Kronan stärkts och drog med det ner guldpriset igen. Utan att veta om det är så, så väljer jag berättelsen att det var Dagens Industris intervju med riksbankschefen Stefan Ingves om tio räntehöjningar och att räntan kan höjas redan i nästa beslut från Riksbanken, som drog upp svenska kronan. Börserna stiger i övrigt vidare i Asien.
Stefan Ingves var ute i en stor intervju i Dagens Industri som fick kremlologerna att börja tolka vad som sades, där riksbankschefen t ex inte förnekade att marknaden prisat in tio räntehöjningar, och att räntan kan höjas redan vid nästa riksbanksbeslut, samt att man får välja mellan att höja nu eller höja mer senare, samt skiter i svensk konjunktur utan tittar enbart på inflationen.
Kronan stärktes i alla fall och USDSEK ligger nu på 9:50 och EURSEK på 10:28. Guldpriset föll således till 594:- SEK per gram.
Logiken är att högre ränta stärker kronan när fler kan tänka sig köpa svenska obligationer.
På tal om räntor så blev det nya långa ränterekord i USA igår och 10-åringen steg från 2.85% till 2.93%. Tvååringen steg från 2.46% till 2.61%.
I Sverige gick Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 +0.24% medan breda OMXSPI gick -0.26%.
I USA var det dock muntert med S&P-600 +1.61% och Nasdaq 100 +2.15%.
Uppgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen och ASX 200 går +0.29%, Hang Seng +0.82%, KOSPI +0.20%, Nikkei 225 +0.91% och Straits Times +0.70%.
Dock snackades det kanske inte om omedelbart förestående räntehöjningar där. Annars borde Stockholmsbörsen stiga, men eftersom jag alltid har fel så …
13 kommentarer
Eftersom energipriser är en så viktig komponent i inflation så kanske det är dessa som riskbanken skulle sätta istället för räntan…
Ofattbart hur en centralbank kan tillåtas agera så smalt i termer om helhetsgrepp.
Med 6,1% inflation vad finns det att vänta på när det kommer till en första höjning med 0,25% redan i april ? Bättre ”mjukstarta” än att tro att saker skulle ändras till juni med 8,1% inflation och större höjning
Står ingves på sig och sköter sitt jobb har han all min respekt
Börja. På maj startad fed sina 0,5% höjningar.
Jag har redan börjat se några objekt som prissänkt på bostadsmarknaden
Men tror 50% av alla bolånetagare ( inte helt säker) men många har rörliga lån dvs inte påverkats ( än) av att långa räntor stigit,
Min killgisning är att majoriteten av de som belånat sig till max + blancolån osv ligger i just denna kategori ”det är så billigt”
När det tickar upp kommer snyfthistorier vänta och se
Vad är det som gör att inflationen går upp och hur kan en räntehöjning i Sverige förhindra detta?
Om det säljs 1000 saker av varan X varje dag i Sverige och denna vara kostar 100 kronor jämfört med om det säljs 500 saker av varan X varje dag i Sverige och denna vara kostar 120 kronor – har inflationen gått ner eller upp?
Flera olika anledningar. Inflationen beror bland annat på att tillgången har svårt att möta efterfrågan (pga. eftersläpningar av pandemin och tillväxt) , att det är inflation utomlands vilket gör import dyrare (sk. importerad inflation), att riksbanken haft en väldigt expansiv penningpolitik länge med minusränta och QE (trycka pengar) och även kriget.
.
När räntan är låg är det billigare att konsumera och investera vilket leder till högre efterfrågan på arbetskraft, produkter och material. Högre efterfrågan leder till ökade priser. Höjs räntan sjunker efterfrågan. I praktiken är det dock snarare förväntan på den framtida inflationen som avgör. Därför måste inflation motas i grind.
.
Varken eller. Inflationen påverkas inte av hur mycket som säljs. Inflationen mäts, förenklat, genom att priset för en “korg” med varor jämförs månad för månad. I korgen är olika kostnader viktade mot varandra och om konsumtionsmönster förändras ändras korgen.
Ah, såg nu att det var en retorisk fråga givet det du skrev nedan. Ursäkta mitt captain obvious svar.
Känns som signalpolitik, Ingves hoppas kunna prata sig till effekten som räntehöjningar skulle ha haft.
Kan lugnt börja med 0,5 procentenheter då Fed redan skickar ut testballonger om 0,75 vid höjning.
Ja – om Sverige höjer räntan så minskar den globala efterfrågan på olja och priset sjunker. Effekterna av Covid och Covid-restriktioner i hela världen försvinner också om Sverige höjer räntan.
Eller?
En räntehöjning hjälper, t.ex. minskar ju då priset på importerade varor och därmed ämpas inflationen.
Om Sverige höjer räntan sjunker priserna i svenska kronor räknat, och inflationen i Sverige går ned.
Ja fast nu är det ju redan inprisat av marknaden som tror på 10 höjningar. Inte så många klagade under de år då inflationen låg under 2%. Så nä oljan eller stålet inte så mycket billigare för att man hör räntan. Vi pratar om tillgångsinflation och inte lönedriven inflation. Men visst kan bostadspriserna påverkas, speciellt de utan fjärrvärme. Kan ju tänkas att bankerna justerar upp driftkostnaderna i KALP:en för främst hus rätt rejäl. BRF:er är i regel inte lika sårbara. Äldre ombildade kan dock ligga lite risigt till.
Det som stärker kronan vid räntehöjningar är att arbitragemöjligheter skulle uppstå om så inte skedde. Är det något som marknaden inte levererar så är det gratis pengar.
–
Det är också värt att poängtera och inskärpa hos allmänheten när räntorna framöver börja stiga i takt med att de gör så i omvärlden: Alternativet är inte status quo utan en kronkollaps. Antingen betalar de fem-sex-åtta procent på lånet och ser glada ut, eller så kostar kaffet snart 350 kr/kg.