Överbefälhavaren Micael Bydén svarade på några av bloggens frågor kring personalförsörjningen, utöver hans redogörelse för det säkerhetspolitiska läget. Ett besked är att det idag inte finns något beslut om att ytterligare förlänga den nya 12-årsgränsen för anställning av GSS/K, men också att det inte utesluts att personer som sagt upp sig för att tjänstgöra i Ukraina kan vara aktuella för återanställning. Det är dock en individuell fråga som alla anställningar.
Ursprungligen sattes en gräns om åtta år för att vara kontinuerligt anställd som gruppchef, soldat eller sjöman, sk GSS/K. Detta berodde på att man vid övergången till yrkesförsvar inte ville få ett skrå av yrkessoldater. På grund av behovet så förlängdes detta sedan till 12 år, men dessa tolv år är nu över för de som började som heltidssoldater i Försvarsmakten 2010 och man tvingas nu sluta om man inte sökt till specialistofficer eller officersutbildning.
Att anställda stannat 12 år i Försvarsmakten är ett kvitto på att man upplevs som en mycket bra arbetsgivare – det är få inom det privata näringslivet som jobbar på samma ställe i tolv år. Dock kan man förlora väldigt erfarna och kompetenta medarbertare nu.
Detta kan handla om specialister som mekaniker, tekniska operatörer inom t ex flyg, marinen eller luftvärnet och även viktiga tjänster som t ex kockar inom flottan – tjänster där man inte är intresserad av att bli specialistofficer, utan man vill helt enkelt fortsätta vara kock, och medarbetarna vill också att man ska fortsatta i tjänsten, inklusive cheferna. Men 12-årsregeln sparkar nu ut dessa. Det är inte en fråga om fysik eller ålder – om man är officer kan man stanna till pensionen.
Beskedet från ÖB på bloggens fråga var dock att man är medveten om problematiken, men det föreligger inte något beslut om att förlänga 12-årsgränsen, utan det generella svaret är att man kan välja andra karriärvägar (officer/specialistoffocer) eller söka sig till frivilligorganisationerna (t ex hemvärnet).
Det betyder inte att Försvarsmakten inte kan ändra sig längre fram, men något sådant beslut föreligger inte nu.
En kommentar från bloggen är att det är olyckligt att när Försvarsmakten måste expandera snabbt och även kommer behöva skicka personal till tjänster inom Natos gemensamma funktioner även sparka ut personal på lägre nivåer. Frågan bör drivas vidare.
Dock går rekryteringen annars bra. Bydén sade att det i dagarna är 40 år sedan han själv ryckte in som värnpliktig och:
“Jag har aldrig upplevt den sammanhållning som jag ser hos medarbetarna idag. Dygnet runt, på land, i luften och till havs. Det här gör mig väldig tstolt och också trygg.”
ÖB Micael Bydén
Försvarsmaktens personal svarar alltså upp på det nya säkerhetsläget.
Han fortsatte:
“Fler värnpliktiga än någonsin söker sig kvar i eller kring försvarsmakten, vilket speglar att deras befäl och instruktörer gjort ett alldeles utmärkt jobb. Det visar att Försvarsmakten är en riktigt bra arbetsgivare. Det speglar en stark försvarsvilja en beredskap att jobba för något som större än sig själv.”
ÖB Micael Bydén
Bloggens andra fråga handlade om de anställda i Försvarsmakten som sagt upp sig för att tjänstgöra som frivilliga i Ukraina. ÖB var tydlig med att det är upp till var och en att avgöra om man vill göra det, men att det inte går att göra som anställd i Försvarsmakten och man kan inte heller ta tjänstledigt. Denna policy är känd sedan tidigare, och har medfört att många har sagt upp sig.
ÖB uteslöt inte att dessa Ukrainafrivilliga kan få anställning i Försvarsmakten igen, och det finns än så länge inget principbeslut att så inte är fallet. Han menade dock att det inte är säkert att de har erfarenheter som är av värde i Försvarsmakten, så det var inte ett självklart argument. “Det beror också på vad de gjort”. Underförstått kommer det nog bli djupintervjuer och utredningar för att säkerställa att man inte gjort något olämpligt. Det sades inte, men Försvarsmakten vill knappast anställa någon som senare kan misstänkas för krigsbrott.
Att återanställas är en individuell fråga och kommer hanteras på ett individbasis. Vilket förvisso är samma sak som för andra sökande. Samtidigt – vilket inte sades – så innebär en anställning i Försvarsmakten att det görs en säkerhetsutredning för säkerhetsklassning. Misslyckas den blir inte en återanställning aktuell.
16 kommentarer
Bra frågor!
Det skulle vara ett historiskt katastrof om väst inte fortsätter att fylla på med tyngre och mer materiel till Ukraina. Skulle Ryssland få till en fredsförhandlingar och bibehålla sina positioner så tar inte Ryssland slut här. Vi har en historisk möjlighet att få Ryssland in om en mer demokratisk och fredligare granne. Dock måste först Putin regimen krossas. Vilket kommer att ske om Ryssland inte vinner något på detta krig. Därför är det så viktigt att Ukraina håller stånd och till slut kastar ut ryssen. I detta krig har verkligen Putin visat att han är kapabel till allt, han är fullkomligt gränslös i sitt sätt att se världen utanför sin egen dörr. Det är fullständigt likgiltig person som bara är intresserad av sitt oavsett konsekvenserna för andra. Sverige borde skicka betydligt mer av allt + Archer + granater såsom Bonus mm. Vi borde trycka på så att Tyskland tar ett betydligt större ansvar liksom Frankrike och Italien. Eftersom vi redan nu inser att kriget kommer bli långvarigt utbilda Ukrainas piloter på F-16, Gripen, eurofighter mm så de har möjlighet bygga ut sitt flygvapen och ta kontroll över sitt eget luftrum.
Vilket slöseri med utbildad personal. Hade vi gjort så i fabriken hade ingen viljat jobba där mer än en sommar eller tills nästa studietid börjat.
.
Det är likt USAs upp eller ut för officerare
.
Men för mig som knegare uttrycker det mera förakt från FMs sida för individen. Inte precis som att de flesta soldater har faktiska yrkeskunskaper som rakt av kan ge ett nytt jobb.
Jo, Johan så kan man se det som du gör och till viss del håller jag med. Men det kan bli rätt knepig åldersstruktur när det kommer in stora omgångar och alla stannar i 25 år och dom är 25 när de anställs. Att ha ett gäng gubbar som har nedsatt syn så de får svårt att sikta och hörselnedsättning, inte springer lika lätt och är fumlig som man blir när man blir äldre då kanske man inte passar i det militära längre. Jag vet inte var gränsen skall gå men jag tror det är rätt och ärligt att redan när de skriver på anställningen veta vad som gäller.
Fast är du yoff är det tydligen ok att vara 50. Det finns fyskrav.
Så här var det förr i tiden:
Den unge värnpliktige soldaten krigsplacerades och gjorde normalt två krigsförbandsövningar (KFÖ) vid brigadförband.
Därefter överfördes dessa vpl till cykelskytteförband, normalt bataljon, med lägre krav på fysisk förmåga. Normalt två KFÖ.
Sedan överförd till stationärt förband såsom värnkompani och därefter ut ur rullorna vid 47 års ålder.
Därefter kunde man gå med i hemvärnet.
Nu har vi ju inte de två mellannivåerna mellan fältförband och hemvärn. Det känns ju därför rimligt att man numera växlar från fältförband till hemvärn efter ca 10 – 12 år (motsvarar två KFÖ med 4 års mellanrum efter genomförd värnplikt)
Men vissa tjänster borde kunna vara mer öppna för högre ålder. Typiskt tekniker/mekaniker.
Ja hur många söker ett jobb där man automatiskt blir sparkad om x år ? Såklart ska man få fortsätta sålänge man gör ett bra jobb & klarar ev fyskrav. Vad hände med att ta vara på kunskap och erfarenhet ?
+1
Förr eller senare kommer man till en punkt då kroppen inte längre pallar för skyttestrid. Däremot kanske det är bättre med något slags fystest ellr högsta ålder, snarare än att basera gränsen på antal anställningsår.
.
Det jag själv märkt av den tilltagande medelåldern, är inte så mycket att jag blivit svagare eller fått sämre kondition, utan att jag återhämtar mig långsammare.
Förstår hur du tänker men det är säkert problematiskt vid sjukskrivning och att ens fysiska förmåga skall leda till avsked.
Dom som vill vara kvar, men där fysiken sviktar, kan sannolikt göra stor nytta med andra uppgifter, ex att utbilda nya.
Soren 765.
-Precis så tänker jag också. Speciellt nu, då vi ska skala upp försvaret så snabbt som möjligt kommer det att behövas massor med instruktörer antar jag? Kanske kunde de skickas på någon ny form av underofficerskurser som gör dem lämpliga för att instruera rekryter. Själva hantverket som soldater kan de ju redan.
Det är inte en korrekt beskrivning att man tidigare haft ett tak på åtta års anställning som utökats till 12 år. Vad som gäller är att inget enskilt anställningsavtal får vara längre än åtta år och att den totala anställningstiden får vara max 12 år som GSS/K. Det regleras sedan 2010 i ett kollektivavtal och sedan 2012 (lag 2012:332) också i lagen. Det vore bra om detta förtydligades för detta är ett område som är fullt av rykten och missförstånd.
En tidsbegränsad anställning på upp till 12 är förresten unikt på svensk arbetsmarknad och Försvarsmakten själva kan inte bestämma om att ändra detta.
För övrigt är det enligt mig ett betydligt större problem att Försvarsmakten systematiskt anställer på korta avtal (2 år) som staplas på varandra. Beslut om ytterligare anställning tas oftast i sista stund. Vem känner trygghet på sådana premisser? Äntligen verkar dock Officersförbundet ha vaknat i den frågan och överväger att säga upp kollektivavtalet: https://www.officersforbundet.se/nyheter/2022/forhandling-av-nytt-kollektivavtal-for-gssk-pagar/
Anställs man med stöd av lagen om vissa försvarsmaktsanställningar är den kortaste avtalstiden nämligen sex år istället för två.
Nu när värnplikten har återinförts för att kunna åstadkomma en förbandsvolym som klarar stora angrepp är risken liten att vi skall få en mängd yrkessoldater som genom sin numerär blir politiskt besvärlig.
+1
Är jag överdrivet självisk när jag är mera orolig för att tappa möjligheter att tillgodogöra erfarenheter till sveriges försvar än PR skadan om sållningen av krigsbrott bommar och ger avsked? Men det kan förstås ge djupa problem både med omdömme och utpressningsrisk. Hmm, FM verkar onekligen veta vad man gör men om få eller inga återanställs blir jag lurig på det.
Tänk om någon jobbar med mobiliseringen? Den är superintressant.