Dags för lite fredagsmys. Jag har gått över till svenska Styrkelabbets app Strengthlog för att föra bok över skrot- och kroppslyftandet på gymmet. Rätt trevligt, och man kan få fin statistik, grafer och muskelkartor.
Muskelkarta från Strenghtlog för dagens C-pass med knäböj, chins och tåhäv |
Appen har bra beskrivningar av olika övningar, inklusive en inspelad film med realistiska gymbois som utför övningarna, och kan användas istället för anteckningsboken för att botat fuckarounditis, vilket man drabbas av om man inte för bok över gympassen.
Själv tränar jag det Berkhan-program som Lena satt samman åt mig; Dag A marklyft, press och skivstångcurl; Dag B bänkpress, hantelrodd och liggande tricepsextensions bakom huvudet; Dag C knäböj, chins med omvänt grepp och tåhävningar. Tillsammans ger detta över veckan en allomfattande muskelträning är väl tanken, även om det inte finns någon inriktad träning för magmusklerna.
Det är bara ett knapptryck att kopiera senaste A-, B- eller C-passet och sedan uppdatera utifrån aktuella vikter och setrepetitioner, så man slipper också skriva in dagens pass från början likt man får göra i anteckningsbok.
I övrigt gjorde jag personbästa på knäböj idag, så även fortsatt noll effekter av Pfizervaccinet. Däremot funderar jag på att backa lite på marklyft, efter att ha stått stilla sedan i början av mars och inte lyckats klå personbästa. Vilket jag definierar som att klara 6RM i marklyft enligt träningsprogrammet på PB-vikten. Andra övningar ligger på 8RM eller 10RM för PB, men antalet repetitioner är något lägre för marklyft pga skaderisken. Kör aldrig 1RM av den anledningen, utan mäter PB på 6-10 RM. Har på den nya vikten marklyft bara klarat 4RM, medan jag på två kilo lägre gör 6RM utan minsta andhämtningpaus. Så det blir nog till att backa och nöja sig i alla fall för stunden. Jag är inte tjugo år, utan kroppen behöver nog lite återhämtning, eller så är det är jag nått min potential för åldern.
Strengthlog är för övrigt gratis att ladda ner till iPhone eller Android, men det finns också en premiumversion med fler funktioner. Man får fortfarande de fina muskelkartorna för träningspassen eller individuella övningar i grundversionen. Strengthlog finns numera också på engelska, därav namnbytet på appen från etablerade Styrkelabbet till Strengthlog.
Styrkelabbet reggade två miljoner träningspass med appen under 2020, och har spännande statistik för de som använder appen.
De vanligaste övningarna både för kvinnor och män är bänkpress, knäböj och marklyft i den ordningen.
Annars kan man konstatera utifrån statistiken att det är ordentliga gymgals och gymbois som använder appen. T ex ligger de 10% minst starka männen som använder appen på 70 kg1RM bänkpress. Kan ju finnas en korrelation där – för man inte bok över sin träning är det svårt att utvecklas.
Med det önskar jaga ett fortsatt trevligt fredagmys. Nu ska jag fortsätta att mata in träningspass retroaktivt. Blir en del, då jag lyft tre dagar i veckan sedan slutet av augusti.
26 kommentarer
Fick min vaccin idag. Ser genast lite ljusare på framtiden. Blir att återuppta cirkelträningen nu när den sista ursäkten försvann.
Ser att du är inne på basövningar. Rätt tänkt!
Hur många egna program kan man lagra? Skit-appen jag kör nu har begränsningar på det, man brukar ju vilka ha minst två alternativ för samma muskelgrupp (typ ena veckan bänk med skivstång, nästa vecka hantlar).
Vilket alltså landar i att man vill kunna lägga in 6 olika workouts om man kör en tresplitt, t ex.
Man kan nog lägga in skitmånga workouts och bara kopiera till nästa pass. Jag har mina A-B-C, men ser inte att det skulle vara ett problem med fler. Nu ska de ha infört någon träningsprogramfunktion också, men den har jag inte tittat på. Testa på gratisappen tänker jag.
Iaf, jag väljer bara förra veckans A-B-C, väljer … och "Träna igen", så skapas ett nytt pass med samma övningar, samma reps och samma vikter som förra. Sedan kan man ändra vikter och reps utifrån faktiskt utfall under passet.
Passar på att säga grattis @Ben Dover till dagens besked från Danmark. Swingersklubbarna har öppnat upp igen så du och din mamma har äntligen tillbaka er gemensamma hobby!
Ryktet säger ju att danskarna vallfärdat till Ystad Saltsjöbad under förbudet va.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Killgissar du? Jag citerar fritt nedan efter 10s googlesökning. Bäst du fråga WHO, innan du sprider desinformation nästa gång.
"Scientists haven’t identified any relationship between the initial inflammatory reaction and the long-term response that leads to protection. There’s no scientific proof that someone with more obvious side effects from the vaccine is then better protected from COVID-19. And there’s no reason that having an exaggerated innate response would make your adaptive response any better"
Citatet kommer ifrån Robert Finberg, professor inom relevant medicinsk område.
Nu han du jämföra ditt CV, och berätta varför jag ska tro på dig?
Trevlig kväll 🙂
https://www.linkedin.com/in/robert-finberg-6098b169/
B2, jag har aldrig haft några biverkningar från några vaccineringar, men ändå har de alla fungerat.
Såhär 7h efter sprutan är jag något öm i muskeln. Märker det dock bara när jag trycker eller lyfter armen bakom huvudet. Räknar inte med att det blir värre än så.
Visste inte ens att iphone 12 hade 5G stöd, förrän ikonen dock upp i förmiddags. Bill sa rösten, Bull sa jag 🙂
B2: Konfrontation, tvärsäkerhet och hårda ord i nätforum är inte min tekopp. Ber om ursäkt att jag väckt sådan reaktion och tar bort inlägget.
Desinformation ska man väl bemöta? Det verkar mer som om du har problem och nu inte vill stå för din killgissning längre. Bra då det är felaktig.
Jag presenterade bara vad expertisen känner till. Vi vill ju inte göda anti-vaxxers?
Som sagt ovan, fortsatt trevlig kväll. Ses kanske i baren, vem vet 🙂
Som läget ser ut nu är tvärsäkerheten rätt tydlig ja. Men ytterligare forskning kan ju leda till att man omprövar gamla sanningar. Jämför gärna med kvantmekanikens "sanningar/sannolikheter".
Einstein/Schrödinger/et al -> Köpenhamnsmodellen Bohr/Heisenberg -> ?
B2, hade man sprutat in ekvivalent mängd isoton saltlösning med samma exipienter, dvs tillsatsmedel men utan RNA strängen hade du varit lika öm.
Grattis till sprutt ialla fall. Du måste ha hittat en överskottspruta hoppas jag på (än att du är riskgrupp)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Borde verkligen passa in lite gympass i träningsschemat men tycker det är så jävla tråkigt. Hade nog förbättrat mina prestationer betydligt enklare än att man ligger och pressar backintervaller på cykeln tills man gråter.
Jag har gymmat länge och väl, och köpte i Januari Berkhans bok då jag behövde nytändning.. den bästa träningsinvesteringen någonsin. Rekommenderas varmt till bloggens läsare. Så här i efterhand så inser jag att jag har varit allvarligt drabbad av fuckarounditis under lång tid. Jag är förvånad över hur snabbt jag blivit starkare och hur litet och avskalat träningsprogram som behövs för att få ordentliga resultat. Har i samband med programstart också anammat 16:8, som är en av de viktiga komponenterna. Även det går förvånansvärt enkelt att följa. Jag trackar kroppsvikt, sömn och blodtryck via withings hårdvara, vilket fungerar ypperligt. En insikt iom det är hur min vikt tenderat till att gå upp ett par kilo över helgen. Resterande veckan har gått åt till att komma ner till de lägre nivåerna igen. From nu så är det spola kröken (oftast iaf ;)) som gäller tillsammans med promenader, som jag insett gör mycket för fortsatt viktnedgång. Riktigt inspirerande.
Hur köpte du boken? Amerikanska Amazon till Kindle?
Vad handlar boken om?
No pain-no gain, typ?
Helt riktigt Lars. En av de stora anledningarna till att det blev en Kindle som läsplatta för mig faktiskt. Mycket praktiskt för övrigt. @Rickard boken presenterar Leangains som koncept. Den innefattar kostteori samt träningsupplägg. Det jag uppskattade mycket var att jag fick exakta förhållningsregler om exakt när och hur mycket jag ska höja, och även sänka (om det behövs) vikterna. Just de delarna hade jag inte använt mig av tidigare av någon anledning. Jag har hittat en app som heter Strong som jag tycker är bra, den gör precis det jag vill att den ska göra. Gratisvarianten kan hantera tre egendefinierade träningspass, precis det jag behöver. Synkar på ett bra sätt till Google Fitness om man är intresserad av det.
Apropå Styrkelabbet, för oss i första ledet för fas 4 kan jag tipsa om denna:
https://www.styrkelabbet.se/avsnitt-47/
"I vilket åldersspann svarar man bäst på styrketräning, och i vilken ålder är man som starkast?"
Visserligen från 2016 men slutsatserna gäller väl än.
Lars, dags att spetsa till det lite snart …
Vad ska spetsas hos Lars? Folk här blir ju kränkta bara för att man redovisar lite vetenskap, så det är väl rätt okej som det är 🙂