Börserna föll mycket hårt i Europa och USA igår och Stockholmsbörsen föll igenom det stöd tidigare krigsbotten från i mars utgjorde, vilket innebär att det kan gå fort nedåt. Nedgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna, även om det är lite lugnare, vilket kan innebära en upprekyl initialt i Europa. Eller inte.
Stockholmsbörsens OMXSPI föll med -3.30% och storbolagsindex OMXS30 rasade -2.40%. Den svenska kronan försvagades förstås, som den i princip alltid gör vid stora börsfall när utländskt kapital flyr till tryggheten i världsvalutorna. USDSEK ligger på 10:06 och EURSEK på 10:64. Fenomenet innebär att utländska tillgångar utgör en liten hedge mot svenskt börsras, även om även de utländska börserna förstås rasade.
Det stöd som krigsbotten från början av mars utgjorde föll och därmed är huvudskuldran utlöst. Normalt betyder detta att vi ska ner betydligt mer, och det kan gå fort, men som alltid är björnmarknader mer volatila än tjurmarknader, så det kommer bli hackigt med många uppgångar som kan lura in lättlurade.
Guldpriset har stigit något till 602:- SEK per gram och håller alltså emot som hedge även det.
I USA gick S&P-500 -3.20% och Nasdaq 100 -3.98%, vilket får sägas vara rejäla ras. De amerikanska räntorna backade rejält när kapital sökte sig till de amerikanska statsobligationernas kärnvapenmyntfot.
FAANGST-bolag som Spotify och Tesla kraschade. Spotify gick -9.78% och nådde nytt börsrekord på nedsidan, dvs en bra bit under noteringskursen. Tesla föll -9.07% men är fortfarande fånigt högt värderat. Övriga FAANGST föll mer i takt med index även om Netflix och Amazon föll mer än Nasdaq 100.
Nedgångarna fortsätter något mildare i de asiatiska tidszonerna. ASX 200 -1.16%, Hang Seng -2.26%, KOSPI -0.67%, Nikkei 226 -0.64% och Straits Times -1.23%. Dessa nedgångar är dock mer måttliga, så vi kan få se en liten upprekyl på börserna nu på morgonen till Husse i USA sätter takten i eftermiddag.
28 kommentarer
Just. Keep. Buying. (the lies)
Nu när kronan passerat 10SEK så funderar man på om Ingves kommer med en högre höjning nästa gång, 0,50% istället för de vanliga 0,25% för att dämpa den inporterade inflationen.
Ibland är det svårt att tänka sig att RB ränta påverkar något.
Höjer de räntan – kronan stärks så Sveriges viktiga exportföretag förlorar pengar och fler blir arbetslösa – dessutom är det lågkonjunktur i världen så vi exporterar ändå mindre.
Sänker de räntan – kronan försvagas så inflationen höjs MEN exportföretagen får mer betalt i Svenska kronor och de exporterar mer så efterfrågan på Svenska kronor ökar.
Många säger att RB kört med för låg ränta (till skillnad från resten av västvärlden då) och ibland är det kul att fundera på hur det skulle sett ut.
Säg att Sverige för 7-8 år sedan slog näven i bordet och bestämde att vi skulle ha en reporänta på 3-5% – hur skulle Sveriges ekonomi sett ut då?
Ibland får jag känslan av att den låga räntan egentligen inte är problemet utan att man inte förhindrat pengarna från att användas till nollsummespel som exempelvis bostadsmarknaden. Om man pumpar in pengar i ekonomin och samtidigt har tillgångsklasser som är skattebefriade så känns det inte som någon gigantisk överraskning att pengarna oavkortat går dit snarare än bidrar till någon slags tillväxt.
Det är svårt att tvinga fram tillväxt med bara kapital. Stora tillväxtbolag med stor kassa återköper sina aktier för dom inte vet hur dom ska använda pengarna för tillväxt i sin egen verksamhet. Statligt finansierade startups är ofta (men kanske inte alltid) patetiskt dåliga; “entreprenörerna” lär sig bara att tillskansa sig pengar från skattebetalarna. Hur man än gör så kommer kapitalet fördela sig över dom varor och tjänster som finns. Dubblar man kapitalet med gratiskrediter så kommer massa varor/tjänster bli övervärderade.
Bolånen är “helikopterpengar” och all ny utlåning blir till någon sorts konsumtion, efter att att det har flutit ut via bostadsmarknaden. Problemet har varit att alldeles för lite leder till meningsfull produktion och tillväxt.
Stimulanser till konsumenter gör ingenting för svensk industri.
Dock, om kronan stärks så behöver exportbolagen tagga till sig. Alla som känner folk som jobbar på Ericsson, ABB och så vidare vet att det slösas enormt med resurser på helt onödiga saker. I längden är det bra även om det blir en dipp innan dom hunnit städa lite.
Exakt. Vill man bli bananrepublik skall man stimulera företagen med låg ränta.
Jag gillar öppenheten med att det inte går att förutspå vad som kommer att hända, tycker detta är svårt att förstå, och det är kanske så -det går inte att förstå. Men tittar vi på ex. arbetslöshet så är den fortfarande låg, vilket borde innebära att många människor har möjlighet att fortsätta spara (tex. som i USA att fortsätta köpa TSLA aktier) så i min, jag ska erkänna, låga ekonomiska begåvningsnivå, så verkar börsen tro att något dåligt kommer hända snart. Förvisso så har vi ett antal olika oroshärder i världen just nu, kriget i Ukraina, nedstängningar och brist på komponenter från Kina, och sedan något som är ännu svårare att förstå -inflationen. Men för närvarande, i mina ögon ser det ut som att man tar ut förlusten i förväg eftersom kapital borde kunna fortsätta strömma in till börsena i form av nyinvesterat lön.
Detta med inflation är också ett stort frågetecken för mig. Det är enkelt att förstå att noll-ränta ger starka incitament till investering i, ja, princip vad som helst som ger mer avkastning än noll, det är därmed också väldigt dåligt, avkastningsmässigt att ha pengar på banken. Detta borde leda till högkonjunktur (Bloggen tror jag använder termen överhettad för att beskriva läget) eftersom pengar gärna vill byta händer, vilket borde leda till låg arbetslöshet. När man höjer räntan borde konsumptionstakten minska och det blir mer attraktivt att ha pengar på banken. Detta borde leda till att kursen för valutan hålls stadigare, att marknaden blir mindre överhettad, men kan också leda till större arbetslöshet eftersom färre våghalsiga projekt dras igång, man kan tjäna pengar genom att låta dem sitta på banken istället för att slänga runt dem på stan. Detta borde i sin tur leda till att mindre pengar flödar in till börsen, och i takt med att människor förlorar jobb så tar man ut det man har sparat för att köpa nödvändiga saker så som mobiltelefoner sms-lån…. Jag menar mat, och hyra.
Är detta börsras att tolka som en reaktion på inflationsreaktionerna? Alltså att riskbenägenheten har minskat, och man går efter historiskt tryggare investeringar såsom guld, eller helt sonika lägga pengarna hos banken?
Hade varit intressant att lära sig mer om detta komplexa system som är vår ekonomi…
“Men för närvarande, i mina ögon ser det ut som att man tar ut förlusten i förväg eftersom kapital borde kunna fortsätta strömma in till börsena i form av nyinvesterat lön.”
Så är det givetvis – vinsterna tas också ut i förväg. Det är liksom hela iden med aktier.
Sen är det lite fel att säga att man tar ut förlusterna i förväg när t ex Tesla sjunker 10-20% – det är snarare så att även med denna nedgång så är aktiens värde högt sett till hur företaget Tesla fungerar idag – det är bara det att man tror inte att det kommer bli riktigt lika bra i framtiden för Tesla som man trodde innan.
Andelen av börsen som är nyinvesterad lön kommer konkurrera med samtliga nackdelar av inflation. Högre priser gör att konsumenter behöver välja noggrannare vad de spenderar pengar på. Detta kommer leda till att färre företag kan existera, och de som existerar kommer göra det sämre. Arbetslöshet. Inte fokus på investeringar, snarare överlevnad. Utan lön måste man tillslut sälja aktier, därav netto UT från börsen, snarare än in.
På kort sikt: Ja. På lång sikt kommer livskraftiga bolag äntligen kunna få tag på folk som i dag sitter upplåsta i dödsdömda bolag som bara hankar sig fram med billiga lån. Billiga krediter och en störtflod av kapital förstör marknadens funktion att allokera kapital till verksamheter som är riktigt bra. Och då blir summan av alla bolag mindre värda till slut, för deras verksamheter producerar inte lika mycket verkligt välstånd.
Har plockat ut ca hälften från börsen. Kommer nog sälja resten av mina aktier inom kort.
Men med risk för stagflation, var bör pengarna placeras så att inte inflationen äter upp kapitalet?
Fysiska ädelmetaller ifall du bara vill rida ut stormen.
Sälj inte när börsen nåt sin lägsta kurs på länge. Metallerna är all time high någonsin! Priser på non ferrous är helt extrema, men järn och stål är också när 3x det var för 2 år sedan. Ligg kvar på börsen, köp mer eller se över och flytta. Tech har nog peakat. .
Jag är kvar på börsen själv, men JOHAN PAER vill inte vara kvar där och inte hålla kontanter. Jag tycker det börjar bli lätt att filtrera fram fina bolag med P/E kring 10 eller lägre, vilket känns helt rimligt för mig att investera i istället för att shoppa upp pengarna. Ta Intel som exempel, jag har hellre aktier där än SEK i madrassen. Det kanske dippar mer men jag tror inte det peakat sett över nästa decennium. Passar bra för aktiesparande.
.
Silver är inte all-time high på lång vägar så det är ett falskt påstående, även nominellt. Guld är inte heller all-time high men för all del inte så långt ifrån. Om du sen sätter det i relation till penningmängden så är det verkligen inte all-time high.
Vi får gå långt tillbaka i tiden för att hitta metallpriser som liknar dessa. Ofta är det knutet till någon speciell händelse i världen, krig med stor påverkan, depression, etc. Känns ju inte som att det är köpläge på metaller just nu i vilket fall.
Intel, kan gå hursomhelst där. De är stora, har kassa. Kommer bli svårt för lag ARM att köra över dem i närtid, men Apple har ju lyckats bra och prestandan i deras nya chip är makaber om man jämför prestanda per watt. Om ARM går ipo, kommer jag nog kasta in en liten sudd och ligga lång. Med tech menade jag lite diffust faang men med betoning på de “mjuka” boka gspm nämnts här tidigare. Tror inte att Facebook eller Netflix kommer ha 10 starka år framför sig, hårdvara fortsätter ju att gå som tåget till skyhöga marginaler dock. Apple, and Nvidia och även Intel säljer just nu slut allt de har i lager.
Vad gäller koppar så behövs det ju för elektrifieringen av världen som pågår med stor intensitet. Och då inte bara Afrika utan även i väst för alla elbilar.
.
Håller med om tech-sektorn. Ägde ARM från 2010 tills dom blev uppköpta, det är ett finfint bolag, liksom Apple som dock är lite dyrt fortfarande. Ägde dom förut. Facebook känns som Myspace, och dom har egentligen bara lyckats med en idé, precis som Google bara lyckats med sökmotorn. Allt annat är bara olönsamma försök till tillväxt. Apple, Amazon och Microsoft tycker jag visat att dom kan generera nya affärsidéer stadigt.
Bra poäng.
Tesla är intressant, det verkar ha blivit en folkaktie som folk i USA (kanske internationellt?) håller högre än gud. Det verkar ha skapat en enorm bubbla, som nog kan pysa snabbt när det blir pyrt. Eller så gör den inte det, och detta är ett bra tillfälle att köpa med mycket rabatt.
Det kan verka orimligt att ett aktiebolag ska ha samma värde som X antal olika bil-tillverkare tillsammans. Särskilt när det producerade värdet inte på något sätt sammanfaller med börsvärdena, där övriga biltillverkare producerar en mycket större mängd fordon än Tesla själva.
Svaret var tänkt till Wofser.
Vi får se hur mycket Tesla har surfat på “the green wave” med subventionerade elbilar, hype, låg ränta, hype och åter igen hype. Tesla kommer säkerligen överleva som företag, dock blir det svårt att motivera värderingen när allt annat kommer falla och priset på pengar generellt blir dyrare.
Inväntar bankernas tvångsutförsäljningar av överbelånade kunders portföljer. Dagen efter en massiv utförsäljning brukar börserna vända uppåt.
Vilka är alla dessa överbelånade stackare? Såg att av Avanzas PB kunder (+3 MSEK i förmögenhet) var det enbart 1/3 som lånade på sin portfölj och av dessa hade 83% en belåningsgrad på lägre än 30%.
Någon sade : köp när blod flyter på gatorna
Som kan leda till att blankarna får kalla fötter och tvingas till återköp. Som driver på ett rejält björnrally…
Japp, vi lär se en del shortsqueezar framöver om det vänder fort
Dagens budrykte i Swedish Match erbjöd oss ett utmärkt tillfälle att plocka ut en del pengar från börsen. Man tackar och tar emot även om det är trist när fina svenska företag försvinner utomlands.
Köpvilja finns uppenbarligen kvar i marknaden av döma från kommentarerna. Då finns det mer nersida kvar. Det är först när sista handuken kastas in som läget formas och även då kommer det skakas till ordentligt för att ta ut dom nyinvesterade innan resan upp påbörjas igen. Håller inte med att guldet är bra investering. Dollarn ser ut att vara bästa hedge och kommer nog vara det tills vi kommer ur detta.