EU:s inre marknad syftar till att vi ska få samma priser på allt inom EU, både arbetskraft, varor, tjänster och råvaror eller infrastruktur som elpriser. Dock slår inte priserna likadant mot alla i unionen, vilket exemplifieras mycket väl av elpriserna. Det är nämligen en viss skillnad på klimatet mellan t ex Skandinavien och Medelhavet. Elförbrukning i kWh per capita nedan.
Elförbrukning per capita 2019 eller 2020 (senaste datat) i Europa Data: Ourworldindata.com |
Genom kraven på att bygga ut överföringskapaciteten mellan länderna är målet att alla i EU till slut ska ha samma elpris. Inget land ska få nationellt tjuvhålla på naturtillgångar, varor eller tjänster, utan dessa ska säljas på en fri marknad där den som betalar högst sätter priset och alla får köpa.
Således har vi fått nästan kontinentala elpriser i södra Sverige i år och detta kommer bli permanent. Återstår att bygga ut kablarna till norra Sverige så även det sk Norrland får samma elpriser som Tyskland.
Dock är det så att elpriset slår olika mot olika medborgare i EU, vilket är ett problem med pratet om att alla ska betala lik.
Klimatet skiljer sig nämligen mellan Skandinavien och Medelhavet och med det energiförbrukningen för uppvärmning. Via tidigare låga elpriser har vi också samlat på oss energiintensiv industri, som står för betydande delar av arbetstillfällen (inklusive sekundära jobb pga industrierna) och BNP.
Låga elpriser har också gjort att vår uppvärmning är mycket mer beroende av el.
Många länder med låg elkonsumtion per capita ovan värmer istället med fossilgas. Men kartan visar specifikt elförbrukningen.
Som mans er förbrukar Sverige mer än dubbelt så mycket el per kWh som det mest elförbrukande landet på kontinenten – kärnkraftslandet Frankrike. Elpriserna slår helt enkelt hårdare mot Sverige.
Det är inte så att vi har låga löner som kan göra att vi kan locka till oss arbetstillfällen, utan vad vi har haft är låga elpriser. Exakt hur vi ska konkurrera utan låga elpriser lämnas som en övning åt Sveriges regering.
Det kunde vara värre – vi kunder varit Norge. Men i Norge betalar nu staten 80% av elpriset över 70 öre per kWh.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
Barcelona på vintern – alla går omkring i dunjackor och fryser häcken av sig, det är trots allt +15 C kallt ute. |
71 kommentarer
Ursäkta, men den här kartan blir ju lite oanvändbar om man betänker att centraleuropeiska länder ganska ofta använder gas för att använda sina bostäder? Svenskar kör till stor del på el förutom de som har fjärrvärme?
Ska man diskutera klimatet så bör man väl göra en sammanställning som inkluderar uppvärmningskostnader för olika energislag. Alternativet för en svensk som använder el är förmodligen att fortsätta som tidigare eller t ex byta direktverkande till värmepump, medan en europé skulle kunna byta mellan gas och el.
Det står också i blogginlägget, du läser väl texten före du kommenterar? "Många länder med låg elkonsumtion per capita ovan värmer istället med fossilgas. Men kartan visar specifikt elförbrukningen."
Precis, och därför skriver jag i andra stycket "Ska man diskutera klimatet…" osv.
Kan rekommendera https://app.electricitymap.org/map (som även har en API-koppling till Home Assistant).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så vi borde alltså bygga ett gasnät i Sverige så att vi minskar på elförbrukningen för uppvärmning och skulle därmed "tåla" rättvisan med samma elpriser som i resten av Europa? Hål i huvudet… Jag har redan bytt til luftvärmepumpar från direktverkande och nu är det vedeldning som gäller. Jag håller för en gångs skull med BD i detta, gas används ju för uppvärmning i Europa, men finns inte här. Har de(EU) glömt bort att det är kallare i Norden också? F.ö. undrar jag hur Finnarna kan ligga så mycket lägre än Sverige. Färre elintensiva industrier? Då får vi göra samma sak, färre elintensiva industrier? Det är väl inte precis åt det hållet diskussionerna gått?
Förresten, i varmare klimat brukar väl AC vara stora elförbrukare? (kanske inte just nu) Vet någon hur det ser ut med detta?
@M Ström:
Nä det verkar dumt eftersom priserna förefaller vara mer eller mindre kopplade, enligt EU-kommissionen beror ju de höga priserna på el på att det är brist på gas. Gaspriserna ligger väl lägre än elpriset iofs, typ på 1-2 kr kWh eller nåt, men det verkar i alla fall vara rekordhögt det också.
Min poäng, som jag kanske inte gjorde särskilt tydligt tyvärr, var väl kanske mellan raderna att fråga om det fanns något mer komplett underlag – en fråga i samma riktning som gbdcrvx ställer ovan. Det som vore intressant vore så klart en jämförelse med total uppvärmningskostnad för olika europeiska länder.
"Men sammanställ det själv då".
Ja, i varma klimat är AC en större förbrukare än värme. Dock samvarierar det med den utbyggda solkraften. Men det är inte säkert att det gör så mycket energimässigt i Europa även om det kan slå på effektsidan. Tror inte det slagit igenom fullt ut i lägenheter och småhus i sydeuropa men det syns extremt tydligt i USA.
Just det, var det på kanarieöarna dom bodde i grottor förr för att ha det svalt? Undrar om vulgodebatten går likadan där – "ska vi bo i grottor som förr, är det det miljöpartiet tycker"?
AC drar dock rätt lite energi – temperaturskillnaden som ska åtgärdas t ex +30->+20 är lägre än -10 -> +20
gbdcrvx
Globalt kommer det behövas mer el framöver.
Ännu så länge är luftvärmepumpar (som körs på kyla) en klassfråga i Asien men i takt med deras ökade välstånd installeras det fler pumpar för kyla.
Denna klimatkorrigerade finns, men man får nog läsa metoden noga https://t.co/XOBXRccrr3
@Ben Dover (kul namn…! ��)
Det står väl ingenting om "klimat" i blogginlägget, vad jag kan se. Det diskuterar elpriser, och hur de slår olika. Då känns en karta över just elförbrukning ytterst relevant.
Ordet klimat nämns tre gånger i blogginlägget, inklusive rubriken.
Bra skillnad på Sverige och Danmark, men antar det finns en ganska stor osynlig skillnad på norra och södra Sverige också för de som värmer bostaden med el.
Men, är detta bara privat konsumtion? Eller inkluderar siffrorna industri?
Siffrorna är definitivt inte bara hushåll. Åtminstone de närmaste åren gynnas svensk elintensiv industri av prisskillnaden. Även företag med värmepumpar mm gynnas och får sälja mer främst till andra länder för här har de flesta nog redan värmepumpar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det finns ca 1,5 miljoner värmepumpar i 2,1 miljoner småhus i Sverige.
Ca 150 000 småhus har el som enda uppvärmning. Övriga har värmepumpar, ved, pellets, fjärrvärme osv och kombinationer av dessa.
Flerfamiljshus är undantagslöst fjärrvärme eller småpannor med biobränsle.
Nu finns det betydligt mer industri, och framför allt jordbruk i södra delen av landet som drabbas hårt. speciellt jordbruket får det mycket svårare att konkurrera och det är svårt att subventionera i strid med EUs jordbruksstödsregler.
I Tyskland är gaspriset så lågt i förhållande till Energiwendepriset på el att det inte är ekonomiskt försvarbart att installera värmepumpar i småhus. Har diskuterat detta med flera tyska bekanta och det är hårresande hur vansinnig politik de har fört.
Men gas används generellt till uppvärmning där och i många andra länder. Det är ca 80% av totala gasanvändningen.
Det är osannolikt att de tyska ambitionerna om 5 miljoner värmepumpar installeras på småhus så länge detta fortsätter, för om inte annat är tyskar frugala. Kanske med mer massiva stödåtgärder?
Tänker det också, svensk industri skojar man inte bort. Ganska mycket mer elintenvisvt att framställa stål än att bocka plåt till en VW i Tyskland eller pressa vindruvor som italienarna gör.
Svensk industri och innovation måste fortsätta gynnas av billiga elpriser, hela kalkylen för HYBRIT osv bygger på detta. Det är vår konkurrensfördel. Utan billig el ingen HYBRIT.
Iron Duke: Tips kolla på Tysk stålindustri. Sverige har förhållandevis liten stålframställning eftersom den är baserad på koks. Det är extremt dyrt att transportera stora mängder kol jämfört med järnmalmen.
Hybrit å andra sidan är en logistisk revolution jämförbar med när man kunde börja använda stenkol till stålframställning på 1800 talet (innan dess så var Sverige dominerande pga tillgång på fosforfattig malm och skog för träkol)
Värmepumpar kan också kyla så mängden värmepumpar i tex Tyskland kommer säkert öka kraftigt. Äldre pumpar i Sverige kommer snabbare bytas till effektivare nya också.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Njae Rickard numera finns det väl ett och annat flerfamljshus som försörjs med nån form av värmepumpslösning, t ex bergvärme. Men fjärrvärme och småpannor dominerar kanske.
Ben Dover:
Ja, Farsans gamla kåk satte in bergvärme för ca 20 år sen och kastade ut den gamla oljepannan. Redan första året gick föreningen inte längre back tack vare detta. Året därpå upptäcktes även att man faktiskt kunde koppla på själva bergvärmeslingan också … :Tablå:
Huset är från sent 1920-tal och därmed illa isolerat, typ sågspån och askstensmur. Förbättringspotential, började med fönstren.
Tistel din kluvna personlighet behöver behandlas. Har du hört talas om att man kan kyla med värmepumpar?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Intressant data! Skulle tro att vi kommer att kunna erbjuda tillverkning med hjälp av fossilfri el, det kommer bli en konkurrensfördel helt klart. Skrik inte kärnkraft nu bara jag vet att förutsättningarna sett ännu bättre ut med den intakt..
Det pratas ju ofta om att en lösning är bättre överföringskapacitet från norrland till södra Sverige. Norrland har ju fortfarande en konkurrensfördel, vad det gäller el. Men bättre ledningar ner till södra Sverige skulle alltså vara spiken i kistan för den lilla del av Sverige som fortfarande har hysfade elpriser.
Visserligen liten risk att det blir några nya ledningar från norr till söder med alla tillståndsprövningar osv.
Med stängningen av R1 tappade överföringskapacitet med om jag minns rätt runt 10%,från norr till söder.
Kan låta konstigt, men baskraft med hög svängmassa, stabiliserar nätet.
Fast för framtiden med all planerad elektrificering i Norrland, så kommer det inte finnas någon kapacitet att skicka söderut. Så elen kommer bli dyrare!
Har alltid haft en misstanke att alla norrmän spenderar ca 74% av sin tid i sin hytte liggandes i blöt i sitt uppvärmda utomhus-spabad, resten av tiden kör de bara runt med sina elbilar rent allmänt. Kan inte tolka siffrorna annat är att jag har helt rätt.
Tror det är deras aluminiumindustri t.ex. som är boven.
@Stoffe – har jobbat väldigt mycket med norrmän och med glimten i ögat så är du inte helt fel i din summering. Lite som Percy Barnevik sa hos Skavlan "jag avundas er den fina naturen och så men ska vi vara helt ärliga, ni jobbar ju inte direkt ihjäl er där borta i Norge"
Hehe nä vad skulle vara poängen med det när oljepengarna rullar in 😀
på 70 talet jobbade farsgubben på dåvarande Stockholm Energi. Han konstaterade att energianvändningen i snitt i Amsterdam var densamma som i Stockholm. Lär inte ändrats nämnvärt. Vi beskylls ofta för att slösa el i sverige men om man titta på energi som helhet lär vi ligga i topp, framförallt om man tar hänsyn till klimatet.
Inkluderar de svenska siffrorna även exporten?
16500 kWh*10 miljoner = 165 TWh. 2019 producerades 159 TWh.
Sverige exporterar ca 25 TWh per år.
Så i praktiken är den Svenska inhemska förbrukningen 14000kWh/person.
Samma argument kan användas på Norge.
Det rimliga på sikt att väl att priserna på el i hela EU närmar sig produktions priset. Så vad det egentligen är borde vara en mer intressant fråga och något att planera mer långsiktigt efter. Är väl i grunden inte märkligt att både svenska och norska elproducenter säljer till andra som betalaren mer. Norge installerade 2800MW i ny export kapacitet förra året. Både via och Tyskland har minskat produktion åtminstone vid dålig vinden. Klart att priserna går upp. Utan väldigt protektionistik politik så tror jag det är ofrånkomligt, och mer handlar om teknik utveckling.
Har en vän som dejta en SydAfrikan. Hon frös vid 23 grader.
Efter besökt Sverige i Oktober så fråga jag henne vad hon tyckte, hennes svar:
"I don't understand, you are all rich; why do you live here?!"
Svaret är ju "enkelt" "we are rich because we live here"
Nyckelordet här är "dejtade"!
Det skulle vara intressant att se fördelning av förbrukare för privat resp. industri. Vi har ju vissa storförbrukare som drar betydligt större andel energi än vad de tillför BNP. Ex. Kubal och vissa serverhallar som brukar nämnas här på bloggen.
Nu finns det säkert likande storförbrukare i andra länder, därför skulle jämförelsen med hur stor elkostnad hushållen har mellan olika länder vara intressant.
I södra Europa lär en stor del av hushpllsförbrukningen gå till nedkylning, det lär inte minska framöver.
Här är lite intressanta siffror för er som verkligen vill gräva lite.
Fokusera på "såld el"
Så ser ni att förlusten per vindkraftverk är ungefär en miljon om året.
https://www.arise.se/sv/rapporter-presentationer
Känner ni igen en viss Maud Olofsson som, trumvirvel, sitter i styrelsen?
https://www.arise.se/sv/styrelse
En bra kontraindikator på en bra energiaffär är att göra tvärtom mot Maud Olofsson.
Eller är det för onuonserat?
Intressant att ett så grönt parti med fanatisk TT kärnkraftsmotstånd valde att när de satt vid makten att kraftigt satsa på kärnkraft och kolkraft via Vattenfalls misslyckade affärsplaner.
Är det därför de är som de är idag, det är en maskirovka så inga svenska journalister skall dra ett streck mellan dåtidens och nuvarande politik?..
Det var ju Maud som drev igenom systemet med elcertifikat en gång i tiden.
Vi borde kanske tacka henne för vindkraftens fiktiva lönsamhet på kärnkraftens bekostnad?
Hennes sinne för affärer är ju kända sedan hennes tid i Västerbottens hushållningssällskap.
Hon lyckades med konststycket att köra det i botten fullständigt.
De var tvingade att sälja av någon fastighet.
Jo, det var en satsning på svampodling!
Som höll på att få hushållningssällskapet att gå omkull.
Antar Måddan torkade och rökte svampen?
Ja, de sålde åtminstone inte så mycket som de borde ha gjort.
Eller så kunde hon inte göra en vettig affärsplan.
Jag vet inte om ni känner till hushållningssällskapen?
Men normalt sett borde det varit omöjligt att köra en sådan verksamhet i botten.
Rickard Ohlin:
"En bra kontraindikator på en bra energiaffär är att göra tvärtom mot Maud Olofsson.
Eller är det för oNUONserat?"
I see what you did there, s.m.s. i USAMerikat. Häpp, s.m.s. i Hjo.
70% av förbrukningen är väl under dec-feb?
Hushållsel runt 5000kwh så i länder som inte värmer upp ser det ok ut.
Lägg därtill gratis vsrmvatten grenom värme på taken, rör
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har ofta funderat vad norrmännen gör med all el de förbrukar.
Laddar Teslan vet du väl.
Jag har ofta funderat vad norrmännen gör med all el de förbrukar.
Tekniskt ligger de efter oss i det mesta.
Så även gällande installationer av värmepumpar där Sverige är nr 1 i världen.
Norge har liksom Sverige tung industri som Aluminiumsmältverk. Det drar naturligtvis enorma resurser men också om man bortser från det har Norge väldigt stor elförbrukning. Stort land I norr och ännu mer glesbebebyggt än Sverige gör sitt till.
Norge har också en extrem offantlig sektor. Självklart är också den utspridd ut i minsta lilla obyggd.
Den kan bli svår att vidmakthålla efter oljan
Danskarna använder väl inte så mycket gas ?
Hur kan det komma sig att de klarar sig på under en femtedel av Norge och under en tredjedel av Sverige? De ligger inte i vid Medelhavet men är ett grannland.
Varmare klimat än Skåne.
Sen består ju Sverige av en stor andel prylkonsumerande ingenjörer med noll koll på klimathotet. Bara en sån idiotisk sak som att i vårt klimat värma ett utespa året runt…
Wish-produkterna måste flöda!
Köper man ett spabad på Wish förtjänar man att hälften av elen det drar går genom vattnet pga undermålig isolering och därmed är direktvärkande.
Häpp igen, Rickard! "direktvärkande"
Citerar "Exakt hur vi ska konkurrera utan låga elpriser lämnas som en övning åt Sveriges regering.". Den övningen kräver inte mycket betänketid. Vi gör som vi gjort i snart 50 år, devalverar kronan eller som det nu heter deprecierar kronan. Lätt som en plätt med Ingves som riksbankschef. Vi ser ju hur lätt det är att snacka bort nuvarande inflation. Ändras Riksbankens uppdrag, till att även omfatta full sysselsättning, kan räntan sänkas till minus en procent eller mer.
Och tror vi det fungerar?
Det betyder bara att vår elproduktion, som är bränslekostnadsbefriad, blir ännnu billigare. Och exporten ökar ÄNNU mer. Teoretiskt kan vi exportera upp emot 10GW eller så kontinuerligt.
Vi kommer likt våra grannar bygga mer produktion av både el och annat. Både export och import kommer öka. När det gäller el kommer vi fortsatt mest exportera när elen år dyr och importera när den är billig.
LKAB räknar med att använda riktigt mycket väte och tillverka mest när elpriset är lågt samt lagra en del väte motsvarande några veckors behov. Med en fördubblad malmbrytning och framställning av järnsvamp minskar mängden koldioxid (CO2) dramatiskt. 55 TWh el behövs 2ggr Danmarks el idag. LKAB sparar 700000 ton CO2 medan kunderna Europas stålverk sparar in 35000000 ton CO2 genom att inte längre bränna kol och får istället fossilfritt stål.
H2GS hinner redan om några år 2024 bli Sveriges första helt gröna stålverk men använder mindre väte än jätte LKAB. Ännu tidigare är SSAB som redan levererat grönt stål till Volvo lastvagnar.
Nu räcker inte dagens el för detta utan "alla" räknar med mycket ny el till variabelt pris.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Finnarnas befolkning bor ju avsevärt kallare än Norges befolkning (inte så kallt vid de norska kusterna, där de stora städerna ligger). Märkligt att de ligger lågt i elförbrukning. Samma med Baltikum, som är ett köldhål.
Sauna. Hjälper varken det, tjära eller brännvin är soten obotlig.
Sägs det.
Hade vi inte haft så många 70-80-talshus med bara elelement, så hade det nog sett bättre ut. Kanske vore lämpligt med bidrag för installering av vattenburen värme?
Nu pratade jag om vattenradiatorer kontra elradiatorer.
Jag är glad att mitt hus värms upp med fjärrvärme. Kostnad 73 öre per kwh och en fast avgift om 1400 per år.
Hema, det är en kostnadsfråga att installera vattenburet (som du är inne på).
De flesta hus utan vattenburen värme går med luftpumpar/eldstäder.
Tistel
Hur ser du på den framtida utvecklingen av fjärrvärmepriset i Sverige?
I relation till övriga "energislag" så kommer nog kommunerna få det lättare att få folk att ansluta sig till fjärrvärmen. 👍
Så är man prepper så ska man göra sig så oberoende som möjligt från att ha en hög elkonsumtion. Var min plan för över 10 år sedan.
Ja, precis. Jag minns detta. Det var vid sådana tillfällen som man började tänka på att börja med prepping.