Fondbolaget SPP viktar ner i svenska och globala aktier efter att tidigare haft övervikt på dessa, men fortsätter vara överviktade i aktier i tillväxtmarknader (eng emerging markets) och krediter, men sänker globala obligationer till undervikt.
Viktas ner |
I SPP:s markandsrapport för april framgår det att man sänker svenska och globala aktier från övervikt till normalvikt och har tagit hem vinster i dessa och reducerat exponeringen mot de två sektorerna till normalvikt. Man fortsätter dock vara överviktiga i tillväxtmarknadsaktier.
Man uppger att oron för inflation och stigande räntenivåer är orsaken till reduceringen av de globala aktierna, så kallade stigande inflationsförväntningar. SPP skriver:
“Det finns dock en oro över att inflationen, med alla de stimulansåtgärder som genomförs i kombination med att restriktionerna, kommer att stiga mer än väntat och sedan inte falla tillbaka. Med det förväntade uppsvinget i efterfrågan under det andra halvåret, till följd av uppdämd konsumtion och effekter från stimulansåtgärderna, är det svårt att se att priserna skulle falla i någon större utsträckning.”
Normalviktningen av svenska obligationer behålls, men för globala obligationer sänks till undervikt på grund av ovan nämnda stigande inflationsförväntningar. Högre inflation kommer kräva högre marknadsräntor och därmed sänka obligationernas värderingar.
Man behåller dock övervikt inom krediter och företagsobligationer.
I övrigt menar man som pandemiexpertern (trots allt kan ekonomer allt och är de ytterst lämpade att veta bäst i alla frågor) att restriktionerna närmar sig sitt slut, där Storbritannien med cirka 60% vaccinerade och 94% fall i antalet nya smittade, tillsammans med Israel där antalet nya fall halveras varje vecka tack vare lyckad vaccinering, framhävs som de som väntas lyfta restriktionerna först.
SPP:s rekommenderade portfölj för långsiktiga investerare är 50% aktier, 15% obligationer, 20% penningmarknad och 15% alternativa investeringar. Till det senare kanske man exempelvis kan räkna guld.
Övervikten på tillväxtmarknader följer för övrigt även Jeremy Granthams rekomemndation, och även den här bloggen har en övervikt på tillväxtmarknader i fonderna hos t ex tjänstepensioner och PPM. Därmed åtminstone tre som kan ha fel på den punkten.
9 kommentarer
Finns det statistik över hur många som dör trots/efter vaccinering?
"Over 189 million doses of COVID-19 vaccines were administered in the United States from December 14, 2020, through April 12, 2021. During this time, VAERS received 3,005 reports of death (0.00158%) among people who received a COVID-19 vaccine."
Ifall du ger det lite tid så kommer 100% av alla som fått vaccinet att ha dött.
Effektiviteten ligger väl på 90-99% ca och även om det inte hjälper samtliga så avtar ändå smittspridningen. För den sista procenten verkar vaccinet ändå minska risken för allvarlig sjukdom. Att några dör trots vaccin är inte konstigt eftersom folk dör hela tiden oavsett kinapesten.
Är väl bara intressant att jämföra dödlighet med/utan som är intressant eller möjligen något normal läge utan covid då. Men det är väl tex inte fler än väntat som får blodpropp efter vaccinering, skälen till oro är väl att en del andra blodvärden är ovanliga. Men jag tar ett vaccin som stoppar sjukdom med ändå tiotals döda per dag i Sverige mot en risk på miljonen även om jag inte hör till riskgrupp att dö i covid, skiter det sig får jag väl ta den för laget.
" Man använder ju förkylningsvirus som man har tömt på innehåll och stoppat in dna från covid-19-viruset i. Om man ger vaccinet flera gånger så kan man få immunitet mot själva vaccinet. Det har man alltid vetat, att det är en begränsning med den plattformen."
(Dagens GP)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Var köper man aktieindexobligationer?
Jag avser ett värdepapper med, exempelvis, nominellt värde 10 kkr som man betalar 11 kkr för och sen får del i ev. aktieuppgång, kanske 50% av börsuppgången och samtidigt är garanterad att få tillbaka det nominella värdet även om börsen kraschar.
Det bygger du billigast och bäst själv genom en kombination av olika indexoptioner.