Nedan presenteras resultaten av den tidigare enkäten om läsarnas rondör och pondus, som uttryckt i BMI, angående att övervikt är en stark indikator för att drabbas av allvarlig Covid-19. En påminnelse om att följa FoHM:s rekommendationer.
Infoga bild på mat och dryck som illustration |
840 av bloggläsarna gick med på att svara på vad de hade för BMI, ålder och juridiskt kön. Några av dem var lustigkurrar, t ex hen som angav 69 som ålder och 100 som BMI, och raderades förstås från svaren och den efterföljande analysen. Och nej, man kan inte ha 7 i BMI heller och överleva, än mindre svara på en enkät.
Medelåldern bland respondenterna var 43 år och medianåldern var 42 år. Kvinnor hade en medelålder om 44 år.
Medel-BMI var 25.0 och median-BMI var 24.0. Medel-BMI för männen var 25.0 och för kvinnor 25.3. Övervikt anses ligga på 25.0 eller högre.
Bloggläsarnas BMI |
Det fanns knappt någon korrelation mellan BMI och ålder, en extremt svaag matematisk korrelation på 0.07, vilket också kan illustreras av den svagt lutande trendlinjen ovan. T ex var BMI i medel 24.5 vid 30 års ålder, 24.7 vid 40 års ålder, och 25.5 vid 50 års ålder (bloggaren 23.8).
Bloggläsarna må lägga på sig något mer pondus och rondör med åldern, men det ter sig inte som ett särskilt stort problem även om övervikten kom krypande vid 50+ enligt ovan. Läsarna vet vi dock från tidigare enkäter är högutbildad och högavlönad välbeställd medelklass, och övervikt är på populationsnivå i Sverige framför allt ett klassproblem, där lägre inkomst- och utbildningsklasser har ett större spann i BMI-utfall som grupp.
Nä, för alla er läsare som är elitidrottskvinnor och gymbois så är förstås inte BMI det optimala måttet. Men ni är inte i majoritet, så gå och sura i hörnet så länge. För en population fungerar BMI utmärkt för att se förhållanden och trender.
20 kommentarer
Nu blir jag kränkt. Jag är gymboi, dock är jag väl medveten om att jag är för fet (eller kraftig, som många muskulösa feta gillar att kalla sig). Läste nån undersökning som visade att merparten av större gymmare underskattar hur mkt kroppsfett dom har procentuellt sett. Är man muskulös så kanske man kan dra av 5-10 på sitt bmi, inte 20+
Är du en gymboi med över 20-30% fett så är du ändå en tjockis. Friskriven är du först under 20%. Men det är väl för att man har allvarliga komplex som tränar så
Jag tror att bloggaren siktar in sig på fel variabel i detta inlägg. Som jag förstått det är det D-vitaminbrist som ger högre risk. D-vitamin är fettlösligt vilket gör att personer med högt BMI lättare drabbas av D-vitaminbrist.
http://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/endokrinologi/d-vitaminbrist/
lakartidningen.se/opinion/debatt/2021/01/kunskapslaget-talar-for-d-vitamintillskott-vid-covid-19/
Det är inte jag, jag hänvisar till forskningsrön. Om jag skriver om kriget i Ukraina, är det jag som för krig då?
Angående BMI så är det ett större problem på nationell nivå att folk har ett BMI som klassas som normalt men är så otränade att de ändå ligger på ohälsosamt hög fettprocent, än det fåtal vältränade personer som ligger över 25 BMI men med låg fettprocent.
Men på det stora hela är dessa grupper ganska små sett till population
Referens på den? Verkar ju finnas ett tydligt samband mellan ohälsa och högt BMI, så jag är nyfiken din forskningsreferens såhär i Coronatider. Eller gissade du?
https://traningslara.se/30-av-de-med-normalt-bmi-ar-egentligen-feta/
Ja och en annan konsekvens man skulle kunna dra av statistik från corona är att bmi är för "snällt" satt. Med övervikt vid 25 men risk redan vid 23. Vilket stämmer rätt väl med hur jag tycker man upplever de som ligger nära 25 att de "ser" överviktiga ut. Eller så är det bara bias av att jag själv snarare riskerar undervikt. Erfarenhet vet att om jag äter och lever som jag "vill" blir det undervikt träning och förhållande ökar matchvikten.. Förhoppningsvis tar det ut varandra och slutar i mer muskler än fett 😉
Lättare för kortväxta under 2m att få ett bättre BMI såklart, då verkligenheten är i 3D och kurvan/talet är normerat till en lägre längd.
En sann prepper bär ett förråd under skinnet. Det går ca 400-600 gram fett per dygn vid total svält så 15 extrakilo ger en månads extra överlevnad utan att lagra något i förråden. Behåller man konditionen funkar extrakilona dessutom som träningsvikt och som trippelbonus får man fin blod-doping under svälten.
Nästan 50% av läsarna är alltså "tjockisar". Kanske därför nivån ligger lite lägre I kommentarsfältet. Jag tänker att låg IQ hänger ihop med sämre folkhälsa 🙂 Verkar rimligt.
Eller så är de gymbois hela högen.
Ja kanske, eller tung benstomme :). Verkar vara många elitidrottare som är runt 40 dock. Kul för folkhälsan. Mitt leverne med god mat och vin har inte gett mig ett BMI över 25 än så länge. Men jag är ju ingen gymkille direkt.
Notera att jag utelämnade – gott (vin) ovan. Jag lever lite billigare än snobbarna Östergren och JP 😉
50% är ju dock lägre än snittet i Sverige https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/overvikt-och-fetma/
Ja fast fortfarande över definitionen. Känns det bättre att umgås med tjockisar? Jag bryr mig inte, fakta is a bitch 🙂
Jag lägger väldigt lite värde i hur folk ser ut, och jag har tillräckligt liten bekantskapskrets för att kunna utvärdera personen utan att ha gallrat bort 50+% av befolkningen före.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Skiter i alla moraltanter, inklusive bloggaren, som skall tala om för mig hur jag skall leva.
Jag väljer själv och äter och dricker vad jag vill.
Och skulle aldrig komma på tanken att köpa något kändis- eller C-kändis vin.
Oavsett hur mycket bloggarjäveln gör reklam för rödtjutet med hans egen etikett på sin blogg.
Ett annat mått är midjemåttet som till skillnad från BMI är absolut och då filtrerar bort kraftig benstomme, stor muskelmassa osv. Bukfetma innebär en hälsorisk och måttet ska ligga under 80 cm för kvinnor och män under 94 cm. Något för en framtida enkät?