Den amerikanska centralbanken höjde sin styrränta med ytterligare 0.75 procentenheter igår och marknadsreaktionen uteblev annat än att börserna rusade i USA. Valuta och marknadsräntor ter sig oförändrade, så räntehöjningen var väl väntad.
Stockholmsbörsen gick +0.43% för OMXS30 och +0.45% för OMXSPI medan börserna i USA stängde på +2.62% fr S&P-500 och hela +4.26% för Nasdaq 100. Guldpriset är stabilt på 572:- SEK per gram.
Valutakurserna ändrades inte alls och USDSEK ligger kvar på 10:22 och EURSEK på 10:43. De amerikanska marknadsräntorna på statsobligationer backade rent av något. Slutsatsen är att räntehöjningen var helt väntad och därmed fick man inga negativa marknadsreaktioner. Det betyder å andra sidan också att räntehöjningen inte får någon inflationsdämpande effekt enligt mitt sätt att resonera.
Annars borde dollarn stärkts och räntorna stigit, men så blev det inte, vilket t ex innebär att Riksbanken inte behöver hänga på och höja den svenska styrräntan för att försvara den svenska valutan och dämpa importerade prisökningar.
Stockholmbörsen öppnade uppåt. I skrivande stund +0.65% för OMXS30 och +0.85% för OMXSPI.
I de asiatiska tidszonerna var det också positivt.
ASX 200 +0.97%, Hang Seng -0.14%, KOSPI +1.08%, Nikkei 225 +0.36% och Straits Times +0.45%.
Så varför faller inte börserna? Det kan vara så att eftersom börserna ligger 6 – 12 månader före utvecklingen så börjar man nu prisa in inte det kommande halvårets försämrade resultat på grund av ökade kostnader och krav på högre avkastning när alternativintäkterna räntorna r högre, utan de bokföringsmässigt (siffermässigt) högre resultat och intäkter inflationen kommer ge. Alltså inte reala börsuppgångar, utan nominella. Och att höjda avkastningskrav på grund av höjda räntor nu är inprisat. Antagligen prisar man även in att inflationen faller tillbaka.
Jag får inte ihop det, men jag har alltid fel, så det behöver man inte fundera mer på.
21 kommentarer
Klassisk bulltrap. Kommer bli blodrött i höst/vinter.
Hur långt kommer vi sjunka tror du? Och när är vi nere på botten?
Det skrevs en del om att Fed sade att kommande höjningar kommer att bestämmas även med hänsyn till ekonomins utveckling. Kam tolkas som stt de vill undvika recession och att det närmar sig slutet på höjningarna om man tror att ekonominnpekar nedåt. Men jag tror de egentligen menar att ekonomin som tankar kommer att hjälpa ned inflationen, och om så är fallet behöver de inte höja som tidigare annonserat.
Jag tror alltså att även om ekonomin tankar i höst har vi fortsatt uppmätt inflation som är hög, och att Fed höjer vidare då de bryr sig mer om inglationen än ekonomin.
Helt rätt, det är siffrorna man bryr sig om.
…
Idag rapporterar Expressen att Scanias orderingång sjunkit med 53%. Man kan alltså inte längre köpa lastbilar och det de skall frakta med gratis pengar. Börjar lukta 2008.
…
Jag undrar om vi får ett nytt 70-tal minus de höga nominella löneökningar vi hade då, dvs att vi faktiskt blir fattigare på riktigt.
Vad betyder tankar i det här sammanhanget?
Jag förstår verkligen inte börsens utveckling senaste månaden. Som jag ser det är det mycket liten sannolikhet att ekonomin kommer mjuklanda. Antingen slutar FED med räntehöjningarna och inflationen fortsätter eller så tror jag att vinsterna för företagen kommer att störtdyka i och med att efterfrågan snabbt mattas av i takt med räntehöjningarna.
Förra gången vi hade så här kraftiga och snabba svängningar i ekonomin var väl 2008 om det är någon ledning för framtiden.
…
Och i fjorton år har vi bara pumpat kreditbubblan mer och mer sprängfull.
Om jag förstod FED rätt så tar man i nu med en trippel och avvaktar med framtida höjningar för att se utfallet, det fick marknaden i USA underlag att kunna räkna på framtiden. Mao en del risk försvann om man litar på FED. Det ger marknaden en chans att stabiliseras i väntan på nyheter. Frågan är dock vad som skulle förändra den långsiktiga synen och vända den till positivt då vi gått igenom en supercykel. Just nu ser det nästan omöjligt att kunna få en helhetsbild. Skogar brinner, konsumtionen minskar, råvarubrist, svindyra transporter, ränteuppgång de som sitter på slantar avvaktar, krig i Europa, skattehöjningar på väg..
Tycker ofta att dom gamla sanningarna om hur ekonomi och finansmarknaden skall fungera inte stämmer längre.
Är det så att globaliseringen och att alla har all information samtidigt har gjort att vi inte ser samma tydliga trender och kopplingar av händelser?
Tänker du att det är en av orsakerna till varför det ser ut att spekuleras rätt mycket ifall för snabb räntehöjning förstör snarare än hjälper?
Jag tror vi ser en del av oljekrisen i början på 70-talet fast i en annan tappning. Som stavas energibrist. Vi befinner i en omställning från fossila bränslen till elberoende. Vi har har en regering som varit motståndare till all form av energi utbyggnad eller misslyckas med att driva igenom utbyggnaden. I såväl produktion som infrastruktur i form av överföring. Att få tillgång till el är nyckeln till att undvika destabilisering och framtida massarbetslöshet. Den nuvarande regeringen har gjort att vi har förlorat 8 år av utveckling. Sossarna skyller på MP och fråntar sig allt ansvar. Det är som såssarna har varit i opposition under dessa år de innehaft regeringsmakten. Naturligtvis kommer alla M:s och Kd:s energilösningar drivas igenom när såssarna står med kniven mot strupen igen och tvingas till en ny 180 graders gir och deras förslag drivs igenom som om det vore såssarnas. Denna falska profet till energiminister är ju ytterligare en flaskhals till att inte spaden satts i marken.
Börsen lever i sin egna värld. Men svenska hushåll provar på nya deppnivåer om 54,1. https://www.konj.se/publikationer/konjunkturbarometern/konjunkturbarometern/2022-07-28-dystra-hushall-men-starkt-stamningslage-inom-naringslivet.html
Om inte företagsvärderingarna ska sjunka i reella värderingar så måste de nominella kurserna gå upp pga inflationen.
.
Lite förenklat kan man titta på 70-talet. Nominella kursökningar men inflationsjusterat i princip noll.
.
Detta ger också att långsiktigt så ska pengarna vara kvar på börsen/ i fonder även vid hög inflation då det är det enda som skyddar kapitalet mot inflationen.
Men om man har inflation utan lönespiral så måste ju företagen göra minskad vinst eftersom konsumptionen kommer gå ned. Så då borde aktiekurserna gå ned.
Om företagens vinster är konsumtionsdrivna och konsumtionen i deras branch minskar ja. Men de flesta är inte det.
https://www.dn.se/ekonomi/bostadsministern-ser-morka-moln-over-bostadsbyggandet/
Byggindustrin är en mycket viktig marknad och många har krediter för lastbikar, maskiner osv. Marginal på 5-7%
Högre räntor, byggmaterial och högre räntor gör att det är helt omöjligt att bygga billigare ett moment 22
Behöver vara billigare men det går inte, ( utan konstgjorda stöd) som pumpar krediter från stad eller annat, lita på att lobbyverksamhet deluxe kommer från branschen för.varje månad som byggandet minskar
Ska bli intressant att se stora visningshelgen men om gamla lägenheter med en ok avgift och betydligt längre insats än en nyproduktion så är jag lite nyfiken hur många som tecknar upp sig på de nya projekten som släpps, går inte att bygga om man inte får tillräckligt min gissning är att det är dåligt
Den som lever får se
Är inte räntevapnet ett sätt att ge stabila priser genom att främst påverka löneökningarna? Nu har inflationen kommit från tre andra håll: pandemi, energikris och krig. Det kommer väl i sig att kraftigt minska efterfrågan och tendera ge en lågkonjunktur. Tycker att räntehöjningar just nu verkar vara fel verktyg.
Hur mycket drivs av att strax efter den 25 varje månad så görs det stora pensionsinbetalningar och avsättningar för folks sparande i fonder? Borde väl vara lite kursdrivande?
Om det var det skulle traders köpa den 24e och sälja den 26e. Och då skulle kurserna drivas upp den 24e. Då skulle traders köpa den 23e och sälja den 25e. Osv tills effekten uteblir.
Det kanske redan är på det viset.