ÖB Micael Bydén korrigerade mig igår vid en kort möjlighet att ställa några frågor utanför Soldathemmet i Visby, att beskedet om att sluta ställa frågor och börja jobba med försvaret inte gällde specifikt näringslivet. Det gällde den egna myndigheten, andra myndigheter, hushåll och företag. För tydlighetens skull finns bägge utspelen från seminarierna med som länkar nedan. ÖB svarade också på bloggens frågor om värnpliktiga utomlands och officerare till Natos staber.
På filmlänkarna nedan kan ni få exakta citat på hela uttalandena från överbefälhavaren. Det är några minuter av tydlighet.
Här är seminariet på PWC, där ÖB drog ner applåder för sitt utspel. Lyssnar man så framgår det att det inte handlade om näringslivet, utan om den egna myndigheten Försvarsmakten, om andra myndigheter, om hushåll och om näringslivet. Rätt ska vara rätt.
“Ett. Gå hem och gör jobbet. Se till att ni överlever i tre månader. […] Två. Ta med dig det till jobbet och så gör ni samma resa där. […] Det är för mycket frågor, problematiserande […] vi har det vi har […] Jag är beredd att göra mitt. […] Kom inte till mig med frågorna. Gå hem och gör jobbet. […] Jag tar väldigt allvarligt på mitt uppdrag just nu. Det är krig i Europa mina vänner. Har vi inte fattat det tidigare är det hög tid nu.”
ÖB Micael Bydén på seminarie hos PWC
Gårdagens seminarium på Visby Soldathem finns tillgängligt som video här, med start på ÖB:s motsvarande uttalande om att sluta ställa frågor, utan gå hem och börja ordna totalförsvar. Utspelet är snarlikt. Några citat.
“Det är säkert många av er som har hört mig på senare tid och jag tycker inte riktigt att vi gör det vi borde göra i det här läget. […] Om Butja var Visby. […] Det är precis det det handlar om – det kunde ha varit vi. […] Fatta beslut. Ta initiativ. Var inte rädd för att det blir fel. Vad kan bli fel om alternativet är väpnat angrepp? […] Nu mina vänner är [kriget] två timmar bort om man flyger från Arlanda. […] Ta med er det. Prata om det. Låtsas inte som att det inte kan hända. […] Nä, jag tycker vi kan göra mer med det vi har. Med inställning, med känsla, med vilja och mod. […] De som inte har funderat ska gå hem och se till att de kan överleva ett antal veckor […] Men vänta inte. Jag säger det här. Kom inte till mig med frågorna. Hem och jobba. Ta tag i frågorna.”
ÖB Micael Bydén på seminarie hos PWC
ÖB bekräftade även till bloggen försvarsgrenschefernas uttalande om att värnpliktig ej anställd P-personal till skillnad mot K- eller T-personal inte kommer skickas utomlands på skarpa insatser, om de inte är frivilliga. Dock är det inte tydligt om krig räknas som skarp insats.
På frågan om hur bemanningen av Natos staber kommer påverka Försvarsmaktens tillgång till officerare var beskedet att det var en icke-fråga. Medlemskapet i Nato höjer svensk säkerhet mer än frånvaron av officerarna i Sverige sänker säkerheten och är en självklarhet när man ingår i en allians. Däremot är det inte första gången nya länder går med i Nato, och kraven på bemanning i staberna höjs under några års tid och det finns en klar plan. Således är det inte 200 officerare som rycks från dag ett.
I övrigt blir konsekvenserna att man kommer få prioritera ner eller fördröja en del annan verksamhet. Vilken det var frågade bloggen aldrig om, för det hade knappast getts svar på. Bloggen kan ju ponduspostulera att en del reglementen kanske inte kommer revideras lika ofta eller skjutas på framtiden, liksom andra likartade projekt av mjukare karaktär som det finns officerare som sysslar med idag.
“[Personal till Natos staber] är inte rocket science.”
ÖB Micael Bydén om officerare till Natostaber
Det tål att noteras att ÖB talade om tre månaders hushållsberedskap (som även kan tolkas som att företag bör klara tre månader av krig) och sedan flera veckor. Krig är inte kris. Han sade också att vi behöver förbereda oss för krig och att han är trött på pratet om krisberedskap. Krisberedskapen kommer automatiskt med beredskap för krig.
Kom ihåg att MSB aldrig sagt 72-timmar som rekommendation. Det var frivilligorgansiationen Civilförsvarsförbundet som körde det som en kampanj. Som man ser i Ukraina blir kriget långt – månader, kanske år. Det är vad svenskt totalförsvar – inklusive ditt hushåll och ditt företag – måste klara av.
Sedan kanske det hade varit svårt att svälja att trycka ut månaders hushållsberedskap direkt till Sveriges hushåll i MSB:s broschyr 2018. En veckas prepping är bättre än inget alls. Då talade man om krisen eller kriget. ÖB pratar idag om kriget och att det är vad vi måste kunna hantera som samhälle.
För övrigt ska veckor eller månader nog ses retoriskt. Poängen är att det inte räcker med att klara en kris som ett strömavbrott i en vecka om det blir krig. Det behövs betydligt större förberedelser och planering.
57 kommentarer
Tack för att du förtydligar, och återger ÖB:s tydlighet, både sammanfattat och lättillgängligt samt med länkar till allt som sades. Det är informativt och det känns tryggt att vi har en sådan ÖB!
+1!
Jag skulle vilja se en serie reportage i SR om vilka krav som ställs på myndigheter, organisationer och privatpersoners beredskap i händelse av KRIG. Inte KRIS. Utan krig.
+1.
Utmärkt förslag, SR och andra medier inte att förglömma.
Det är tur att vi i nuläget har en ÖB som är både handlingskraftig och kommunikativ.
—
En sidofråga till LW gäller kameran, är det Sony A6000-serien?
Korrekt, en A6400. Perfekt för mina behov och den jag tar bloggens bättre bilder med (de sämre är med iPhone). Har en 70-200, en 18-135 som jag numera oftast använder, och en 15-50.
Smart val; ett litet lätt och kraftfullt kamerasystem. Själv använder jag oftast A6300 och 16-70 som walkaround-kamera.
Hur rimmar tre månaders beredskap med de lägenhetsområden som växer fram? Inte speciellt bra misstänker jag.
@Svante Turlasson:
Har du lyssnat på inspelningen från seminariet? Börja där, så du hör ÖB:s underliggande budskap! 🙂
Det är ju inte bara lägenhetsområden som växer fram. Det är ju inte så att gamla lägenheter heller är något under när det kommer till att preppa.
Det är klart att det är lätt hänt att folk blir helt uppgivna när de hör att man skall klara sig x veckor eller rent av x månader när efter att de preppat vad de kan utifrån sina möjligheter och kommer fram till att det bara håller x dagar.
@Anonym:
Det är väl därför civilförsvarsförbundet (hittills) har pratat om en vecka.
–
Jag vet inte om ÖB menar att man ska kunna klara sig helt själv eller bara med de reducerade funktioner som finns i samhället under krig. Även i Ukraina har ju de offentliganställda arbetat heroiskt för att det ska finnas el och dricksvatten så länge det bara är möjligt. Möjlighet att kunna hålla sig varm en längre tid i en utkyld lägenhet är dock något jag har tänkt på, och hur man ska kunna laga mat om det nu inte finns el, även om mat finns att köpa (eller om man har ett eget förråd).
Några tankar runt att upprätthålla 3 månaders hushållsberedskap? Känns som man behöver avsätta rätt omfattande utrymme/kapital för detta om man ska tänka att affär, apotek, bränsle osv och allt annat inte kommer vara tillgängligt. Speciellt om det är den kalla årstiden.
Ett tips är att bunkra sådant man kan använda för att byta till sig saker, t.ex. kaffe och snus.
@Tankfri:
Sprit? Kan man köpa stridsvagnsdelar för har jag hört 😉
–
(Ämnet är allvarligt och jag menar inte att driva gäck med ditt råd, som jag finner gott!)
Låter lite som den naiva inställningen vissa goldbugs har till situationen där monetära systemet kollapsar. Tanken de har är att allt förblir som det varit med den lilla skillnaden att man nu skall ha guld med sig när man går till ICA.
Med tanke på att det nog är rätt många som inte har utrymmet för att bunkra så är tipset kanske inte så lyckat. Det kommer ju resultera i massor av folk som sitter med ett för dem överdimensionerat förråd av kaffe (kanske till den grad att de behöver kassera delar av det med jämna mellanrum) och den andra delen av befolkning sitter med ett förråd av kaffe som gör att de inte har något behov av att byta till sig kaffe (dessutom kan man inte förvänta sig att de har ett överskott av någon annan vara som de skulle byta bort). Dvs att folk som följer ditt råd sitter med massa kaffe som det visar sig att man inte kan använda som avsett.
Inte enbart kaffe och snus förstås. Utan ett komplement som gör att man kan byta till sig sådant som man definitivt kommer sakna efter några månader. Det är valfritt förstås och ju fler som låter bli desto värdefullare blir det.
Poängen var ju lite att man kan dela upp befolkningen i två grupper:
A: De som har det de behöver även efter några månader, inklusive eventuellt behövligt kaffe och snus.
B: De som inte har det de behöver, men satsat på att ha kaffe och snus utöver sitt behov.
(NB att “kaffe och snus” inte behöver avse just kaffe och snus)
De i grupp A har alltså inget särskilt behov av att byta till sig kaffe och snus, och de i grupp B har inte heller något sådant behov (dessutom har de kanske inte heller något annat att byta bort). Frågan är då vilka de i grupp B tänkt sig att byta till sig sånt de saknar med? De i grupp A kan ju förväntas inse att de genom att byta bort sånt som de i grupp B behöver kommer få en brist på detta längre fram och därmed inte få någon nytta av det sista av sitt kaffe och snus och än mindre det som de i grupp B erbjuder sig att byta bort.
De flesta tillhör nog grupp C, dvs. de som har lagt undan kaffe och snus men inte tillräckligt mycket för att klara månader utan försörjning. Men som sagt, var och en gör som man vill.
@Sjunkbomben:
Har du lyssnat? Hörde du vår ÖB:s underliggande budskap, vad han vill att var och en ska göra just nu (först hemma och sedan på jobbet)?
Jag har inte möjlighet att lyssna just nu, men du kanske kan sammanfatta det?
@Mattias J:
Lars har länkat till den del där ÖB talar om vad han vill att var och en ska göra. Just det avsnittet är inte så långt.
–
Hans underliggande budskap är att precis just nu behöver var och en av oss planera så gott vi kan, med den kunskap och de förmågor vi redan har, eftersom det är krig två timmars flygtid från Sverige. Att man ska börja med sig själv, sin egen beredskap och sedan ta med sina insikter till sin arbetsplats.
–
Vänta alltså inte på att “någon annan” ska göra något utan gör själv det du kan. Så småningom behöver lagar ändras, avtal skrivas (mellan företag och samhälle) men kriget i Ukraina pågår nu och man behöver göra det som går istället för att sätta sig och vänta på någon annans initiativ. Budskapet var för övrigt riktat lika mycket till hans egen organisation och till alla Sveriges myndigheter och företag.
–
Surtrutn räknade för övrigt i går upp en kort lista på saker som är bra att ha koll på som verksamhet. Här:https://cornucopia.se/2022/07/ob-till-foretagen-sluta-stalla-fragor-ga-hem-och-fixa-er-totalforsvarsplanering/
Jag börjar med att ta in kloka råd, läs kartan först – välj bäst väg. Du har säkert bra tips att dela med dig hur du preppat för kriget.
@Sjunkbomben:
Jag menade inte att snoppa av dig utan att ta till dig budskapet att göra det du själv kan istället för att börja tänka på allt du inte kan (som att ha mat lagrat för tre månader).
–
Alla är vi olika men jag uppskattade verkligen det han sa, och det var ju riktat även till hans egen organisation och till företag och myndigheter. Det är betydligt bättre att ha förberett sig så gott det går just nu än inte alls och några av de som flydde tidigt från Kiev hade nog önskat att de haft full tank i bilen och mat och dryck till resan t.ex. För dig kanske det låter som självklarheter men det fanns uppenbarligen många oförberedda där och då. Det kan ju också handla om vilka grannar och vänner som behöver hjälp.
Tillägg:
Jag bor så till att jag kan ordna värme och vatten på ett uthålligt sätt men har absolut inte tre månaders förråd av mat och bränsle till ljuslyktor och fotogenlampor (även om jag nog kan ordna plats för det). Inte diesel för tre månader heller, eller alternativ laddning för elcykeln. Utan ström har jag å andra sidan inget jobb att gå till så det kanske inte gör något…
Någon som har möjlighet skulle prova att vara offgrid helt och hållet i 3 månader, gärna någon med familj ( troligtvis inte möjligt). Då skulle man kunna få fram praktiska erfarenheter från vårtsamhälle, vad funkar, vad funkar inte osv. Kanske ett upplägg för en realityshow?
Det får väl ses som att livsnödvändiga saker för just dig, typ mediciner och specialkost (om du har grava allergier), bör du ha hemma. Tre månaders mat- och drivmedelslager är naturligtvis orimligt för de flesta.
Lite (o)lustigt att apoteken svarade med att neka möjligheten att ta ut recept alltför långt i förväg. Man fick helt enkelt inte bunkra på sig medicin så man hade så att det räckte i tre månader (vid varje tidpunkt).
@Anonym:
Det kan finnas flera skäl till att man inte får bunkra på sig alltför mycket medicin på en gång. Det kan handla om att inte skapa onödigt svinn på läkemedel och ibland om att tillgången även i fredstid är begränsad på grund av globala bristsituationer på grund av leveransproblem (som under covid). När det gäller smärtstillande finns det fler skäl.
Ja, det var just när folk under (början av) covid kom på att det kunde vara en bra ide att ha lite framförhållning på medicin som dessa regler sattes in. Och skälet var att man tänkte att vissa skulle riskera att bli utan medicin pga det, så tanken var kanske god.
MEN det betöd samtidigt att man satte stopp för folk som ville ha sitt på det torra vad gäller medicintillgång i tre månader. Reglerna innebar alltså att man inte fick ta ut nytt uttag av medicinen förrän man hade 1/3 av föregående uttag kvar och då ett uttag för max 3 månader. Dvs man skulle begränsas till att ha medicin för 1-4 månader vilket alltså innebär att man inte kunde tillåtas att ha medicin så det räcker i tre månader.
Notera här att det knappast är frågan om att bunkra på sig alltför mycket medicin utan faktiskt bara bunkra på sig för de där tre månader som ÖB har sagt att man skall klara sig.
@Anonym:
Det ÖB sade på det av Lars länkade seminariet är dock bara att man ska göra det som går. Läkemedelsindustrin har också extremt globaliserade leveranskedjor, med mycket råvaror som tillverkas i Indien och Kina, i förvånansvärt få städer. Om det då inträffar en stor brand eller naturkatastrof på en sådan plats blir det brist – över hela jorden.
Den råa sanningen är att vid ett sådant läge så kommer många få det väldigt svårt med mediciner. Säkert många som dött i Ukraina pga detta.
Många mediciner (de flesta?) är verksamma långt efter bäst-före-dateringen. En studie från FDA visade att 90 % av de undersökta medicinerna (över 100) var fullt användbara efter 15 år.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7040264/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/drug-expiration-dates-do-they-mean-anything
“ÖB svarade också på bloggens frågor om värnpliktiga utomlands”
Skönt att den högste Myndighetspersonen tar sig tid att svara på farhågor från kritikerna. Det här är ett läge när man skall jobba med sammanhållning – inte stöta bort de som var emot NATO.
Jag vill anmäla en lätt konträr åsikt: om nu inte ÖB vill att försvaret ska svara på frågor som säkert bekymrat väldigt många (och jag tänker då mer på privatpersoner än företag) så finns det en lucka som behöver fyllas. Antingen en myndighet eller någon frivilligorganisation med mydighetsstöd behöver finnas tillgänglig för att svara på frågor, ge råd och bolla idéer. Risken är annars att den rollen tas över av diverse grupper som försöker utnyttja situationen.
Dessutom så undviker man nog situationen där gemene man ger upp när han upptäcker att han inte har en chans i helvete att få den beredskapen, eller ens komma halvvägs. Eller situationen där man preppar helt galet och blir sittande med en prepp som visar sig vara helt meningslös när det väl gäller, eller sakna något fundamentalt essentiellt.
@Shen (&Anonym):
Lyssna gärna på inspelningen, då tror jag att ni förstår hans budskap bättre, det gjorde i alla fall jag. Lars har länkat så att man kommer direkt till rätt ställe i inspelningen och det avsnittet är inte långt!
Jo, absolut, jag håller med dig. Det är inget fel på budskapet som sådant, och ÖB har rätt. Men vill ändå uppmana att man skapar en instans till vilken både gemene man och företag enkelt kan vända sig till med frågor. Kanske under MSB?
Problemet är ju att man överlåter “expertkunnandet” till den enskilde medborgaren. Det var samma sak med COVID-rekommendationerna: man kunde inte ge klara riktlinjer utan förlitade sig på att enskilda på egen hand skulle killgissa vad som var lagom åtgärder.
Samma sak här: den enskilde medborgaren skall killgissa hur mycket vatten man behöver bunkra, hur man skall förvara vattnet och värst av allt även själva killgissa om man behöver bunkra vatten öht. Ifall folk under sådana omständigheter blir lämpligt preppade så är det nog mer ren tur än någon egentlig skicklighet.
@Anonym:
Fast jag tycker att det går att hitta en hel del matnyttigt på nätet – och framförallt; Kriget pågår just nu så gör vad ni kan, varje sak ni löser är en sak som är bättre förberedd – hemma och på jobbet.
–
Jag själv har hittills nöjt mig med någon slags en-veckas prepping men kommer att fundera på vad jag enkelt kan förbättra. Jag tänker börja med sådant jag kan ha nytta av på andra sätt, som att kunna köpa in större förpackningar av livsmedel, lägga in egna grönsaker (det blir godare, men jag får också ett förråd) och skaffa bränsle i dunk så att jag kan fylla en hel tank. Även lite mer lampolja och värmeljus står på inköpslistan, ganska billiga saker som är lätta att lagra och som är bra att ha även om det bara är strömavbrott några timmar.
–
Om jag inte hade tillgång till egen brunn skulle jag ägna det en tanke också, dricksvatten (eller annan alkoholfri dryck) för åtminstone ett dygn tror jag är bra att ha (tills det ställs ut vattentankar).
Inför covid innan man visste hur det skulle gå så preppade jag för första gången, jag spenderade ca 8k kr på konserver och torrvaror och om sanningen ska fram vart det även några toarullar. Nu några år efter så har jag ätit/torkat ca. 90% av de jag införskaffat så det aldrig fel att ha lite extra på skafferihyllan.
Ja på sätt och vis var det lite bättre förr innan städerna blev för täta och moderna. Invånarna var inte lika bortskämda med maten och visste hur man lagrade och förvarade mat och datummärkning ej fanns. De hade nog bättre tillgång till naturplats och möjligheter helt enkelt.
Det fanns fungerande värmekällor i form av kalelugnar och eldningsbara spisar, tänker andra värdkriget och Bättre tillgång på jordkällare eller möjlighet att gräva sig en stuka, eget vatten hos många hushåll fanns då i form av brunnar samt mer av natur att hämta bränsleved ur.
Nä boende i de största nu tätbebyggda städerna får nog större problem att klara sig än vad folk hade på 40-talet. Man får planera ett försöka fly storstäderna den som kan, det kan bli trist och kallt här…
Det är inte säkert.
Om ryssarna skjuter sönder allt så är städerna naturligtvis körda. Men om vi har lite “halvkris” så är det större chans att det kommunala fjärrvärmeverket kan fixa bränsle än att du gör det (det var en del fjärrvärmeverk som gick ihop och byggde bergrum för olja när de fortfarande eldades med olja).
Samma sak med de mattransporter som går igenom. Det lär vara lättare att få en ranson i en stad än i en håla någonstans. Är det någorlunda lågintensiv oreda så har man nog mindre risk att bli överfallen i en stad också.
.
Men blir det kaos på Mariupol-nivå så vill man nog bo på landet med goda grannar (gärna bönder, fiskare och jägare) och någon gammal fotbollsklubb eller en nedläggningshotad by-skola som gör att alla har en “vi-känsla” och vana att samarbeta.
Lite äldre sommarstugorna har väl fördelen att de ofta har kvar brunnar, gamla verktyg och annat som funkar utan el eller bensin. I idealfallet en gammal gjutjärnsspis. Problemet är väl att de i princip bara fixar ett par veckor på sommaren – vinterisolering och belysning utan påfyllning av fotogen är väl “så där”.
Det kan INTE bli samma sak i Sverige för vi har styrkan att slå ut deras ww2 artilleri med hjälp av Nato, däremot brist på varor och man bör ha mat och flyktbränsle ifall att.
Det var bra rutet av ÖB.
Om vi uppfattar risken som stor blir den nog liten. Och omvänt, om vi underskattar risken utnyttjas vår godtrogenhet och då blir risken stor.
Vi har en strömförsörjning som befinner sig i kris förorsakat av sovande och okunniga politiker. Många bedriver en vettlös jakt på vår nyttiga koldioxid. Sådan vilseledande propaganda har grund i FN-chefens propagandadokument SPM (Summary for PolicyMakers, förväxla ej med det vetenskapliga dokumentet IPCC WG1 AR6 vars innehåll mycket få känner till). Syftet är en samhällsomställning där vi skall överge vår demokrati och i stället införa en global kommandoekonomi. Det är den gamla kommunistiska grundtanken i ny tappning.
Vilken beredskap har vi inför sådana politiska hot som kommer inifrån och har stöd av bla SVTs journalistkår?
Det är lätt för en inkräktare eller sabotör att slå ut linorna på 400-kV så kollapsar alltsammans och Sverige hamnar i svår kris.
Det borde vara lätt för Ryssland att slå ut Ukrainas elnät och med det helt förlama landet.
Samtidigt borde det vara enkelt för Ukrainas partisanrörelser och långdistansvapen att tillfoga Ryssland allvarlig skada på sitt elsystem. Ryssland skulle snabbt drabbas av kollaps.
Kan det finnas ett outtalat samförstånd att inte ge sig på den livsviktiga infrastrukturen eftersom kriget då skulle får en oförutsägbar utgång?
Koldioxid är inte direkt nyttigt i höga koncentrationer. Vid cirka tusen ppm koldioxid i inandningsluften börjar sömnen påverkas (negativt). Vid cirka 2000 ppm börjar den kognitiva förmågan att försämras. Man bli dum(mare) helt enkelt.
Om vi eldar på som nu når vi omkring 600 – 800 ppm. Där uppstår en ny jämvikt.
I växthus används ofta 1000 ppm för att det skall växa bra. På en överbefolkad värld är det av stor betydelse för mat och bränsle.
Då har vi ju växthuseffekten kvar att ta hänsyn till. Ett varmare klimat kommer att få många negativa konsekvenser så om vi inte klarar av att minska den globala uppvärmningen så måste vi åtminstone se till att planera ordentligt för att klara av problemen med en varmare värld.
Kommer aldrig att hända i Europa. Det politikerna drömmer om är bara en ökning med någon %, som inte påverkar livskvalitén märkbart. Större bidrag av CO2 hanteras av naturen själv, och kan knappast hanteras av människan.
https://www.ibtimes.com/200-russian-soldiers-dead-300-injured-after-ukraine-army-destroys-russia-base-3563211
Trevliga nyheter
Lyssnade på Axess och ett seminarium från Gotland för några år sen. USAs högsta NATO representant sa att vi var prioriterad partner men att man kan bara vara säker på hjälp från NATO om man är medlem. Då började man förstås spekulera om hur viktigt Gotland är för NATO. Jag tänkte att NATO kan aldrig släppa Gotland. Men det fanns en osäkerhet med i kalkylen ändå. Med tanke på kriget i Ukraina och NATOs ovilja att direkt konfrontera Ryssland så har vi nog svar på det nu. Vi hade fått försvara oss själva med enbart materiellt bistånd. Så äntligen kan vi sluta med meningslösa lapptäcken, dvs. avtal med andra som inte skulle betytt nåt i skarpt läge.
@Pgiuser:
Hur mycket risker NATO, eller USA, tar beror kanske på hur hotade de känner sig av ett anfall. Rysslands krig i Ukraina upplevs nog mer som ett politiskt hot, mot den globala säkerhetspolitiska ordningen, än ett militärstrategiskt. Hade man upplevt hotet mot Ukraina som helt kritiskt för USA:s säkerhet hade man kommunicerat det innan invasionen på samma sätt som Ryssland nu gör med hot mot moderlandet.
–
Om Gotland är helt vitalt för NATO hade man säkert markerat det, och kanske erbjudit Sverige truppförstärkningar från USA eller NATO innan kriget bröt ut. En uppenbar skillnad mellan Sverige och Ukraina är att både NATO och USA faktiskt har övat aktivt i vårt land, tillsammans med svensk militär. Det i sig är ett tecken på att Sverige är viktigt på andra sätt än rent politiskt.
–
Nu är ju detta gudskelov något som historiker får forska om, eftersom vi har bestämt oss och knappast något land i modern tid har välkomnats in i NATO med större värme än Sverige och Finland!
Vad är ponduspostulera för låtsasord?
Det verkar vara en synonym för killgissa.
Ja, men med mer pondus 🙂
Alien vs Terminator 🙂
Tyvärr kommer väl 90% av befolkningen och 80% av företagen gnälla “vi förstår inte/det blir ju dyrt ju, vem skall betala/ve behöver en dadda” och därutöver endast avvakta med kraft! *suck*