I höstas uppgav fackföreningen Unionen att man struntar i de faktiska infaltionssiffrorna om 3%. Istället avser man att i vårens förhandlingar utgå från att Riksbankens mål om 2% i inflation kommer uppfyllas. Någon ändring av detta har inte publicerats trots att inflationen är 6.1% och tjänstemännen har alltså att se fram emot reallönesänkingar.
Beskedet angående avtalsrörelsen och infaltionen i november från Unionen, som organiserar 685 000 tjänstemän, var följande:
“När det blir dags för avtalsrörelse år 2023 kommer vi utgå ifrån Riksbankens inflationsmål. Det har vi gjort i över 20 års tid och det har visat sig vara en framgångsrik strategi, som har gett höga reallöneökningar till våra medlemmar.
Unionens uppgift är att ta ansvar för att vi får långsiktigt hållbara löneökningar som ger våra medlemmar mer i plånboken över tid. Att jaga inflationen när den går upp eller ner skulle snarare äventyra en sådan utveckling. Det har historien lärt oss.”
Unionen
Gäller detta fortfarande trots veckans inflationssiffror om 6.1% – och som antagligen är högre för medlemmarnas tjänstemän som oftare lever villa-Volvo-vovve-livet än andra – så har 685 000 tjänstemän att se fram emot reallönesänkningar i år, även efter vårens förhandlingar.
För unionen gäller kartan, inte verkligheten, och kartan säger att inflationen ska vara på 2% inte verklighetens 6.1%. Att det fungerat under tjugo år av låg inflation betyder inte att det fungerar nu när inflationen är den högsta på över 30 år, men varför bry sig om verkligheten när man har kartan?
Det betyder för övrigt att allt okunnigt struntprat om att inflationen betalar av mina skulder inte gäller. Det är lönehöjningar pga inflation som betalar av skulderna genom att man får högre lön och med det ökar sina amorteringar samt om inte räntan höjs får mindre betungade räntebetalningar. Inflationen gör bara allt dyrare om man inte får löneökningar som matchar detta och skulderna svårare att hantera när marknadsräntorna stiger. Vad som händer när inflationen skenar är att räntan hänger på och då ökar skuldbördan genom större räntebetalningar samtidigt som bostaden minskar i värde.
40 kommentarer
Nu är ju inte jag medlem i Unionen, men hade jag varit det så hade jag slängt på luren direkt.
Slängt mig på luren med jag förstås…
Facken är helt värdelösa.
Ingenjörslönerna i Sverige är hälften mot för i Europa med dubbla skatten
Varför ska man vara med i facket då de gör detta
?
Och då har jag varit ordförande i en lokal SACOklubb i fem år.
Det är bara konstatera att facken i Sverige inte syftar till de anställdas bästa
Obefintlig kompetensutveckling för många. Och enda sättet att få högre lön är att byta jobb.
Då har man en avtalsbildning som inte fungerar. Inte för de som det är brist på.
Min yrkesroll är inom IT. Där skenar lönerna i Sthlm nu. Även relativt juniora ligger på 40-50 om man ska kunna anställa. Tillgången och efterfrågan har slagit igenom där.
Men för de som redan har jobb är det 1,7-2,3% som gäller per år. Där du om du byter jobb får 20-40% mer i lön.
Ett genomsnitt är egentligen ganska ointressant eftersom många har det som benämns ‘individuell’ lönesättning.
Arbetsgivare som inte betalar sin personal marknadsmässiga löner kommer att tappa kompetens.
Arbetsgivare som väljer att urholka sina anställdas löner kommer på sikt att få konkurrensproblem. Detta då de tvingas lägga energi på ständiga rekryteringar och lider av återkommande produktivitetstapp när erfaren personal ersätts med oerfaren och mindre produktiva personer.
Sveriges demografiska struktur är också en utmaning, många är på väg att lämna arbetsmarknaden och konkurrensen om de utbildade kommer att bli tuffare. Så nog kommer inflationen att påverka lönebildningen oavsett vad arbetsgivare och facket sätter för % i avtalen 2023.
I realiteten har väldigt få det.
Och snittet är ju talande för att om det är den budgeten som företagen avsätter för lönepotten. Då kan inte några få mycket mer då det då ska bekostas av kollektivet.
Men i övrit är jag helt enig med det du skriver. Arbetsgivarna behöver skärpa sig. I många fall är det de som behöver personalen. Inte tvärtom 🙂
Hahahahah. “Brist på IT-kompetens”. Det kan ju bero på att företagen beter sig som svin Jag har en civilingenjörstubildning som bedöms som värdelös, så jag började en yrkeshögskoleutbildning till programmerare efter att jag tröttnade på att jaga timmar. Vi ska nu ut på första praktiken och drygt 20% av klassen står utan praktikplatser dagen innan praktiken ska börja. Företagen som i ansökan om att få starta utbildningen garanterade praktikplatser drar sig nu ur med ursäkter om att de har så otroligt mycket att göra, och att de p.g.a covid har tvingats organisera om.
Med den attityden ska man inte vara förvånad att man inte kan få tag på juniorer. Lägg till på detta olika former av “rekryteringssexperter” som är så uppenbart inkompetenta som ändå anförtros att agera första filtret. Jag har t.ex. varit med om helt gröna sommarjobbare som ansett sig lämpade att lägga intervjun på att föreläsa för mig om hur man skriver ansökningshandlingar. Svenska IT-företag borde fundera både 20,30,40 och 50 varv till om hur mycket badwill man egentligen har råd att generera och hur det påverkar rekryteringsprocessen.
@sebulon starfighter: Kikar vi då på de mer “mjuka” jobben såsom lärare, förskola, vård och socialt arbete så blir det här med att byta jobb hela tiden för att få upp lönen ett helsike både för arbetsplatsen men främst för barn, föräldrar, sjuka och behövande som aldrig får kontinuitet. Själv har jag slutat försöka komma ihåg vad alla nya på min arbetsplats heter för om någon till ett par månader så är det ändå nya ansikten med nya namn…
Om du trycker på “svara” så hamnar ditt svar till mig. @ fungerar inte
Min bror hade 45.000 som högstadielärare i Sthlm. Min kusin har 50.000 som sjuksköterska. Såp jag vågar påstå att det finns utrymme inom de “mjuka” jobben med om man kompetensutvecklar sig. Brodern fick mer lön på samma arbetsplats. Men som du säger var det för kusinen det som gällde att byta ver tredje år.
Arbetsgivarna verkar vara oförmögna att justera löner efter marknadsläget.
Och man kan ju fråga sig om de som är nöjda och stannar kvar år in och år ut är de som är de bästa.
Glöm inte att det är arbetsgivarna som sätter lönen, det finns inget som hindrar en arbetsgivare att gå över avtalet.
I teorin, visst, men praktiken så förhandlar företagen via facken om de är kollektivavtalsanslutna.
Kom ihåg att arbetsgivarna många gånger mäter sin personalledande personal efter dess förmåga hålla en budget. Mer än deras förmåga att driva en långsiktig strategi
Aha, tack! Nu såg jag det! Nä, jag har själv varit på samma arbetsplats i dryga 10 år (men med olika uppgifter) och ändå ökat rätt okej i lön, men då är jag specialiserad också! Men jag ser ju omsättningen på just de nyutexade och unga som då byter inom ett år och jag tänker att det inte borde behöva vara så. Stort tack iaf för vägledning på sidan avseende kommentarer!
Facken är ett skämt.
Systemet i Sverige fungerar inte.
Årets löneutfall är ett resultat av ett treårsavtal. I år gav det 2-3%. Naturligtvis kommer nästa förhandling att ligga på helt andra nivåer, men man bryter inte ett avtal, iaf inte i Sverige. Här knyter vi handen i fickan och ser möjligheterna framåt, inte bakåt.
Kommer förmodligen att bryta 70k vallen nästa gång. Helt normalt för min åldersrgrupp nära pension.
Det blir nog en besvärlig avtalsrörelse nästa år (kör kanske igång i höst redan) med början i industriavtalet (“märket”, nuvarande avtal gäller t.o.m. 31/3 -22). Unionens linje kommer inte att funka, men jag tror inte heller att huvudorganisationerna räknar med att kunna kompensera inflationen fullt ut. Den är ju hittills åtminstone till största del följden av saker som händer i vår omvärld och speglar således inte en ökad vinst i kronor hos företagen som kan omsättas i löneutbetalningar.
.
Det har i stort sett varit solsken länge på svensk arbetsmarknad (för välutbildade och folk med yrkeskunskaper och som pratar god svenska) och avtalsrörelserna har lunkat på nu i ett par decennier ganska lugnt med några få krusningar på ytan. På sätt och vis blir det rätt intressant att följa vad som händer, även om för egen del jag räknar med reallönesänkning de närmaste åren. Har en bit längre kvar till pension, men passerat med marginal den ålder när arbetsgivaren prioriterar en i den årliga löneförhandlingen.
Problemet är att en underliggande resurs har omvärderats. Det innebär att allt annat också omvärderas. Sålunda är arbete av olika slag inte lika högt värderat jämfört med energi.
Vad vi ser och upplever är jordbävning.
Unionen har för mig visat sig vara lika tandlöst och onödigt som Hyresgästföreningen.
För tjänstemän är fackens “löneavtal” meningslösa.
De så kallade individuella lönerna är ju att alla får 2% +- 0,2 typ. (förutom företagsledningen som av någon anledning alltid får 10% årligen…)
HEJ LARS!
Lösning på frågan: Hur dina besökare får en E-post-notifikation när deras kommentar svaras i WordPress.
Du får 100 kr märkta ‘Notifikation’ insatta till ditt konto ifrån mig om du har tid över att göra detta 🙂
–
1. Logga in på WordPress hemsida.
2. Gå till Plugins (tillägg) -> Installed Plugins. Klicka på Add New-knappen för att installera ett nytt Plugin
3. Skriv “Comment Reply Email Notification” i sökrutan
4. Ett plugin med detta namn dyker då upp varefter du trycker på Install Now-knappen
5. Aktivera detta Plugin efter installationen
6. Nu ska denna funktion vara valbar för oss under våra personliga Dashboards
https://www.wppagebuilders.com/how-to-allow-visitors-to-get-notification-when-their-comment-is-replied-in-wordpress/
Bra idé, lägg in Simple Comment Editing också som låter användaren redigera en kommentar i 5 min för att kunna redigera felstavningar, när inlägg hamnar fel i tråden eller postas dubbelt.
Tack för idéerna och förslagen. Det finns tusentals plugins till WP. Jag försöker hålla nere antalet, då varje plugin som bekant är en säkerhetsrisk. Det är inte så att jag kommer sitta och kodgranska dem och de granskas inte heller lika hårt som core WP. Därmed kan det uppstå säkerhetshål.
Facket företräder regeringen samt arbetsgivarna och inte arbetstagarna, det finns ingen riktig demokratisk process där medlemmarna kan föra fram sina krav utan fackrepresentanterna har glömt bort vilken sida de representerar i styrelser m.m. Det har väl inte varit strejk i Sverige på länge.
Det skulle man i sådana fall kunna se som bedrägeri då medlemmen betalar för ett bli företrädd och så används medlemmens pengar till att företräda motparten.
Utan fackföreningarnas löneavtal hade ett antal företag nollat alla sina anställda vissa år, tex när vinsten blir lite lägre än budget. Utan fackliga förtroendevalda som bevakar att företaget följer LAS kommer en del företag att säga upp vissa anställa mer beroende på vad chefen tycker än beroende på kompetens/anställningstid.
Att de centrala avtalen ligger på en nivå som är anpassad till riksbankens inflationsmål, vår industrins konkurrenskraft är resultatet av “industriavtalet” som funnits i mer än 20 år. Det har gett realöneökningar. Jämför perioden före “industriavtalet” då Sverige hade m hög inflation och löneökningar på ofta 8-10 % per år som i praktiken blev reallönesänkningar.
Jag har varit med i facket sedan jag började jobba 1981. Jag behöver inte facket direkt, men ser den som en naturlig motpol till företagets intressen. Därför är jag en förespråkare och betalare för facken. Det är det som gjort Sverige så framgångsrikt. Stabilitet och förutsägbarhet.
En kompletering:
Somliga anställda tror att de har rättigheter. Det är till stor del en chimär.
Den enda rättigheten som du har som anställd, som kan påverka anställningsvillkor och anställningstrygghet, är att välja vettiga fackliga förtroendevalda. Om du inte väljer vettiga förtroendevalda med civilkurage och integritet kan alla dina LAS-rättigheter förhandlas bort med ett pennstreck, och då går det kanappast att klaga. Möjligen kan du anlita en advokat som då kostar flera årsavgifter till facket med tveksam framgång.
Dvs om du inte är med i facket och inte väljer bra f-valda får du skylla dig själv.
Ungefär som att välja att inte ha hemförsäkring eller välja att inte vara med i Nato
– man får skylla sig själv om man inte får hjälp när det brinner.
Säkert sant, är med i unionen för inkomstförsäkring (ftg är iaf inte kollektivavtal då amerikansk) men enl tidigare erf är Unionen som fackförbund totalt värdlösa. De gör nada när det gäller. Så som försäkring ja, för bättre arbetsliv är byta jobb bättre
Bästa försäkringen är väl annars att göra ett bra jobb och skapa värde för företaget du jobbar för.
Under mitt snart 20 år yrkesverksamma liv har Unionen varit till noll och nytta för mig. På min första arbetsplats blev den som engagerade sig i unionen chef – bra att sitta på två stolar som medlem?. Sedan arbetade jag på ett företag som som uppköpt utav en stor koncern, där facket centralt till en början lovade schyssta vilkor och att inget skulle förändras, tillbaka kom dem med “gör som dem säger eller sluta pga arbetsbrist”. Jag är uppvuxen i en familj med föräldrar tillhörande LO-facken. Jag kan någonstanns förstå att de har ett behov av sitt fack. Unionen är för mig bara en klubb för inbördes beundran, och jag avser faktiskt att avsluta mitt medlemskap.
Tilläggas bör; Enda gången Unionen faktiskt gjort något för mig var på en arbetsplats i Göteborg som inte var anslutna sade upp mig. Då hörde unionen överaskande av sig, och gav vis konsultation.
Problemet är väl att om man idag skulle hänvisa till inflationen på 6 procent kommer ju arbetsgivarorganisationerna göra detsamma när inflationen är 1 procent?
jag kan inte det här men visst är 6.1 procent är inflationstakt (typ en prognos baserat på hur helåret skulle bli om det fortsätter på samma sätt som i mars månad hela året) och inte en jämförelse med mars 2021 utan hänsyn till att riksbanken kan komma att t.ex. höja styrräntan?
Det finns en anekdot från Sovjetunionen: De låtsas att de betalar oss, och vi låtsas att vi jobbar. På svenska motsvarar det: “man får det man betalar för”. Hoppas aldrig arbetsgivarna glömmer det! Inte minst eftersom det är arbetstagaren som väljer vilken arbetsinsats som ska göras.
if you pay them peanuts – you get monkeys
if you think education is expensive – consider ignornace
Min arbetsgivarare är av åsikten att synpunkter på inflationen får man ta med politikerna, den tas inte i beaktande alls. Däremot kollar man av marknadsläget så det blir ju en indirekt anpassning den vägen. Det är kanske en slags “konsumentupplysning” vem som ansvarar för inflationen.
Men vi har ju blivit realt sett fattigare av en utbudschock. Att dra igång en inhemsk lönedriven inflationsspiral kommer inte förändra att resurserna minskat pga nedstängningar, logistik problem och krig. Att därtill försöka kompensera för detta genom löneökningar kommer inte fungera utan då kommer inflationen öka för att äta upp dessa ytterligare löneökningar, och så är vi igång. En högre inflation i sig innebär därtill kostnader t.ex. genom att vi inte kan ligga på kontanter utan måste försöka omsätta dem till något som förhoppningsvis inte tappar värde lika fort.
.
Ju förr folk inser att vi har blivit fattigare desto bättre. Shit happens, finns betydligt värre saker. Hur det sedan slår mot fastighetsmarknaden vågar jag mig inte på att gissa.
.
På uppsidan så kan vi plötsligt bli markant rikare igen den dagen då (åtminstone en del av) ovan problem är lösta, men vem vet om det ens kommer ske om vi flyttar hem produktion mm (dvs minskad globalisering).
Har de sista tolv åren haft inflationstakten som ett golvpris i ökningen av lön. Varit tydlig i löneförhandlingar med de fyra arbetsgivare jag haft sedan dess hur jag resonerar; inflation+utökat ansvar+prestation+förväntan=löneökning. Fungerat utmärkt och haft en löneutveckling på mellan 2,5% och 15% per år plus den där rejälare höjningen vid byte av AG.
Min uppfattning för kvalificerade arbete; Löneutveckling ligger dels i hur du väljer att kommunicera förväntningar på lön till AG och dels på din egen förmåga att prestera och kompetensutveckla. Mindre ligger i de fackliga förhandlingarna, ”utrymmet”, ”lönestruktur” och annan semantisk judo.
Återstarta avstängd kärnkraft. Uppgradera elnätet. Öka stödet för småskalig energiproduktion t.ex. solceller, bergvärme, vindkraft, och dylikt. Bygg in fler energilager i elnätet för att jämna ut priset. Detta sänker energipriserna och således inflationen.
Nu har vi ju haft väldigt låg inflation tidigare 0-2%, så bra med lite inflation äntligen. Inflationen går att döda med ett pennstreck. Max <1% av befolkningen förstår inflation. Toppen är troligen nu, så den käkar upp lånen mest. Inom IT låg löneökningarna på 6-7% för de som inte bytte jobb. Vi får se vad som händer här näst. Spännande tider verkligen…
Som skuldfri är man kanske lite bitter. Spelat baserar sig på slösa i vanlig ordning. Med dessa skulder hushållen har så gynnar det såklart låntagare. Det förstår många nu. Kanske 1% eller så? 🙂