Efter lite faktureringsstrul från Södra Medlemsel, så har jag nu fått den slutliga fakturan för oktober. Elräkningen föll med 30% mot september, trots att förbrukningen ökade med 25%, vilket netto alltså innebär 44% lägre pris per köpt kWh. Förklaringen hittas i timmätningen och den som vattenkraft sparade solkraften från i somras enligt Jämtkrafts och Södras Dela Vattnet, samt extremt bra betalt för solkraften under månaden.
Elräkningen var rent av lägre än för augusti trots 20% högre förbrukning i oktober. Eftersom vi har elbil följer inte förbrukningen nödvändigtvis slaviskt årstiderna. Bokrelease av Drönarhjärta i mitten av augusti innebar flera långresor, vilket drog upp förbrukningen av elen.
Dela Vattnet, som man som solkraftproducent hos Södra Medlemsel (bara för anställda i Södra och medlemmarna (ägarna) i den ekonomiska föreningen) eller Jämtkraft innebär att överskottselen från solkraften under april – september betalas ut till vinterpriser oktober – mars, där eventuellt överskott från solkraften betalas direkt. Man reserverar helt enkelt vatten i vattenkraftsmagasin motsvarande vad man producerar från solen på sommaren.
Avrundat till hela ören och exklusive moms – som är den enda skatten på elhandelsräkningen, energiskatten ligger på elnätet – så gick köpt el på 56 öre per kWh under oktober, inklusive elcertifikat och elhandelspåslaget. Anledningen är att vi inte följer dygnsnormalen för elförbrukningen, genom solkraft på förmiddagen, elbilsladdning på natten, samt att värmepumpen är avstängd under högpris morgon och kväll, vi värmer med ved när elpriset är högt dagtid, samt i övrigt marginell anpassning som att inte tvätta eller diska när elen är som dyrast. Vattenfalls månadspris landade som jämförelse på 77 öre i elhandelsområde SE3 Varberg – Östhammar för oktober.
Den sparade produktionen från Dela Vattnet betalades ut till ett pris av 66 öre. Det handlar denna vinter inte om mer än 166 kWh per månad, men när den nya solkraftanläggningen mer än dubblar produktionen kan vi nästa vinter kanske vänta oss runt 500 – 600 kWh per månad i utbetalning vintertid, då det mesta av den ökade produktionen kommer gå till försäljning.
30 kWh energi såldes under oktober, som bjöd på flera solklara dagar särskilt mot slutet, men som annars var den mulnaste oktober sedan jag skaffade anläggningen. Priset för den sålda elen, som säljs per timme och där en stor del av försäljningen sker under högpris på förmiddagen eftersom panelerna är riktade mot ostsydost, landade på hela 103 öre per kWh ex moms. Med moms fick vi alltså 129 öre per kWh och till det kommer sedan 60 öre i skattereduktion så betalar sig den sålda elen med 189 öre per kWh.
Nu blir det tyvärr ingen elförsäljning att tala om i november – februari och hittills under november är överskottet endast 3 kWh, men Dela Vattnet fortsätter att betalas ut.
Den lägre elräkningen innebär en tusenlapp mer i fickan denna månaden, vilket alltså ger reda pengar att använda till att köpa hattar för.
Att det blir hela tusen kronor beror på sättet jag periodiserar avsättningarna till räkningar i hushållsbudgeten, där man på sommarhalvåret betalar för lika många kWh som man gör vintertid, dvs i oktober betalade jag för för mycket el, annars hade minskningen bara blivit cirka 500:- SEK. Periodiseringarna syftar till att jag varje månad lägger ungfär lika mycket pengar in på hushållskontot, och därmed har samma privatekonomi varje månad oavsett om det kommer in några tunga räkningar en viss månad, t ex redaktionsmedlemmarnas sjukvårdsförsäkring på 12000:- en gång om året, som istället alltså fonderas in på hushållskontot om en tusenlapp i månaden.
Nyvaken arbetsvägrande redaktionsmedlem i ladan är trött på bloggarens skit |
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
37 kommentarer
Periodiseringarna är en bra idé.
Bra att det går att använda solpanelerna så.
56 öre/kWh är dock fortfarande aningen högt för årstiden tycker jag. Men det är löst tyckande.
Allt är relativt. Historiskt är 56 öre högt elpris. I år är det billigt. Compricer ovan ger 62 öre fastpris 3 år, och 84 öre rörligt, timmättningen ska jämföras med rörligt dock.
Det blåser mycket i hela Sverige just nu, så elen är jättebillig idag. Fast härute i Stockholms skärgård är det lugnt än så länge.
Fick själv enbart 480 kWh producerade (15 kWp-anläggning rakt i syd) på grund av uselt väder i oktober. Egenförbrukade 255 kWh av dessa och sålde resten för i snitt 98 öre/kWh (exkl moms). Bra månad att sälja, trist att man inte hade så mycket att sälja. Sämsta oktober sedan installationen.
Köpte 1138 kWh för i snitt 88 öre/kWh (ink moms och skatt).
Skall trimma home assistant med vassare styrning av radiatorerna inför Ygermanvintern.
Få elbolag erbjuder idag timmätning av elen, typ ett par stycken. Det fick jag veta efter ett par timmars sittande i telefon. Det hjälper inte att det sitter en ny elmätare i elskåpet. Sedan måste funktionen beställas hos elföretaget, inte hos Vattenfall som äger nätet här. Sedan tar det tre månader innan funktionen aktiveras.
Jag måste istället anmäla det till mitt elföretag, som har flera "kanaler" till Vattenfall och där de ska kunna ställa om till timmätning, men det är alltså inte möjligt ännu och Gud vet när det blir. En besvikelse.
Korrekt. Många bolag håller på och mixtrar med vägda medelpriser. Vårt elbolag kan på förfrågan presentera en Excel-fil med timme-för-timme netto-förbrukning (import – export) och precis vilket pris man har betalat för den timmen (vi köper för spot + 4 öre och säljer för spot + 5 öre). Summerar man ihop kolumnerna så stämmer det exakt med elräkningen. Har stick-kontrollerat elpriserna mot nordpool också.
Riktigt bra transparens.
BTW – vårt elbolag får avläsningarna från Vattenfalls mätare med ett dygns fördröjning.
Struntprat, massor med bolag erbjuder timmätning. Alla jag kollat.
Om din elmätare redan är bytt till de nya som lagkravet säger väl ska bytas senast nästa år, så kommer du ha timmätning direkt.
@Cornu:
Vet inte vem kommentaren var till, men min poäng var att "rörligt elpris" inte är lika med "timpris", se exv Vattenfall.
Vad det gäller fördröjningen i avläsningen så skyller Vattenfall på att elmätarna i vårt område har dålig mobiltäckning och skickar därför lagrat data i bulk "ca en gång i timmen".
@Marjatta, är du säker på att din elmätare är utbytt? Annars kan jag förstå varför inget elbolag kan säga om och när du kan få timdebitering. Här har EON bytt alla elmätare i byn och va inga problem att få timdebitering när jag frågade. Däremot så varnade de mig för det då man (och hela familjen) måste vara väldig disciplinerad.
Måste bara säga att EON är ett mycket bra företag, de har gjort stora investeringar som nu gör att man på landet i Småland har större säkerhet mot strömavbrott än i storstäderna.
Marjatta, antar att du bor "på landet"?
Normalt kan Tibber köra igång timmätning snabbt.
Det tog två dagar att få mätaren bytt och timdebiteringen aktiverad här.
Elverket ringde til och med och kollade så allt stämde.
Ja, det har kommit tidigare ett meddelande om att de håller på och byter till nya mätare och jag kollade då och det hade kommit en ny modell i elskåpet därute.
Ja, jag bor i glesbygden, i Stockholms skärgård, på ett f d sommarstuge-område, avstyckat från en större gård -64.
Men det beror mycket på vilket elhandels-bolag man har valt, om de har kommit överens med Vattenfall om att börja med timmätningen. Om ett år är det dags för oss att byta avtal nästa gång.
Elnätsägaren har lagkrav att utan extra kostnad ställ om till timmätning inom 3 månader. Elhandelsbolgen har dock inga krav på att erbjuda timavtal. Så vill inte elhandelsbolaget erbjuda timmätning är enda alternativet att byta bolag. De behöver inte komma överens med Vattenfall utan det finns föreskrifter och standard på hur det ska skickas. Från 1 jan 2021 skulle det funnits krav på att elhandlare med fler en 200000 kunder ska erbjuda timavtal som en del av EUs ren energi för alla paketet. Men det har vad jag vet ännu inte blivit implementerat då nödvändiga lagändringar inte är klara.
Mätarfunktionskraven som gäller i lag från 2025 säger bland annat att alla mätare ska klara timmätning. Men man har sen typ 2012 kunnat kräva timmätning. Då har nätägaren tre månader på sig att byta just den mätaren till en som klarar timvärden. Som sagt ovan finns det i dagsläget massor med elhandlare som erbjuder timprisavtal.
Tycker de här rörliga bilderna på vatten är underbara.
Situationen är liknade och nästan ännu värre i norge. Kombinationen av nya ledningar öppnade till England från de vest-norge och att norge haft ännu lägre elpriser än sverige gör att det verkligen känns i plånboken. Idag ligger elområdena NO1 (Oslo) NO2 (Kristiansand) (Bergen) och NO5 (Bergen) på 840 kr/Mwh mot SE4 150 kr/MWh.
I norge skyller man på nya ledningar till skottland, men allt är ju sammankopplat.
Kul att du gillar bilderna, jag har fler.
Wow! Det var smärtsamma priser! Är överföringskapaciteten mellan elområden begränsad i Norge också, eftersom priserna bara stannar i dessa områden?
Var kan man se norska elpriser?
Googla Nordpool. Normännen har en flaskhals över Dovre, så Trondheim och norrut har nordsvenska priser.
Tänker på att bloggaren ska dubblera sin solcellsanläggning. När jag investerade i en 14 kwp anläggning så sa entreprenören att man inte ska ha fler paneler än du behöver. Det du tjänar pengar på är den el du inte köper, inte den du säljer.
Men det var ju tre år sedan så förutsättningarna har kanske ändrats.
Pga Dela Vattnet så gäller inte det uttalandet.
Får du nätnytta och skatteavdrag på dela vattnet när du skickar in energi på sommaren? Antar att du får betala överföring på dem nu när du hämtar ut dem så i rättvisans namn borde du fått betalt för dem i somras.
Hur var priset i somras när elen skapades jämfört med de 66öre du slapp betala nu? (Nu var ju elpriserna ovanligt höga i somras på grund av ledningsarbeten)
Ja, man får nätnytta och skatteavdrag. De säljs som vanligt, men man får först betalt på vintern.
Är redaktionsmedlemmen en bengal?
Har lyckats tangera besparingarna, men jag blir grymt avundsjuk på katten.
Alla tre är norsk skogkatt.
Påminner väldigt mycket om en bengal på öronen. Mycket stilig kisse, trots något besk min.
Vinkeln på öronen avslöjar "kattituden". Sur katt="surikat".
Lite "Greta" i blicken: "How dare you?", "Bla, bla, blaa".
Cornu, ge "surikaten" lite Sheba, det är ju fredag idag!
"Nu är det slut på veckan, det är fredags-mus! Hoppas husse inte kommer och stör."
Hoppas också på lite fredagsmus, obs jag är ej katt.
😀
Nästa fredag kan du fira din musiga hemmakväll med en Black J..k lagom till Black Friday.
Imponerad över storleken på försäkringarna på katterna, de verkar vara väl omhändertagna. Våra två utekatter ligger endast på ca 200kr/mån men då snackar vi ica basic försäkring.
Ingen livförsäkring kanske? Sedan finns det olika maxnivåer på ersättningen.
FAst ärligt talat gissade jag bara. Gammeltanten går inte att livförsäkra längre så det kanske är 8-10000 numera?
En "dental plan" till en katt med borttagande av tandsten regelbundet?
Det blir mycket pälsvård när den långa pälsen tovar sig lätt. Jag shamponerade min katt under de sista åren, med rikligt med balsam efteråt, det minskade problemet (katt-shampoo + balsam från djuraffären). Man kanske kan hoppa över shampoo-tvätten och balsamera direkt för ett snabbare resultat? Katten lät sig sedan torkas med en vanlig hårtork.