Elkraften i det svenska elsystemet räcker inte till för den så omtalade elektrifieringen och regeringen vill införa ett kvotpliktsystem för elleverantörerna, som innebär att kunderna hela tiden ska minska sin elförbrukning. Detta trots att man också ska börja köra elbil. Värst drabbas de som redan gjort energieffektiviseringar och alltså får mycket svårt att reducera sin elkonsumtion.
Sätt igen fönstren |
Kvotplikten är alltså tänkt att läggas på elleverantörerna, som blir belagda med stora böter om inte kunderna minskar sin elförbrukning. Detta ska i sin tur hanteras genom att man skriver avtal med kunderna, som får betala straffavgifter med elleverantören om man inte minskar sin elförbrukning varje år, något förenklat.
Ändå ska vi också skaffa elbilar, som kan dubbla ett hushålls elförbrukning, men hur man ska kunna minska under sådana omständigheter är oklart. Skaffar du barn kommer din elförbrukning också öka, särskilt när barnen går in i tonåren och ska göra sådant där som typ duscha och med det förbruka mer varmvatten. Ja, även fjärrvärme ska omfattas av kvotplikten.
Värst blir det för de som redan gjort energieffektiviseringar med tilläggsisolering, fönsterbyten, värmepumpar, snåla moderna vitvaror, lågenergilampor med mera.
Hur dessa ska kunna minska sin elförbrukning med två procent om året är oklart.
Uppenbarligen inser regeringen att det saknas tillräcklig elkraft i Sverige och vill åtgärda regeringens inkompetens i frågan genom att tvinga kunderna att använda mindre el. Att välstånd går hand i hand med energiförbrukning bortser man förstås från.
För att inte tala om du ska bygga ut huset, apropå välstånd.
Exakt hur kvotsystemet ska utformas är inte fastställt, men man kan läsa mer här. Kvotkurvan förväntas ökas successivt, där kraven på besparingar blir högre under perioden 2031 – 2040 och ännu värre 2041 – 2050. Säg att du lyckas spara 2% om året fram till 2030. Sedan kanske du åläggs att spara 5% om året och efter 2041 kanske 10% om året – allt för klimatet. Framåt 2050 får väl husen stå ouppvärmda och utan belysning, datorer eller matlagning. Å andra sidan är ju Miljöpartiets mål att vi ska leva som på 1700-talet, det så önskade pre-industriella samhället.
Blir det en kallare vinter än normalt så misslyckas du att spara och får vinterböter.
Ett förslag inför ett definitivt datum för införande är att bränna maximalt med energi året innan, så man enkelt kan reducera förbrukningen efter kvotplikten införs. Typ lägga ner värmeslingor i garageuppfarten och köra värmen i växthuset hela vintern.
Det är dock gott att man ger ett besked om vad man kommer kräva av svenskarna för att klara klimatavtalen om nu någon trodde att de skulle kunna leva vidare som idag med den föreslagna politiken. Fundera på hur du som bor i lägenhet ska kunna reducera din elförbrukning med 2 – 10% om året. Blir inte mycket kvar till slut.
Den som vill gräva i utredningens direktiv som kallas vita certifikat hittar mer information här. Om den landar i att det behöver införas en Energipolizei eller om det blir privata energivakter som gör hembesök för att tillse att du använder energi i enlighet med de statliga direktiven är oklart.
Annars skulle man kunna låta marknadsmekanismen, dvs priset, styra. Men varför göra det när man istället kan lägga fram böter och straffavgifter som lösning.
95 kommentarer
I Kalifornien har man länge haft progressiv eltaxa baserat på antal personer i hushållet (tror jag). Det är ju en slags benchmarking, mycket bättre det än att ha krav på att hela tiden minska, minskningar sker gradvis. Skilj på effekt och energi! Tänk om vi i Sverige hade satsat på energieffektivisering i byggnader (förbjuda frånluftsvärmepumpar exempelvis vilka har dålig systemeffektivitet) istället för att från statligt håll sponsra att villaägare och bostadsrättsinnehavare byter kök vart femte år med ROT-avdrag.
På vilket sätt har från luftvärmepumpar dålig systemeffektivitet?
De fungerar utmärkt såtillvida att man ersätter elpatronen med en större accumulatortank så elpatronen bara behöver användas när det är så kallt ute att värmepumpen inte kan täcka nödvändigt värmebehov. Dvs ungefär när alla andra värmepumpar med luft som energikälla kroknar.
Det blir såklart en dyrare installation, pga värmepumpen blir större och kostar mer. Kanske inte lika attraktivt för dagens husbyggare och VP leverantörer som Nibe mfl som optimerat på kostnad och att hela skiten skall rymmas på2000x600x600.
Någonstans måste spetsvärme till. Det kan vara kamin med hälsoeffekter, gas med rysk påverkan eller el med 5kr/kWh.
Antar att det menas att de inte värmer hela tiden om de bara är kopplade till tappvatten. När tanken är uppvärmd till inställd temp så tas inte längre energin i frånluften tillvara längre.
Kompressorn på min har snart gått 8000h vilket motsvarar nästan ett år, fast har haft Nibe-pumpen i tror det är 4 år nu. Så det mesta av tiden återvinner den ingen energi utan blåser bara ut den till kråkorna.
Den största elbesparingen för mig var att installera luft-luft-värmepump istf direktverkande golvvärme-el. Minskade elförbrukningen från 22MWh till 11MWh per år.
Jar-Jar Binks´ gamla mor köpte en ny frånluftsvärmepump för 40.000 kr till sin villa, när den gamla pannan i huset gav upp och säkringarna gick i ett. Firman som installerade pumpen gjorde ett misstag, som resulterade i en översvämning och fuktskada, som kostade några 10.000 kr, men villaförsäkringen täckte skadan, med 10.000 kr i självrisk.
Den nya frånlufts-värmepumpen gick sönder precis när garantin hade gått ut och reparatören var tvungen att demontera nästan hela innehållet i maskinen, för att kunna byta ut den defekta evaporatorn som det hade gått hål på. "För billiga och dåliga komponenter" var orsaken enligt firman. Det kom en räkning på ca 20.000 kr och villaförsäkringen täckte hälften av det, pga självrisken som var på 10.000 kr.
Det hade inträffat ytterligare en översvämning och fuktskada innan dess, när ett kopparrör till gästtoaletten hade dragits genom golvet och frusit sönder under en väldigt kallt vinter. Huset hade en torpargrund, som hade gjorts om till en varmgrund och hantverkarna hade sedan glömt att ansluta fläkten i husgrunden på nytt, vilket orsakade en alltför hög luftfuktighet där och det hade börjat växa mögel på trossbotten-skivorna. Det misstaget kostade förmodligen några hundra tusen kr i ett lägre försäljningspris senare.
Frånluftvärmepump är lågbudgetversionen av en riktig luftvärmeväxlare som kräver lite mer rör men inte speciellt mycket. Borde vara lag på det som standard för nya hus.
I det här fallet var evaporatorn aka förångaren tillverkad av aluminium, som är ett mjukt och känsligt material. Om någonting ligger mot materialet och vibrerar, så nöter det så småningom ett hål i kanalerna, där köldmediet cirkulerar, med läckage som följd. Det finns tåliga evaporatorer att köpa även i rostfritt stål, men de har mycket sämre värmeledningsförmåga och metallen i dem är mycket dyrare. Dessutom är de svårtillgängliga på marknaden.
I Finland finns det en ort "Laihia" (från finska ordet "laiha" som betyder mager), där betraktas det som en hel måltid, när man äter en smörgås med bara överläppen som pålägg. Jag brukar värma upp vatten med vattenkokaren och tillsätta lite jos eller svartvinbärssaft, det får bli dagens middag. Mina föräldrar var riktiga levnadskonstnärer, pga fattigdom och krig. Just nu är det 18.5 C i huset.
Rickard Ohlin. Pga att "hela skiten skall rymmas på 2000x600x600", tog det extra lång tid för reparatören att byta ut evaporatorn (den går inte laga pga "punka", utan den måste bytas ut i sin helhet), eftersom den satt längst bak och allt annat innanmäte måste först lyftas ut. En svindyr reparation, men villaförsäkringen betalade en del av kostnaden, utom självrisken
En liten naiv tanke är ju ändå att om kvotplikterna rör alla leverantörer av energi så bör det även gälla försäljning av ex. bensin eller diesel. För att kunna mäta detta motiverar man att införa den så kallade kilometerskatten. Då är det lättare att minska sin konsumtion av energi om man fortfarande kör fosilbil. Tyvärr drabbas fortfarande de som definieras som early adopters med denna totala beräkningsmodell.
Detta är ett direkt kvinnofientligt förslag!
Kvinnor är som bekant mer frusna än män (vetenskapligt bekräftat många gånger) och sätter när de får bestämma tempen inomhus (både hemma och på arbetsplatser) 2-3 grader högre än vad män gör där de får bestämma.
Kvinnor kommer alltså subjektivt att drabbas hårdare än män av påtvingade elbesparingar gällande uppvärmning av hus och lägenheter. Världens första feministiska regering levererar igen!
"En riktig kvinna stickar familjens kläder själv från lokalt producerad ull"
Hälsningar Bolund (MP)
Mina observationer har just varit att kvinnor alltid fryser. Det var roligt i lumpen när vi försökte hålla liv i tjejerna under vinterutbildningen. Vi hade väl 5 tjejer i plutonen så de var ju inte fler än att de kunde sitta med två-tre komarockar vardera under vilorna. Rockarna var ändå för varma för oss grabbar, ens när de bars i singular på kroppen.
Fast jag är inte alls frusen, trots att jag är kvinna. När jag jobbade på universitetet var alla andra kvinnor klädda i en vit kofta, frös och hade kalla händer vid 23 C konstant inomhus-temperatur (pga att de många analys-instrumenten kräver det). Jag brukar gå klädd i en T-shirt året om, fryser inte och har varma händer. Det kan iofs bero på att jag har flera allergier och därmed ett överskott av kärlvidgande histamin i kroppen och samtidigt en försämrad förmåga att bryta ner histamin. Jag äter tre olika sorters histamin-tabletter dagligen, men glömmer ofta att ta några av dem, eftersom de måste tas fastande.
Jag tror på teorin om det bruna fettet. Nästan allt kroppsfett består av vit fettvävnad som lagrar energi, kalorier, medan en liten andel av fettet består av brun fettvävnad som förbränner samma energi och omvandlar den till värme. Medan större mängder av vitt fett gör oss tjockare verkar det som större mängder av de bruna har en motsatt effekt.
Brunt fett aktiveras av kyla. De bruna fettcellerna aktiveras när miljön är sval, 16 grader. När temperaturen höjs till 22 grader upphör aktiviteten. Det bruna fettet hos de överviktiga är mindre aktivt.
Det finns givetvis individuella undantag. Kan vi vara överens om att åtminstone 80-90% av de mest frusna i större grupper av människor i princip alltid är kvinnor?
Källor på det, Peter?
Det verkar faktiskt vara så att Peter inte svamlar den här gången, utan att även om män och kvinnor har samma kroppstemp så föredrar kvinnor en rumstemp som är ca 2,5 °C varmare än män.
https://www.theguardian.com/science/shortcuts/2017/oct/11/why-women-sewcretly-turn-up-the-heating
https://www.nature.com/articles/nclimate2741
(Sen är väl det en annan sak om Peters inlägg är allvarligt menat eller bara trollning)
Ang förslaget som sådant så kan det väl däremot argumenteras att det gynnar storstäder då det i sådana miljöer är enklare att miska konsumtion pga stordriftsfördelar jämf med glesbygd.
Och ändå så röstar större andel kvinnor på MP!
Blir det elransonering minskar nog viljan att rösta på MP.
Tack för hjälpen gbdcrvx. 🙂
Jag betraktar att känna till detta som allmänbildning, men det är även lätt att googla för er som inte liksom mig har jobbat majoriteten av ert yrkesliv i kvinnodominerade arbetsgrupper.
Det är min erfarenhet också, att kvinnor gnäller mycket mer på uppvärmningen och vill ha minst 25 C inomhus. Jag är ganska mycket inomhus under vinterhalvåret, medan kompisen jobbar utomhus med allt möjligt.
En studie förklarade:
"Women preferred rooms at 25ºC, while men are more comfortable at 21.6ºC. Women are usually colder than men at the same temperature because of the physiology. The warmer the room, the better the women performed. As the temp went up, women did better on math and verbal tasks, and men did worse. And the increase for women in math and verbal tasks was much larger and more pronounced than the decrease in performance of men."
Vetefasen det. Vet åt andra hållet i sovrummet iaf. Det ska vara minusgrader då så "det kommer syre“
Extra kul om man har solceller som producerar friskt på referens-året, då kan man få en jäkla smäll på ett molnigt år!
Kan vara lönsamt att stänga av solcellerna hela referensåret.
Får man reda på i förväg, vilket år som kommer att räknas som referens-år, så att man kan anpassa sin energi-konsumtion i tid?
Vi nästintill halverade vår energiförbrukning från ett år till nästa, när kompisens hus (gäststugan) renoverades och fick 20 cm tjock isolering i väggarna och han fick en braskamin installerad. Från 19 000 till 11 000 kWh/år för två personer i två olika hus, 38 kvm resp. 60 kvm (det sistnämnda med bara 10 cm isolering i väggarna).
Elförbrukning alltså, eftersom vår nästan gratis ved inte har räknats in i kostnaden.
Den föredragna lösningen är att få bort rotorsaken till problemet, dvs nuvarande regering. Vet inte hur spelet om budget ser ut, men kanske vore det taktiskt bäst att inte ifrågasätta regeringens budget och politik de kommande månaderna för att minimera tvivel hos väljarna om vems politik det är som gett vilka resultat?
Korrekt implementerat låter det klokt. Tyvärr låter detta inte som en korrekt implementering.
Boende utanför hyresrätter måste straffas!
Väntar med spänning på ”Bo-yta-kvot” som definierar hur man skall straffas om man bor ”för stort”. Hoppas på bloggens anonymitet och anmäler hushållets 256 m2 fördelat på två personer. Tillhörande ekonomibyggnader rapporteras när Regeringen går vidare med med dårskapen.
Man kanske vill tvinga dem med stor boyta att ta emot inneboende? Även Centerpartiet vill ju höja Sveriges befolkning till 40 miljoner. Någonstans redan befintligt måste de 30 nya miljonerna trängas in.
Glöm aldrig att i den rödgröna världsbilden är målet ingen skall behöva bo sämre än genomsnittet och ingen ha det bättre än genomsnittet.
Låter genialiskt! Att dessutom addera försörjningskrav gentemot de inneboende löser problemet med att den nya befolkningen har lite skral utbildning och inte är riktigt anställningsbar i ett samhälle där de flesta jobb kräver läs- och skrivkunnighet. Den som bor för stort har för mycket pengar och skall dela med sig även dem.
Vad sägs om att även bygga in en proggresivitet?
Fritidsboenden värms ju även när ingen är där.
Så extra energiskatt på fritidshus.
Förr kunde du försörja en familj på tio personer på en lön. Det kan du iofs nu också, men du får inte veta vilka de andra nio personerna som tar emot dina skattepengar är. Med försörjningskrav gentemot beordrat inneboende återgår vi till 1700-talet även på den fronten. Heja Miljöpartiet!
@Peter
Man kanske borde fixa iordning gårdens två undantag så de blir beboliga igen, senaste någon var mantalsskriven där var 1932 så det är lite att göra. Bra investering så vi själva har någonstans att bo när gården konfiskeras.
@Månskensbonde,
Du kanske har hyra ut de till 150 dagsverken?
Man kan tvingas ta emot inneboende t ex pga krig. Halva min släkt blev krigsflyktingar i Finland, pga att ryssen gick hastigt till attack på Karelska näset och 11% av Finlands befolkning tvingades till flykt. Historiker har funnit fakta om att Sovjetunionen påbörjade planeringen av vinterkriget redan före sommaren 1939.
Myndigheterna gick till husen i övriga Finland och inspekterade, fanns det två rum i huset, var man tvungen att låta flyktingar bo i det ena rummet.
Det var förstås väldigt impopulärt, pga att befolkningen i Karelen är genetiskt sett halvryssar (och jag är därmed en kvartsryss vilket jag kommer att se snart i en DNA-analys) och de t o m ser ut som ryssar (folk brukade säga att min pappa såg ut som Brezhnev).
Min pappas familj splittrades upp och fick flytta runt på olika orter mycket under efterkrigsåren och hans skolgång blev lidande och han hade problem att läsa och skriva och stavade vissa ord fel.
Stalin hade gärna fått sätta dem på ett tåg och transportera dem till Sibirien, sade man. När evakueringståget stannade på en järnvägsstation på väg från Karelen till övriga Finland och passagerarna bad om att få dricka vatten, så ställde man bara en gammal plåthink fylld med vatten på perrongen.
Det kom mycket ilska från finnar, som hade stora gårdar och tvingades att avyttra en liten bit av sin mark till krigsflyktingarna att odla och bygga ett litet hus på, som de faktiskt lyckades bra med. Tänk om du blev tvungen att samsas med en hel familj med skåningar i ditt hus? Eller samer med en hel renhjord som ska beta i din trädgård?
Ja, med samma resonemang att det är kris, snart riktig kris kan ju säkert tvingande krav på att ge plats i egnahemmet åt flyktingar.
S hade ju långtgående sådana planer då Sovjetunionen kollapsade. Man var ju orolig för hundratusentals flyktingar över Fredens hav. Tanken var då att dessa skulle bla inhysas mot självkostnad hos privatpersoner.
Rickard Ohlin den utredningen finns här
https://data.kb.se/datasets/2015/02/sou/1993/1993_89%28librisid_17210016%29.pdf
Intressant, det finns flera scenarier som kan orsaka en massflykt, t ex pga Sovjetunionens kollaps och balternas enorma behov av hjälp och en fristad. I Finland med en lång landgräns mot Sovjet var man livrädda för en massiv våg av hungriga ryssar. Jag hade förväntat mig i den här rapporten mer om hur man organiserar en "mass-dekontaminering" dvs renspolning av ett stort antal människor, antingen efter en stor katastrof eller en kärnvapen-insats.
Utredningens arbete omfattar sju olika scenarion:
En massflykt asyl- och hjälpsökande från de baltiska länderna av
och Ryssland till Sverige;
Ett långvarigt avbrott i elförsörjningen i stor del av landet; en
Ett långvarigt avbrott i vattenförsörjningen inom Stockholmsområdet;
Ett nedfall radioaktiva ämnen över ett viktigt jordbruks-område;
Ett långvarigt avbrott i tillförseln av högteknologiska varor;
Stora översvämningar i Österdalälven och Västerdalälven; och
Ett utsläpp klorgas från ett fartyg i Göteborgs hamn.
Saxat ur texten:
Mer än 50 OOO asyl- eller hjälpsökande har gått igenom svåra umbäranden med kyla och hunger. En stor del av dem är allvarligt sjuka. Det handlar i många fall om smittsamma sjukdomar. Svårigheterna börjar i de tre händelseförloppen redan ute till sjöss. Många fartyg kommer oanmälda till svenska hamnar.
Blir väl lite pest eller kolera.
Förbrukar vi i samma takt kommer elpriset vara kostanden. Förbrukar vi lite mindre får vi böter istället.
Majna crypto för att öka förbrukningen ligger rätt i tiden då alltså.
Tänk vilka trevliga typer som kommer att söka jobben som EnergiSicherheitsDienst-officerare. ESD. De där som försöker lura systemet måste rökas ut.
Poppar popcorn och inväntar en double-whammy med införandet av km-skatter för att elbilarna skall bidra till finansieringen av infrastrukturen.
Japp, svårt att hitta ny bil när fossilvarianterna är förbjudna och en elbil gör att man hamnar i koncentrationsläger pga missat förbrukningsmål.
Cykel då.
Flakcykel kan du få kosta på dig, så det funkar att storhandla. Det var ju det nån stollig MP figur från STHLM föreslog för nåt år sedan.
"Cykel då."
Då är vi precis där MP vill ha oss.
Det blir till att skaffa en fulolje-eldd generator. Man kan ju köra på matolja…
Slaget om energin har nog bara börjat. Låga gasreserv i Europa och Ryssland, med påföljden, att flödena från de ryska gasfälten minskar och priset drar iväg. Inte heller amerikansk LNG kan fylla det hålet, då Brasilien koper vad de kan, p.g.a. lite vatten i vattenmagasinen. Även från Asien, är suget på amerikansk LNG stort. I Kina har man skapat sin egen energikris, med en blockad mot australiensiskt kol. De jagar nu kol från både Ryssland och Indien.
Jag lägger in några läsvärda länkar.
https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.reuters.com%2Fbusiness%2Fenergy%2Fcusp-europes-winter-season-gas-storage-hits-10-yr-low-2021-09-22
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/china-turns-stranded-australian-coal-combat-power-crunch-trade-2021-10-05/
https://www.marketplace.org/2021/10/07/coal-prices-are-rising-but-producers-cant-keep-up-with-demand/
Glöm inte Algerisk gas som går via Marocko till Spanien.
Sista oktober vet vi om de är så sugna att leverera till Spanien.
Tyskarna lägger dessutom ner två kärnkraftverk vid årsskiftet.
Anders Ryden. Finland kommer att lägga ner två kärnreaktorer i Lovisa om några år. Det tar flera decennier att bygga nya reaktorer.
O3 tog fem år att bygga. Det är bara köra copy/paste på det och börja bygga. Gammal beprövat skall inte underskattas.
Från bifogad rapport:
"Det kan konstateras att den senaste reaktor som byggdes i Sverige, Oskarshamn 3, totalt kostade omkring 15 miljarder kronor och stod färdig 1985 med en produktions-förmåga om ca 1100 MW elkraft. Byggnadstiden från byggstart fram till att anläggningen började producera el var drygt fem år. Konsumentprisindex mellan 1980 och 2016 är enligt SCB 316% vilket medför att kostnaden för Oskarshamn 3 i dagens penningvärde skulle bli 47 miljarder."
https://analys.se/wp-content/uploads/2016/06/kostnaden-for-nya-reaktorer.pdf
Samtidigt tror jag det kan finnas fördelar med att implementera en nyare design, skulle nya reaktorer byggas.
"Finlands O3", dvs Olkiluoto 3 påbörjades år 2005 och beräknas starta elproduktionen till sommaren år 2022.
Fördröjningarna ska ha berott bl a på ökade säkerhetskrav samt att de erfarna ingenjörerna som byggde de tidigare reaktorerna har gått i pension.
Kenneth. Jag tvivlar på att de gamla reaktorerna hade någon oberoende härdkylning, partikelfilter eller fördröjningsbäddar med aktivt kol för kortlivade ädelgas-isotoper. De tekniska kraven har skärpts rejält sedan 80-talet, inte minst efter Tjernobyl- och Fukushima-olyckan. Harrisburg-olyckan hade iofs redan inträffat då, år 1979.
@Marjatta Att implementera dessa funktioner redan vid byggandet, skulle förmodligen endast påverka priset eller byggtiden marginellt.
Dessutom har O3 idag 1400MW, mot de 1050MW, när den först togs i drift, vilket givetvis även det skall implementeras.
Vad avser Fukushimaolyckan, kan vi nog bortse från den, då innanhavet Östersjön, inte lär kunna utveckla en tsunami.
Det är inte så enkelt att bara köra efter gamla ritningar. Hörde någon podcast prata om att NASA i nuläget inte skulle kunna flyga till månen, i princip inga av de delar som behövs för att bygga en apolloraket tillverkas längre, man skulle få börja om från början och göra allt från scratch.
Kenneth. Man har blivit på senare tid mer medvetna om andra tänkbara problem som kan störa driften av kärnkraftverk: Isstormar, där isen lägger sig som ett tungt täcke över elledningar, som då böjs ner och kortsluts. Ovanligt kraftiga "super-blixtar", svåra stormar som kan höja havsnivån och översvämma våra svenska kärnkraftverk placerade längs kusten. Igensättning av kylvatten-intaget vid en kärnreaktor, pga bråte som flyter dit med vågor eller en stor ansamling av t ex maneter som sätter igen intaget/rören. "Station blackout" när man inte lyckas få igång reservkylsystemets pumpar, t ex pga felaktiga el-dragningar, som fanns i Forsmark och som sedan visade sig finnas i flera europeiska kärnkraftverk.
Grejen är att det är inte bara energibesparingar som skall till. Även om MP inte tänkt genom problemet pga ideologisk blindhet så finns det besparingar att göra.
Tanken är också att det skall främja solcellsinstallationer den dagen skattesubventionerna tas bort.
Men om medeltemperaturen stiger med ca 0,5C per årtionde kommer energibesparing i princip på köpet.
Enligt UAH:s sammanställda satellitmätningar, under drygt 40 år, är trenden, en ökning av den globala temperaturen 0,14 grad/decennium. För den norra hemisfären 0,16 grad/decennium.
Den ökningen kommer du inte känna av i ditt vardagsrum en kall vinterkväll. Scrolla ner på sidan, så ser du trenderna.
https://www.nsstc.uah.edu/data/msu/v6.0/tlt/uahncdc_lt_6.0.txt
Tyvärr minskar medeltemperaturen, vilket den gör i cykler om c:a 400 år.
@Fredde.
Grand solar minimum heter fenomenet.
Detta är ett av skälen till att vi har brist på gas nu.
Jo, men historiska data säger inget om framtida utveckling, har du inte lärt dig ngt om börsen 🙂
Ökningen kommer accelerera.
"Ökningen kommer accelerera" är inte det en utsaga om framtiden?
Något som du just förklarat vi inte kan göra.
Kanske du ironiserar om MP och Greta?
Det blir då ännu viktigare att kyla luftvolymen inuti bostaden, med t ex en luftvärmepump.
Kineserna hade det stora språnget som drogs igång i slutet av 50-talet. Hoppas våra politiker kan hitta på ett mindre belastat namn på det svenska "stora språnget".
Är också ett bra exempel på statens och byråkratins ständigt ökande omfattning. Det räcker så klart inte med först höga energiskatter och sedan elcertifikat. Nej, nu måste det också till en kvotplikt.
Allt för att byråkrater och politiker skall motivera sin egen existens och hur viktiga de är. Hur skulle det annars gå med klimatet om vi inte inför kvotplikt i lilla Sverige, där elen nästan uteslutande är fossilfritt producerad?
Vi skall minska vår förbrukning och exportera mer.
Så osannolikt dumt. Även om MP skulle ha rätt i sitt narrativ så löses det enkelt med ny kärnkraft. En oändlig massa onödig aktivitet för både stat och folk som är helt j*vla onödigt. Jag röstar på det parti som vill förbjuda MP.
Har detta verkligen något med miljön att göra eller är det ytterligare ett försök att ta mer från dem man upplever har alldeles för mycket för att täcka en alltmer svällande och ineffektiv stats/region/kommunapparat?
Hur många koordinatorer, coacher, chefer, administratörer, etc kan vi fortsätta finansiera innan någon sätter ner foten? Såg Alvessons artikel om att vi nog får sluta utbilda människor på högskolor/universitet till "fuskjobb" som inte behövs!
Men man förstår ju att dom behöver pengarna…
Låter som ett direktiv Xi Jinping eller Mao skulle ha kunnat komma med till folket.
Nästa förslag blir väl att man skall äta 5% mindre varje år och så har vi kulturrevolutionen 2.0.
Hur man än gör så har man rumpan bak, finns alltid åenasidan och åandrasidan.
Beställt helelbil vilken dålig timing, åandra sidan är fossilbilen skitdyr att köra just nu även den
Snart kommer jag att få ett brev från fjärrvärmeleverantören att de alltid har det mest konkurransmässiga priset så därför höjs nu priset på fjärrvärme, å andra sidan borde man ju som skogsägare få mer betalt för groten.
Å ena sidan är en solcellsinvestering minst sagt bra, å andra sidan hur länge kommer politikerna med MP i spetsen låta det vara så?
Problemet är att MP har tagit S som gisslan och därför gör det ännu svårare att veta vilket ben man ska stå på.
Jag gissar att det främst är företagskunder som elhandelsleveranrörerna ska inriktas mot. Där har det tidigare visat sig finns mycket besparing att göra med modern teknik. Tror inte det finns så värst mycket att hämta hos hushåll generellt.
Som en anekdot kan jag nämna en bekant som köpte en större industrifastighet. Bara genom ett par enkla åtgärder drog han ned el-förbrukningen med 60000 kWh per år. Nu är personen teknsikt kunnig och visste vad som enkelt kunde göras.
Andra fastghetsägare skulle behöva betala dyra konsultarvode för denna kunskap och insikt.
Gissar att man således via "piska" ska få kunderna (främst företag) att ta kostnaden att se över hur man kan energioptimera.
Finns mycket optimering bland företag som kommer göras nu när elpriset är högt. För de flesta företag har kostnaden för el ansetts så obetydlig jämfört med många andra kostnader att inget eller obetydligt gjorts. Hur snabbt det får effekt för effekt och kWh beror på spridning av innovationer. Nya tankar leder till förändring. En utslagning av tröga företag kommer ske.
Vänliga hälsningar
Nanotec
För att sedan lämpa över kostnaderna på deras kunder. Eller tror du företagen är hyggliga och tar den smällen själva? 🤣
Fredde förbättringar som ett enskilt företag gör ger kostnadsbesparingar eller en bättre produkt. Om de däremot är långsamma att förbättra måste de höja priset för kund och då är de snart ett före detta företag. Framtiden tillhör de innovativa.
Vänliga hälsningar
Nanotec
På vissa arbetsplatser har de anställda uppmanats att använda trapporna, istället för hissen, eller att använda den mindre hissen om det finns olika. Det blir mycket mjölksyra i benen, om huset är högt eller om man är ovan vid fysisk ansträngning.
Men Bolund säger ju att vi har massor med vindkraft och att vi har ett överskott…
Bristen är trögheten i att modernisera och bygga ut våra ledningar. Lagstiftning och resurser genast till trånga sektorer för utredningar är vad som behövs och vår stora export av el kommer även utan nya beslut öka närmaste året.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jo men elmarknaden är europeisk så allt sälja till högstbjudande. Finns inget samhällsansvar i detta att i första hand gynna Sveriges abonnenter, bara producenterna.
Vet inte att några nya svenska exportledningar än är på gång. Däremot vet jag att ledningar inom Sverige byggs, planeras och utreds. Dessutom ökar produktionen av el de närmaste åren.
Finns det något mer än el du anser vi inte ska handla med? Toapapper blev det ju brist på förra våren.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Därför ska man skaffa sig en riktig "rövdusch" till toaletten. Toapapper behövs bara till den sista eftertorkningen.
Dessutom minskar risken för stopp i avloppet, t ex de väldigt vanliga pump-avloppen härute är extremt känsliga, inte bara för damernas mensskydd, utan även toapapper i stora mängder. En spolning med en kombinerad vatten- och spolbil med dubbla behållare kostar runt 4 000 kr. Dessutom är ett stopp väldigt irriterande och kan t o m orsaka en fuktskada i huset.
Toapapper är konkurrensutsatt på ett helt annat sätt men det kanske är en kandidat för nästa oligopol.
Här ska man istället förstatliga kraftproducenterna ink. dina vindkraftverk med förbud mot vinstuttag precis p.s.s som med friskolor och vårdföretag.
De där pumpavloppen är en styggelse om det blir stopp i den skärande pumpen som sitter i sumpen utanför huset. Larmet går då och man kan använda toan och duschen bara en kort tid, innan pumpsumpen (400 L volym) bräddar och bajskorvarna börjar flyta ut i trädgården om man lyfter på locket. Eftersom både duschen och toan går till samma pumpsump som det är stopp i, finns det en stor risk för en fuktskada i huset. Toalettens cistern kan också ha dåliga packningar och vattnet kan rinna även när man är på jobbet.
Jag har erbjudit mina grannar att komma till oss och använda våra badrum med riktiga, raka 110 cm avlopp, inklusive dusch och tvättmaskin, om de råkar ut för problem. Slamsugar-företagets chaufför sade också, att de nya pumpavloppen inte är bra, borde inte få säljas och att de tjänar stora pengar på att rensa dem.
I vissa fall kan man få en vanlig dragning av avloppet, om man är villig att bekosta dyr bergsprängning eller -spräckning, som jag gjorde som spräckte berg för 30.000 kr.
Fullständigt obegripligt… Ligger idag på ca 4500 kWh per år i elförbrukning i mitt radhus. Alla glödlampor utbytta till lågenergi, timer på utbelysning samt att jag redan springer ihjäl mig som en belysningspolis för att släcka efter övriga familjen. MP blir min död… Kanske bara skall bli sjukskriven (post-mp-syndrom), flytta till ett utsatt område och låta kommunen betala för ett soc.kontrakt inkl elen.
Detta är väldigt auktoritärt…
Det är en smula väldigt mycket ogenomtänkt idé. Iom att den typ bryter mot Energilagen om man samtidigt vill behålla samma levnadsstandarden mm.
De som föreslår detta, de gick väl inte på naturveteskapliga utbildningar antagligen?
Hade väl varit bättre med ett system med utsläppsrätter, ge alla över 12 3000 kWh att använda, blir det över kan man sälja rätten och använder man mer får man köpa rätten på elbörsen. Struntar man i det får man elen avstängd mot slutet av året och är man förutseende kan man köpa billiga rätter på sommaren..
September-månads elräkning kom precis (avser två pers i 55+38 kvm hus): Under perioden har du förbrukat: 936 kWh
Ditt kWh-pris (inkl. moms och elcertifikat) 137,84 öre/kWh. Nätavgiften kommer separat.
Jag gjorde av med 239 kWh för september. Två vuxna och tre barn.. Kan nog inte bli mycket mindre än så..
Premiärkörde värmepumpen en timme idag bara för att se att den fungerade.
Blir extremt svårt att få till detta.. med 3 barn kommer jag behöva köra 4st "värsting datorer" flera timmar om dagen…
Vi har direktverkande el, men bara golvvärmen + handdukstorken har varit på och de är termostaterade. Resten är VVB, tvätt- och diskmaskinen och kondenstumlaren (där värmen kommer tillgodo inomhus), mikron och spisen. Lamporna är mestadels LED.
Kanske får installera en tredje vedkamin och sätta in vedspisen igen då..
Det är bäst att se om sitt hus i tid. Eller lägga under några tusenlappar per månad för den kommande vinterns gigantiska elräkningar.