Till absolut ingens överraskning fortsatte den ekonomiska återhämtningen i den preliminära så kallade BNP-indikatorn från SCB. På en månad steg BNP med 0.7% och på tolv månader har nu ekonomin bara backat 1.1% jämfört med 5.9% i januari.
Vy från bykrogen i februari |
Ekonomin återhämtar sig alltså, men februari 2021 är fortfarande 1.1% svagare än februari 2020, kalenderkorrigerat. Dock hade ju coronakrisen redan börja ge vissa effekter i paniken under februari, inklusive börskraschen, medan världen och Sverige fortfarande var lyckligt naiva i januari.
SCB roar sig med de här månadsvisa preliminära uppgifterna nu under coronakrisen, men ingen är egentligen överraskad, med tanke på annan rapportering som t ex konjunkturbarometern.
Man reviderar ner tillväxten januari 2021 jämfört med januari 2020 från -5.4% till -5.9%, vilket också visar på att siffrorna är lite mer osäkra än den officiella statistiken och . “[i]ndikatorns månadsutfall ligger utanför den officiella statistiken och klassificeras som statistik under uppbyggnad”.
Frågan är ens om den nu så panikomskrivna tredje vågen kommer hindra den ekonomiska återhämtningen nämnvärt. Ekonomin och människorna anpassar sig till de nya omständigheterna, och svårigheten ligger i förändring, medan krisen nu blivit vardag och oavsett antalet smittade eller döda per tidsenhet inte längre kommer uppfattas som den kris vi hade förra våren.
15 kommentarer
Smällen kommer senare när staten ekonomiskt måste ta hand om alla som blivit långtidsarbetslösa.
För att inte tala om ytterligare krispengar som kommer behövas framöver för att rädda resten av EU.
Sverige har den femte högsta arbetslösheten i EU:
https://www.statista.com/statistics/268830/unemployment-rate-in-eu-countries/
Sverige har högst sysselsättningsgrad i EU i gruppen 20-64.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Sysselsattning/Sysselsattningsandel-i-olika-lander/
Sysselsättning är inte samma som meningsfullt arbete.
Fotnoten på länken ovan " I Sverige räknas till exempel en del av dem som deltar i arbetsmarknadspolitiska program som sysselsatta vilket inte är fallet i alla länder"
”Medan världen och Sverige fortfarande var lyckligt naiva i januari”
Dessvärre inte undertecknad. Pesten var betydligt läskigare i januari 2020 då man bara kunde gå på inhemska och anekdotiska nyheter från Kina. Såg ju ut att bli digerdöden 2.0 till en början.
Min magkänsla sa redan då att det här behöver nog korrigeras på börsen. Tycker dock att det tog alldeles för lång tid med tanke på nyhetsflödet även i mainstream media februari 2020.
Vreden från de faktaresistenta när man påpekar att trots nyhetsmedias förvirring så är Sverige ett av de länder i västvärlden som hanterat krisen bäst.
Det är så roligt att det är sverigedemokrater, miljöpartister, antivaxers och utbrända som förenar sig i hatet mot den dåliga hanteringen av allt.
Att slutanalysera en kris innan den är över är som att säga att man leder en pågående fotbollsmatch för att man fått minst antal frisparkar emot sig.
I stormens öga upplevs allt förädiskt lungt
Bäst ur ekonomiskt perspektiv får man anta, för i övrigt har vi nog inte varit bäst på något.
Jo jag gissar att vi mått bäst. De flesta har kunnat leva som vanligt och dessutom har många kunnat njuta av att jobba hemma.
Väldigt märkligt antagande, Joakim. Ifall man nu måste vara bäst i klassen på allt. Osäker dock ifall vi varit bäst i klassen utifrån ekonomiskt perspektiv, än så länge har vi dock lyckats väldigt bra med mycket. Trist att politikerna fick för mycket att säga till om dock, genom bl a restaurangdöden.
Märkligt att folket aldrig är nöjda med besluten dom "folkvalda" fattar…
Ser inget direkt problems med att inte vara bäst på något, är bättre att vara bra på mycket. Mindre andel döda, mindre inskränkningar i rörelse frihet, bättre ekonomi. Det är de 3 delmängder jag ser som relevanta och tycker att Sverige hanterat dom bra. Men då blir man inte bäst på någon.