Det har i media cirkulerat påståenden om att en villaägare i Skåne kan få betala 50 000:- SEK för elen i vinter i Skåne. Och vid en faktakontroll så kan den här bloggen konstatera att detta stämmer – risken finns om man inte bundit elpriset på en lägre nivå, och det kan även bli ännu värre och även bli de kostnaderna i SE3 Göteborg – Stockholm.
Till en början bör man titta på vad för elförbrukning som kan vara aktuell. Vi själva gjorde förra vintern (november – april) av med ca 14 400 kWh. Förvisso i höjd med Kungsbacka och med elbil, spabad mm, men det finns fler villaägare som har det. Då är förbrukningen sänkt via vedeldning och solkraft, men det är framför allt elbilen som drar upp det hela för vår del. Sedan eldade vi inte hela tiden – kriget gjorde att jag inte hade tid och därtill blev vi fler i hushållet än normalt under några månader, så elförbrukningen är inte helt representativ.
En elförbrukning på 2 000 kWh i månaden är alltså inte orealistiskt för en del villor under vinterhalvåret och på sex månader blir det i så fall 12 000 kWh som ska köpas in. Men låt oss sänka det till 10 000 kWh för att ha lite marginal i rimlighetsbedömningen.
Vad kan då elpriset bli i vinter?
I SE4 Skåne erbjuder E.On (fd Sydkraft) sexmånadersavtal just nu enligt Compricer på 610 öre per kWh inklusive moms, och 12-månadersavtal om 547 öre per kWh. Detta avrundat till hela ören. I SE3 erbjuder man 478 öre per kWh inklusive moms.
10 000 kWh a 610 öre blir 61 000:- SEK och a 547 öre blir 54 700:- SEK för elhandelsräkningarna under sex månader. En del villor förbrukar dock mer energi. Påståendet att elhandelsräkningarna kan bli 50 000:- SEK i Skåne håller. Vid våra egna 14 400 kWh i SE3 och 478 öre landar elräkningarna i vinter på 68 832:- SEK i vinter.
Detta förutsätter att man låser elpriset till dessa erbjudanden från E.On. Det finns billigare avtal. Låst elpris innehåller en riskpremie för elhandelsbolaget, då kunden kan förbruka mer el än angivet. Elpriset även kan bli högre än vad terminerna skvallrar om. Att sitta kvar med rörligt elpris kan alltså både bli högre och lägre än om man låser elen men kan hamna någonstans runt dessa priser.
En faktakontroll visar att ja, elhandelsräkningarna kan bli 50 000:- SEK för en villa i Skåne. De kan också bli högre eller lägre, men påståendet stämmer med fokus på kan, baserat på faktiskt tillgängliga priser och realistisk förbrukning.
Vi har själva timspot och elbilen laddar billigt nattetid, samt kan styra vår elförbrukning – antagligen kommer värmepumpen vara avstängd och vi kör som före 2019, dvs värmer enbart med egen ved. Vi bör både kunna sänka vår förbrukning och oavsett betala lägre pris än rörlig eller fast elpris. Man ska dock ha respekt för att alla inte har tiden, tekniska möjligheten eller orken att styra förbrukningen på det viset.
Du som inte har bundit ditt elpris, se till att redan nu lägga undan pengar till elräkningen i vinter. Lägg några tusenlappar extra varje månad så länge – i bästa fall har du en fet semesterkassa till nästa år, i sämsta fall kunde du lindra smällen i vinter. Att genomföra energieffektiviseringar bloggade jag redan om i mars. Du skulle även köpt din ved i våras, nu kan det vara för sent och för dyrt om du alls får tag på ved.
En annan fara är att villabränder kommer explodera (ej avsiktlig ordvits) i vinter, när oerfarna börjar elda med ved i anläggningar inte avsedda för heltidseldning, eller gör den korrekta analysen att en dieselbrännare eller fotogenkamin ger lägre uppvärmningskostnad än el. Ju fler oerfarna som eldar, desto fler olyckor kommer ske.
Eller så kan du förutse dina elkostnader i vinter – tag förra årets förbrukning och multiplicera med priset på ett låst elavtal, så vet du vad du behöver lägga undan. Det kanske inte blir någon skidsemester, solsemester eller några julklappar i år om du behöver prioritera att betala din elräkning. Men för fattigpensionärer, ensamstående med barn mm, så kan vintern innebära ekonomisk ruin. Alla är inte välbeställd medelklass.
114 kommentarer
Lägg till smällen från ”rörligt är alltid billigast” bolånet på X antal miljoner, två leasingbilar som får kraftigt höjd leasingkostnad (då de oftast är baserade på rörlig ränta) och matpriser som rusar. Man har ju dessutom alla sparpengar (i den mån de finns) på börsen för att räntesparande är för idioter.
Kan bli en väldigt trivsam vinter även om det mesta går bra. Frun besökte en större stad i vårt närområde på semestern och det var många butiker som hade bommat igen.
Frågan om rörliga elpriser som prissätts efter det dyraste produktionssättet är hållbart under rådande förhållanden?
Vackert foto på vinterliggare på norra älvstranden.
Jag spår en explosion i intresse för hemautomatisering. Jag fingrar på köpknapp för att göra min relativt nya, men enkla, bergvärmepump smartare.
Hela familjen trivs som tur är bäst vid 17°C inomhustemperatur.
Själv har jag fjärrvärme. Kyl & frys använder lite el, sen några Led-lampor, pc och 10min med spisen varje dag. Så det är lugnt.
Vänta bara tills Skatteverket upptäcker att fjärrvärme är en förmån, som ska beskattas likt alla andra förmåner.
Har inte de kommuner som har fjärrvärme redan skattats skiten ur pga detta. Iofs, man kan ju betala skatt två gånger för samma vara.
Utomlands träffar man ibland på britter som påstår att det är billigare för dom att bo på nåt (billigt) hotel på t ex Malta, Cypern eller nån av de spanska öarna vintertid.
Stäng av eller minimera uppvärmningen i villan och åk söderut för att sitta och häcka i solen några månader… 🙂
Jag bar alltid lite skeptisk till upplägget men med dessa siffror börjar Jag inse att det ligger något i det.
Enklast om man är pensionär eller kan jobba på distans och inte har barn i skolåldern…
Detta kommer helt klart inte som en chock för oss skåningar. Jag har bekanta i Skåne som hade elräkningar i vintras som toppade mellan 7-9 tusen vissa månader. Dessa kan säkert anpassa förbrukningen i viss mån, men jag skulle nog säga att siffran 50 000 för vinterhalvåret i Skåne blir best case för många villaägare. Nu spekulerar jag, men jag förutspår att många skånska villaägare helt enkelt inte kommer dra runt det ekonomiskt med tanke på kombinationen av elen, räntan och inflationen.
Nej, inget förvånar en skåning. Vi ser ju hur svenskarna beter sig här nere om somrarna. Ibland blir man lite illamående, men överraskad blir man aldrig.
@ben dover: Amenååå, jag var ju på semester. Då måste man väl få tillåta sig att rulla hatt lite mer bångstyrigt än vanligt.
Ja, hatten. Men olika kroppsdelar? Nej tack, håll det för dig själv.
Nä, precis. För tydlighets skull bör tilläggas att en del svenskar kan bete sig!
Tecknade avtal om fastpris på el för de kommande 18 månaderna 3,10 kr. Var i valet och kvalet men förmodligen gjorde jag rätt. Mitt förra avtal på 49 öre gick ut 1 augusti. Så det känns. Kommer att betala cirka 40.000 kr i el på ett år, om inte elhandelsbolaget går i konkurs förstås.
Bor i elområde 4.
Nu är det förstås sent att grubbla över saken, men jag tror liksom bloggaren att det är en god idé teckna avtal med de stora stabila aktörerna. Helst sådana med egen produktion.
Det finns bara en stor aktör med egen produktion och det är Vattenfall. Övirga har sålt produktionen och är rena elhandels eller eldistributionsbolag i form av region och lokalnätsägare.
Man måste hålla produktionen separat från försäljningen , det får inte ske i samma bolag. Men tydligen ok inom samma koncern.
Nåja, Fortum har också produktion. Även Skellefteå Kraft.
–
Jag antar att formellt sett skulle Vattenfall kunna sätta elhandelsbolaget i konkurs. Men det kommer inte att hända.
Ja, my bad. Distribution och handel i olika bolag.
Min eleverantör verkar ha mindre adekvata administrativa rutiner. Har avtal som löper ut 0930. Fick idag påstötning om teckna nytt avtal. De vill ha 249 öre ink moms för ett 3-årsavtal.
–
Bara det att jag nyss (26/7) tecknade nytt sådant avtal. Då kostade samma avtal 195 öre.
Samtidigt ska vi veta att experter i grupp till 99% brukar ha fel. Kommer ihåg när bensinen kostade cirka 14 kronor litern och experter var säkra på att 16 kronor kommer det kosta inom kort. Sen kom Corona och bensinen kostade cirka 10 kronor per liter. Vi vet aldrig något om framtiden, det är det enda som är säkert.
Och sen kostade den 25 kr per liter.
Ja men efter 3 år så den som ‘band’ vid fel tillfälle blev torsk i 2 år.
Var hittade du bensin för 10 spänn under Coronan? Vad jag minns kunde man enstaka dagar hitta den till låga 13 el höga 12!’
Vad man nu vill säga med denna jämförelse. Bensinpriset är svårt att binda för bilisterna som använder drivmedel. Det enda man kan säga om elen är att det kommer stundtals råda brist. Det är detta som prissätter elen. Detta är en långt politiskt misslyckande från tiden då vi hade stora överskott i elproduktion ett minne blott och våra politiker har gjort allt för att vi skall hamna där vi är. Misslyckas med att ersätta kärnkraften. Först Barsebäck, R1 och R 2. Politiskt fördummar käbbel där det funnits på vänsterkanten som vanligt ett förenklat budskap utan att tänka på konsekvenserna. Nu är det inget problem på vänsterkanten som tycker det är häftigt att betala skatt och inte få något tillbaka. För man kan kompensera med bidrag med våra pengar som såssarna gör för kompensera elpriserna och försök med drivmedel. Bidrag till höger och vänster är såssarna lösning på allt. Bättre att de ökar beskattningen till 100% och så får vi alla söka bidrag efter våra behov är det den verklighet som vi vill ha? Där är vi f ö nästan ärligare som de visar i DK hela lönen inkl sociala avgifter. Våra sociala är idag på på 31,42% så vid en lön på 10000kr så är din lön i själva verket 13142kr med marginalskatt på 55% av 13 142kr får du behålla 4500kr – moms 20% om du handlar för pengarna och inte går till bolaget eller tankar för pengarna då blir det extra punktskatter. köpkraft 3600kr av 13 142kr inte undra på att alla stackare som sitter i lönehjulet som löneslavar går i väggen. Det blir liksom omöjligt att betala av på skulderna när pengarna bara räcker till ränta som är avdragsgill. Detta är egentligen rätt sjukt att svensken accepterar. Ni som slår er för bröstet och säger att sociala avgifter går till min pension. Glöm det över 7,5 basbelopp så går pensions delen rakt in i det allmänna dvs de som aldrig arbetat får dina pengar.
Roligt att du nämner DK som föregångsland, de är ett av tre länder som har högre skattetryck än Sverige (de andra är Frankrike och Belgien).
.
Pikant i sammanhanget var också vårens alla bud om att höja pensionen för de med lägst pension. I praktiken handlade det om att höja garantipensionen. Garantipensionen betalas per definition ut till de som jobbat för lite för att få vanlig pension. M och Kd deltog glatt i budgivningen att ge pengar till “de som aldrig arbetat”.
Det var inte som föregångsland utan mer att i DK är de ärligare när de redovisar lönen då skattesatsen är högre men beräknas på totala lönesumman.
Tillkommer väl nätavgift? Undertecknad i lägenhet betalade sist nätavgift på ungefär en tredjedel av kostnaden för el.
–
Tillkommer höjda räntor. Kanske kågkonjunktur. Hur villamarknaden ska kunna klara det här begriper då inte jag.
–
Några förslag på korta positioner?
Förslag på korta positioner? Fråga Ulf Kristersson.
Tveksamt om det är en person att lita på.
Nu är du där och högrar igen, Ben!
UK sa just i SR-Ekot att om man bara är riktigt snabb med besluten så kan vi ha kärnkraften uppe och rulla nästa vecka – om jag inte hörde fel. Eller … narras karln? Nä?
Kort position, sa Bill. Helikoptern, sa Fred.
Ben Dover:
–
Vid närmare eftertanke så kanske…Fast vet inte om det skulle vara förenligt med Värdegrunden att vända sig till honom med en sån fråga!
Många som följer bloggen har nog låst elpriset på betydligt lägre nivå. Jag valde 3 år med Vattenfall september 2021 till september 2024. Pris 50 öre och 500 kr att handla på Ikea för 🙂
Räckte med att följa dena blogg för att bestämma sig för att binda priset I höstas 2021.
Var lite senare än dig då jag i december band på 73 öre i 3 år inkl “allt”.
Var lite nervös om ifall jag gjorde rätt då, idag vet jag.
Många som följer bloggen har nog låst elpriset på betydligt lägre nivå. Jag valde 3 år med Vattenfall september 2021 till september 2024. Pris 50 öre och 500 kr att handla på Ikea för 🙂
Räckte med att följa dena blogg för att bestämma sig för att binda priset I höstas 2021.
Går det att låna pengar till elräkningen? Vi har inte 50k till det.
Kanske inte den hållbarare strategin på sikt.
Har funderat på vandrarhem. Kostar 400kr natten. 90 dagar blir 36 000kr. Jobbigt att få in familjen bara.
Känns inte som en bra fråga att ställa till det låneinstitut som har era huslån. Men generellt så prövas ju alla krediter utifrån ekonomisk situation totalt och på lång sikt. Ni lär behöva visa att ni kan klara era hushållsutgifter på sikt med viss marginal och givet bestående elpriser kring denna nivå. Om du inte ska försöka skramla ihop via SMS-län – vilket INTE rekommenderas!
.
Ett generellt råd för alla fasta utgifter med periodisk variation (d.v.s. de kommer inte varje månad med samma belopp) är att räkna ut genomsnittskostnaden per månad och sätta undan det beloppet på kontot varje månad. Så gör ni inte redan det så börja NU! Snittar beräknad årskostnad för el t ex 70 000 så ska 6 000 in varje månad, oavsett om du fått nån elräkning den månaden eller inte och oavsett om den som kom bara var på 4 500. Kan tyckas självklart, men jag vet att många inte gör så – inte konsekvent i alla fall.
Det är verkligen grundläggande ekonomisk prepping att iaf göra en budghet minst en gång per år och sen ha en överföring till “räkningskontot” på månadssnittet.
.
Införde det när jag flyttade till hus och har kostnader som kommer ojämt över året. Det är väldigt angenämt att aldrig behöva tänka efter på vad det är för utgifter månadsvis så länge det stämmer överens med budgeten.
.
Appropå att låna för löpande utgifter så är det inte att rekmmendera. Om man har så små marginaler att man inte klarar av detta kanske man inte ska bo i denna typen av byggnad. tyvärr är det väl så att om man inte kan ta en temporärt hög räkning på elen så har man ju antagligen inte heller råd med att installera energibesparande teknik.
Att låna till investering i byggnaden skulle jag då säga är vettigare. På kort sikt är Luftluftvärmepump något som kan kapa rejält på driftkostnaderna
Sagt med glimten i ögat såklart. Givetvis har vi en buffert men hade inte tänkt bränna av 50 lakan för enbart el. Både mat, ränta och bränsle blir ju dyrare också. Vi kan köpa en ny panna för 100k men elen kommer ändå bli dyr så jag tror inte vi har möjlighet att göra både och. Och nu är det försent oavsett för alla pannor är slut.
Jag hoppas detta tas upp i valdebatten och att våra politiker får svara varför det har blivit så här.
Här har media ett ansvar och förklara på ett begripligt sätt, så folk förstår vad som väntar och varför.
Hur pass kommer boende i flerfamiljshus att drabbas (frågar en som är i stort sett helt okunnig i frågor kring el), om man utgår från att kostnaderna förr eller senare trycks ut på hyran eller månadsavgiften? Jag checkade precis årsredovisningen för min BRF (rätt stor, ca 150 lgh) och vi låg 2021 på en snittkostnad för uppvärmning + gemensam el på ca 1 300 SEK per lgh (utan hänsyn till storlek). Det känns ju som att det finns ganska betydande stordriftsfördelar vid uppvärmning (vår genomsnittliga bostadsyta ligger på ca 60-65 kvm/lgh)
Boende i flerfamiljshus är på ett eller annat sätt förlorare de också.
Eftersom nästan allt som konsumeras påverkas av priset på energi.
Fast oftast är boende i flerfamiljshus inte lika stora förlorare som villaägarna.
Så med svensk logik har ni ingen rätt att klaga
Beroende lite på definitionen av “stordriftfördelar”. Kanske ligger det i att fjärrvärmeverken kan eldas med sådant som annars vore omöjligt att använda som bränsle, typ allmänt brännbart avfall. Antagligen håller inte priserna om man skulle behöva bygga den infrastrukturen på nytt idag. Som det är med elproduktionen och elnäten.
Det finns även stora värmepumpar i fjärrvärmenäten.
När fjärrvärmebehovet når kapaciteten kommer näten och verken behöva byggas ut, vilket antagligen kommer behöva bekostas av de befintliga abonnenterna.
Flerfamiljshus är lite om Matrix, människorna värmer kåken. Tror inte huset vi bor i har speciellt mycket värme på under året.
Glöm inte katterna, i förekommande fall!
Finns några på forumet som har levande fäll i hushållet.
Flerfamiljshus kräver förhållandevis mindre uppvärmning, eftersom den totala lägenhetsytan växer som kuben på storleken medan ytterväggarna bara växer kvadratiskt. En stor (hus)kropp är lättare att hålla varm än en liten.
Tack! Det borde jag ju vetat kan man tycka, men fysik var nog det ämne i skolan jag hade minst lätt för och som en följd av det inte orkat investera tillräcklig tid i som vuxen heller. Även om jag kämpade mig igenom Max Tegmarks första bok för några år sen 🙂
En typisk lägenhet bör nog ha ungefär minst lika mycket fönsteryta per kvm som ett småhus. Oftast vetter ca två av lägenhetens “fyra” väggar mot ett trapphus vilket kanske sparar en del.
Det relevanta är nog att värmen stiger upp genom bjälklaget och stommen.
Värme sipprar ut genom ytterväggar och yttertak. En typisk lgh har en eller två ytterväggar, och bara översta våningen har kontakt med yttertaket. Fönster kanske släpper ut mer värme än ytterväggar utan fönster, men innerväggar släpper ut ännu mindre.
Flyttade från Stockholm till tegelvilla från 1961 i Halland i början av juni. 150 kvm + 80 kvm källare. Fyra personer. Varmvattenberedare med elpatron (har beställt Mitsubishi luft/vatten-pump för 15 veckor sedan men har inte fått levdatum ännu). Har spot-pris i dagsläget och har ingen aning om vad jag ska göra inför vintern. Bodde i hus med fjärrvärme tidigare. Använde 700 kWh i juli och 600 i juni, men har inget data bakåt då en ensam äldre dam bodde i huset tidigare. Vad göra med elavtal – behålla spot, binda eller rörligt?
Egentligen borde nog elkostnaden för elbil särredovisas för att få rättvisa jämförelsevärden. Om man inte har elbil har man ju drivmedelskostnaden på ett annat konto, så att säga.
.
Kollade precis, vårt semesterboende (SE4) hade senaste året en förbrukning på ca 4000 kWh, varav hälften dec-mar. Direktverkande el som dras ned, men inte stängs av, när vi inte är där. Stänger dock av varmvattenberedaren. Undrar vad som är effektivast… Fixa skorstenen och sätta in kamin (har funnits), värmepump, byta varmvattenberedaren till en med solcellet (är väl effektivast på sommaren).
Jag skulle ha sagt att värmepump är bäst men här är min erfarenhet:
Jag satte in en värmepump i garaget för att hålla frostfritt billigare. En såndär SC modell man får för 6000 på Jula och man kan installera själv fast det gör man ju inte för det får man inte. Tyvärr har den en värmeslinga i kompressorn (utomhus) som drog 100W mer eller mindre kontinuerligt vilket dödade kalkylen lite.
Men lyckades trixa till så jag styr värmepumpen och att den värmer kompressorn några minuter innan start och inte är på hela tiden. Blev ett lite större projekt än jag tänkt.
Drar den 2,4 kWh dygnet utan modifiering? Köpte liknande, står i garaget so far men ska till nedervåningen. Gav 3-4k, den kommer väl betala sig oavsett.
Skulle gärna ta emot dina tips och tricks angående installation 🙂
Tack för tipset. Det är väl det som ligger närmast.
Jag satte en luftvärmepump i fritidshuset, sparade massor trots att tempen ökades på vintern från elelement på ca 5° till värmepumpens 10° (kommer inte åt statistiken nu…). Köp en lite bättre pump som även kan styras över internet. Smidigt att kunna öka till 20° dagen innan man ska komma till stugan.
Jag bytte även ut elelementen i garaget hemma nu under våren till luftvärmepump och räknar även där att spara pengar på sikt…
Enligt SCB lägger hushåll som bor i villor ca 16% av inkomsten på boendet jämfört med 27% för hyresrätter (självklar skiljer det för olika familjetyper och åldersgrupper. Men ca hälften av vad motsvarande hyresrättsfolk lägget).
.
Så jag tror nog att de flesta hushåll klarar av det. Frågan är snarare om svensk ekonomi klarar av konumtionsbortfallet om en massa villa-familjer helt plötsligt tappar 15% I konsumtionsuttrymme.
När 90-talskrisen analyserades i efterhand var bostadsägarnas minskande konsumtion en bromskloss för återhämtning.
Jag är ganska övertygad om att exportinkomsterna kommer användas för att stötta elkonsumenter även denna vinter.
Känner mig inte lika säker. Vintern kommer efter valet, inte före, och om fyra år till är den här vinterns elräkningar glömda.
Ja, hade valet varit i Mars hade det nog sett annorlunda ut.
Osvuret är bäst, det skulle kunna bli extraval. Bara den här gången.
Jag har en stark känsla av att du har rätt. Det är en mäktig grupp väljare man inte vill stöta sig med. Med viss reservation för att valet faktiskt är i September innan den riktiga kylan.
Hmm, vilken blir den stora TV-hitten? “värmegympa med Sofia” eller “sticka varmt med Ernst”
Sänd el-räkningen till Miljöpartiet!
Hur skulle det gå till? De kapacitetsavgifter SVK drar in får inte användas till annat än att bygga bort brister i näten.
I övrigt tjänar inte SVK så mycket.
Vattenfall är den enda statliga producenten som har pengar.
Däremot tror jag att Hultqvists beredskapsskatt och andra skattehöjningar lär dröja på sig.
Det tog inte jättelång tid. Budgivningen är igång. https://www.dn.se/ekonomi/skanska-politiker-kraver-stod-till-elkonsumenter-i-syd/
Och från riksmoderaterna:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/m-foreslar-hogkostnadsskydd-for-elpriser
Lite svårt för Sossarna att bråka om med tanke på förra vintern. Kan vi förvänta oss ett överbud istället?
Och en kompensation till de villaägare som har fjärrvärme, annars blir det orättvist 🙂
I och för sig sant. Samtidigt här ute i Roslagen ser jag dels de som har den fördelningen. Men även många som en gång i tiden flyttade ut hit för att de inte hade råd med annat. Den gruppen kommer få det tufft. De har inte sällan även låtit bli att renovera eller genomföra energiförbättringar. De har på sin höjd en gammal kamin…
Hur definieras boendekostnad i jämförelsen? Är det ren kapitalkostnad? För i hyran så ingår också underhåll, vitvaror, ibland el. Om man för villan lägger till en månadskostnad för reparationsfond för värmesystem, tak, fasad, tomt, vitvaror och allt annat som ska underhållas blir det rätt dyrt. Många blundar förstås för detta och tar kostnaden när behovet uppstår men om man ska jämföra så ska det med.
Exakt metod hittade jag inte. Men jag tror att underhåll ingår.
.
SCB baserar det på telefon-intervjuer. Så dokumentationen är liiite jobbig att följa. Men så långt jag orkade bläddra så ingick det frågor om uppvärmning/el/vatten osv + reparationer/tillbyggnad/ombyggnad. Jag antar att man kör ett snitt och “fördelar ut” kostnaden på alla hushåll.
Fördelen med att köra genomsnitt för en större grupp är att man inte behöver fondera osv. Man antar att genomsnittskostnaden för gruppen representerar ett snittår.
Dessutom var det många frågor om rotavdrag så jag antar att SCB hämtar uppgifter från Skatteverket och viktar in det på något sätt.
.
Uppvärmning
frågorna var dessutom ganska detaljerade. Jag misstänker att man skulle kunna få fram andelen hushåll som riskerar en riktig elprissmäll.
Tvåa på den spaningen.
Fotnot:
Jag har tydligen lyckats få två olika värderingar hos Booli. Det skiljer 500 000 i värdering. For what it is worth.
För övrigt vill jag naturligtvis tacka boztadsbubblan för att den har gett mig så mycket.
Det finns nog en hel del medelklass som kan absorbera 50k i elräkning men sen är det ganska många som inte kan det.
Hur kommer en regering hantera detta? Tiotusentals som måste lämna sina hem mitt i vintern eller blir det elslösarbidragdeluxeplusplus som förra vintern?
Inte tillräckligt många av De 349 kommer att märka av detta.
–
Bor i hyreslägenhet och kommer att trivas som en knösus om vintern blir genuin med långa sträckor under -10C men det rörligt mot låst förvirrar i min situation och de val jag har i stan. Dags konsultera bloggens fina samarbetspartner Compricer!
Tack för fjärrvärmen säger vi i byn, den sjunker fint med inflationen. Inte konstigt villor rasar i pris när bankerna justerar driftskostnader och därmed lånelöften. Nästa år blir det troligen nollräntor igen, elpriset lär dock bestå
De allra flesta har ju inte timdebitering.
Så det är fullt möjligt att månaden börjar lugnt. Elpriser 30-40 öre/kWh. man förbrukar som vanligt.
Sedan smäller det till och blir kallt och vindstilla. Elpriset skenar till 10 kr/kWh. Då hjälper det inte att starta gasolvärmaren och riskera koloxidförgiftning för man kommer ändå få betala 5 kr/kWh för den el man redan förbrukat.
Ett absurt system.
Jag frågar mig hur Olkiluoto 3 kommer att påverka bilden. Vi brukar exportera några hundra MW t Finland (just nu 1.1 GW fr SE3) och ytterligare några hundra till Baltikum, fr SE4. O3 kommer ge 1.6 GW och påstås(?) dras igång med full effekt fr september.
Jag har fjärrvärme via Öresundskraft. Värmen kommer från värmeverket där det eldas sopor. Jag ringde och pratade med kundtjänst om hur deras priser kommer påverkas framöver med tanke på elpriser.
Enligt dem kommer inte det bli några prisökningar som en följd av höga elpriser, vad de kan se nu.
Vad tror ni om detta?
Kraftringen har höjningar på1-3% årligen enligt deras prismodell. I år blev det 1%. Med löneökningar på i snitt 7-8% på jobbet, så är det ingen som klagar som tagit position för ett effektivt boende.
Har fört loggbok över vad bilen kostar mig. 4800 kr per månad sedan november 2021. Allt är inräknat förutom parkering och vad bilen kostade i inköp. Om man står ut med miljöpartstämpeln så är att ställa bilen en lågt hängande frukt.
Jag blir nyfiken på “allt inräknat”, med tanke på att det är så kort tid (ny bil?). Däckslitage? Värdeminskning pga ålder+/km?
Jag saknar kommentarer om energiförbättringar…
Hur många har inte prioriterat en semesterresa istället för att byta ut sina gamla tvättmaskiner, kylar & frysar etc. som drar en massa extra ström…
Inte heller har man bytt tätningslister eller gått över till snålare belysning. Släcker inte i rum man inte är i etc.
Det är bara att inse att det inte heller går att ha 22° inomhus utan det kanske få räcka med 20° och en filt framför TV:n…
Eftersom det är svårt att påverka priset gäller det att göra vad man kan själv för att spara!
(Dessutom räcker strömmen till flera eftersom flertalet verkar vara oroliga även för det…)
Att byta boende är ofta den bästa förbättringen. Solceller får du ingen vidare avkastning på under vintern. Värdet på huset ökar inte i enlighet med investering för i snitt 130k.
Nämnde inget om solceller… inte värdeökning heller… Kanske dags att förstå att man kan spara pengar på förhållandevis små investeringar…
Men du nämnde energiförbättringar och kostnader, jag gav dig två förslag på sådana.
Släpp vitvarorna.
Fokusera på förbrukningsmönstret.
Sänk innetemp, duscha kortare, byt ut uppvärmningsystemet, tilläggsisolera, täta och så.
Belysning är nästan alltid helt försumbart då de flesta har LED belysningar, eller urladdningslampor.
Faktum är att en temperatursänkning från 22 till 20 itne gör så stor skillnad som man tror om det är många minusgrader. Det är temperaturskillnaden som påverkar. Är det -10C så är det 32 eller 30C tempertaurskullnad eller 2/30 vilket är drygt 5%. 5% på 50 000 är 2500.
Kan vara värt 2500 för att inte frysa öht i sitt eget hem.
Det absolut bästa är att förbättra uppvärmningen.
Men semesterresa blir det inte.
Duscha på jobbet!
Kanske skulle anamma det där med vinterbad ändå…☃️
Handelsbanken varnade tidigare i veckan för ännu värre läge till vintern.
I ett absolut värsta scenario skulle ett enskilt hushåll kunna drabbas av en räkning på 100.000 – bara under 1 månad.
Möjligtvis för stora äldre hus och extremt höga elpriser och rörligt avtal. Hujedamej.
10.000 kWh á 10 kr per månad. Ja det låter som ett stort hushåll…
Jag bor i SE2 som är relativt billigare men lider ändå för kylan där jag bor når kylan ibland -25 på vintern och har ett enplanshus på 100kvm bodel och en extra byggnad på 100kvm med dubbelgarage, bastu och 2st sovrum och tvättstuga.
När jag köpte huset i november satt det en 12Kwh elpanna som jag slängde ut och snabbt in med en gammal oljepanna med pelletsbrännare.
Huset drog då 36000 Kwh och nu drar det med enbart luftvärmepump 2021 18000kWh, men nu händer det saker för sonen har föyttat ut och jag duschar var 3e dag och snittar nu i sommar på 5,5 Kwh per dag utan pellets.
Nu har priset på Pellets givietvis ökat med 50% av någon anledning, SCAs skog som gör Pellets av spill från sågverken gör STORA vinster.
Så vart hamnar jag med mina försök på att sänka elkostnaden, det går sådär med pellets och min inkomst är inte så hög att jag kan ta smällarna som ett högt elpris innebär så jag kör timpris och vet dagen innan vad det kommer att kosta och DET rekommenderar jag dig som är orolig att göra densamma.
The Winter is comming ,,,
Som du ser har jag samma tankar. Vi som har halvkass ekonomi får helt enkelt hoppas på det bästa och vara beredda på några veckor i tält inomhus.
…
Det är sådant här man brukar förknippa med naturfolk i u-länder. Kallas även för Miljöpartiets politiska dröm.
Mitt elavtal går ut sista november och bolagen tecknar bara avtal 3 månader i förväg så för mig är det kört.
…
Enda lösningen är timspot och köra bergvärme (om jag nu får den för vintern) på fullskaft under natten och så elda övrig tid.
…
Funderar på att bygga skyddsrum i vardagsrummet och så regla upp med 45×90 och golvspån så har man en bra plattform för familjens 4-mannatält som ligger i förrådet. Våra sovsäckar har extremtemperatur på – 11 eller så och du tjänar alltid några grader inomhus så det borde gå.
…
I övrigt så är det till att försöka få tag på ved. Ligger ett vedupplaf efter skogsröjning I närheten, undrar hur länge det får vara ifred.
Överdriver du inte nu, skyddsrum i vardagsrummet, varför?
Lugn å fin , tänk så här att idag är en bra dag, imorgon med .
Plus och minus inom världsfreden idag är lite off, men bara lite.
VillaVolvoVovve bör vara ett troll, en jävla glänsmåns attitud! Ryssian style.
Korka nu på! Skyddsrum har man för att isolera mot kylan, inte för att stoppa 152mm vedträn från att slå ner.
…
Man bygger alltså med draperier mot alla fönster för att stoppa värmeförluster samt att plattformen isolerar mot det kalla golvet. Även tältet hjälper till.
…
Ett skyddsrum handlar mycket om klimat, inte bara om motstånd mot sprängning.
Dags att stoppa elbilarna!
Det är i min mening lite missvisande att räkna in laddningen av elbilen i kostnaden för boendet. För de flesta är fortfarande bilen driven av bensin eller diesel (några tankar kanske också E85) och den kostnaden räknas då inte in i boendekalkylen.
Bensin- och dieselpriset har ökat rätt ordentligt, men det påverkar alltså inte boendekostnaderna i en normal kalkyl vilket det gör för din elbil. Med en elbil så har du förhoppningsvis en mycket billigare transportkostnad än många andra vilket om du dessutom räknar in den i boendet ger en skev kostnadsbild i din kalkyl.
Visst, all elkonsumtion kommer kosta mer, men man behöver inte använda en spaanläggning, det går bra att bara duscha. Ett tips: se över dina fönster. Vi bytte till moderna fönster och har efter det mycket svårt att komma upp i den förbrukningen som du räknar med trots att vi bor i en relativt stor villa *i södra Norrland* (som i medeltal är bra mycket kallare än Skåne).
Mansplaining. Villan är totalrenoverad, inklusive tilläggsisolering och moderna fönster.
8000 kWh är elbilen, 3000 kWh är spabadet. 2000 kWh är värmen i maskinhallen. Utan det är vi nere på 9000 kWh om året.
Det var ofantligt lågt. Om man tar min förbrukning i **juli** förra året gånger 12 så får jag 8800 kWh. Utan elbil och med frånluftsvärmepump.
Läst i bloggen om att det är försent att hugga ved.
Helt rätt, men det ska finnas en work around.
Fäll björken och låt den ligga tills löven är helt bruna. Då suger de ut saven ur trädet. Ska bli helt torr vet om man väntar tillräckligt.
Kan vara ett tips värt att sprida just denna sensommar.
Fått samma tips från flera håll. Tar ner en björk på tomten nu. Återrapporterar om någon vecka när jag mätt fuktkvoten.
Japp. Gammal bra metod, googla surfällning så får ni mer information.
Fungerar bäst på lövträd. Fungerar inte så bra på barrträd.
Ju längre söderut, desto senare kan man fälla, men senare än augusti slut lär det inte fungrea för det behövs några veckor.
Trädet behöver också ligga så det får lite ljus på bladen så de fotosynteserar och suger ut vattnet ur stammen.
Problemet med det är att det regnar med start midsommar och luften är inte längre torr, vilket den är på vintern och våren.
syrfällning använder inte luft att torka med.
bladen fortsätter fotosyntesera och då förbrukas vatten. detta vatten tas från stammen.
nu är det mesta av stammen död ved.
dissa inte gamla kunskaper.
Fungerar utmärkt, hela processen blir också mindre påfrestande när stockarna väger mindre. Enligt de gamla lägereldsberättelserna skall dock syrafällning göras när “björkens” (funkar dock på alla trädslag, inklusive barr) blad är som musöron. Så det är som LW påpekar, risk för sämre utfall.
Men det blir intressant att läsa vad du kommer fram till!
naturligtvis är det bättre att fälla och torka tidigt i sedvanlig ordning
precis som att det går att elda med lite sur ved om man har torr ved att stödelda med och bra drag i pannan. och inga klagande grsnnar.
…syrfällning skulle det stå…
Många bra råd och tips i blogginlägg och kommentarer men gamla farmor vill lägga till följande:
Se över förrådet av varma underkläder, nattkläder, strumpor, tofflor, tröjor, täcken och filtar. Komplettera mha reahyllorna så länge sommarrean varar. Börja sticka raggsockor och tröjor.
De senaste dagarna har spotpriserna varit låga (eller kanske “normala”). Lägre än i slutet av juli. Jag har funderat lite på vad som styr detta. Det verkar inte ha blåst osedvanligt mycket. Vindkraftproduktionen är ganska “normal” (4000-6000 MW) och Danmark har inte haft några extremt låga priser. Kan det vara säsongseffekt då semesterperioden startat både i Tyskland och Storbritannien?
Jag noterade samma sak i veckan och gissade också på semestertider som orsak.
Nu bor jag i en liten bostadsrätt och min elförbrukning är inget att prata om i sammanhanget kanske (räntor och lån är en annan sak). Men med det sagt så är det en märkbar skillnad i min ekonomi bara beroende på hur min arbetsrutin ser ut. Hemmajobb som under pandemin ökar på el- och vattenkostnader relativt mycket, betalar för mitt eget kaffe, äter mer bara för att jag kan etc. Jag kan fortfarande jobba hemma om jag vill, men jämför jag det med alternativet att vakna, sätta sig på cykeln, duscha på jobbet och ta första koppen kaffe på kontoret, äta min matlåda och inte kunna rota i kylen varje halvtimme osv. så är det natt och dag.
Får se om jag kan hitta tillbaka till att jobba på jobbet rutinen efter semestern. Jag har bara min egen lathet att skylla på i alla fall, om jag har lite mindre pengar i plånboken. Säger inte att det är samma för alla, men att ändra i sin egen vardag verkar ju för många vara sekundärt tyvärr. Att det istället ska lösa sig genom nått val man gör en gång på sitt elavtal, lån eller liknande verkar ju många sätta mer tilltro till.
Haha, jag brukade sura över att toapapperförbrukningen gick upp när jag jobbade hemma… Annars såg jag endast fördelar (tog bil till jobbet annars), främst effektivare arbete. En annan aspekt är att med ökade elkostnader kanske fler arbetsgivare blir mer positiva till distansarbete – mindre lokaler att värma och lysa upp etc.
.
Sedan håller jag med dig om att det finns många små ändringar som folk kan göra om de bara tänker till lite.
.
Jag tjatar, men är spänd på hur mycket ren dekorationsbelysning utomhus vi kommer att se kommande vinter/vintrar.
På 70-talet fick man bidrag för att konvertera till elvärme sägs det.
Nu kan man bli ruinerad om man bor i ett sådant hus, även värmepumpen blir oberäkneligt dyr
Kanske ska man konvertera huset till att elda havre? 2.50 kr/kg blir ca 0.6 kr/kWh. Billigare än eldningsolja, lätteldat och planerbart. Och klimatsmart. Om någon i Etiopien inte har råd med maten så är det väl en smäll man får ta, miljöpartistislk energipolitik är ju frikopplad från naturvetenskapliga samband.
Media måste sluta ange elpris utan skatter! Det är priset kunden betalar som är intressant. Förstår inte varför man ändrat policy, förr skrev man om kundens pris men helt plötsligt började alla i media istället ange priset exklusive skatter. Inte skriver man om bensinpriset exklusive skatter eller kommer det att bli nästa innovation för att “lura” folk att bensinen är billigare än vad den egentligen är? Varifrån kom påbudet att inte berätta om det verkliga priset?