Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och innehåller betallänkar Allt text är dock min egen och har inte granskats av Lysa. Lysa kan tillsammans med bloggen erbjuda dig som ny privatkund 20% rabatt på avgifterna i tre månader och som företagskund i sex månader.
Lysa sänker nu återigen kostnaderna för kunderna efter att ha förhandlat fram ytterligare rabatter på fondförvaltningsavgifterna. Eftersom man inte tar ut någon kick-back från fonderna, utan skickar tillbaka allt till kunderna, så innebär det ytterligare sänkta avgifter för aktiedelen av kundernas Lysa-innehav i Lysa Bred.
![]() |
Mer till dig, mindre till fondförvaltarna |
Sänkningen gäller alltså Lysa Bred och aktieinnehaven, där man sänker kostnaderna för underliggande innehav med 2.70 baspunkter efter att ha förhandlat ner fondavgifterna.
Lysa använder alltså sina 15 miljarder i kapital och 80 000 kunder till att sänka avgifterna, istället för att plocka ut kick-back på fonderna och stoppa i egen ficka. Den avgift man tar ut är istället helt transparent, medan alltså vanliga banker stoppar en del av din fondavgift i egen ficka via kick-backs från fondbolagen.
Detta ger förstås långsiktiga effekter genom avgift-på-avgift-effekten.
Som anekdot är avgifterna nere på 0.220% för Lysa, 0.108% för fonderna och 0.007% (passande nu när nya Bond-filmen har premiär) för transaktionsavgifterna i min privata Lysa-portfölj, beroende på storlek på innehavet. I bolagets Lysaportfölj är förvaltningsavgiften 0.230% istället, men kapitalet mindre, och till det kommer förstås även en kapitalförsäkringsavgift. Skatt på ISK och KF tillkommer som vanligt.
![]() |
Avgifter i procent 2017 |
Lysa är helt transparent med avgifterna och det går att kontrollera dessa i detalj historiskt. Ovanstående skärmdump var vad som gällde för mig 2017. Då var i mitt fall Lysas avgift 0.24%, fondavgifterna utifrån dåvarande fördelning 0.132% och transaktionsavgifterna 0.012%.
Tjänsten förblir mitt primära privata sparande och månadssparande, samt sparande av kapital i bolaget. Särskilt uppskattar jag den automatiska ombalanseringen som i praktiken innebär att man säljer aktier när dessa stiger, och köper dem när de sjunker, samt att det är en modern tjänst, med slimmade avgifter, modernt gränssnitt och anpassad alldeles utmärkt för mina passiva behov.
Nu väntar jag fortfarande på att man ska börja erbjuda tjänstepensionssparande. Hör ni det, Lysa?
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och innehåller betallänkar. Allt text är dock min egen och har inte granskats av Lysa. Lysa kan tillsammans med bloggen erbjuda dig som ny privatkund 20% rabatt på avgifterna i tre månader och som företagskund i sex månader.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
9 kommentarer
Vill bara lägga till att Lysa är ett av de få bolag som löst det för oss som är både privatperson och firmatecknare i en och samma tjänst! Smidigt att logga in en gång med BankID och sedan byta mellan egna och företagets sparande. Tänk om alla kunde ha en sådan smidig lösning – Looking at YOU, Avanza & SEB!!
(Det här får jag inte betalt för att säga)
Ska ta med det nästa gång jag får betalt för att hylla Lysa.
Vad gäller Avanza – aktivera tvåstegslösen via app, så får du rejält höjd säkerhet iaf, även utan BankId.
Check på den.
Har varit sugen på att testa Lysa. Blev inte mindre sugen nu.
Månskensbonde: Avanza fungerar så för mig men krävde en bevittnad fullmakt.
Ja, det krävs en massa pappersarbete med döda träd på Avanza.
Hos Lysa fungerar det rakt av, de kör ju enbart med digitala signaturer.
@FredL
Tack för tipset, skall kolla med dem igen då. Jag kan logga in på firmans depå med enbart användarnamn och lösenord, vilket känns så där. När privatpersonerna konverterades till enbart BankID inloggning kollade jag men det var ju några år sedan så det är väl värt att kolla upp igen.
Att administrera TJP:erna som arbgivare skall vi inte tala om, där har Avanza verkligen gått all-in med helt separat site och inloggning…
Avgifterna ligger väl fortfarande 0,2% över billigaste globalfonder & räntefonder (Avanza), så man betalar 2000kr per år och miljon för "smart" fördelning aktier/räntor, något man löser med 1 min på nätet en gång per år annars? Ex.vis 100-ålder i procent aktier och resten räntor borde följa typisk Lysa rekommendation relativt enkelt?
Har mest Avanza Zero men är nyfiken på Lysa. Har de någpn avgiftsfri fond liknande den som Avanza har? Större delen av mitt liv ligger bakom mig så jag planerar inte på lång sikt. Sparar pengar för ev. kommande behov som höftledsoperationer o. dyl.