SpaceX Internettjänst Starlink, som är testad i strid i Ukraina, är nu tillgänglig längre norröver i Sverige upp till en linje Karlstad – Örebro – Stockholm, men inte i Kungsbacka. Det senare är antagligen på grund av radioobservatoriet i Onsala, som inte får störas av Starlinks signaler.
Starlink är en Internetbredbandsatellittjänst som erbjuder svartstider på 20-40 ms, vilket är i linje med forna tiders ADSL. Överföringshastigheten är assymetrisk med 50 – 200 Mbps nedåt och 10-20 Mbps uppåt, vilket på så vis också påminner om DSL, om än med avsevärt högre hastigheter. För företag erbjuds 100 – 350 Mbps. Tjänsten finns även för husbilar och fartyg, där särskilt hastigheten för husbilar kan vara avsevärt längre. Starlink bygger nämligen på att det inte finns för många kunder i ett område och det finns därför kölistor. För en husbil så kan man således köra till ett område där det är fullt och få sämre bandbredd.
Tjänsten kostar 6 960:- SEK att beställa och 1 079:- SEK i månaden.
Ur preppingperspektiv är den extra intressant eftersom den inte är beroende av lokal strömförsörjning annat än för ditt hushåll. Jag kan t ex idag ha igång min gigabit fiberuppkoppling i 8 – 10 timmar efter strömmen har gått, utan att dra ner på interna system, och ytterligare 4 – 6 timmar när jag kopplar in extrabatterier. Stryper jag ner det interna nätverket, hemautomatiseringsservern och olika säkerhetsteknik kan jag nog mer än dubbla tiden, och där någonstans tar sedan datorns batteri slut (ca 20 timmar).
Men det är högst tveksamt att Säker Fiber (TM) eller ens mobilbasstationer har så lång reservkraft så Internet försvinner nog före min reservkraft gör det.
Starlink kör dock vidare och skulle därmed vara intressant som backup-Internet ur preppingperspektiv. Då Internet är kritiskt för mitt arbete kanske rent av den löpande kostnaden på en tusenlapp i månaden kan vara relevant – jag tappar mer än så i reklamintäkter per dag jag inte kan uppdatera bloggen. Dock är jag ju konservativ vad gäller att dra på mig fasta kostnader som abonnemang och prenumerationer.
Starlink är nu utbyggd med ytterligare satelliter längre norrut och linjen ganska exakt någon mil norr om Karlstad – Örebro – Stockholm kan nu koppla upp sig mot systemet.
Dock kan inte ett område ungefär innefattande Kungsbacka kommun använda Starlink. Jag ponduspostulerar att detta beror på Onsala Rymdobservatorium, som har radioteleskop och att Starlink därför inte sänder sina riktade signaler mot Kungsbackaområdet.
Det finns fler sådana områden i Europa, t ex sydväst om Bonn, mellan Kaiserslauten och Neunkirchen, öster om Regensburg och söder om Warzawa. En del av dessa kan förstås också vara militära installationer, t ex finns ett sådant område vid Rzeszow i Polen, som är den militära flygplats som ligger närmast gränsen mot ukrainska Lviv.
Annars för normalt svenskt behov i södra Sverige så har de flesta tillgång till motsvarande bredband via fiber, alternativt via mobilnätet, även om hastigheterna är sämre än för Starlink utanför tätort. Isolerade sommarstugor och de som fått sin koppar klippt av Telia kan dock vara intresserade, liksom specialfall för backuplösning. Priset är dock högt relativt sett vad bredband kostar på marken i Sverige och svarstiderna gör att tjänsten inte är lämplig för actionspel.
Med täckning upp till Stockholm har nu antagligen en majoritet av landets befolkning tillgång till tjänsten.
Finns det någon läsare som har eller har testat Starlink? Att tjänsten fungerar fältmässigt i Ukraina är ju bevis nog, och jag har även sett systemet i bruk i Sverigeliknande terräng likt jag själv bor.
Tillägg: En läsare stärker min ponduspostulering genom att konstatera att Max Planckinstitutet har sitt enorma radioteleskop i Effelsberg utanför Bonn.
46 kommentarer
Egna erfarenheten vid större strömavbrott (Alfrida, jan 2019). Fibern dog omedelbart då link till IP-Only försvann. Riktantenn 12dB mot närmaste Telenor-bas fungerade cirka 16 timmar. Failover-modemet bytte sedan cell till en mycket längre bort och fick enbart 2G.
Mobilerna hade LTE lite över ett dygn innan det var EDGE för hela slanten.
EDGE duger ju inte. Oavsett ska ju både 2G (EDGE) och 3G avvecklas nu. Antar att EDGE var pga räckvidden och att du nådde någonstans med ström.
Undrar för övrigt vad nedstängningen av 2G- och 3G-nätet kommer innebära för fritidsseglare och för den delen passagerarfärjor. Det blir någon mil ut till havs som tappar Internet pga räckviddstappet.
Edge duger verkligen inte när kommunen och Vattenfall har tunga hemsidor. Enligt Telenor var det ungefär två-tre basstationer uppe och vid långt avstånd (= svag signal) så tvingas klienterna till sämre hastighet. Vi har ingen ”kritisk” basstation i närheten med dieselbackup så det är inte mycket att göra. VHF?
Tar väl ett bra tag innan 3G läggs ner och förhoppningsvis kommer nya satellitsystem framöver. Jag förväntar mig inom en rimlig framtid att man kommer vara uppkopplad över hela planeten.
3G läggs ner före 2G, jag följer den diskussionen på forumet Swedroid. Skälet till det är att det finns massor av gammal utrustning runt om i landet (fjärrstyrningar av diverse system) som fungerar med 2G men inte med 3G.
2G är basically samma sak som 3G då 3G i stort sett bara är uppdaterad 2G.
_
USA verkar angelägna att stänga ner fort pga kostnad, men flesta datumet som sattes 2019 skröts upp till 2022 vilket så vitt jag vet ändå inte skett och franska orange säger sig ska stänga ner 2G år 2025 men 3G först 2028 men i allt planerar man att över 100 2G och ca 80 st 3G är stängda 2025.
Om det verkligen blir så eller om man skjuter på det igen får vi se.
Orsaken till att USA vill stänga nu är som sagt för att det är dyrt med gamla utrustning men också pga att man räknar med att Skylink täcker upp för förlusten.
Som jag förstår det.
3G nedstängningen är ju redan igång, sker ju fläckvis.
2G runt 2025.
https://www.pts.se/sv/privat/telefoni/teknikskifte/informationsmote-om-avveckling-av-2g–och-3g-nat/
När 2G och 3G läggs ner så kommer man troligen att använder samma frekvenser till nyare modulationer.
På de lägre frekvenserna kommer räckvidden att vara större och hastigheten lägre än vad vi i dag har på 4G/5G.
.
PTS krav är att vi skall ha minst en timme mobiltelefoni i tätort ( >8000 invånare) och 4 timmar i övriga landet, men säger inget om datahastighet (vad jag hittat).
Intressant teori angående Onsala, fast färgkoden sägs betyda Waitlist?
.
Finns någon helt svart fläck vid Bonn, men annars är det kölista för hela slanten.
.
Undrar också över centrala London. Misstänker det är prioriterat område för finansdistriktet, då den kommande laseröverföringen ska ge lägre latency än nuvarande undervattenskablar.
Jag tolkar waitlist som att det är inom täckning men att man inte släpper på nya kunder (pga radioobservatoriet). Kungsbacka hade inte täckning före dagens uppgradering, så det var inte så att det var fullt med kunder.
Men då hade det varit mer logiskt med svart område, eller? För ingen förväntar sig väl att observatoriet ska lägga ner inom en rimlig framtid.
_
Hela Ukraina står på wait. Och där är det ju fullt logiskt att det inte finns utrymme för nya kunder.
_
Men det är bara Starlink som vet svaret. Vi får kanske fråga. 😊
Bonn är iaf Max Planckinstitutets radioteleskop i Effelsberg.
Vad hände med nmt-frekvenserna? NMT dög ju för både landsbygds-taxi och fritidsseglare med förhållandevis få master. Fast det kanske inte går att klämma in digitalt bredband på samma sätt.
Fanns väl ett bolag Net 1 som erbjöd trådlöst bredband på de frekevenserna, men de heter numera Teracom Mobil och levererar inte till konsumenter, utan bara till samhällsviktiga organisationer och företag. Kort sagt är 450-frekvenserna nu dedikerade till totalförsvaret i praktiken.
Precis!
Det skulle aldrig räcka till. Tänk bara på vad 5G förväntas kunna bära.
Ok. Synd och bra på samma gång.
Intressant ang Onsala. Får kika lite på det.
//2:a 🥎
Hur fungerar det rent praktiskt att släcka ut en liten geografisk yta från en satellit eller använder de gps på markenheten så den stängs av vid otillåtna områden?
Eftersom det är riktade sändningar så vet de var mottagaren sitter och de skickar helt enkelt inget till avstängda områden.
Om det är så gör man det tekniskt gör man det med tex elektronisk beam forming. Precis som 5G.
Jag vet inte riktigt. Det beror lite på hur man kopplar upp sig. Kan man koppla upp sig direkt från mobilen eller krävs det en sorts förstärkare/ modem emellan. Och det behövs tydligen en router.
_
En förklaring är att satelliten ligger i så pass låg bana att den orsakar små radioskuggor.
_
Mao, vad som praktiskt ska till för att detta sker får jag fundera på. Att det skulle bero på rymdobservatoriet är inte min första gissning.
_
Så min gissning är radioskugga mer än något. Eller andra dåliga radioförhållanden. Onsla verkar dessutom stå på en wait list…
Ok, hittar här en utredning ang vilka GHz som skylink kan störa och överlappa med Onsala.
https://www.pts.se/globalassets/startpage/dokument/ovrigt/konsultationssvar-mars-2019/onsala.pdf
_
Men hur ett sådant avtal skulle se ut och om det isf är globalt, fattar jag inte riktigt hur man kan få till. För jag utgår från att satelliterna är så pass högt uppe att de är i internationell rymd. Så isf bara på ren good will. ??
_
Men hur mycket mer stör det om det riktar sig inom ett direkt närområde vs som de redan gör, lämnar steaks efter sig? (som sägs orsakar mer problem än light pollution.)
Å andra sidan så står varje streak bara för en tiondels procent av en pixel i full ZTF image, vilket påverkar mindre än en molnigt väder.
SpaceX har dessutom lagt ner tec för att lösa problemet med DarkSat och VisorSat- coatings och shielding för att minska på satelliternas sken när man ser dem från jordytan. Andra tillverkare lägger dem ännu högre upp i orbit.
_
Så skulle det vara så att om man tar emot signaler på en plats nära observatoriet skulle orsaka en direkt bländning rakt in i teleskopet? Ja svaret beror ju som sagt på vilka GHz de båda parter är intresserade av. Och enligt länken har de redan flera lösningar på g.
_
När jag tittar på andra områden som är markerade med wait, tex alla de i UK, har jag svårt att hitta bra förklaringar som linkar dessa. Och jag förstår inte hur deras frekvens skulle kunna påverka en flygplats heller. För ni vet väl att det är en myt att mobiler och annat trådlöst slår ut flygplan? Särskilt stora maskiner. Och skulle inte oråden runt Landvetter, Sturup, Kastrup och Arlanda då också vara undantaget? Eller ”en miljon” av alla små hobbyflygfält?
Men igen. Kanske good will och det säkra före det osäkra.
_
Jag gissar på att vi snart får svar. Vi kan ju också fråga Chalmers 😊
Radioskugga handlar det ju inte om lokalt utan breddgradsmässigt tills de får upp fler i polära banor.
SpaceX söker godkännande i varje land de opererar i så i Sverige borde det vara PTS som gett tillstånd och kan ju enkelt ha bett att Onsala inte ska störas och de har rättat sig efter det.
Nej man kan inte koppla upp sig från en mobil direkt utan måste ju ha terminalen som SpaceX bygger – slutet system så första steget är väl att terminalen själv inte kommer godkänna området den är i (positioneras antar jag) och satelliten kommer inte rikta signaler mot det spärrade området.
Hur fungerar det praktiskt?
Det framgår om man läser på starlinks websida, och klickar in på info om satelliterna.
De har phased array-antenner, så de kan helt enkelt rikta radiostrålen dit de vill sända, eller bort från där de inte vill sända.
https://en.wikipedia.org/wiki/Phased_array
Marken under satelliten delas alltså in i en massa massa fyrkanter. Alla som är i samma fyrkant får samma data skickat till sig (fast den är krypterad så bara din mottagar-enhet kan avkryptera datat som är menat till dig). Desto fler antenn-celler som finns i satellitens antenn, desto högre upplösning på radiostrålen, desto fler fyrkanter på marken.
Man markerar alltså områden som aldrig ska få data skickat till sig, och när satelliten är ovanför, så sänder den aldrig till motsvarande fyrkanterna på marken. “Radioskugga”.
Samma teknik används i mobiltelefonsmaster. Normal 5G-antenn har typ ~4096 celler. Masten bryr sig inte om vad det motsvarar fysiskt, ofta studsar radiostrålningen mot hus och sånt. WiFi använder också samma teknik, fast med mycket färre celler.
Vi har haft Starlink som vårt primära internet sedan slutet på februari i år. Bor på östra Öland och var tidigare hänvisad till 4G vilket fungerade ok under vår, vinter och höst men var en ren katastrof på sommaren när alla turister är på ön. Starlink har fungerat utmärkt! Något enstaka kortare avbrott på 2-5 minuter, allt från 50 till 150 mbit/s ner, 10-80 mbit/s upp. Svarstider (latency) runt 45ms.
Najs.
Jag bekräftade faktiskt min beställning av Starlink igår men har inte fått prognos om leveranstid. (Mest av nördskäl 🙂 )
https://heavens-above.com/StarLink.aspx
visar banorna för valda satellittyper eller individer. Man kan ställa in sin position. Ännu är det rätt glest med överflygningar här även om det syns några stycken i rätt del av världen just nu.
.
Det verkar som om SpaceX tänker kicka upp ett gäng, storleksordningen 100-200, i premiärskottet med Starship till omloppshöjd. Såg en glimt av laddning med nya versionen Starlink i Pez-magasinet häromdan. Tydligen väntar man på att fixa problemen med Booster 7, som man kanske tänker plocka ner med “chopsticks”!
https://youtu.be/3Ma_Db-KBAA?t=442
Vore fräckt om de drog upp ett gäng starlinksatelliter i första skottet till omloppsbana med starship.
Hoppas pez dispenser och det andra blir klart i tid.
Vad som skulle tjäna oss nordbor är väl uppskjutningar i polarbanor. En av de senaste från Vandenburg var tydligen en sådan, och det dök upp en ny skock i nordliga banor på sistone. Vart man skjuter från Texas vet inte jag (men knappast från höften)
Oneweb kör ju med polarbanor, men mycket färre satelliter och bara till företagskunder tror jag.
https://satellitemap.space/?constellation=oneweb
Från Boca Chica (Texas) är det bara östliga banor man skjuter mot.
Från Florida har man ju börjat skjuta upp i polär bana söderut igen, var väl förra året det var ståhej om att det var första gången sedan 60-talet? Såg en artikel om att de sköt upp i maj i år så jag antar det inte var en engångsföreteelse. Så det är väl tänkbart att Starship i framtiden kan göra på så vis, annars kommer ju polära banor inte gå att göra med starlink version 2 satelliterna. Om de inte skulle bygga ut på Vandenberg för Spaceship men det är väl inte tal om (än).
Fast man gillar att utvecklingen går framåt så blir man ju rädd/åksjuk om de lastar i massa satelliter i premiärflygningen av en booster. Kanske pez-dispensern och bara några få? De nya starlink 2 satalliterna lär ju vara väldigt dyra per styck och att produktionen inte har så mycket volym än (?).
Blir väldigt spännande att se hur uppskjutningen går.
Har inte testat själv men lite sugen eftersom vi ska ut och åka genom Europa med husvagnen i vinter och jag kommer att jobba under tiden. Precis som du säger så avskräcker kostanden lite. Å andra sidan så avskräcker det att inte kunna koppla upp sig också. Få se hur jag gör.
intressant att RV abonnemanget har “pay as you go” dvs du kan sätta abonemanget på paus när du inte använder det. Hittar inget motsvarande för “Residetial”.
En som har testat Starlink ingående är Marcus Tuck på https://www.tuckstruck.net
Jag har aldrig upplevt att 4G inte har dugit när jag varit ute och rest utomlands och jobbat, vilket varit rätt ofta.
I Europa funkar ju EU-roamingen utmärkt så om du inte skall väldigt off the beaten track så verkar det överkurs, men YMMV.
Som utländskt abonnemang har man ju dessutom möjligheten att roama i landet man besöker vilket är najs när exv Frankrike har många keffa operatörer i vissa områden.
Frankrike har gulduppkoppling jämfört med Tyskland. Deras dåliga täckning är t.o.m. ett nationellt stort problem och fråga. Inte minst för jordbruket. Men de verkar ha svårt att få till en politisk lösning.
Googla dokumentärer.
Inte testat personligen men https://www.youtube.com/watch?v=l-wCrj3sgMU
Enkelt. Alla hemsidor borde ha en ren textmod som fallback och alla mobiltelefoner som säljs i EU borde ha Lynx installerad.
…
Jag jobbar på ett verkstadsföretag där systemet för att lagra konstriktionsdokument är ett schabrak från 80-talet som körs i 3270-miljö och de verkliga hardcoreanvändarna insisterar på att köra på terminalemulator.
…
Man kan få mycket gjort med text. Räkna inte ut 2G än. Sedan tycker jag att man gott kunde skicka samhällsviktiga data på FM-bandet om man införde DRM-standarden eller den amerikanska HD-radiostandarden.
Testa browsh (https://www.brow.sh/) istället för Lynx så får du med bilder och vid roaming med instabil uppkoppling kör det på en remote server med stabil uppkoppling och koppla upp till den med Mosh (https://mosh.org/)
Dagens ynglingar kallar det inte för actionspel utan FPS; förstapersonsskjutare eller first person shooter. Är glad att jag är uppvuxen på en tid då man kunde avnjuta ett simpelt spel utan att bekymra sig om 144hz, 4K, tangentbord som lyser i 4892929 färgnyanser och annat trams.
Ah. Minesweeper och Captain Keen!
Förförde barnbarn in på ingenjörsbanan, sen är man ju fast.
Commander Keen var det faktiskt. 🙂 Tror det finns på Internet Archive om man vill återuppleva gamla minnen…
Du har förstås rätt.
Avstår nog ändå …
Snabbt DOS-spel, hårdkodat.
Sent tillägg långt under radarn:
YAY! Har nu lyckats starta min egen Starlink! Fick ca 48MB ner, 12 upp. Fem minuter av dygnet eftersom satelliterna har sin bana. Det här verkar ha varit en nyutsprungen svärm som råkade passera medan jag märkte det.
Endera dan tänker jag nog spika upp den mera permanent än bara löst på verandan. Fast då krävs det större hål i väggen och ett bättre fäste.
Appen kraschar fortfarande pålitligt, den vägrar att betrakta himlen.