Ett svenskt mindre elhandelsbolag rapporterade igår till sina kunder att man avslutar verksamheten. Kunderna flyttas över till motsvarande avtal på ett annat elbolag. Det ser ut att handla om en ansvarsfull och kontrollerad avveckling.
Bolaget Lumo Energi skriver i ett utskick till sina kunder:
“Lumo Energi har tyvärr hamnat avsluta sin verksamhet. På grund av den pågående globala energikrisen och de oerhört höga elpriserna, har vi tyvärr inte förutsättningar att längre fortsätta. Du behöver trots det inte oroa dig för ditt elavtal.”
“Du kan tyvärr inte längre teckna nya elavtal med Lumo Energi. Lumo Energi lägger ner sin verksamhet. Om du är vår kund, kommer ditt nuvarande elavtal flyttas över till ett nytt elbolag med samma avtalsvillkor du haft hos oss – så du blir inte utan el. Du kan förvänta dig mer information inom de närmaste dagarna.”
Bolaget verkar ha börjat sin verksamhet 2020 då man omsatte 8.8 MSEK och gjorde en förlust på 6.3 MSEK. Bland annat erbjöd bolaget hälften av elen första månaden gratis som incitament att locka nya kunder, vilket kostade en hel del förra vintern.
Det ser alltså ut att handla om en kontrollerad avveckling, vilket man bara kan se positivt. Det finns inte heller några anmärkningar hos kronofogden, utan det verkar som ägare och ledning väljer att avveckla verksamheten.
Det verkar inte som kunder med fastprisavtal blir lidande och måste binda om till aktuella priser. I utskicket står det:
“Har du alltså ett fastprisavtal fortsätter detta avtal löpa tills bindningstiden är slut.”
Antagligen har man på något sätt sålt sina kunder till Svealands Elbolag AB, som tar över avtalen för att på så vis få en snygg avveckling
Än så länge verkar Sverige förskonade från att elhandelsbolag gått i konkurs på grund av elpriserna, vilket skett i t ex Danmark och Storbritannien, men inför den kommande vintern och eventuellt ännu värre elpriser så kommer något förr eller senare att brista.
Elhandelsbolagen har några öre att ta ut i påslag som ska täcka marknadsföring, fakturering, administration och elhandelssystem. Det är inga stora marginaler om man hamnar fel i prissäkringar, där t ex en kund uppger att de förbrukar 15 000 kWh men i verkligheten sedan skaffar elbil och gör av med 25 000 kWh men ska ha samma bundna elpris, utan att elhandelsbolaget säkrat upp detta. Det kan snabbt bli väldigt dyrt för elhandlaren med dagens och den kommande vinterns elpriser.
Vid en okontrollerad avveckling (konkurs) kommer kunderna flyttas över till rörliga avtal hos en annan elhandlare även om de hade bundet avtal och kan över en natt få en helt annan elräkning, om bloggen förstått det rätt. Denna gång sker det dock kontrollerat och det är inget konkursförfarande. Ter sig proaktivt och ansvarsfullt av bolagsledningen. Ibland går det fel, hur man då tar ansvar avgör.
22 kommentarer
Länken till hemsidan i texten verkar vara trasig. På andra sidan av en webbsökning hittade jag https://www.lumoenergi.se/ där det står som bloggen citerar, så jag antar att det är de artikeln handlar om.
Tack, fixat.
Märker att många är malliga över sina billiga bundna avtal.
Om det inte är ett av de större elbolagen med egen produktion, alternativt stor kassa, så ska man inte känna sig överdrivet säker.
Det här var en väldigt förvånande och positiv avveckling. När det börjar komma konkurser kommer det inte se lika bra ut.
Prognosen för SE4 på 3 kr/kwh under vintermånaderna inneböär ju att de som sitter med kunder som bundit på 70 öre gör enorma förluster om de inte terminsäkrat.
Och när kunder kraftigt ökar sin elförbrukning genom att köpa elbil så blir de där 70 örena definitivt inte säkrade när kunden går från 15000 kWh till 25000 kWh. Släng in några hundra nya elbilsägare för ett mindre elhandelsbolag så …
10MWh extra för en elbil låter extremt mycket. Har man två elbilar så motsvarar det runt 3000 mil/år/bil av hemmaladdning. Om man nu inte kör E-tron då.
Avrundat 2 kwh per mil är vettigt att räkna med oavsett elbil.
Ok, mina senaste tre elbilar har legat en bra bit under 2kWh/mil.
10MWh räcker i ditt exempel till 5000 mil/år. Inte normalbilisten alltså som kör 1200 mil/år?
Elbolagen finansierar inte all sin administration med de få öre per kwh de lägger på. De har hela avdelningar som sysslar med krafthandel och finansiell handel där de säkrar volymer på avtalspriser långt innan spotpriserna sätts.
Menar du att de spekulerar på elmarknaden?
Är det verkligen möjligt att ett annat bolag tar över kunder med bundna avtal på exakt samma villkor. I det närmaste alla sådana avtal skulle ju ge kraftig förlust för det nya bolaget.
–
Jag har ett avtal bundet på ett år som ganska snart löper ut. Betalar 57 öre ex moms. Det måste finnas kunder med längre löptider som måste generera stora förluster om deras el skall köpas in till nuvarande priser.
–
If it is to good to be true…..
Ingen aning om hur det går till i praktiken men ett sätt skulle vara att elbolaget köper en stor spot till lågt pris vid något tillfälle, säg 20 MWh till 20 öre/kWh. Sedan kan de dela upp den på olika löptider som sedan säljs till dagsnotering med hög marginal. Var det dessutom Telge som för rätt många år sedan påstod att 80 % av bolagen bara var försäljningsfronter för de stora jättarna och erbjudande var riggade mot dessa. Några bolag hade väldigt höga priser och några andra hade bra rabatter men alla bolag hade samma ägare egentligen.
Snyggt agerat av bolaget. Sett både kunder och leverantörer öka beställningar inför en ofrånkomlig konkurs vilket drabbat utomstående.
Mitt bolag omförhandlade istället för något år sen (dvs de skickade ut brev) där fick man erbjudandet om att acceptera en höjning av faspriset (som de tjänat på i alla år) eller säga upp utan uppsägningstid. Bor i lägenhet med 100-200 kwh/mån så det är inte värt att bli irriterad ens en gång.
Hmm, vid närmare eftertanke kom det aldrig ut något brev när priserna sjönk… Märkligt.
Samma här, brukar inte kika på elfakturorna när de kommer. De går på autobetalning. Men visst har det gått upp några kronor sista året. Uppvärmningen har gått ned med rätt mycket mer. Så det man förlorade på gungan vann man på karusellen. Nu pratas det om höjningar på värmen närmre 3% -2023, vilket i praktiken innebär en mindre falafel i månaden. Tur att lönen ökar mer.
Var en intressant undersökning ifrån SSAB och Booli om att solceller nästan är värd investeringen i värdeökning. Var några tusenlappar minus bara, men dessa tjänar man säkert in när solen lyser på sommaren. Hur det blir i en fallande marknad får nog lämnas som en övning till lånelöften.
Undrar hur mycket priser egentligen kostar i förhållande till en medianlön.
Det skulle vara väldigt intressant att se en tidserie på 30-40 år. Har för mig att jag sett liter bensin/månadslön. Men det borde gå att göra för fler varor.
En stor stark på krogen kostade väl 60:- på 80 talet. Tror inte att det gått upp speciellt mycket. Samma sak med mat.
Ett kilo potatis i % av medianlön?
Kvadratmeterhyra i % av lön?
Klippning i % av lön?
SCB måste ha gjort det redan. Dags att nörda..
En IPA på fat kan du idag få för 45kr här i staden. Man brukar väl prata om Big-Mac-index? Tror inte det är så farligt. Men visst vill man handla grönsaker off-season så blir det dyrt, speciellt om man handlar i en dyrare affär. Men det är lätt att cherry-picka utan en vidare analys. När jag var student kunde jag köpa två fat-öl för 15kr, så ser det såklart inte ut idag. Men det är blott en anekdot. Tillgångsinflationen ger sig inte RB på, dock kan de svinga oss till en recension genom att alltför sent höja räntorna (blir nog så). Blir tufft för husägare i SE3 och SE4 till vintern skulle jag tro, troligen värre än några extra hundringar per miljon i lån i räntekostnad. Lägg pengarna på solceller så klarar ni iaf sommaren, tills de som dumt nog valt att satsa på centrala inverters förstår verkliga livslängden. Microinverters är framtiden för solfolket. Vi får se.. Alla är inte så nöjda med sina “investeringar” – vad jag hört p g a hög maintenance-kostnader.
Dina frågor du ställer kan man parera, ibland betalar jag 120kr för en klippning och ibland 500kr. Finns pengar att spara då att undvika överpriser. Kanske medelklassen lär sig det med läxan.
Ja, elkostnader är ett mindre problem (fjärrvärme + solceller), men för de med små resurser och inga alternativ så blir det bistert.
Exempelvis för:
https://sverigesradio.se/artikel/kalmar-energi-slutar-med-fasta-elpriser
Tyvärr fastnade jag på något helt annat på SCB (farlig plats om man ar nördgener och har dåligt fokus).
Men om jag snabbsöker jag hittade i alla fall en serie med boendekostnadens andel av inkomst
Om det stämmer så kan man väl konstatera att Bostadsägarna i snitt har marginaler så att de borde klarar sig. Folk som bodde i äganderätt lade bara 16% av inkomsten på boende medan “hyresrättarna” låg på 27%. Så det borde gå att hantera rätt stora höjningar i ägda bostäder innan det svider på riktigt. Det är värre i Hyresrätterna om Bolagen skall kompensera sig för att de köpt hus till orimliga räntekalkyler. Särskilt med tanke på att det troligtvis bor fler “fattiga” i hyreshus.
Med sedvanlig reservation för medelvärden. Det gömmer sig naturligtvis ensamstående föräldrar med nyköpta hus i de där siffrorna och då lär det inte handla om 16% av inkomsten.
Man blir nästan nostalgisk. På 80-talet var vi villabarn avundsjuka på dom som bodde i allmännyttans lägenheter och hade råd att åka på semester och köpa en massa saker 🙂
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/hushallens-ekonomi/hushallens-utgifter/hushallens-boendeutgifter/#_Tabellerochdiagram
När det gäller övriga utgifter hittar jag inget efter 2012. Skumt.
På tal om el skulle det vara mycket intressant om bloggen kunde forska lite om SVK gör några seriösa förberedelser inför vinterns förmodade ekbrist. Kan mer effektreserv utöver befintlig upphandlas? Vad jag förstår är det bara delar av Karlshamnsverket som ingår i effektreserven?! Drygt 500MW. Man får dessutom enligt EU lag bara upphandla begränsad mängd effektreserv. Eller skulle man våga att gå emot/bryta mot lagen? Jag menar vad kan vara viktigare att säkra elförsörjningen i Sverige å våra grannländer. Vad händer om Oskarshamn med omkring 1500MW stannar i januari å -20gr, vindkraftverken står stilla och den ryska gasen är strypt till Tyskland/Polen mfl.
På senare år kör jag rörligt med timavläsning och byter en gång per år när lockrabatten går ut. Så med en månads uppsägning så vore det inte ett problem för mig att elhandelsbolaget går i putten. Byter bara till ett annat om det inte ordnar sig automatiskt.
Lumo är skyldiga mig pengar för solproduktion under maj och juni och de betalar inte ut beloppet utan hänvisar till semester. Jag litar inte på dem men hoppas jag har fel. Jag byter naturligtvis till annan etablerad elhandlare men frågan är om jag någonsin kommer se mina pengar. Lärdom: Sälj din el till en stabil och etablerad aktör