utbud. Visst, på vintern är produktionen inte jättehög men kan ändå göra viss skillnad på marginalen. Och uppenbarligen (om man kollar på priserna idag t ex) finns det ett stort behov när solen skiner.
Kan väl hålla med om att 60-öringen isf kan slopas i utbyte mot ökat investeringsstöd (då investeringskostnaden killgissningsvis är största hindret för det flesta).
Att alla regeringar delar ut elprisstöd för elförbrukning så kommer ju iaf inte lösa elbristproblem. Priserna kommer snarare drivas upp ännu mer.
En annan sak: “Shelly 3EM med en trefaskontaktor från Siemens”…bryter du bara strömmen till värmepumpen då? Har letat efter en 3-fas fjärrströmbrytare till ett spa-bad som vi knappt använder men som inte går att stänga av utan att rören förstöra det. Tanken är att hålla det vid liv genom drift endast när elpriset är lågt.
Det hjälper nog inte mycket att installera solceller häruppe i norr. När vi har den riktiga effektbristen har vi varken sol eller vind som räcker till.
Kollade mitt effektbehov i december, vilket var 1547 kWh.
Solcellerna gav under samma månad 46 kWh. De täcker mitt årsbehov, men då får man tänka väldigt politiskt för att få det att gå ihop.
Men i mars, april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober skulle det hjälpa väldigt mycket. Elen har ju inte direkt varit billig dagtid i sommar.
Å i viss mån även andra månader. Kommer ju fortfarande vara mycket liten andel i december men tanken är ju såklart inte att man ska va självförsörjande på med solel på vintern (för egen del fick jag 300kwh av 2000 i december) men även då skulle det hjälpa till att lätta på trycket (priset sätts på marginalen). Det skulle också göra störst nytta i södra Sverige pga begränsad överföringskapacitet från norr men så ligger ju också de flesta hus i söder. Tror alla tänkbara bidrag till elförsörjningen blir viktiga kommande åren.
Jo, solcellerna generarar plus från mars till september och bygger på ett litet överskott som kan användas under vinterhalvåret. Tyvärr är det siffror och inte kilowatt som sparas, så det hjälper inte kraftförsörjningen så mycket.
Men håller med till fullo om att varje tillskott är viktigt och solceller är trots allt förhållandevis enkla att montera och lever länge.
Mitt bidrag till elförsörjningen är att ha timdebitering. Vi konsumerar minimalt när det är dyrt och har väldigt bra koll på vår förbrukning generellt.
Tyvärr tror jag att priserna kommer jämnas ut på sikt, då elbilar i regel laddas nattetid och tar bort de nuvarande låglasttimmarna.
Skulle nog gissa att elbilsladdning på natten är försumbart i förhållande till industier, arbetsplatser, sjukhus, restauranger etc som måste va igång dagtid/kvällstid. Jag kan köra 6 ggr fram och tillbaks (tror det är ganska normalt) till jobbet på 90% laddning så det räcker att det är några billiga timmar ca en gång i veckan (ok 2 ggr så har man lite marginal). Viss utjämning blir det nog men det spelar ju ingen större roll om det kostar 1 öre eller 30 öre.
…ska för övrigt bli spännande å se hur Ngenic Tune funkar i vinter med trög vattenburen golvvärme och inställning på max styrning på pris 🙂
10-12TWh skulle räcka för 100% personbilsflotta med dagens körsträcka. Företraädesvis nattetid.
Sprid ut det över 8h så är det ca 1,5GW eller så och det finns det om man tittar på elförbrukningens dygnsvariationer.
Som alltid när det kommer in subventioner så äts de till stor del upp av ökade kostnader för köp och installation. Marknaden för solceller är redan idag extremt överhettad och priserna (för) höga.
Än så länge spelar det nog ingen större roll, men framöver blir det ju fler elbilar och mer laddpunkter. Vi har en årsförbrukning på c:a 4000 kWh på bilen, att jämföra med 6500 kWh för uppvärmning och hushållsel. Det är ju ändå drygt 60% mer, men även här utspritt på två laddningar per vecka.
Är också nyfiken på om Ngetic kommer ge någon besparing. Blir till att laborera med inställingarna när bergvärmen startar upp om någon månad. Har ingen elpatron, så det borde fungera bra.
Shelly, ja, bryter strömmen bara. Ingen värmepump, det är en elpatron i badet. Tänkte köra regeln att bryta vid högpris om det är plusgrader utomhus, och bara köra vid lågpris. Är det minusgrader får den tyvärr köra hela tiden. Just nu går jag ut och bryter manuellt när priserna är så här.
Om vi får 5:- SEK per kWh som nytt normalläge räknar jag med att spara ca 3000:- SEK om året under sommarhalvåret, plus kanske lite till under vinterhalvåret om det är plusgrader. Vid 2:- SEK som normalläge 750:- om året.
När grejerna är installerade blir det blogg, så får vi se hur det kan bli.
Tack! Exakt så tänkte jag också. Det får va igång vid frysrisk.
Detta måste jag fixa men inte så supertekniskt kunnig å dessutom är det fullt i säkringsskåpet 🙂 Kan man använda vilken smart brytare som helst (även 1-fas) för att styra kontaktorn?
Med den här USD-kursen kommer exportföretagen visa Q3-siffror som kommer slå marknaden med häpnad. Betydligt tristare för många andra dock.
@Lars: Hur blev det med artikeln om SVK och sveket/raset där? Har sett framemot denna.
Hm, intressant att folk här diskutera Pågens bröd, om vi ens har en effektbrist eller vilka partier vi ska skylla dagens situation på.
När det nu nu finns ganska många företag som funderar på om det ens är lönt att fortsätta driva sina verksamheter i elomtåde tre och fyra.
Bra jobbat, fortsätt ni att skjuta prick på fel tavla.
Med ökade momsintäkter från elpriserna, blir det gott om klirr i statskassan, så det borde finnas utrymme att sänka eller avskaffa andra skatter, gärna på arbete, så att arbetande människor har råd att betala sina elräkningar. De icke arbetande lever ju ändå gott på andras bekostnad, så för dem kvittar det vad elen kostar.
Och statsbudgeten är vems?
@GIGANTISK SUMO: “De icke arbetande lever ju ändå gott på andras bekostnad”. Förklara gärna det för alla arbetslösa och sjukskrivna att de lever gott, och att elpriset inte påverkar dem. Jag tror inte att alla i de grupperna riktigt uppfattat det.
Socialbidragstagare får ju både hyran och elräkningen betalade av det allmänna. Då kan man med fördel ha fönstret där parabolen sitter öppet hela dygnet och kompensera för att det blir kallt med att vräka på värme på ett gäng elelement.
Socialbidragsnormerna är löjligt höga; bl.a. ingår ju fortfarande full täckning av tv-licensen.
Eller dra ned elskatt och drivmedelsskatt till noll?
Gigantisk Sumo, det är de med minst pengar som har det värst.
Medelklassen har ju alltid råd även om det svider.
Fattigpensionärerna har det väl värst för det är för sent för dom att parera.
Mm, men även här gäller det att måla upp en identitetspolitisk ravin: Vi som bär landet på våra axlar vs de äckliga parasiterna som suger ut det. Att många sjukskrivna jobbat och slitit i många år tills de inte kan längre spelar ingen roll då. Då kan man få igenom försämringar för alla, eftersom de som tycker de är närande t o m kan fås att accceptera försämringar för sig själva så länge de där parasiterna får det så dåligt som de förtjänar. Så river man ner en gemenskap, så förstör man ett land – genom att så split.
@PAPERBOY: “Bidragssugande Somalier”. Och ordvalet här är inte det minsta inflammerat och hatiskt tycker du?
Som det som ibland kallas fattigpensionär. Med ett betalt hus och alldeles för många bilar som kör så lite som möjligt.
Då är elräkningen rätt kännbar.
Så snälla raljera inte över dom som inte har så mycket pengar över vid månadens slut.
Har man alldeles för många bilar, så kan man ju passa på att sälja av några.
Relativt lite pengar bundet i de hobby fordon som jag äger. Och hittills har det varit en relativt skaplig utveckning på värdet på dessa.
Har gjort det aktiva valet att leva som bonde.
Vilket inte har givit så mycket pension. Men jag har haft ett liv där jag inte har varit slav under klockan.
Jag klagar inte över bristen på pengar.
Konstaterar bara att det är lite kärvt ibland.
Får väl hoppas på goda bär och svamp år framöver.
Men känner någon att man mår bra av att raljera över någon annans brist på pengar .
Så fortsätt med det.
Elräkningen blir väl så där halvkul framöver…
Det segaste är ju den progressiva skatten, ju högre pris ju högre skatt, och sedan en allmosa tillbaka när det blir för dyrt. Jag förstår att vi har EU regler att följa och solidaritet men övriga EU har inte vår kyla så dom kommer inte upp i samma kwh/år även om elen är lika dyr.
—
Det här MÅSTE man komma åt för vi kan inte exportera så södra europa har rimliga priser och sen konsumerar vi 5ggr mer än dom till samma pris. Vi bör ju rimligen ha samma årskostnad inom EU per person?
Är detta ens uppe till diskussion?
—
Anekdoter men pratar man med olika handlare så säger ju alla att elpriser och inflation känns för deras kunder. Jag har inte upplevt inflationen på samma sätt som elpriserna, man mår snudd på dåligt av sidan elen.nu, borde stängas 🙂
Däremot så är ju en tredubblad elkostnad pengar som måste tas någonstans ifrån och rätt många lever ju om inte på marginalen så med några tusenlappar över per månad så det blir mindre konsumtion istället.
Politik handlar om att vilja. Bara att ändra lagar på ett sätt som gör att EU-problematiken implicit kringgås. Sen kan de lagarna justeras i 30 år.
Det är inte enbart den elen som du konsumerar direkt har som du får betala för.
Det är även del av elräkningen som, till exempel, Pågens har som du får betala.
Listan kan göras lång på vilkas elräkningar man som slutkonsument får betala.
Alternativet är förstås att man avstår från vissa varor om man inte vill betala.
Prioritera kallas det för.
Efter att att sett priserna nu under sommaren, som inte sällan ligger över 300öre/kWh (SE3) så är jag förundrad över att “experter” råder folk till att köra timpriser. Lars, du lyckas men du har också stenkoll, inte heller har du några barn hemma men hur Svensson ska få det ekonomiskt lönsamt att köra timpris finner jag otroligt. Eller missar jag något?
Titta på de bundna priser som erbjuds så förstår du. Finns inget alternativ till timpris för vanligt folk.
Som sagt, de bundna elpriserna är inte bättre. Rörligt innebär att du schablonmässigt förväntas ha mest förbrukning när priset är som högst (förenklat).
Priserna är generellt högst dagtid, och jobbar man inte hemma så förbrukar man således lite el dagtid, och kan t ex dra ner temperaturen vilket många VP stöder.
Laddar man elbil nattetid kommer man tjäna på timspot, men alla har förstås inte elbil.
Jag menar inte att jämföra det med rörligt här utan fast.
Bundet på 1 år var för SE3 300 öre för typ 2 veckor sen (nu har det tydligen stigit till 374).
Ja, som du säger. Har man bra koll så går det att få ordning på men jag tror det är svårt för Svensson. Tar jag mig själv som exempel så ligger jag kring ~2kWh/h under dygnet med en liten peak avläst kl 0900 då familjen vaknar och en större avläst kl 1700 då familjen kommer hem. Jag vill tro att det är rätt represenativt för Svensson och jag tror att dom har svårt att justera bort det.
Ja, priserna är högst morgon och kväll, generellt, just pga frukost och middagstid. Frukost = dusch, kaffe, alla lampor tänds. Middag = alla lampor tänds, matlagning, teve osv.
Falkenberg energi erbjuder just nu fast 1 år för 465 öre och fast 3 år för 281,5 öre. Göteborg energi erbjuder som längst 1 år fast och då till priset 440.5 öre.
Antagligen räknar de med att befolkningen till våren minskat så att efterfrågan minskar och att företagen lämna Sverige.
Varför skulle det annars vara billigare år 2 och 3?
Det beror på vilket case du har. Finns det möjlighet att förlägga stora delar av din förbrukning till nätterna, är det bra med timpris. Har du inte den möjligheten är det dåligt med timpris.
Elbilsladdning är ju en typisk sån grej som lämpar sig för timpris. Värmer du hus och/eller varmvatten med el och kan fimpa den värmningen dagtid, eller åtminstone kraftigt reducera den dagtid – bra med timpris. Kan du inte det kan timpris bli riktigt dåligt.
Så det går inte att säga generellt vad som är bäst. Det beror på hur det ser ut för dig.
Månadsrörligt – ingen chans att påverka ens elhandelspris genom att flytta förbrukning utan kan bara dra ner på total förbrukning.
Timpris blir inte nödvändigtvis sämre för att du inte kan styra förbrukning till billiga timmar. Om du förbrukar som genomsnittet så blir det ca samma. Månadspriset är ett viktat genomsnitt vilket innebär att priset sannolikt kommer ligga högre än ett oviktat genomsnitt. T ex om priset varje dag skulle va 2 kr 08-20 och 1 kr 20-08 så kanske månadspriset hamnar på 1.7 kr (eller nåt åt det hållet). Du behöver därmed bara ha en bättre fördelning än genomsnittet för att det ska löna sig med timpris.
Elpriset skiljer sig egentligen inte så mycket från övriga energipriser. Bensinpriset är också spotpris, men det anges med moms, skatt och leverans. Det går tydligen inte räkna fram samma priset på el om man jobbar på en kvällstidning, eller så vill de få det att inte se så illa ut som det egentligen är.
Problemet som många blundar för är att vi har ett underskott av effekt när det blir mörkt och kallt oavsett nettoöverskottet som politikerna pratar om.
De bundna elpriserna må vara gynnsamma för konsumenten som band vid rätt tillfälle, men det är inte lika bra för elnätet. Eftersom elförbrukningen kommer öka kontinuerligt framöver, behöver den också spridas ut över dygnet, annars blir det rusningstrafik även i elnätet. Skillnaden är väl att det blir svart istället för att man får sitta still en stund.
Vi blir fler och fler som ska dela på en allt mindre kaka. Jo, jag vet att det byggs vindkraft, men det blåser tillräckligt hela tiden. …och även bundna låga elpriser har ett slutdatum.
Vilket i förlängningen kan få en negativ energiprofil på energiförbrukningen.
Om vi får korta fönster med låga priser gäller det för de med Timpris att ha hög energi”förbrukning” för att hinna ta del av det låga priset.
I mitt fall kommer nästa tvättmaskin inte tillåtas ha långt tvättprogram där uppvärmningen sker med enfas (10 A) utan den ska ha 3 Fas så elförbrukningen sker den timmen elen är billig.
Nuvarande varmvattenberedare har en 600W elpatron, nästa ska ha trefas med 16A element så minst 500 L vatten värms maximalt den timmen elen är billig.
Antar även att golvvärme i fortsättningen kommer tilltagande installeras med en bufferttank på några tusen liter.
Om elprisauktionerna är komplicerade idag hur ska de bli om något år? När även ackumulatorbatterier blivit prisvärdare?
Kollade just på Ellevio, villan från 70-talet drar under 20kWh per dygn med all värme avstängd men med elektrisk belysning, internet, varmvatten och matlagning på elektrisk spis. Så med ett rejält vedlager klarar vi oss om vi flyttar in i vardagsrummet klarar vi oss över vintern.
600kWh i månaden borde bli under 10 papp i elräkning. Ser inte att vi kan spara på mycket, skulle vara att gå ner på en kyl/frys men det sparar liksom ingenting. Om inte bergvärmen blir av innan vintern blir det till att köra vvb:n på natten med en kontaktor kopplad till en vanlig timer.
Verkligen trist att Sverige på några månader gått från ett välmående land till en levnadsstandard man förknippar med resandeläger i Östeuropa.
Elsituationen bestäms inte bara av en sak. Till och med när vi får elräkningen är den uppdelad i olika delar. Fast det är mer än det vi kan se på elräkningen som spelar in. Dessutom är de olika delarna beroende av varandra!
Men vi börjar med nätavgiften.
Förstörelsen av elnätet har de hållit på många år att förstöra. Elnätet är mer komplicerat och dyrare än vad vi tror. Ska man förenkla det hela så står elnätet för ungefär lika stor kostnad som att bygga produktionsanläggningen. Ingen kan väl ha undgått att se hur nätavgiften har ökat de sista åren. Vi hade ett stabilt elnät dimensionerat för ett antal kärnkraftsanläggningar tillsammans med vattenkraft som funnits i landet väldigt länge.
Dessa fåtalet kärnkraftsanläggningar levererar mycket effekt och garanterar ett stabilt elnät eftersom de styvar upp nätet. Blir det en störning håller dessa jättestora generatorer emot och förändrar inte sitt varvtal nämnvärt första minutrarna. Elnätet blir också enklare att bygga upp med ett fåtal kraftiga leveranspunkter. Elnätet har varit stabilt eftersom vi har stabila producenter i ändarna av nätet I norr vattenkraft ett antal stora genaretorer som kan styva upp nättet för störningar. I söder och mellansverige jättestora generatorer som ger ett stabilt elnät över hela landet.
Nu börjar vi riva sönder detta elnät utan tanke på vad vi gör för fokus står på att ersätta kärnkraften med vind. Eftersom ingen vill ha vindkraftverk i sin närhet placeras dessa till största del i norrland. I söder och mellansverige lägger vi ner kärnkraft som stabiliserar nätet. Vi måste också se till att elen kan fraktas från vindkraftverken. Massor med nya elledningar måste dras från dessa många ofta avsides placerade anläggningar till nya ställverk för att komma ut på de gamla stamledningarna. Nya stamledningar tar riktigt lång tid att bygga många tillstånd och mångas mark berörs. Vi började bygga vindkraftparker för många år sedan men att de gamla stamledningarna inte räcker till och befinner sig på fel ställen har man inte åtgärdat. Kommer att ta många år än att få ordning på. Vi vet heller inte riktigt var de nya vindkraftparkerna ska placeras blir det havsbaserat och var. Det går mycket fortare att bygga ett vindkraftverk än elnätet. Förmodligen har jag missat mycket men kanske kompexiteten framgår.
Den andra delen av vår elräkning består av den el vi förbrukat. Den måste produceras i samma ögonblick vi slår på lampan eller elementet. Vi måste ha balans mellan produktion och förbrukning. Samma mängd som vi behöver måste produceras varken mer eller mindre. Plannerbar el är därför livsviktig. Vattenkraft kan vi snabbt styra produktionen på. Kärnkraft ger en stabil mängd energi utan att behöva styras snabbt. Båda dessa är planerbara en snabb och en långsamt planerbar, idealiskt för att producera el. Läger vi nu till vindkraft så måste vi kunna parera när det blåser olika. Detta fixar vattenkraften tillsammans med kärnkraften. Om vi nu tar bort kärnkraften som står för en planerbar mängd energi som vi alltid behöver blir det jobbigt för vattenkraften att hinna med att variera för den opålitliga blåsten. Inte nog med att kärnkraften står för en planerbar energi den stabiliserar också elnätet med sina stora generatorer.
Här har vi dagens problem den kärnkraft vi tagit bort står inte bara för effekt utan också för stabilitet i elnätet. I och med att vi tar bort stabiliteten i söder och mellansverige tappar vi också mycket förmåga att transportera el i våra elnät. Vi kan inte bara ha producenter i norr vi måste ha producenter i söder också. Dessutom måste dessa producenter styva upp elnätet med kraftiga generatorer.
Ska försöka mig på en liknelse. Om vi ska värma huset kan vi göra det på olika sätt. Det vettiga sättet är att placera relativt stora element vid fönstren. Nu får någon för sig att vi ska inte ha stora element vid fönstren. Vi ska istället ha stearinljus. Om vi antar att ett stearinljus ger motsvarande 1W behövs 600 stearinljus för att ersätta ett 600W elelement. Ingen skulle vara så dum. Nu haltar jämförelsen en hel del och är mycket förenklad.
Den stora förenklingen är att värme sprids i luften. Tänk er om man skulle vara tvungen att förbinda ljusen med varandra med ledningar då har vi kommit närmare elnätets struktur. Liknar väl ett vindkraftverk genom att ibland blåser det och ibland inte. Tänk er nu att när någon går förbi ett ljus slocknar det av vindraget. Går vi genom huset och 100 ljus slocknar. Hur ska vi kompensera att ljus slocknar? Tänk på att i elnätet måste vi kompensera att det inte blåser på en gång. Blåser det inte måste vi kompensera vindkraften med vatten eller kärnkraft. Vattenkraften är snabb nog att kompensera variationer i blåsten. Men om vi tar bort kärnkraften och ersätter den med vind kommer inte vattenkraften att räcka till för att kompensera bortfall av vind.
Vi måste inte bara ha balans på produktion och förbrukning av el vi måste också kunna transportera den omedelbart och ta bort störningar. Därför behövs en mix av planerbar och oplanerbar energi. Blir det för mycket oplanerbar energi får vi svårt att balansera elsystemet och det blir ostabilt.
Ett försök att enkelt förklara varför vi inte snabbt kan ändra elsystemet. Har svårt att se om sammanhanget blev begripligt. Ni får gärna kommentera och kritisera.
Företagen har givetvis elavtal med fast pris men på hur många år?
I ett gammalt inlägg från 2018 påstås:
”Fram till 2016 betalade Facebook 29 öre/KWh i elskatt, men efter sänkningen för datacenter ligger skatten nu på 0,5 öre per kilowatt.”
https://www.frojdh.se/2018/08/08/facebook-och-googles-svenska-serverhallar-far-hundratals-miljoner-i-skattestod-du-betalar/
Nja. Ett företag kan aldrig ha 100% fastpris annat än på en exakt volym energi – förbrukar man mer än man har låst får man betala rörligt på den delen. Generellt brukar företag erbjudas typ 75-80% fastpris och resten på rörligt.
Tanken med min fråga om företagens elavtal var snarast om de likt privatkunder kan binda sina avtal över längre tidsperioder eller om de har ”tills vidare”.
Här ett ”random” som beskriver mängden elleverans under 1 år men anger ingen kontraktslängd.
https://www.metalliskamaterial.se/sv/fakta/vattenfall-och-ovako-sluter-avtal/
För som någon skrev vad ska företagen i SE söderut göra? Flytta . . Upphöra? Om och när nuvarande avtalet löper ut.
Någonstans kanske omvända frågeställningen blir aktuell för de som tecknar avtal nu. Vad ska de göra för att komma ut ur sina avtal när Ryssland avslutar sitt inofficiella krig?
Det finns ju redan gjuterier i Småland som lägger ner. Det går helt enkelt inte längre. Det här har vi bara sett början på.
Många mindre företag kanske inte har fasta avtal. Läste att det var ett företag som infört nattskift för att inte få så fruktansvärt stora elräkningar. Konkurserna ökar med att elfakturorna blir större. De som har en buffert förstår snart att de inte kan köra förlust hur länge som helst.