Artikeln innehåller reklamlänkar för Revolut.
Jag har fått frågor från läsare om hur man kan göra för att flytta likvider bort från svenska kronan om man är orolig för ett angrepp mot Sverige. Även om jag anser att risken för ett angrepp i närtid (veckor, månader) är låg, så är frågan fortfarande intressant. Enklast är förstås att växla till sig kontanter, men det kan vara dyrt och opraktiskt. Ett alternativ är att öppna konton i andra valutor hos onlinenätbanker som N26 eller Revolut.
Grunden till all finansiell och ekonomisk riskminimering är diversifiering, dvs att inte lägga alla ägg i samma korg.
Läsare har påtalat att även i fallet Ukraina och dess valuta hryvnia så kan det idag vara svårt att växla på grund av kriget, och det kan förstås finnas risken att något liknande drabbar Sverige om vi som icke Nato-land anfalls av Ryssland.
Jag vill först påtala att risken kortsiktigt (veckor och månader) att Sverige anfalls av Ryssland är låg då Ryssland är uppbundet i Ukraina. Huvuddelen av landstigningskapaciteten i Östersjön sitter fast i Svarta Havet, inlåst av Turkiet och VDV inklusive 76:e divisionen i Pskov är också i Ukraina. Vi kan dock bli utsatta för fjärrangrepp med kryssningsrobotar, men just nu finns trots fascisten Putins utspel och hot antagligen inte viljan om ens förmågan – Ryssland har ett begränsat antal robotar och de innehåller delar från Väst, så man kan inte tillverka fler längre.
Man kan tycka sig diversifierad från svenska kronan och Sverige genom att t ex investera i utländska aktier och fonder. Problemet uppstår när dessa ska säljas av och flyttas hem till faktiska pengar genom att växlas tillbaka. Det är inte säkert att det går så lätt om Sverige hamnar i öppet krig.
Har man likvider (“pengar på banken”) kan man förstås välja att växla en andel till sedlar. Detta är dock generellt rätt dyrt och för övrigt opraktiskt när man idag handlar så mycket online och många butiker är kontantfria. Försäkringar täcker generellt bara begränsade belopp kontanter i hemmet, t ex motsvarande 5 000:- SEK.
Ett alternativ är att öppna konton hos moderna onlinebanker som N26 eller Revolut. Den senare banken är grundad av en ryss och en ukrainare i London, men har numera sitt säte som registrerad bank i Vilnius i Litauen. Man kan i appen enkelt och utan påslag eller avgifter växla mellan olika valutakonton, inklusive till världsvalutor som EUR, USD och CHF. Avgift tillkommer dock på helgerna då valutamarknaderna är stängda. N26 har vad jag vet bara konton i EUR, men är ett alternativ om man inte vill använda Revolut.
Registering sker online och du kommer behöva ta foton på dig själv och din legitimation. Därefter kan du överföra pengar med banköverföring eller via annat bankkort.
Korten gör att du slipper de svenska bankernas dyra växlingsavgifter vid onlineköp utomlands eller vid resor utomlands. Eller om du avser att överge ditt hemland om vi drabbas av krigshandlingar istället för att uppfylla din totalförsvarsplikt och försvara landet. Och framför allt så fungerar de även om svenska banker går ner.
Överlag rekommenderas att ha bankkort från flera banker även i normalfallet, för att hantera att enskilda banker av och till går ner, men man måste förstås ha pengar på respektive konto också.
Du kan registera dig hos Revolut här. Det är en betallänk och om du går igenom hela processen, sätter in pengar och handlar för dem får jag provision. N26 har avslutat sitt rekommendationsprogram för stunden, så dem bjudar jag inte på länkar.
Själv har jag använt Revolut vid utlandsresor. Det finns även kritik mot bolaget för hur anställda hanterats hos den snabbväxande sk fintech-uppstickaren, samt den ryske medgrundarens bakgrund, vilket väl kan vara mer aktuellt idag. Idag är ägandet av den numera EU-registrerade banken spritt på en lång rad riskkapitalbolag i Väst.
N26 har jag använt vid onlineköp i euro och vid resor till euroländer.
Det går förstås att öppna valutakonton även hos svenska banker, åtminstone om du har tillräckligt med pengar, men där kommer du behöva växla tillbaka för att använda pengarna i Sverige eller ta ut dem. Är du tillräckligt rik kan du förstås resa till Schweiz och öppna konton i schweiziska banker rakt av istället, men N26 och Revolut fungerar utmärkt för vanliga människor.
Återigen – jag ser inte ett i närtid förestående angrepp mot Sverige, men man ska alltid diversifiera sina tillgångar oavsett och inte lägga alla pengar i samma korg. Särskilt inte den svenska kronan som du både har dina inkomster och utgifter i som boende i Sverige – att då även spara i svenska kronan fyller den korgen ännu mer. Främsta anledningen till att investera i svenska aktier är det informationsövertag man som svensk har gällande svenska företag och det underläge man har kontra utländska aktier, särskilt de som inte är ifrån engelskpråkiga länder. Investerar man i fonder spelar det mindre roll och då finns väldigt få anledningar att spara i Sverige.
God finansiell prepping inkluderar finansiellt sparande exponerat mot utlandet, kontanter både i svenska kronan och andra valutor, samt konton i utländska banker, samt förstås även investeringsguld. Det är dock många som inte kan göra detta på meningsfulla nivåer för att man helt enkelt inte har tillräckligt med pengar för att det ska spela någon större roll vid en kris.
Som oftast drabbas de som har det sämst ställt hårdast vid en kris.
35 kommentarer
PRECIS vad jag efterfrågade. Tack.
Jag använder Revolut vid resor utomlands och tycker det funkar utmärkt.
Dock märkte jag för ett tag sen när jag försökte göra en överföring från Revolut till mitt Swebank-konto att det helt enkelt inte gick. Jag har inte grävt vidare i detta då jag för tillfället inte har speciellt mycket pengar på Revolut-kontot.
Jag har tidigare läst om andra som haft problem att föra över pengar till och från Revolut.
Är det nån som vet om Swedbank numera har nån spärr som man motiverar med att man vill hindra penningtvätt eller liknande?
Omsätt pengarna till ryggrad, vapen och ammunition. Stå upp för svensk frihet och demokrati. Klart!
Vad händer i en sådan situation om man har köpt aktier eller ETFer på utländska (säg USA, Kanada eller Europa) börser till ett konto i en svensk bank (ex Avanza)? Kommer jag fortfarande vara ägare till dessa, och kommer jag kunna handla med dessa genom en annan bank, om min bank hamnar på obestånd?
Så länge du handlar hos ett “förvaringsinstitut” skall företagets tillgångar vara separerade från dina och du skall kunna få tillbaka ditt innehav. Hur det går i ett riktigt skarpt läge (typ krig med efterföljande förstatligande av finansinstituten) vet jag inte, har inte kollat på alla beredskapslagar.
Inget ont om produkten revolut, men jag träffade dessa herrar på en utvecklarkonferens för ett par år sedan och vill minnas att samtliga var ryska, så jag undrade direkt om sanktionerna skulle påverka dem om de hade t.ex. finansiering därifrån. Ledningen verkar ha rysk-brittiskt dual citizenship och jag tror de klarar sig med hq i London, men det finns lite info som reser frågetecken om man googlar runt lite, “the father of Revolut CEO Storonsky was a director at a division of Gazprom, a company with close ties to the Kremlin, and that one of Revolut’s shareholders (DST Global Fund) was owned by Russians”, http://www.imd.org/research-knowledge/articles/revolut-could-allegations-of-russian-involvement-sidetrack-a-fintech-revolution/
Ja precis, verkar finnas kopplingar till Kreml. Vad jag googlade fram har oligarker investerat stort i företaget. Behöver kanske inte betyda så mycket. Lars, har du gjort din hemläxa på företaget? 😉
“the LRT news channel also reported that Revolut servers might be transferred to Russia”
“that one of Revolut’s shareholders (DST Global Fund) was owned by Russians”
Tackar för infon! Tillräckligt för att mitt revolut-konto ska åka i vasken.
Ytterligare en alternativ bank är Lunar. Kontot är i svenska kronor men banken är dansk, så pengarna ligger förhoppningsvis i Danmark.
Om du har Swedbank går det inte längre sedan ett par månader. Man kan inte längre skicka SEK till Revolut, endast EUR/USD. Så då får man betala Swedbanks höga växlingsavgift.
De hade någon skitdålig bortförklaring. Den riktiga är väl att de inte gillar Revolut och vill tjäna pengar på växlingen.
Fan, jag måste byta bank.
Notera att om man har Länsförsäkringar Bank så kan man inte överföra pengar till Revolut.
LF kundtjänst gav mig detta svar för några månaders sedan när jag flyttat till LF:
“Länsförsäkringar Bank har en skyldighet att motverka risk för ekonomisk brottslighet och med beaktande av säkerhetsrisker förknippade med denna typ av transaktioner så har Länsförsäkringar Bank beslutat att neka handel med Kryptovaluta. Då krypto handlas hos Revolut har Länsförsäkringar valt att inte godkänna överföringar till eller från Revolut.”
Skumt svar eftersom man enbart handlar i krypto och inte har en krypto-plånbok hos Revolut.
Njae alltså, Länsförsäkringar ser väl att de har ansvar för hela kedjan. De bidrar ju indirekt till penningtvätt om de tillåter överföringar till en bank som i sin tur tillåter handel med crypto. Vet inte om det är så lagen är tänkt eller skriven, men det verkar vara så de agerar. Är det något EU har lyckats med så är det ju att skrämma skiten ur bankerna, så de går säkert längre än nödvändigt många gånger.
Lite som att Kina måste stoppas från att agera bakventil till Rysslands ekonomi. Fast får inte helt ihop analogin där…
Skall bli spännande att se vad som händer när/om Avanza börjar med direkt handel i olika kryptovalutor som det rapporterades om i gårdagens Di. Redan idag kan man ju handla mängder av krypto-certifikat hos Avanza så logiken är inte helt kristallklar. Antar att LF Bank inte kan stoppa överföringar till och från Avanza på samma sätt och därmed kommer snart deras resonemang att behöva justeras och de kommer nog uppfattas som riktiga Prussiluskor med dubbelmoral.
(Personligen tror jag att motståndet bottnar i att Revolut också tillhandahåller ApplePay och att medlen lämnar LF Bank)
När fick du detta besked?
Jag har haft problem med att flytta pengar från Länsförsäkringar till Revoult under ca 1-2 veckor för kanske halvåret-året sedan och fick då bara “Goddag yxskaft” svar från supporten men därefter har det alltid fungerar.
Slutet av januari. Hur lyckas du göra en SEPA till Litauen (eller har du ditt Revolut kvar i GB?) – det går ju inte ens att välja landet i listan när man skall registrera en utlandsbetalning.
F.ö. samma problem hos LF Bank med att betala till USA – det är tur att man har kvar SEB trots allt 😞 På frågan om varför det inte gick att göra betalningar till USA fick jag yxskaft till svar och något om att de inte kan koppla sig mot alla banker i USA.
Ah, det är regelrätta banköverföringar de blockerar, jag har levt på kortinsättningar. Går på sekunden.
Till skillnad från Danmark har Sverige inget undantag från anslutning till Euron. Ändå så anordnades en folkomröstning av sosseregeringen om vi skulle gå över till Euro. Märkligt när Sverige inte tycker det passar oss, då behöver vi inte följa regelverket inom EU. När andra EU-länder inte följer regelverket, då är genast svenska politiker ute och fördömer. För er som var för unga för att rösta, så kan det vara lämpligt att påminna vilka partier som var emot Euron: Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.
Det bästa, om man inte har för kortsiktig horisont, är naturligtvis Bitcoin. Då får man även fördelen att ingen centralbank kan inflatera bort värdet.
Vad händer vid krig kring lån och betalningar ? Kommer alla räkningar skickas ut som vanligt eller kan staten pausa detta ? Sen förstår jag att i första hand ska samhället försöka fungera så vanligt som de går, alla statstjänstemän är ju krigsplacersde just på grund av detta också. Så att alla kan få sina utbetalningar i tid.
I normalfallet lär väl din betalningsskyldighet kvarstå, men banken kan nog hävda force majeure på grund av krig och därför vägra genomföra betalningen, antingen aktivt eller passivt (t.ex. genom att inte återupprätta betalvägar genom clearingsystem som RIX-RTGS, SWIFT och liknande) i händelse av störningar.
Den möjligheten bör gälla på bägge hållen, men det är inte bara att hävda force majeure och vägra utan det måste vara kopplat till en faktisk oförmåga (eller rejäla svårigheter) att uppfylla avtalsvillkoren och det måste naturligtvis vara beroende på just kriget.
Ja du, skulle det skorpa till sig ordentligt och till och med kräva “höjd beredskap” enligt Förordningen 2015:1053 kommer det nog bli en hel del “lustifikationer”. Läser man vilka uråldriga lagar som aktiveras i det fallet hoppas jag att det finns någon som vågar kliva fram och peka med hela handen.
Lag (1957:684) om betalningsväsendet under krigsförhållanden §6: “Konungen meddelar de närmare föreskrifter, som erfordras för tillämpningen av denna lag.” hoppas att Hovet blivit informerat innan denna paragraf kommer behövas…
Sedan kommer ju Förfogandelag (1978:262) och hur egendom kan förfogas. Har vänner som jobbar i åkeribranschen och har krigsplacerade fordon var inköp finansierats genom lån – hur kommer detta lösas?
Arbetsrättslig beredskapslag (1987:1262) – här tar man bort MBL och fackliga företrädares rättigheter till ledighet för möten och utbildning m.m. – kan man ana ett visst motstånd här…
Kanske skulle vara läge att testa att leva efter dessa lagar i exv två månader och se hur väl detta fungerar anno 2022 innan det blir skarpt läge på riktigt.
Det är relativt enkelt att öppna ett konto i Schweiz åtminstone hos Swissquote utan att besöka dem fysiskt, och de har inga särskilda krav på minsta belopp eller liknande. Som några redan nämnt är väl största problemet att överföringar till och från utlandet numera automatiskt betraktas som penningtvätt eller terrorism tills du har bevisat motsatsen…
Bitcoin fixes this…
Revolut är fortfarande bäst men har steg för steg försämrat villkoren för gratisanvändare. Gränsen för avgiftsfria kontantuttag är numera 2 000 kr per månad och 10 000 kr när man växlar själv. https://www.revolut.com/sv-SE/vara-prisplaner
Ett annat tips är att öppna EUR-konto hos SEB innan 1 april då de trefaldigar avgiften till 1 500 kr. https://seb.se/privat/aktuella-priser Handelsbanken erbjuder EUR-konto utan kostnad mot ̶n̶a̶t̶u̶r̶a̶ ett års personutredning.
Bra inlägg av Lars och jag håller med om allt. Vill man diversifiera ännu mera så rekommenderar jag att kolla närmare på https://swissborg.com/ (ingen betallänk).
Du behöver inte använda den till att köpa kryptovalutor utan du kan växla till USD, EUR, GBP mm också. Men 10% i någon kryptovaluta kanske kan vara en tanke om nu bunkerdvärgen får igenom sin kompletta kollaps av västvärldens ekonomi som senaste FSB dokumentet talade om… yeah right.
Lagt uppdateringar i fel inlägg? Anar att det längst ner egentligen var tänkt för https://cornucopia.se/2022/03/uppdateras-putins-terrorbombningar-och-folkmord-fortsatter-men-inga-ryska-framgangar-pa-marken/
Revolut, Lunar, Rocker, N26, Glint (fysiskt uppbackat guld på kortet), PFC, finns många liknande. Man kan även öppna flera olika valutakonton i sin depå hos Nordnet eller Avanza.
Jag kan inte lägga till pengar till Revolut längre – jag brukar flytta över pengar från ett Maestrokort i Handelsbanken, och när jag fick nytt kort så lät inte Revolutappen mig lägga till det (stod att kortet inte stödjs eller något).
Undrar om det är Maestro som inte stödjs längre, eller om Handelsbanken blivit griniga?
Det jag saknade här var vad man kan göra med sina fonder/aktier. Likvider i all ära, men om man låter hela sitt sparande vara i det så kan man ju vara ekonomisk analfabet.
Vad jag sett verkar nordnet även finnas i danmark. Frågan är om det innebär att den delen av nordnet opererar från danmark? Vad finns det för andra ställen där man kan ha aktie/fonddepå och samtidigt?
Vad finns det för möjlighet till motsvarande KF/ISK utomlands? Eller är man hänvisad till att betala skatt för varje reavinst?
Undrar om det ens går. Man kan handla aktier hos Revolut men för egen del tänker jag: Sätter ryssen foten på Gotland = sälja allt, föra över och växla till USD via Revolut eller SwissBorg. Vad tros om detta upplägg?
Det kan ju inte vara så att sverige är det enda land som har uppfinnit det där med aktiehandel online väl? Inom EU skall det väl vara fritt att öppna konton?
Ditt upplägg bör ju kunna funka, men det förutsätter ju att det finns likviditet och allt funkar som det skall just då. Det vore surt ifall just DEN korgen som man lagt alla sina ägg i skulle välta.
icard, från Bulgarien, är ett annat alternativ. Extremt snabba överföringar mellan Revolut och icard för EUR, typiskt 10 sekunder.
https://icard.com/
I hope Ukrainians learn the lessons Syrians had to against Russia fast. Never reveal the locations of shelters for women and children, field clinics or breadlines. Russia will target them first. Don’t reveal the locations to the UN. Russia will access them, and target them first.
Tack för en mycket bra blogg! MEN varför känns det ännu mer osäkert att flytta pengar till ett land ännu närmare Ryssland..? de känner sig väl ännu mer utsatta än Sverige gör? Kanske jag som missförstått något i det arrangemanget.