Med nästan perfekt timing har en av de större svenska nätmäklarna precis lanserat en svensk fastighetsfond. Man kan ju ta sig en rejäl funderare på hur svenska högbelånade fastighetsbolag, med hög hävstång, belåning och värderingar på fastigheter baserade på permanenta krisräntor ska vara ett investeringscase nu när marknadsräntorna sticker iväg?
Fastighetsbolag kan vid en första oinsatt anblick se ut att ha låga P/E, höga vinster och stora tillgångar.
Men skenet bedrar.
Förenklat fungerar fastighetsbolag som så att man belånar sitt kapital och använder detta för att köpa en fastighet. Denna stiger i värde, vilket bokförs som vinst löpande. Det ökade värdet belånas och man köper en ny fastighet, som i sin tur ökar i värde, särskilt när räntorna faller och det blir allt billigare att låna. Nya bokföringsmässiga vinster inträffar och så fortsätter hela hävstångsspelet.
Tillgånssidan blir snabbt enorm, men på andra sidan finns skulderna.
Upplåningen och finansieringen sker genom obligationsmarknaden där marknadsräntor råder. Dessa har länge varit pressade ner mot noll, eller rent av under i vissa fall. Det har varit i princip gratis att låna pengar vilket trissat upp fastighetspriserna enormt.
Problemet nu är att räntorna stiger. Därmed kommer det bli dyrare för fastighetsbolag att låna till nya förvärv och i takt med att obligationerna löper ut och måste rullas över i nya obligationer kommer även räntekostnaderna man använder hyresintäkterna till att stiga.
Om då fastighetsvärdena inte stiger kan man inte längre skriva upp dessa och bokföra bokföringsmässiga vinster och få sina låga p/e tal.
Och till slut är fastighetskraschen här. Jag kan killgissa att läget nu antagligen är värre än det var runt ca 1989 och inför den stora fastighetskraschen i början på 90-talet, som hade inletts redan åren innan vi fick räntekrisen 1992. Vi har med över tio år av permanenta krisräntor skapat en högbelånad fastighetsbransch som nu varit beroende av krisräntor. Högbelånad har alltid branschen varit, men nu är man extra känsliga när räntorna stiger.
Timingen med att en av Sveriges största nätmäklare precis gick ut med att de startar en fastighetsfond, eftersom förvaltaren via fastighetsaktier slagit börsindex under krisränteåren kunde inte vara mer perfekt.
Ja, det finns många fastighetsmagnater som genom hävstången i branschen snabbt byggt sig miljardförmögenheter. Men de senaste 20 åren har räntorna fallit, och de har legat på krisnivåer sedan finanskrisen 2008 och sedan än värre sedan skuldkrisen 2011. Frågan är hur många av dessa fastighetsmiljardärer som har en affär som klarar att räntorna vänder upp?
Det är enkelt att tjäna pengar i en starkt trendande marknad för den som saknar riskaversion. Det som skiljer bra förvaltare från de som bara hänger på trenden är hur de klarar en trendvändning.
Men bloggen kommer som vanligt att ha fel. Så gratulerar, ni som går in på den räntedopade fastighetsmarknaden och ha det så kul för vinsterna!
För övrigt – fastighetskraschen kommer ju förstås dra med sig obligationsmarknaden och räntefonderna, som i sin jakt efter ränta ofta sitter med obligationer i de så trygga fastighetsbolagen, som har så stora tillgångar bokförda. Tillgångar vars värderingar är uppblåsta av krisräntor …
9 kommentarer
Man kan undra hur lite tolerans riksbanken/riksgälden har för stigande bostadsobligationer… Har svårt att se hur världens centralbanker inte kommer trycka på stödköpsknappen nu när vi redan ligger på räntebotten.
Kanske ska sätta upp en liten undersökning bland läsarna: Vid vilken räntenivå på obligationsmarknaden (välj en löptid) börjar RB stödköpa?
There are many different font formats, but most commonly are the following formats: OTF (OpenType), TTF (TrueType), SVG, EOT (Embedded Open Type), WOFF (Web Open Font Format), WOFF2.
Vilket format använder fastighetsfonten? Är den snygg?
Ja alltså… Jag har på senare tid fått en riktigt sur eftersmak när jag läst diverse diskussionsforum, inklusive svenska, där man hur självklart som helst deklarerar att man ska uppnå FIRE medelst investeringar i enskilda fastigheter.
Som om det vore en naturlag för att de är reella tillgångar, lågvolatila och inte korrelerade med börsen. *Initiera asgarv*. Det är något maniskt över just fastigheter som närmast kan liknas vid krypto.
Är det många bolag som ser ökade hyresintäkter med tanke på att pandemin lärt alla hyresgäster med anställda tjänstehjon som tillbringar sina dagar bakom en datorskärm på ett kontor att det går att lösa detta på andra sätt? Jag tror jag varit på kontoret max 2-3 dagar i månaden, och då har vi inte ens några restriktioner.
Hur går det i Kina för Evergrande m.fl.?
När det gäller bostadshus alltså hyreshus, så kommer nog staten att gå in med räntestöd så som vi hade på 80-90-talet när markandsräntorna låg på 12-15 procent och de statliga bostadslånen låg på 2-3 procent. Vi får se vad staten har råd med, täcker inte hyresintäkterna räntekostnaden så är det illa.
På ett ej noterat större fastighetsbolag som jag är delaktig i hade dubblade räntekostnader varit ett gynnsamt läge dels till förvärv i fastigheter med god utvecklingspotential. Då räntetäckningsgraden idag är väldigt god. ”Vi överlever ett sämre läge” Däremot hade vi och andra aktörer dragit ned på tempot i fastighetsutveckling fokuserat på högavkastande projekt. Vilket i sig påverkar den överhettade marknaden för entreprenörer som idag i princip väljer sina jobb. På kort sikt en nedgång på aktiemarknaden men i längden stabilt. Sälj när räntan drar iväg, gå över till preffar en en period, när marknaden har stabiliserats ( minst 1 år) gå tillbaka till B-aktier.
Hmmm, om detta drar med sig räntefonderna, vart ska man då rädda undan pengarna man inte längre vill ha på börsen? Bankkonto? Guld?
Såg den här nyheten och tänkte att det kan väl duga för en kort placering. Mycket kort. För egen del vill jag inte ta risken. Alls. Minns alltför väl hur det blev när Nyckeln fastnade i låset och hela korthuset föll ihop. Det var ett elände att ta sig in på arbetsmarknaden igen och på den tiden var PK inte uppfunnet så man fick “vi anställer inte folk över 40” rakt i ansiktet. Skönt att äntligen vara pensionär nu.