Dollarn har stärkts ytterligare på ordentligt höjda marknadsräntor för amerikanska statsobligationer till de högsta nivåerna sedan 2018. Guldpriset är trots starkare dollar ner i svenska kronor och börserna är avvaktande i de asiatiska tidszonerna. Europeiskt PPI (företagens inköpsprisindex) steg rekordartat och över förväntningarna och företagens inköpspriser har nu stigit nästan 37% på ett år i EU.

Stockholmsbörsen steg igår me OMXS30 på +0.70% medan OMXSPI var lite blygsammare på +0.17%. Rapportsäsongen gör att just storbolagsindex kan påverkas mycket av enskilda bolag, men det gäller förstås dagligen för indexet.
Svenska kronan är fortsatt ganska stabil mot euron som hittas på 10:39 SEK. Däremot har dollarn stärkts och ligger just nu på 9:87 SEK. Bidragande där är antagligen nya högsta marknadsräntor. Även om dessa föll tillbaka lite igår så innebar måndagen nya högstanoteringar sedan 2018. 10-åringen ligger nu på 2.97%, ner från 2.99% i måndags. Tvååringen hittas på 2.78%. Centralbanken Federal Reserve väntas höja sin styrränta med 0.50 procentenheter i kväll, svensk tid.
S&P-500 gick +0.48% och Nasdaq 100 +0.11%.
Eurozonens PPI – dvs inflation för företag – steg med +36.8% på ett år. I hela EU var stigningen 36.5%. Detta måste antingen absorberas av företagen i form av lägre lönsamhet där det är möjligt, eller att man skickar vidare prisökningarna till slutkunden konsumenterna. Alternativt att företag går i konkurs om de inte har möjilgheten till någotdera. Konsumentprisinflationen KPI är även om den ligger över sex procent blygsam i jämförelse med de skenande kostnaderna för företagen. Även utan energi ökade PPI med 14.1% i hela EU och 13.6% i eurozonen. I Sverige har PPI ökat med 21.9% på ett år medan officiell KPI-inflation är 6.1%. Vi önskar alla företag lycka till med att hantera detta. Datat finns hos Eurostat.
I Asien är börserna avvaktande nu under morgonen.
ASX 200 -0.10, Hang Seng -1.31%, KOSPI -0.24% och Straits Times -0.07%. Tokyobörsen har jag ingen ticker på, så den kanske är stängd idag?
Själv är jag på resande fot idag, då jag dels ska spela in en podcast, och dels hålla en föreläsning om Ukrainakriget och investeringstrender internt för ett företag. Det betyder att det tidvis kan vara pauser i uppdateringarna på bloggen.
13 kommentarer
Tror det blir generellt svårt att skicka över
prisökningarna till konsumenterna. Funkar såklart för vissa varor och vissa konsumenter. Men många konsumenter ser nu över sina köpvanor.
Riksbankens “dutthöjning” gav inget avtryck i en starkare krona. När dollarn närmar sig 10 kronor, kan vi i stället förvänta oss ännu högre priser på många importvaror. Vad gör Riksbanken åt detta? Frågan är om vi någonsin tidigare haft en negativ realränta på 6 %. Någon nationalekonom här som vet?
Den s k “dutthöjningen” var inprisad av marknaden redan. Troligen höjer Ingves i sommar också, kanske t o m 50p.
Var gäller historian – pass. Med negativ realränta lockar ju till att sitta på stora lån och inte med sparkonto. Går räntan då kraftigt upp, så kan vi säga hej då till konjunkturen och recenssion väntar. RB vet mycket väl att de inte kan höja några 10 ggr, men det blev ju så pinsamt sist. Så nu måste man gardera sig med hängseln och livrem
RB har väl alltid anklagats att vara för sena med sina höjningar och sänkningar.
De höjer för sent och sänker för sent.
När sänkte Riksbanken räntan för sent, så att inflationen blev mer än 4 procent från målet?
Minns du inte katastrofhöjningen under finanskrisen?
RB ser inte momentana toppar, det är inte deras mandat att jobba så.
http://archive.riksbank.se/sv/webbarkiv/Publicerat/Pressmeddelanden/2008/Reporantan-hojs-till-475-procent/index.html
Blir intressant att se hur upplösningen blir. Tveksamt om RB m. fl. vet hur det ska lösas …
Finns det någon annan lösning än att låta inflationen ligga på tio procent under några år? Ingves kan ju bli rikligt belönad som syndabock nu vid årsskiftet.
Nja, RB anser nog att smärtgränsen redan är nådd vid 6%. Så frågan är väl mer hur mycket de kan/vågar höja räntan.
Troligen 2-3 höjningar till. Låt säga till 1% eller 1,25%. Sen har de dödat ekonomin rätt bra.
Antingen döda ekonomin och slänga in oss i lågkonjunktur och därmed behöva sänka. Eller acceptera att inflationen tillåts ligger lite över normalt. Inflationen toppar troligen snart ut. De flesta blir fattigare helt enkelt. Inget konstigt med det förvisso.
Nu kommer iallafal alla Danskar, Tyskar och Norrmän tillbaka för att fynda sommarstugor i Sverige. Så fritidshusen kanske inte sjunker detta året heller.
Såg att Fed höjer räntan med 0,5 procentenheter, så det är nog det spåret centralbankerna följer. Vi får se …
Vi vet att Riksbanken var ett år sen med höjning av räntan, det enligt sin egen policy. Hur länge kan man blåsa upp en lånebubbla innan den spricker?
Elen kostar 2,70 kr/kWh och panelerna har så här långt idag exporterat 36 kWh ut på nätet.
Gött.