Skuldfesten inom EU fortsatte (förstås) under coronakrisen, men det är naturligtvis skönt att för en gångs skull ha något att skylla på. Eurons krav på att inte ha statsskulder som överstiger 60% är bara ett dåligt skämt.
![]() |
EU-ländernas statsskulder 2021Q1 |
Skuldkrisen kanske tog slut i den bemärkelse att ECB och EU hittade sättet att hindra räntorna från att sticka iväg ens för Grekland med sin idag nästan 210% av BNP stora statsskuld.
Men skulderna försvann aldrig.
Enda undantaget är möjligen Irland, så man får numera snacka om PIGS istället för PIIGS – Portugal, Italien, Grekland, Spanien. Och FCB istället för ECB – Frankrike, Belgien och Cypern.
Inte ens Tyskland klarar av 60%-kravet längre och har så här efter coronakrisen 71.1% av BNP i statsskuld.
Sverigs statsskuld är i förhållande till BNP fjärde lägst i EU med sina 40.3%. Till och med Litauen och Lettland, som i egenskap av nya länder efter Sovjetunionens fall började på noll i skuld, har nu större skulder än Sverige. Bara Estland, Bulgarien och Luxemburg har lägre statsskuld.
Danmark har i och med coronakrisen gått om Sverige och hittas nu på 40.4%.
Som man ser ovan så har skulderna ökat mest under coronakrisen hos de redan hårdast skuldsatta länderna. Den som inte kan sköta sin ekonomi normalt kan inte heller sköta den under kris.
Det finns inte i korten att skulderna ska arbetas av, utan de kommer bara växa. Eurons, EU:s och ECB:s tröst och räddning är att det samma gäller för USA med sina 127.5% av BNP i statsskuld, upp från 107.7% Q1 2020, så dollar och euro är relativt varandra ungefär lika usla.
USA har alltså en statsskuld i nivå med Spanien och en skuldökning senaste året i nivå med Portugal.
Skuldfesten kommer bara fortsätta. Det är rätt roande att man fortfarande tar ut skatt och låtsas att man kan få ekonomin i balans, och inte bara lånar till allt. Det underliga är bara att guldpriset inte är högre.
Tillägg: Storbritannien, som inte längre tillhör EU ska ha 99.7% av BNP i skuld och en ökning på 14.2 procentenheter av BNP senaste året enligt Reuters. Ökningen är i linje med EU-snittet, men skulden något högre än EU-snittet.
35 kommentarer
Har verkligen noll koll på detta makroekonomiska-tänk och ffa vilka effekter det kan tänkas få. Men ur ett rent privatekonomiskt perspektiv torde den närmsta jämförelsen med flertal länder vara en alkoliserad jack Vegas-torsk – och det är aldrig bra. Kronkalle knackar på dörren?
För dryga året sedan var det väl dessutom tal om världens största räddningspaket till de turistberoende stackarna i södra Europa. Vad hände med pengarna?
Ja, det här känns som upplagt för "spänningar" mellan länder.
Bors Johnsson och GB såg varåt det barkade och gick ur EU. Just saying.
Tyvärr har Boris bränt hela degen på Covidnedstängningar och tillhörande stöd. Finns många sätt att förlora på.
Den vanliga bostadsrätts ägaren har högre skuld än Grekland, skulle jag gissa. Nu har dom väl sänkt taket till 450%, av ditt personliga BNP dock.
Det var en klen hävstång, men den är netto iaf?
Brutto! Du får naturligtvis låna mer än 450%. Men då måste du amortera ytterligare 1% av lånet, om året!
Vore intressant att se statsskuld som % av skatteintäkter.
I fallet USA vs Spanien så har USA skatteintäkter på ca 25% av BNP och Spanien 35%. Ifall de ha samma statsskuld som % av BNP har alltså USA nästan 50% högre statsskuld relativt sina intäkter.
Jag hade vänt på resonemanget. USA har 50 procent skatteuttagsökning att ta till innan de når Spaniens nivå.
Mer ett konstaterande eller ett resonemang jag förde. Lägger man till vad lånen faktiskt kostar så ger Spanien 0.3% på 10 år och USA 1.2% på 10 år.
Så USAs ränteutgifter relativt skatteintäkter är 900% högre än Spaniens.
Usas statsskuld är ca 9 gånger skatteintäkterna
Motsvarande siffror för Grekland är ca 5, ca 4 för Italien och ca 3 för Frankrike
Sverige på ca 1
Detta visar väl väldigt tydligt varför usa helst jämför statsskulden med bnp.
Det ger dem möjlighet att fortsätta köpa billigt från utlandet långt över sin egentliga förmåga. Detta kommer att fortsätta så länge olja och andra råvaror fortsatt handlas i dollar.
De som är emot blir automatiskt usas fiende
Fråga dig varför usa egentligen är emot att Europa handlar gas av Ryssland.
Kanske blir inte denna handel gjord i usd eller riskerar att inte bli vilket är nästan lika illa.
Ryssland har gjort sig av med merparten av sin dollarbuffert. Kina har också sålt sig ner.
Om fler gör detta så riskerar usa högre ränta på sin gigantiska statsskuld . Det är då det går åt skogen för usa ….
Ja skulderna kommer garanterat att växa, maniskt letande efter virus mitt i sommaren är väl en indikation över hur mycket av galna restriktioner det blir till vinterns normala säsongsmässiga uppgång, Boris Johnsson sitter självisolerad efter covid infektion och två sprutor och tummar på sitt Covid pass efter smitta från kollega med även han två tagna sprutor och nu självisolering.
What's the point, vart leder det, hur ska det sluta.
Min syster bodde förut i Grekland och var gift med en rik grek i restaurangbranschen. Systern som inte har jobbat mycket alls utanför hemmet kommenterade Greklands skuldkris: övriga Europa måste fatta att grekerna har alltid gått i pension vid 50 års-åldern och att de måste få fortsätta att gå i pension vid 50-årsåldern även i fortsättningen. Övriga Europa måste låna pengar till Grekland, så att man får fortsätta att leva som vanligt även i framtiden. I restaurangbranschen var det bara cash som gällde och inga kvitton alls.
Systern var tvungen att flytta tillbaka till Finland pga sonens handikapp och bristen på specialpedagogik i landet. Nu har de inte kunnat besöka släkten i Grekland på länge pga covid-pandemin. Tidigare drabbades området där släkten bor hårt av brandkatastrofen, som de hamnade mitt i, men de bor i ett stenhus och klarade sig, men greken fick rycka ut och släcka på sin grannes tomt mitt i natten.
Se det positivt: de avser att arbeta till 50 iaf, finns många som inte gör det.
Grekerna går alltså i pension i genomsnitt vid ca 61. Det finns absolut undantagsregler som tillåter pension vid 50 men medelpensionsåldern är fullt jämförbar med t ex skandinavien.
De jobbar ofta stenhårt, från tidig morgon till midnatt under turistsäsongen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sedan 2015 är pensionsåldern 67 år I Grekland
Det går bra att jobba hårt och betala sin egen pension vid 50 även i Sverige.
+1 på Turlasvantes kommentar (även om det nog inte är det som avses i tråden).
Tacksam för att nedstängningstoken inte vunnit särskilt mycket framgång i Sverige men trots det har det kostat.
Enligt regeringens bedömning från februari 2021 beräknades de budgetpåverkande åtgärderna kosta cirka 389 miljarder kronor. Det motsvarar runt 15 procent av de totala offentliga utgifterna under ett år.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/stodatgarder-coronakrisen/
Det där innebär att beroende av hur skuldsituationen och ekonomin hanteras i EU kommer man kanske behöva gå mot mer harmoniserad inre marknad och regionalisering, eller hitta på några gemensamma sätt att hantera skulderna. Tror en del ser at gå ur EU som ett sätt att minska skulderna, men det löser inte problemet egentligen problemet.
Så det skulle vara ett bra incitament för länder som år efter år missköter sin ekonomi.
Nu har alla länder i EU sin egen situation, för vår del är det en dålig idé att sanera andra länders kostsamma politik.
Det perspektivet räcker inte. Går man ur finns också en uppenbar risk att andra – mycket större länder kommer och erbjuder "lån" tex.
Fint, vi som ligger så bra till i ligan kan väl låna lite så att försvarsbudgeten kan ökas med t ex 25% under de kommande 10 åren?
Komplettera gärna diagrammet med privatpersoners skuld som procent av BNP.
Lägg till offentlig sektor samt privata företag dessutom. Det finns säkert redan siffror på detta som dyker upp i en kommentar nedan?
Tja, Sveriges "låga" statsskuld är en funktion av att kommunerna och landstingen belånar sig som aldrig förr plus att landets företag (pizzerior, konferenshotell etc) är belånade upp över öronen plus att landets fenomenala bostadspriser ät totaldopade av lånefesten.
Det där är skulden för hela offentliga sektorn så kommunerna och regionernas skulder är också inräknade.