Skogsägarföreningen Södra gav fina utdelningar till medlemmarna på emitterat och insatskapital i den ekonomiska föreningen, samt så kallade efterlikvider på levererat virke. Utdelningarna var på upp till 30% beroende på typ av kapital. Detaljer nedan.
Södra (tidigare Södra Skogsägarna) är en ekonomisk förening för … skogsägare i södra Sverige, där man genom leveranser av virke blir delägare med andelar i föreningen. Föreningen äger i sin tur skogsindustrier med tillhörande förädling. Det går även att sälja så kallat emitterat insatskapital eller köpa dito mellan medlemmar, och om man går ur föreningen även sälja inbetalt insatskapital.
Skogsindustrin har varit lönsam under 2021, minst sagt.
Efterlikvider på levererat virke landade på 12%. Detta blir en intäkt i firman och är en form av uppskjuten betalning för virket, som baserar sig på lönsamheten i förädlingen. Beskattningen blir därefter, dvs som intäkt i näringsverksamhet eller kvittas mot ugifter.
Det är först med efterlikviden som man slutligen kan jämföra vad man fick betalt med andra inköpare av timmer och massaved.
På delägandet i föreningen blev utdelningen 15%. på inbetalt och emitterat insatskapital.
Därtill gjordes en utdelning i form av insatsemission på otroliga 30%.
Emitterat insatskapital i Södra handlades vid senaste avslutet i 125%, dvs man kan köpa hundra kronor för 125 kronor av en annan medlem och det kapitalet ger då möjlighet till utdelning vid nästa årsskifte. Återstår att se hur stigande räntor dels påverkar lönsamheten för Södra, och dels påverkar villigheten att betala premier vid köp av emitterat insatskapital – med obefintliga räntor och utan inflation har ägandet i Södra varit mycket fördelaktigt.
Sedan får man förstås betala full kapitalskatt på detta, då det inte går annat än att direktäga.
Själv försöker jag köpa till ytterligare kapital årligen, men givet priserna så är det inte helt enkelt. Det är dock en utmärkt diversifiering bort från finansmarknaderna, även om utdelningen brukar ligga på bara 10%. Det krävs dock att man äger tillräckligt med skog och även levererar till Södra för att bli medlem.
9 kommentarer
Södra skogsägarna som stödjer Putins krig genom sitt engagemang i bland annat Svenska Hamnar.
Släkt genom giftemål fick värdering på sina 100 ha skog och vallmark (gammal åkermark) i Halland. Jag höll fan på att ramla av stolen när jag hörde vad de värderade den till.
Mitt förslag var ta pengarna och spring.
Jag uyndrar hur artskyddsdirektiv och krav på koldioxidinlagring osv osv från de platta, öppna och totalt människoförändrade landskapen runt Bryssel kommer påverka värderingar av skogen men självklart kommer avsaknaden av billigt ryskt virke gynna det positivt.
Det ser bra ut för skogsägaren.
Just nu drar vedpriset iväg vilket fungerar lite som ett prisgolv.
Men marknaden för utsläppsrätter haltar lite minst sagt.
En normalskog här binder ungefär 4 ton co2/ha och år.
Förra året låg en utsläppsrätt på ungefär 550 kronor per ton co2.
Hade vi haft en fungerande marknad, med riktiga köpare och säljare alltså, borde en skogsägare kunnar sälja tillväxten i skogen för ungefär 2200 kronor per hektar och år.
Det enda skogsägaren behövde göra är att låta skogen stå orörd.
Säg att din släkt genom giftermål haft 100 ha skog så hade detta gett en hyfsad halvtidslön enbart genom att äga skog.
Jag funderade på det också . Eftersom EU vill tvinga Sverige och Finland att låta träden stå på rot måste skogsägaren få ersättning, annars finns det inga skäl att låta skogen stå. Men det går såklart att begränsa skogsägarens rättigheter tex med Artskyddsdirektivet osv.
Det är mycket som är märkligt med turerna kring utsläppen av co2 och vem som får pengarna.
Som skogsägare/lantbrukare, om än på fritiden, så ser man detta.
Ta till exempel spannmål.
Ett ton spannmål binder ungefär 2,4 ton co2.
Hade utsläppsrätterna gått till de som faktist binder kol så borde lantbrukaren få 550×2,4=1320 kronor per ton om man dumpade spannmålet i en grop i marken eller säljer på marknaden.
Ja, du ser själ hur märkligt det fungerar.
Konstigt att LRF inte driver sådarna här frågor hårdare?
Fast då blir man förstås inte landshövding i Jönköping om man gör sig obekväm?
Med årets södra utdelning är jag mer än halvvägs till en Kawasaki Mule.
Det känns bra.
Hade det inte varit kartellbildning på virkesmarknaden så hade du haft 2 Kawasaki!!
Och lika förbannat så är det Europas lägsta priser. Kom ihåg vad södra betalade för björkmassan i öststaterna. Skämmes ta mej fan! Korruption på hög nivå. Och en hög “bonnläppar” sväljer allt och är nöjda för att det kommer en “bra” efterlikvid…
Jo, jag vet.
Det jäkliga är att desto billigare virket är desto mer volym verkar skogsägarna sälj till bolagen.