Alla orosmoln fick mig nu att reducera min börsexponering från 50% till cirka 20 – 25% beroende på portfölj och tillgången till hedgefonder.
Sent i våras avvecklade jag överexponeringen mot aktiebörsen enligt konjunkturmodellen och gick initialt ner till 50% aktieexponering, generellt. Detta har visat sig vara utmärkt och portföljerna har presterat ungefär som Stockholmsbörsen fram till idag, trots lägre riskexponering och lägre volatilitet. Riktigt fin riskjusterad avkastning alltså.
Med cementkris, energikris, magnesiumkris, halvledarkris så är mina känslor nu att det räckte med ett halvår med 50% börs efter konjunkturmodellen sade sälj, så nu gick jag ner till 20 – 25% aktier i portföljerna.
25% aktiebörsen i PPM. Visare från coronakrisen har jag numera olika fonder hos olika förvaltare. Länsförsäkringar får ha hand om PPM tillsammans med Alfred Berg och Öhman. |
Vi får se om detta är korrekt, som vanligt har jag med all sannolikhet fel.
Det som talar emot är förstås centralbankspolitiken, som kommer pumpa upp tillgångsinflationen till ännu högre nivåer och ännu mer absurda värderingar. Don’t fight the Fed.
Men som gammal gubbe kör jag lite mer traditionellt och reducerar risken.
Swedbank har förbättrat sitt fondbytessystem. Något. |
Jag har tidigare ondgjort mig över hur kassa bland annat Swedbank/Sparbankerna och Avanza är på att byta fonder i bulk, medan PPM och SEB är föredömliga.
Swedbank har gjort en liten förbättring åt sig och Sparbankerna, nämligen att den senast valda fonden vid omplacering förblir förvald, så man inte måste söka upp fonden igen vid varje fondbyte. Det saknas fortfarande exempelvis SEB:s utmärkta möjlighet att lista de fonder man vill ha och bara rakt av ange vad fördelningen ska vara så fixas allt.
Nu ska jag väl inte göra ytterligare reduceringar i börsexponeringen är det väl tänkt, så får vi se om överhttningen toppar ut. Konjunkturbarometern steg igen i oktober och även bygg- och anläggning nådde nu överhettning.
23 kommentarer
Nu har jag ju inte ändrat nåt i min egna Lysaportfölj sen jag startade den men det är alltså fördelningen i den mellan aktier och räntor som du ändrar i?
Den fördelningen man fick "automatiskt" är ju baserad på ett stort antal frågor som beroende på vad man svarar på dom ger en portfölj som i viss mån speglar svararens risktolerans och sparhorisont. Om man svarar på dom frågorna nu igen, justerar Lysa om med aktuell omvärdsanalys då? Eller är det endast man själv som får avgöra om man vill ändra förhållandet?
Jag själv har lång sparhorisont. 10+ år så kommer nog inte agera på nåt vis, mest nyfiken kring hur Lysa fungerar i sina frågeställningar och dess fördelning utifrån svaren.
Lysa tar inte hänsyn till var i konjunkturcykeln man befinner sig, som jag förstått det.
Ja efterfrågestimulanser måste ju vara ett effektivt sätt att möta utbudsproblem. Skulle kanske läsa på lite om Hayek och Keynes igen. Annars känns det väl lite som damned if you do/damned if you don't just nu med börsen för There Is No Alternative(TM).
PIM? Pengarna I Madrassen? Ej Inflationssäkrat förvisso.
Varför lägger du 50% i räntor om du tror inflation och räntehöjningar kommer bakom krönet? Dessa bör då rimligtvis tappa ännu mer värde än börsindex.
Som du ser är det mesta i penningmarknad, som inte drabbas lika hårt. I t ex PPM finns inget annat sätt att gå likvid, samma i många pensionslösningar som kräver 100% fondägande.
I andra portföljer ligger 15% i guld eller hedgefonder, där detta finns som alternativ.
@Tim: Skillnad på kort och lång ränta, korträntefonderna är bra när man tror på kommande ränteuppgång.
Initial dipp på de korta finns det också en risk för, det beror ju helt på bakomliggande löptider som i många fall verkar ligga närmre maxtiden.
Jmf coronakrisen, men börsen dök mer. Heller -5% till -10% på korta räntefonder än -30% på börsen.
När man kan nöja sig med obefintlig nedsida på ett sparkonto med insättningsgaranti? Det är ju inte som att korta räntefonder nödvändigtvis ger mer än 1% per år ändå.
Dålig riskjusterad avkastning om inte annat.
Jag har tack vare Spiltan lärt mig att pengar man behöver inom tre månader ska sitta på sparkonto med insättningsgaranti. I övrigt ska penningmarknadsfonderna spridas ut över flera olika fondbolag, och förstås aldrig Spiltan.
Vilka valutor ska man satsa på. Kommer dollarn kunna fortsätta som safe haven efter all QE?
Ja det är ju frågan!!!!
Väldigt svårt att investera i valutor. Rådet är att låta bli om du inte är specialist "om det finns" eller gillar gambling.
75% (?) korta räntor i en ISK låter väl kanske inte helt självklart? Tänker man sig stå utanför marknaden under en tid så är det sannolikt bättre att flytta från ISK till vanligt räntekonto, då kan man typ 0,6%/år efter skatt med insättningsgaranti. Då behöver man inte bekymra sig för annat än inflationen och slipper ISK-skatten.
Det är uttagsskatt på ISK.
Eller är det på insättningar. Iaf så kostar det att ta in och ut upprepade gånger.
Ja, du ska inte gå in och ut under ett kvartal, då blir du straffad, men tror du att du ska ligga utanför under en period bör du överväga det.
Sättet att slippa den negativa skatteeffekten är att just tänka hela kvartal (jag sålde en portfölj på Lysa och köpte en Länsförsäkringar Global indexnära (ISK till ISK), genom att jag gjorde utflytt 29/9 och inflytt 3/10 så blev det ingen negativ skatteeffekt (kvartalsskifte) Sen tog jag förstås en marknadsrisk genom att stå utanför några dagar som just den här gången var bra.
Jepp, som nagrom säger. Man kan tajma det där lite grand med ISK just genom att se till att inte sätta in pengar precis före brytdatumen (1/1, 1/4, 1/7, 1/10) och att ta ut pengar precis innan dessa. Då kan man neutralisera den effekten.
Håller med, tror man på så svag avkastning är väl obundet räntesparande ännu bättre om man nu inte tänker sig ändra allokering väldigt ofta.
Känns som dom flesta redan vet om dessa potentiella kriser, och därför redan borde vara inprisat? Mycket studier visar ju på att majoriteten förlorar på att försöka tajma marknaden. Håller min 90/10 i ur och skur tills det börjar närma sig pension om si sådär 30 år 🙂
Riskjusterad avkastning är trevligt om du kanske behöver pengarna tidigare.
På 30 år bör du, empiriskt sett skippa räntedelen och gå all in, därefter månadsspara, i en billig svensk småbolagsfond med ständig belåning. För en lagomjusterad avkastning 🙂
Varför jämför du din portfölj med OMX30? Hela Stockholmsbörsen ligger på +9% sen maj, en global indexfond ligger +10%. OMXGI har gett både betydligt högre avkastning och bättre riskspridning de senaste 10 åren, så jag förstår inte varför folk fortsätter harva om OMX30.