Den svenska kronan fortsätter försvagas, guldpriset stiger och börserna är upp i Asien under morgonen. Ikväll blir det nytt elprisrekord i SE4 Sydsverige – Malmö-Blekinge-Kalmar och sörlänningarna får betala över 10:- SEK per kWh inklusive allt.
Stockholmsbörsen stängde på +1.09% för OMXS30 och +0.58% för OMXSPI. Den svenska kronan hittas nu på 10:33 SEK för USD och 10:51 för EUR. Guldpriset ligger på 591:- SEK. Exakt vad det är som fått kronan att falla den senaste veckan låter jag vara osagt, t ex är de amerikanska räntorna rätt stabila, och de längsta amerikanska räntorna föll rent av igår, efter ett rejält uppkliv i förrgår.
I USA var börserna svagare med S&P-500 på +0.19% och Nasdaq 100 backade rent av med -0.23%. Detta kan sätta press på dagens Stockholmsbörs om en dryg timme.
I Asien är det dock positiva tongångar nu på onsdagsmorgonen utom för Sydkoreas KOSPI som går -0.76%. ASX 200 +0.20%, Hang Seng +0.93%, Nikkei 225 +1.12% och Straits Times +0.32%.
Elpriset går 769 öre i SE4 ikväll. Det innebär med 25% moms, rörligt elnät på 20 öre per kWh och 36 öre i energiskatt ett pris på 10:31 SEK per kWh och ett nytt svenskt elprisrekord. På sommaren. Augusti i år ser alltså ut att upprepa beteendet med skenande elpriser från förra året, och om resten av året blir samma, så ska vi upp ännu mer i vinter. Det finns dock ett pristak för elen i Sverige, och den kan därmed inte gå över 52:- SEK per kWh (givet 10:- EURSEK)
De europeiska pristaket om 4000:- EUR per MWh nåddes i Baltikum igår, men eftersom Sverige alltid måste vara bäst i klassen ska det svenska pristaket vara 30% högre än övriga EU:s. Värre än så kan det i alla fall inte bli.
Tills någon fattar beslutet att höja maxtaket.
188 kommentarer
Vad hände i Baltikum igår när toppen nåddes? Stängdes elen eller maxades priset “bara”?
Det var i gårdagens kommande prissättning, dvs toppen nås idag kl 17.
Om priset når taket betyder det att köparns önskade köp inte kan mötas av säljarna, dvs prognosen för köparna överstiger tillgänglig el. Det behöver inte leda till elbrist, men det är en indikation på att systemet är ansträngt.
Under dagen rättas ofta detta till genom ändrade prognoser och handlade volymer men att spotpriset kommer vara mycket högt är nog fortfarande läget.
Skulle elbristen uppstå kl 1659:59 eller något därefter kommer fysiska åtgärder vidtas av ländernas motsvarighet till SVK, de sk TSOerna.
Taket på 4000 i Baltikum är väl idag 17 aug kl 17-18 – kolla på https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ och välj “EE”, “LV”, “LT”. Igår var det inte några 4000 i tabellen.
Det som är oroväckande är att de s.k. etablerade partierna ojar sig över populismen men förstår inte att dom göder den genom att bl.a. driva t.ex. en irrationell och ogenomtänkt energipolitik där de redan utsatta drabbas hårdast. Fortsätter detta är jag rädd för att vi om 10 år kommer sitta och nostalgiskt se tillbaka på SD som en balanserad och moderat politisk rörelse måhända på den konservativa högerkanten [sic!]
Det där är ett ganska tröttsamt resonemang som ibland förs. SD et al kan absolut inte prestera några lösningar på en energikris eller vad vi nu ska kalla det, de kan ju knappt ta på sig byxorna ordentligt. Att då mena att etablissemanget måste föra politiken i den eller den riktningen annars blir det nazister vid rodret för mest tankarna till Robert Gustavssons gamla sketch med tanten som ska rösta på nazisterna. Det hade naturligtvis varit klädsamt om vi inte betalat dyrt för elen samtidigt som elbolagen skickar åtskilliga MW utomlands, men väljarna är nog smartare än att de tror att några skrikiga populister ska presentera nån lösning på det.
—
Situationen är ju dessutom likadan i hela norra Europa, priserna är snarlika runt hela Östersjön och ner i Europa. Är svenskarna extra dumma eller kommer tokradikaler ta över parlamentet i Finland, Norge, de baltiska staterna, Tyskland osv också?
—
Typ samma resonemang har man ju hört föras om migration och alla möjliga saker. Säkert om raggarplågan också på sin tid. Ändå sitter sossarna där vid rodret i hela skandinavien. Resonemanget verkar inte riktigt hålla streck om man jämför med verkligheten.
Kanske det som är problemet då? Att sossarna sitter vid rodret i hela skandinavien?
@Fred_sa: Väljarna tycker ju uppenbarligen inte det eftersom de satt dom där, eller hur? Och dom fick sitta kvar efter flyktingkrisen 2015 som var så katastrofal och yada yada, fick förnyat förtroende osv. Det där med att allt är sossarnas fel är tydligen inte ett resonemang som går hem hos tillräckligt många väljare för att avsätta sossarna.
Knappast så att sossarna har egen majoritet utan C som gjort det möjligt.
Det motsäger inte direkt det jag påstår, sossarna är fortfarande Sverige största parti. Om folk hade varit så hemskt missnöjda med dem hade de ju inte varit det. De producerar i det avseendet mest kundnöjdhet av alla partier, uppenbarligen. Ska man gå på den utvärderingen är de i alla fall minst dåliga.
Den här kundnöjdheten du nämner, är den kopplad till fall av emperier?
“Sossarna är Sveriges största parti, därför X”
—
“Är ditt påstående kopplat till nån empiri?”
—
Jag vet inte riktigt hur mycket tydligare jag skulle kunna vara, kompis.
Om det inte vore för SVT/SR hade sossarna inte varit i närheten av makten i Sverige.
Ber om ursäkt för min svengelska.
Imperier.
Imperier? OK, ska vi diskutera om Magdalena Andersson är Stilicho eller Alaric nu?
—
Pax i så fall att vara Chindasuinth, Iberiens härsklystnaste och våldsammaste konung någonsin som avrättade 700 adelsmän bara för skojs skull.
Det är mer en peak mot politiker och kanske i en bemärkelse brist hos demokrati.
Det blir problematiskt när man köper röster för röstares egna pengar.
Ja, på nåt sätt måste man rationalisera att S är största parti och att de på nåt sätt “fuskat” sig till den positionen genom att t ex “köpa röster” eller “importera valboskap” istället för att inse att alla spelar samma spel och vissa är bättre på det än andra. Om nu S hittat en formel för att vinna, varför kopierar inte de borgerliga partierna bara den?
Min mening är sann oavsett om det är S, M, SD eller MP som utför det.
–
Sossarna är en del av imperiet, inte imperiet självt.
–
Kan man ‘vinna spelet’ på rätt eller fel sätt?
Men nu är det S som sitter vid makten och är största parti vilket var vad vi diskuterade. Diskuterar du nåt annat, så får du nog börja med att klargöra vad det är.
@OSQ: Hänger inte riktigt med i vad det är för imperium du pratar om.
S har onekligen hittat en formel för att vinna. Det tragiska är att den förstör Sverige. En gång i tiden var de på arbetarnas sida men Göran Persson var den sista socialdemokratiska statsministern så kunde göra anspråk på det. Senaste åtta åren har allt handlat om att klamra sig fast vid makten oavsett hur skadlig politiken blir. Avsaknaden av kompetens inom socialdemokratin har också blivit alltmer uppenbar och istället uppträder man mer religiösa och faktaresistenta. Både energipolitiken och migrations / assimileringspolitiken är uppenbara exempel på detta.
@BD, Jag ifrågasatte din definition av kundnöjdhet.
–
Imperium, Rom var liknelsen, Sverige, västvärlden, företag eller som enskild person. Analogin stämmer i alla fall. Tummas det på syftet är det svårt att veta vart resan slutar. Om syftet är att “vinna” och “kundnöjdhet” är ett bevis på att det funkar, så är det kanske som du säger, demokratin tar fram den optimalaste styrningen, ja då är vi redan där, wiho.
–
Skulle kundnöjdheten däremot kunna påverkas genom lögner, det innebär även en obenägenhet att tala klarspråk i efterhand, köp av röster, räntesubventioner, bidrag, osv. Så är vi påväg åt fel håll, dvs vinna spelet på fel sätt.
Jaha, extremt krystad liknelse, och det har väldigt lite med det jag skrev att göra. Du kan likna Sverige vid vilket imperium du vill och måla fan på väggen, so what? Vad har det med det faktum att göra att S får flest röster? Det är förjävligt ändå? Ok kompis.
Jag vet inte det, jag tror du är bitter bara.
Jaha, du har gått över till att spekulera om mitt psyke. Ok, jag tror du älskar högern och Bard för det där förslaget han la fram om att 11-åriga gossar skulle göra du-vet-vad med gamla äckliga gubbar mot betalning. Jag kan ändå leva med att vara “lite bitter” i det perspektivet.
Jag tycker du började med dålig jargong, den är förjävlig ibland, kompis.
Starta inget så blir det inget. Spekulerar du om mina känslor så spekulerar jag om dina. Enkelt.
Flugor tycker uppenbarligen inte att det är ett problem att äta skit. De återkommer varje sommar och gör det.
“Om nu S hittat en formel för att vinna, varför kopierar inte de borgerliga partierna bara den?”
För att de har en moraliskt bättre ideologi.
Här kan man läsa om väljarnas viktigaste frågor, energipolitiken ligger på plats 6 och har gjort så ganska länge. Sjukvården är prio 1, lag och ordning prio 2.
—
https://novus.se/valjarforstaelse-arkiv/viktigaste-politiska-fragan-juni-2022/
—
Just sjukvård har kanske inte varit föremål för så särskilt mycket populistiska utspel, men kommer ni ihåg det efterblivna utspelet om militär i förorterna? Det får väl sorteras in under lag och ordning, den näst viktigaste frågan, och jag kan inte se att det fick nåt vidare genomslag? https://sverigesradio.se/artikel/6865031 Nä, de flesta såg väl det för vad det var och gick vidare. Nej, jag håller med Leif GW när han uttalade sig om en nervsvag högerpopulist: https://tenor.com/view/leif-gw-persson-kriminalpolitik-johan-forsell-gif-22375393
Gör om undersökningen efter vintern får vi se om väljarna ändrat mening.
Man kan alltid diskutera framtiden, men det där låter lite som tjatet om “inbördeskrig i Sverige” som man hört sen 00-talet. Elpriserna var rätt höga förra vintern också så det lät likadant förra hösten. Du får ursäkta om jag inte riktigt tar det snacket på allvar den här gången heller. Inte så att resultatet av kommande val är bombsäkert, men att vi skulle få nåt slags tokradikaler i regering som får SD att framstå som balanserade finns det väl absolut inget som tyder på? Och det var ju det som var ursprungstesen i Brasklapps resonemang.
Det handlar inte om det, det är rent finansekonomiskt eftersom i slutändan måste till och med korkade idealister som MP, CUF, V mfl förhålla sig till ekonomin. Ja, tom M och SD.
Det handlar om att Sverige går in en rejäl lågkonjunktur där exportmarknaden i bla Tyskland haltar betänkligt pga energipriserna är tokhöga, och ovanpå det räntehöjningar osv osv. Du kan nog räkna med att använda alla prognoser över arbetslöshetssiffror som dasspapper.
Och en väldigt stor orsak till höga priser på el i södra Sverige är STÄNGNINGEN AV RINGHALS 1och 2 vilket är MILJÖPARTIETS fel. Energiöverenskommelsen 2016 RÄDDADE kvarvarande kärnkraft.
Utifrån det tror jag nog att väljarna kommer prioritera annorlunda snart. Ev lag och ordningfrågor som förvisso är viktiga men har blåsts upp enormt av kvällspressen med artiklar om alla “skjutningar” kommer försvinna och handla om vardagsekonomi.
Sverige har inte fattat vad som händer och hur illa det är i Europa.
Elpriserna kommer bli BETYDLIGT högre denna vintern än förra.
“det är annorlunda nu”
—
“två veckor till, sen tar vi Kiev”
—
Två påståenden som jag lägger i samma påse som helt siffer- och referensbefriade prognoser om framtiden.
Så du menar att det finns ingen anledning att bry sig om elprisernas påverkan?
Du kanske skulle träffa lite folk utanför det låsta boendet du tillbringar dina dagar på, det snackas inte om så mycet annat på fikaplatserna.
Det och det kalla badvattnet i Skåne i sommar. Vilket naturligtvis är lök på laxen.
Din enfald, BD är anmärkningsvärd.
Var det inte “så du menar att…” som upprörde dina kompisar så oerhört tidigare när jag formulerade mig så? Anyway, jag har inte sagt nåt av det där, så ditt omdöme om mitt intellekt väger lika lätt som din hjärna.
En periodare ser ner på svaghet
En periodare synar den högerpopulistiska identitetspolitiken, där man alltid ska porträttera sig som utsatt och otrygg för att få nåt slags tolkningsföreträde i frågor som gäller lag och ordning.
—
Fixade den meningen åt dig.
All politik har med identitet att göra
Aha, så alla de där som ylat om vänsterns identitetspolitik har ljugit om att det är en vänstergrej då?
Ben,
Jag älskar att betrakta högermännen, födda att härska, utmåla sig som rädda offer och krösa-major.
Timbros betalda gråterskor.
Självhatet hos dessa kuvade män, ojoj.
Jag minns althögerskribenten som stolt annonserade att han skulle ha dammsugare och allt möjligt igång i 24 h förra vintern för elnätet skulle knäckas och sossarna skulle bli ägda och uppmanade andra att göra samma sak. Det var roligt, antar att elräkningen blev därefter.
Medarbetarn, +1.
Gäller ju även alla svärjisar som verkar vara riktiga NPC:er eller vad de nu kallar alla som inte är som dem.
Vänstern har väl bara gjort en poäng av att vissa identiteter har tolkningsföreträde och andra identiteter ska hålla käften pga upplevda privilegier. Samma samma men annorlunda.
Du ska nog inte kritisera vänstern så där, det kan leda till revolution och radikalisering om de inte får gehör för sina synpunkter har jag lärt mig i kommentarsfältet idag.
Tycker inte vänstern i Svedala är så revolutionär just nu. Ingen ny generation som orkar kravalla sönder Malmö med återta gatan på decennium nu. De sitter på länsstyrelsen o utformar dokumentmallar o sniffar möjligen lite lustgas.
På plats sju ligger ekonomi. Slår man ihop energi och landets ekonomi till det mer allmänna “plånboksfrågan” så kommer den frågan klättra. På samma sätt kan man bryta isär lag och ordning till 1) rättsväsendet 2) gängkriminalitet 3) våldtäkter och rån. Så denna typ av listor går att manipulera ganska mycket.
Essatto. Det var där jag var otydlig mot BD ovan.
Allt annat är trams.
Iofs sant, men om det nu var så att folk höll på att radikaliseras av energipriserna så borde man kunnat se bakåt i tiden att de frågorna klättrat i betydelse. Det verkar inte så, utan de där prioriteringarna är rätt stabila. Jag ser helt enkelt inte den trend som Brasklapp beskriver men jag är självklart öppen för att bli överbevisad.
För att vi har inte haft en sådan situation som nu rent ekonomiskt. Det är faktiskt annorlunda nu.
Du bara inte vill inse det.
Sedan betyder det inte att SD stiger till 40% i opinionen. Folk är nog smartare än så.
Det är annorlunda nu, och om två veckor tar ryssarna Kiev. Kvarnen mal på…
https://demoskop.se/news/viktigaste-fragan-juli-2022/
Lag och Ordning är klar nummer ett i demoskops mätning. Inte konstigt att sjukvården även placerar sig högt men fascinerande att så många svenskar tror att vi ligger i topp när det kommer till sjukvård internationellt sett. Efter åtta år med sossar i regeringsställning tenderar dock dåliga nyheter sorteras bort före sändning / publicering i skattefinansierad media så att folket tenderar framstå som naiva och oinformerade är väl inte helt förvånande.
Ah, SVT-haverismen, denna fräscha fläkt i debatten, lite som att öppna en gympapåse man glömde i skolan innan sommarlovet.
@MODESTYBLAISE: Sjukvården sköts väl av regionerna. Över hälften av dem är alliansstyrda. Bara en region har rödgrönt styre. resten har blocköverskridande styre. Så om S påverkar vad som publiceras i SR/SVT, varför skulle negativa nyheter om sjukvården då sorteras bort?
@HOMSAN TOFT Sjukvården sköts av regionerna men det är ju knappast dem som sätter penseldrag och övergripande strategi för hur sjukvården i landet ska ske. För att ta några exempel; Utbildning av läkare och sjuksköterskor. Budget sätts på riksnivå. Befolkningsökning styrs på riksnivå.
@BENDOVER “SVT-haverismen” blir ju knappast mindre sann bara för att den ständigt dyker upp? Med den logiken har vi inget problem med skjutningar heller vilket iofs förklarar vänstern tänk en hel del.
Har du funderat på att delge andra dessa häpnadsväckande slutsatser genom att sätta upp handskrivna lappar på dina lokala anslagstavlor eller kanske skriva insändare? Tror det hade gett bra genomslag faktiskt.
@MODESTYBLAISE: Så S ser till att SR/SVT publicerar få negativa inslag om sjukvården för att, trots att regionerna sköter i princip allt inom området, och trots att de har alliansmajoritet, så sätts budgeten och “penseldragen” av regeringen? Det är alltså den logiska ekvation du plitat ner i rutblocket? Okej.
Modesty Blaise:
Staten står får grundutbildningen av läkare 5,5 år, med successivt allt större inslag av Regionerna när ’kandisarna’ börjar ’jobba’ med riktiga patienter.
AT (18-21 månader, legitimationsgrundande) sköts helt av regionerna.
ST, femårig specialistutbildning, sköts helt av regionerna.
När det talas om läkarbrist så handlar det i regel om just specialistläkare (eller ännu hellre erfarna, bakjourskompetenta specialister).
Poängen var alltså;
Regionerna har lösningen på sina bemanningsproblem i egna händer.
@HOMSAN TOFT Nu var ju mitt uttalande kring SVT/SR gällande synen på sjukvården i ett internationellt perspektiv. SVT/SR har en historia att inte publicera undersökningar som visar på vänsterregeringars oduglighet vilket är varför många svenskar tror att vi har en sjukvård i världsklass när vi egentligen befinner oss runt plats 25-40. (För övrig intog SVT/SR samma “inte nyheter”-hållning till energiforsks rapport om hur mycket dyrare elen blev iom de politiska nedläggningarna av kärnkraften.
Men det är klart; det finns ju statistik som ser bra ut för Sverige i ett internationellt perspektiv:
https://www.sjukhuslakaren.se/skls-statistik-var-ren-bluff/
SKL är ju en arbetsgivarorganisation inom vården men jag antar att det är SVT:s fel att de ljög…?
@MODESTYBLAISE: “Jaha, nu när du kommer med jobbiga motargument så menade jag ju inte det jag skrev utan jag menade så klart så här, förstår du väl?”
–
Och ser inte heller hur du fått in nåt nytt logik-lego i ditt bygge. Varför skulle SVT/SR – om de nu är så sossekramande – vilja få svensk sjukvård att se extra superbra ut med tanke på den klart borgerliga makten i regionerna?
–
Och så din länk: Ja det var ju illa om SKL (numera Sveriges kommuner och regioner) kommit med tveksam statistik. Och har du koll på hur styret ser ut i organisationen? Du hittar hela muntra gänget i länken nedan? Ordföranden är förresten moderat. Är alla andra rödgröna dårar? Nej oj då, det var de ju visst inte. https://skr.se/skr/omskr/styrelseochberedningar.27137.html
Ibland tycker jag att det är tråkigt att riksdagsvalet inte hålls i februari.
Jag tror att folk som är missnöjda lättare byter parti. Då kan ett nyetablerat parti kännas extra attraktivt, dels för att ge etablissemanget en känga, dels för att man kanske tror på förändring i snabbare takt iom det.
Om man nu också jämför med verkligheten, så förvånar mig också att du inte ser kopplingen mellan den förda migrationspolitiken och uppsvinget för SD. Menar du verkligen att SD:s framgångar inte beror på den kraftiga ökningen av migranter?
Vilket uppsving pratar du om? SD har hovrat kring 20% i ett år. https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsunders%C3%B6kningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2022
Tycker mig se ett litet uppsving:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sv/timeline/66mmfpm5xixwkcyjzqvl6ugcogf2hi9.png
Vad det beror på kan ju diskuteras, men det är nog inte för att folk är _nöjda_ med fört politik.
Ja, wow, 20% är missnöjda med politikområde X. Det har ju aldrig hänt i skola, omsorg, eller för den delen var en busskur ska placeras i nån kommunalpolitisk norrländsk avkrok. Det betyder liksom inte att radikala toktomtar kommer ta över svensk politik. Jag tror alla har noterat att en del inte gillar solbrända människor, sen gick de vidare till viktigare saker medan rashatarna stod kvar och rantade om potatisodlingar i parkettgolvet.
Att vifta bort 20 % som faktiskt har bytt parti skulle kunna tolkas som underskatta sin ‘motståndare’. Speciellt i och med det sociala stigmat att rösta på dessa.
Varför gäller det bara här och nu? Folk sitter ju och talar avfärdande (och betydligt värre) om S och MP stup i kvarten i det här kommentarsfältet men du är aldrig där och pekpinnar dem? Men så fort man kommenterar SD blir det fart på dig och en del andra skribenter som ska berätta om hur mycket hänsyn man måste ta till det där missnöjespartiet och dess väljare. Märkligt naturfenomen, må jag säga. Några tankar om varför det blir sådär, hmm?
Svärjisar (till skillnad mot partiets väljare, som bara lägger en röst och inte identifierar sig med partiet) är ju tydligen väldigt känsliga typer.
Tror och hoppas att alla kan relatera till alla partier, samt hata dom. Tror jag dras till motsägelser som är störst.
MP har flest. Tackar LW för ammunition om deras valplancher igår.
Trist att du missade frågan, OSQ. Jobbig att besvara?
Nej mitt svar finns där om du tittar.
–
Motsägelser.
–
Flyktingfrågan t.ex. och dess tidigare argument är öppet mål.
–
Om någon förslår att använda freoner för uppvärmning och påstår sig vara för miljön skulle jag peka på denne med.
Vad får dig att sticka ut ögonen på folk i diskussioner?
Först och främst: Att sticka ut ögonen på folk är ett mycket allvarligt brott och det är på gränsen till förtal att påstå att det är nåt jag gör. Det gör jag inte.
—
I vad består motsägelsen, menar du? En del tycker vi ska ha mindre invandring, andra inte. Än sen då? Det finns ju alternativ att rösta på? SD om man tycker minska, framför allt C om man tycker öka, de var ju liberalast senast jag kollade.
Det är uppenbarligen inte sant och är mer en glimtans spark i röven för att försöka förstå din vilja till vissa diskussioner. Du och alla morsor borde förstå.
–
En del mer, en del mindre, fine inga problem där. Jag tror vi är överens om att ens trovärdighet måste vara kopplad till någon form av objektiv sanning.
–
Ett exempel, om premissen är att vi som nation tjänar pengar på det och personen röstar för det i tron och känslan om det så finns ett fel när vi bortom rimligt tvivel nu vet att så inte är fallet. Jag skulle även påstå att det var uppenbart med då rådande tids data, pre 2015.
–
På samma sätt som det finns uppenbara motsägelser i energipolitiken. Eller plastpåseskatten och valaffischer. Och säkerligen med någon nazist som säger sig sagt upp medlemskapet men fortfarande är medlem. Jag föraktar alla till dess att de bekräftar och äger sitt misstag.
Ja, men det finns ju inom alla partier. Ta den enorma motsägelsen i att fattiga ska ha mindre pengar (bidrag) för att motiveras att jobba medan rika ska ha mer pengar (sänkt skatt) för att gå och jobba. Plastpåseskatten var en liberal grej. Det är exempel på motsägelser i borgerligheten. Men för all del – det finns motsägelser över allt, så åter till min fråga som du fortfarande inte besvarat – varför kommer då bara folk springande och ska nyansera och ifrågasätta när kritiken riktar sig åt höger, medan svamlet om sossepack, svetsarn och dylikt bara passerar utan pekpinnar från dig och andra? Om man “dras till motsägelser” som du hävdade, så finns ju dessa som vi ser överallt?
—
Du ska få en chans till att besvara frågan, sen ska jag hjälpa dig att formulera ett svar. Varsågod.
“Ta den enorma motsägelsen i att fattiga ska ha mindre pengar (bidrag) för att motiveras att jobba medan rika ska ha mer pengar (sänkt skatt) för att gå och jobba.” – Jag vet inte om detta är en motsägelse. Enligt mig sitter alla arbetande i samma båt och betalar för mycket skatt. Det går att diskutera att skatt på kapital (min definition av rik) är låg i Sverige och huruvida det är bäst för landet i helhet eller ej. Uppenbarligen kan inte alla vara bidragstagare och målet måste vara att bidra i den grad de kan. Lägre bidrag blir ett incitament till att arbeta, håller du med?
–
Jag vet inte vilket svar du vill att jag ska ge. För mig personligen eller ett svara för alla? Jag har inget emot svetsare eller sossar som har belägg för det.
–
Flyktingfrågan är, enligt mig, en av de – om inte den mest infekterade frågan för folket i Sverige i modern tid och som orsakat mest splittring. Vad tycker du?
–
Formulera gärna mitt svar!
Fortfarande inget svar på frågan. Men OK: Du tycker det är ball att pissa på sossarna och läser gärna folk som gör det, men SD krävs ju för att få till en borgerlig regering och då ska vi inte prata om det där tråkiga med rasism och att de är Putinvänliga, inkompetenta, tystar ner våldtäkter osv och att Uffe&co ska ge dem regeringsposter efter valet. Därför är du, liksom Uffe, ytterst angelägen om att vi ska prata om annat och SD ska tvättas till ett normalt och vettigt parti. Därför ska all kritik åt höger ifrågasättas, och så ljuger du om att det absolut bara finns “motsättningar” på vänsterkanten och absolut inga alls till höger. Judar, bögar och andra som är måltavlor för SD skiter du i, som är ju knappt människor ändå, huvudsaken är lite goa skattesänkningar och att kritikerna mot SD håller käft så att det inte blir pinsamheter innan valet.
—
Sen ställer du följdfrågor till mig, utan att ha svarat på de frågor jag ställt. Tror du att jag tänker svara?
Jag uppskattar ärligheten i din analys. Du verkar hysa agg mot framförallt högern och tro att jag inte vill ha något annat än en borgerlig regeringen, då det får mig att vinna?
–
Har aldrig påstått att det inte finns motsättningar hos högern.
–
Reella hot mot “judar och bögar” som finns kommer inte från SD.
–
Försökte svara på din fråga, that should go both ways. Förståelse är enda vägen framåt. Det som är bra med frågor är att man kan ställa sig på en grund tillsammans och utveckla varandras argument i värsta fall.
–
Identifierar mig inte med något parti. Jag diskuterar gärna saker i sak.
Nyetablerat?
.
Sverigedemokraterna bildades lördagen den 6 februari 1988. Partiets grundare och tidiga förgrundsgestalter utgjordes av personer som dessförinnan varit verksamma i nationalistiska och rasistiska partier och organisationer såsom Framstegspartiet, Sverigepartiet, vit makt-rörelsen och -band, och Bevara Sverige Svenskt (BSS)
.
Men jag antar att du menar “nyomfamnat parti” som i att de äntligen får bli lite kramade av etablerade partier i deras jakt på makt?
Rick Astley (född 6/2) låg på topplistan då med Never Gonna Give You Upp. Bara att sätta streck mellan punkterna……….
Är korven varm eller kall?
Låt mig lista åren då vissa andra partier bildades:
S – 1889
M – 1904
V – 1917
C – 1913
L – 1934
Kd – 1964
M – 1981
Så, ja, det verkar som det är det nyast etablerade partiet i riksdagen faktiskt på alla sätt!
M bildades alltså både 1981 och 1904? Spännande. Är det därför de bara har en halv partiledare, för att han liksom delas på två partier?
MEGGA har du sett den nya filmen “Top Gun”? Nej inte “Top Gun Maverick” utan originalet, den är ju också ny.
Det är intressant (och tråkigt tycker jag) att se hur vissa med alla medel försöker vilseleda och vrida diskussionen in på stickspår. Jag känner vissa som gör så av naturen, dvs de inser inte själva att de har svårt att hålla sig till ämnet. För MATTIASNO80 vet jag inte hur fallet är, medan jag är övertygad att BD gör det fullständigt medvetet.
En välvilligt sinnad person kan förmodligen ana varför jag skrev M två ggr, medan en som söker konflikt i alla lägen direkt påpekar detta för att försöka mästra.
“allt jag inte gillar är en påverkansoperation”
Makten drar till sig de som vill ha makt. Majoritetspartierna kommer att dra till sig dem som vill ha posterna. Precis som (s) under lång tid varit den givna maktbasen om du vill ha högre tjänst i offentlig förvaltning.
Det kommer givetvis att ändras mer än det har gjort nu. Frågan är ju hur det ändras
Det är ju större skillnad på sossar i sverige och övriga norden än mellan sossar och de flesta partier i sverige.
–
Det är vi som är perifera och udda.
Finlands statsminister är 34 år och är uppfostrad av ett lesbiskt par, men visst, det är vi som är perifera och udda.
Så ett lesbiskt par är udda?
Katsching!
Nej, det går naturligtvis inte att konstatera att Marin på nåt sätt är mer normavvikande än Andersson och Löfvén. Så dumt av mig.
Ja, det var dumt av dig att skriva så. Det går bara att tolka som att en 34 årig statsminister uppfostrad av ett lesbiskt par är perifert och udda. Ovanligt, ja. Udda, nej.
ÅH NEJ HAN ANVÄNDE FEL ORD IGEN. Hänvisar till Leif GW:s omdöme om högern på annan plats i diskussionen.
RIKKITIKKITAVI yes, ordmärkning! Min favoritsysselsättning på internet! Jag misstänker att du försöker äga Ben med att likställa “udda” med “onormal” vilket är ett ord med negativ klang. Jag skulle hävda att udda är betydligt närmare “ovanlig” än “onormal” vad det gäller konnoterad värdering. För att exemplifiera. Hittar du en svinsnygg tröja på myrorna full med färger och paletter bland alla trista dressmangråa kashmirer så skulle du kunna säga “kolla, vilken udda tröja jag hittade på myrorna” till en kompis. Denne skulle då kunna säga antingen “Ja jävlar den där var ovanlig, ha på den ikväll!” eller så svarar den “Är du galen, vill du se helt onormal ut? Släng den”. Så ditt äg var inte så ägigt. Att vara uppvuxen i en regnbågsfamilj är än idag ovanligt och att kalla det för udda kanske avslöjar att man tror att det är väldigt annorlunda (spoiler alert, det är det inte) men det är mer okunskap än att man värderar något som “onormalt” vilket typiskt är ett negativt laddat ord som indikerar att man vill “rätta till det”.
Nu låter vi högerns proffsgråterskor spela färdigt sin lilla pjäs om hur kränkta de blev över nåt ordval i fred, så kan de vuxna fortsätta diskussionen under tiden tycker jag.
“ovanlig” och “annorlunda” är tydligen synonymer till “udda”. https://www.synonymer.se/sv-syn/udda
—
Men låt mig för all del inte avbryta skrikgråten, du kommer säkert snart in i andra andningen.
Jag ser det inte som relevant öht hur hon växte upp för hennes arbete som statsminister.
Ja, udda är för mig ett negativt laddat ord. Uppenbarligen har vi olika ordbetydelse.
Min poäng är att BD hela tiden anmärker på ord och tjafsar om formaliga och så fort man svarar i retur så börjar hen att gapa och skriva ovettigheter. BD ger intrycket av vara den mest lättkrängta och instabila personen av alla som skriver på forumet.
Nåväl, jag erkänner väl att udda är inte onormal i detta fallet för att låta det bero.
Trist att du verkar hysa nåt slags personligt agg mot mig, jag tänker öht aldrig på dig. Men om du inte gillar det jag skriver brukar det finnas en liten scrollratt på de flesta datormöss som man kan använda för att passera olika skribenters inlägg utan att kommentera dem.
@BEN DOVER
“väljarna är nog smartare än att de tror att några skrikiga populister ska presentera nån lösning på det”
.
Det finns i två huvudspår, och det är
1) väljare som tror att mer vindkraft och solkraft kan lösa dagens effektbrist (helt i strid med vad sakkunniga och experter säger).
2) väljare som förstår att det inte finns någon lösning på kort sikt. Ny kärnkraft lär dröja minst 10 år.
.
Sveriges problem är att många av rikspolitikerna inte begriper skillnad mellan effekt och energi, utan tar för givet att om Sverige exporterar el över året så finns ingen effektbrist. EU:s elmarknadsförordning och vad det innebär verkar vara ett okänt begrepp för somliga.
.
.
Angående SD är de sannolikt regeringsodugliga, men får nog sägas ha probleminsikt på ett par politiska områden (men inte automatisk lösningsinsikt). De kan dock inte lastas för Sveriges problem, där ligger ett mycket tungt ansvar på regeringen Reinfeldt II (2010-2014) och regeringen Löfven I och II (2014-).
.
M gnäller om det mesta, fast de satt i regeringsställning i åtta år (2006-2014), och S “känner inte igen Sverige” trots att de haft åtta på sig att göra något åt saken. Den som vill rösta socialkonservativt har inte heller något annat val än SD (även om SD-fieringen av S fortgår).
I ditt resonemang Ben, så utgår du ifrån att de svenska väljarna “är nog smartare än så”. Där anser jag att du har fel i ditt avstamp. Redan vid den stora folkutvandingen till Amerikat så ansåg man att svenskar var dumma och lättlurade. Det finns böcker och föreläsare som livnär sig på att redogöra för att svenskar kan vara världens dummaste folkslag. Jag instämmer i den kören. Nu gäller det inte de flesta som skriver här på bloggen och i synnerhet inte Dig Ben, men att möta folk ute i verkligheten är synnerligen nedslående. Givetvis avspeglar sig denna enorma svagbegåvningen även i hur folk tänker vid valurnorna.
Tjadu, mellan den stora utvandringen till USA (då svenskarna tydligen var dumma) och idag (då svenskarna är dumma) lyckades vi göra succé på världsmarknaden med våra uppfinningar och skapade en stor mängd exportsuccéer och innovationer. Läs vilken bok som helst om industrihistoria. Alla fick en chans att gå i skolan, de som visade potential kunde utbilda gå vidare i skolsystemet, bondsöner blev ingenjörer och disponenter och vi exporterade all möjlig innovativ skit som var bättre än det de hittade på i USA, Tyskland eller Storbritannien. Ändå är självbilden att svenskar är stenkorkade. Kognitiv dissonans.
Tjavars, nu är det ju inte en majoritet av “die dummen Schweden” som ägnade sig åt att göra uppfinningar som gjorde succé på världsmarknaden. Det var ett mycket litet fåtal briljanta ingenjörer som stod för den bedriften.
–
Men, ja, det var alldeles utmärkt att det svenska skolsystemet reformerades så att vårt land kunde plocka begåvningar ut en större damm än tidigare.
–
När en kvinna sa något i stil med “Governor, every thinking person will be voting for you” vid ett politiskt möte med Adlai Stevenson lär Stevenson ha svarat: “Madam, that’s not enough. I need a majority”.
Bjoern, va fan?
@BJOERN: “Det finns böcker och föreläsare som livnär sig på att redogöra för att svenskar kan vara världens dummaste folkslag.”
Kan du ge något exempel på en sån bok?
Märkligt hur det kommer sig att att svenskar, detta svagbegåvade folk enligt dig, har så mycket liberal frihet, pengar i plånboken, lång semester, duktiga ingenjörer, och många internationella företag.
Ett extremt svagbegåvat folk borde väll bo i grottor och ära rå potatis? Eller är vi bara ett svagbegåvat folk som haft sjuhelsikes tur som har det bättre än 80% av jordens befolkning?
Ben Dover:
–
Det kan ligga något i det Brasklapp säger. Risken ligger i att väljarna tappar förtroendet för att de etablerade partierna kan lösa de problem som väljarna upplever. I värsta fall tvivlar man på att de etablerade politikerna ens är intresserade av att lösa de problem man (väljarna) oroar sig för.
–
Väljarna kan då komma att välja att vända sig till vad som helst som ändå är något annat. Vad sk-t som helst med vilken sk-tpolitik som helst. Man ska kanske se SDs väljarstöd i det ljuset. Stödet beror inte på att stora grupper av väljarna gillar SD. Och tro aldrig att saker inte kan bli värre.
–
“kan ligga nåt i…” Ja då var det den där berömda magkänslan igen. Kan nån plocka fram några siffror, undersökningar eller statistik som underbygger det där? Inte? Vad är då magkänslan värd?
Men Ben, iofs så haltar kanske jämförelsen men det fanns väl ingen statistik, några siffror eller någon undersökning som pekade på att Adolf Hitler avsåg bränna ner Europa och begå industriellt massmord på homosexuella, handikappade och judar (m.m.) när han och hans anhang utnyttjade en kraschad tysk ekonomi för att ta makten och konsolidera Tyskland till vad det nu blev under en kort period?
Likaså, Rwanda, Kulturrevolutionen, Stalins härjningar, Polpot, Pinochet, m.fl.
Det är väl bra om påståenden dokumenteras. Eller hur!
–
Detta sagt så riskerar diskussionen att bli otymplig om det som alla vet ständigt måste dokumenteras.
–
Vad gäller denna diskussion så tror jag att du som är så politiskt engagerad känner till att under en mycket lång period har den del av befolkningen som tycker att vi borde ta emot färre flyktingar varit mycket större än den andel som tycker att vi borde ta emot fler. Ofta två till tre gånger större. Mätperiod 1986-2021.
–
Man kan också formulera det som att under större delen av perioden 1986-2021 så är det ungefär hälften eller fler av de svarande som vill ta emot färre flyktingar.
–
Vad gäller kärnkraften så kan man grovt säga att det uppnåddes en ungefärlig jämvikt mellan dem som ville bygga ut och dem som ville avveckla runt 2000. Senaste mätningen är, 2021, är det nästan helt jämt. Ändå har fyra reaktorer lagts ned sen dess. Och då har folk hittills inte riktigt på allvar fått uppleva höga elpriser.
–
Jag har en ganska bestämd tro om vad som kommer att hända nu när människors plånböcker får uppleva effekten av elbrist (peroder med påtaglig effektbrist i alla fall). Kanske kommer de med viss rätt känna sig lurade.
–
SVENSKA TRENDER 1986-2021
–
https://www.gu.se/som-institutet/resultat-och-publikationer/rapporter
–
*bläddrar till sidan 46 i det länkade dokumentet*
Jaha, här ser vi att åsikten “ta emot färre flyktingar” varit ungefär konstant i över 30 år, det finns alltså ingen trend åt mer motstånd.
Nästan exakt samma trend som “införa sex timmars arbetsdag” faktiskt.
—
OK, vi måste alltså ta hänsyn till SD för att många håller med dem och göra som de säger, annars blir det en radikal revolution i Sverige.
—
…samtidigt måste vi göra som V och MP säger, många tycker ju att de har rätt och annars blir det revolution i Sverige.
—
Ställer samma fråga som ovan, där den står obesvarad: När MP, V och S dagligen avfärdas (och värre) här i kommentarsfältet är det absolut ingen som kommenterar det. När man däremot avfärdar SD och deras tankegods dyker det upp en stor mängd tillskyndare som mer eller mindre hotar med revolution om man inte tar deras tankar på allvar. Märkligt naturfenomen, tycker du inte? Några tankar om hur/varför det blir sådär?
Om det ändå tillåts att komma med lite magkänsla så kan jag bara se ett skäl till att typ en femtedel av befolkningen favoriserar SD. Nämligen att man är missnöjd med och känner sig svikna av övriga partier.
Tror du att det är en unik grej för SD eller varför kan man inte lika gärna säga att 4-5% av väljarna känner sig svikna av övriga partier och därför röstar på MP? Ständigt detta offerskap hos högern.
@harr&BD
Om vi vänder påståendet. Största anledningen till att folk avfärdar SD är just känslan. Enligt den logiken borde BD genast skjuta på SD hatare.
Benchmark: Vart är SDs största fel isolerat till flyktingfrågan?
Den här är nog relevant i sammanhanget:
https://www.gu.se/som-institutet/resultat-och-publikationer/bocker/du-skora-nya-varld
Du tänker alltså att du ska skita i att besvara frågor ställda till mig, men vill att jag ska svara på en fråga du ställer till mig? Verkar som ett högst orimligt upplägg, hördu.
Ben Dover:
–
Ja, jag pekade på att det i befolkningen har funnits ett tämligen konstant missnöje med omfattningen på invandring. Att det just varit tämligen konstant gör du nu i en märklig sorts logik till ett skäl att inte bry sig om detta motstånd.
@Harr Jan: Nu startade ju diskussionen kring möjligheten i att politiken helt skulle tas över av tokradikala, populistiska krafter. Läs gärna startinlägget. Då kommer genast en massa tillskyndare och ställer sig närmast i en utpressarposition där man menar att “vi måste bry oss om migrationsmotståndet, annars riskerar vi en revolution i Sverige”.
—
Min uppfattning är att migrationsfrågan lika lite som nån annan fråga kan leda till nån slags avsevärd kantring i den svenska politiken. Folk som prioriterar den frågan har sitt forum hos SD precis som att de som prioriterar miljön, skolan eller vad som helst har sitt forum i andra partier.
—
Min motfråga är: Varför gäller inte samma utpressningsscenario t ex sex timmars arbetsdag? Det förefaller vara lika många som tycker om den som tycker om en stramare migrationspolitik, ändå hör man aldrig formuleringar som “V säger vad vanliga svenskar tycker” eller “vi måste minska arbetstiden, annars riskerar vi revolution” eller liknande. Varför tror du det är så?
Just ja, du glömde ju att besvara en fråga jag ställde till dig också, @Harr Jan. Gör gärna det så slipper jag fråga igen.
Ben Dover 10:45
–
Rent allmänt sett vore det önskvärt om tempot i de här debatterna kunde vara lite lugnare. Jag har tagit lite tid på mig, men jag skall svara.
–
Vadå offerskap hos högern. Pratar du om mig? I alla händelser har jag bara försökt resonera kring vad det är som gör att människor röstar på SD. Den som ogillar, avskyr eller hatar SD, välj själv, borde i allra högsta grad vara intresserad av denna fråga. Alldeles särskilt som det fungerat förbannat dåligt att förbanna dem.
–
Absolut kan man ställa samma fråga angående MP. Angående MP så skulle de antagligen inte klara riksdagspärren utan stödröster så det problemet är mindre. Fast från företrädare för deras tankegångar har det väl hörts prat om någon sorts ”klimatdiktatur” rätt otrevligt faktiskt. Se även nedan angående revolution.
–
Ben Dover 11:05:
—
Apropå ”revolution”. I en demokrati bör politikerna lyssna på folket. Det betyder förstås inte att politikerna i varje läge bör hålla upp fingret i vinden. Det är alldeles utmärkt om politikerna försöker gå före i många frågor. I alla fall om man i efterhand får folket med sig. Om man inte får det kanske man borde omvärdera.
–
Om man i decennier ignorerar folkets åsikter och närmast uttrycker förakt för en majoritet av folket är det ett demokratiskt problem.
–
Jag har svårt för beskrivningen att politikerna skulle vara utsatta för någon sorts utpressning i det diskuterade fallet. Bättre beskrivning är väl att säga att det riskerar att bli (gravt) destruktivt att under lång tid ignorera folket.
–
Konkret angående den specifika frågan. Jag tror nog man måste ta hänsyn till hur starka känslor en viss fråga väcker. Sen är det förstås klart att jättemånga mycket gärna skulle vilja ha sextimmarsdag med oförändrad lön, men är det detta den ställda frågan gäller? Eller gäller den med motsvarande, d v s 25 procents, sänkning av lönen? Formuleringen är oklar. Det förra är i alla fall inget som det ens är möjligt att besluta om på politisk väg. Det är åtminstone en skillnad.
–
Tillägg ang Ben Dover 10:45
–
För MP kan man dessutom konstatera att i politiken så har deras anhängare snarast fått mer gehör för sina åsikter än vad som motsvarar deras representation bland väljarna. Så i det avseendet borde det inte finnas någon förutsättning för något utbrett missnöje i väljarkåren.
1. Det var en oerhört snäv definition av hur demokrati fungerar. Vi har allmänna val, där kan man lansera olika ideer som “Rösta på oss för en socialistisk politik” eller “rasistfyllo med haveristtendenser? Vi är partiet för dig”. SD har fått 20% i de valen.
—
2. Jaha, vilken majoritet är det man visar förakt mot? 20% är ingen majoritet. Vi återkommer till det eviga vevandet om svetsarn, sossepack, bidragssossar mm som aldrig någonsin ifrågasätts eller kritiseras här. Är det inte ett förakt mot en majoritet, när en majoritet står bakom en idé som t ex 6 timmars arbetsdag? Varför varnar du aldrig för det och vad det kan leda till, utan bara när det är SD:s idéer som tas upp? Det har du fortfarande inte svarat på.
—
3. “hur starka känslor en fråga väcker”. Formuleringen är precis lika oklar avseende migration, eller? Borde vi stoppa alla ukrainare vid gränsen då, eftersom det är folkviljan som du ser den? Eller är det också ett påstående som behöver nyanseras och förklaras lite? Och hur vet du vilka frågor som väcker mest känslor? Det kanske bara är så att mongohögern är sprängfyllda med känslosås, medan vänsterväljare är lite mer kalla och rationella och inte blir rädda så fort de ser en mörkhyad?
—
4. Att påstå att minskad migration aldrig fått gehör är rent bizarrt. Luciabesluet 1989 är ett exempel, och på senare år har man uttalat en ambition att regelverket ska motsvara EU:s miniminivå. Det finns fler exempel.
—
5. Den offermentalitet jag pratar om bevisas av precis det narrativ du för fram här: Buhu, trots luciabeslut och ambitionen om EU:s miniminivå är det absolut ingen som lyssnar på migrationskritikerna, buhu, vi är svikna, vi har mycket känslor som ingen tar hänsyn till. Det stämmer ju bevisligen inte. Men det är ändå ett narrativ som förs fram, som sagt. Varför kan man inte säga samma sak om sex timmars arbetsdag, och hota med radikalisering och revolution om den där superkänsliga majoriteten som vill ha kortare arbetstid inte blir lyssnade på? Jo, för att idiothögern är känsliga bäbisar som vill ha särskilda undantag för just sina åsikter och gärna hotar med övergrepp och revolution för att få det.
Nu är din argumentering på en nivå där jag inte ser det meningsfullt att fortsätta diskutera. Med bakgrund i erfarenhet inte helt oväntat att vi hamnade där. Så du vann diskussionen. Eller hur!
”sprängfyllda med känslosås” Ehh?
Gnäll på att man använt fel formuleringar och/eller tonen ja, det brukar sluta så när högern blir ifrågasatt. Sen går de iväg och tjattrar om babbar och annat och har då aldrig nåt problem med tonen eller ordvalet. Märkligt.
—
Men jag håller med – håll dig till Jens Barnmans cirkeldiagram istället, de är nog mer på din nivå.
Det ligger något i ögonen och stickorna där ändå.
Bra sakt Sven-Ove där satte du dit han
Nja, väljarna/människor är nog tyvärr inte smartare än så Ben som historien har visat oss många gånger utan man tenderar gärna att gravitera mot dom enkla lösningarna (när dom presenteras) eller åt att det är “någon annans fel” och då gärna om en part kan peka ut vem som är den felande parten så blir allt mycket enklare. Så nej, jag tror tyvärr inte vi är smartare än så och raseri är en kraftfull känsla att exploatera om du vet hur!
Däremot håller jag med dig om att populisterna sällan presenterar några långsiktigt hållbara lösningar på faktiska problem, SD i allra högsta grad inkluderat, och det ligger väl i populismens riktning men å andra sidan vilka politiska rörelser gör det idag? Och för övrigt så spelar det ju egentligen ingen roll vad dom presenterar då politiken för länge länge sen förlorade fighten med kapitalet! En “kul” lista är ju över världens största ekonomiska entiteter (jo, jag vet att jämförelsen haltar lite då Walmart inte har en armé eller har dom? Valfritt spökljud) där Sverige kvalar in på plats 20 efter bl.a. Walmart, State Grid, China National Petroleum (förvisso lika med Kinesiska staten), Sinopec (återigen Kina), RDS men före Exxon, VW och Toyota.
Vi får hoppas vi slipper skrikiga populister som får max 1% i valet men tar betydligt mer utrymme i media. Eller för den delen bleka dönickar som Med som är så tråkiga att man gnager av sig armen av tristess när man ser dom. Ändå tycker jag Brakslapps resonemang är bra. Om förvaltningen av landet inte blir bättre kommer populister se sin chans och förr eller senare träffar någon gruppering precis rätt sträng i folksjälen. Typ Ny Demokrati. Se på Salvini i Italien hur snabbt det kan gå. AFD i Tyskland växte rätt snabbt också. Att bara somna om är kanske inte rätt strategi.
–
Att situationen är likadan runtom i Europa beror väl på att tankevirus respekterar gränser lika lite som förskylningsvirus. Alla är smittade av samma idé att det är viktigare vad man säger än vad man gör.
Är MED tråkiga? Då har du inte sett när Alexander Barn, förlåt Bard, diskuterar moralfrågor.
https://aktuelltfokus.se/har-forsvarar-alexander-bard-barnsexhandel/
Vem som än försvarar barnsexhandel är svårt kognitivt utmanad. Bl.a. därför jag i min egen skeva moralsyn vägrar åka till Thailand dels för att det är en militärdiktatur som faktiskt fängslar folk som drar ett skämt om kungen och dels för att deras “regering” ser mellan fingrarna avseende sexhandeln som är en enorm pullfaktor för delar av deras turism.
Ja, vad kan man säga om ett parti som inte omedelbart kastar ut en sån uppenbart förvirrad människa?
Pratar du om Lorenz Tovatt nu?
Tycker Lorenz Tovatt att 11-åringar pojkar ska sälja ex till gubbar? Låter som förtal tycker jag.
Glömde Alexander Bard, men han byter väl parti oftare än kalsonger? Kanske vill han bara sabba nystartade partier genom att braka in och börja snacka om sexhandel. Har för mig han gjorde likadant förra valet med något nystartat s.k. liberalt parti.
@DJ: Sant, MED borde plocka in nån pålitligare högertyckare istället för Alexander Barn. Hanif Barnli eller Jens Barnman kanske är tillgängliga?
MED kanske skulle gå ihop med Centerpartiet som verkar krylla av folk som har en liberal syn på sex med mindreåriga?
Att situationen är likadan runtom i Europa gör mig faktiskt än mer bekymrad givet vår relativt sätt mörka historia. Det bubblar redan lite på Balkan, eller det kanske egentligen aldrig slutat bubbla, och med en massiv upprustning på gång i t.ex. Tyskland. Tja, jag ska inte måla fan på väggen men det är nog dags att man faktiskt börjar lösa riktiga problem för (och för att citera Svanen) “the small people” [sic!] och inte bara träffas i Davos en gång om året för att fundera ut nästa BOHICA strategi för befolkningen.
PS. Jag kanske ska förtydliga då också att jag inte gör någon push för SD så vi kan avdramatisera den direkt utan min syn av att vi skulle nostalgiskt se tillbaka på dom var att jag tror något mycket mycket värre lurar under ytan DS.
AfD backade i Tyskland 2021 jfrt tidigare federala val. Populisthögern är snarast på tillbakagång eller i stiltje i Europa, jag ser helt enkelt inte några tecken på det scenario du målar upp. Att Tyskland rustar upp ser jag snarast som sunt om det nu stämmer hur de har misskött sin armé tidigare, det är samma sak med Sverige, att vi går mot 2% budget är inget tecken på att nåt är fel, tvärtom. Att populisthögern backar kan man säkert analysera på många olika sätt men t ex kriget i Ukraina kan vara en bidragande orsak, ingen vill lyssna på hur b*gar och bl*ttar förstör samhället när vi har ett yttre hot att enas med b*garna och bl*ttarna emot.
Jag hoppas du har rätt och jag har fel, det gör jag verkligen tro inget annat men jag bibehåller men oro över läget en stund till. Ser tyvärr att en vinter där kvällspressen fylls med gråtande ensamstående mammor eller pappor eller låginkomstfamiljer som inte får ihop det p.g.a. elpriser kan bli en jobbig accelerator för en pyrande brasa.
Kruxet för SD är att det inte finns ett enkelt sätt att koppla invandrare/flyktingar till elpriserna för att trösta den gråtande ensamstående mamman. “Fan” /JÅ förmodligen.
.
Eller jag har iof inte forskat på området, de kanske har krystat fram ett klart samband nu?
Ja, visst, och inavelshögern kommer att fortsätta göra sitt bästa för att förstöra försvarets personalpolitik genom att klaga på prideflaggor och värdegrunder istället för att inse att alla faktiskt behövs i försvaret, t ex. Låt dem sitta i sin sandlåda och göra sitt bästa för att spela Putin i händerna så kan de vuxna faktiskt försöka lösa problemen. Det kommer inte att leda till nån revolution – mupphögern springer ju hem och låser dörren så fort de ser en mörkhyad, så hur ska de kunna storma riksdagshuset?
Ben, kan du namnge vilka dessa vuxna är som ska lösa situationen? Annika Strandhäll? Uffe Klistersson?
Med “vuxna” avsåg jag alla som inte har som huvudsysselsättning att skrika om att det är förjävligt oavsett om det är sant eller inte, gråta om ordval, eller skylla förra veckans lottorad på invandrare. Det avser väl såväl Strandhäll som Kristersson men också för den sakens skull en massa vårdbiträden, lärare eller poliser som fortfarande gör sitt jobb och inte har skolat om sig till proffsgråterskor på TImbroakademin. Diskussionen tog ju ändå avstamp i politisk radikalisering, så det avser väl alla som inte låter sig luras av frasradikal populism.
Den enda påverkan antalet flyktingar har på elförbrukningen är väl att den ökade befolkningen kräver mer el, men ser man på elförbrukningen inom “Bostäder och Service” (ref Ekonomifakta, eller Ekonomimyndigheten/SCB) så har den inte ökat i korrelation till befolkningen. Det varierar mer med vädret.
Industrin har dessutom minskat sin elförbrukning med ca 20% sedan 2000-talets början när då populisterna menar att “massinvandringen” börjat.
Är du säker på att falafel inte är mer energikrävande än köttbullar? Importen av adidaskläder (vi minns ju lanseringen av ordet “adidasriddare” i mongohögern) kanske driver elpriserna?
Falafel och köttbullar tillverkas på liknande sätt, de friteras i olja. Köttbullar (Scans exempelvis) är mestadels stordriftsproducerade och sådana anläggningar är nog mer energieffektiva än Falafel no 1 eller motsvarande lokala hak där man rullar sina egna bollar.
Däremot är falafel vegetariskt och kräver mindre energi för sin tillverkning även om råvarorna är i huvudsak importerade.
Så jag skulle säga att klimatavtrycket är lägre för falafel åtminstone.
Kläder är bland det mest resurskrävande du kan tillverka. Men då det är statuskläder och snubbarna som har dessa sällan byter kläder och är inte så stora konsumenter av kläder överlag så…
Jag känner inte till banjohögern så väl, trots att jag är från ett känt rasistfäste (Klippan)
Om annat indikerar elförbrukningen att många nyanlända försvinner i statistiken på mer än ett sätt.
Man kan såklart spekulera i att bostäder blivit otroligt mycket mer effektiva men service, som i offantlig sektor är det inte i samma utsträckning.
WTF – fritera köttbullar i olja. Vem gör det – här måste krafttag till fort som satan! Köttbullar ska stekas i rikligt med smör och under varsamt handlag!!!
Om du med “redan utsatta” menar vanliga arbetande svenskar, så ligger det något i vad du säger. Transferiatet får ju sina elräkningar betalade av oss andra och kan dra på rejält med el och värme utan att det rör dem i ryggen.
Intressant, var har du fått termen “transferiatet” ifrån?
Skattepengadiare är väl termen som återkommer på denna blogg
Jag vet bara en person i hela Sverige som använder termen “transferiatet” och det är en kille som har en enorm ståpick för Vladimir Putin och sitter i SD:s tankesmedja. Kul att se att rysspropagandister fått lite genomslag hos skribenter som Gigantisk Sumo, han behöver nog all Swish han kan få nu när han gjort en tyst och diskret exit från GP:s ledarsida. Men hos SD är det som vanliga öppna dörren för alla som älskar lill-Vladde.
Är det han med svadan från Örebro?
Inte Örebropartisten utan hans poddkollega med vild frisyr och illasittande secondhand-plagg.
Det är väl ungefär samma sak som “rent-seekers”?
Enligt svensk vindenergi stoppades 86% av vindkraftverken i elområde syd av kommunala veton under2020-2021. Om det är en del av vad som kallas ogenomtänkt energipolitik så håller jag med. I Finland har man (som vanligt) löst frågan på enklaste sätt. Varje kommun gör en deal med vindkraftsutvecklaren om hur mycket man, lokalt, kommer att beskatta ett nytt vindkraftverk. Tar kommunen ut för hög skatt kanske utvecklaren väljer att bygga i en annan kommun istället. Enligt uppgift funkar detta bra för finnarna. Vem är närmast den lösningen i Sverige? Vad jag kan se är det endast centern som föreslår att vindkraften ska kompensera samma landsända som den drabbar. SD vill stödja 4e generationens kärnkraft vilket jag tycker är toppen. Men det kommer inte ge ett lägre pris på många år. Fram till dess verkar det som man vill att vi betalar energin via skattsedeln istället för energiräkningen. Innebär det att SD höjer sig över de andra partiernas ogenomtänkta energipolitik?
Pristak på 40€/MWh verkar några nollor för billigt. 4000?
Om de olika pristaken: I just detta fall är vi väl bäst i klassen på marknadsekonomi. Resultatet bli väl att man i Sverige betalar ett öre mer än i Europa medan man i Europa får införa någon form av ransonering.
I övrigt skickar vi en tanke till de tappra balterna som med mycket lägre inkomster betalar mycket mer än svenskarna men ändå mycket fastare står upp för mot Putin.
Självbilden att svenskarna är vekare, dummare och svagare än andra folkslag är inte en sund grej att utgå ifrån i sina resonemang. Vi har t ex rätt hög försvarsvilja i det här landet (med reservation för att ditt inlägg var ironiskt).
@Ben
Först vill säga att du skriver otroligt bra, många plus…Dock vill bara påpeka att svenska folket (vad det gäller val av styre) är minst lika dumma som alla andra folkslag eller länder. Att väljare ska va smarta är väl nästan absurt påstående. Vi ( väljare) väljer men sen struntar vi att följa upp arbeten. I Sverige är viktigt att få jobbet , mindre viktigt sen att göra jobbet bra. Detta präglar hela samhället, därför har vi så mkt problem i offentliga verksamheter.
Att politiker förakt ökar i Sverige och folk upplever i stort att politiker skiter i de är farligt. SD är mindre farligt än just förakt. Jag hör mer och mer folk runtom som säger att det spelar ingen roll vem som är styrande. Detta är oroande.
Svenskarna är inte dummare än andra, är väl det jag vill ha sagt. När det gäller politikerföraktet tror jag inte riktigt på det du säger – riksdagsvalet 2018 hade högst valdeltagande sen 1985 (källa SCB) och det är ett tecken på att folk tar politik på allvar. Det är också bra internationellt sett. Jag ser inte de domedagstrender som folk lägger fram, helt enkelt, även om jag absolut håller med om att man bör ta frågan på allvar.
Det är för att du ser inte långt nog. Vi står inför en mycket stor energiutmaning.
Rysk gas kan bara delvis ersättas av annan gas från andra diktaturer (Quatar, Saudi, USA mfl)
Ersättningsenergi, sk förnybar eller kärnkraft är långt borta.
Energiförbrukningen minskar sakteliga.
Vi går in i ett nytt kallt krig med en rejält tilltufsat Ryssland som håller på att kollapsa i ett ekonomiskt moras och sitter på halvdana kärnvapen och mycket aggressiv retorik.
Vi kommer få en lågkonjunktur och kostnadshöjningar i huvudet ordentligt vilket gör att öka skatteintäkterna för att förbättra tex integration genom utbildning eller mer resurser till vården blir svårare. Många har dessutom vant sig vid och anpassat sig efter en lågränteekonomi med allt vad det innebär.
Kort sagt, det är mycket som pekar i fel riktning och väldigt fort på det ekonomiska planet och som Clinton sa en gång i tiden, it s all about the economics.
Sedan är inte svenskarna dummare än andra, men frågan är om det räcker?
Men det kan få folk att bli intresserade av politik så länge politikerna avhåller sig från twitter och ogenomtänkta utspel. Jag tror dock som du att det är i utmaningen vi växer och kan ta oss ur detta bättre rustade för de stora utmaningarna i framtiden med omställningen av vårt samhälle.
Ok Saida.
En elpristopp en specifik timme, om än rekordhög, kan man ju undvika. Vad som är värre är ju snittpriset idag, som är skyhögt: 570 öre/kWh. Högsta föregående vinter i SE4 var 423 öre/kWh, 21/12.
Jag regerar lite på elnätsavgiften på 20öre/kWh. Hos EoN, kostar det här hos mig i SE4 68,70öre/kWh, inkl moms.
Detta för ett 16A anslutning och en förbrukning under 8000kWh
Vid större säkring och högre förbrukning, sjunker dock avgiften.
https://www.eon.se/content/dam/eon-se/swe-documents/swe-prislista-lag-syd-220501.pdf
Taxorna skiljer sig vitt och brett land och rike runt. Så jag kör med det jag betalar.
Jo, det förstår jag också. Men det är många som betalar mer än 20 öre.
Som inlägg i debatten ovan angående väljares syn och huruvida SD kommer anses moderata i framtiden. Tror många av de där undersökningarna om trender och vad folk tycker om saker missar en viktig punkt. Om frågan t.ex är tycker du si eller så om t.ex. 6 timmars arbetsdag så kommer en del svara att det är bra. Lägger du till frågan, är du beredd att gå ner 25% i lön för detta så faller nog den svarsprocenten betänkligt.
Ställer du samma fråga om t.ex. flyktingar har du en svarsprocent där också, följer du upp med frågan om man anser att de ska skickas tillbaka till en aktiv krigszon, eller till risk att bli XX / YY såfaller den.
Tror samma sak gäller hur man röstar i gemen, man klagar och gnäller om ditt och datt, men orkar man göra något åt det? Nej. Så, vad folk svarar att de tycker och vad de sedan gör är två olika saker.
Jag tycker det är jobbigt att vara överviktig… vad gör jag åt det….? 🙂
“Ställer du samma fråga om t.ex. flyktingar har du en svarsprocent där också”
—
Dessutom utgör flyktingar en delgrupp av gruppen immigranter. Frågorna måste ställas på rätt sätt.
.
Vi har ju t.ex. sett ett stort stöd för flyktingar från Ukraina. Däremot finns det ett större motstånd mot ekonomiska migranter med svaga förutsättningar att kunna/vilja integrera sig i det svenska samhället. Det finns någon form av missuppfattning om att det finns en utbredd rasism och att denna är ett hinder för integrations, samt en att det skulle vara förklaringen till kritik mot dagens migrationspolitik. PIAAC-undersökningen visar bl.a. att invandrade med på arbetsmarknaden efterfrågade förmågor har större chans till arbete, än inrikes födda.
Imponerande ändå av SD att hitta typ en rasist i veckan som de måste utesluta när det inte finns nån rasism i Sverige, måste jag då säga. En gammal goding på riksdagsnivå: https://www.resume.se/kommunikation/media/ville-se-bonniers-tidningar-ga-under-utesluts-ur-sd/
@Ben Dover
.
Ja, SD skulle kunna vara ett 30-procentsparti om det inte vore för alla galningar och korkade/rasistiska uttalanden. Vi ska dock minnas att SD befinner sig i en förändring (och gjorde sig av med ungdomsförbundet). På riksnivå går det mot vettigare personer, men på kommunnivå finns det ett stort antal knallkorkar kvar (bl.a. i den staden jag bor). Dock verkar uteslutningsprocesserna fungera hyfsat.
.
SD är dock fortfarande det perfekta partiet för rasister som vill ha inflytande i politiken, precis som V är det för kommunister och marxismen.
Tillägg: ingen vettig människa kan förneka att det finns rasism i Sverige. Det är dock skillnad på förekomst och omfattning. Sverige är ett av de minst rasistiska och mest toleranta länderna i världen, och då duger inte rasism som enkel förklaring till väljarrörelser.
Följande är sant samtidigt:
a) SD drar till sig rasister
b) Vanligt folk, som inte ansåg att migrationen var hållbar, röstade på SD – men utan att vara rasister – då det var det enda politiska alternativet.
c) Att förespråka en annan migrationspolitik än de senaste regeringarnas, är inte rasistiskt.
Nu presenterar snart S sitt stödpaket inför vinterns elpriser. Alla partier har väl snart presenterat ett stödpaket? Något typ av stöd kommer nog att realiseras så det kanske inte blir revolution trots allt…
.
https://www.dn.se/ekonomi/finansministern-beredd-stotta-elkunder-stodpaket-presenteras-i-dag/
Högkostnadsskydd tydligen. 60 miljarder av de överföringsvinster som kommit SVK till del skall återföras. 30 miljarder till hushållen.
Dj-v-len sitter alltid i detaljerna men vid en första anblick verkar förslaget ganska robust och låter svenska hushåll och företag ta del av de exportvinster som vi gör på elhandeln.
Är det någon som förstår vitsen med moderaternas förslag om ett maxtax för _elräkningen_, dvs priset x konsumerad (+fast avgift). Säg mig: hur motiverar det konsumenterna att spara på el? Hur orättvist är det inte för den som snålat som tusan och hamnar under den magiska gränsen, medan någon som kanske har slösat på som vanligt får kompensation för allt som hamnar över maxgränsen…?
Uppenbarligen gillar också Magdalena detta förslag, så v a d är det jag missar?
.
Då gillar jag V:s förslag bättre, synd att det inte verkar vara tillåtet enligt EU:s konkurrensregler?
.
Sedan borde man omedelbums införa individuella elräkningar i alla hyreshus. Helt galet att inte har det, då det inte motiverar till någon som helst sparsamhet.
Priset x konsumerad mängd
Och maxtak, såklart!
Jag har inte satt mig in i de olika förslagen ännu. Om jag får önska skulle väl jag vilja se något som kompenserar kunderna för skillnaden i pris mellan de olika elhandelsområdena. Helst vill man kanske inte ta bort incitamenten för energieffektivisering och incitamentet för att öka överföringskapaciteten.
För att illustrera vad jag menar… För ögonblicket är det följande situation (enligt Kontrollrummet och Nordpool, timmen mellan 13-14):
.
SE1 Förbrukning 1464MW á 14.54 kr/MWh (9.69% av totaleffektförbrukningen)
SE2 Förbrukning 1772MW á 706.96 kr/MWh (11.73% av totaleffektförbrukningen)
SE3 Förbrukning 9237MW á 3317.92 kr/MWh (61.13% av totaleffektförbrukningen)
SE4 Förbrukning 2638MW á 5140.79 kr/MWh (17.46% av totaleffektförbrukningen)
.
Om man räknar om det så att det endast skulle finnas ett elhandelsområde i Sverige skulle priset då vara 3009.93 kr/MWh.
Hade överföringen mellan elhandelsområdena fungerat perfekt är det detta pris som skulle vara för tillfället.
Ja, som boende i S3-område gillar jag det – och det måste väl vara betydligt fler svenskar som får ett lägre pris än vad det är som får ett (rejält, sorry!) högre pris.
Det viktiga är att det ska vara ett stöd till de mest behövande. I vintras var det många som slösade på el pga låga bundna avtal. Det togs ingen hänsyn till vad folk egentligen betalade, utan alla var likställda oavsett elområde och pris.
Nu har vår regering haft tid på sig och borde (fan vet) sett det komma.
Hoppas på att de kan göra ett stödpaket som räddar de mest utsatta och inte premierar de som låste sina priser för ett par år sedan.
–
Norrländska elområde 1 kanske inte behöver stöd alls? Elområde 4 kan nog behöva dessa pengar bättre.
Att minska skatten kommer inte märkas alls. Det är en obetydlig del av vinterns priser. Det norska systemet med 70% må vara mest dämpande på priserna, men kommer inte heller minska någon elförbrukning. Att ha en inhemsk marknad för el och en annan för export är ett önsketänkande som pappa EU inte går med på. De stora drakarna vill ha vår el och den är trots uppgången klassad som billig i många andra länder.
–
Det enklaste vore att sätta ett takpris på exempelvis 500 öre och sedan får staten gå in och täcka de dagar det rusar iväg, istället för att ha fasta bidrag. Det lär svida för en del, men det kanske på sikt gör att förbrukningen minskar och det är nog ett måste om vi ska klara oss framöver.
Hade alla haft timdebitering skulle det inte bli toppar som vi ser idag. Tyvärr måste vi nog vänja oss vid att el inte är en rättighet, utan en lyxvara som man får spara på.
Men vad vet jag?
Och i morgon torsdag betalar SE3 STOCKHOLM över 650 öre för elen! Sjukdomen som började i Skåne har nu spritt sig till Hufvudstaden. Vad kommer en latter att kosta med dessa elpriser? Blir det som i Albanien på 90-talet när regeringen kraschade ekonomin med pyramidspel fast i Sverige blir det elpriserna som utlöser revolution?
Lyssna på nyheterna. Dessutom tror jag inte att elkostnaden är en speciellt stor del av produktionspriset av en latte (som jag tror du menar när du skriver “latter”).
Någon som räknat på om campingköket lönar sig att dra igång i lägenheterna runtom i södra Sverige med dessa (och kommande!) elpriser?
Man får ha en gemensam eld man håller liv i i bostadsområderna som man lagar sin mat på.